Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā |
9. ஹேமவதஸுத்தவண்ணனா
9. Hemavatasuttavaṇṇanā
அஜ்ஜ பன்னரஸோதி ஹேமவதஸுத்தங். கா உப்பத்தி? புச்சா²வஸிகா உப்பத்தி. ஹேமவதேன ஹி புட்டோ² ப⁴க³வா ‘‘ச²ஸு லோகோ ஸமுப்பன்னோ’’திஆதீ³னி அபா⁴ஸி. தத்த² ‘‘அஜ்ஜ பன்னரஸோ’’திஆதி³ ஸாதாகி³ரேன வுத்தங், ‘‘இதி ஸாதாகி³ரோ’’திஆதி³ ஸங்கீ³திகாரேஹி, ‘‘கச்சிமனோ’’திஆதி³ ஹேமவதேன, ‘‘ச²ஸு லோகோ’’திஆதி³ ப⁴க³வதா, தங் ஸப்³ப³ம்பி ஸமோதா⁴னெத்வா ‘‘ஹேமவதஸுத்த’’ந்தி வுச்சதி. ‘‘ஸாதாகி³ரிஸுத்த’’ந்தி ஏகச்சேஹி.
Ajjapannarasoti hemavatasuttaṃ. Kā uppatti? Pucchāvasikā uppatti. Hemavatena hi puṭṭho bhagavā ‘‘chasu loko samuppanno’’tiādīni abhāsi. Tattha ‘‘ajja pannaraso’’tiādi sātāgirena vuttaṃ, ‘‘iti sātāgiro’’tiādi saṅgītikārehi, ‘‘kaccimano’’tiādi hemavatena, ‘‘chasu loko’’tiādi bhagavatā, taṃ sabbampi samodhānetvā ‘‘hemavatasutta’’nti vuccati. ‘‘Sātāgirisutta’’nti ekaccehi.
தத்த² யாயங் ‘‘அஜ்ஜ பன்னரஸோ’’திஆதி³ கா³தா². தஸ்ஸா உப்பத்தி – இமஸ்மிங்யேவ ப⁴த்³த³கப்பே வீஸதிவஸ்ஸஸஹஸ்ஸாயுகேஸு புரிஸேஸு உப்பஜ்ஜித்வா ஸோளஸவஸ்ஸஸஹஸ்ஸாயுகானி ட²த்வா பரினிப்³பு³தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ கஸ்ஸபஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ மஹதியா பூஜாய ஸரீரகிச்சங் அகங்ஸு. தஸ்ஸ தா⁴துயோ அவிகிரித்வா ஸுவண்ணக்க²ந்தோ⁴ விய ஏகக்³க⁴னா ஹுத்வா அட்ட²ங்ஸு. தீ³கா⁴யுகபு³த்³தா⁴னஞ்ஹி ஏஸா த⁴ம்மதா. அப்பாயுகபு³த்³தா⁴ பன யஸ்மா ப³ஹுதரேன ஜனேன அதி³ட்டா² ஏவ பரினிப்³பா³யந்தி, தஸ்மா தா⁴துபூஜம்பி கத்வா ‘‘தத்த² தத்த² ஜனா புஞ்ஞங் பஸவிஸ்ஸந்தீ’’தி அனுகம்பாய ‘‘தா⁴துயோ விகிரந்தூ’’தி அதி⁴ட்ட²ஹந்தி. தேன தேஸங் ஸுவண்ணசுண்ணானி விய தா⁴துயோ விகிரந்தி, ஸெய்யதா²பி அம்ஹாகங் ப⁴க³வதோ.
Tattha yāyaṃ ‘‘ajja pannaraso’’tiādi gāthā. Tassā uppatti – imasmiṃyeva bhaddakappe vīsativassasahassāyukesu purisesu uppajjitvā soḷasavassasahassāyukāni ṭhatvā parinibbutassa bhagavato kassapasammāsambuddhassa mahatiyā pūjāya sarīrakiccaṃ akaṃsu. Tassa dhātuyo avikiritvā suvaṇṇakkhandho viya ekagghanā hutvā aṭṭhaṃsu. Dīghāyukabuddhānañhi esā dhammatā. Appāyukabuddhā pana yasmā bahutarena janena adiṭṭhā eva parinibbāyanti, tasmā dhātupūjampi katvā ‘‘tattha tattha janā puññaṃ pasavissantī’’ti anukampāya ‘‘dhātuyo vikirantū’’ti adhiṭṭhahanti. Tena tesaṃ suvaṇṇacuṇṇāni viya dhātuyo vikiranti, seyyathāpi amhākaṃ bhagavato.
மனுஸ்ஸா தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஏகங்யேவ தா⁴துக⁴ரங் கத்வா சேதியங் பதிட்டா²பேஸுங் யோஜனங் உப்³பே³தே⁴ன பரிக்கே²பேன ச. தஸ்ஸ ஏகேககா³வுதந்தரானி சத்தாரி த்³வாரானி அஹேஸுங். ஏகங் த்³வாரங் கிகீ ராஜா அக்³க³ஹேஸி; ஏகங் தஸ்ஸேவ புத்தோ பத²விந்த⁴ரோ நாம; ஏகங் ஸேனாபதிபமுகா² அமச்சா; ஏகங் ஸெட்டி²பமுகா² ஜானபதா³ ரத்தஸுவண்ணமயா ஏகக்³க⁴னா ஸுவண்ணரஸபடிபா⁴கா³ ச நானாரதனமயா இட்ட²கா அஹேஸுங் ஏகேகா ஸதஸஹஸ்ஸக்³க⁴னிகா. தே ஹரிதாலமனோஸிலாஹி மத்திகாகிச்சங் ஸுரபி⁴தேலேன உத³ககிச்சஞ்ச கத்வா தங் சேதியங் பதிட்டா²பேஸுங்.
Manussā tassa bhagavato ekaṃyeva dhātugharaṃ katvā cetiyaṃ patiṭṭhāpesuṃ yojanaṃ ubbedhena parikkhepena ca. Tassa ekekagāvutantarāni cattāri dvārāni ahesuṃ. Ekaṃ dvāraṃ kikī rājā aggahesi; ekaṃ tasseva putto pathavindharo nāma; ekaṃ senāpatipamukhā amaccā; ekaṃ seṭṭhipamukhā jānapadā rattasuvaṇṇamayā ekagghanā suvaṇṇarasapaṭibhāgā ca nānāratanamayā iṭṭhakā ahesuṃ ekekā satasahassagghanikā. Te haritālamanosilāhi mattikākiccaṃ surabhitelena udakakiccañca katvā taṃ cetiyaṃ patiṭṭhāpesuṃ.
ஏவங் பதிட்டி²தே சேதியே த்³வே குலபுத்தா ஸஹாயகா நிக்க²மித்வா ஸம்முக²ஸாவகானங் தே²ரானங் ஸந்திகே பப்³ப³ஜிங்ஸு. தீ³கா⁴யுகபு³த்³தா⁴னஞ்ஹி ஸம்முக²ஸாவகாயேவ பப்³பா³ஜெந்தி, உபஸம்பாதெ³ந்தி, நிஸ்ஸயங் தெ³ந்தி, இதரே ந லப⁴ந்தி. ததோ தே குலபுத்தா ‘‘ஸாஸனே, ப⁴ந்தே, கதி து⁴ரானீ’’தி புச்சி²ங்ஸு. தே²ரா ‘‘த்³வே து⁴ரானீ’’தி கதே²ஸுங் – ‘‘வாஸது⁴ரங், பரியத்திது⁴ரஞ்சா’’தி. தத்த² பப்³ப³ஜிதேன குலபுத்தேன ஆசரியுபஜ்ஜா²யானங் ஸந்திகே பஞ்ச வஸ்ஸானி வஸித்வா, வத்தபடிவத்தங் பூரெத்வா, பாதிமொக்க²ங் த்³வே தீணி பா⁴ணவாரஸுத்தந்தானி ச பகு³ணங் கத்வா, கம்மட்டா²னங் உக்³க³ஹெத்வா, குலே வா க³ணே வா நிராலயேன அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா, அரஹத்தஸச்சி²கிரியாய க⁴டிதப்³ப³ங் வாயமிதப்³ப³ங், ஏதங் வாஸது⁴ரங். அத்தனோ தா²மேன பன ஏகங் வா நிகாயங் பரியாபுணித்வா த்³வே வா பஞ்ச வா நிகாயே பரியத்திதோ ச அத்த²தோ ச ஸுவிஸத³ங் ஸாஸனங் அனுயுஞ்ஜிதப்³ப³ங், ஏதங் பரியத்திது⁴ரந்தி. அத² தே குலபுத்தா ‘‘த்³வின்னங் து⁴ரானங் வாஸது⁴ரமேவ ஸெட்ட²’’ந்தி வத்வா ‘‘மயங் பனம்ஹா த³ஹரா, வுட்³ட⁴காலே வாஸது⁴ரங் பரிபூரெஸ்ஸாம, பரியத்திது⁴ரங் தாவ பூரேமா’’தி பரியத்திங் ஆரபி⁴ங்ஸு. தே பகதியாவ பஞ்ஞவந்தோ நசிரஸ்ஸேவ ஸகலே பு³த்³த⁴வசனே பகதஞ்ஞனோ வினயே ச அதிவிய வினிச்ச²யகுஸலா அஹேஸுங். தேஸங் பரியத்திங் நிஸ்ஸாய பரிவாரோ உப்பஜ்ஜி, பரிவாரங் நிஸ்ஸாய லாபோ⁴, ஏகமேகஸ்ஸ பஞ்சஸதபஞ்சஸதா பி⁴க்கூ² பரிவாரா அஹேஸுங். தே ஸத்து²ஸாஸனங் தீ³பெந்தா விஹரிங்ஸு, புன பு³த்³த⁴காலோ விய அஹோஸி.
Evaṃ patiṭṭhite cetiye dve kulaputtā sahāyakā nikkhamitvā sammukhasāvakānaṃ therānaṃ santike pabbajiṃsu. Dīghāyukabuddhānañhi sammukhasāvakāyeva pabbājenti, upasampādenti, nissayaṃ denti, itare na labhanti. Tato te kulaputtā ‘‘sāsane, bhante, kati dhurānī’’ti pucchiṃsu. Therā ‘‘dve dhurānī’’ti kathesuṃ – ‘‘vāsadhuraṃ, pariyattidhurañcā’’ti. Tattha pabbajitena kulaputtena ācariyupajjhāyānaṃ santike pañca vassāni vasitvā, vattapaṭivattaṃ pūretvā, pātimokkhaṃ dve tīṇi bhāṇavārasuttantāni ca paguṇaṃ katvā, kammaṭṭhānaṃ uggahetvā, kule vā gaṇe vā nirālayena araññaṃ pavisitvā, arahattasacchikiriyāya ghaṭitabbaṃ vāyamitabbaṃ, etaṃ vāsadhuraṃ. Attano thāmena pana ekaṃ vā nikāyaṃ pariyāpuṇitvā dve vā pañca vā nikāye pariyattito ca atthato ca suvisadaṃ sāsanaṃ anuyuñjitabbaṃ, etaṃ pariyattidhuranti. Atha te kulaputtā ‘‘dvinnaṃ dhurānaṃ vāsadhurameva seṭṭha’’nti vatvā ‘‘mayaṃ panamhā daharā, vuḍḍhakāle vāsadhuraṃ paripūressāma, pariyattidhuraṃ tāva pūremā’’ti pariyattiṃ ārabhiṃsu. Te pakatiyāva paññavanto nacirasseva sakale buddhavacane pakataññano vinaye ca ativiya vinicchayakusalā ahesuṃ. Tesaṃ pariyattiṃ nissāya parivāro uppajji, parivāraṃ nissāya lābho, ekamekassa pañcasatapañcasatā bhikkhū parivārā ahesuṃ. Te satthusāsanaṃ dīpentā vihariṃsu, puna buddhakālo viya ahosi.
ததா³ த்³வே பி⁴க்கூ² கா³மகாவாஸே விஹரந்தி த⁴ம்மவாதீ³ ச அத⁴ம்மவாதீ³ ச. அத⁴ம்மவாதீ³ சண்டோ³ ஹோதி ப²ருஸோ, முக²ரோ, தஸ்ஸ அஜ்ஜா²சாரோ இதரஸ்ஸ பாகடோ ஹோதி. ததோ நங் ‘‘இத³ங் தே, ஆவுஸோ, கம்மங் ஸாஸனஸ்ஸ அப்பதிரூப’’ந்தி சோதே³ஸி. ஸோ ‘‘கிங் தே தி³ட்ட²ங், கிங் ஸுத’’ந்தி விக்கி²பதி. இதரோ ‘‘வினயத⁴ரா ஜானிஸ்ஸந்தீ’’தி ஆஹ. ததோ அத⁴ம்மவாதீ³ ‘‘ஸசே இமங் வத்து²ங் வினயத⁴ரா வினிச்சி²னிஸ்ஸந்தி, அத்³தா⁴ மே ஸாஸனே பதிட்டா² ந ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஞத்வா அத்தனோ பக்க²ங் காதுகாமோ தாவதே³வ பரிக்கா²ரே ஆதா³ய தே த்³வே தே²ரே உபஸங்கமித்வா ஸமணபரிக்கா²ரே த³த்வா தேஸங் நிஸ்ஸயேன விஹரிதுமாரத்³தோ⁴. ஸப்³ப³ஞ்ச நேஸங் உபட்டா²னங் கரொந்தோ ஸக்கச்சங் வத்தபடிவத்தங் பூரேதுகாமோ விய அகாஸி. ததோ ஏகதி³வஸங் உபட்டா²னங் க³ந்த்வா வந்தி³த்வா தேஹி விஸ்ஸஜ்ஜியமானோபி அட்டா²ஸியேவ. தே²ரா ‘‘கிஞ்சி வத்தப்³ப³மத்தீ²’’தி தங் புச்சி²ங்ஸு. ஸோ ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே, ஏகேன மே பி⁴க்கு²னா ஸஹ அஜ்ஜா²சாரங் படிச்ச விவாதோ³ அத்தி². ஸோ யதி³ தங் வத்து²ங் இதா⁴க³ந்த்வா ஆரோசேதி, யதா²வினிச்ச²யங் ந வினிச்சி²னிதப்³ப³’’ந்தி. தே²ரா ‘‘ஓஸடங் வத்து²ங் யதா²வினிச்ச²யங் ந வினிச்சி²னிதுங் ந வட்டதீ’’தி ஆஹங்ஸு. ஸோ ‘‘ஏவங் கரியமானே, ப⁴ந்தே, மம ஸாஸனே பதிட்டா² நத்தி², மய்ஹேதங் பாபங் ஹோது, மா தும்ஹே வினிச்சி²னதா²’’தி. தே தேன நிப்பீளியமானா ஸம்படிச்சி²ங்ஸு. ஸோ தேஸங் படிஞ்ஞங் க³ஹெத்வா புன தங் ஆவாஸங் க³ந்த்வா ‘‘ஸப்³ப³ங் வினயத⁴ரானங் ஸந்திகே நிட்டி²த’’ந்தி தங் த⁴ம்மவாதி³ங் ஸுட்டு²தரங் அவமஞ்ஞந்தோ ப²ருஸேன ஸமுதா³சரதி. த⁴ம்மவாதீ³ ‘‘நிஸ்ஸங்கோ அயங் ஜாதோ’’தி தாவதே³வ நிக்க²மித்வா தே²ரானங் பரிவாரங் பி⁴க்கு²ஸஹஸ்ஸங் உபஸங்கமித்வா ஆஹ – ‘‘நனு, ஆவுஸோ, ஓஸடங் வத்து² யதா²த⁴ம்மங் வினிச்சி²னிதப்³ப³ங், அனோஸராபெத்வா ஏவ வா அஞ்ஞமஞ்ஞங் அச்சயங் தே³ஸாபெத்வா ஸாமக்³கீ³ காதப்³பா³. இமே பன தே²ரா நேவ வத்து²ங் வினிச்சி²னிங்ஸு, ந ஸாமக்³கி³ங் அகங்ஸு. கிங் நாமேத’’ந்தி? தேபி ஸுத்வா துண்ஹீ அஹேஸுங் – ‘‘நூன கிஞ்சி ஆசரியேஹி ஞாத’’ந்தி. ததோ அத⁴ம்மவாதீ³ ஓகாஸங் லபி⁴த்வா ‘‘த்வங் புப்³பே³ ‘வினயத⁴ரா ஜானிஸ்ஸந்தீ’தி ப⁴ணஸி. இதா³னி தேஸங் வினயத⁴ரானங் ஆரோசேஹி தங் வத்து²’’ந்தி த⁴ம்மவாதி³ங் பீளெத்வா ‘‘அஜ்ஜதக்³கே³ பராஜிதோ த்வங், மா தங் ஆவாஸங் ஆக³ச்சீ²’’தி வத்வா பக்காமி. ததோ த⁴ம்மவாதீ³ தே²ரே உபஸங்கமித்வா ‘‘தும்ஹே ஸாஸனங் அனபெக்கி²த்வா ‘அம்ஹே உபட்டே²ஸி பரிதோஸேஸீ’தி புக்³க³லமேவ அபெக்கி²த்த², ஸாஸனங் அரக்கி²த்வா புக்³க³லங் ரக்கி²த்த², அஜ்ஜதக்³கே³ தா³னி தும்ஹாகங் வினிச்ச²யங் வினிச்சி²னிதுங் ந வட்டதி, அஜ்ஜ பரினிப்³பு³தோ கஸ்ஸபோ ப⁴க³வா’’தி மஹாஸத்³தே³ன கந்தி³த்வா ‘‘நட்ட²ங் ஸத்து² ஸாஸன’’ந்தி பரிதே³வமானோ பக்காமி.
Tadā dve bhikkhū gāmakāvāse viharanti dhammavādī ca adhammavādī ca. Adhammavādī caṇḍo hoti pharuso, mukharo, tassa ajjhācāro itarassa pākaṭo hoti. Tato naṃ ‘‘idaṃ te, āvuso, kammaṃ sāsanassa appatirūpa’’nti codesi. So ‘‘kiṃ te diṭṭhaṃ, kiṃ suta’’nti vikkhipati. Itaro ‘‘vinayadharā jānissantī’’ti āha. Tato adhammavādī ‘‘sace imaṃ vatthuṃ vinayadharā vinicchinissanti, addhā me sāsane patiṭṭhā na bhavissatī’’ti ñatvā attano pakkhaṃ kātukāmo tāvadeva parikkhāre ādāya te dve there upasaṅkamitvā samaṇaparikkhāre datvā tesaṃ nissayena viharitumāraddho. Sabbañca nesaṃ upaṭṭhānaṃ karonto sakkaccaṃ vattapaṭivattaṃ pūretukāmo viya akāsi. Tato ekadivasaṃ upaṭṭhānaṃ gantvā vanditvā tehi vissajjiyamānopi aṭṭhāsiyeva. Therā ‘‘kiñci vattabbamatthī’’ti taṃ pucchiṃsu. So ‘‘āma, bhante, ekena me bhikkhunā saha ajjhācāraṃ paṭicca vivādo atthi. So yadi taṃ vatthuṃ idhāgantvā āroceti, yathāvinicchayaṃ na vinicchinitabba’’nti. Therā ‘‘osaṭaṃ vatthuṃ yathāvinicchayaṃ na vinicchinituṃ na vaṭṭatī’’ti āhaṃsu. So ‘‘evaṃ kariyamāne, bhante, mama sāsane patiṭṭhā natthi, mayhetaṃ pāpaṃ hotu, mā tumhe vinicchinathā’’ti. Te tena nippīḷiyamānā sampaṭicchiṃsu. So tesaṃ paṭiññaṃ gahetvā puna taṃ āvāsaṃ gantvā ‘‘sabbaṃ vinayadharānaṃ santike niṭṭhita’’nti taṃ dhammavādiṃ suṭṭhutaraṃ avamaññanto pharusena samudācarati. Dhammavādī ‘‘nissaṅko ayaṃ jāto’’ti tāvadeva nikkhamitvā therānaṃ parivāraṃ bhikkhusahassaṃ upasaṅkamitvā āha – ‘‘nanu, āvuso, osaṭaṃ vatthu yathādhammaṃ vinicchinitabbaṃ, anosarāpetvā eva vā aññamaññaṃ accayaṃ desāpetvā sāmaggī kātabbā. Ime pana therā neva vatthuṃ vinicchiniṃsu, na sāmaggiṃ akaṃsu. Kiṃ nāmeta’’nti? Tepi sutvā tuṇhī ahesuṃ – ‘‘nūna kiñci ācariyehi ñāta’’nti. Tato adhammavādī okāsaṃ labhitvā ‘‘tvaṃ pubbe ‘vinayadharā jānissantī’ti bhaṇasi. Idāni tesaṃ vinayadharānaṃ ārocehi taṃ vatthu’’nti dhammavādiṃ pīḷetvā ‘‘ajjatagge parājito tvaṃ, mā taṃ āvāsaṃ āgacchī’’ti vatvā pakkāmi. Tato dhammavādī there upasaṅkamitvā ‘‘tumhe sāsanaṃ anapekkhitvā ‘amhe upaṭṭhesi paritosesī’ti puggalameva apekkhittha, sāsanaṃ arakkhitvā puggalaṃ rakkhittha, ajjatagge dāni tumhākaṃ vinicchayaṃ vinicchinituṃ na vaṭṭati, ajja parinibbuto kassapo bhagavā’’ti mahāsaddena kanditvā ‘‘naṭṭhaṃ satthu sāsana’’nti paridevamāno pakkāmi.
அத² கோ² தே பி⁴க்கூ² ஸங்விக்³க³மானஸா ‘‘மயங் புக்³க³லமனுரக்க²ந்தா ஸாஸனரதனங் ஸொப்³பே⁴ பக்கி²பிம்ஹா’’தி குக்குச்சங் உப்பாதே³ஸுங் . தே தேனேவ குக்குச்சேன உபஹதாஸயத்தா காலங் கத்வா ஸக்³கே³ நிப்³ப³த்திதுமஸக்கொந்தா ஏகாசரியோ ஹிமவதி ஹேமவதே பப்³ப³தே நிப்³ப³த்தி ஹேமவதோ யக்கோ²தி நாமேன. து³தியாசரியோ மஜ்ஜி²மதே³ஸே ஸாதபப்³ப³தே ஸாதாகி³ரோதி நாமேன. தேபி நேஸங் பரிவாரா பி⁴க்கூ² தேஸங்யேவ அனுவத்தித்வா ஸக்³கே³ நிப்³ப³த்திதுமஸக்கொந்தா தேஸங் பரிவாரா யக்கா²வ ஹுத்வா நிப்³ப³த்திங்ஸு. தேஸங் பன பச்சயதா³யகா க³ஹட்டா² தே³வலோகே நிப்³ப³திங்ஸு. ஹேமவதஸாதாகி³ரா அட்ட²வீஸதியக்க²ஸேனாபதீனமப்³ப⁴ந்தரா மஹானுபா⁴வா யக்க²ராஜானோ அஹேஸுங்.
Atha kho te bhikkhū saṃviggamānasā ‘‘mayaṃ puggalamanurakkhantā sāsanaratanaṃ sobbhe pakkhipimhā’’ti kukkuccaṃ uppādesuṃ . Te teneva kukkuccena upahatāsayattā kālaṃ katvā sagge nibbattitumasakkontā ekācariyo himavati hemavate pabbate nibbatti hemavato yakkhoti nāmena. Dutiyācariyo majjhimadese sātapabbate sātāgiroti nāmena. Tepi nesaṃ parivārā bhikkhū tesaṃyeva anuvattitvā sagge nibbattitumasakkontā tesaṃ parivārā yakkhāva hutvā nibbattiṃsu. Tesaṃ pana paccayadāyakā gahaṭṭhā devaloke nibbatiṃsu. Hemavatasātāgirā aṭṭhavīsatiyakkhasenāpatīnamabbhantarā mahānubhāvā yakkharājāno ahesuṃ.
யக்க²ஸேனாபதீனஞ்ச அயங் த⁴ம்மதா – மாஸே மாஸே அட்ட² தி³வஸானி த⁴ம்மவினிச்ச²யத்த²ங் ஹிமவதி மனோஸிலாதலே நாக³வதிமண்ட³பே தே³வதானங் ஸன்னிபாதோ ஹோதி, தத்த² ஸன்னிபதிதப்³ப³ந்தி. அத² ஸாதாகி³ரஹேமவதா தஸ்மிங் ஸமாக³மே அஞ்ஞமஞ்ஞங் தி³ஸ்வா ஸஞ்ஜானிங்ஸு – ‘‘த்வங், ஸம்ம, குஹிங் உப்பன்னோ, த்வங் குஹி’’ந்தி அத்தனோ அத்தனோ உப்பத்திட்டா²னஞ்ச புச்சி²த்வா விப்படிஸாரினோ அஹேஸுங். ‘‘நட்டா² மயங், ஸம்ம, புப்³பே³ வீஸதி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி ஸமணத⁴ம்மங் கத்வா ஏகங் பாபஸஹாயங் நிஸ்ஸாய யக்க²யோனியங் உப்பன்னா, அம்ஹாகங் பன பச்சயதா³யகா காமாவசரதே³வேஸு நிப்³ப³த்தா’’தி. அத² ஸாதாகி³ரோ ஆஹ – ‘‘மாரிஸ, ஹிமவா நாம அச்ச²ரியப்³பு⁴தஸம்மதோ, கிஞ்சி அச்ச²ரியங் தி³ஸ்வா வா ஸுத்வா வா மமாபி ஆரோசெய்யாஸீ’’தி. ஹேமவதோபி ஆஹ – ‘‘மாரிஸ, மஜ்ஜி²மதே³ஸோ நாம அச்ச²ரியப்³பு⁴தஸம்மதோ, கிஞ்சி அச்ச²ரியங் தி³ஸ்வா வா ஸுத்வா வா மமாபி ஆரோசெய்யாஸீ’’தி. ஏவங் தேஸு த்³வீஸு ஸஹாயேஸு அஞ்ஞமஞ்ஞங் கதிகங் கத்வா, தமேவ உப்பத்திங் அவிவஜ்ஜெத்வா வஸமானேஸு ஏகங் பு³த்³த⁴ந்தரங் வீதிவத்தங், மஹாபத²வீ ஏகயோஜனதிகா³வுதமத்தங் உஸ்ஸதா³.
Yakkhasenāpatīnañca ayaṃ dhammatā – māse māse aṭṭha divasāni dhammavinicchayatthaṃ himavati manosilātale nāgavatimaṇḍape devatānaṃ sannipāto hoti, tattha sannipatitabbanti. Atha sātāgirahemavatā tasmiṃ samāgame aññamaññaṃ disvā sañjāniṃsu – ‘‘tvaṃ, samma, kuhiṃ uppanno, tvaṃ kuhi’’nti attano attano uppattiṭṭhānañca pucchitvā vippaṭisārino ahesuṃ. ‘‘Naṭṭhā mayaṃ, samma, pubbe vīsati vassasahassāni samaṇadhammaṃ katvā ekaṃ pāpasahāyaṃ nissāya yakkhayoniyaṃ uppannā, amhākaṃ pana paccayadāyakā kāmāvacaradevesu nibbattā’’ti. Atha sātāgiro āha – ‘‘mārisa, himavā nāma acchariyabbhutasammato, kiñci acchariyaṃ disvā vā sutvā vā mamāpi āroceyyāsī’’ti. Hemavatopi āha – ‘‘mārisa, majjhimadeso nāma acchariyabbhutasammato, kiñci acchariyaṃ disvā vā sutvā vā mamāpi āroceyyāsī’’ti. Evaṃ tesu dvīsu sahāyesu aññamaññaṃ katikaṃ katvā, tameva uppattiṃ avivajjetvā vasamānesu ekaṃ buddhantaraṃ vītivattaṃ, mahāpathavī ekayojanatigāvutamattaṃ ussadā.
அத²ம்ஹாகங் போ³தி⁴ஸத்தோ தீ³பங்கரபாத³மூலே கதபணிதா⁴னோ யாவ வெஸ்ஸந்தரஜாதகங், தாவ பாரமியோ பூரெத்வா, துஸிதப⁴வனே உப்பஜ்ஜித்வா, தத்த² யாவதாயுகங் ட²த்வா, த⁴ம்மபத³னிதா³னே வுத்தனயேன தே³வதாஹி ஆயாசிதோ பஞ்ச மஹாவிலோகனானி விலோகெத்வா, தே³வதானங் ஆரோசெத்வா, த்³வத்திங்ஸாய புப்³ப³னிமித்தேஸு வத்தமானேஸு இத⁴ படிஸந்தி⁴ங் அக்³க³ஹேஸி த³ஸஸஹஸ்ஸிலோகதா⁴துங் கம்பெத்வா. தானி தி³ஸ்வாபி இமே ராஜயக்கா² ‘‘இமினா காரணேன நிப்³ப³த்தானீ’’தி ந ஜானிங்ஸு. ‘‘கி²ட்³டா³பஸுதத்தா நேவாத்³த³ஸங்ஸூ’’தி ஏகே. ஏஸ நயோ ஜாதியங் அபி⁴னிக்க²மனே போ³தி⁴யஞ்ச. த⁴ம்மசக்கப்பவத்தனே பன பஞ்சவக்³கி³யே ஆமந்தெத்வா ப⁴க³வதி திபரிவட்டங் த்³வாத³ஸாகாரங் வரத⁴ம்மசக்கங் பவத்தெந்தே மஹாபூ⁴மிசாலங் புப்³ப³னிமித்தங் பாடிஹாரியானி ச ஏதேஸங் ஏகோ ஸாதாகி³ரோயேவ பட²மங் அத்³த³ஸ. நிப்³ப³த்திகாரணஞ்ச தேஸங் ஞத்வா ஸபரிஸோ ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கம்ம த⁴ம்மதே³ஸனங் அஸ்ஸோஸி, ந ச கிஞ்சி விஸேஸங் அதி⁴க³ச்சி². கஸ்மா? ஸோ ஹி த⁴ம்மங் ஸுணந்தோ ஹேமவதங் அனுஸ்ஸரித்வா ‘‘ஆக³தோ நு கோ² மே ஸஹாயகோ, நோ’’தி பரிஸங் ஓலோகெத்வா தங் அபஸ்ஸந்தோ ‘‘வஞ்சிதோ மே ஸஹாயோ, யோ ஏவங் விசித்ரபடிபா⁴னங் ப⁴க³வதோ த⁴ம்மதே³ஸனங் ந ஸுணாதீ’’தி விக்கி²த்தசித்தோ அஹோஸி. ப⁴க³வா ச அத்த²ங்க³தேபி ச ஸூரியே தே³ஸனங் ந நிட்டா²பேஸி.
Athamhākaṃ bodhisatto dīpaṅkarapādamūle katapaṇidhāno yāva vessantarajātakaṃ, tāva pāramiyo pūretvā, tusitabhavane uppajjitvā, tattha yāvatāyukaṃ ṭhatvā, dhammapadanidāne vuttanayena devatāhi āyācito pañca mahāvilokanāni viloketvā, devatānaṃ ārocetvā, dvattiṃsāya pubbanimittesu vattamānesu idha paṭisandhiṃ aggahesi dasasahassilokadhātuṃ kampetvā. Tāni disvāpi ime rājayakkhā ‘‘iminā kāraṇena nibbattānī’’ti na jāniṃsu. ‘‘Khiḍḍāpasutattā nevāddasaṃsū’’ti eke. Esa nayo jātiyaṃ abhinikkhamane bodhiyañca. Dhammacakkappavattane pana pañcavaggiye āmantetvā bhagavati tiparivaṭṭaṃ dvādasākāraṃ varadhammacakkaṃ pavattente mahābhūmicālaṃ pubbanimittaṃ pāṭihāriyāni ca etesaṃ eko sātāgiroyeva paṭhamaṃ addasa. Nibbattikāraṇañca tesaṃ ñatvā sapariso bhagavantaṃ upasaṅkamma dhammadesanaṃ assosi, na ca kiñci visesaṃ adhigacchi. Kasmā? So hi dhammaṃ suṇanto hemavataṃ anussaritvā ‘‘āgato nu kho me sahāyako, no’’ti parisaṃ oloketvā taṃ apassanto ‘‘vañcito me sahāyo, yo evaṃ vicitrapaṭibhānaṃ bhagavato dhammadesanaṃ na suṇātī’’ti vikkhittacitto ahosi. Bhagavā ca atthaṅgatepi ca sūriye desanaṃ na niṭṭhāpesi.
அத² ஸாதாகி³ரோ ‘‘ஸஹாயங் க³ஹெத்வா தேன ஸஹாக³ம்ம த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸொஸ்ஸாமீ’’தி ஹத்தி²யானஅஸ்ஸயானக³ருளயானாதீ³னி மாபெத்வா பஞ்சஹி யக்க²ஸதேஹி பரிவுதோ ஹிமவந்தாபி⁴முகோ² பாயாஸி, ததா³ ஹேமவதோபி. யஸ்மா படிஸந்தி⁴ஜாதி-அபி⁴னிக்க²மன-போ³தி⁴பரினிப்³பா³னெஸ்வேவ த்³வத்திங்ஸ புப்³ப³னிமித்தானி ஹுத்வாவ பதிவிக³ச்ச²ந்தி, ந சிரட்டி²திகானி ஹொந்தி, த⁴ம்மசக்கபவத்தனே பன தானி ஸவிஸேஸானி ஹுத்வா, சிரதரங் ட²த்வா நிருஜ்ஜ²ந்தி, தஸ்மா ஹிமவதி தங் அச்ச²ரியபாதுபா⁴வங் தி³ஸ்வா ‘‘யதோ அஹங் ஜாதோ, ந கதா³சி அயங் பப்³ப³தோ ஏவங் அபி⁴ராமோ பூ⁴தபுப்³போ³, ஹந்த³ தா³னி மம ஸஹாயங் க³ஹெத்வா ஆக³ம்ம தேன ஸஹ இமங் புப்ப²ஸிரிங் அனுப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி ததே²வ மஜ்ஜி²மதே³ஸாபி⁴முகோ² ஆக³ச்ச²தி. தே உபோ⁴பி ராஜக³ஹஸ்ஸ உபரி ஸமாக³ந்த்வா அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ ஆக³மனகாரணங் புச்சி²ங்ஸு. ஹேமவதோ ஆஹ – ‘‘யதோ அஹங், மாரிஸ, ஜாதோ, நாயங் பப்³ப³தோ ஏவங் அகாலகுஸுமிதேஹி ருக்கே²ஹி அபி⁴ராமோ பூ⁴தபுப்³போ³, தஸ்மா ஏதங் புப்ப²ஸிரிங் தயா ஸத்³தி⁴ங் அனுப⁴விஸ்ஸாமீதி ஆக³தொம்ஹீ’’தி . ஸாதாகி³ரோ ஆஹ – ‘‘ஜானாஸி, பன, த்வங் மாரிஸ, யேன காரணேன இமங் அகாலபுப்ப²பாடிஹாரியங் ஜாத’’ந்தி? ‘‘ந ஜானாமி, மாரிஸா’’தி. ‘‘இமங், மாரிஸ, பாடிஹாரியங் ந கேவல ஹிமவந்தேயேவ, அபிச கோ² பன த³ஸஸஹஸ்ஸிலோகதா⁴தூஸு நிப்³ப³த்தங், ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ லோகே உப்பன்னோ, அஜ்ஜ த⁴ம்மசக்கங் பவத்தேஸி, தேன காரணேனா’’தி. ஏவங் ஸாதாகி³ரோ ஹேமவதஸ்ஸ பு³த்³து⁴ப்பாத³ங் கதெ²த்வா, தங் ப⁴க³வதோ ஸந்திகங் ஆனேதுகாமோ இமங் கா³த²மாஹ. கேசி பன கோ³தமகே சேதியே விஹரந்தே ப⁴க³வதி அயமேவமாஹாதி ப⁴ணந்தி ‘‘அஜ்ஜ பன்னரஸோ’’தி.
Atha sātāgiro ‘‘sahāyaṃ gahetvā tena sahāgamma dhammadesanaṃ sossāmī’’ti hatthiyānaassayānagaruḷayānādīni māpetvā pañcahi yakkhasatehi parivuto himavantābhimukho pāyāsi, tadā hemavatopi. Yasmā paṭisandhijāti-abhinikkhamana-bodhiparinibbānesveva dvattiṃsa pubbanimittāni hutvāva pativigacchanti, na ciraṭṭhitikāni honti, dhammacakkapavattane pana tāni savisesāni hutvā, cirataraṃ ṭhatvā nirujjhanti, tasmā himavati taṃ acchariyapātubhāvaṃ disvā ‘‘yato ahaṃ jāto, na kadāci ayaṃ pabbato evaṃ abhirāmo bhūtapubbo, handa dāni mama sahāyaṃ gahetvā āgamma tena saha imaṃ pupphasiriṃ anubhavissāmī’’ti tatheva majjhimadesābhimukho āgacchati. Te ubhopi rājagahassa upari samāgantvā aññamaññassa āgamanakāraṇaṃ pucchiṃsu. Hemavato āha – ‘‘yato ahaṃ, mārisa, jāto, nāyaṃ pabbato evaṃ akālakusumitehi rukkhehi abhirāmo bhūtapubbo, tasmā etaṃ pupphasiriṃ tayā saddhiṃ anubhavissāmīti āgatomhī’’ti . Sātāgiro āha – ‘‘jānāsi, pana, tvaṃ mārisa, yena kāraṇena imaṃ akālapupphapāṭihāriyaṃ jāta’’nti? ‘‘Na jānāmi, mārisā’’ti. ‘‘Imaṃ, mārisa, pāṭihāriyaṃ na kevala himavanteyeva, apica kho pana dasasahassilokadhātūsu nibbattaṃ, sammāsambuddho loke uppanno, ajja dhammacakkaṃ pavattesi, tena kāraṇenā’’ti. Evaṃ sātāgiro hemavatassa buddhuppādaṃ kathetvā, taṃ bhagavato santikaṃ ānetukāmo imaṃ gāthamāha. Keci pana gotamake cetiye viharante bhagavati ayamevamāhāti bhaṇanti ‘‘ajja pannaraso’’ti.
153. தத்த² அஜ்ஜாதி அயங் ரத்திந்தி³வோ பக்க²க³ணனதோ பன்னரஸோ, உபவஸிதப்³ப³தோ உபோஸதோ². தீஸு வா உபோஸதே²ஸு அஜ்ஜ பன்னரஸோ உபோஸதோ², ந சாதுத்³த³ஸீ உபோஸதோ², ந ஸாமக்³கீ³உபோஸதோ². யஸ்மா வா பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸஅட்ட²ங்க³உபவாஸபஞ்ஞத்திதி³வஸாதீ³ஸு ஸம்ப³ஹுலேஸு அத்தே²ஸு உபோஸத²ஸத்³தோ³ வத்ததி. ‘‘ஆயாமாவுஸோ, கப்பின, உபோஸத²ங் க³மிஸ்ஸாமா’’திஆதீ³ஸு ஹி பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸே உபோஸத²ஸத்³தோ³. ‘‘ஏவங் அட்ட²ங்க³ஸமன்னாக³தோ கோ² விஸாகே² உபோஸதோ² உபவுத்தோ²’’திஆதீ³ஸு (அ॰ நி॰ 8.43) பாணாதிபாதா வேரமணிஆதி³கேஸு அட்ட²ங்கே³ஸு. ‘‘ஸுத்³த⁴ஸ்ஸ வே ஸதா³ ப²க்³கு³, ஸுத்³த⁴ஸ்ஸுபோஸதோ² ஸதா³’’திஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 1.79) உபவாஸே. ‘‘உபோஸதோ² நாம நாக³ராஜா’’திஆதீ³ஸு (தீ³॰ நி॰ 2.246; ம॰ நி॰ 3.258) பஞ்ஞத்தியங். ‘‘தத³ஹுபோஸதே² பன்னரஸே ஸீஸங்ன்ஹாதஸ்ஸா’’திஆதீ³ஸு (தீ³॰ நி॰ 3.85; ம॰ நி॰ 3.256) தி³வஸே. தஸ்மா அவஸேஸத்த²ங் படிக்கி²பித்வா ஆஸாள்ஹீபுண்ணமதி³வஸங்யேவ நியாமெந்தோ ஆஹ – ‘‘அஜ்ஜ பன்னரஸோ உபோஸதோ²’’தி. பாடிபதோ³ து³தியோதி ஏவங் க³ணியமானே அஜ்ஜ பன்னரஸோ தி³வஸோதி அத்தோ².
153. Tattha ajjāti ayaṃ rattindivo pakkhagaṇanato pannaraso, upavasitabbato uposatho. Tīsu vā uposathesu ajja pannaraso uposatho, na cātuddasī uposatho, na sāmaggīuposatho. Yasmā vā pātimokkhuddesaaṭṭhaṅgaupavāsapaññattidivasādīsu sambahulesu atthesu uposathasaddo vattati. ‘‘Āyāmāvuso, kappina, uposathaṃ gamissāmā’’tiādīsu hi pātimokkhuddese uposathasaddo. ‘‘Evaṃ aṭṭhaṅgasamannāgato kho visākhe uposatho upavuttho’’tiādīsu (a. ni. 8.43) pāṇātipātā veramaṇiādikesu aṭṭhaṅgesu. ‘‘Suddhassa ve sadā phaggu, suddhassuposatho sadā’’tiādīsu (ma. ni. 1.79) upavāse. ‘‘Uposatho nāma nāgarājā’’tiādīsu (dī. ni. 2.246; ma. ni. 3.258) paññattiyaṃ. ‘‘Tadahuposathe pannarase sīsaṃnhātassā’’tiādīsu (dī. ni. 3.85; ma. ni. 3.256) divase. Tasmā avasesatthaṃ paṭikkhipitvā āsāḷhīpuṇṇamadivasaṃyeva niyāmento āha – ‘‘ajja pannaraso uposatho’’ti. Pāṭipado dutiyoti evaṃ gaṇiyamāne ajja pannaraso divasoti attho.
தி³வி ப⁴வானி தி³ப்³பா³னி, தி³ப்³பா³னி எத்த² அத்தீ²தி தி³ப்³பா³. கானி தானி? ரூபானி. தஞ்ஹி ரத்திங் தே³வானங் த³ஸஸஹஸ்ஸிலோகதா⁴துதோ ஸன்னிபதிதானங் ஸரீரவத்தா²ப⁴ரணவிமானப்பபா⁴ஹி அப்³பா⁴தி³உபக்கிலேஸவிரஹிதாய சந்த³ப்பபா⁴ய ச ஸகலஜம்பு³தீ³போ அலங்கதோ அஹோஸி. விஸேஸாலங்கதோ ச பரமவிஸுத்³தி⁴தே³வஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஸரீரப்பபா⁴ய. தேனாஹ ‘‘தி³ப்³பா³ ரத்தி உபட்டி²தா’’தி.
Divi bhavāni dibbāni, dibbāni ettha atthīti dibbā. Kāni tāni? Rūpāni. Tañhi rattiṃ devānaṃ dasasahassilokadhātuto sannipatitānaṃ sarīravatthābharaṇavimānappabhāhi abbhādiupakkilesavirahitāya candappabhāya ca sakalajambudīpo alaṅkato ahosi. Visesālaṅkato ca paramavisuddhidevassa bhagavato sarīrappabhāya. Tenāha ‘‘dibbā ratti upaṭṭhitā’’ti.
ஏவங் ரத்திகு³ணவண்ணனாபதே³ஸேனாபி ஸஹாயஸ்ஸ சித்தப்பஸாத³ங் ஜனெந்தோ பு³த்³து⁴ப்பாத³ங் கதெ²த்வா ஆஹ ‘‘அனோமனாமங் ஸத்தா²ரங், ஹந்த³ பஸ்ஸாம கோ³தம’’ந்தி. தத்த² அனோமேஹி அலாமகேஹி ஸப்³பா³காரபரிபூரேஹி கு³ணேஹி நாமங் அஸ்ஸாதி அனோமனாமோ. ததா² ஹிஸ்ஸ ‘‘பு³ஜ்ஜி²தா ஸச்சானீதி பு³த்³தோ⁴, போ³தே⁴தா பஜாயாதி பு³த்³தோ⁴’’திஆதி³னா (மஹானி॰ 192; சூளனி॰ பாராயனத்து²திகா³தா²னித்³தே³ஸ 97; படி॰ ம॰ 1.162) நயேன பு³த்³தோ⁴தி அனோமேஹி கு³ணேஹி நாமங், ‘‘ப⁴க்³க³ராகோ³தி ப⁴க³வா, ப⁴க்³க³தோ³ஸோதி ப⁴க³வா’’திஆதி³னா (மஹானி॰ 84) நயேன ச அனோமேஹி கு³ணேஹி நாமங். ஏஸ நயோ ‘‘அரஹங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ விஜ்ஜாசரணஸம்பன்னோ’’திஆதீ³ஸு. தி³ட்ட²த⁴ம்மிகாதீ³ஸு அத்தே²ஸு தே³வமனுஸ்ஸே அனுஸாஸதி ‘‘இமங் பஜஹத², இமங் ஸமாதா³ய வத்ததா²’’தி ஸத்தா². அபிச ‘‘ஸத்தா² ப⁴க³வா ஸத்த²வாஹோ, யதா² ஸத்த²வாஹோ ஸத்தே கந்தாரங் தாரேதீ’’திஆதி³னா (மஹானி॰ 190) நித்³தே³ஸே வுத்தனயேனாபி ஸத்தா². தங் அனோமனாமங் ஸத்தா²ரங். ஹந்தா³தி ப்³யவஸானத்தே² நிபாதோ. பஸ்ஸாமாதி தேன அத்தானங் ஸஹ ஸங்க³ஹெத்வா பச்சுப்பன்னவசனங். கோ³தமந்தி கோ³தமகொ³த்தங். கிங் வுத்தங் ஹோதி ? ‘‘ஸத்தா², ந ஸத்தா²’’தி மா விமதிங் அகாஸி, ஏகந்தப்³யவஸிதோ ஹுத்வாவ ஏஹி பஸ்ஸாம கோ³தமந்தி.
Evaṃ rattiguṇavaṇṇanāpadesenāpi sahāyassa cittappasādaṃ janento buddhuppādaṃ kathetvā āha ‘‘anomanāmaṃ satthāraṃ, handa passāma gotama’’nti. Tattha anomehi alāmakehi sabbākāraparipūrehi guṇehi nāmaṃ assāti anomanāmo. Tathā hissa ‘‘bujjhitā saccānīti buddho, bodhetā pajāyāti buddho’’tiādinā (mahāni. 192; cūḷani. pārāyanatthutigāthāniddesa 97; paṭi. ma. 1.162) nayena buddhoti anomehi guṇehi nāmaṃ, ‘‘bhaggarāgoti bhagavā, bhaggadosoti bhagavā’’tiādinā (mahāni. 84) nayena ca anomehi guṇehi nāmaṃ. Esa nayo ‘‘arahaṃ sammāsambuddho vijjācaraṇasampanno’’tiādīsu. Diṭṭhadhammikādīsu atthesu devamanusse anusāsati ‘‘imaṃ pajahatha, imaṃ samādāya vattathā’’ti satthā. Apica ‘‘satthā bhagavā satthavāho, yathā satthavāho satte kantāraṃ tāretī’’tiādinā (mahāni. 190) niddese vuttanayenāpi satthā. Taṃ anomanāmaṃ satthāraṃ. Handāti byavasānatthe nipāto. Passāmāti tena attānaṃ saha saṅgahetvā paccuppannavacanaṃ. Gotamanti gotamagottaṃ. Kiṃ vuttaṃ hoti ? ‘‘Satthā, na satthā’’ti mā vimatiṃ akāsi, ekantabyavasito hutvāva ehi passāma gotamanti.
154. ஏவங் வுத்தே ஹேமவதோ ‘‘அயங் ஸாதாகி³ரோ ‘அனோமனாமங் ஸத்தா²ர’ந்தி ப⁴ணந்தோ தஸ்ஸ ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பகாஸேதி, ஸப்³ப³ஞ்ஞுனோ ச து³ல்லபா⁴ லோகே, ஸப்³ப³ஞ்ஞுபடிஞ்ஞேஹி பூரணாதி³ஸதி³ஸேஹேவ லோகோ உபத்³து³தோ. ஸோ பன யதி³ ஸப்³ப³ஞ்ஞூ, அத்³தா⁴ தாதி³லக்க²ணப்பத்தோ ப⁴விஸ்ஸதி, தேன தங் ஏவங் பரிக்³க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா தாதி³லக்க²ணங் புச்ச²ந்தோ ஆஹ – ‘‘கச்சி மனோ’’தி.
154. Evaṃ vutte hemavato ‘‘ayaṃ sātāgiro ‘anomanāmaṃ satthāra’nti bhaṇanto tassa sabbaññutaṃ pakāseti, sabbaññuno ca dullabhā loke, sabbaññupaṭiññehi pūraṇādisadiseheva loko upadduto. So pana yadi sabbaññū, addhā tādilakkhaṇappatto bhavissati, tena taṃ evaṃ pariggaṇhissāmī’’ti cintetvā tādilakkhaṇaṃ pucchanto āha – ‘‘kacci mano’’ti.
தத்த² கச்சீதி புச்சா². மனோதி சித்தங். ஸுபணிஹிதோதி ஸுட்டு² ட²பிதோ, அசலோ அஸம்பவேதீ⁴. ஸப்³பே³ஸு பூ⁴தேஸு ஸப்³ப³பூ⁴தேஸு. தாதி³னோதி தாதி³லக்க²ணப்பத்தஸ்ஸேவ ஸதோ. புச்சா² ஏவ வா அயங் ‘‘ஸோ தே ஸத்தா² ஸப்³ப³பூ⁴தேஸு தாதீ³, உதா³ஹு நோ’’தி. இட்டே² அனிட்டே² சாதி ஏவரூபே ஆரம்மணே. ஸங்கப்பாதி விதக்கா. வஸீகதாதி வஸங் க³மிதா. கிங் வுத்தங் ஹோதி? யங் த்வங் ஸத்தா²ரங் வத³ஸி, தஸ்ஸ தே ஸத்து²னோ கச்சி தாதி³லக்க²ணப்பத்தஸ்ஸ ஸதோ ஸப்³ப³பூ⁴தேஸு மனோ ஸுபணிஹிதோ, உதா³ஹு யாவ சலனபச்சயங் ந லப⁴தி, தாவ ஸுபணிஹிதோ விய கா²யதி. ஸோ வா தே ஸத்தா² கச்சி ஸப்³ப³பூ⁴தேஸு ஸமசித்தேன தாதீ³, உதா³ஹு நோ, யே ச கோ² இட்டா²னிட்டே²ஸு ஆரம்மணேஸு ராக³தோ³ஸவஸேன ஸங்கப்பா உப்பஜ்ஜெய்யுங், த்யாஸ்ஸ கச்சி வஸீகதா, உதா³ஹு கதா³சி தேஸம்பி வஸேன வத்ததீதி.
Tattha kaccīti pucchā. Manoti cittaṃ. Supaṇihitoti suṭṭhu ṭhapito, acalo asampavedhī. Sabbesu bhūtesu sabbabhūtesu. Tādinoti tādilakkhaṇappattasseva sato. Pucchā eva vā ayaṃ ‘‘so te satthā sabbabhūtesu tādī, udāhu no’’ti. Iṭṭhe aniṭṭhe cāti evarūpe ārammaṇe. Saṅkappāti vitakkā. Vasīkatāti vasaṃ gamitā. Kiṃ vuttaṃ hoti? Yaṃ tvaṃ satthāraṃ vadasi, tassa te satthuno kacci tādilakkhaṇappattassa sato sabbabhūtesu mano supaṇihito, udāhu yāva calanapaccayaṃ na labhati, tāva supaṇihito viya khāyati. So vā te satthā kacci sabbabhūtesu samacittena tādī, udāhu no, ye ca kho iṭṭhāniṭṭhesu ārammaṇesu rāgadosavasena saṅkappā uppajjeyyuṃ, tyāssa kacci vasīkatā, udāhu kadāci tesampi vasena vattatīti.
155. ததோ ஸாதாகி³ரோ ப⁴க³வதோ ஸப்³ப³ஞ்ஞுபா⁴வே ப்³யவஸிதத்தா ஸப்³பே³ ஸப்³ப³ஞ்ஞுகு³ணே அனுஜானந்தோ ஆஹ ‘‘மனோ சஸ்ஸ ஸுபணிஹிதோ’’திஆதி³. தத்த² ஸுபணிஹிதோதி ஸுட்டு² ட²பிதோ, பத²வீஸமோ அவிருஜ்ஜ²னட்டே²ன, ஸினேருஸமோ ஸுப்பதிட்டி²தாசலனட்டே²ன, இந்த³கீ²லஸமோ சதுப்³பி³த⁴மாரபரவாதி³க³ணேஹி அகம்பியட்டே²ன. அனச்ச²ரியஞ்சேதங், ப⁴க³வதோ இதா³னி ஸப்³பா³காரஸம்பன்னத்தா ஸப்³ப³ஞ்ஞுபா⁴வே டி²தஸ்ஸ மனோ ஸுபணிஹிதோ அசலோ ப⁴வெய்ய. யஸ்ஸ திரச்சா²னபூ⁴தஸ்ஸாபி ஸராகா³தி³காலே ச²த்³த³ந்தனாக³குலே உப்பன்னஸ்ஸ ஸவிஸேன ஸல்லேன வித்³த⁴ஸ்ஸ அசலோ அஹோஸி, வத⁴கேபி தஸ்மிங் நப்பது³ஸ்ஸி, அஞ்ஞத³த்து² தஸ்ஸேவ அத்தனோ த³ந்தே செ²த்வா அதா³ஸி; ததா² மஹாகபிபூ⁴தஸ்ஸ மஹதியா ஸிலாய ஸீஸே பஹடஸ்ஸாபி தஸ்ஸேவ ச மக்³க³ங் த³ஸ்ஸேஸி; ததா² விது⁴ரபண்டி³தபூ⁴தஸ்ஸ பாதே³ஸு க³ஹெத்வா ஸட்டி²யோஜனே காளபப்³ப³தபபாதே பக்கி²த்தஸ்ஸாபி அஞ்ஞத³த்து² தஸ்ஸேவ யக்க²ஸ்ஸத்தா²ய த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. தஸ்மா ஸம்மதே³வ ஆஹ ஸாதாகி³ரோ – ‘‘மனோ சஸ்ஸ ஸுபணிஹிதோ’’தி.
155. Tato sātāgiro bhagavato sabbaññubhāve byavasitattā sabbe sabbaññuguṇe anujānanto āha ‘‘mano cassa supaṇihito’’tiādi. Tattha supaṇihitoti suṭṭhu ṭhapito, pathavīsamo avirujjhanaṭṭhena, sinerusamo suppatiṭṭhitācalanaṭṭhena, indakhīlasamo catubbidhamāraparavādigaṇehi akampiyaṭṭhena. Anacchariyañcetaṃ, bhagavato idāni sabbākārasampannattā sabbaññubhāve ṭhitassa mano supaṇihito acalo bhaveyya. Yassa tiracchānabhūtassāpi sarāgādikāle chaddantanāgakule uppannassa savisena sallena viddhassa acalo ahosi, vadhakepi tasmiṃ nappadussi, aññadatthu tasseva attano dante chetvā adāsi; tathā mahākapibhūtassa mahatiyā silāya sīse pahaṭassāpi tasseva ca maggaṃ dassesi; tathā vidhurapaṇḍitabhūtassa pādesu gahetvā saṭṭhiyojane kāḷapabbatapapāte pakkhittassāpi aññadatthu tasseva yakkhassatthāya dhammaṃ desesi. Tasmā sammadeva āha sātāgiro – ‘‘mano cassa supaṇihito’’ti.
ஸப்³ப³பூ⁴தேஸு தாதி³னோதி ஸப்³ப³ஸத்தேஸு தாதி³லக்க²ணப்பத்தஸ்ஸேவ ஸதோ மனோ ஸுபணிஹிதோ, ந யாவ பச்சயங் ந லப⁴தீதி அத்தோ² . தத்த² ப⁴க³வதோ தாதி³லக்க²ணங் பஞ்சதா⁴ வேதி³தப்³ப³ங். யதா²ஹ –
Sabbabhūtesutādinoti sabbasattesu tādilakkhaṇappattasseva sato mano supaṇihito, na yāva paccayaṃ na labhatīti attho . Tattha bhagavato tādilakkhaṇaṃ pañcadhā veditabbaṃ. Yathāha –
‘‘ப⁴க³வா பஞ்சஹாகாரேஹி தாதீ³, இட்டா²னிட்டே² தாதீ³, சத்தாவீதி தாதீ³, முத்தாவீதி தாதீ³, திண்ணாவீதி தாதீ³, தன்னித்³தே³ஸாதி தாதீ³. கத²ங் ப⁴க³வா இட்டா²னிட்டே² தாதீ³? ப⁴க³வா லாபே⁴பி தாதீ³’’தி (மஹானி॰ 38).
‘‘Bhagavā pañcahākārehi tādī, iṭṭhāniṭṭhe tādī, cattāvīti tādī, muttāvīti tādī, tiṇṇāvīti tādī, tanniddesāti tādī. Kathaṃ bhagavā iṭṭhāniṭṭhe tādī? Bhagavā lābhepi tādī’’ti (mahāni. 38).
ஏவமாதி³ ஸப்³ப³ங் நித்³தே³ஸே வுத்தனயேனேவ க³ஹேதப்³ப³ங். லாபா⁴த³யோ ச தஸ்ஸ மஹாஅட்ட²கதா²யங் வித்தா²ரிதனயேன வேதி³தப்³பா³. ‘‘புச்சா² ஏவ வா அயங். ஸோ தே ஸத்தா² ஸப்³ப³பூ⁴தேஸு தாதீ³, உதா³ஹு நோ’’தி இமஸ்மிம்பி விகப்பே ஸப்³ப³பூ⁴தேஸு ஸமசித்ததாய தாதீ³ அம்ஹாகங் ஸத்தா²தி அத்தோ². அயஞ்ஹி ப⁴க³வா ஸுகூ²பஸங்ஹாரகாமதாய து³க்கா²பனயனகாமதாய ச ஸப்³ப³ஸத்தேஸு ஸமசித்தோ, யாதி³ஸோ அத்தனி, தாதி³ஸோ பரேஸு, யாதி³ஸோ மாதரி மஹாமாயாய, தாதி³ஸோ சிஞ்சமாணவிகாய, யாதி³ஸோ பிதரி ஸுத்³தோ⁴த³னே, தாதி³ஸோ ஸுப்பபு³த்³தே⁴, யாதி³ஸோ புத்தே ராஹுலே, தாதி³ஸோ வத⁴கேஸு தே³வத³த்தத⁴னபாலகஅங்கு³லிமாலாதீ³ஸு. ஸதே³வகே லோகேபி தாதீ³. தஸ்மா ஸம்மதே³வாஹ ஸாதாகி³ரோ – ‘‘ஸப்³ப³பூ⁴தேஸு தாதி³னோ’’தி.
Evamādi sabbaṃ niddese vuttanayeneva gahetabbaṃ. Lābhādayo ca tassa mahāaṭṭhakathāyaṃ vitthāritanayena veditabbā. ‘‘Pucchā eva vā ayaṃ. So te satthā sabbabhūtesu tādī, udāhu no’’ti imasmimpi vikappe sabbabhūtesu samacittatāya tādī amhākaṃ satthāti attho. Ayañhi bhagavā sukhūpasaṃhārakāmatāya dukkhāpanayanakāmatāya ca sabbasattesu samacitto, yādiso attani, tādiso paresu, yādiso mātari mahāmāyāya, tādiso ciñcamāṇavikāya, yādiso pitari suddhodane, tādiso suppabuddhe, yādiso putte rāhule, tādiso vadhakesu devadattadhanapālakaaṅgulimālādīsu. Sadevake lokepi tādī. Tasmā sammadevāha sātāgiro – ‘‘sabbabhūtesu tādino’’ti.
அதோ² இட்டே² அனிட்டே² சாதி. எத்த² பன ஏவங் அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³ – யங் கிஞ்சி இட்ட²ங் வா அனிட்ட²ங் வா ஆரம்மணங், ஸப்³ப³ப்பகாரேஹி தத்த² யே ராக³தோ³ஸவஸேன ஸங்கப்பா உப்பஜ்ஜெய்யுங், த்யாஸ்ஸ அனுத்தரேன மக்³கே³ன ராகா³தீ³னங் பஹீனத்தா வஸீகதா, ந கதா³சி தேஸங் வஸே வத்ததி. ஸோ ஹி ப⁴க³வா அனாவிலஸங்கப்போ ஸுவிமுத்தசித்தோ ஸுவிமுத்தபஞ்ஞோதி. எத்த² ச ஸுபணிஹிதமனதாய அயோனிஸோமனஸிகாராபா⁴வோ வுத்தோ. ஸப்³ப³பூ⁴தேஸு இட்டா²னிட்டே²ஹி ஸோ யத்த² ப⁴வெய்ய, தங் ஸத்தஸங்கா²ரபே⁴த³தோ து³வித⁴மாரம்மணங் வுத்தங். ஸங்கப்பவஸீபா⁴வேன தஸ்மிங் ஆரம்மணே தஸ்ஸ மனஸிகாராபா⁴வதோ கிலேஸப்பஹானங் வுத்தங். ஸுபணிஹிதமனதாய ச மனோஸமாசாரஸுத்³தி⁴, ஸப்³ப³பூ⁴தேஸு தாதி³தாய காயஸமாசாரஸுத்³தி⁴, ஸங்கப்பவஸீபா⁴வேன விதக்கமூலகத்தா வாசாய வசீஸமாசாரஸுத்³தி⁴. ததா² ஸுபணிஹிதமனதாய லோபா⁴தி³ஸப்³ப³தோ³ஸாபா⁴வோ , ஸப்³ப³பூ⁴தேஸு தாதி³தாய மெத்தாதி³கு³ணஸப்³பா⁴வோ, ஸங்கப்பவஸீபா⁴வேன படிகூலே அப்படிகூலஸஞ்ஞிதாதி³பே⁴தா³ அரியித்³தி⁴, தாய சஸ்ஸ ஸப்³ப³ஞ்ஞுபா⁴வோ வுத்தோ ஹோதீதி வேதி³தப்³போ³.