Ediţia în limba română
    Știri / Știință

    Imunitate la radiațiile de la Cernobîl

    O echipă de cercetători americani a descoperit că ADN-ul unei specii obișnuite de viermi pare să fie rezistent la radiațiile din zona de excludere a Cernobîlului.



    O specie obișnuită de viermi pare să fie rezistentă la radiațiile din Zona de Excluziune a Cernobîlului. Credit imagine: tasnimnews.com


    În timpul vizitei în zona de excludere a Cernobîlului a cercetătorilor Matthew Rockman și Sophia Tintorila de la Universitatea din New York, aceștia au colectat mostre dintr-o specie de vierme nematod numită Oscheius tipulae.

    Ei au adunat și mostre de sol, fructe în descompunere și alte materiale organice care conțineau viermi cu diferite niveluri de radiație.

    Cercetătorii au secvențiat genomurile a 15 viermi colectați de la Cernobîl și le-au comparat cu cinci linii de nematode din alte locații.

    Deși filiațiile de viermi au variat în ceea ce privește toleranța la deteriorarea ADN-ului, aceste diferențe nu au fost legate de nivelurile de radiație de la locurile de colectare.

    De asemenea, un studiu recent de la Universitatea Princeton a descoperit că lupii care trăiesc în zona de excludere a Cernobîlului prezintă rezistență ridicată la cancer.

    În aprilie 1986, unul dintre cele patru reactoare de la Centrala Nucleară de la Cernobîl a explodat, eliberând de 400 de ori mai multe radiații decât bomba atomică lansată pe Hiroshima, Japonia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

    Peste 100000 de oameni au fost evacuați din orașul apropiat Pripyat. Întreaga zonă, situată la aproximativ 100 km nord de Kiev, este considerată de nelocuit pentru oameni.

    10 APRILIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii brazilieni au analizat țesuturi umane de diferite nuanțe obținute în timpul intervențiilor chirurgicale și au constatat că lumina nu poate trece de pielea mai închisă la culoare la o intensitate mare, ceea ce poate afecta terapiile și, de asemenea, diagnosticul.
    Oamenii de stiinta de la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, Africa de Sud, au gasit primele dovezi ca o cometa a intrat in atmosfera Pamantului si a explodat, iar unda de soc de foc a distrus orice forma de viata in calea sa.
    In urma cu aproximativ 12800 de ani, pe cand Pamantul era in incalzire si isi revenea dupa ultima epoca glaciara, a avut loc un eveniment dramatic si anormal care a inversat brusc conditiile climatice, ducand aproape de un nou stadiu glaciar. Acest eveniment a avut loc intr-un singur an, anuntand debutul episodului rece numit Younger Dryas.
    Universitatea din São Paulo, Brazilia, a creat un compozit din reziduul uscat de la prelucrarea trestiei de zahăr, care poate înlocui petrolul în producţia de plastic.
    Densităţile moderate ale bovinelor şi erbivorelor sălbatice pot coexista durabil.
    Cercetătorii au descoperit o nouă parte a corpului uman, o reţea de spaţii pline de lichid în ţesuturi, care nu au mai fost văzute înainte.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact