Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / படிஸம்பி⁴தா³மக்³க³பாளி • Paṭisambhidāmaggapāḷi

    50. இத்³தி⁴வித⁴ஞாணனித்³தே³ஸோ

    50. Iddhividhañāṇaniddeso

    101. கத²ங் காயம்பி சித்தம்பி ஏகவவத்தா²னதா ஸுக²ஸஞ்ஞஞ்ச லஹுஸஞ்ஞஞ்ச அதி⁴ட்டா²னவஸேன இஜ்ஜ²னட்டே² பஞ்ஞா இத்³தி⁴விதே⁴ ஞாணங்? இத⁴ பி⁴க்கு² ச²ந்த³ஸமாதி⁴பதா⁴னஸங்கா²ரஸமன்னாக³தங் இத்³தி⁴பாத³ங் பா⁴வேதி, வீரியஸமாதி⁴பதா⁴னஸங்கா²ரஸமன்னாக³தங் இத்³தி⁴பாத³ங் பா⁴வேதி, சித்தஸமாதி⁴பதா⁴னஸங்கா²ரஸமன்னாக³தங் இத்³தி⁴பாத³ங் பா⁴வேதி, வீமங்ஸாஸமாதி⁴பதா⁴னஸங்கா²ரஸமன்னாக³தங் இத்³தி⁴பாத³ங் பா⁴வேதி. ஸோ இமேஸு சதூஸு இத்³தி⁴பாதே³ஸு சித்தங் பரிபா⁴வேதி பரித³மேதி, முது³ங் கரோதி கம்மனியங். ஸோ இமேஸு சதூஸு இத்³தி⁴பாதே³ஸு சித்தங் பரிபா⁴வெத்வா பரித³மெத்வா முது³ங் கரித்வா கம்மனியங் காயம்பி சித்தே ஸமோத³ஹதி, சித்தம்பி காயே ஸமோத³ஹதி, காயவஸேன சித்தங் பரிணாமேதி, சித்தவஸேன காயங் பரிணாமேதி, காயவஸேன சித்தங் அதி⁴ட்டா²தி, சித்தவஸேன காயங் அதி⁴ட்டா²தி; காயவஸேன சித்தங் பரிணாமெத்வா சித்தவஸேன காயங் பரிணாமெத்வா காயவஸேன சித்தங் அதி⁴ட்ட²ஹித்வா சித்தவஸேன காயங் அதி⁴ட்ட²ஹித்வா ஸுக²ஸஞ்ஞஞ்ச லஹுஸஞ்ஞஞ்ச காயே ஓக்கமித்வா விஹரதி. ஸோ ததா²பா⁴விதேன சித்தேன பரிஸுத்³தே⁴ன பரியோதா³தேன இத்³தி⁴வித⁴ஞாணாய சித்தங் அபி⁴னீஹரதி அபி⁴னின்னாமேதி. ஸோ அனேகவிஹிதங் இத்³தி⁴வித⁴ங் பச்சனுபோ⁴தி.

    101. Kathaṃ kāyampi cittampi ekavavatthānatā sukhasaññañca lahusaññañca adhiṭṭhānavasena ijjhanaṭṭhe paññā iddhividhe ñāṇaṃ? Idha bhikkhu chandasamādhipadhānasaṅkhārasamannāgataṃ iddhipādaṃ bhāveti, vīriyasamādhipadhānasaṅkhārasamannāgataṃ iddhipādaṃ bhāveti, cittasamādhipadhānasaṅkhārasamannāgataṃ iddhipādaṃ bhāveti, vīmaṃsāsamādhipadhānasaṅkhārasamannāgataṃ iddhipādaṃ bhāveti. So imesu catūsu iddhipādesu cittaṃ paribhāveti paridameti, muduṃ karoti kammaniyaṃ. So imesu catūsu iddhipādesu cittaṃ paribhāvetvā paridametvā muduṃ karitvā kammaniyaṃ kāyampi citte samodahati, cittampi kāye samodahati, kāyavasena cittaṃ pariṇāmeti, cittavasena kāyaṃ pariṇāmeti, kāyavasena cittaṃ adhiṭṭhāti, cittavasena kāyaṃ adhiṭṭhāti; kāyavasena cittaṃ pariṇāmetvā cittavasena kāyaṃ pariṇāmetvā kāyavasena cittaṃ adhiṭṭhahitvā cittavasena kāyaṃ adhiṭṭhahitvā sukhasaññañca lahusaññañca kāye okkamitvā viharati. So tathābhāvitena cittena parisuddhena pariyodātena iddhividhañāṇāya cittaṃ abhinīharati abhininnāmeti. So anekavihitaṃ iddhividhaṃ paccanubhoti.

    102. ஏகோபி ஹுத்வா ப³ஹுதா⁴ ஹோதி, ப³ஹுதா⁴பி ஹுத்வா ஏகோ ஹோதி; ஆவிபா⁴வங் திரோபா⁴வங்; திரோகுட்டங் 1 திரோபாகாரங் திரோபப்³ப³தங் அஸஜ்ஜமானோ க³ச்ச²தி, ஸெய்யதா²பி ஆகாஸே; பத²வியாபி உம்முஜ்ஜனிமுஜ்ஜங் கரோதி, ஸெய்யதா²பி உத³கே; உத³கேபி அபி⁴ஜ்ஜமானே க³ச்ச²தி, ஸெய்யதா²பி பத²வியங் ; ஆகாஸேபி பல்லங்கேன கமதி 2 ஸெய்யதா²பி பக்கீ² ஸகுணோ இமேபி சந்தி³மஸூரியே ஏவங்மஹித்³தி⁴கே ஏவங்மஹானுபா⁴வே பாணினா பராமஸதி 3 பரிமஜ்ஜதி; யாவ ப்³ரஹ்மலோகாபி காயேன வஸங் வத்தேதி. தங் ஞாதட்டே²ன ஞாணங், பஜானநட்டே²ன பஞ்ஞா. தேன வுச்சதி – ‘‘காயம்பி சித்தம்பி ஏகவவத்தா²னதா ஸுக²ஸஞ்ஞஞ்ச லஹுஸஞ்ஞஞ்ச அதி⁴ட்டா²னவஸேன இஜ்ஜ²னட்டே² பஞ்ஞா இத்³தி⁴விதே⁴ ஞாணங்’’.

    102. Ekopi hutvā bahudhā hoti, bahudhāpi hutvā eko hoti; āvibhāvaṃ tirobhāvaṃ; tirokuṭṭaṃ 4 tiropākāraṃ tiropabbataṃ asajjamāno gacchati, seyyathāpi ākāse; pathaviyāpi ummujjanimujjaṃ karoti, seyyathāpi udake; udakepi abhijjamāne gacchati, seyyathāpi pathaviyaṃ ; ākāsepi pallaṅkena kamati 5 seyyathāpi pakkhī sakuṇo imepi candimasūriye evaṃmahiddhike evaṃmahānubhāve pāṇinā parāmasati 6 parimajjati; yāva brahmalokāpi kāyena vasaṃ vatteti. Taṃ ñātaṭṭhena ñāṇaṃ, pajānanaṭṭhena paññā. Tena vuccati – ‘‘kāyampi cittampi ekavavatthānatā sukhasaññañca lahusaññañca adhiṭṭhānavasena ijjhanaṭṭhe paññā iddhividhe ñāṇaṃ’’.

    இத்³தி⁴வித⁴ஞாணனித்³தே³ஸோ பஞ்ஞாஸமோ.

    Iddhividhañāṇaniddeso paññāsamo.







    Footnotes:
    1. திரோகுட்³ட³ங் (ஸ்யா॰)
    2. சங்கமதி (ஸ்யா॰) தீ³॰ நி॰ 1.238 பஸ்ஸிதப்³பா³
    3. பரிமஸதி (ஸ்யா॰)
    4. tirokuḍḍaṃ (syā.)
    5. caṅkamati (syā.) dī. ni. 1.238 passitabbā
    6. parimasati (syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / படிஸம்பி⁴தா³மக்³க³-அட்ட²கதா² • Paṭisambhidāmagga-aṭṭhakathā / 50. இத்³தி⁴வித⁴ஞாணனித்³தே³ஸவண்ணனா • 50. Iddhividhañāṇaniddesavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact