Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [509] 13. ஹத்தி²பாலஜாதகவண்ணனா

    [509] 13. Hatthipālajātakavaṇṇanā

    சிரஸ்ஸங் வத பஸ்ஸாமாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ மஹாபி⁴னிக்க²மனங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ததா³ ஹி ஸத்தா² ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பி ததா²க³தோ மஹாபி⁴னிக்க²மனங் நிக்க²ந்தோயேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Cirassaṃ vata passāmāti idaṃ satthā jetavane viharanto mahābhinikkhamanaṃ ārabbha kathesi. Tadā hi satthā ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi tathāgato mahābhinikkhamanaṃ nikkhantoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ஏஸுகாரீ நாம ராஜா அஹோஸி. தஸ்ஸ புரோஹிதோ த³ஹரகாலதோ பட்டா²ய பியஸஹாயோ. தே உபோ⁴பி அபுத்தகா அஹேஸுங். தே ஏகதி³வஸங் ஸுக²ஸயனே நிஸின்னா மந்தயிங்ஸு ‘‘அம்ஹாகங் இஸ்ஸரியங் மஹந்தங், புத்தோ வா தீ⁴தா வா நத்தி², கிங் நு கோ² கத்தப்³ப³’’ந்தி. ததோ ராஜா புரோஹிதங் ஆஹ – ‘‘ஸம்ம, ஸசே தவ கே³ஹே புத்தோ ஜாயிஸ்ஸதி, மம ரஜ்ஜஸ்ஸ ஸாமிகோ ப⁴விஸ்ஸதி, ஸசே மம புத்தோ ஜாயிஸ்ஸதி, தவ கே³ஹே போ⁴கா³னங் ஸாமிகோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. ஏவங் உபோ⁴பி அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஸங்கரிங்ஸு.

    Atīte bārāṇasiyaṃ esukārī nāma rājā ahosi. Tassa purohito daharakālato paṭṭhāya piyasahāyo. Te ubhopi aputtakā ahesuṃ. Te ekadivasaṃ sukhasayane nisinnā mantayiṃsu ‘‘amhākaṃ issariyaṃ mahantaṃ, putto vā dhītā vā natthi, kiṃ nu kho kattabba’’nti. Tato rājā purohitaṃ āha – ‘‘samma, sace tava gehe putto jāyissati, mama rajjassa sāmiko bhavissati, sace mama putto jāyissati, tava gehe bhogānaṃ sāmiko bhavissatī’’ti. Evaṃ ubhopi aññamaññaṃ saṅkariṃsu.

    அதே²கதி³வஸங் புரோஹிதோ போ⁴க³கா³மங் க³ந்த்வா ஆக³மனகாலே த³க்கி²ணத்³வாரேன நக³ரங் பவிஸந்தோ ப³ஹினக³ரே ஏகங் ப³ஹுபுத்திகங் நாம து³க்³க³தித்தி²ங் பஸ்ஸி. தஸ்ஸா ஸத்த புத்தா ஸப்³பே³வ அரோகா³, ஏகோ பசனபா⁴ஜனகபல்லங் க³ண்ஹி, ஏகோ ஸயனகடஸாரகங், ஏகோ புரதோ க³ச்ச²தி, ஏகோ பச்ச²தோ, ஏகோ அங்கு³லிங் க³ண்ஹி, ஏகோ அங்கே நிஸின்னோ, ஏகோ க²ந்தே⁴. அத² நங் புரோஹிதோ புச்சி² ‘‘ப⁴த்³தே³, இமேஸங் தா³ரகானங் பிதா குஹி’’ந்தி? ‘‘ஸாமி, இமேஸங் பிதா நாம நிப³த்³தோ⁴ நத்தீ²’’தி. ‘‘ஏவரூபே ஸத்த புத்தே கிந்தி கத்வா அலத்தா²’’தி? ஸா அஞ்ஞங் க³ஹணங் அபஸ்ஸந்தீ நக³ரத்³வாரே டி²தங் நிக்³ரோத⁴ருக்க²ங் த³ஸ்ஸெத்வா ‘‘ஸாமி ஏதஸ்மிங் நிக்³ரோதே⁴ அதி⁴வத்தா²ய தே³வதாய ஸந்திகே பத்தெ²த்வா லபி⁴ங், ஏதாய மே புத்தா தி³ன்னா’’தி ஆஹ. புரோஹிதோ ‘‘தேன ஹி க³ச்ச² த்வ’’ந்தி ரதா² ஓருய்ஹ நிக்³ரோத⁴மூலங் க³ந்த்வா ஸாகா²ய க³ஹெத்வா சாலெத்வா ‘‘அம்போ⁴ தே³வதே, த்வங் ரஞ்ஞோ ஸந்திகா கிங் நாம ந லப⁴ஸி, ராஜா தே அனுஸங்வச்ச²ரங் ஸஹஸ்ஸங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா ப³லிகம்மங் கரோதி, தஸ்ஸ புத்தங் ந தே³ஸி, ஏதாய து³க்³க³தித்தி²யா தவ கோ உபகாரோ கதோ, யேனஸ்ஸா ஸத்த புத்தே அதா³ஸி. ஸசே அம்ஹாகங் ரஞ்ஞோ புத்தங் ந தே³ஸி, இதோ தங் ஸத்தமே தி³வஸே ஸமூலங் சி²ந்தா³பெத்வா க²ண்டா³க²ண்டி³கங் காரெஸ்ஸாமீ’’தி ருக்க²தே³வதங் தஜ்ஜெத்வா பக்காமி. ஸோ ஏதேன நியாமேனேவ புனதி³வஸேபீதி படிபாடியா ச² தி³வஸே கதே²ஸி. ச²ட்டே² பன தி³வஸே ஸாகா²ய க³ஹெத்வா ‘‘ருக்க²தே³வதே அஜ்ஜேகரத்திமத்தகமேவ ஸேஸங், ஸசே மே ரஞ்ஞோ புத்தங் ந தே³ஸி, ஸ்வே தங் நிட்டா²பெஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ.

    Athekadivasaṃ purohito bhogagāmaṃ gantvā āgamanakāle dakkhiṇadvārena nagaraṃ pavisanto bahinagare ekaṃ bahuputtikaṃ nāma duggatitthiṃ passi. Tassā satta puttā sabbeva arogā, eko pacanabhājanakapallaṃ gaṇhi, eko sayanakaṭasārakaṃ, eko purato gacchati, eko pacchato, eko aṅguliṃ gaṇhi, eko aṅke nisinno, eko khandhe. Atha naṃ purohito pucchi ‘‘bhadde, imesaṃ dārakānaṃ pitā kuhi’’nti? ‘‘Sāmi, imesaṃ pitā nāma nibaddho natthī’’ti. ‘‘Evarūpe satta putte kinti katvā alatthā’’ti? Sā aññaṃ gahaṇaṃ apassantī nagaradvāre ṭhitaṃ nigrodharukkhaṃ dassetvā ‘‘sāmi etasmiṃ nigrodhe adhivatthāya devatāya santike patthetvā labhiṃ, etāya me puttā dinnā’’ti āha. Purohito ‘‘tena hi gaccha tva’’nti rathā oruyha nigrodhamūlaṃ gantvā sākhāya gahetvā cāletvā ‘‘ambho devate, tvaṃ rañño santikā kiṃ nāma na labhasi, rājā te anusaṃvaccharaṃ sahassaṃ vissajjetvā balikammaṃ karoti, tassa puttaṃ na desi, etāya duggatitthiyā tava ko upakāro kato, yenassā satta putte adāsi. Sace amhākaṃ rañño puttaṃ na desi, ito taṃ sattame divase samūlaṃ chindāpetvā khaṇḍākhaṇḍikaṃ kāressāmī’’ti rukkhadevataṃ tajjetvā pakkāmi. So etena niyāmeneva punadivasepīti paṭipāṭiyā cha divase kathesi. Chaṭṭhe pana divase sākhāya gahetvā ‘‘rukkhadevate ajjekarattimattakameva sesaṃ, sace me rañño puttaṃ na desi, sve taṃ niṭṭhāpessāmī’’ti āha.

    ருக்க²தே³வதா ஆவஜ்ஜெத்வா தங் காரணங் தத²தோ ஞத்வா ‘‘அயங் ப்³ராஹ்மணோ புத்தங் அலப⁴ந்தோ மம விமானங் நாஸெஸ்ஸதி, கேன நு கோ² உபாயேன தஸ்ஸ புத்தங் தா³துங் வட்டதீ’’தி சதுன்னங் மஹாராஜானங் ஸந்திகங் க³ந்த்வா தமத்த²ங் ஆரோசேஸி. தே ‘‘மயங் தஸ்ஸ புத்தங் தா³துங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸாமா’’தி வதி³ங்ஸு. அட்ட²வீஸதியக்க²ஸேனாபதீனங் ஸந்திகங் அக³மாஸி, தேபி ததே²வாஹங்ஸு. ஸக்கஸ்ஸ தே³வரஞ்ஞோ ஸந்திகங் க³ந்த்வா கதே²ஸி. ஸோபி ‘‘லபி⁴ஸ்ஸதி நு கோ² ராஜா அனுச்ச²விகே புத்தே, உதா³ஹு நோ’’தி உபதா⁴ரெந்தோ புஞ்ஞவந்தே சத்தாரோ தே³வபுத்தே பஸ்ஸி. தே கிர புரிமப⁴வே பா³ராணஸியங் பேஸகாரா ஹுத்வா தேன கம்மேன லத்³த⁴கங் பஞ்சகொட்டா²ஸங் கத்வா சத்தாரோ கொட்டா²ஸே பரிபு⁴ஞ்ஜிங்ஸு. பஞ்சமங் க³ஹெத்வா ஏகதோவ தா³னங் அத³ங்ஸு. தே ததோ சுதா தாவதிங்ஸப⁴வனே நிப்³ப³த்திங்ஸு, ததோ யாமப⁴வனேதி ஏவங் அனுலோமபடிலோமங் ச²ஸு தே³வலோகேஸு ஸம்பத்திங் அனுப⁴வந்தா விசரந்தி. ததா³ பன நேஸங் தாவதிங்ஸப⁴வனதோ சவித்வா யாமப⁴வனங் க³மனவாரோ ஹோதி. ஸக்கோ தேஸங் ஸந்திகங் க³ந்த்வா பக்கோஸித்வா ‘‘மாரிஸா, தும்ஹேஹி மனுஸ்ஸலோகங் க³ந்துங் வட்டதி, ஏஸுகாரீரஞ்ஞோ அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ம்ஹி நிப்³ப³த்ததா²’’தி ஆஹ. தே தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ‘‘ஸாது⁴ தே³வ, க³மிஸ்ஸாம, ந பனம்ஹாகங் ராஜகுலேனத்தோ², புரோஹிதஸ்ஸ கே³ஹே நிப்³ப³த்தித்வா த³ஹரகாலேயேவ காமே பஹாய பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமா’’தி வதி³ங்ஸு. ஸக்கோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி தேஸங் படிஞ்ஞங் க³ஹெத்வா ஆக³ந்த்வா ருக்க²தே³வதாய தமத்த²ங் ஆரோசேஸி. ஸா துட்ட²மானஸா ஸக்கங் வந்தி³த்வா அத்தனோ விமானமேவ க³தா.

    Rukkhadevatā āvajjetvā taṃ kāraṇaṃ tathato ñatvā ‘‘ayaṃ brāhmaṇo puttaṃ alabhanto mama vimānaṃ nāsessati, kena nu kho upāyena tassa puttaṃ dātuṃ vaṭṭatī’’ti catunnaṃ mahārājānaṃ santikaṃ gantvā tamatthaṃ ārocesi. Te ‘‘mayaṃ tassa puttaṃ dātuṃ na sakkhissāmā’’ti vadiṃsu. Aṭṭhavīsatiyakkhasenāpatīnaṃ santikaṃ agamāsi, tepi tathevāhaṃsu. Sakkassa devarañño santikaṃ gantvā kathesi. Sopi ‘‘labhissati nu kho rājā anucchavike putte, udāhu no’’ti upadhārento puññavante cattāro devaputte passi. Te kira purimabhave bārāṇasiyaṃ pesakārā hutvā tena kammena laddhakaṃ pañcakoṭṭhāsaṃ katvā cattāro koṭṭhāse paribhuñjiṃsu. pañcamaṃ gahetvā ekatova dānaṃ adaṃsu. Te tato cutā tāvatiṃsabhavane nibbattiṃsu, tato yāmabhavaneti evaṃ anulomapaṭilomaṃ chasu devalokesu sampattiṃ anubhavantā vicaranti. Tadā pana nesaṃ tāvatiṃsabhavanato cavitvā yāmabhavanaṃ gamanavāro hoti. Sakko tesaṃ santikaṃ gantvā pakkositvā ‘‘mārisā, tumhehi manussalokaṃ gantuṃ vaṭṭati, esukārīrañño aggamahesiyā kucchimhi nibbattathā’’ti āha. Te tassa vacanaṃ sutvā ‘‘sādhu deva, gamissāma, na panamhākaṃ rājakulenattho, purohitassa gehe nibbattitvā daharakāleyeva kāme pahāya pabbajissāmā’’ti vadiṃsu. Sakko ‘‘sādhū’’ti tesaṃ paṭiññaṃ gahetvā āgantvā rukkhadevatāya tamatthaṃ ārocesi. Sā tuṭṭhamānasā sakkaṃ vanditvā attano vimānameva gatā.

    புரோஹிதோபி புனதி³வஸே ப³லவபுரிஸே ஸன்னிபாதாபெத்வா வாஸிப²ரஸுஆதீ³னி கா³ஹாபெத்வா ருக்க²மூலங் க³ந்த்வா ருக்க²ஸாகா²ய க³ஹெத்வா ‘‘அம்போ⁴ தே³வதே, அஜ்ஜ மய்ஹங் தங் யாசந்தஸ்ஸ ஸத்தமோ தி³வஸோ, இதா³னி தே நிட்டா²னகாலோ’’தி ஆஹ. ததோ ருக்க²தே³வதா மஹந்தேனானுபா⁴வேன க²ந்த⁴விவரதோ நிக்க²மித்வா மது⁴ரஸரேன தங் ஆமந்தெத்வா ‘ப்³ராஹ்மண, திட்ட²து ஏகோ புத்தோ, சத்தாரோ தே புத்தே த³ஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. ‘‘மம புத்தேனத்தோ² நத்தி², அம்ஹாகங் ரஞ்ஞோ புத்தங் தே³ஹீ’’தி. ‘‘துய்ஹங்யேவ தே³மீ’’தி. ‘‘தேன ஹி மம த்³வே, ரஞ்ஞோ த்³வே தே³ஹீ’’தி. ‘‘ரஞ்ஞோ ந தே³மி, சத்தாரோபி துய்ஹமேவ த³ம்மி, தயா ச லத்³த⁴மத்தாவ ப⁴விஸ்ஸந்தி, அகா³ரே பன அட்ட²த்வா த³ஹரகாலேயேவ பப்³ப³ஜிஸ்ஸந்தீ’’தி. ‘‘த்வங் மே கேவலங் புத்தே தே³ஹி, அபப்³ப³ஜனகாரணங் பன அம்ஹாகங் பா⁴ரோ’’தி. ஸா தஸ்ஸ புத்தவரங் த³த்வா அத்தனோ ப⁴வனங் பாவிஸி. ததோ பட்டா²ய தே³வதாய ஸக்காரோ மஹா அஹோஸி.

    Purohitopi punadivase balavapurise sannipātāpetvā vāsipharasuādīni gāhāpetvā rukkhamūlaṃ gantvā rukkhasākhāya gahetvā ‘‘ambho devate, ajja mayhaṃ taṃ yācantassa sattamo divaso, idāni te niṭṭhānakālo’’ti āha. Tato rukkhadevatā mahantenānubhāvena khandhavivarato nikkhamitvā madhurasarena taṃ āmantetvā ‘brāhmaṇa, tiṭṭhatu eko putto, cattāro te putte dassāmī’’ti āha. ‘‘Mama puttenattho natthi, amhākaṃ rañño puttaṃ dehī’’ti. ‘‘Tuyhaṃyeva demī’’ti. ‘‘Tena hi mama dve, rañño dve dehī’’ti. ‘‘Rañño na demi, cattāropi tuyhameva dammi, tayā ca laddhamattāva bhavissanti, agāre pana aṭṭhatvā daharakāleyeva pabbajissantī’’ti. ‘‘Tvaṃ me kevalaṃ putte dehi, apabbajanakāraṇaṃ pana amhākaṃ bhāro’’ti. Sā tassa puttavaraṃ datvā attano bhavanaṃ pāvisi. Tato paṭṭhāya devatāya sakkāro mahā ahosi.

    ஜெட்ட²கதே³வபுத்தோ சவித்வா புரோஹிதஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணியா குச்சி²ம்ஹி நிப்³ப³த்தி. தஸ்ஸ நாமக்³க³ஹணதி³வஸே ‘‘ஹத்தி²பாலோ’’தி நாமங் கத்வா அபப்³ப³ஜனத்தா²ய ஹத்தி²கோ³பகே படிச்சா²பேஸுங். ஸோ தேஸங் ஸந்திகே வட்³ட⁴தி. தஸ்ஸ பத³ஸா க³மனகாலே து³தியோ சவித்வா அஸ்ஸா குச்சி²ம்ஹி நிப்³ப³த்தி, தஸ்ஸபி ஜாதகாலே ‘‘அஸ்ஸபாலோ’’தி நாமங் கரிங்ஸு. ஸோ அஸ்ஸகோ³பகானங் ஸந்திகே வட்³ட⁴தி. ததியஸ்ஸ ஜாதகாலே ‘‘கோ³பாலோ’’தி நாமங் கரிங்ஸு. ஸோ கோ³பாலேஹி ஸத்³தி⁴ங் வட்³ட⁴தி. சதுத்த²ஸ்ஸ ஜாதகாலே ‘‘அஜபாலோ’’தி நாமங் கரிங்ஸு. ஸோ அஜபாலேஹி ஸத்³தி⁴ங் வட்³ட⁴தி. தே வுட்³டி⁴மன்வாய ஸோப⁴க்³க³ப்பத்தா அஹேஸுங்.

    Jeṭṭhakadevaputto cavitvā purohitassa brāhmaṇiyā kucchimhi nibbatti. Tassa nāmaggahaṇadivase ‘‘hatthipālo’’ti nāmaṃ katvā apabbajanatthāya hatthigopake paṭicchāpesuṃ. So tesaṃ santike vaḍḍhati. Tassa padasā gamanakāle dutiyo cavitvā assā kucchimhi nibbatti, tassapi jātakāle ‘‘assapālo’’ti nāmaṃ kariṃsu. So assagopakānaṃ santike vaḍḍhati. Tatiyassa jātakāle ‘‘gopālo’’ti nāmaṃ kariṃsu. So gopālehi saddhiṃ vaḍḍhati. Catutthassa jātakāle ‘‘ajapālo’’ti nāmaṃ kariṃsu. So ajapālehi saddhiṃ vaḍḍhati. Te vuḍḍhimanvāya sobhaggappattā ahesuṃ.

    அத² நேஸங் பப்³ப³ஜிதப⁴யேன ரஞ்ஞோ விஜிதா பப்³ப³ஜிதே நீஹரிங்ஸு. ஸகலகாஸிரட்டே² ஏகபப்³ப³ஜிதோபி நாஹோஸி. தே குமாரா அதிப²ருஸா அஹேஸுங், யாய தி³ஸாய க³ச்ச²ந்தி, தாய ஆஹரியமானங் பண்ணாகாரங் விலும்பந்தி. ஹத்தி²பாலஸ்ஸ ஸோளஸவஸ்ஸகாலே காயஸம்பத்திங் தி³ஸ்வா ராஜா ச புரோஹிதோ ச ‘‘குமாரா மஹல்லகா ஜாதா, ச²த்துஸ்ஸாபனஸமயோ, தேஸங் கிங் நு கோ² காதப்³ப³’’ந்தி மந்தெத்வா ‘‘ஏதே அபி⁴ஸித்தகாலதோ பட்டா²ய அதிஸ்ஸரா ப⁴விஸ்ஸந்தி, ததோ ததோ பப்³ப³ஜிதா ஆக³மிஸ்ஸந்தி, தே தி³ஸ்வா பப்³ப³ஜிஸ்ஸந்தி, ஏதேஸங் பப்³ப³ஜிதகாலே ஜனபதோ³ உல்லோளோ ப⁴விஸ்ஸதி, வீமங்ஸிஸ்ஸாம தாவ நே, பச்சா² அபி⁴ஸிஞ்சிஸ்ஸாமா’’தி சிந்தெத்வா உபோ⁴பி இஸிவேஸங் க³ஹெத்வா பி⁴க்க²ங் சரந்தா ஹத்தி²பாலஸ்ஸ குமாரஸ்ஸ நிவேஸனத்³வாரங் அக³மங்ஸு. குமாரோ தே தி³ஸ்வாவ துட்டோ² பஸன்னோ உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா திஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Atha nesaṃ pabbajitabhayena rañño vijitā pabbajite nīhariṃsu. Sakalakāsiraṭṭhe ekapabbajitopi nāhosi. Te kumārā atipharusā ahesuṃ, yāya disāya gacchanti, tāya āhariyamānaṃ paṇṇākāraṃ vilumpanti. Hatthipālassa soḷasavassakāle kāyasampattiṃ disvā rājā ca purohito ca ‘‘kumārā mahallakā jātā, chattussāpanasamayo, tesaṃ kiṃ nu kho kātabba’’nti mantetvā ‘‘ete abhisittakālato paṭṭhāya atissarā bhavissanti, tato tato pabbajitā āgamissanti, te disvā pabbajissanti, etesaṃ pabbajitakāle janapado ulloḷo bhavissati, vīmaṃsissāma tāva ne, pacchā abhisiñcissāmā’’ti cintetvā ubhopi isivesaṃ gahetvā bhikkhaṃ carantā hatthipālassa kumārassa nivesanadvāraṃ agamaṃsu. Kumāro te disvāva tuṭṭho pasanno upasaṅkamitvā vanditvā tisso gāthā abhāsi –

    337.

    337.

    ‘‘சிரஸ்ஸங் வத பஸ்ஸாம, ப்³ராஹ்மணங் தே³வவண்ணினங்;

    ‘‘Cirassaṃ vata passāma, brāhmaṇaṃ devavaṇṇinaṃ;

    மஹாஜடங் கா²ரித⁴ரங், பங்கத³ந்தங் ரஜஸ்ஸிரங்.

    Mahājaṭaṃ khāridharaṃ, paṅkadantaṃ rajassiraṃ.

    338.

    338.

    ‘‘சிரஸ்ஸங் வத பஸ்ஸாம, இஸிங் த⁴ம்மகு³ணே ரதங்;

    ‘‘Cirassaṃ vata passāma, isiṃ dhammaguṇe rataṃ;

    காஸாயவத்த²வஸனங், வாகசீரங் படிச்ச²த³ங்.

    Kāsāyavatthavasanaṃ, vākacīraṃ paṭicchadaṃ.

    339.

    339.

    ‘‘ஆஸனங் உத³கங் பஜ்ஜங், படிக³ண்ஹாது நோ ப⁴வங்;

    ‘‘Āsanaṃ udakaṃ pajjaṃ, paṭigaṇhātu no bhavaṃ;

    அக்³கே⁴ ப⁴வந்தங் புச்சா²ம, அக்³க⁴ங் குருது நோ ப⁴வ’’ந்தி.

    Agghe bhavantaṃ pucchāma, agghaṃ kurutu no bhava’’nti.

    தத்த² ப்³ராஹ்மணந்தி பா³ஹிதபாபப்³ராஹ்மணங். தே³வவண்ணினந்தி ஸெட்ட²வண்ணினங் கோ⁴ரதபங் பரமதிக்கி²ந்த்³ரியங் பப்³ப³ஜிதபா⁴வங் உபக³தந்தி அத்தோ². கா²ரித⁴ரந்தி கா²ரிபா⁴ரத⁴ரங். இஸிந்தி ஸீலக்க²ந்தா⁴த³யோ பரியேஸித்வா டி²தங். த⁴ம்மகு³ணே ரதந்தி ஸுசரிதகொட்டா²ஸே அபி⁴ரதங். ‘‘ஆஸன’’ந்தி இத³ங் தேஸங் நிஸீத³னத்தா²ய ஆஸனங் பஞ்ஞபெத்வா க³ந்தோ⁴த³கஞ்ச பாத³ப்³ப⁴ஞ்ஜனஞ்ச உபனெத்வா ஆஹ. அக்³கே⁴தி இமே ஸப்³பே³பி ஆஸனாத³யோ அக்³கே⁴ ப⁴வந்தங் புச்சா²ம. குருது நோதி இமே நோ அக்³கே⁴ ப⁴வங் படிக்³க³ண்ஹதூதி.

    Tattha brāhmaṇanti bāhitapāpabrāhmaṇaṃ. Devavaṇṇinanti seṭṭhavaṇṇinaṃ ghoratapaṃ paramatikkhindriyaṃ pabbajitabhāvaṃ upagatanti attho. Khāridharanti khāribhāradharaṃ. Isinti sīlakkhandhādayo pariyesitvā ṭhitaṃ. Dhammaguṇe ratanti sucaritakoṭṭhāse abhirataṃ. ‘‘Āsana’’nti idaṃ tesaṃ nisīdanatthāya āsanaṃ paññapetvā gandhodakañca pādabbhañjanañca upanetvā āha. Aggheti ime sabbepi āsanādayo agghe bhavantaṃ pucchāma. Kurutu noti ime no agghe bhavaṃ paṭiggaṇhatūti.

    ஏவங் ஸோ தேஸு ஏகேகங் வாரேனாஹ. அத² நங் புரோஹிதோ ஆஹ – ‘‘தாத ஹத்தி²பால த்வங் அம்ஹே ‘கே இமே’தி மஞ்ஞமானோ ஏவங் கதே²ஸீ’’தி. ‘‘ஹேமவந்தகா இஸயோ’’தி. ‘‘ந மயங், தாத, இஸயோ, ஏஸ ராஜா ஏஸுகாரீ, அஹங் தே பிதா பரோஹிதோ’’தி. ‘‘அத² கஸ்மா இஸிவேஸங் க³ண்ஹித்தா²’’தி? ‘‘தவ வீமங்ஸனத்தா²யா’’தி. ‘‘மம கிங் வீமங்ஸதா²’’தி? ‘‘ஸசே அம்ஹே தி³ஸ்வா ந பப்³ப³ஜிஸ்ஸஸி, அத² தங் ரஜ்ஜே அபி⁴ஸிஞ்சிதுங் ஆக³தாம்ஹா’’தி. ‘‘தாத ந மே ரஜ்ஜேனத்தோ², பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமஹந்தி. அத² நங் பிதா ‘‘தாத ஹத்தி²பால, நாயங் காலோ பப்³ப³ஜ்ஜாயா’’தி வத்வா யதா²ஜ்ஜா²ஸயங் அனுஸாஸந்தோ சதுத்த²கா³த²மாஹ –

    Evaṃ so tesu ekekaṃ vārenāha. Atha naṃ purohito āha – ‘‘tāta hatthipāla tvaṃ amhe ‘ke ime’ti maññamāno evaṃ kathesī’’ti. ‘‘Hemavantakā isayo’’ti. ‘‘Na mayaṃ, tāta, isayo, esa rājā esukārī, ahaṃ te pitā parohito’’ti. ‘‘Atha kasmā isivesaṃ gaṇhitthā’’ti? ‘‘Tava vīmaṃsanatthāyā’’ti. ‘‘Mama kiṃ vīmaṃsathā’’ti? ‘‘Sace amhe disvā na pabbajissasi, atha taṃ rajje abhisiñcituṃ āgatāmhā’’ti. ‘‘Tāta na me rajjenattho, pabbajissāmahanti. Atha naṃ pitā ‘‘tāta hatthipāla, nāyaṃ kālo pabbajjāyā’’ti vatvā yathājjhāsayaṃ anusāsanto catutthagāthamāha –

    340.

    340.

    ‘‘அதி⁴ச்ச வேதே³ பரியேஸ வித்தங், புத்தே கே³ஹே தாத பதிட்ட²பெத்வா;

    ‘‘Adhicca vede pariyesa vittaṃ, putte gehe tāta patiṭṭhapetvā;

    க³ந்தே⁴ ரஸே பச்சனுபு⁴ய்ய ஸப்³ப³ங், அரஞ்ஞங் ஸாது⁴ முனி ஸோ பஸத்தோ²’’தி.

    Gandhe rase paccanubhuyya sabbaṃ, araññaṃ sādhu muni so pasattho’’ti.

    தத்த² அதி⁴ச்சாதி ஸஜ்ஜா²யித்வா. புத்தேதி ச²த்தங் உஸ்ஸாபெத்வா நாடகே வாரேன உபட்டா²பெத்வா புத்ததீ⁴தாஹி வட்³டி⁴த்வா தே புத்தே கே³ஹே பதிட்டா²பெத்வாதி அத்தோ². ஸப்³ப³ந்தி ஏதே ச க³ந்த⁴ரஸே ஸேஸஞ்ச ஸப்³ப³ங் வத்து²காமங் அனுப⁴வித்வா. அரஞ்ஞங் ஸாது⁴ முனி ஸோ பஸத்தோ²தி பச்சா² மஹல்லககாலே பப்³ப³ஜிதஸ்ஸ அரஞ்ஞங் ஸாது⁴ லத்³த⁴கங் ஹோதி. யோ ஏவரூபே காலே பப்³ப³ஜதி, ஸோ முனி பு³த்³தா⁴தீ³ஹி அரியேஹி பஸத்தோ²தி வத³தி.

    Tattha adhiccāti sajjhāyitvā. Putteti chattaṃ ussāpetvā nāṭake vārena upaṭṭhāpetvā puttadhītāhi vaḍḍhitvā te putte gehe patiṭṭhāpetvāti attho. Sabbanti ete ca gandharase sesañca sabbaṃ vatthukāmaṃ anubhavitvā. Araññaṃ sādhu muni so pasatthoti pacchā mahallakakāle pabbajitassa araññaṃ sādhu laddhakaṃ hoti. Yo evarūpe kāle pabbajati, so muni buddhādīhi ariyehi pasatthoti vadati.

    ததோ ஹத்தி²பாலோ கா³த²மாஹ –

    Tato hatthipālo gāthamāha –

    341.

    341.

    ‘‘வேதா³ ந ஸச்சா ந ச வித்தலாபோ⁴, ந புத்தலாபே⁴ன ஜரங் விஹந்தி;

    ‘‘Vedā na saccā na ca vittalābho, na puttalābhena jaraṃ vihanti;

    க³ந்தே⁴ ரஸே முச்சனமாஹு ஸந்தோ, ஸகம்முனா ஹோதி ப²லூபபத்தீ’’தி.

    Gandhe rase muccanamāhu santo, sakammunā hoti phalūpapattī’’ti.

    தத்த² ந ஸச்சாதி யங் ஸக்³க³ஞ்ச மக்³க³ஞ்ச வத³ந்தி, ந தங் ஸாதெ⁴ந்தி, துச்சா² நிஸ்ஸாரா நிப்ப²லா. ந ச வித்தலாபோ⁴தி த⁴னலாபோ⁴பி பஞ்சஸாதா⁴ரணத்தா ஸப்³போ³ ஏகஸபா⁴வோ ந ஹோதி. ஜரந்தி தாத, ஜரங் வா ப்³யாதி⁴மரணங் வா ந கோசி புத்தலாபே⁴ன படிபா³ஹிதுங் ஸமத்தோ² நாம அத்தி². து³க்க²மூலா ஹேதே உபத⁴யோ. க³ந்தே⁴ ரஸேதி க³ந்தே⁴ ச ரஸே ச ஸேஸேஸு ஆரம்மணேஸு ச முச்சனங் முத்திமேவ பு³த்³தா⁴த³யோ பண்டி³தா கதெ²ந்தி. ஸகம்முனாதி அத்தனா கதகம்மேனேவ ஸத்தானங் ப²லூபபத்தி ப²லனிப்ப²த்தி ஹோதி. கம்மஸ்ஸகா ஹி, தாத, ஸத்தாதி.

    Tattha na saccāti yaṃ saggañca maggañca vadanti, na taṃ sādhenti, tucchā nissārā nipphalā. Na ca vittalābhoti dhanalābhopi pañcasādhāraṇattā sabbo ekasabhāvo na hoti. Jaranti tāta, jaraṃ vā byādhimaraṇaṃ vā na koci puttalābhena paṭibāhituṃ samattho nāma atthi. Dukkhamūlā hete upadhayo. Gandhe raseti gandhe ca rase ca sesesu ārammaṇesu ca muccanaṃ muttimeva buddhādayo paṇḍitā kathenti. Sakammunāti attanā katakammeneva sattānaṃ phalūpapatti phalanipphatti hoti. Kammassakā hi, tāta, sattāti.

    குமாரஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ராஜா கா³த²மாஹ –

    Kumārassa vacanaṃ sutvā rājā gāthamāha –

    342.

    342.

    ‘‘அத்³தா⁴ ஹி ஸச்சங் வசனங் தவேதங், ஸகம்முனா ஹோதி ப²லூபபத்தி;

    ‘‘Addhā hi saccaṃ vacanaṃ tavetaṃ, sakammunā hoti phalūpapatti;

    ஜிண்ணா ச மாதாபிதரோ தவீமே, பஸ்ஸெய்யுங் தங் வஸ்ஸஸதங் அரோக³’’ந்தி.

    Jiṇṇā ca mātāpitaro tavīme, passeyyuṃ taṃ vassasataṃ aroga’’nti.

    தத்த² வஸ்ஸஸதங் அரோக³ந்தி ஏதே வஸ்ஸஸதங் அரோக³ங் தங் பஸ்ஸெய்யுங், த்வம்பி வஸ்ஸஸதங் ஜீவந்தோ மாதாபிதரோ போஸஸ்ஸூதி வத³தி.

    Tattha vassasataṃ aroganti ete vassasataṃ arogaṃ taṃ passeyyuṃ, tvampi vassasataṃ jīvanto mātāpitaro posassūti vadati.

    தங் ஸுத்வா குமாரோ ‘‘தே³வ, த்வங் கிங் நாமேதங் வத³ஸீ’’தி வத்வா த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Taṃ sutvā kumāro ‘‘deva, tvaṃ kiṃ nāmetaṃ vadasī’’ti vatvā dve gāthā abhāsi –

    343.

    343.

    ‘‘யஸ்ஸஸ்ஸ ஸக்கீ² மரணேன ராஜ, ஜராய மெத்தீ நரவீரஸெட்ட²;

    ‘‘Yassassa sakkhī maraṇena rāja, jarāya mettī naravīraseṭṭha;

    யோ சாபி ஜஞ்ஞா ந மரிஸ்ஸங் கதா³சி, பஸ்ஸெய்யுங் தங் வஸ்ஸஸதங் அரோக³ங்.

    Yo cāpi jaññā na marissaṃ kadāci, passeyyuṃ taṃ vassasataṃ arogaṃ.

    344.

    344.

    ‘‘யதா²பி நாவங் புரிஸோ த³கம்ஹி, ஏரேதி சே நங் உபனேதி தீரங்;

    ‘‘Yathāpi nāvaṃ puriso dakamhi, ereti ce naṃ upaneti tīraṃ;

    ஏவம்பி ப்³யாதீ⁴ ஸததங் ஜரா ச, உபனேதி மச்சங் வஸமந்தகஸ்ஸா’’தி.

    Evampi byādhī satataṃ jarā ca, upaneti maccaṃ vasamantakassā’’ti.

    தத்த² ஸக்கீ²தி மித்தத⁴ம்மோ. மரணேனாதி த³த்தோ மதோ மித்தோ மதோதி ஸம்முதிமரணேன. ஜராயாதி பாகடஜராய வா ஸத்³தி⁴ங் யஸ்ஸ மெத்தீ ப⁴வெய்ய, யஸ்ஸேதங் மரணஞ்ச ஜரா ச மித்தபா⁴வேன நாக³ச்செ²ய்யாதி அத்தோ². ஏரேதி சே நந்தி மஹாராஜ, யதா² நாம புரிஸோ நதீ³தித்தே² உத³கம்ஹி நாவங் ட²பெத்வா பரதீரகா³மிங் ஜனங் ஆரோபெத்வா ஸசே அரித்தேன உப்பீளெந்தோ பி²யேன கட்³ட⁴ந்தோ சாலேதி க⁴ட்டேதி, அத² நங் பரதீரங் நேதி. ஏவங் ப்³யாதி⁴ ஜரா ச நிச்சங் அந்தகஸ்ஸ மச்சுனோ வஸங் உபனேதியேவாதி.

    Tattha sakkhīti mittadhammo. Maraṇenāti datto mato mitto matoti sammutimaraṇena. Jarāyāti pākaṭajarāya vā saddhiṃ yassa mettī bhaveyya, yassetaṃ maraṇañca jarā ca mittabhāvena nāgaccheyyāti attho. Ereti ce nanti mahārāja, yathā nāma puriso nadītitthe udakamhi nāvaṃ ṭhapetvā paratīragāmiṃ janaṃ āropetvā sace arittena uppīḷento phiyena kaḍḍhanto cāleti ghaṭṭeti, atha naṃ paratīraṃ neti. Evaṃ byādhi jarā ca niccaṃ antakassa maccuno vasaṃ upanetiyevāti.

    ஏவங் இமேஸங் ஸத்தானங் ஜீவிதஸங்கா²ரஸ்ஸ பரித்தபா⁴வங் த³ஸ்ஸெத்வா ‘‘மஹாராஜ, தும்ஹே திட்ட²த², தும்ஹேஹி ஸத்³தி⁴ங் கத²யந்தமேவ மங் ப்³யாதி⁴ஜராமரணானி உபக³ச்ச²ந்தி, அப்பமத்தா ஹோதா²’’தி ஓவாத³ங் த³த்வா ராஜானஞ்ச பிதரஞ்ச வந்தி³த்வா அத்தனோ பரிசாரகே க³ஹெத்வா பா³ராணஸியங் ரஜ்ஜங் பஹாய ‘‘பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி நக³ரதோ நிக்க²மி. ‘‘பப்³ப³ஜ்ஜா நாமேஸா ஸோப⁴னா ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஹத்தி²பாலகுமாரேன ஸத்³தி⁴ங் மஹாஜனோ நிக்க²மி. யோஜனிகா பரிஸா அஹோஸி. ஸோ தாய பரிஸாய ஸத்³தி⁴ங் க³ங்கா³ய தீரங் பத்வா க³ங்கா³ய உத³கங் ஓலோகெத்வா கஸிணபரிகம்மங் கத்வா ஜா²னானி நிப்³ப³த்தெத்வா சிந்தேஸி ‘‘அயங் ஸமாக³மோ மஹா ப⁴விஸ்ஸதி, மம தயோ கனிட்ட²பா⁴தரோ மாதாபிதரோ ராஜா தே³வீதி ஸப்³பே³ ஸபரிஸா பப்³ப³ஜிஸ்ஸந்தி, பா³ராணஸீ ஸுஞ்ஞா ப⁴விஸ்ஸதி, யாவ ஏதேஸங் ஆக³மனா இதே⁴வ ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ தத்தே²வ மஹாஜனஸ்ஸ ஓவாத³ங் தெ³ந்தோ நிஸீதி³.

    Evaṃ imesaṃ sattānaṃ jīvitasaṅkhārassa parittabhāvaṃ dassetvā ‘‘mahārāja, tumhe tiṭṭhatha, tumhehi saddhiṃ kathayantameva maṃ byādhijarāmaraṇāni upagacchanti, appamattā hothā’’ti ovādaṃ datvā rājānañca pitarañca vanditvā attano paricārake gahetvā bārāṇasiyaṃ rajjaṃ pahāya ‘‘pabbajissāmī’’ti nagarato nikkhami. ‘‘Pabbajjā nāmesā sobhanā bhavissatī’’ti hatthipālakumārena saddhiṃ mahājano nikkhami. Yojanikā parisā ahosi. So tāya parisāya saddhiṃ gaṅgāya tīraṃ patvā gaṅgāya udakaṃ oloketvā kasiṇaparikammaṃ katvā jhānāni nibbattetvā cintesi ‘‘ayaṃ samāgamo mahā bhavissati, mama tayo kaniṭṭhabhātaro mātāpitaro rājā devīti sabbe saparisā pabbajissanti, bārāṇasī suññā bhavissati, yāva etesaṃ āgamanā idheva bhavissāmī’’ti. So tattheva mahājanassa ovādaṃ dento nisīdi.

    புனதி³வஸே ராஜா ச புரோஹிதோ ச சிந்தயிங்ஸு ‘‘ஹத்தி²பாலகுமாரோ தாவ ‘ரஜ்ஜங் பஹாய மஹாஜனங் ஆதா³ய பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’தி க³ந்த்வா க³ங்கா³தீரே நிஸின்னோ, அஸ்ஸபாலங் வீமங்ஸித்வா அபி⁴ஸிஞ்சிஸ்ஸாமா’’தி. தே இஸிவேஸேனேவ தஸ்ஸபி கே³ஹத்³வாரங் அக³மங்ஸு. ஸோபி தே தி³ஸ்வா பஸன்னமானஸோ உபஸங்கமித்வா ‘‘சிரஸ்ஸங் வத பஸ்ஸாமா’’திஆதீ³னி வத³ந்தோ ததே²வ படிபஜ்ஜி. தேபி தங் ததே²வ வத்வா அத்தனோ ஆக³தகாரணங் கத²யிங்ஸு. ஸோ ‘‘மம பா⁴திகே ஹத்தி²பாலகுமாரே ஸந்தே கத²ங் பட²மதரங் மய்ஹமேவ ஸேதச்ச²த்தங் பாபுணாதீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘தாத, பா⁴தா, தே ‘ந மய்ஹங் ரஜ்ஜேனத்தோ², பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’தி வத்வா நிக்க²ந்தோ’’தி வுத்தே ‘‘கஹங் பனேஸோ இதா³னீ’’தி வத்வா ‘‘க³ங்கா³தீரே நிஸின்னோ’’தி வுத்தே ‘‘தாத, மம பா⁴தரா ச²ட்³டி³தகே²ளேன கம்மங் நத்தி², பா³லா ஹி பரித்தகபஞ்ஞா ஸத்தா ஏதங் கிலேஸங் ஜஹிதுங் ந ஸக்கொந்தி, அஹங் பன ஜஹிஸ்ஸாமீ’’தி ரஞ்ஞோ ச பிது ச த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Punadivase rājā ca purohito ca cintayiṃsu ‘‘hatthipālakumāro tāva ‘rajjaṃ pahāya mahājanaṃ ādāya pabbajissāmī’ti gantvā gaṅgātīre nisinno, assapālaṃ vīmaṃsitvā abhisiñcissāmā’’ti. Te isiveseneva tassapi gehadvāraṃ agamaṃsu. Sopi te disvā pasannamānaso upasaṅkamitvā ‘‘cirassaṃ vata passāmā’’tiādīni vadanto tatheva paṭipajji. Tepi taṃ tatheva vatvā attano āgatakāraṇaṃ kathayiṃsu. So ‘‘mama bhātike hatthipālakumāre sante kathaṃ paṭhamataraṃ mayhameva setacchattaṃ pāpuṇātī’’ti pucchitvā ‘‘tāta, bhātā, te ‘na mayhaṃ rajjenattho, pabbajissāmī’ti vatvā nikkhanto’’ti vutte ‘‘kahaṃ paneso idānī’’ti vatvā ‘‘gaṅgātīre nisinno’’ti vutte ‘‘tāta, mama bhātarā chaḍḍitakheḷena kammaṃ natthi, bālā hi parittakapaññā sattā etaṃ kilesaṃ jahituṃ na sakkonti, ahaṃ pana jahissāmī’’ti rañño ca pitu ca dhammaṃ desento dve gāthā abhāsi –

    345.

    345.

    ‘‘பங்கோ ச காமா பலிபோ ச காமா, மனோஹரா து³த்தரா மச்சுதெ⁴ய்யா;

    ‘‘Paṅko ca kāmā palipo ca kāmā, manoharā duttarā maccudheyyā;

    ஏதஸ்மிங் பங்கே பலிபே ப்³யஸன்னா, ஹீனத்தரூபா ந தரந்தி பாரங்.

    Etasmiṃ paṅke palipe byasannā, hīnattarūpā na taranti pāraṃ.

    346.

    346.

    ‘‘அயங் புரே லுத்³த³மகாஸி கம்மங், ஸ்வாயங் க³ஹீதோ ந ஹி மொக்கி²தோ மே;

    ‘‘Ayaṃ pure luddamakāsi kammaṃ, svāyaṃ gahīto na hi mokkhito me;

    ஓருந்தி⁴யா நங் பரிரக்கி²ஸ்ஸாமி, மாயங் புன லுத்³த³மகாஸி கம்ம’’ந்தி.

    Orundhiyā naṃ parirakkhissāmi, māyaṃ puna luddamakāsi kamma’’nti.

    தத்த² பங்கோதி யோ கோசி கத்³த³மோ. பலிபோதி ஸுகு²மவாலுகமிஸ்ஸோ ஸண்ஹகத்³த³மோ. தத்த² காமா லக்³கா³பனவஸேன பங்கோ நாம, ஓஸீதா³பனவஸேன பலிபோ நாமாதி வுத்தா. து³த்தராதி து³ரதிக்கமா. மச்சுதெ⁴ய்யாதி மச்சுனோ அதி⁴ட்டா²னா. ஏதேஸு ஹி லக்³கா³ சேவ அனுபவிட்டா² ச ஸத்தா உத்தரிதுங் அஸக்கொந்தா து³க்க²க்க²ந்த⁴பரியாயே வுத்தப்பகாரங் து³க்க²ஞ்சேவ மரணஞ்ச பாபுணந்தி. தேனாஹ – ‘‘ஏதஸ்மிங் பங்கே பலிபே ப்³யஸன்னா ஹீனத்தரூபா ந தரந்தி பார’’ந்தி. தத்த² ப்³யஸன்னாதி ஸன்னா. ‘‘விஸன்னா’’திபி பாடோ², அயமேவத்தோ². ஹீனத்தரூபாதி ஹீனசித்தஸபா⁴வா. ந தரந்தி பாரந்தி நிப்³பா³னபாரங் க³ந்துங் ந ஸக்கொந்தி.

    Tattha paṅkoti yo koci kaddamo. Palipoti sukhumavālukamisso saṇhakaddamo. Tattha kāmā laggāpanavasena paṅko nāma, osīdāpanavasena palipo nāmāti vuttā. Duttarāti duratikkamā. Maccudheyyāti maccuno adhiṭṭhānā. Etesu hi laggā ceva anupaviṭṭhā ca sattā uttarituṃ asakkontā dukkhakkhandhapariyāye vuttappakāraṃ dukkhañceva maraṇañca pāpuṇanti. Tenāha – ‘‘etasmiṃ paṅke palipe byasannā hīnattarūpā na taranti pāra’’nti. Tattha byasannāti sannā. ‘‘Visannā’’tipi pāṭho, ayamevattho. Hīnattarūpāti hīnacittasabhāvā. Na taranti pāranti nibbānapāraṃ gantuṃ na sakkonti.

    அயந்தி மஹாராஜ, அயங் மமத்தபா⁴வோ புப்³பே³ அஸ்ஸகோ³பகேஹி ஸத்³தி⁴ங் வட்³ட⁴ந்தோ மஹாஜனஸ்ஸ விலும்பனவிஹேட²னாதி³வஸேன ப³ஹுங் லுத்³த³ங் ஸாஹஸிககம்மங் அகாஸி. ஸ்வாயங் க³ஹீதோதி ஸோ அயங் தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ விபாகோ மயா க³ஹிதோ. ந ஹி மொக்கி²தோ மேதி ஸங்ஸாரவட்டே ஸதி ந ஹி மொக்கோ² இதோ அகுஸலப²லதோ மம அத்தி². ஓருந்தி⁴யா நங் பரிரக்கி²ஸ்ஸாமீதி இதா³னி நங் காயவசீமனொத்³வாரானி பித³ஹந்தோ ஓருந்தி⁴த்வா பரிரக்கி²ஸ்ஸாமி. கிங்காரணா? மாயங் புன லுத்³த³மகாஸி கம்மங். அஹஞ்ஹி இதோ பட்டா²ய பாபங் அகத்வா கல்யாணமேவ கரிஸ்ஸாமி.

    Ayanti mahārāja, ayaṃ mamattabhāvo pubbe assagopakehi saddhiṃ vaḍḍhanto mahājanassa vilumpanaviheṭhanādivasena bahuṃ luddaṃ sāhasikakammaṃ akāsi. Svāyaṃ gahītoti so ayaṃ tassa kammassa vipāko mayā gahito. Na hi mokkhito meti saṃsāravaṭṭe sati na hi mokkho ito akusalaphalato mama atthi. Orundhiyā naṃ parirakkhissāmīti idāni naṃ kāyavacīmanodvārāni pidahanto orundhitvā parirakkhissāmi. Kiṃkāraṇā? Māyaṃ puna luddamakāsi kammaṃ. Ahañhi ito paṭṭhāya pāpaṃ akatvā kalyāṇameva karissāmi.

    ஏவங் அஸ்ஸபாலகுமாரோ த்³வீஹி கா³தா²ஹி த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா ‘‘திட்ட²த² தும்ஹே, தும்ஹேஹி ஸத்³தி⁴ங் கதெ²ந்தமேவ மங் ப்³யாதி⁴ஜராமரணானி உபக³ச்ச²ந்தீ’’தி ஓவாத³ங் த³த்வா யோஜனிகங் பரிஸங் க³ஹெத்வா நிக்க²மித்வா ஹத்தி²பாலகுமாரஸ்ஸேவ ஸந்திகங் க³தோ. ஸோ தஸ்ஸ ஆகாஸே நிஸீதி³த்வா த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா ‘‘பா⁴திக, அயங் ஸமாக³மோ மஹா ப⁴விஸ்ஸதி, இதே⁴வ தாவ ஹோமா’’தி ஆஹ. இதரோபி ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி². புனதி³வஸே ராஜா ச புரோஹிதோ ச தேனேவுபாயேன கோ³பாலகுமாரஸ்ஸ நிவேஸனங் க³ந்த்வா தேனபி ததே²வ படினந்தி³த்வா அத்தனோ ஆக³மனகாரணங் ஆசிக்கி²ங்ஸு. ஸோபி அஸ்ஸபாலகுமாரோ விய படிக்கி²பித்வா ‘‘அஹங் சிரதோ பட்டா²ய பப்³ப³ஜிதுகாமோ வனே நட்ட²கோ³ணங் விய பப்³ப³ஜ்ஜங் உபதா⁴ரெந்தோ விசராமி, தேன மே நட்ட²கோ³ணஸ்ஸ பத³ங் விய பா⁴திகானங் க³தமக்³கோ³ தி³ட்டோ², ஸ்வாஹங் தேனேவ மக்³கே³ன க³மிஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா கா³த²மாஹ –

    Evaṃ assapālakumāro dvīhi gāthāhi dhammaṃ desetvā ‘‘tiṭṭhatha tumhe, tumhehi saddhiṃ kathentameva maṃ byādhijarāmaraṇāni upagacchantī’’ti ovādaṃ datvā yojanikaṃ parisaṃ gahetvā nikkhamitvā hatthipālakumārasseva santikaṃ gato. So tassa ākāse nisīditvā dhammaṃ desetvā ‘‘bhātika, ayaṃ samāgamo mahā bhavissati, idheva tāva homā’’ti āha. Itaropi ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchi. Punadivase rājā ca purohito ca tenevupāyena gopālakumārassa nivesanaṃ gantvā tenapi tatheva paṭinanditvā attano āgamanakāraṇaṃ ācikkhiṃsu. Sopi assapālakumāro viya paṭikkhipitvā ‘‘ahaṃ cirato paṭṭhāya pabbajitukāmo vane naṭṭhagoṇaṃ viya pabbajjaṃ upadhārento vicarāmi, tena me naṭṭhagoṇassa padaṃ viya bhātikānaṃ gatamaggo diṭṭho, svāhaṃ teneva maggena gamissāmī’’ti vatvā gāthamāha –

    347.

    347.

    ‘‘க³வங்வ நட்ட²ங் புரிஸோ யதா² வனே, அன்வேஸதீ ராஜ அபஸ்ஸமானோ;

    ‘‘Gavaṃva naṭṭhaṃ puriso yathā vane, anvesatī rāja apassamāno;

    ஏவங் நட்டோ² ஏஸுகாரீ மமத்தோ², ஸோஹங் கத²ங் ந க³வேஸெய்யங் ராஜா’’தி.

    Evaṃ naṭṭho esukārī mamattho, sohaṃ kathaṃ na gaveseyyaṃ rājā’’ti.

    தத்த² ஏஸுகாரீதி ராஜானங் ஆலபதி. மமத்தோ²தி வனே கோ³ணோ விய மம பப்³ப³ஜ்ஜாஸங்கா²தோ அத்தோ² நட்டோ². ஸோஹந்தி ஸோ அஹங் அஜ்ஜ பப்³ப³ஜிதானங் மக்³க³ங் தி³ஸ்வா கத²ங் பப்³ப³ஜ்ஜங் ந க³வேஸெய்யங், மம பா⁴திகானங் க³தமக்³க³மேவ க³மிஸ்ஸாமி நரிந்தா³தி.

    Tattha esukārīti rājānaṃ ālapati. Mamatthoti vane goṇo viya mama pabbajjāsaṅkhāto attho naṭṭho. Sohanti so ahaṃ ajja pabbajitānaṃ maggaṃ disvā kathaṃ pabbajjaṃ na gaveseyyaṃ, mama bhātikānaṃ gatamaggameva gamissāmi narindāti.

    அத² நங் ‘‘தாத கோ³பால, ஏகாஹங் த்³வீஹங் ஆக³மேஹி, அம்ஹே ஸமஸ்ஸாஸெத்வா பச்சா² பப்³ப³ஜிஸ்ஸஸீ’’தி வதி³ங்ஸு. ஸோ ‘‘மஹாராஜ, அஜ்ஜ கத்தப்³ப³கம்மங் ‘ஸ்வே கரிஸ்ஸாமீ’தி ந வத்தப்³ப³ங், கல்யாணகம்மங் நாம அஜ்ஜேவ கத்தப்³ப³’’ந்தி வத்வா இதரங் கா³த²மாஹ –

    Atha naṃ ‘‘tāta gopāla, ekāhaṃ dvīhaṃ āgamehi, amhe samassāsetvā pacchā pabbajissasī’’ti vadiṃsu. So ‘‘mahārāja, ajja kattabbakammaṃ ‘sve karissāmī’ti na vattabbaṃ, kalyāṇakammaṃ nāma ajjeva kattabba’’nti vatvā itaraṃ gāthamāha –

    348.

    348.

    ‘‘ஹிய்யோதி ஹிய்யதி போஸோ, பரேதி பரிஹாயதி;

    ‘‘Hiyyoti hiyyati poso, pareti parihāyati;

    அனாக³தங் நேதமத்தீ²தி ஞத்வா, உப்பன்னச²ந்த³ங் கோ பனுதெ³ய்ய தீ⁴ரோ’’தி.

    Anāgataṃ netamatthīti ñatvā, uppannachandaṃ ko panudeyya dhīro’’ti.

    தத்த² ஹிய்யோதி ஸ்வேதி அத்தோ². பரேதி புனதி³வஸே. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ‘‘யோ மஹாராஜ, அஜ்ஜ கத்தப்³ப³ங் கம்மங் ‘ஸ்வே’தி, ஸ்வே கத்தப்³ப³ங் கம்மங் ‘பரே’தி வத்வா ந கரோதி, ஸோ ததோ பரிஹாயதி, ந தங் கம்மங் காதுங் ஸக்கோதீ’’தி. ஏவங் கோ³பாலோ ப⁴த்³தே³கரத்தஸுத்தங் (ம॰ நி॰ 3.272 ஆத³யோ) நாம கதே²ஸி. ஸ்வாயமத்தோ² ப⁴த்³தே³கரத்தஸுத்தேன கதே²தப்³போ³. அனாக³தங் நேதமத்தீ²தி யங் அனாக³தங், தங் ‘‘நேதங் அத்தீ²’’தி ஞத்வா உப்பன்னங் குஸலச்ச²ந்த³ங் கோ பண்டி³தோ பனுதெ³ய்ய ஹரெய்ய.

    Tattha hiyyoti sveti attho. Pareti punadivase. Idaṃ vuttaṃ hoti – ‘‘yo mahārāja, ajja kattabbaṃ kammaṃ ‘sve’ti, sve kattabbaṃ kammaṃ ‘pare’ti vatvā na karoti, so tato parihāyati, na taṃ kammaṃ kātuṃ sakkotī’’ti. Evaṃ gopālo bhaddekarattasuttaṃ (ma. ni. 3.272 ādayo) nāma kathesi. Svāyamattho bhaddekarattasuttena kathetabbo. Anāgataṃ netamatthīti yaṃ anāgataṃ, taṃ ‘‘netaṃ atthī’’ti ñatvā uppannaṃ kusalacchandaṃ ko paṇḍito panudeyya hareyya.

    ஏவங் கோ³பாலகுமாரோ த்³வீஹி கா³தா²ஹி த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா ‘‘திட்ட²த² தும்ஹே, தும்ஹேஹி ஸத்³தி⁴ங் கதெ²ந்தமேவ மங் ப்³யாதி⁴ஜராமரணானி உபக³ச்ச²ந்தீ’’தி யோஜனிகங் பரிஸங் க³ஹெத்வா நிக்க²மித்வா த்³வின்னங் பா⁴திகானங் ஸந்திகங் க³தோ. ஹத்தி²பாலோ தஸ்ஸபி த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. புனதி³வஸே ராஜா ச புரோஹிதோ ச தேனேவுபாயேன அஜபாலகுமாரஸ்ஸ நிவேஸனங் க³ந்த்வா தேனபி ததே²வ படினந்தி³த்வா அத்தனோ ஆக³மனகாரணங் ஆசிக்கி²த்வா ‘‘ச²த்தங் தே உஸ்ஸாபெஸ்ஸாமா’’தி வதி³ங்ஸு. குமாரோ ஆஹ – ‘‘மய்ஹங் பா⁴திகா குஹி’’ந்தி? தே ‘‘அம்ஹாகங் ரஜ்ஜேனத்தோ² நத்தீ²’’தி ஸேதச்ச²த்தங் பஹாய தியோஜனிகங் பரிஸங் க³ஹெத்வா நிக்க²மித்வா க³ங்கா³தீரே நிஸின்னாதி. நாஹங் மம பா⁴திகேஹி ச²ட்³டி³தகே²ளங் ஸீஸேனாதா³ய விசரிஸ்ஸாமி, அஹம்பி பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீதி. தாத, த்வங் தாவ த³ஹரோ , அம்ஹாகங் ஹத்த²பா⁴ரோ, வயப்பத்தகாலே பப்³ப³ஜிஸ்ஸஸீதி. அத² நே குமாரோ ‘‘கிங் தும்ஹே கதே²த², நனு இமே ஸத்தா த³ஹரகாலேபி மஹல்லககாலேபி மரந்தியேவ, ‘அயங் த³ஹரகாலே மரிஸ்ஸதி, அயங் மஹல்லககாலே’தி கஸ்ஸசி ஹத்தே² வா பாதே³ வா நிமித்தங் நத்தி², அஹங் மம மரணகாலங் ந ஜானாமி, தஸ்மா இதா³னேவ பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Evaṃ gopālakumāro dvīhi gāthāhi dhammaṃ desetvā ‘‘tiṭṭhatha tumhe, tumhehi saddhiṃ kathentameva maṃ byādhijarāmaraṇāni upagacchantī’’ti yojanikaṃ parisaṃ gahetvā nikkhamitvā dvinnaṃ bhātikānaṃ santikaṃ gato. Hatthipālo tassapi dhammaṃ desesi. Punadivase rājā ca purohito ca tenevupāyena ajapālakumārassa nivesanaṃ gantvā tenapi tatheva paṭinanditvā attano āgamanakāraṇaṃ ācikkhitvā ‘‘chattaṃ te ussāpessāmā’’ti vadiṃsu. Kumāro āha – ‘‘mayhaṃ bhātikā kuhi’’nti? Te ‘‘amhākaṃ rajjenattho natthī’’ti setacchattaṃ pahāya tiyojanikaṃ parisaṃ gahetvā nikkhamitvā gaṅgātīre nisinnāti. Nāhaṃ mama bhātikehi chaḍḍitakheḷaṃ sīsenādāya vicarissāmi, ahampi pabbajissāmīti. Tāta, tvaṃ tāva daharo , amhākaṃ hatthabhāro, vayappattakāle pabbajissasīti. Atha ne kumāro ‘‘kiṃ tumhe kathetha, nanu ime sattā daharakālepi mahallakakālepi marantiyeva, ‘ayaṃ daharakāle marissati, ayaṃ mahallakakāle’ti kassaci hatthe vā pāde vā nimittaṃ natthi, ahaṃ mama maraṇakālaṃ na jānāmi, tasmā idāneva pabbajissāmī’’ti vatvā dve gāthā abhāsi –

    349.

    349.
