Știri / Știință |
Imunitate la radiațiile de la Cernobîl
O echipă de cercetători americani a descoperit că ADN-ul unei specii obișnuite de viermi pare să fie rezistent la radiațiile din zona de excludere a Cernobîlului.
În timpul vizitei în zona de excludere a Cernobîlului a cercetătorilor Matthew Rockman și Sophia Tintorila de la Universitatea din New York, aceștia au colectat mostre dintr-o specie de vierme nematod numită Oscheius tipulae.
Ei au adunat și mostre de sol, fructe în descompunere și alte materiale organice care conțineau viermi cu diferite niveluri de radiație.
Cercetătorii au secvențiat genomurile a 15 viermi colectați de la Cernobîl și le-au comparat cu cinci linii de nematode din alte locații.
Deși filiațiile de viermi au variat în ceea ce privește toleranța la deteriorarea ADN-ului, aceste diferențe nu au fost legate de nivelurile de radiație de la locurile de colectare.
De asemenea, un studiu recent de la Universitatea Princeton a descoperit că lupii care trăiesc în zona de excludere a Cernobîlului prezintă rezistență ridicată la cancer.
În aprilie 1986, unul dintre cele patru reactoare de la Centrala Nucleară de la Cernobîl a explodat, eliberând de 400 de ori mai multe radiații decât bomba atomică lansată pe Hiroshima, Japonia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Peste 100000 de oameni au fost evacuați din orașul apropiat Pripyat. Întreaga zonă, situată la aproximativ 100 km nord de Kiev, este considerată de nelocuit pentru oameni.