Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā

    ஹரணககதா²வண்ணனா

    Haraṇakakathāvaṇṇanā

    111. ஹரணககதா²யங் ஹரணகந்தி வத்து²ஸாமினா ஹரியமானங். ஸோ ச பாத³ங் அக்³க⁴தி, பாராஜிகமேவாதி ‘‘அந்தங் ந க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி அஸல்லக்கி²தத்தா ஸாமஞ்ஞதோ ‘‘க³ண்ஹிஸ்ஸாமி ஏத’’ந்தி ஸல்லக்கி²தஸ்ஸேவ படஸ்ஸ ஏகதே³ஸதாய தம்பி க³ண்ஹிதுகாமோவாதி பாராஜிகங் வுத்தங். ஸப⁴ண்ட³ஹாரகந்தி ஸஹப⁴ண்ட³ஹாரகங், ஸகாராதே³ஸஸ்ஸ விகப்பத்தா ஸஹ ஸத்³தோ³வ டி²தோ, ப⁴ண்ட³ஹாரகேன ஸஹ தங் ப⁴ண்ட³ந்தி அத்தோ². ஸாஸங்கோதி ‘‘யதி³ உபஸங்கமித்வா ப⁴ண்ட³ங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமி, ஆவுதே⁴ன மங் பஹரெய்யா’’தி ப⁴யேன ஸஞ்ஜாதாஸங்கோ. ஏகமந்தங் படிக்கம்மாதி ப⁴யேனேவ அனுபக³ந்த்வா மக்³க³தோ ஸயங் படிக்கம்ம. ஸந்தஜ்ஜெத்வாதி ப²ருஸவாசாய சேவ ஆவுத⁴பரிவத்தனாதி³காயவிகாரேன ச ஸந்தஜ்ஜெத்வா. அனஜ்ஜா²வுத்த²கந்தி அபரிக்³க³ஹிதகங். ஆலயேன அனதி⁴முத்தம்பி ப⁴ண்ட³ங் அனஜ்ஜா²வுத்த²கங் நாம ஹோதீதி ஆஹ ‘‘ஆஹராபெந்தே தா³தப்³ப³’’ந்தி, இமினா பட²மங் பரிச்சத்தாலயானம்பி யதி³ பச்சா²பி ஸகஸஞ்ஞா உப்பஜ்ஜதி, தேஸஞ்ஞேவ தங் ப⁴ண்ட³ங் ஹோதி, ப³லக்காரேனாபி ஸகஸஞ்ஞாய தஸ்ஸ க³ஹணே தோ³ஸோ நத்தி², அத³த³ந்தஸ்ஸேவ அவஹாரோதி த³ஸ்ஸேதி. யதி³ பன ஸாமினோ ‘‘பரிச்சத்தங் மயா பட²மங், இதா³னி மம ஸந்தகங் வா ஏதங், நோ’’தி ஆஸங்கா ஹோதி, ப³லக்காரேன க³ஹேதுங் ந வட்டதி ஸகஸஞ்ஞாப³லேனேவ புன க³ஹேதப்³ப³பா⁴வஸ்ஸ ஆபன்னத்தா. ‘‘அதெ³ந்தஸ்ஸ பாராஜிக’’ந்தி வசனதோ சோரஸ்ஸ ஸகஸஞ்ஞாய விஜ்ஜமானாயபி ஸாமிகேஸு ஸாலயேஸு அதா³துங் ந வட்டதீதி தீ³பிதங் ஹோதி. அஞ்ஞேஸூதி மஹாபச்சரியாதீ³ஸு. விசாரணாயேவ நத்தீ²தி இமினா தத்தா²பி படிக்கே²பாபா⁴வதோ அயமேவ அத்தோ²தி த³ஸ்ஸேதி.

    111. Haraṇakakathāyaṃ haraṇakanti vatthusāminā hariyamānaṃ. So ca pādaṃ agghati, pārājikamevāti ‘‘antaṃ na gaṇhissāmī’’ti asallakkhitattā sāmaññato ‘‘gaṇhissāmi eta’’nti sallakkhitasseva paṭassa ekadesatāya tampi gaṇhitukāmovāti pārājikaṃ vuttaṃ. Sabhaṇḍahārakanti sahabhaṇḍahārakaṃ, sakārādesassa vikappattā saha saddova ṭhito, bhaṇḍahārakena saha taṃ bhaṇḍanti attho. Sāsaṅkoti ‘‘yadi upasaṅkamitvā bhaṇḍaṃ gaṇhissāmi, āvudhena maṃ pahareyyā’’ti bhayena sañjātāsaṅko. Ekamantaṃ paṭikkammāti bhayeneva anupagantvā maggato sayaṃ paṭikkamma. Santajjetvāti pharusavācāya ceva āvudhaparivattanādikāyavikārena ca santajjetvā. Anajjhāvutthakanti apariggahitakaṃ. Ālayena anadhimuttampi bhaṇḍaṃ anajjhāvutthakaṃ nāma hotīti āha ‘‘āharāpente dātabba’’nti, iminā paṭhamaṃ pariccattālayānampi yadi pacchāpi sakasaññā uppajjati, tesaññeva taṃ bhaṇḍaṃ hoti, balakkārenāpi sakasaññāya tassa gahaṇe doso natthi, adadantasseva avahāroti dasseti. Yadi pana sāmino ‘‘pariccattaṃ mayā paṭhamaṃ, idāni mama santakaṃ vā etaṃ, no’’ti āsaṅkā hoti, balakkārena gahetuṃ na vaṭṭati sakasaññābaleneva puna gahetabbabhāvassa āpannattā. ‘‘Adentassa pārājika’’nti vacanato corassa sakasaññāya vijjamānāyapi sāmikesu sālayesu adātuṃ na vaṭṭatīti dīpitaṃ hoti. Aññesūti mahāpaccariyādīsu. Vicāraṇāyeva natthīti iminā tatthāpi paṭikkhepābhāvato ayameva atthoti dasseti.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 2. து³தியபாராஜிகங் • 2. Dutiyapārājikaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 2. து³தியபாராஜிகங் • 2. Dutiyapārājikaṃ

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ஹரணககதா²வண்ணனா • Haraṇakakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / பூ⁴மட்ட²கதா²தி³வண்ணனா • Bhūmaṭṭhakathādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact