Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā

    9. ஹாரிதத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா

    9. Hāritattheragāthāvaṇṇanā

    ஸமுன்னமயமத்தானந்தி ஆயஸ்மதோ ஹாரிதத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? ஸோ கிர புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ ஹுத்வா தத்த² தத்த² விவட்டூபனிஸ்ஸயங் புஞ்ஞஸம்பா⁴ரங் உபசினந்தோ இதோ ஏகதிங்ஸே கப்பே ஸுத³ஸ்ஸனங் நாம பச்சேகஸம்பு³த்³த⁴ங் தி³ஸ்வா பஸன்னமானஸோ குடஜபுப்பே²ஹி பூஜங் கத்வா தேன புஞ்ஞகம்மேன ஸுக³தீஸுயேவ பரிவத்தெந்தோ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ஸாவத்தி²னக³ரே ப்³ராஹ்மணமஹாஸாலகுலே நிப்³ப³த்தி. ஹாரிதோதிஸ்ஸ நாமங் அஹோஸி. தஸ்ஸ வயப்பத்தஸ்ஸ மாதாபிதரோ குலரூபாதீ³ஹி அனுச்ச²விகங் குமாரிகங் ப்³ராஹ்மணதீ⁴தரங் ஆனேஸுங். ஸோ தாய ஸத்³தி⁴ங் போ⁴க³ஸுக²ங் அனுப⁴வந்தோ ஏகதி³வஸங் அத்தனோ தஸ்ஸா ச ரூபஸம்பத்திங் ஓலோகெத்வா த⁴ம்மதாய சோதி³யமானோ ‘‘ஈதி³ஸங் நாம ரூபங் நசிரஸ்ஸேவ ஜராய மச்சுனா ச அபி⁴ப்பமத்³தீ³யதீ’’தி ஸங்வேக³ங் படிலபி⁴. கதிபயதி³வஸாதிக்கமேனேவ சஸ்ஸ ப⁴ரியங் கண்ஹஸப்போ ட³ங்ஸித்வா மாரேஸி. ஸோ தேன பி⁴ய்யோஸோமத்தாய ஸஞ்ஜாதஸங்வேகோ³ ஸத்து² ஸந்திகங் க³ந்த்வா த⁴ம்மங் ஸுத்வா க⁴ரப³ந்த⁴னே சி²ந்தி³த்வா பப்³ப³ஜி. தஸ்ஸ ச சரியானுகூலங் கம்மட்டா²னங் க³ஹெத்வா விஹரந்தஸ்ஸ கம்மட்டா²னங் ந ஸம்பஜ்ஜதி, சித்தங் உஜுக³தங் ந ஹோதி. ஸோ கா³மங் பிண்டா³ய பவிட்டோ² அஞ்ஞதரங் உஸுகாரங் உஸுத³ண்ட³ங் யந்தே பக்கி²பித்வா உஜுங் கரொந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘இமே அசேதனம்பி நாம உஜுங் கரொந்தி, கஸ்மா அஹங் சித்தங் உஜுங் ந கரிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா ததோவ படினிவத்தித்வா தி³வாட்டா²னே நிஸின்னோ விபஸ்ஸனங் ஆரபி⁴. அத²ஸ்ஸ ப⁴க³வா உபரி ஆகாஸே நிஸீதி³த்வா ஓவாத³ங் தெ³ந்தோ ‘‘ஸமுன்னமயமத்தான’’ந்தி கா³த²ங் அபா⁴ஸி. அயமேவ தே²ரோ அத்தானங் பரங் விய ஓவத³ந்தோ அபா⁴ஸீதி ச வத³ந்தி.

    Samunnamayamattānanti āyasmato hāritattherassa gāthā. Kā uppatti? So kira purimabuddhesu katādhikāro hutvā tattha tattha vivaṭṭūpanissayaṃ puññasambhāraṃ upacinanto ito ekatiṃse kappe sudassanaṃ nāma paccekasambuddhaṃ disvā pasannamānaso kuṭajapupphehi pūjaṃ katvā tena puññakammena sugatīsuyeva parivattento imasmiṃ buddhuppāde sāvatthinagare brāhmaṇamahāsālakule nibbatti. Hāritotissa nāmaṃ ahosi. Tassa vayappattassa mātāpitaro kularūpādīhi anucchavikaṃ kumārikaṃ brāhmaṇadhītaraṃ ānesuṃ. So tāya saddhiṃ bhogasukhaṃ anubhavanto ekadivasaṃ attano tassā ca rūpasampattiṃ oloketvā dhammatāya codiyamāno ‘‘īdisaṃ nāma rūpaṃ nacirasseva jarāya maccunā ca abhippamaddīyatī’’ti saṃvegaṃ paṭilabhi. Katipayadivasātikkameneva cassa bhariyaṃ kaṇhasappo ḍaṃsitvā māresi. So tena bhiyyosomattāya sañjātasaṃvego satthu santikaṃ gantvā dhammaṃ sutvā gharabandhane chinditvā pabbaji. Tassa ca cariyānukūlaṃ kammaṭṭhānaṃ gahetvā viharantassa kammaṭṭhānaṃ na sampajjati, cittaṃ ujugataṃ na hoti. So gāmaṃ piṇḍāya paviṭṭho aññataraṃ usukāraṃ usudaṇḍaṃ yante pakkhipitvā ujuṃ karontaṃ disvā ‘‘ime acetanampi nāma ujuṃ karonti, kasmā ahaṃ cittaṃ ujuṃ na karissāmī’’ti cintetvā tatova paṭinivattitvā divāṭṭhāne nisinno vipassanaṃ ārabhi. Athassa bhagavā upari ākāse nisīditvā ovādaṃ dento ‘‘samunnamayamattāna’’nti gāthaṃ abhāsi. Ayameva thero attānaṃ paraṃ viya ovadanto abhāsīti ca vadanti.

    29. தத்த² ஸமுன்னமயந்தி ஸம்மா உன்னமெந்தோ, ஸமாபத்திவஸேன கோஸஜ்ஜபக்கே² பதிதுங் அத³த்வா ததோ உத்³த⁴ரந்தோ வீரியஸமதங் யோஜெந்தோதி அத்தோ². அத்தானந்தி சித்தங், அத² வா ஸமுன்னமயாதி கோஸஜ்ஜபக்க²தோ ஸமுன்னமேஹி. -காரோ பத³ஸந்தி⁴கரோ. ஹீனவீரியதாய தவ சித்தங் கம்மட்டா²னவீதி²ங் நப்படிபஜ்ஜதி சே, தங் வீரியாரம்ப⁴வஸேன ஸம்மா உன்னமேஹி, அனோனதங் அனபனதங் கரோஹீதி அதி⁴ப்பாயோ. ஏவங் பன கரொந்தோ உஸுகாரோவ தேஜனங். சித்தங் உஜுங் கரித்வான, அவிஜ்ஜங் பி⁴ந்த³ ஹாரிதாதி. யதா² நாம உஸுகாரோ கண்ட³ங் ஈஸகம்பி ஓனதங் அபனதஞ்ச விஜ்ஜ²ந்தோ லக்க²ங் பி⁴ந்த³னத்த²ங் உஜுங் கரோதி, ஏவங் கோஸஜ்ஜபாததோ அரக்க²ணேன ஓனதங் உத்³த⁴ச்சபாததோ அரக்க²ணேன அபனதங் விஜ்ஜ²ந்தோ அப்பனாபத்தியா சித்தங் உஜுங் கரித்வான ஸமாஹிதசித்தோ விபஸ்ஸனங் உஸ்ஸுக்காபெத்வா ஸீக⁴ங் அக்³க³மக்³க³ஞாணேன அவிஜ்ஜங் பி⁴ந்த³ பதா³லேஹீதி. தங் ஸுத்வா தே²ரோ விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா நசிரேனேவ அரஹா அஹோஸி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 1.35.39-43) –

    29. Tattha samunnamayanti sammā unnamento, samāpattivasena kosajjapakkhe patituṃ adatvā tato uddharanto vīriyasamataṃ yojentoti attho. Attānanti cittaṃ, atha vā samunnamayāti kosajjapakkhato samunnamehi. Ma-kāro padasandhikaro. Hīnavīriyatāya tava cittaṃ kammaṭṭhānavīthiṃ nappaṭipajjati ce, taṃ vīriyārambhavasena sammā unnamehi, anonataṃ anapanataṃ karohīti adhippāyo. Evaṃ pana karonto usukārova tejanaṃ. Cittaṃ ujuṃ karitvāna, avijjaṃ bhinda hāritāti. Yathā nāma usukāro kaṇḍaṃ īsakampi onataṃ apanatañca vijjhanto lakkhaṃ bhindanatthaṃ ujuṃ karoti, evaṃ kosajjapātato arakkhaṇena onataṃ uddhaccapātato arakkhaṇena apanataṃ vijjhanto appanāpattiyā cittaṃ ujuṃ karitvāna samāhitacitto vipassanaṃ ussukkāpetvā sīghaṃ aggamaggañāṇena avijjaṃ bhinda padālehīti. Taṃ sutvā thero vipassanaṃ vaḍḍhetvā nacireneva arahā ahosi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 1.35.39-43) –

    ‘‘ஹிமவந்தஸ்ஸாவிதூ³ரே, வஸலோ நாம பப்³ப³தோ;

    ‘‘Himavantassāvidūre, vasalo nāma pabbato;

    பு³த்³தோ⁴ ஸுத³ஸ்ஸனோ நாம, வஸதே பப்³ப³தந்தரே.

    Buddho sudassano nāma, vasate pabbatantare.

    ‘‘புப்ப²ங் ஹேமவந்தங் க³ய்ஹ, வேஹாஸங் அக³மாஸஹங்;

    ‘‘Pupphaṃ hemavantaṃ gayha, vehāsaṃ agamāsahaṃ;

    தத்த²த்³த³ஸாஸிங் ஸம்பு³த்³த⁴ங், ஓக⁴திண்ணமனாஸவங்.

    Tatthaddasāsiṃ sambuddhaṃ, oghatiṇṇamanāsavaṃ.

    ‘‘புப்ப²ங் குடஜமாதா³ய, ஸீஸே கத்வானஹங் ததா³;

    ‘‘Pupphaṃ kuṭajamādāya, sīse katvānahaṃ tadā;

    பு³த்³த⁴ஸ்ஸ அபி⁴ரோபேஸிங், ஸயம்பு⁴ஸ்ஸ மஹேஸினோ.

    Buddhassa abhiropesiṃ, sayambhussa mahesino.

    ‘‘ஏகதிங்ஸே இதோ கப்பே, யங் புப்ப²மபி⁴பூஜயிங்;

    ‘‘Ekatiṃse ito kappe, yaṃ pupphamabhipūjayiṃ;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, புப்ப²பூஜாயித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, pupphapūjāyidaṃ phalaṃ.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    அரஹத்தங் பன பத்வா அஞ்ஞங் ப்³யாகரொந்தோபி தமேவ கா³த²ங் அபா⁴ஸி.

    Arahattaṃ pana patvā aññaṃ byākarontopi tameva gāthaṃ abhāsi.

    ஹாரிதத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Hāritattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 9. ஹாரிதத்தே²ரகா³தா² • 9. Hāritattheragāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact