Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā |
3. ஹிரிஸுத்தவண்ணனா
3. Hirisuttavaṇṇanā
ஹிரிங் தரந்தந்தி ஹிரிஸுத்தங். கா உப்பத்தி? அனுப்பன்னே ப⁴க³வதி ஸாவத்தி²யங் அஞ்ஞதரோ ப்³ராஹ்மணமஹாஸாலோ அட்³டோ⁴ அஹோஸி அஸீதிகோடித⁴னவிப⁴வோ. தஸ்ஸ ஏகபுத்தகோ அஹோஸி பியோ மனாபோ. ஸோ தங் தே³வகுமாரங் விய நானப்பகாரேஹி ஸுகூ²பகரணேஹி ஸங்வட்³டெ⁴ந்தோ தங் ஸாபதெய்யங் தஸ்ஸ அனிய்யாதெத்வாவ காலமகாஸி ஸத்³தி⁴ங் ப்³ராஹ்மணியா. ததோ தஸ்ஸ மாணவஸ்ஸ மாதாபிதூனங் அச்சயேன ப⁴ண்டா³கா³ரிகோ ஸாரக³ப்³ப⁴ங் விவரித்வா ஸாபதெய்யங் நிய்யாதெந்தோ ஆஹ – ‘‘இத³ங் தே, ஸாமி, மாதாபிதூனங் ஸந்தகங், இத³ங் அய்யகபய்யகானங் ஸந்தகங், இத³ங் ஸத்தகுலபரிவட்டேன ஆக³த’’ந்தி. மாணவோ த⁴னங் தி³ஸ்வா சிந்தேஸி – ‘‘இத³ங் த⁴னங்யேவ தி³ஸ்ஸதி, யேஹி பன இத³ங் ஸஞ்சிதங், தே ந தி³ஸ்ஸந்தி, ஸப்³பே³வ மச்சுவஸங் க³தா. க³ச்ச²ந்தா ச ந இதோ கிஞ்சி ஆதா³ய அக³மங்ஸு, ஏவங் நாம போ⁴கே³ பஹாய க³ந்தப்³போ³ பரலோகோ, ந ஸக்கா கிஞ்சி ஆதா³ய க³ந்துங் அஞ்ஞத்ர ஸுசரிதேன. யங்னூனாஹங் இமங் த⁴னங் பரிச்சஜித்வா ஸுசரிதத⁴னங் க³ண்ஹெய்யங், யங் ஸக்கா ஆதா³ய க³ந்து’’ந்தி. ஸோ தி³வஸே தி³வஸே ஸதஸஹஸ்ஸங் விஸ்ஸஜ்ஜெந்தோ புன சிந்தேஸி – ‘‘பஹூதமித³ங் த⁴னங், கிங் இமினா ஏவமப்பகேன பரிச்சாகே³ன, யங்னூனாஹங் மஹாதா³னங் த³தெ³ய்ய’’ந்தி. ஸோ ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி – ‘‘மஹாராஜ, மம க⁴ரே எத்தகங் த⁴னங் அத்தி², இச்சா²மி தேன மஹாதா³னங் தா³துங். ஸாது⁴, மஹாராஜ, நக³ரே கோ⁴ஸனங் காராபேதா²’’தி. ராஜா ததா² காராபேஸி. ஸோ ஆக³தாக³தானங் பா⁴ஜனானி பூரெத்வா ஸத்தஹி தி³வஸேஹி ஸப்³ப³த⁴னமதா³ஸி , த³த்வா ச சிந்தேஸி – ‘‘ஏவங் மஹாபரிச்சாக³ங் கத்வா அயுத்தங் க⁴ரே வஸிதுங், யங்னூனாஹங் பப்³ப³ஜெய்ய’’ந்தி. ததோ பரிஜனஸ்ஸ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸி. தே ‘‘மா, த்வங் ஸாமி, ‘த⁴னங் பரிக்கீ²ண’ந்தி சிந்தயி, மயங் அப்பகேனேவ காலேன நானாவிதே⁴ஹி உபாயேஹி த⁴னஸஞ்சயங் கரிஸ்ஸாமா’’தி வத்வா நானப்பகாரேஹி தங் யாசிங்ஸு. ஸோ தேஸங் யாசனங் அனாதி³யித்வாவ தாபஸபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜி.
Hiriṃtarantanti hirisuttaṃ. Kā uppatti? Anuppanne bhagavati sāvatthiyaṃ aññataro brāhmaṇamahāsālo aḍḍho ahosi asītikoṭidhanavibhavo. Tassa ekaputtako ahosi piyo manāpo. So taṃ devakumāraṃ viya nānappakārehi sukhūpakaraṇehi saṃvaḍḍhento taṃ sāpateyyaṃ tassa aniyyātetvāva kālamakāsi saddhiṃ brāhmaṇiyā. Tato tassa māṇavassa mātāpitūnaṃ accayena bhaṇḍāgāriko sāragabbhaṃ vivaritvā sāpateyyaṃ niyyātento āha – ‘‘idaṃ te, sāmi, mātāpitūnaṃ santakaṃ, idaṃ ayyakapayyakānaṃ santakaṃ, idaṃ sattakulaparivaṭṭena āgata’’nti. Māṇavo dhanaṃ disvā cintesi – ‘‘idaṃ dhanaṃyeva dissati, yehi pana idaṃ sañcitaṃ, te na dissanti, sabbeva maccuvasaṃ gatā. Gacchantā ca na ito kiñci ādāya agamaṃsu, evaṃ nāma bhoge pahāya gantabbo paraloko, na sakkā kiñci ādāya gantuṃ aññatra sucaritena. Yaṃnūnāhaṃ imaṃ dhanaṃ pariccajitvā sucaritadhanaṃ gaṇheyyaṃ, yaṃ sakkā ādāya gantu’’nti. So divase divase satasahassaṃ vissajjento puna cintesi – ‘‘pahūtamidaṃ dhanaṃ, kiṃ iminā evamappakena pariccāgena, yaṃnūnāhaṃ mahādānaṃ dadeyya’’nti. So rañño ārocesi – ‘‘mahārāja, mama ghare ettakaṃ dhanaṃ atthi, icchāmi tena mahādānaṃ dātuṃ. Sādhu, mahārāja, nagare ghosanaṃ kārāpethā’’ti. Rājā tathā kārāpesi. So āgatāgatānaṃ bhājanāni pūretvā sattahi divasehi sabbadhanamadāsi , datvā ca cintesi – ‘‘evaṃ mahāpariccāgaṃ katvā ayuttaṃ ghare vasituṃ, yaṃnūnāhaṃ pabbajeyya’’nti. Tato parijanassa etamatthaṃ ārocesi. Te ‘‘mā, tvaṃ sāmi, ‘dhanaṃ parikkhīṇa’nti cintayi, mayaṃ appakeneva kālena nānāvidhehi upāyehi dhanasañcayaṃ karissāmā’’ti vatvā nānappakārehi taṃ yāciṃsu. So tesaṃ yācanaṃ anādiyitvāva tāpasapabbajjaṃ pabbaji.
தத்த² அட்ட²விதா⁴ தாபஸா – ஸபுத்தப⁴ரியா, உஞ்சா²சாரிகா, ஸம்பத்தகாலிகா, அனக்³கி³பக்கிகா, அஸ்மமுட்டி²கா, த³ந்தலுய்யகா, பவத்தப²லிகா, வண்டமுத்திகா சாதி (தீ³॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.280). தத்த² ஸபுத்தப⁴ரியாதி புத்ததா³ரேன ஸத்³தி⁴ங் பப்³ப³ஜித்வா கஸிவணிஜ்ஜாதீ³ஹி ஜீவிகங் கப்பயமானா கேணியஜடிலாத³யோ. உஞ்சா²சாரிகாதி நக³ரத்³வாரே அஸ்ஸமங் காராபெத்வா தத்த² க²த்தியப்³ராஹ்மணகுமாராத³யோ ஸிப்பாதீ³னி ஸிக்கா²பெத்வா ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணங் படிக்கி²பித்வா திலதண்டு³லாதி³கப்பியப⁴ண்ட³படிக்³கா³ஹகா, தே ஸபுத்தப⁴ரியேஹி ஸெட்ட²தரா. ஸம்பத்தகாலிகாதி ஆஹாரவேலாய ஸம்பத்தங் ஆஹாரங் க³ஹெத்வா யாபெந்தா, தே உஞ்சா²சாரிகேஹி ஸெட்ட²தரா. அனக்³கி³பக்கிகாதி அக்³கி³னா அபக்கபத்தப²லானி கா²தி³த்வா யாபெந்தா, தே ஸம்பத்தகாலிகேஹி ஸெட்ட²தரா. அஸ்மமுட்டி²காதி முட்டி²பாஸாணங் க³ஹெத்வா அஞ்ஞங் வா கிஞ்சி வாஸிஸத்த²காதி³ங் க³ஹெத்வா விசரந்தா யதா³ சா²தா ஹொந்தி, ததா³ ஸம்பத்தருக்க²தோ தசங் க³ஹெத்வா கா²தி³த்வா உபோஸத²ங்கா³னி அதி⁴ட்டா²ய சத்தாரோ ப்³ரஹ்மவிஹாரே பா⁴வெந்தி, தே அனக்³கி³பக்கிகேஹி ஸெட்ட²தரா. த³ந்தலுய்யகாதி முட்டி²பாஸாணாதீ³னிபி அக³ஹெத்வா சரந்தா கு²தா³காலே ஸம்பத்தருக்க²தோ த³ந்தேஹி உப்பாடெத்வா தசங் கா²தி³த்வா உபோஸத²ங்கா³னி அதி⁴ட்டா²ய ப்³ரஹ்மவிஹாரே பா⁴வெந்தி, தே அஸ்மமுட்டி²கேஹி ஸெட்ட²தரா. பவத்தப²லிகாதி ஜாதஸ்ஸரங் வா வனஸண்ட³ங் வா நிஸ்ஸாய வஸந்தா யங் தத்த² ஸரே பி⁴ஸமுளாலாதி³, யங் வா வனஸண்டே³ புப்ப²காலே புப்ப²ங், ப²லகாலே ப²லங், தமேவ கா²த³ந்தி. புப்ப²ப²லே அஸதி அந்தமஸோ தத்த² ருக்க²பபடிகம்பி கா²தி³த்வா வஸந்தி, ந த்வேவ ஆஹாரத்தா²ய அஞ்ஞத்ர க³ச்ச²ந்தி. உபோஸத²ங்கா³தி⁴ட்டா²னங் ப்³ரஹ்மவிஹாரபா⁴வனங் ச கரொந்தி, தே த³ந்தலுய்யகேஹி ஸெட்ட²தரா. வண்டமுத்திகா நாம வண்டமுத்தானி பூ⁴மியங் பதிதானி பண்ணானியேவ கா²த³ந்தி, ஸேஸங் புரிமஸதி³ஸமேவ, தே ஸப்³ப³ஸெட்டா².
Tattha aṭṭhavidhā tāpasā – saputtabhariyā, uñchācārikā, sampattakālikā, anaggipakkikā, asmamuṭṭhikā, dantaluyyakā, pavattaphalikā, vaṇṭamuttikā cāti (dī. ni. aṭṭha. 1.280). Tattha saputtabhariyāti puttadārena saddhiṃ pabbajitvā kasivaṇijjādīhi jīvikaṃ kappayamānā keṇiyajaṭilādayo. Uñchācārikāti nagaradvāre assamaṃ kārāpetvā tattha khattiyabrāhmaṇakumārādayo sippādīni sikkhāpetvā hiraññasuvaṇṇaṃ paṭikkhipitvā tilataṇḍulādikappiyabhaṇḍapaṭiggāhakā, te saputtabhariyehi seṭṭhatarā. Sampattakālikāti āhāravelāya sampattaṃ āhāraṃ gahetvā yāpentā, te uñchācārikehi seṭṭhatarā. Anaggipakkikāti agginā apakkapattaphalāni khāditvā yāpentā, te sampattakālikehi seṭṭhatarā. Asmamuṭṭhikāti muṭṭhipāsāṇaṃ gahetvā aññaṃ vā kiñci vāsisatthakādiṃ gahetvā vicarantā yadā chātā honti, tadā sampattarukkhato tacaṃ gahetvā khāditvā uposathaṅgāni adhiṭṭhāya cattāro brahmavihāre bhāventi, te anaggipakkikehi seṭṭhatarā. Dantaluyyakāti muṭṭhipāsāṇādīnipi agahetvā carantā khudākāle sampattarukkhato dantehi uppāṭetvā tacaṃ khāditvā uposathaṅgāni adhiṭṭhāya brahmavihāre bhāventi, te asmamuṭṭhikehi seṭṭhatarā. Pavattaphalikāti jātassaraṃ vā vanasaṇḍaṃ vā nissāya vasantā yaṃ tattha sare bhisamuḷālādi, yaṃ vā vanasaṇḍe pupphakāle pupphaṃ, phalakāle phalaṃ, tameva khādanti. Pupphaphale asati antamaso tattha rukkhapapaṭikampi khāditvā vasanti, na tveva āhāratthāya aññatra gacchanti. Uposathaṅgādhiṭṭhānaṃ brahmavihārabhāvanaṃ ca karonti, te dantaluyyakehi seṭṭhatarā. Vaṇṭamuttikā nāma vaṇṭamuttāni bhūmiyaṃ patitāni paṇṇāniyeva khādanti, sesaṃ purimasadisameva, te sabbaseṭṭhā.
அயங் பன ப்³ராஹ்மணகுலபுத்தோ ‘‘தாபஸபப்³ப³ஜ்ஜாஸு அக்³க³பப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி வண்டமுத்திகபப்³ப³ஜ்ஜமேவ பப்³ப³ஜித்வா ஹிமவந்தே த்³வே தயோ பப்³ப³தே அதிக்கம்ம அஸ்ஸமங் காராபெத்வா படிவஸதி. அத² ப⁴க³வா லோகே உப்பஜ்ஜித்வா பவத்திதவரத⁴ம்மசக்கோ அனுபுப்³பே³ன ஸாவத்தி²ங் க³ந்த்வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. தேன கோ² பன ஸமயேன ஸாவத்தி²வாஸீ ஏகோ புரிஸோ பப்³ப³தே சந்த³னஸாராதீ³னி க³வேஸந்தோ தஸ்ஸ அஸ்ஸமங் பத்வா அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் அட்டா²ஸி. ஸோ தங் தி³ஸ்வா ‘‘குதோ ஆக³தோஸீ’’தி புச்சி². ‘‘ஸாவத்தி²தோ, ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘கா தத்த² பவத்தீ’’தி? ‘‘தத்த², ப⁴ந்தே, மனுஸ்ஸா அப்பமத்தா தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கரொந்தீ’’தி. ‘‘கஸ்ஸ ஓவாத³ங் ஸுத்வா’’தி? ‘‘பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ’’தி. தாபஸோ பு³த்³த⁴ஸத்³த³ஸ்ஸவனேன விம்ஹிதோ ‘‘பு³த்³தோ⁴தி த்வங், போ⁴ புரிஸ, வதே³ஸீ’’தி ஆமக³ந்தே⁴ வுத்தனயேனேவ திக்க²த்துங் புச்சி²த்வா ‘‘கோ⁴ஸோபி கோ² ஏஸோ து³ல்லபோ⁴’’தி அத்தமனோ ப⁴க³வதோ ஸந்திகங் க³ந்துகாமோ ஹுத்வா சிந்தேஸி – ‘‘ந யுத்தங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸந்திகங் துச்ச²மேவ க³ந்துங், கிங் நு கோ² க³ஹெத்வா க³ச்செ²ய்ய’’ந்தி. புன சிந்தேஸி – ‘‘பு³த்³தா⁴ நாம ஆமிஸக³ருகா ந ஹொந்தி, ஹந்தா³ஹங் த⁴ம்மபண்ணாகாரங் க³ஹெத்வா க³ச்சா²மீ’’தி சத்தாரோ பஞ்ஹே அபி⁴ஸங்க²ரி –
Ayaṃ pana brāhmaṇakulaputto ‘‘tāpasapabbajjāsu aggapabbajjaṃ pabbajissāmī’’ti vaṇṭamuttikapabbajjameva pabbajitvā himavante dve tayo pabbate atikkamma assamaṃ kārāpetvā paṭivasati. Atha bhagavā loke uppajjitvā pavattitavaradhammacakko anupubbena sāvatthiṃ gantvā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena sāvatthivāsī eko puriso pabbate candanasārādīni gavesanto tassa assamaṃ patvā abhivādetvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. So taṃ disvā ‘‘kuto āgatosī’’ti pucchi. ‘‘Sāvatthito, bhante’’ti. ‘‘Kā tattha pavattī’’ti? ‘‘Tattha, bhante, manussā appamattā dānādīni puññāni karontī’’ti. ‘‘Kassa ovādaṃ sutvā’’ti? ‘‘Buddhassa bhagavato’’ti. Tāpaso buddhasaddassavanena vimhito ‘‘buddhoti tvaṃ, bho purisa, vadesī’’ti āmagandhe vuttanayeneva tikkhattuṃ pucchitvā ‘‘ghosopi kho eso dullabho’’ti attamano bhagavato santikaṃ gantukāmo hutvā cintesi – ‘‘na yuttaṃ buddhassa santikaṃ tucchameva gantuṃ, kiṃ nu kho gahetvā gaccheyya’’nti. Puna cintesi – ‘‘buddhā nāma āmisagarukā na honti, handāhaṃ dhammapaṇṇākāraṃ gahetvā gacchāmī’’ti cattāro pañhe abhisaṅkhari –
‘‘கீதி³ஸோ மித்தோ ந ஸேவிதப்³போ³, கீதி³ஸோ மித்தோ ஸேவிதப்³போ³;
‘‘Kīdiso mitto na sevitabbo, kīdiso mitto sevitabbo;
கீதி³ஸோ பயோகோ³ பயுஞ்ஜிதப்³போ³, கிங் ரஸானங் அக்³க³’’ந்தி.
Kīdiso payogo payuñjitabbo, kiṃ rasānaṃ agga’’nti.
ஸோ தே பஞ்ஹே க³ஹெத்வா மஜ்ஜி²மதே³ஸாபி⁴முகோ² பக்கமித்வா அனுபுப்³பே³ன ஸாவத்தி²ங் பத்வா ஜேதவனங் பவிட்டோ². ப⁴க³வாபி தஸ்மிங் ஸமயே த⁴ம்மதே³ஸனத்தா²ய ஆஸனே நிஸின்னோயேவ ஹோதி. ஸோ ப⁴க³வந்தங் தி³ஸ்வா அவந்தி³த்வாவ ஏகமந்தங் அட்டா²ஸி. ப⁴க³வா ‘‘கச்சி, இஸி, க²மனீய’’ந்திஆதி³னா நயேன ஸம்மோதி³. ஸோபி ‘‘க²மனீயங், போ⁴ கோ³தமா’’திஆதி³னா நயேன படிஸம்மோதி³த்வா ‘‘யதி³ பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி, மனஸா புச்சி²தே பஞ்ஹே வாசாய ஏவ விஸ்ஸஜ்ஜெஸ்ஸதீ’’தி மனஸா ஏவ ப⁴க³வந்தங் தே பஞ்ஹே புச்சி². ப⁴க³வா ப்³ராஹ்மணேன புட்டோ² ஆதி³பஞ்ஹங் தாவ விஸ்ஸஜ்ஜேதுங் ஹிரிங் தரந்தந்தி ஆரபி⁴த்வா அட்³ட⁴தெய்யா கா³தா²யோ ஆஹ.
So te pañhe gahetvā majjhimadesābhimukho pakkamitvā anupubbena sāvatthiṃ patvā jetavanaṃ paviṭṭho. Bhagavāpi tasmiṃ samaye dhammadesanatthāya āsane nisinnoyeva hoti. So bhagavantaṃ disvā avanditvāva ekamantaṃ aṭṭhāsi. Bhagavā ‘‘kacci, isi, khamanīya’’ntiādinā nayena sammodi. Sopi ‘‘khamanīyaṃ, bho gotamā’’tiādinā nayena paṭisammoditvā ‘‘yadi buddho bhavissati, manasā pucchite pañhe vācāya eva vissajjessatī’’ti manasā eva bhagavantaṃ te pañhe pucchi. Bhagavā brāhmaṇena puṭṭho ādipañhaṃ tāva vissajjetuṃ hiriṃ tarantanti ārabhitvā aḍḍhateyyā gāthāyo āha.
256. தாஸங் அத்தோ² – ஹிரிங் தரந்தந்தி ஹிரிங் அதிக்கமந்தங் அஹிரிகங் நில்லஜ்ஜங். விஜிகு³ச்ச²மானந்தி அஸுசிமிவ பஸ்ஸமானங். அஹிரிகோ ஹி ஹிரிங் ஜிகு³ச்ச²தி அஸுசிமிவ பஸ்ஸதி, தேன நங் ந ப⁴ஜதி ந அல்லீயதி. தேன வுத்தங் ‘‘விஜிகு³ச்ச²மான’’ந்தி. தவாஹமஸ்மி இதி பா⁴ஸமானந்தி ‘‘அஹங், ஸம்ம, தவ ஸஹாயோ ஹிதகாமோ ஸுக²காமோ, ஜீவிதம்பி மே துய்ஹங் அத்தா²ய பரிச்சத்த’’ந்தி ஏவமாதி³னா நயேன பா⁴ஸமானங். ஸய்ஹானி கம்மானி அனாதி³யந்தந்தி ஏவங் பா⁴ஸித்வாபி ச ஸய்ஹானி காதுங் ஸக்கானிபி தஸ்ஸ கம்மானி அனாதி³யந்தங் கரணத்தா²ய அஸமாதி³யந்தங். அத² வா சித்தேன தத்த² ஆத³ரமத்தம்பி அகரொந்தங், அபிச கோ² பன உப்பன்னேஸு கிச்சேஸு ப்³யஸனமேவ த³ஸ்ஸெந்தங். நேஸோ மமந்தி இதி நங் விஜஞ்ஞாதி தங் ஏவரூபங் ‘‘மித்தபடிரூபகோ ஏஸோ, நேஸோ மே மித்தோ’’தி ஏவங் பண்டி³தோ புரிஸோ விஜானெய்ய.
256. Tāsaṃ attho – hiriṃ tarantanti hiriṃ atikkamantaṃ ahirikaṃ nillajjaṃ. Vijigucchamānanti asucimiva passamānaṃ. Ahiriko hi hiriṃ jigucchati asucimiva passati, tena naṃ na bhajati na allīyati. Tena vuttaṃ ‘‘vijigucchamāna’’nti. Tavāhamasmi iti bhāsamānanti ‘‘ahaṃ, samma, tava sahāyo hitakāmo sukhakāmo, jīvitampi me tuyhaṃ atthāya pariccatta’’nti evamādinā nayena bhāsamānaṃ. Sayhāni kammāni anādiyantanti evaṃ bhāsitvāpi ca sayhāni kātuṃ sakkānipi tassa kammāni anādiyantaṃ karaṇatthāya asamādiyantaṃ. Atha vā cittena tattha ādaramattampi akarontaṃ, apica kho pana uppannesu kiccesu byasanameva dassentaṃ. Neso mamanti iti naṃ vijaññāti taṃ evarūpaṃ ‘‘mittapaṭirūpako eso, neso me mitto’’ti evaṃ paṇḍito puriso vijāneyya.
257. அனந்வயந்தி யங் அத்த²ங் த³ஸ்ஸாமி, கரிஸ்ஸாமீதி ச பா⁴ஸதி, தேன அனநுக³தங். பியங் வாசங் யோ மித்தேஸு பகுப்³ப³தீதி யோ அதீதானாக³தேஹி பதே³ஹி படிஸந்த²ரந்தோ நிரத்த²கேன ஸங்க³ண்ஹந்தோ கேவலங் ப்³யஞ்ஜனச்சா²யாமத்தேனேவ பியங் மித்தேஸு வாசங் பவத்தேதி. அகரொந்தங் பா⁴ஸமானங், பரிஜானந்தி பண்டி³தாதி ஏவரூபங் யங் பா⁴ஸதி, தங் அகரொந்தங், கேவலங் வாசாய பா⁴ஸமானங் ‘‘வசீபரமோ நாமேஸ அமித்தோ மித்தபடிரூபகோ’’தி ஏவங் பரிச்சி²ந்தி³த்வா பண்டி³தா ஜானந்தி.
257.Ananvayanti yaṃ atthaṃ dassāmi, karissāmīti ca bhāsati, tena ananugataṃ. Piyaṃ vācaṃ yo mittesu pakubbatīti yo atītānāgatehi padehi paṭisantharanto niratthakena saṅgaṇhanto kevalaṃ byañjanacchāyāmatteneva piyaṃ mittesu vācaṃ pavatteti. Akarontaṃ bhāsamānaṃ, parijānanti paṇḍitāti evarūpaṃ yaṃ bhāsati, taṃ akarontaṃ, kevalaṃ vācāya bhāsamānaṃ ‘‘vacīparamo nāmesa amitto mittapaṭirūpako’’ti evaṃ paricchinditvā paṇḍitā jānanti.
258. ந ஸோ மித்தோ யோ ஸதா³ அப்பமத்தோ, பே⁴தா³ஸங்கீ ரந்த⁴மேவானுபஸ்ஸீதி யோ பே⁴த³மேவ ஆஸங்கமானோ கதமது⁴ரேன உபசாரேன ஸதா³ அப்பமத்தோ விஹரதி, யங்கிஞ்சி அஸ்ஸதியா அமனஸிகாரேன கதங், அஞ்ஞாணகேன வா அகதங், ‘‘யதா³ மங் க³ரஹிஸ்ஸதி, ததா³ நங் ஏதேன படிசோதெ³ஸ்ஸாமீ’’தி ஏவங் ரந்த⁴மேவ அனுபஸ்ஸதி, ந ஸோ மித்தோ ஸேவிதப்³போ³தி.
258.Na so mitto yo sadā appamatto, bhedāsaṅkī randhamevānupassīti yo bhedameva āsaṅkamāno katamadhurena upacārena sadā appamatto viharati, yaṃkiñci assatiyā amanasikārena kataṃ, aññāṇakena vā akataṃ, ‘‘yadā maṃ garahissati, tadā naṃ etena paṭicodessāmī’’ti evaṃ randhameva anupassati, na so mitto sevitabboti.
ஏவங் ப⁴க³வா ‘‘கீதி³ஸோ மித்தோ ந ஸேவிதப்³போ³’’தி இமங் ஆதி³பஞ்ஹங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா து³தியங் விஸ்ஸஜ்ஜேதுங் ‘‘யஸ்மிஞ்ச ஸேதீ’’தி இமங் உபட்³ட⁴கா³த²மாஹ. தஸ்ஸத்தோ² யஸ்மிஞ்ச மித்தே மித்தோ தஸ்ஸ ஹத³யமனுபவிஸித்வா ஸயனேன யதா² நாம பிது உரஸி புத்தோ ‘‘இமஸ்ஸ மயி உரஸி ஸயந்தே து³க்க²ங் வா அனத்தமனதா வா ப⁴வெய்யா’’திஆதீ³ஹி அபரிஸங்கமானோ நிப்³பி³ஸங்கோ ஹுத்வா ஸேதி, ஏவமேவங் தா³ரத⁴னஜீவிதாதீ³ஸு விஸ்ஸாஸங் கரொந்தோ மித்தபா⁴வேன நிப்³பி³ஸங்கோ ஸேதி. யோ ச பரேஹி காரணஸதங் காரணஸஹஸ்ஸம்பி வத்வா அபே⁴ஜ்ஜோ, ஸ வே மித்தோ ஸேவிதப்³போ³தி.
Evaṃ bhagavā ‘‘kīdiso mitto na sevitabbo’’ti imaṃ ādipañhaṃ vissajjetvā dutiyaṃ vissajjetuṃ ‘‘yasmiñca setī’’ti imaṃ upaḍḍhagāthamāha. Tassattho yasmiñca mitte mitto tassa hadayamanupavisitvā sayanena yathā nāma pitu urasi putto ‘‘imassa mayi urasi sayante dukkhaṃ vā anattamanatā vā bhaveyyā’’tiādīhi aparisaṅkamāno nibbisaṅko hutvā seti, evamevaṃ dāradhanajīvitādīsu vissāsaṃ karonto mittabhāvena nibbisaṅko seti. Yo ca parehi kāraṇasataṃ kāraṇasahassampi vatvā abhejjo, sa ve mitto sevitabboti.
259. ஏவங் ப⁴க³வா ‘‘கீதி³ஸோ மித்தோ ஸேவிதப்³போ³’’தி ஏவங் து³தியபஞ்ஹங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா ததியங் விஸ்ஸஜ்ஜேதுங் ‘‘பாமுஜ்ஜகரண’’ந்தி கா³த²மாஹ. தஸ்ஸத்தோ² – பாமுஜ்ஜங் கரோதீதி பாமுஜ்ஜகரணங். டா²னந்தி காரணங். கிங் பன தந்தி? வீரியங். தஞ்ஹி த⁴ம்மூபஸஞ்ஹிதங் பீதிபாமோஜ்ஜஸுக²முப்பாத³னதோ பாமுஜ்ஜகரணந்தி வுச்சதி. யதா²ஹ ‘‘ஸ்வாகா²தே, பி⁴க்க²வே, த⁴ம்மவினயே யோ ஆரத்³த⁴வீரியோ, ஸோ ஸுக²ங் விஹரதீ’’தி (அ॰ நி॰ 1.319). பஸங்ஸங் ஆவஹதீதி பஸங்ஸாவஹனங். ஆதி³தோ தி³ப்³ப³மானுஸகஸுகா²னங் , பரியோஸானே நிப்³பா³னஸுக²ஸ்ஸ ஆவஹனதோ ப²லூபசாரேன ஸுக²ங். ப²லங் படிகங்க²மானோ ப²லானிஸங்ஸோ. பா⁴வேதீதி வட்³டே⁴தி. வஹந்தோ போரிஸங் து⁴ரந்தி புரிஸானுச்ச²விகங் பா⁴ரங் ஆதா³ய விஹரந்தோ ஏதங் ஸம்மப்பதா⁴னவீரியஸங்கா²தங் டா²னங் பா⁴வேதி, ஈதி³ஸோ பயோகோ³ ஸேவிதப்³போ³தி.
259. Evaṃ bhagavā ‘‘kīdiso mitto sevitabbo’’ti evaṃ dutiyapañhaṃ vissajjetvā tatiyaṃ vissajjetuṃ ‘‘pāmujjakaraṇa’’nti gāthamāha. Tassattho – pāmujjaṃ karotīti pāmujjakaraṇaṃ. Ṭhānanti kāraṇaṃ. Kiṃ pana tanti? Vīriyaṃ. Tañhi dhammūpasañhitaṃ pītipāmojjasukhamuppādanato pāmujjakaraṇanti vuccati. Yathāha ‘‘svākhāte, bhikkhave, dhammavinaye yo āraddhavīriyo, so sukhaṃ viharatī’’ti (a. ni. 1.319). Pasaṃsaṃ āvahatīti pasaṃsāvahanaṃ. Ādito dibbamānusakasukhānaṃ , pariyosāne nibbānasukhassa āvahanato phalūpacārena sukhaṃ. Phalaṃ paṭikaṅkhamāno phalānisaṃso. Bhāvetīti vaḍḍheti. Vahanto porisaṃ dhuranti purisānucchavikaṃ bhāraṃ ādāya viharanto etaṃ sammappadhānavīriyasaṅkhātaṃ ṭhānaṃ bhāveti, īdiso payogo sevitabboti.
260. ஏவங் ப⁴க³வா ‘‘கீதி³ஸோ பயோகோ³ பயுஞ்ஜிதப்³போ³’’தி ததியபஞ்ஹங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா சதுத்த²ங் விஸ்ஸஜ்ஜேதுங் ‘‘பவிவேகரஸ’’ந்தி கா³த²மாஹ. தத்த² பவிவேகோதி கிலேஸவிவேகதோ ஜாதத்தா அக்³க³ப²லங் வுச்சதி, தஸ்ஸ ரஸோதி அஸ்ஸாத³னட்டே²ன தங்ஸம்பயுத்தங் ஸுக²ங். உபஸமோபி கிலேஸூபஸமந்தே ஜாதத்தா நிப்³பா³னஸங்கா²தஉபஸமாரம்மணத்தா வா ததே³வ, த⁴ம்மபீதிரஸோபி அரியத⁴ம்மதோ அனபேதாய நிப்³பா³னஸங்கா²தே த⁴ம்மே உப்பன்னாய பீதியா ரஸத்தா ததே³வ. தங் பவிவேகரஸங் உபஸமஸ்ஸ ச ரஸங் பித்வா ததே³வ த⁴ம்மபீதிரஸங் பிவங் நித்³த³ரோ ஹோதி நிப்பாபோ, பிவித்வாபி கிலேஸபரிளாஹாபா⁴வேன நித்³த³ரோ, பிவந்தோபி பஹீனபாபத்தா நிப்பாபோ ஹோதி, தஸ்மா ஏதங் ரஸானமக்³க³ந்தி. கேசி பன ‘‘ஜா²னநிப்³பா³னபச்சவெக்க²ணானங் காயசித்தஉபதி⁴விவேகானஞ்ச வஸேன பவிவேகரஸாத³யோ தயோ ஏவ ஏதே த⁴ம்மா’’தி யோஜெந்தி , புரிமமேவ ஸுந்த³ரங். ஏவங் ப⁴க³வா சதுத்த²பஞ்ஹங் விஸ்ஸஜ்ஜெந்தோ அரஹத்தனிகூடேன தே³ஸனங் நிட்டா²பேஸி. தே³ஸனாபரியோஸானே ப்³ராஹ்மணோ ப⁴க³வதோ ஸந்திகே பப்³ப³ஜித்வா கதிபாஹேனேவ படிஸம்பி⁴தா³ப்பத்தோ அரஹா அஹோஸீதி.
260. Evaṃ bhagavā ‘‘kīdiso payogo payuñjitabbo’’ti tatiyapañhaṃ vissajjetvā catutthaṃ vissajjetuṃ ‘‘pavivekarasa’’nti gāthamāha. Tattha pavivekoti kilesavivekato jātattā aggaphalaṃ vuccati, tassa rasoti assādanaṭṭhena taṃsampayuttaṃ sukhaṃ. Upasamopi kilesūpasamante jātattā nibbānasaṅkhātaupasamārammaṇattā vā tadeva, dhammapītirasopi ariyadhammato anapetāya nibbānasaṅkhāte dhamme uppannāya pītiyā rasattā tadeva. Taṃ pavivekarasaṃ upasamassa ca rasaṃ pitvā tadeva dhammapītirasaṃ pivaṃ niddaro hoti nippāpo, pivitvāpi kilesapariḷāhābhāvena niddaro, pivantopi pahīnapāpattā nippāpo hoti, tasmā etaṃ rasānamagganti. Keci pana ‘‘jhānanibbānapaccavekkhaṇānaṃ kāyacittaupadhivivekānañca vasena pavivekarasādayo tayo eva ete dhammā’’ti yojenti , purimameva sundaraṃ. Evaṃ bhagavā catutthapañhaṃ vissajjento arahattanikūṭena desanaṃ niṭṭhāpesi. Desanāpariyosāne brāhmaṇo bhagavato santike pabbajitvā katipāheneva paṭisambhidāppatto arahā ahosīti.
பரமத்த²ஜோதிகாய கு²த்³த³க-அட்ட²கதா²ய
Paramatthajotikāya khuddaka-aṭṭhakathāya
ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா²ய ஹிரிஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Suttanipāta-aṭṭhakathāya hirisuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
பட²மோ பா⁴கோ³ நிட்டி²தோ.
Paṭhamo bhāgo niṭṭhito.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi / 3. ஹிரிஸுத்தங் • 3. Hirisuttaṃ