Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கங்கா²விதரணீ-புராண-டீகா • Kaṅkhāvitaraṇī-purāṇa-ṭīkā

    3. ஹஸத⁴ம்மஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    3. Hasadhammasikkhāpadavaṇṇanā

    ‘‘சிக்க²ல்லங் வா’’தி வசனதோ ஸக்க²ரம்பி கி²பனகீளாய கீளதோ து³க்கடமேவ. உபரிகொ³ப்ப²கே பாசித்தியங், அஞ்ஞத்த² து³க்கடந்தி பாசித்தியவத்து²அத்த²வஸேன ‘‘உத³கே ஹஸத⁴ம்மே பாசித்திய’’ந்தி வுத்தங்.

    ‘‘Cikkhallaṃ vā’’ti vacanato sakkharampi khipanakīḷāya kīḷato dukkaṭameva. Uparigopphake pācittiyaṃ, aññattha dukkaṭanti pācittiyavatthuatthavasena ‘‘udake hasadhamme pācittiya’’nti vuttaṃ.

    இத³ங் ஸஞ்ஞாவிமொக்க²ங் சே, திகபாசித்தியங் கத²ங்;

    Idaṃ saññāvimokkhaṃ ce, tikapācittiyaṃ kathaṃ;

    கீளிதங்வ அகீளாதி, மிச்சா²கா³ஹேன தங் ஸியா.

    Kīḷitaṃva akīḷāti, micchāgāhena taṃ siyā.

    எத்தாவதா கத²ங் கீளா, இதி கீளாயங் ஏவாயங்;

    Ettāvatā kathaṃ kīḷā, iti kīḷāyaṃ evāyaṃ;

    அகீளாஸஞ்ஞீ ஹோதெத்த², வினயத்த²ங் ஸமாத³யே.

    Akīḷāsaññī hotettha, vinayatthaṃ samādaye.

    ஏகந்தாகுஸலோ யஸ்மா, கீளாயாபி⁴ரதமனோ;

    Ekantākusalo yasmā, kīḷāyābhiratamano;

    தஸ்மா அகுஸலங் சித்தங், ஏகமேவெத்த² லப்³ப⁴தீதி. (வஜிர॰ டீ॰ பாசித்திய 336);

    Tasmā akusalaṃ cittaṃ, ekamevettha labbhatīti. (vajira. ṭī. pācittiya 336);

    ஹஸத⁴ம்மஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Hasadhammasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact