Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [431] 5. ஹரிதசஜாதகவண்ணனா

    [431] 5. Haritacajātakavaṇṇanā

    ஸுதங் மேதங் மஹாப்³ரஹ்மேதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ உக்கண்டி²தபி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தஞ்ஹி பி⁴க்கு²ங் ஏகங் அலங்கதமாதுகா³மங் தி³ஸ்வா உக்கண்டி²தங் தீ³க⁴கேஸனக²லோமங் விப்³ப⁴மிதுகாமங் ஆசரியுபஜ்ஜா²யேஹி அருசியா ஆனீதங். ஸத்தா² ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங் பி⁴க்கு² உக்கண்டி²தோஸீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஸச்சங், ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே ‘‘கிங்காரணா’’தி வத்வா ‘‘அலங்கதமாதுகா³மங் தி³ஸ்வா கிலேஸவஸேன, ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே ‘‘பி⁴க்கு² கிலேஸோ நாம கு³ணவித்³த⁴ங்ஸகோ அப்பஸ்ஸாதோ³ நிரயே நிப்³ப³த்தாபேதி, ஏஸ பன கிலேஸோ கிங்காரணா தங் ந கிலமெஸ்ஸதி? ந ஹி ஸினேருங் பஹரித்வா பஹரணவாதோ புராணபண்ணஸ்ஸ லஜ்ஜதி, இமஞ்ஹி கிலேஸங் நிஸ்ஸாய போ³தி⁴ஞாணஸ்ஸ அனுபத³ங் சரமானா பஞ்சஅபி⁴ஞ்ஞஅட்ட²ஸமாபத்திலாபி⁴னோ விஸுத்³த⁴மஹாபுரிஸாபி ஸதிங் உபட்ட²பேதுங் அஸக்கொந்தா ஜா²னங் அந்தரதா⁴பேஸு’’ந்தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Sutaṃ metaṃ mahābrahmeti idaṃ satthā jetavane viharanto ukkaṇṭhitabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Tañhi bhikkhuṃ ekaṃ alaṅkatamātugāmaṃ disvā ukkaṇṭhitaṃ dīghakesanakhalomaṃ vibbhamitukāmaṃ ācariyupajjhāyehi aruciyā ānītaṃ. Satthā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ bhikkhu ukkaṇṭhitosī’’ti pucchitvā ‘‘saccaṃ, bhante’’ti vutte ‘‘kiṃkāraṇā’’ti vatvā ‘‘alaṅkatamātugāmaṃ disvā kilesavasena, bhante’’ti vutte ‘‘bhikkhu kileso nāma guṇaviddhaṃsako appassādo niraye nibbattāpeti, esa pana kileso kiṃkāraṇā taṃ na kilamessati? Na hi sineruṃ paharitvā paharaṇavāto purāṇapaṇṇassa lajjati, imañhi kilesaṃ nissāya bodhiñāṇassa anupadaṃ caramānā pañcaabhiññaaṭṭhasamāpattilābhino visuddhamahāpurisāpi satiṃ upaṭṭhapetuṃ asakkontā jhānaṃ antaradhāpesu’’nti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஏகஸ்மிங் நிக³மே அஸீதிகோடிவிப⁴வே ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தி, கஞ்சனச²விதாய பனஸ்ஸ ‘‘ஹரிதசகுமாரோ’’தி நாமங் கரிங்ஸு. ஸோ வயப்பத்தோ தக்கஸிலங் க³ந்த்வா உக்³க³ஹிதஸிப்போ குடும்ப³ங் ஸண்ட²பெத்வா மாதாபிதூனங் அச்சயேன த⁴னவிலோகனங் கத்வா ‘‘த⁴னமேவ பஞ்ஞாயதி, த⁴னஸ்ஸ உப்பாத³கா ந பஞ்ஞாயந்தி, மயாபி மரணமுகே² சுண்ணவிசுண்ணேன ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி மரணப⁴யபீ⁴தோ மஹாதா³னங் த³த்வா ஹிமவந்தங் பவிஸித்வா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா ஸத்தமே தி³வஸே அபி⁴ஞ்ஞா ச ஸமாபத்தியோ ச நிப்³ப³த்தெத்வா தத்த² சிரங் வனமூலப²லாஹாரோ யாபெத்வா லோணம்பி³லஸேவனத்தா²ய பப்³ப³தா ஓதரித்வா அனுபுப்³பே³ன பா³ராணஸிங் பத்வா ராஜுய்யானே வஸித்வா புனதி³வஸே பா³ராணஸியங் பி⁴க்கா²ய சரந்தோ ராஜத்³வாரங் ஸம்பாபுணி. ராஜா தங் தி³ஸ்வா பஸன்னசித்தோ பக்கோஸாபெத்வா ஸமுஸ்ஸிதஸேதச்ச²த்தே ராஜபல்லங்கே நிஸீதா³பெத்வா நானக்³க³ரஸபோ⁴ஜனங் போ⁴ஜெத்வா அனுமோத³னாவஸானே அதிரேகதரங் பஸீதி³த்வா ‘‘கஹங், ப⁴ந்தே, க³ச்ச²தா²’’தி வத்வா ‘‘வஸ்ஸாவாஸட்டா²னங் உபதா⁴ரேம, மஹாராஜா’’தி வுத்தே ‘‘ஸாது⁴, ப⁴ந்தே’’தி பு⁴த்தபாதராஸோ தங் ஆதா³ய உய்யானங் க³ந்த்வா தத்த² ரத்திட்டா²னதி³வாட்டா²னாதீ³னி காராபெத்வா உய்யானபாலங் பரிசாரகங் கத்வா த³த்வா வந்தி³த்வா நிக்க²மி. மஹாஸத்தோ ததோ பட்டா²ய நிப³த்³த⁴ங் ரஞ்ஞோ கே³ஹே பு⁴ஞ்ஜந்தோ த்³வாத³ஸ வஸ்ஸானி தத்த² வஸி.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto ekasmiṃ nigame asītikoṭivibhave brāhmaṇakule nibbatti, kañcanachavitāya panassa ‘‘haritacakumāro’’ti nāmaṃ kariṃsu. So vayappatto takkasilaṃ gantvā uggahitasippo kuṭumbaṃ saṇṭhapetvā mātāpitūnaṃ accayena dhanavilokanaṃ katvā ‘‘dhanameva paññāyati, dhanassa uppādakā na paññāyanti, mayāpi maraṇamukhe cuṇṇavicuṇṇena bhavitabba’’nti maraṇabhayabhīto mahādānaṃ datvā himavantaṃ pavisitvā isipabbajjaṃ pabbajitvā sattame divase abhiññā ca samāpattiyo ca nibbattetvā tattha ciraṃ vanamūlaphalāhāro yāpetvā loṇambilasevanatthāya pabbatā otaritvā anupubbena bārāṇasiṃ patvā rājuyyāne vasitvā punadivase bārāṇasiyaṃ bhikkhāya caranto rājadvāraṃ sampāpuṇi. Rājā taṃ disvā pasannacitto pakkosāpetvā samussitasetacchatte rājapallaṅke nisīdāpetvā nānaggarasabhojanaṃ bhojetvā anumodanāvasāne atirekataraṃ pasīditvā ‘‘kahaṃ, bhante, gacchathā’’ti vatvā ‘‘vassāvāsaṭṭhānaṃ upadhārema, mahārājā’’ti vutte ‘‘sādhu, bhante’’ti bhuttapātarāso taṃ ādāya uyyānaṃ gantvā tattha rattiṭṭhānadivāṭṭhānādīni kārāpetvā uyyānapālaṃ paricārakaṃ katvā datvā vanditvā nikkhami. Mahāsatto tato paṭṭhāya nibaddhaṃ rañño gehe bhuñjanto dvādasa vassāni tattha vasi.

    அதே²கதி³வஸங் ராஜா பச்சந்தங் குபிதங் வூபஸமேதுங் க³ச்ச²ந்தோ ‘‘அம்ஹாகங் புஞ்ஞக்கெ²த்தங் மா பமஜ்ஜீ’’தி மஹாஸத்தங் தே³வியா நிய்யாதெ³த்வா அக³மாஸி. ததோ பட்டா²ய ஸா மஹாஸத்தங் ஸஹத்தா² பரிவிஸதி. அதே²கதி³வஸங் ஸா போ⁴ஜனங் ஸம்பாதெ³த்வா தஸ்மிங் சிராயமானே க³ந்தோ⁴த³கேன ந்ஹத்வா ஸண்ஹங் மட்ட²ஸாடகங் நிவாஸெத்வா ஸீஹபஞ்ஜரங் விவராபெத்வா ஸரீரே வாதங் பஹராபெந்தீ கு²த்³த³கமஞ்சகே நிபஜ்ஜி. மஹாஸத்தோபி தி³வாதரங் ஸுனிவத்தோ² ஸுபாருதோ பி⁴க்கா²பா⁴ஜனங் ஆதா³ய ஆகாஸேனாக³ந்த்வா ஸீஹபஞ்ஜரங் பாபுணி. தே³வியா தஸ்ஸ வாகசிரஸத்³த³ங் ஸுத்வா வேகே³ன உட்ட²ஹந்தியா மட்ட²ஸாடகோ ப⁴ஸ்ஸி, மஹாஸத்தஸ்ஸ விஸபா⁴கா³ரம்மணங் சக்கு²ங் படிஹஞ்ஞி. அத²ஸ்ஸ அனேகவஸ்ஸகோடிஸதஸஹஸ்ஸகாலே அப்³ப⁴ந்தரே நிவுத்த²கிலேஸோ கரண்ட³கே ஸயிதஆஸீவிஸோ விய உட்ட²ஹித்வா ஜா²னங் அந்தரதா⁴பேஸி. ஸோ ஸதிங் உபட்டா²பேதுங் அஸக்கொந்தோ க³ந்த்வா தே³விங் ஹத்தே² க³ண்ஹி, தாவதே³வ ஸாணிங் பரிக்கி²பிங்ஸு. ஸோ தாய ஸத்³தி⁴ங் லோகத⁴ம்மங் ஸேவித்வா பு⁴ஞ்ஜித்வா உய்யானங் க³ந்த்வா ததோ பட்டா²ய தே³வஸிகங் ததே²வ அகாஸி. தஸ்ஸ தாய ஸத்³தி⁴ங் லோகத⁴ம்மபடிஸேவனங் ஸகலனக³ரே பாகடங் ஜாதங். அமச்சா ‘‘ஹரிதசதாபஸோ ஏவமகாஸீ’’தி ரஞ்ஞோ பண்ணங் பஹிணிங்ஸு. ராஜா ‘‘மங் பி⁴ந்தி³துகாமா ஏவங் வத³ந்தீ’’தி அஸத்³த³ஹித்வா பச்சந்தங் வூபஸமெத்வா பா³ராணஸிங் பச்சாக³ந்த்வா நக³ரங் பத³க்கி²ணங் கத்வா தே³வியா ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘ஸச்சங், கிர மம அய்யோ ஹரிதசதாபஸோ தயா ஸத்³தி⁴ங் லோகத⁴ம்மங் படிஸேவதீ’’தி புச்சி². ‘‘ஸச்சங், தே³வா’’தி. ஸோ தஸ்ஸாபி அஸத்³த³ஹித்வா ‘‘தமேவ படிபுச்சி²ஸ்ஸாமீ’’தி உய்யானங் க³ந்த்வா வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³த்வா தங் புச்ச²ந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Athekadivasaṃ rājā paccantaṃ kupitaṃ vūpasametuṃ gacchanto ‘‘amhākaṃ puññakkhettaṃ mā pamajjī’’ti mahāsattaṃ deviyā niyyādetvā agamāsi. Tato paṭṭhāya sā mahāsattaṃ sahatthā parivisati. Athekadivasaṃ sā bhojanaṃ sampādetvā tasmiṃ cirāyamāne gandhodakena nhatvā saṇhaṃ maṭṭhasāṭakaṃ nivāsetvā sīhapañjaraṃ vivarāpetvā sarīre vātaṃ paharāpentī khuddakamañcake nipajji. Mahāsattopi divātaraṃ sunivattho supāruto bhikkhābhājanaṃ ādāya ākāsenāgantvā sīhapañjaraṃ pāpuṇi. Deviyā tassa vākacirasaddaṃ sutvā vegena uṭṭhahantiyā maṭṭhasāṭako bhassi, mahāsattassa visabhāgārammaṇaṃ cakkhuṃ paṭihaññi. Athassa anekavassakoṭisatasahassakāle abbhantare nivutthakileso karaṇḍake sayitaāsīviso viya uṭṭhahitvā jhānaṃ antaradhāpesi. So satiṃ upaṭṭhāpetuṃ asakkonto gantvā deviṃ hatthe gaṇhi, tāvadeva sāṇiṃ parikkhipiṃsu. So tāya saddhiṃ lokadhammaṃ sevitvā bhuñjitvā uyyānaṃ gantvā tato paṭṭhāya devasikaṃ tatheva akāsi. Tassa tāya saddhiṃ lokadhammapaṭisevanaṃ sakalanagare pākaṭaṃ jātaṃ. Amaccā ‘‘haritacatāpaso evamakāsī’’ti rañño paṇṇaṃ pahiṇiṃsu. Rājā ‘‘maṃ bhinditukāmā evaṃ vadantī’’ti asaddahitvā paccantaṃ vūpasametvā bārāṇasiṃ paccāgantvā nagaraṃ padakkhiṇaṃ katvā deviyā santikaṃ gantvā ‘‘saccaṃ, kira mama ayyo haritacatāpaso tayā saddhiṃ lokadhammaṃ paṭisevatī’’ti pucchi. ‘‘Saccaṃ, devā’’ti. So tassāpi asaddahitvā ‘‘tameva paṭipucchissāmī’’ti uyyānaṃ gantvā vanditvā ekamantaṃ nisīditvā taṃ pucchanto paṭhamaṃ gāthamāha –

    40.

    40.

    ‘‘ஸுதங் மேதங் மஹாப்³ரஹ்மே, காமே பு⁴ஞ்ஜதி ஹாரிதோ;

    ‘‘Sutaṃ metaṃ mahābrahme, kāme bhuñjati hārito;

    கச்சேதங் வசனங் துச்ச²ங், கச்சி ஸுத்³தோ⁴ இரிய்யஸீ’’தி.

    Kaccetaṃ vacanaṃ tucchaṃ, kacci suddho iriyyasī’’ti.

    தத்த² கச்சேதந்தி கச்சி ஏதங் ‘‘ஹாரிதோ காமே பரிபு⁴ஞ்ஜதீ’’தி அம்ஹேஹி ஸுதங் வசனங் துச்ச²ங் அபூ⁴தங், கச்சி த்வங் ஸுத்³தோ⁴ இரிய்யஸி விஹரஸீதி.

    Tattha kaccetanti kacci etaṃ ‘‘hārito kāme paribhuñjatī’’ti amhehi sutaṃ vacanaṃ tucchaṃ abhūtaṃ, kacci tvaṃ suddho iriyyasi viharasīti.

    ஸோ சிந்தேஸி – ‘‘அயங் ராஜா ‘நாஹங் பரிபு⁴ஞ்ஜாமீ’தி வுத்தேபி மம ஸத்³த³ஹிஸ்ஸதேவ, இமஸ்மிங் லோகே ஸச்சஸதி³ஸீ பதிட்டா² நாம நத்தி². உஜ்ஜி²தஸச்சா ஹி போ³தி⁴மூலே நிஸீதி³த்வா போ³தி⁴ங் பாபுணிதுங் ந ஸக்கொந்தி, மயா ஸச்சமேவ கதே²துங் வட்டதீ’’தி. போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஹி ஏகச்சேஸு டா²னேஸு பாணாதிபாதோபி அதி³ன்னாதா³னம்பி காமேஸுமிச்சா²சாரோபி ஸுராமேரயமஜ்ஜபானம்பி ஹோதியேவ, அத்த²பே⁴த³கவிஸங்வாத³னங் புரக்க²த்வா முஸாவாதோ³ நாம ந ஹோதி, தஸ்மா ஸோ ஸச்சமேவ கதெ²ந்தோ து³தியங் கா³த²மாஹ –

    So cintesi – ‘‘ayaṃ rājā ‘nāhaṃ paribhuñjāmī’ti vuttepi mama saddahissateva, imasmiṃ loke saccasadisī patiṭṭhā nāma natthi. Ujjhitasaccā hi bodhimūle nisīditvā bodhiṃ pāpuṇituṃ na sakkonti, mayā saccameva kathetuṃ vaṭṭatī’’ti. Bodhisattassa hi ekaccesu ṭhānesu pāṇātipātopi adinnādānampi kāmesumicchācāropi surāmerayamajjapānampi hotiyeva, atthabhedakavisaṃvādanaṃ purakkhatvā musāvādo nāma na hoti, tasmā so saccameva kathento dutiyaṃ gāthamāha –

    41.

    41.

    ‘‘ஏவமேதங் மஹாராஜ, யதா² தே வசனங் ஸுதங்;

    ‘‘Evametaṃ mahārāja, yathā te vacanaṃ sutaṃ;

    கும்மக்³க³ங் படிபன்னொஸ்மி, மோஹனெய்யேஸு முச்சி²தோ’’தி.

    Kummaggaṃ paṭipannosmi, mohaneyyesu mucchito’’ti.

    தத்த² மோஹனெய்யேஸூதி காமகு³ணேஸு. காமகு³ணேஸு ஹி லோகோ முய்ஹதி, தே ச லோகங் மோஹயந்தி, தஸ்மா தே ‘‘மோஹனெய்யா’’தி வுச்சந்தீதி.

    Tattha mohaneyyesūti kāmaguṇesu. Kāmaguṇesu hi loko muyhati, te ca lokaṃ mohayanti, tasmā te ‘‘mohaneyyā’’ti vuccantīti.

    தங் ஸுத்வா ராஜா ததியங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā rājā tatiyaṃ gāthamāha –

    42.

    42.

    ‘‘அது³ பஞ்ஞா கிமத்தி²யா, நிபுணா ஸாது⁴சிந்தினீ;

    ‘‘Adu paññā kimatthiyā, nipuṇā sādhucintinī;

    யாய உப்பதிதங் ராக³ங், கிங் மனோ ந வினோத³யே’’தி.

    Yāya uppatitaṃ rāgaṃ, kiṃ mano na vinodaye’’ti.

    தத்த² அதூ³தி நிபாதோ. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ப⁴ந்தே, கி³லானஸ்ஸ நாம பே⁴ஸஜ்ஜங், பிபாஸிதஸ்ஸ பானீயங் படிஸரணங், தும்ஹாகங் பனேஸா நிபுணா ஸாதூ⁴னங் அத்தா²னங் சிந்தினீ பஞ்ஞா கிமத்தி²யா, யாய புன உப்பதிதங் ராக³ங் கிங் மனோ ந வினோத³யே, கிங் சித்தங் வினோதே³துங் நாஸக்கீ²தி.

    Tattha adūti nipāto. Idaṃ vuttaṃ hoti – bhante, gilānassa nāma bhesajjaṃ, pipāsitassa pānīyaṃ paṭisaraṇaṃ, tumhākaṃ panesā nipuṇā sādhūnaṃ atthānaṃ cintinī paññā kimatthiyā, yāya puna uppatitaṃ rāgaṃ kiṃ mano na vinodaye, kiṃ cittaṃ vinodetuṃ nāsakkhīti.

    அத²ஸ்ஸ கிலேஸப³லங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஹாரிதோ சதுத்த²ங் கா³த²மாஹ –

    Athassa kilesabalaṃ dassento hārito catutthaṃ gāthamāha –

    43.

    43.

    ‘‘சத்தாரோமே மஹாராஜ, லோகே அதிப³லா பு⁴ஸா;

    ‘‘Cattārome mahārāja, loke atibalā bhusā;

    ராகோ³ தோ³ஸோ மதோ³ மோஹோ, யத்த² பஞ்ஞா ந கா³த⁴தீ’’தி.

    Rāgo doso mado moho, yattha paññā na gādhatī’’ti.

    தத்த² யத்தா²தி யேஸு பரியுட்டா²னங் பத்தேஸு மஹோகே⁴ பதிதா விய பஞ்ஞா கா³த⁴ங் பதிட்ட²ங் ந லப⁴தி.

    Tattha yatthāti yesu pariyuṭṭhānaṃ pattesu mahoghe patitā viya paññā gādhaṃ patiṭṭhaṃ na labhati.

    தங் ஸுத்வா ராஜா பஞ்சமங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā rājā pañcamaṃ gāthamāha –

    44.

    44.

    ‘‘அரஹா ஸீலஸம்பன்னோ, ஸுத்³தோ⁴ சரதி ஹாரிதோ;

    ‘‘Arahā sīlasampanno, suddho carati hārito;

    மேதா⁴வீ பண்டி³தோ சேவ, இதி நோ ஸம்மதோ ப⁴வ’’ந்தி.

    Medhāvī paṇḍito ceva, iti no sammato bhava’’nti.

    தத்த² இதி நோ ஸம்மதோதி ஏவங் அம்ஹாகங் ஸம்மதோ ஸம்பா⁴விதோ ப⁴வங்.

    Tattha iti no sammatoti evaṃ amhākaṃ sammato sambhāvito bhavaṃ.

    ததோ ஹாரிதோ ச²ட்ட²மங் கா³த²மாஹ –

    Tato hārito chaṭṭhamaṃ gāthamāha –

    45.

    45.

    ‘‘மேதா⁴வீனம்பி ஹிங்ஸந்தி, இஸிங் த⁴ம்மகு³ணே ரதங்;

    ‘‘Medhāvīnampi hiṃsanti, isiṃ dhammaguṇe rataṃ;

    விதக்கா பாபகா ராஜ, ஸுபா⁴ ராகூ³பஸங்ஹிதா’’தி.

    Vitakkā pāpakā rāja, subhā rāgūpasaṃhitā’’ti.

    தத்த² ஸுபா⁴தி ஸுப⁴னிமித்தக்³க³ஹணேன பவத்தாதி.

    Tattha subhāti subhanimittaggahaṇena pavattāti.

    அத² நங் கிலேஸப்பஹானே உஸ்ஸாஹங் காரெந்தோ ராஜா ஸத்தமங் கா³த²மாஹ –

    Atha naṃ kilesappahāne ussāhaṃ kārento rājā sattamaṃ gāthamāha –

    46.

    46.

    ‘‘உப்பன்னாயங் ஸரீரஜோ, ராகோ³ வண்ணவிதூ³ஸனோ தவ;

    ‘‘Uppannāyaṃ sarīrajo, rāgo vaṇṇavidūsano tava;

    தங் பஜஹ ப⁴த்³த³மத்து² தே, ப³ஹுன்னாஸி மேதா⁴விஸம்மதோ’’தி.

    Taṃ pajaha bhaddamatthu te, bahunnāsi medhāvisammato’’ti.

    தத்த² வண்ணவிதூ³ஸனோ தவாதி தவ ஸரீரவண்ணஸ்ஸ ச கு³ணவண்ணஸ்ஸ ச விதூ³ஸனோ. ப³ஹுன்னாஸீதி ப³ஹூனங் ஆஸி மேதா⁴வீதி ஸம்மதோ.

    Tattha vaṇṇavidūsano tavāti tava sarīravaṇṇassa ca guṇavaṇṇassa ca vidūsano. Bahunnāsīti bahūnaṃ āsi medhāvīti sammato.

    ததோ மஹாஸத்தோ ஸதிங் லபி⁴த்வா காமேஸு ஆதீ³னவங் ஸல்லக்கெ²த்வா அட்ட²மங் கா³த²மாஹ –

    Tato mahāsatto satiṃ labhitvā kāmesu ādīnavaṃ sallakkhetvā aṭṭhamaṃ gāthamāha –

    47.

    47.

    ‘‘தே அந்த⁴காரகே காமே, ப³ஹுது³க்கே² மஹாவிஸே;

    ‘‘Te andhakārake kāme, bahudukkhe mahāvise;

    தேஸங் மூலங் க³வேஸிஸ்ஸங், செ²ச்ச²ங் ராக³ங் ஸப³ந்த⁴ன’’ந்தி.

    Tesaṃ mūlaṃ gavesissaṃ, checchaṃ rāgaṃ sabandhana’’nti.

    தத்த² அந்த⁴காரகேதி பஞ்ஞாசக்கு²வினாஸனதோ அந்த⁴பா⁴வகரே. ப³ஹுது³க்கே²தி எத்த² ‘‘அப்பஸ்ஸாதா³ காமா’’திஆதீ³னி (ம॰ நி॰ 1.234; பாசி॰ 417; சூளவ॰ 65) ஸுத்தானி ஹரித்வா தேஸங் ப³ஹுது³க்க²தா த³ஸ்ஸேதப்³பா³. மஹாவிஸேதி ஸம்பயுத்தகிலேஸவிஸஸ்ஸ சேவ விபாகவிஸஸ்ஸ ச மஹந்ததாய மஹாவிஸே. தேஸங் மூலந்தி தே வுத்தப்பகாரே காமே பஹாதுங் தேஸங் மூலங் க³வேஸிஸ்ஸங் பரியேஸிஸ்ஸாமி. கிங் பன தேஸங் மூலந்தி? அயோனிஸோமனஸிகாரோ. செ²ச்ச²ங் ராக³ங் ஸப³ந்த⁴னந்தி மஹாராஜ, இதா³னேவ பஞ்ஞாக²க்³கே³ன பஹரித்வா ஸுப⁴னிமித்தப³ந்த⁴னேன ஸப³ந்த⁴னங் ராக³ங் சி²ந்தி³ஸ்ஸாமீதி.

    Tattha andhakāraketi paññācakkhuvināsanato andhabhāvakare. Bahudukkheti ettha ‘‘appassādā kāmā’’tiādīni (ma. ni. 1.234; pāci. 417; cūḷava. 65) suttāni haritvā tesaṃ bahudukkhatā dassetabbā. Mahāviseti sampayuttakilesavisassa ceva vipākavisassa ca mahantatāya mahāvise. Tesaṃ mūlanti te vuttappakāre kāme pahātuṃ tesaṃ mūlaṃ gavesissaṃ pariyesissāmi. Kiṃ pana tesaṃ mūlanti? Ayonisomanasikāro. Checchaṃ rāgaṃ sabandhananti mahārāja, idāneva paññākhaggena paharitvā subhanimittabandhanena sabandhanaṃ rāgaṃ chindissāmīti.

    இத³ஞ்ச பன வத்வா ‘‘மஹாராஜ, ஓகாஸங் தாவ மே கரோஹீ’’தி ஓகாஸங் காரெத்வா பண்ணஸாலங் பவிஸித்வா கஸிணமண்ட³லங் ஓலோகெத்வா புன நட்ட²ஜ்ஜா²னங் உப்பாதெ³த்வா பண்ணஸாலதோ நிக்க²மித்வா ஆகாஸே பல்லங்கேன நிஸீதி³த்வா ரஞ்ஞோ த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா ‘‘மஹாராஜ, அஹங் அட்டா²னே வுத்த²காரணா மஹாஜனமஜ்ஜே² க³ரஹப்பத்தோ, அப்பமத்தோ ஹோஹி, புன தா³னி அஹங் அனித்தி²க³ந்த⁴வனஸண்ட³மேவ க³மிஸ்ஸாமீ’’தி ரஞ்ஞோ ரோத³ந்தஸ்ஸ பரிதே³வந்தஸ்ஸ ஹிமவந்தமேவ க³ந்த்வா அபரிஹீனஜ்ஜா²னோ ப்³ரஹ்மலோகூபகோ³ அஹோஸி.

    Idañca pana vatvā ‘‘mahārāja, okāsaṃ tāva me karohī’’ti okāsaṃ kāretvā paṇṇasālaṃ pavisitvā kasiṇamaṇḍalaṃ oloketvā puna naṭṭhajjhānaṃ uppādetvā paṇṇasālato nikkhamitvā ākāse pallaṅkena nisīditvā rañño dhammaṃ desetvā ‘‘mahārāja, ahaṃ aṭṭhāne vutthakāraṇā mahājanamajjhe garahappatto, appamatto hohi, puna dāni ahaṃ anitthigandhavanasaṇḍameva gamissāmī’’ti rañño rodantassa paridevantassa himavantameva gantvā aparihīnajjhāno brahmalokūpago ahosi.

    ஸத்தா² தங் காரணங் ஞத்வா –

    Satthā taṃ kāraṇaṃ ñatvā –

    48.

    48.

    ‘‘இத³ங் வத்வான ஹாரிதோ, இஸி ஸச்சபரக்கமோ;

    ‘‘Idaṃ vatvāna hārito, isi saccaparakkamo;

    காமராக³ங் விராஜெத்வா, ப்³ரஹ்மலோகூபகோ³ அஹூ’’தி. –

    Kāmarāgaṃ virājetvā, brahmalokūpago ahū’’ti. –

    அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴ ஹுத்வா இமங் கா³த²ங் வத்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே உக்கண்டி²தபி⁴க்கு² அரஹத்தே பதிட்ட²ஹி.

    Abhisambuddho hutvā imaṃ gāthaṃ vatvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne ukkaṇṭhitabhikkhu arahatte patiṭṭhahi.

    ததா³ ராஜா ஆனந்தோ³ அஹோஸி, ஹரிதசதாபஸோ பன அஹமேவ அஹோஸிந்தி.

    Tadā rājā ānando ahosi, haritacatāpaso pana ahameva ahosinti.

    ஹரிதசஜாதகவண்ணனா பஞ்சமா.

    Haritacajātakavaṇṇanā pañcamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 431. ஹரிதசஜாதகங் • 431. Haritacajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact