Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[78] 8. இல்லிஸஜாதகவண்ணனா
[78] 8. Illisajātakavaṇṇanā
உபோ⁴ க²ஞ்ஜாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ மச்ச²ரியகோஸியஸெட்டி²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ராஜக³ஹனக³ரஸ்ஸ கிர அவிதூ³ரே ஸக்காரங் நாம நிக³மோ அஹோஸி, தத்தே²கோ மச்ச²ரியகோஸியோ நாம ஸெட்டி² அஸீதிகோடிவிப⁴வோ படிவஸதி. ஸோ திணக்³கே³ன தேலபி³ந்து³மத்தம்பி நேவ பரேஸங் தே³தி, ந அத்தனா பரிபு⁴ஞ்ஜதி. இதி தஸ்ஸ தங் விப⁴வஜாதங் நேவ புத்ததா³ராதீ³னங், ந ஸமணப்³ராஹ்மணானங் அத்த²ங் அனுபோ⁴தி, ரக்க²ஸபரிக்³க³ஹிதபொக்க²ரணீ விய அபரிபோ⁴க³ங் திட்ட²தி.
Ubho khañjāti idaṃ satthā jetavane viharanto macchariyakosiyaseṭṭhiṃ ārabbha kathesi. Rājagahanagarassa kira avidūre sakkāraṃ nāma nigamo ahosi, tattheko macchariyakosiyo nāma seṭṭhi asītikoṭivibhavo paṭivasati. So tiṇaggena telabindumattampi neva paresaṃ deti, na attanā paribhuñjati. Iti tassa taṃ vibhavajātaṃ neva puttadārādīnaṃ, na samaṇabrāhmaṇānaṃ atthaṃ anubhoti, rakkhasapariggahitapokkharaṇī viya aparibhogaṃ tiṭṭhati.
ஸத்தா² ஏகதி³வஸங் பச்சூஸஸமயே மஹாகருணாஸமாபத்திதோ வுட்டா²ய ஸகலலோகதா⁴துயங் போ³த⁴னெய்யப³ந்த⁴வே ஓலோகெந்தோ பஞ்சசத்தாலீஸயோஜனமத்த²கே வஸந்தஸ்ஸ தஸ்ஸ ஸெட்டி²னோ ஸபஜாபதிகஸ்ஸ ஸோதாபத்திப²லஸ்ஸ உபனிஸ்ஸயங் அத்³த³ஸ. ததோ புரிமதி³வஸே பன ராஜானங் உபட்டா²துங் ராஜகே³ஹங் க³ந்த்வா ராஜூபட்டா²னங் கத்வா ஆக³ச்ச²ந்தோ ஏகங் சா²தஜ்ஜ²த்தங் ஜனபத³மனுஸ்ஸங் கும்மாஸபூரங் கபல்லபூவங் கா²த³ந்தங் தி³ஸ்வா தத்த² பிபாஸங் உப்பாதெ³த்வா அத்தனோ க⁴ரங் க³ந்த்வா சிந்தேஸி ‘‘ஸசாஹங் ‘கபல்லபூவங் கா²தி³துகாமொம்ஹீ’தி வக்கா²மி, ப³ஹூ மயா ஸத்³தி⁴ங் கா²தி³துகாமா ப⁴விஸ்ஸந்தி, ஏவங் மே ப³ஹூனி தண்டு³லஸப்பிமது⁴பா²ணிதாதீ³னி பரிக்க²யங் க³மிஸ்ஸந்தி, ந கஸ்ஸசி கதெ²ஸ்ஸாமீ’’தி தண்ஹங் அதி⁴வாஸெந்தோ விசரதி. ஸோ க³ச்ச²ந்தே க³ச்ச²ந்தே காலே உப்பண்டு³பண்டு³கஜாதோ த⁴மனிஸந்த²தக³த்தோ ஜாதோ . ததோ தண்ஹங் அதி⁴வாஸேதுங் அஸக்கொந்தோ க³ப்³ப⁴ங் பவிஸித்வா மஞ்சகங் உபகூ³ஹித்வா நிபஜ்ஜி. ஏவங்க³தோபி த⁴னஹானிப⁴யேன கஸ்ஸசி கிஞ்சி ந கதே²ஸி.
Satthā ekadivasaṃ paccūsasamaye mahākaruṇāsamāpattito vuṭṭhāya sakalalokadhātuyaṃ bodhaneyyabandhave olokento pañcacattālīsayojanamatthake vasantassa tassa seṭṭhino sapajāpatikassa sotāpattiphalassa upanissayaṃ addasa. Tato purimadivase pana rājānaṃ upaṭṭhātuṃ rājagehaṃ gantvā rājūpaṭṭhānaṃ katvā āgacchanto ekaṃ chātajjhattaṃ janapadamanussaṃ kummāsapūraṃ kapallapūvaṃ khādantaṃ disvā tattha pipāsaṃ uppādetvā attano gharaṃ gantvā cintesi ‘‘sacāhaṃ ‘kapallapūvaṃ khāditukāmomhī’ti vakkhāmi, bahū mayā saddhiṃ khāditukāmā bhavissanti, evaṃ me bahūni taṇḍulasappimadhuphāṇitādīni parikkhayaṃ gamissanti, na kassaci kathessāmī’’ti taṇhaṃ adhivāsento vicarati. So gacchante gacchante kāle uppaṇḍupaṇḍukajāto dhamanisanthatagatto jāto . Tato taṇhaṃ adhivāsetuṃ asakkonto gabbhaṃ pavisitvā mañcakaṃ upagūhitvā nipajji. Evaṃgatopi dhanahānibhayena kassaci kiñci na kathesi.
அத² நங் ப⁴ரியா உபஸங்கமித்வா பிட்டி²ங் பரிமஜ்ஜித்வா ‘‘கிங் தே ஸாமி, அபா²ஸுக’’ந்தி புச்சி². ‘‘ந மே கிஞ்சி அபா²ஸுகங் அத்தீ²’’தி. ‘‘கிங் நு கோ² தே ராஜா குபிதோ’’தி? ‘‘ராஜாபி மே ந குப்பதீ’’தி. ‘‘அத² கிங் தே புத்ததீ⁴தாஹி வா தா³ஸகம்மகராதீ³ஹி வா கிஞ்சி அமனாபங் கதங் அத்தீ²’’தி? ‘‘ஏவரூபம்பி நத்தீ²’’தி. ‘‘கிஸ்மிஞ்சி பன தே தண்ஹா அத்தீ²’’தி? ஏவங் வுத்தேபி த⁴னஹானிப⁴யேன கிஞ்சி அவத்வா நிஸ்ஸத்³தோ³வ நிபஜ்ஜி. அத² நங் ப⁴ரியா ‘‘கதே²ஹி, ஸாமி, கிஸ்மிங் தே தண்ஹா’’தி ஆஹ. ஸோ வசனங் பரிகி³லந்தோ விய ‘‘அத்தி² மே ஏகா தண்ஹா’’தி ஆஹ. ‘‘கிங் தண்ஹா, ஸாமீ’’தி? ‘‘கபல்லபூவங் கா²தி³துகாமொம்ஹீ’’தி. ‘‘அத² கிமத்த²ங் ந கதே²ஸி, கிங் த்வங் த³லித்³தோ³, இதா³னி ஸகலஸக்காரனிக³மவாஸீனங் பஹோனகே கபல்லபூவே பசிஸ்ஸாமீ’’தி? ‘‘கிங் தே ஏதேஹி, தே அத்தனோ கம்மங் கத்வா கா²தி³ஸ்ஸந்தீ’’தி? ‘‘தேன ஹி ஏகரச்ச²வாஸீனங் பஹோனகே பசாமீ’’தி. ஜானாமஹங் தவ மஹத்³த⁴னபா⁴வந்தி. ‘‘தேன ஹி இமஸ்மிங் கே³ஹமத்தே ஸப்³பே³ஸங் பஹோனகங் கத்வா பசாமீ’’தி. ‘‘ஜானாமஹங் தவ மஹஜ்ஜா²ஸயபா⁴வ’’ந்தி. ‘‘தேன ஹி தே புத்ததா³ரமத்தஸ்ஸேவ பஹோனகங் கத்வா பசாமீ’’தி. ‘‘கிங் பன தே ஏதேஹீ’’தி? ‘‘தேன ஹி துய்ஹஞ்ச மய்ஹஞ்ச பஹோனகங் கத்வா பசாமீ’’தி. ‘‘த்வங் கிங் கரிஸ்ஸஸீ’’தி? ‘‘தேன ஹி ஏகஸ்ஸேவ தே பஹோனகங் கத்வா பசாமீ’’தி. ‘‘இமஸ்மிங் டா²னே பச்சமானங் ப³ஹூ பச்சாஸீஸந்தி, ஸகலதண்டு³லே ட²பெத்வா பி⁴ன்னதண்டு³லே ச உத்³த⁴னகபல்லாதீ³னி ச ஆதா³ய தோ²கங் கீ²ரஸப்பிமது⁴பா²ணிதஞ்ச க³ஹெத்வா ஸத்தபூ⁴மிகஸ்ஸ பாஸாத³ஸ்ஸ உபரிமதலங் ஆருய்ஹ பச, தத்தா²ஹங் ஏககோவ நிஸீதி³த்வா கா²தி³ஸ்ஸாமீ’’தி. ஸா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி படிஸ்ஸுணித்வா க³ஹேதப்³ப³ங் கா³ஹாபெத்வா பாஸாத³ங் ஆருய்ஹ தா³ஸியோ விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா ஸெட்டி²ங் பக்கோஸாபேஸி. ஸோ ஆதி³தோ பட்டா²ய த்³வாரானி பித³ஹந்தோ ஸப்³ப³த்³வாரேஸு ஸூசிக⁴டிகானி த³த்வா ஸத்தமதலங் அபி⁴ருஹித்வா தத்த²பி த்³வாரங் பித³ஹித்வா நிஸீதி³. ப⁴ரியாபிஸ்ஸ உத்³த⁴னே அக்³கி³ங் ஜாலெத்வா கபல்லகங் ஆரோபெத்வா பூவே பசிதுங் ஆரபி⁴.
Atha naṃ bhariyā upasaṅkamitvā piṭṭhiṃ parimajjitvā ‘‘kiṃ te sāmi, aphāsuka’’nti pucchi. ‘‘Na me kiñci aphāsukaṃ atthī’’ti. ‘‘Kiṃ nu kho te rājā kupito’’ti? ‘‘Rājāpi me na kuppatī’’ti. ‘‘Atha kiṃ te puttadhītāhi vā dāsakammakarādīhi vā kiñci amanāpaṃ kataṃ atthī’’ti? ‘‘Evarūpampi natthī’’ti. ‘‘Kismiñci pana te taṇhā atthī’’ti? Evaṃ vuttepi dhanahānibhayena kiñci avatvā nissaddova nipajji. Atha naṃ bhariyā ‘‘kathehi, sāmi, kismiṃ te taṇhā’’ti āha. So vacanaṃ parigilanto viya ‘‘atthi me ekā taṇhā’’ti āha. ‘‘Kiṃ taṇhā, sāmī’’ti? ‘‘Kapallapūvaṃ khāditukāmomhī’’ti. ‘‘Atha kimatthaṃ na kathesi, kiṃ tvaṃ daliddo, idāni sakalasakkāranigamavāsīnaṃ pahonake kapallapūve pacissāmī’’ti? ‘‘Kiṃ te etehi, te attano kammaṃ katvā khādissantī’’ti? ‘‘Tena hi ekaracchavāsīnaṃ pahonake pacāmī’’ti. Jānāmahaṃ tava mahaddhanabhāvanti. ‘‘Tena hi imasmiṃ gehamatte sabbesaṃ pahonakaṃ katvā pacāmī’’ti. ‘‘Jānāmahaṃ tava mahajjhāsayabhāva’’nti. ‘‘Tena hi te puttadāramattasseva pahonakaṃ katvā pacāmī’’ti. ‘‘Kiṃ pana te etehī’’ti? ‘‘Tena hi tuyhañca mayhañca pahonakaṃ katvā pacāmī’’ti. ‘‘Tvaṃ kiṃ karissasī’’ti? ‘‘Tena hi ekasseva te pahonakaṃ katvā pacāmī’’ti. ‘‘Imasmiṃ ṭhāne paccamānaṃ bahū paccāsīsanti, sakalataṇḍule ṭhapetvā bhinnataṇḍule ca uddhanakapallādīni ca ādāya thokaṃ khīrasappimadhuphāṇitañca gahetvā sattabhūmikassa pāsādassa uparimatalaṃ āruyha paca, tatthāhaṃ ekakova nisīditvā khādissāmī’’ti. Sā ‘‘sādhū’’ti paṭissuṇitvā gahetabbaṃ gāhāpetvā pāsādaṃ āruyha dāsiyo vissajjetvā seṭṭhiṃ pakkosāpesi. So ādito paṭṭhāya dvārāni pidahanto sabbadvāresu sūcighaṭikāni datvā sattamatalaṃ abhiruhitvā tatthapi dvāraṃ pidahitvā nisīdi. Bhariyāpissa uddhane aggiṃ jāletvā kapallakaṃ āropetvā pūve pacituṃ ārabhi.
அத² ஸத்தா² பாதோவ மஹாமொக்³க³ல்லானத்தே²ரங் ஆமந்தேஸி, ‘‘ஏஸோ, மொக்³க³ல்லான, ராஜக³ஹனக³ரஸ்ஸ அவிதூ³ரே ஸக்காரனிக³மே மச்ச²ரியகோஸியஸெட்டி² ‘கபல்லபூவே கா²தி³ஸ்ஸாமீ’தி அஞ்ஞேஸங் த³ஸ்ஸனப⁴யேன ஸத்தபூ⁴மிகே பாஸாதே³ கபல்லபூவே பசாபேதி. த்வங் தத்த² க³ந்த்வா தங் ஸெட்டி²ங் த³மெத்வா நிப்³பி³ஸேவனங் கத்வா உபோ⁴பி ஜயம்பதிகே பூவே ச கீ²ரஸப்பிமது⁴பா²ணிதாதீ³னி ச கா³ஹாபெத்வா அத்தனோ ப³லேன ஜேதவனங் ஆனேஹி. அஜ்ஜாஹங் பஞ்சஹி பி⁴க்கு²ஸதேஹி ஸத்³தி⁴ங் விஹாரேயேவ நிஸீதி³ஸ்ஸாமி, பூவேஹேவ ப⁴த்தகிச்சங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி. தே²ரோ ‘‘ஸாது⁴, ப⁴ந்தே’’தி ஸத்து² வசனங் ஸம்படிச்சி²த்வா தாவதே³வ இத்³தி⁴ப³லேன தங் நிக³மங் க³ந்த்வா தஸ்ஸ பாஸாத³ஸ்ஸ ஸீஹபஞ்ஜரத்³வாரே ஸுனிவத்தோ² ஸுபாருதோ ஆகாஸேயேவ மணிரூபகங் விய அட்டா²ஸி.
Atha satthā pātova mahāmoggallānattheraṃ āmantesi, ‘‘eso, moggallāna, rājagahanagarassa avidūre sakkāranigame macchariyakosiyaseṭṭhi ‘kapallapūve khādissāmī’ti aññesaṃ dassanabhayena sattabhūmike pāsāde kapallapūve pacāpeti. Tvaṃ tattha gantvā taṃ seṭṭhiṃ dametvā nibbisevanaṃ katvā ubhopi jayampatike pūve ca khīrasappimadhuphāṇitādīni ca gāhāpetvā attano balena jetavanaṃ ānehi. Ajjāhaṃ pañcahi bhikkhusatehi saddhiṃ vihāreyeva nisīdissāmi, pūveheva bhattakiccaṃ karissāmī’’ti. Thero ‘‘sādhu, bhante’’ti satthu vacanaṃ sampaṭicchitvā tāvadeva iddhibalena taṃ nigamaṃ gantvā tassa pāsādassa sīhapañjaradvāre sunivattho supāruto ākāseyeva maṇirūpakaṃ viya aṭṭhāsi.
மஹாஸெட்டி²னோ தே²ரங் தி³ஸ்வாவ ஹத³யமங்ஸங் கம்பி. ஸோ ‘‘அஹங் ஏவரூபானஞ்ஞேவ ப⁴யேன இமங் டா²னங் ஆக³தோ, அயஞ்ச ஆக³ந்த்வா வாதபானத்³வாரே டி²தோ’’தி க³ஹேதப்³ப³க³ஹணங் அபஸ்ஸந்தோ அக்³கி³ம்ஹி பக்கி²த்தலோணஸக்க²ரா விய தோ³ஸேன தடதடாயந்தோ ஏவமாஹ ‘‘ஸமண, ஆகாஸே ட²த்வா த்வங் கிங் லபி⁴ஸ்ஸஸி, ஆகாஸே அபதே³ பத³ங் த³ஸ்ஸெத்வா சங்கமந்தோபி நேவ லபி⁴ஸ்ஸஸீ’’தி. தே²ரோ தஸ்மிங்யேவ டா²னே அபராபரங் சங்கமி. ஸெட்டி² ‘‘சங்கமந்தோ கிங் லபி⁴ஸ்ஸஸி, ஆகாஸே பல்லங்கேன நிஸீத³மானோபி ந லபி⁴ஸ்ஸஸியேவா’’தி ஆஹ. தே²ரோ பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜித்வா நிஸீதி³. அத² நங் ‘‘நிஸின்னோ கிங் லபி⁴ஸ்ஸஸி, ஆக³ந்த்வா வாதபானஉம்மாரே டி²தோபி ந லபி⁴ஸ்ஸஸீ’’தி ஆஹ. அத² தே²ரோ உம்மாரே அட்டா²ஸி. அத² நங் ‘‘உம்மாரே டி²தோ கிங் லபி⁴ஸ்ஸஸி, தூ⁴மாயந்தோபி ந லபி⁴ஸ்ஸஸியேவா’’தி ஆஹ. தே²ரோ தூ⁴மாயி, ஸகலபாஸாதோ³ ஏகதூ⁴மோ அஹோஸி, ஸெட்டி²னோ அக்கீ²னங் ஸூசியா விஜ்ஜ²னகாலோ விய ஜாதோ. கே³ஹஜ்ஜா²யனப⁴யேன பன நங் ‘‘பஜ்ஜலந்தோபி ந லபி⁴ஸ்ஸஸீ’’தி அவத்வா சிந்தேஸி ‘‘அயங் ஸமணோ ஸுட்டு² லக்³கோ³, அலத்³தா⁴ ந க³மிஸ்ஸதி, ஏகமஸ்ஸ பூவங் தா³பெஸ்ஸாமீ’’தி ப⁴ரியங் ஆஹ – ‘‘ப⁴த்³தே³, ஏகங் கு²த்³த³கபூவங் பசித்வா ஸமணஸ்ஸ த³த்வா உய்யோஜேஹி ந’’ந்தி. ஸா தோ²கஞ்ஞேவ பிட்ட²ங் கபல்லபாதியங் பக்கி²பி, மஹாபூவோ ஹுத்வா ஸகலபாதிங் பூரெத்வா உத்³து⁴மாதோ அட்டா²ஸி.
Mahāseṭṭhino theraṃ disvāva hadayamaṃsaṃ kampi. So ‘‘ahaṃ evarūpānaññeva bhayena imaṃ ṭhānaṃ āgato, ayañca āgantvā vātapānadvāre ṭhito’’ti gahetabbagahaṇaṃ apassanto aggimhi pakkhittaloṇasakkharā viya dosena taṭataṭāyanto evamāha ‘‘samaṇa, ākāse ṭhatvā tvaṃ kiṃ labhissasi, ākāse apade padaṃ dassetvā caṅkamantopi neva labhissasī’’ti. Thero tasmiṃyeva ṭhāne aparāparaṃ caṅkami. Seṭṭhi ‘‘caṅkamanto kiṃ labhissasi, ākāse pallaṅkena nisīdamānopi na labhissasiyevā’’ti āha. Thero pallaṅkaṃ ābhujitvā nisīdi. Atha naṃ ‘‘nisinno kiṃ labhissasi, āgantvā vātapānaummāre ṭhitopi na labhissasī’’ti āha. Atha thero ummāre aṭṭhāsi. Atha naṃ ‘‘ummāre ṭhito kiṃ labhissasi, dhūmāyantopi na labhissasiyevā’’ti āha. Thero dhūmāyi, sakalapāsādo ekadhūmo ahosi, seṭṭhino akkhīnaṃ sūciyā vijjhanakālo viya jāto. Gehajjhāyanabhayena pana naṃ ‘‘pajjalantopi na labhissasī’’ti avatvā cintesi ‘‘ayaṃ samaṇo suṭṭhu laggo, aladdhā na gamissati, ekamassa pūvaṃ dāpessāmī’’ti bhariyaṃ āha – ‘‘bhadde, ekaṃ khuddakapūvaṃ pacitvā samaṇassa datvā uyyojehi na’’nti. Sā thokaññeva piṭṭhaṃ kapallapātiyaṃ pakkhipi, mahāpūvo hutvā sakalapātiṃ pūretvā uddhumāto aṭṭhāsi.
ஸெட்டி² தங் தி³ஸ்வா ‘‘ப³ஹு தயா பிட்ட²ங் க³ஹிதங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஸயமேவ த³ப்³பி³கண்ணேன தோ²கதரங் பிட்ட²ங் க³ஹெத்வா பக்கி²பி, பூவோ புரிமபூவதோ மஹந்ததரோ ஜாதோ. ஏவங் யங் யங் பசதி, ஸோ ஸோ மஹந்தமஹந்தோவ ஹோதி. ஸோ நிப்³பி³ன்னோ ப⁴ரியங் ஆஹ ‘‘ப⁴த்³தே³, இமஸ்ஸ ஏகங் பூவங் தே³ஹீ’’தி. தஸ்ஸா பச்சி²தோ ஏகங் பூவங் க³ண்ஹந்தியா ஸப்³பே³ ஏகாப³த்³தா⁴ அல்லீயிங்ஸு. ஸா ஸெட்டி²ங் ஆஹ ‘‘ஸாமி, ஸப்³பே³ பூவா ஏகதோ லக்³கா³, விஸுங் காதுங் ந ஸக்கோமீ’’தி. ‘‘அஹங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி ஸோபி காதுங் நாஸக்கி². உபோ⁴ ஜனா கோடியங் க³ஹெத்வா கட்³ட⁴ந்தாபி வியோஜேதுங் நாஸக்கி²ங்ஸுயேவ. அத²ஸ்ஸ பூவேஹி ஸத்³தி⁴ங் வாயமந்தஸ்ஸேவ ஸரீரதோ ஸேதா³ முச்சிங்ஸு, பிபாஸா ச பச்சி²ஜ்ஜி. ததோ ப⁴ரியங் ஆஹ ‘‘ப⁴த்³தே³, ந மே பூவேஹி அத்தோ² , பச்சி²யா ஸத்³தி⁴ங்யேவ இமஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸ்ஸ தே³ஹீ’’தி. ஸா பச்சி²ங் ஆதா³ய தே²ரங் உபஸங்கமித்வா ஸப்³பே³ பூவே தே²ரஸ்ஸ அதா³ஸி. தே²ரோ உபி⁴ன்னம்பி த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி, திண்ணங் ரதனானங் கு³ணே கதே²ஸி, ‘‘அத்தி² தி³ன்னங், அத்தி² யிட்ட²’’ந்தி தா³னாதீ³னங் ப²லங் க³க³னதலே புண்ணசந்த³ங் விய த³ஸ்ஸேஸி.
Seṭṭhi taṃ disvā ‘‘bahu tayā piṭṭhaṃ gahitaṃ bhavissatī’’ti sayameva dabbikaṇṇena thokataraṃ piṭṭhaṃ gahetvā pakkhipi, pūvo purimapūvato mahantataro jāto. Evaṃ yaṃ yaṃ pacati, so so mahantamahantova hoti. So nibbinno bhariyaṃ āha ‘‘bhadde, imassa ekaṃ pūvaṃ dehī’’ti. Tassā pacchito ekaṃ pūvaṃ gaṇhantiyā sabbe ekābaddhā allīyiṃsu. Sā seṭṭhiṃ āha ‘‘sāmi, sabbe pūvā ekato laggā, visuṃ kātuṃ na sakkomī’’ti. ‘‘Ahaṃ karissāmī’’ti sopi kātuṃ nāsakkhi. Ubho janā koṭiyaṃ gahetvā kaḍḍhantāpi viyojetuṃ nāsakkhiṃsuyeva. Athassa pūvehi saddhiṃ vāyamantasseva sarīrato sedā mucciṃsu, pipāsā ca pacchijji. Tato bhariyaṃ āha ‘‘bhadde, na me pūvehi attho , pacchiyā saddhiṃyeva imassa bhikkhussa dehī’’ti. Sā pacchiṃ ādāya theraṃ upasaṅkamitvā sabbe pūve therassa adāsi. Thero ubhinnampi dhammaṃ desesi, tiṇṇaṃ ratanānaṃ guṇe kathesi, ‘‘atthi dinnaṃ, atthi yiṭṭha’’nti dānādīnaṃ phalaṃ gaganatale puṇṇacandaṃ viya dassesi.
தங் ஸுத்வா பஸன்னசித்தோ ஸெட்டி² ‘‘ப⁴ந்தே, ஆக³ந்த்வா இமஸ்மிங் பல்லங்கே நிஸீதி³த்வா பூவே பரிபு⁴ஞ்ஜதா²’’தி ஆஹ. தே²ரோ ‘‘மஹாஸெட்டி², ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ ‘பூவே கா²தி³ஸ்ஸாமீ’தி பஞ்சஹி பி⁴க்கு²ஸதேஹி ஸத்³தி⁴ங் விஹாரே நிஸின்னோ, தும்ஹாகங் ருசியா ஸதி ஸெட்டி²ப⁴ரியங் பூவே ச கீ²ராதீ³னி ச க³ண்ஹாபேத², ஸத்து² ஸந்திகங் க³மிஸ்ஸாமா’’தி ஆஹ. ‘‘கஹங் பன, ப⁴ந்தே, ஏதரஹி ஸத்தா²’’தி? ‘‘இதோ பஞ்சசத்தாலீஸயோஜனமத்த²கே ஜேதவனமஹாவிஹாரே’’தி. ‘‘ப⁴ந்தே, காலங் அனதிக்கமித்வா எத்தகங் அத்³தா⁴னங் கத²ங் க³மிஸ்ஸாமா’’தி? ‘‘மஹாஸெட்டி² தும்ஹாகங் ருசியா ஸதி அஹங் வோ அத்தனோ இத்³தி⁴ப³லேன நெஸ்ஸாமி, தும்ஹாகங் பாஸாதே³ ஸோபானஸீஸங் அத்தனோ டா²னேயேவ ப⁴விஸ்ஸதி, ஸோபானபரியோஸானங் பன ஜேதவனத்³வாரகொட்ட²கே ப⁴விஸ்ஸதி, உபரிபாஸாதா³ ஹெட்டா²பாஸாத³ங் ஓதரணகாலமத்தேன வோ ஜேதவனங் நெஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ ‘‘ஸாது⁴, ப⁴ந்தே’’தி ஸம்படிச்சி². தே²ரோ ஸோபானஸீஸங் தத்தே²வ கத்வா ‘‘ஸோபானபாத³மூலங் ஜேதவனத்³வாரகொட்ட²கே ஹோதூ’’தி அதி⁴ட்டா²ஸி, ததே²வாஹோஸி.
Taṃ sutvā pasannacitto seṭṭhi ‘‘bhante, āgantvā imasmiṃ pallaṅke nisīditvā pūve paribhuñjathā’’ti āha. Thero ‘‘mahāseṭṭhi, sammāsambuddho ‘pūve khādissāmī’ti pañcahi bhikkhusatehi saddhiṃ vihāre nisinno, tumhākaṃ ruciyā sati seṭṭhibhariyaṃ pūve ca khīrādīni ca gaṇhāpetha, satthu santikaṃ gamissāmā’’ti āha. ‘‘Kahaṃ pana, bhante, etarahi satthā’’ti? ‘‘Ito pañcacattālīsayojanamatthake jetavanamahāvihāre’’ti. ‘‘Bhante, kālaṃ anatikkamitvā ettakaṃ addhānaṃ kathaṃ gamissāmā’’ti? ‘‘Mahāseṭṭhi tumhākaṃ ruciyā sati ahaṃ vo attano iddhibalena nessāmi, tumhākaṃ pāsāde sopānasīsaṃ attano ṭhāneyeva bhavissati, sopānapariyosānaṃ pana jetavanadvārakoṭṭhake bhavissati, uparipāsādā heṭṭhāpāsādaṃ otaraṇakālamattena vo jetavanaṃ nessāmī’’ti. So ‘‘sādhu, bhante’’ti sampaṭicchi. Thero sopānasīsaṃ tattheva katvā ‘‘sopānapādamūlaṃ jetavanadvārakoṭṭhake hotū’’ti adhiṭṭhāsi, tathevāhosi.
இதி தே²ரோ ஸெட்டி²ஞ்ச ஸெட்டி²ப⁴ரியஞ்ச உபரிபாஸாதா³ ஹெட்டா²ஓதரணகாலதோ கி²ப்பதரங் ஜேதவனங் ஸம்பாபேஸி. தே உபோ⁴பி ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா காலங் ஆரோசேஸுங். ஸத்தா² ப⁴த்தக்³க³ங் பவிஸித்வா பஞ்ஞத்தவரபு³த்³தா⁴ஸனே நிஸீதி³ ஸத்³தி⁴ங் பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன. மஹாஸெட்டி² பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ த³க்கி²ணோத³கங் அதா³ஸி, ஸெட்டி²ப⁴ரியா ததா²க³தஸ்ஸ பத்தே பூவே பதிட்டா²பேஸி. ஸத்தா² அத்தனோ யாபனமத்தங் க³ண்ஹி, பஞ்சஸதா பி⁴க்கூ²பி ததே²வ க³ண்ஹிங்ஸு. ஸெட்டி² கீ²ரஸப்பிமது⁴பா²ணிதஸக்க²ராதீ³னி த³த³மானோ அக³மாஸி. ஸத்தா² பஞ்சஹி பி⁴க்கு²ஸதேஹி ஸத்³தி⁴ங் ப⁴த்தகிச்சங் நிட்டா²பேஸி. மஹாஸெட்டி²பி ஸத்³தி⁴ங் ப⁴ரியாய யாவத³த்த²ங் கா²தி³, பூவானங் பரியோஸானமேவ ந பஞ்ஞாயதி, ஸகலவிஹாரே பி⁴க்கூ²னஞ்ச விகா⁴ஸாதா³னஞ்ச தி³ன்னேபி ந பரியந்தோ பஞ்ஞாயதி. ‘‘ப⁴ந்தே, பூவா பரிக்க²யங் ந க³ச்ச²ந்தீ’’தி ப⁴க³வதோ ஆரோசேஸுங். தேன ஹி ஜேதவனத்³வாரகொட்ட²கே ச²ட்³டே³தா²தி. அத² நே த்³வாரகொட்ட²கஸ்ஸ அவிதூ³ரே பப்³பா⁴ரட்டா²னே ச²ட்³ட³யிங்ஸு. அஜ்ஜதனாபி தங் டா²னங் ‘‘கபல்லபூவபப்³பா⁴ரோ’’த்வேவ பஞ்ஞாயதி. மஹாஸெட்டி² ஸத்³தி⁴ங் ப⁴ரியாய ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமித்வா ஏகமந்தங் அட்டா²ஸி. ப⁴க³வா அனுமோத³னங் அகாஸி. அனுமோத³னாபரியோஸானே உபோ⁴பி ஸோதாபத்திப²லே பதிட்டா²ய ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா த்³வாரகொட்ட²கே ஸோபானங் ஆருய்ஹ அத்தனோ பாஸாதே³யேவ பதிட்ட²ஹிங்ஸு . ததோ பட்டா²ய மஹாஸெட்டி² அஸீதிகோடித⁴னங் பு³த்³த⁴ஸாஸனேயேவ விகிரி.
Iti thero seṭṭhiñca seṭṭhibhariyañca uparipāsādā heṭṭhāotaraṇakālato khippataraṃ jetavanaṃ sampāpesi. Te ubhopi satthāraṃ upasaṅkamitvā vanditvā kālaṃ ārocesuṃ. Satthā bhattaggaṃ pavisitvā paññattavarabuddhāsane nisīdi saddhiṃ bhikkhusaṅghena. Mahāseṭṭhi buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa dakkhiṇodakaṃ adāsi, seṭṭhibhariyā tathāgatassa patte pūve patiṭṭhāpesi. Satthā attano yāpanamattaṃ gaṇhi, pañcasatā bhikkhūpi tatheva gaṇhiṃsu. Seṭṭhi khīrasappimadhuphāṇitasakkharādīni dadamāno agamāsi. Satthā pañcahi bhikkhusatehi saddhiṃ bhattakiccaṃ niṭṭhāpesi. Mahāseṭṭhipi saddhiṃ bhariyāya yāvadatthaṃ khādi, pūvānaṃ pariyosānameva na paññāyati, sakalavihāre bhikkhūnañca vighāsādānañca dinnepi na pariyanto paññāyati. ‘‘Bhante, pūvā parikkhayaṃ na gacchantī’’ti bhagavato ārocesuṃ. Tena hi jetavanadvārakoṭṭhake chaḍḍethāti. Atha ne dvārakoṭṭhakassa avidūre pabbhāraṭṭhāne chaḍḍayiṃsu. Ajjatanāpi taṃ ṭhānaṃ ‘‘kapallapūvapabbhāro’’tveva paññāyati. Mahāseṭṭhi saddhiṃ bhariyāya bhagavantaṃ upasaṅkamitvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Bhagavā anumodanaṃ akāsi. Anumodanāpariyosāne ubhopi sotāpattiphale patiṭṭhāya satthāraṃ vanditvā dvārakoṭṭhake sopānaṃ āruyha attano pāsādeyeva patiṭṭhahiṃsu . Tato paṭṭhāya mahāseṭṭhi asītikoṭidhanaṃ buddhasāsaneyeva vikiri.
புனதி³வஸே ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ ஸாவத்தி²யங் பிண்டா³ய சரித்வா ஜேதவனங் ஆக³ம்ம பி⁴க்கூ²னங் ஸுக³தோவாத³ங் த³த்வா க³ந்த⁴குடிங் பவிஸித்வா படிஸல்லீனே ஸாயன்ஹஸமயே த⁴ம்மஸபா⁴யங் ஸன்னிபதிதா பி⁴க்கூ² ‘‘பஸ்ஸதா²வுஸோ, மஹாமொக்³க³ல்லானத்தே²ரஸ்ஸானுபா⁴வங், அனுபஹச்ச ஸத்³த⁴ங் அனுபஹச்ச போ⁴கே³ மச்ச²ரியஸெட்டி²ங் முஹுத்தேனேவ த³மெத்வா நிப்³பி³ஸேவனங் கத்வா பூவே கா³ஹாபெத்வா ஜேதவனங் ஆனெத்வா ஸத்து² ஸம்முக²ங் கத்வா ஸோதாபத்திப²லே பதிட்டா²பேஸி, அஹோ மஹானுபா⁴வோ தே²ரோ’’தி தே²ரஸ்ஸ கு³ணகத²ங் கதெ²ந்தா நிஸீதி³ங்ஸு. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘பி⁴க்க²வே, குலத³மகேன நாம பி⁴க்கு²னா குலே அவிஹேடெ²த்வா அகிலமெத்வா புப்ப²தோ ரேணுங் க³ண்ஹந்தேன ப⁴மரேன விய உபஸங்கமித்வா பு³த்³த⁴கு³ணே ஜானாபேதப்³ப³’’ந்தி வத்வா தே²ரங் பஸங்ஸந்தோ –
Punadivase sammāsambuddhe sāvatthiyaṃ piṇḍāya caritvā jetavanaṃ āgamma bhikkhūnaṃ sugatovādaṃ datvā gandhakuṭiṃ pavisitvā paṭisallīne sāyanhasamaye dhammasabhāyaṃ sannipatitā bhikkhū ‘‘passathāvuso, mahāmoggallānattherassānubhāvaṃ, anupahacca saddhaṃ anupahacca bhoge macchariyaseṭṭhiṃ muhutteneva dametvā nibbisevanaṃ katvā pūve gāhāpetvā jetavanaṃ ānetvā satthu sammukhaṃ katvā sotāpattiphale patiṭṭhāpesi, aho mahānubhāvo thero’’ti therassa guṇakathaṃ kathentā nisīdiṃsu. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘bhikkhave, kuladamakena nāma bhikkhunā kule aviheṭhetvā akilametvā pupphato reṇuṃ gaṇhantena bhamarena viya upasaṅkamitvā buddhaguṇe jānāpetabba’’nti vatvā theraṃ pasaṃsanto –
‘‘யதா²பி ப⁴மரோ புப்ப²ங், வண்ணக³ந்த⁴மஹேட²யங்;
‘‘Yathāpi bhamaro pupphaṃ, vaṇṇagandhamaheṭhayaṃ;
பலேதி ரஸமாதா³ய, ஏவங் கா³மே முனீ சரே’’தி. (த⁴॰ ப॰ 49) –
Paleti rasamādāya, evaṃ gāme munī care’’ti. (dha. pa. 49) –
இமங் த⁴ம்மபதே³ கா³த²ங் வத்வா உத்தரிபி தே²ரஸ்ஸ கு³ணங் பகாஸேதுங் ‘‘ந பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ மொக்³க³ல்லானேன மச்ச²ரியஸெட்டி² த³மிதோ, புப்³பே³பி தங் த³மெத்வா கம்மப²லஸம்ப³ந்த⁴ங் ஜானாபேஸியேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Imaṃ dhammapade gāthaṃ vatvā uttaripi therassa guṇaṃ pakāsetuṃ ‘‘na bhikkhave, idāneva moggallānena macchariyaseṭṭhi damito, pubbepi taṃ dametvā kammaphalasambandhaṃ jānāpesiyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே பா³ராணஸியங் இல்லிஸோ நாம ஸெட்டி² அஹோஸி அஸீதிகோடிவிப⁴வோ புரிஸதோ³ஸஸமன்னாக³தோ க²ஞ்ஜோ குணீ விஸமக்கி²மண்ட³லோ அஸ்ஸத்³தோ⁴ அப்பஸன்னோ மச்ச²ரீ, நேவ அஞ்ஞேஸங் தே³தி, ந ஸயங் பரிபு⁴ஞ்ஜதி. ரக்க²ஸபரிக்³க³ஹிதபொக்க²ரணீ வியஸ்ஸ கே³ஹங் அஹோஸி. மாதாபிதரோ பனஸ்ஸ யாவ ஸத்தமா குலபரிவட்டா தா³யகா தா³னபதினோ. ஸோ ஸெட்டி²ட்டா²னங் லபி⁴த்வாயேவ குலவங்ஸங் நாஸெத்வா தா³னஸாலங் ஜா²பெத்வா யாசகே போதெ²த்வா நிக்கட்³டி⁴த்வா த⁴னமேவ ஸண்டா²பேஸி.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bārāṇasiyaṃ illiso nāma seṭṭhi ahosi asītikoṭivibhavo purisadosasamannāgato khañjo kuṇī visamakkhimaṇḍalo assaddho appasanno maccharī, neva aññesaṃ deti, na sayaṃ paribhuñjati. Rakkhasapariggahitapokkharaṇī viyassa gehaṃ ahosi. Mātāpitaro panassa yāva sattamā kulaparivaṭṭā dāyakā dānapatino. So seṭṭhiṭṭhānaṃ labhitvāyeva kulavaṃsaṃ nāsetvā dānasālaṃ jhāpetvā yācake pothetvā nikkaḍḍhitvā dhanameva saṇṭhāpesi.
ஸோ ஏகதி³வஸங் ராஜூபட்டா²னங் க³ந்த்வா அத்தனோ க⁴ரங் ஆக³ச்ச²ந்தோ ஏகங் மக்³க³கிலந்தங் ஜானபத³மனுஸ்ஸங், ஏகங் ஸுராவாரகங், ஆதா³ய பீட²கே நிஸீதி³த்வா அம்பி³லஸுராய கோஸகங் பூரெத்வா பூரெத்வா பூதிமச்ச²கேன உத்தரிப⁴ங்கே³ன பிவந்தங் தி³ஸ்வா ஸுரங் பாதுகாமோ ஹுத்வா சிந்தேஸி ‘‘ஸசாஹங் ஸுரங் பிவிஸ்ஸாமி, மயி பிவந்தே ப³ஹூ பிவிதுகாமா ப⁴விஸ்ஸந்தி, ஏவங் மே த⁴னபரிக்க²யோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. ஸோ தண்ஹங் அதி⁴வாஸெந்தோ விசரித்வா க³ச்ச²ந்தே க³ச்ச²ந்தே காலே அதி⁴வாஸேதுங் அஸக்கொந்தோ விஹதகப்பாஸோ விய பண்டு³ஸரீரோ அஹோஸி த⁴ம்மனிஸந்த²தக³த்தோ ஜாதோ. அதே²கதி³வஸங் க³ப்³ப⁴ங் பவிஸித்வா மஞ்சகங் உபகூ³ஹித்வா நிபஜ்ஜி. தமேனங் ப⁴ரியா உபஸங்கமித்வா பிட்டி²ங் பரிமஜ்ஜித்வா ‘‘கிங் தே, ஸாமி, அபா²ஸுக’’ந்தி புச்சி². ஸப்³ப³ங் ஹெட்டா² கதி²தனியாமேனேவ வேதி³தப்³ப³ங். ‘‘தேன ஹி ஏகஸ்ஸேவ தே பஹோனகங் ஸுரங் கரோமீ’’தி பன வுத்தே ‘‘கே³ஹே ஸுராய காரியமானாய ப³ஹூ பச்சாஸீஸந்தி, அந்தராபணதோ ஆஹராபெத்வாபி ந ஸக்கா இத⁴ நிஸின்னேன பிவிது’’ந்தி மாஸகமத்தங் த³த்வா அந்தராபணதோ ஸுராவாரகங் ஆஹராபெத்வா சேடகேன கா³ஹாபெத்வா நக³ரா நிக்க²ம்ம நதீ³தீரங் க³ந்த்வா மஹாமக்³க³ஸமீபே ஏகங் கு³ம்ப³ங் பவிஸித்வா ஸுராவாரகங் ட²பாபெத்வா ‘‘க³ச்ச² த்வ’’ந்தி சேடகங் தூ³ரே நிஸீதா³பெத்வா கோஸகங் பூரெத்வா ஸுரங் பாதுங் ஆரபி⁴.
So ekadivasaṃ rājūpaṭṭhānaṃ gantvā attano gharaṃ āgacchanto ekaṃ maggakilantaṃ jānapadamanussaṃ, ekaṃ surāvārakaṃ, ādāya pīṭhake nisīditvā ambilasurāya kosakaṃ pūretvā pūretvā pūtimacchakena uttaribhaṅgena pivantaṃ disvā suraṃ pātukāmo hutvā cintesi ‘‘sacāhaṃ suraṃ pivissāmi, mayi pivante bahū pivitukāmā bhavissanti, evaṃ me dhanaparikkhayo bhavissatī’’ti. So taṇhaṃ adhivāsento vicaritvā gacchante gacchante kāle adhivāsetuṃ asakkonto vihatakappāso viya paṇḍusarīro ahosi dhammanisanthatagatto jāto. Athekadivasaṃ gabbhaṃ pavisitvā mañcakaṃ upagūhitvā nipajji. Tamenaṃ bhariyā upasaṅkamitvā piṭṭhiṃ parimajjitvā ‘‘kiṃ te, sāmi, aphāsuka’’nti pucchi. Sabbaṃ heṭṭhā kathitaniyāmeneva veditabbaṃ. ‘‘Tena hi ekasseva te pahonakaṃ suraṃ karomī’’ti pana vutte ‘‘gehe surāya kāriyamānāya bahū paccāsīsanti, antarāpaṇato āharāpetvāpi na sakkā idha nisinnena pivitu’’nti māsakamattaṃ datvā antarāpaṇato surāvārakaṃ āharāpetvā ceṭakena gāhāpetvā nagarā nikkhamma nadītīraṃ gantvā mahāmaggasamīpe ekaṃ gumbaṃ pavisitvā surāvārakaṃ ṭhapāpetvā ‘‘gaccha tva’’nti ceṭakaṃ dūre nisīdāpetvā kosakaṃ pūretvā suraṃ pātuṃ ārabhi.
பிதா பனஸ்ஸ தா³னாதீ³னங் புஞ்ஞானங் கதத்தா தே³வலோகே ஸக்கோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. ஸோ தஸ்மிங் க²ணே ‘‘பவத்ததி நு கோ² மே தா³னக்³க³ங், உதா³ஹு நோ’’தி ஆவஜ்ஜெந்தோ தஸ்ஸ அப்பவத்திங் ஞத்வா, புத்தஸ்ஸ குலவங்ஸங் நாஸெத்வா தா³னஸாலங் ஜா²பெத்வா யாசகே நிக்கட்³டி⁴த்வா மச்ச²ரியபா⁴வே பதிட்டா²ய ‘‘அஞ்ஞேஸங் தா³தப்³ப³ங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ப⁴யேன கு³ம்ப³ங் பவிஸித்வா ஏககஸ்ஸேவ ஸுரங் பிவனபா⁴வஞ்ச தி³ஸ்வா ‘‘க³ச்சா²மி, நங் ஸங்கோ²பெ⁴த்வா த³மெத்வா கம்மப²லஸம்ப³ந்த⁴ங் ஜானாபெத்வா தா³னங் தா³பெத்வா தே³வலோகே நிப்³ப³த்தனாரஹங் கரோமீ’’தி மனுஸ்ஸபத²ங் ஓதரித்வா இல்லிஸஸெட்டி²னா ஸதி³ஸங் க²ஞ்ஜங் குணிங் விஸமசக்கு²மண்ட³லங் அத்தபா⁴வங் நிம்மினித்வா பா³ராணஸினக³ரங் பவிஸித்வா ரஞ்ஞோ நிவேஸனத்³வாரே ட²த்வா அத்தனோ ஆக³தபா⁴வங் ஆரோசாபெத்வா ‘‘பவிஸதூ’’தி வுத்தே பவிஸித்வா ராஜானங் வந்தி³த்வா அட்டா²ஸி. ராஜா ‘‘கிங், மஹாஸெட்டி², அவேலாய ஆக³தோஸீ’’தி ஆஹ. ‘‘ஆம, ஆக³தொம்ஹி, தே³வ க⁴ரே மே அஸீதிகோடிமத்தங் த⁴னங் அத்தி², தங் தே³வோ ஆஹராபெத்வா அத்தனோ ப⁴ண்டா³கா³ரங் பூராபேதூ’’தி. ‘‘அலங் மஹாஸெட்டி², தவ த⁴னதோ அம்ஹாகங் கே³ஹே ப³ஹுதரங் த⁴ன’’ந்தி. ‘‘ஸசே, தே³வ, தும்ஹாகங் கம்மங் நத்தி², யதா²ருசியா த⁴னங் க³ஹெத்வா தா³னங் த³ம்மீ’’தி. ‘‘தே³ஹி, மஹாஸெட்டீ²’’தி. ஸோ ‘‘ஸாது⁴, தே³வா’’தி ராஜானங் வந்தி³த்வா நிக்க²மித்வா இல்லிஸஸெட்டி²னோ கே³ஹங் அக³மாஸி, ஸப்³பே³ உபட்டா²கமனுஸ்ஸா பரிவாரேஸுங், ஏகோபி ‘‘நாயங், இல்லிஸோ’’தி ஜானிதுங் ஸமத்தோ² நாம நத்தி².
Pitā panassa dānādīnaṃ puññānaṃ katattā devaloke sakko hutvā nibbatti. So tasmiṃ khaṇe ‘‘pavattati nu kho me dānaggaṃ, udāhu no’’ti āvajjento tassa appavattiṃ ñatvā, puttassa kulavaṃsaṃ nāsetvā dānasālaṃ jhāpetvā yācake nikkaḍḍhitvā macchariyabhāve patiṭṭhāya ‘‘aññesaṃ dātabbaṃ bhavissatī’’ti bhayena gumbaṃ pavisitvā ekakasseva suraṃ pivanabhāvañca disvā ‘‘gacchāmi, naṃ saṅkhobhetvā dametvā kammaphalasambandhaṃ jānāpetvā dānaṃ dāpetvā devaloke nibbattanārahaṃ karomī’’ti manussapathaṃ otaritvā illisaseṭṭhinā sadisaṃ khañjaṃ kuṇiṃ visamacakkhumaṇḍalaṃ attabhāvaṃ nimminitvā bārāṇasinagaraṃ pavisitvā rañño nivesanadvāre ṭhatvā attano āgatabhāvaṃ ārocāpetvā ‘‘pavisatū’’ti vutte pavisitvā rājānaṃ vanditvā aṭṭhāsi. Rājā ‘‘kiṃ, mahāseṭṭhi, avelāya āgatosī’’ti āha. ‘‘Āma, āgatomhi, deva ghare me asītikoṭimattaṃ dhanaṃ atthi, taṃ devo āharāpetvā attano bhaṇḍāgāraṃ pūrāpetū’’ti. ‘‘Alaṃ mahāseṭṭhi, tava dhanato amhākaṃ gehe bahutaraṃ dhana’’nti. ‘‘Sace, deva, tumhākaṃ kammaṃ natthi, yathāruciyā dhanaṃ gahetvā dānaṃ dammī’’ti. ‘‘Dehi, mahāseṭṭhī’’ti. So ‘‘sādhu, devā’’ti rājānaṃ vanditvā nikkhamitvā illisaseṭṭhino gehaṃ agamāsi, sabbe upaṭṭhākamanussā parivāresuṃ, ekopi ‘‘nāyaṃ, illiso’’ti jānituṃ samattho nāma natthi.
ஸோ கே³ஹங் பவிஸித்வா அந்தோஉம்மாரே ட²த்வா தோ³வாரிகங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘யோ அஞ்ஞோ மயா ஸமானரூபோ ஆக³ந்த்வா ‘மமேதங் கே³ஹ’ந்தி பவிஸிதுங் ஆக³ச்ச²தி, தங் பிட்டி²யங் பஹரித்வா நீஹரெய்யாதா²’’தி வத்வா பாஸாத³ங் ஆருய்ஹ மஹாரஹே ஆஸனே நிஸீதி³த்வா ஸெட்டி²ப⁴ரியங் பக்கோஸாபெத்வா ஸிதாகாரங் த³ஸ்ஸெத்வா ‘‘ப⁴த்³தே³, தா³னங் தே³மா’’தி ஆஹ. தஸ்ஸ தங் வசனங் ஸுத்வாவ ஸெட்டி²ப⁴ரியா ச புத்ததீ⁴தரோ ச தா³ஸகம்மகரா ச ‘‘எத்தகங் காலங் தா³னங் தா³துங் சித்தமேவ நத்தி², அஜ்ஜ பன ஸுரங் பிவித்வா முது³சித்தோ ஹுத்வா தா³துகாமோ ஜாதோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி வதி³ங்ஸு. அத² நங் ஸெட்டி²ப⁴ரியா ‘‘யதா²ருசியா தே³த², ஸாமீ’’தி ஆஹ. தேன ஹி பே⁴ரிவாத³கங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘‘ஸுவண்ணரஜதமணிமுத்தாதீ³ஹி அத்தி²கா இல்லிஸஸெட்டி²ஸ்ஸ க⁴ரங் க³ச்ச²ந்தூ’ந்தி ஸகலனக³ரே பே⁴ரிங் சராபேஹீ’’தி. ஸா ச ததா² காரேஸி. மஹாஜனோ பச்சி²பஸிப்³ப³காதீ³னி க³ஹெத்வா கே³ஹத்³வாரே ஸன்னிபதி. ஸக்கோ ஸத்தரதனபூரே க³ப்³பே⁴ விவராபெத்வா ‘‘தும்ஹாகங் த³ம்மி, யாவதி³ச்ச²கங் க³ஹெத்வா க³ச்ச²தா²’’தி ஆஹ. மஹாஜனோ த⁴னங் நீஹரித்வா மஹாதலே ராஸிங் கத்வா ஆப⁴தபா⁴ஜனானி பூரெத்வா க³ச்ச²தி.
So gehaṃ pavisitvā antoummāre ṭhatvā dovārikaṃ pakkosāpetvā ‘‘yo añño mayā samānarūpo āgantvā ‘mametaṃ geha’nti pavisituṃ āgacchati, taṃ piṭṭhiyaṃ paharitvā nīhareyyāthā’’ti vatvā pāsādaṃ āruyha mahārahe āsane nisīditvā seṭṭhibhariyaṃ pakkosāpetvā sitākāraṃ dassetvā ‘‘bhadde, dānaṃ demā’’ti āha. Tassa taṃ vacanaṃ sutvāva seṭṭhibhariyā ca puttadhītaro ca dāsakammakarā ca ‘‘ettakaṃ kālaṃ dānaṃ dātuṃ cittameva natthi, ajja pana suraṃ pivitvā muducitto hutvā dātukāmo jāto bhavissatī’’ti vadiṃsu. Atha naṃ seṭṭhibhariyā ‘‘yathāruciyā detha, sāmī’’ti āha. Tena hi bherivādakaṃ pakkosāpetvā ‘‘‘suvaṇṇarajatamaṇimuttādīhi atthikā illisaseṭṭhissa gharaṃ gacchantū’nti sakalanagare bheriṃ carāpehī’’ti. Sā ca tathā kāresi. Mahājano pacchipasibbakādīni gahetvā gehadvāre sannipati. Sakko sattaratanapūre gabbhe vivarāpetvā ‘‘tumhākaṃ dammi, yāvadicchakaṃ gahetvā gacchathā’’ti āha. Mahājano dhanaṃ nīharitvā mahātale rāsiṃ katvā ābhatabhājanāni pūretvā gacchati.
அஞ்ஞதரோ ஜனபத³மனுஸ்ஸோ இல்லிஸஸெட்டி²னோ கோ³ணே தஸ்ஸேவ ரதே² யோஜெத்வா ஸத்தஹி ரதனேஹி பூரெத்வா நக³ரா நிக்க²ம்ம மஹாமக்³க³ங் படிபஜ்ஜித்வா தஸ்ஸ கு³ம்ப³ஸ்ஸ அவிதூ³ரேன ரத²ங் பேஸெந்தோ ‘‘வஸ்ஸஸதங் ஜீவ, ஸாமி, இல்லிஸஸெட்டி², தங் நிஸ்ஸாய இதா³னி மே யாவஜீவங் கம்மங் அகத்வா ஜீவிதப்³ப³ங் ஜாதங், தவேவ ரதோ², தவேவ கோ³ணா, தவேவ கே³ஹே ஸத்த ரதனானி, நேவ மாதரா தி³ன்னானி, ந பிதரா, தங் நிஸ்ஸாய லத்³தா⁴னி, ஸாமீ’’தி ஸெட்டி²னோ கு³ணகத²ங் கதெ²ந்தோ க³ச்ச²தி. ஸோ தங் ஸத்³த³ங் ஸுத்வா பீ⁴ததஸிதோ சிந்தேஸி ‘‘அயங் மம நாமங் க³ஹெத்வா இத³ஞ்சித³ஞ்ச வத³தி, கச்சி நு கோ² மம த⁴னங் ரஞ்ஞா லோகஸ்ஸ தி³ன்ன’’ந்தி கு³ம்பா³ நிக்க²மித்வா கோ³ணே ச ரத²ஞ்ச ஸஞ்ஜானித்வா ‘‘அரே, சேடக, மய்ஹங் கோ³ணா, மய்ஹங் ரதோ²’’தி வத்வா க³ந்த்வா கோ³ணே நாஸாரஜ்ஜுயங் க³ண்ஹி, க³ஹபதிகோ ரதா² ஓருய்ஹ ‘‘அரே, து³ட்ட²சேடக, இல்லிஸமஹாஸெட்டி² ஸகலனக³ரஸ்ஸ தா³னங் தே³தி, த்வங் கிங் அஹோஸீ’’தி பக்க²ந்தி³த்வா அஸனிங் பாதெந்தோ விய க²ந்தே⁴ பஹரித்வா ரத²ங் ஆதா³ய அக³மாஸி. ஸோ புன கம்பமானோ உட்டா²ய பங்ஸுங் புஞ்சி²த்வா புஞ்சி²த்வா வேகே³ன க³ந்த்வா ரத²ங் க³ண்ஹி, க³ஹபதிகோ ரதா² ஓதரித்வா கேஸேஸு க³ஹெத்வா ஓணாமெத்வா கப்பரபஹாரேஹி கொட்டெத்வா க³லே க³ஹெத்வா ஆக³தமக்³கா³பி⁴முக²ங் கி²பித்வா பக்காமி. எத்தாவதாஸ்ஸ ஸுராமதோ³ சி²ஜ்ஜி. ஸோ கம்பமானோ வேகே³ன நிவேஸனத்³வாரங் க³ந்த்வா த⁴னங் ஆதா³ய க³ச்ச²ந்தே மஹாஜனே தி³ஸ்வா ‘‘அம்போ⁴ கிங் நாமேதங், கிங் ராஜா மம த⁴னங் விலும்பாபேதீ’’தி தங் தங் க³ந்த்வா க³ண்ஹாதி, க³ஹிதக³ஹிதா பஹரித்வா பாத³மூலேயேவ பாதெந்தி. ஸோ வேத³னாப்பத்தோ கே³ஹங் பவிஸிதுங் ஆரபி⁴. த்³வாரபாலா ‘‘அரே, து³ட்ட²க³ஹபதி, கஹங் பவிஸஸீ’’தி வங்ஸபேஸிகாஹி போதெ²த்வா கீ³வாயங் க³ஹெத்வா நீஹரிங்ஸு.
Aññataro janapadamanusso illisaseṭṭhino goṇe tasseva rathe yojetvā sattahi ratanehi pūretvā nagarā nikkhamma mahāmaggaṃ paṭipajjitvā tassa gumbassa avidūrena rathaṃ pesento ‘‘vassasataṃ jīva, sāmi, illisaseṭṭhi, taṃ nissāya idāni me yāvajīvaṃ kammaṃ akatvā jīvitabbaṃ jātaṃ, taveva ratho, taveva goṇā, taveva gehe satta ratanāni, neva mātarā dinnāni, na pitarā, taṃ nissāya laddhāni, sāmī’’ti seṭṭhino guṇakathaṃ kathento gacchati. So taṃ saddaṃ sutvā bhītatasito cintesi ‘‘ayaṃ mama nāmaṃ gahetvā idañcidañca vadati, kacci nu kho mama dhanaṃ raññā lokassa dinna’’nti gumbā nikkhamitvā goṇe ca rathañca sañjānitvā ‘‘are, ceṭaka, mayhaṃ goṇā, mayhaṃ ratho’’ti vatvā gantvā goṇe nāsārajjuyaṃ gaṇhi, gahapatiko rathā oruyha ‘‘are, duṭṭhaceṭaka, illisamahāseṭṭhi sakalanagarassa dānaṃ deti, tvaṃ kiṃ ahosī’’ti pakkhanditvā asaniṃ pātento viya khandhe paharitvā rathaṃ ādāya agamāsi. So puna kampamāno uṭṭhāya paṃsuṃ puñchitvā puñchitvā vegena gantvā rathaṃ gaṇhi, gahapatiko rathā otaritvā kesesu gahetvā oṇāmetvā kapparapahārehi koṭṭetvā gale gahetvā āgatamaggābhimukhaṃ khipitvā pakkāmi. Ettāvatāssa surāmado chijji. So kampamāno vegena nivesanadvāraṃ gantvā dhanaṃ ādāya gacchante mahājane disvā ‘‘ambho kiṃ nāmetaṃ, kiṃ rājā mama dhanaṃ vilumpāpetī’’ti taṃ taṃ gantvā gaṇhāti, gahitagahitā paharitvā pādamūleyeva pātenti. So vedanāppatto gehaṃ pavisituṃ ārabhi. Dvārapālā ‘‘are, duṭṭhagahapati, kahaṃ pavisasī’’ti vaṃsapesikāhi pothetvā gīvāyaṃ gahetvā nīhariṃsu.
ஸோ ‘‘ட²பெத்வா இதா³னி ராஜானங் நத்தி² மே அஞ்ஞோ கோசி படிஸரணோ’’தி ரஞ்ஞோ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘தே³வ, மம கே³ஹங் தும்ஹே விலும்பாபேதா²’’தி ஆஹ. நாஹங் ஸெட்டி² விலும்பாபேமி, நனு த்வமேவ ஆக³ந்த்வா ‘‘ஸசே தும்ஹே ந க³ண்ஹத², அஹங் மம த⁴னங் தா³னங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி நக³ரே பே⁴ரிங் சராபெத்வா தா³னங் அதா³ஸீதி. நாஹங் , தே³வ, தும்ஹாகங் ஸந்திகங் ஆக³ச்சா²மி, கிங் தும்ஹே மய்ஹங் மச்ச²ரியபா⁴வங் ந ஜானாத², அஹங் திணக்³கே³ன தேலபி³ந்து³ம்பி ந கஸ்ஸசி தே³மி. யோ தா³னங் தே³தி, தங் பக்கோஸாபெத்வா வீமங்ஸத², தே³வாதி. ராஜா ஸக்கங் பக்கோஸாபேஸி, த்³வின்னங் ஜனானங் விஸேஸங் நேவ ராஜா ஜானாதி, ந அமச்சா. மச்ச²ரியஸெட்டி² ‘‘கிங், தே³வ, அயங் ஸெட்டி², அஹங் ஸெட்டீ²’’தி ஆஹ. ‘‘மயங் ந ஸஞ்ஜானாம, அத்தி² தே கோசி ஸஞ்ஜானநகோ’’தி? ‘‘ப⁴ரியா மே, தே³வா’’தி. ப⁴ரியங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘கதரோ தே ஸாமிகோ’’தி புச்சி²ங்ஸு. ஸா ‘‘அய’’ந்தி ஸக்கஸ்ஸேவ ஸந்திகே அட்டா²ஸி. புத்ததீ⁴தரோ தா³ஸகம்மகரே ச பக்கோஸாபெத்வா புச்சி²ங்ஸு, ஸப்³பே³பி ஸக்கஸ்ஸேவ ஸந்திகே திட்ட²ந்தி.
So ‘‘ṭhapetvā idāni rājānaṃ natthi me añño koci paṭisaraṇo’’ti rañño santikaṃ gantvā ‘‘deva, mama gehaṃ tumhe vilumpāpethā’’ti āha. Nāhaṃ seṭṭhi vilumpāpemi, nanu tvameva āgantvā ‘‘sace tumhe na gaṇhatha, ahaṃ mama dhanaṃ dānaṃ dassāmī’’ti nagare bheriṃ carāpetvā dānaṃ adāsīti. Nāhaṃ , deva, tumhākaṃ santikaṃ āgacchāmi, kiṃ tumhe mayhaṃ macchariyabhāvaṃ na jānātha, ahaṃ tiṇaggena telabindumpi na kassaci demi. Yo dānaṃ deti, taṃ pakkosāpetvā vīmaṃsatha, devāti. Rājā sakkaṃ pakkosāpesi, dvinnaṃ janānaṃ visesaṃ neva rājā jānāti, na amaccā. Macchariyaseṭṭhi ‘‘kiṃ, deva, ayaṃ seṭṭhi, ahaṃ seṭṭhī’’ti āha. ‘‘Mayaṃ na sañjānāma, atthi te koci sañjānanako’’ti? ‘‘Bhariyā me, devā’’ti. Bhariyaṃ pakkosāpetvā ‘‘kataro te sāmiko’’ti pucchiṃsu. Sā ‘‘aya’’nti sakkasseva santike aṭṭhāsi. Puttadhītaro dāsakammakare ca pakkosāpetvā pucchiṃsu, sabbepi sakkasseva santike tiṭṭhanti.