Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (டீகா) • Majjhimanikāya (ṭīkā)

    10. இந்த்³ரியபா⁴வனாஸுத்தவண்ணனா

    10. Indriyabhāvanāsuttavaṇṇanā

    453. ஏவங்னாமகேதி ‘‘க³ஜங்க³லா’’தி ஏவங் இத்தி²லிங்க³வஸேன லத்³த⁴னாமகே மஜ்ஜி²மபதே³ஸஸ்ஸ மரியாத³ட்டா²னபூ⁴தே நிக³மே. ஸுவேளு நாம நிசலருக்கோ²தி வத³ந்தி. ததோ அஞ்ஞங் ஏவாதி பன அதி⁴ப்பாயேன ‘‘ஏகா ருக்க²ஜாதீ’’தி வுத்தங். சக்கு²ஸோதானங் யதா²ஸகவிஸயதோ நிவாரணங் த³மனங் இந்த்³ரியபா⁴வனா, தஞ்ச கோ² ஸப்³ப³ஸோ அத³ஸ்ஸனேன அஸவனேனாதி ஆஹ – ‘‘சக்கு²னா ரூபங் ந பஸ்ஸதி, ஸோதேன ஸத்³த³ங் ந ஸுணாதீ’’தி. ஸதி ஹி த³ஸ்ஸனே ஸவனே ச தானி அத³ந்தானி அபா⁴விதானேவாதி அதி⁴ப்பாயோ. சக்கு²ஸோதானி ச அஸம்பத்தக்³கா³ஹிதாய து³ரக்கி²தானீதி ப்³ராஹ்மணோ தேஸங்யேவ விஸயக்³க³ஹணங் படிக்கி²பி. அஸதி³ஸாயாதி அஞ்ஞதித்தி²யஸமயேஹி அஸாதா⁴ரணாய. ஆலயந்தி கதே²துகாமதாகாரந்தி அத்தோ².

    453.Evaṃnāmaketi ‘‘gajaṅgalā’’ti evaṃ itthiliṅgavasena laddhanāmake majjhimapadesassa mariyādaṭṭhānabhūte nigame. Suveḷu nāma nicalarukkhoti vadanti. Tato aññaṃ evāti pana adhippāyena ‘‘ekā rukkhajātī’’ti vuttaṃ. Cakkhusotānaṃ yathāsakavisayato nivāraṇaṃ damanaṃ indriyabhāvanā, tañca kho sabbaso adassanena asavanenāti āha – ‘‘cakkhunā rūpaṃ na passati, sotena saddaṃ na suṇātī’’ti. Sati hi dassane savane ca tāni adantāni abhāvitānevāti adhippāyo. Cakkhusotāni ca asampattaggāhitāya durakkhitānīti brāhmaṇo tesaṃyeva visayaggahaṇaṃ paṭikkhipi. Asadisāyāti aññatitthiyasamayehi asādhāraṇāya. Ālayanti kathetukāmatākāranti attho.

    454. விபஸ்ஸனுபெக்கா²தி ஆரத்³த⁴விபஸ்ஸகஸ்ஸ விபஸ்ஸனாஞாணேன லக்க²ணத்தயே தி³ட்டே² ஸங்கா²ரானங் அனிச்சபா⁴வாதி³விசினநே மஜ்ஜ²த்தபூ⁴தா விபஸ்ஸனாஸங்கா²தா உபெக்கா². ஸா பன யஸ்மா பா⁴வனாவிஸேஸப்பத்தியா ஹெட்டி²மேஹி விபஸ்ஸனாவாரேஹி ஸந்தா சேவ பணீதா ச, பகே³வ சக்கு²விஞ்ஞாணாதி³ஸஹக³தாஹி உபெக்கா²ஹி, தஸ்மா ஆஹ – ‘‘ஏஸா ஸந்தா ஏஸா பணீதா’’தி. அதப்பிகாதி ஸந்தபணீதபா⁴வனாரஸவஸேன தித்திங் ந ஜனேதி. தேனேவாஹ –

    454.Vipassanupekkhāti āraddhavipassakassa vipassanāñāṇena lakkhaṇattaye diṭṭhe saṅkhārānaṃ aniccabhāvādivicinane majjhattabhūtā vipassanāsaṅkhātā upekkhā. Sā pana yasmā bhāvanāvisesappattiyā heṭṭhimehi vipassanāvārehi santā ceva paṇītā ca, pageva cakkhuviññāṇādisahagatāhi upekkhāhi, tasmā āha – ‘‘esā santā esā paṇītā’’ti. Atappikāti santapaṇītabhāvanārasavasena tittiṃ na janeti. Tenevāha –

    ‘‘ஸுஞ்ஞாகா³ரங் பவிட்ட²ஸ்ஸ, ஸந்தசித்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ;

    ‘‘Suññāgāraṃ paviṭṭhassa, santacittassa bhikkhuno;

    அமானுஸீ ரதீ ஹோதி, ஸம்மா த⁴ம்மங் விபஸ்ஸதோ’’தி. (த⁴॰ ப॰ 373);

    Amānusī ratī hoti, sammā dhammaṃ vipassato’’ti. (dha. pa. 373);

    இதீதி ஏவங் வக்க²மானாகாரேனாதி அத்தோ². அயங் பி⁴க்கூ²தி அயங் ஆரத்³த⁴விபஸ்ஸகோ பி⁴க்கூ²தி யோஜனா. சக்கு²த்³வாரே ரூபாரம்மணம்ஹீதி சக்கு²த்³வாரே ஆபாத²க³தே ரூபாரம்மணே. மனாபந்தி மனாபபா⁴வேன பவத்தனகங். மஜ்ஜ²த்தே மனாபாமனாபந்தி இட்ட²மஜ்ஜ²த்தே மனாபபா⁴வேன அமனாபபா⁴வேன ச பவத்தனகங் மனாபாமனாபங் நாமாதி. தேனாஹ (‘‘நேவ மனாபங் ந அமனாப’’ந்தி). இமினா மனாபபா⁴வோ க³ஹிதோ, ‘‘நேவ மனாப’’ந்தி இமினா மனாபபா⁴வோ மஜ்ஜ²த்தோ ச உப⁴யங் ஏகதே³ஸதோ லப்³ப⁴தீதி, ‘‘மனாபாமனாப’’ந்தி வுத்தங். ஏவங் ஆரம்மணே லப்³ப⁴மானவிஸேஸவஸேன ததா³ரம்மணஸ்ஸ சித்தஸ்ஸ பாகதிகங் பவத்திஆகாரங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி தப்படிஸேதே⁴ன அரியஸ்ஸ வினயே அனுத்தரங் இந்த்³ரியபா⁴வனங் த³ஸ்ஸேதுங், ‘‘தஸ்ஸ ரஜ்ஜிதுங் வா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்ராயங் யோஜனா – தஸ்ஸ சித்தங் இட்டே² ஆரம்மணே ரஜ்ஜிதுங் வா அனிட்டே² ஆரம்மணே து³ஸ்ஸிதுங் வா மஜ்ஜ²த்தே ஆரம்மணே முய்ஹிதுங் வா. அத³த்வாதி நிஸேதெ⁴த்வா. பரிக்³க³ஹெத்வாதி பரிஜானநவஸேன ஞாணேன க³ஹெத்வா ஞாததீரணபஹானபரிஞ்ஞாஹி பரிஜானித்வா. விபஸ்ஸனங் மஜ்ஜ²த்தே ட²பேதீதி அனுக்கமேன விபஸ்ஸனுபெக்க²ங் நிப்³ப³த்தெத்வா தங் ஸங்கா²ருபெக்க²ங் பாபெத்வா ட²பேதி. சக்கு²மாதி ந பஸாத³சக்கு²னோ அத்தி²தாமத்தஜோதனங்; அத² கோ² தஸ்ஸ அதிஸயேன அத்தி²தாஜோதனங், ‘‘ஸீலவா’’திஆதீ³ஸு வியாதி ஆஹ – ‘‘சக்கு²மாதி ஸம்பன்னசக்கு² விஸுத்³த⁴னெத்தோ’’தி.

    Itīti evaṃ vakkhamānākārenāti attho. Ayaṃ bhikkhūti ayaṃ āraddhavipassako bhikkhūti yojanā. Cakkhudvāre rūpārammaṇamhīti cakkhudvāre āpāthagate rūpārammaṇe. Manāpanti manāpabhāvena pavattanakaṃ. Majjhatte manāpāmanāpanti iṭṭhamajjhatte manāpabhāvena amanāpabhāvena ca pavattanakaṃ manāpāmanāpaṃ nāmāti. Tenāha (‘‘neva manāpaṃ na amanāpa’’nti). Iminā manāpabhāvo gahito, ‘‘neva manāpa’’nti iminā manāpabhāvo majjhatto ca ubhayaṃ ekadesato labbhatīti, ‘‘manāpāmanāpa’’nti vuttaṃ. Evaṃ ārammaṇe labbhamānavisesavasena tadārammaṇassa cittassa pākatikaṃ pavattiākāraṃ dassetvā idāni tappaṭisedhena ariyassa vinaye anuttaraṃ indriyabhāvanaṃ dassetuṃ, ‘‘tassa rajjituṃ vā’’tiādi vuttaṃ. Tatrāyaṃ yojanā – tassa cittaṃ iṭṭhe ārammaṇe rajjituṃ vā aniṭṭhe ārammaṇe dussituṃ vā majjhatte ārammaṇe muyhituṃ vā. Adatvāti nisedhetvā. Pariggahetvāti parijānanavasena ñāṇena gahetvā ñātatīraṇapahānapariññāhi parijānitvā. Vipassanaṃ majjhatte ṭhapetīti anukkamena vipassanupekkhaṃ nibbattetvā taṃ saṅkhārupekkhaṃ pāpetvā ṭhapeti. Cakkhumāti na pasādacakkhuno atthitāmattajotanaṃ; atha kho tassa atisayena atthitājotanaṃ, ‘‘sīlavā’’tiādīsu viyāti āha – ‘‘cakkhumāti sampannacakkhu visuddhanetto’’ti.

    456. ஈஸகங் போணேதி மஜ்ஜே² உச்சங் ஹுத்வா ஈஸகங் போணே, ந அந்தந்தேன வங்கே. தேனாஹ – ‘‘ரதீ²ஸா விய உட்ட²ஹித்வா டி²தே’’தி.

    456.Īsakaṃ poṇeti majjhe uccaṃ hutvā īsakaṃ poṇe, na antantena vaṅke. Tenāha – ‘‘rathīsā viya uṭṭhahitvā ṭhite’’ti.

    461. படிகூலேதி அமனுஞ்ஞே ஆரம்மணே. அப்படிகூலஸஞ்ஞீதி ந படிகூலஸஞ்ஞீ. தங் பன அப்படிகூலஸஞ்ஞிதங் த³ஸ்ஸேதுங், ‘‘மெத்தாப²ரணேன வா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² படிகூலே அனிட்டே² வத்து²ஸ்மிங் ஸத்தஸஞ்ஞிதே மெத்தாப²ரணேன வா தா⁴துஸோ உபஸங்ஹாரேன வா ஸங்கா²ரஸஞ்ஞிதே பன தா⁴துஸோ உபஸங்ஹாரேன வாதி யோஜேதப்³ப³ங். அப்படிகூலஸஞ்ஞீ விஹரதீதி ஹிதேஸிதாய த⁴ம்மஸபா⁴வசிந்தனாய ச நப்படிகூலஸஞ்ஞீ ஹுத்வா இரியாபத²விஹாரேன விஹரதி. அப்படிகூலே இட்டே² வத்து²ஸ்மிங் ஸத்தஸஞ்ஞிதே கேஸாதி³அஸுசிகொட்டா²ஸமத்தமேவாதி அஸுப⁴ப²ரணேன வாதி அஸுப⁴தோ மனஸிகாரவஸேன. இத³ங் ரூபாரூபமத்தங் அனிச்சங் ஸங்க²தந்தி அனிச்சதோ உபஸங்ஹாரேன வா. ததோ ஏவ, ‘‘து³க்க²ங் விபரிணாமத⁴ம்ம’’ந்தி மனஸி கரொந்தோ படிகூலஸஞ்ஞீ விஹரதி. ஸேஸபதே³ஸூதி, ‘‘படிகூலே ச அப்படிகூலே சா’’திஆதி³னா ஆக³தேஸு ஸேஸேஸு த்³வீஸு பதே³ஸு. தத்த² ஹி இட்டா²னிட்ட²வத்தூ²னி ஏகஜ்ஜ²ங் க³ஹெத்வா வுத்தங் யதா² ஸத்தானங் பட²மங் படிகூலதோ உபட்டி²தமேவ பச்சா² க³ஹணாகாரவஸேன அவத்த²ந்தரேன வா அப்படிகூலதோ உபட்டா²தி. யஞ்ச அப்படிகூலதோ உபட்டி²தமேவ பச்சா² படிகூலதோ உபட்டா²தி, தது³ப⁴யேபி கீ²ணாஸவோ ஸசே ஆகங்க²தி, வுத்தனயேன அப்படிகூலஸஞ்ஞீ விஹரெய்ய படிகூலஸஞ்ஞீ வாதி.

    461.Paṭikūleti amanuññe ārammaṇe. Appaṭikūlasaññīti na paṭikūlasaññī. Taṃ pana appaṭikūlasaññitaṃ dassetuṃ, ‘‘mettāpharaṇena vā’’tiādi vuttaṃ. Tattha paṭikūle aniṭṭhe vatthusmiṃ sattasaññite mettāpharaṇena vā dhātuso upasaṃhārena vā saṅkhārasaññite pana dhātuso upasaṃhārena vāti yojetabbaṃ. Appaṭikūlasaññī viharatīti hitesitāya dhammasabhāvacintanāya ca nappaṭikūlasaññī hutvā iriyāpathavihārena viharati. Appaṭikūle iṭṭhe vatthusmiṃ sattasaññite kesādiasucikoṭṭhāsamattamevāti asubhapharaṇena vāti asubhato manasikāravasena. Idaṃ rūpārūpamattaṃ aniccaṃ saṅkhatanti aniccato upasaṃhārena vā. Tato eva, ‘‘dukkhaṃ vipariṇāmadhamma’’nti manasi karonto paṭikūlasaññī viharati. Sesapadesūti, ‘‘paṭikūle ca appaṭikūle cā’’tiādinā āgatesu sesesu dvīsu padesu. Tattha hi iṭṭhāniṭṭhavatthūni ekajjhaṃ gahetvā vuttaṃ yathā sattānaṃ paṭhamaṃ paṭikūlato upaṭṭhitameva pacchā gahaṇākāravasena avatthantarena vā appaṭikūlato upaṭṭhāti. Yañca appaṭikūlato upaṭṭhitameva pacchā paṭikūlato upaṭṭhāti, tadubhayepi khīṇāsavo sace ākaṅkhati, vuttanayena appaṭikūlasaññī vihareyya paṭikūlasaññī vāti.

    தது³ப⁴யங் அபி⁴னிவஜ்ஜெத்வாதி ஸபா⁴வதோ பா⁴வனானுபா⁴வதோ ச உபட்டி²தங் ஆரம்மணங் படிகூலஸபா⁴வங் அப்படிகூலஸபா⁴வங் வாதி தங் உப⁴யங் பஹாய அக்³க³ஹெத்வா. ஸப்³ப³ஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிங் பன, ‘‘மஜ்ஜ²த்தோ ஹுத்வா விஹரிதுகாமோ கிங் கரோதீ’’தி, வத்வா தத்த² படிபஜ்ஜனவிதி⁴ங் த³ஸ்ஸெந்தோ, ‘‘இட்டா²னிட்டே²ஸு…பே॰… தோ³மனஸ்ஸிதோ ஹோதீ’’தி ஆஹ. இதா³னி யதா²வுத்தமத்த²ங் படிஸம்பி⁴தா³மக்³க³பாளியா விபா⁴வேதுங், ‘‘வுத்தங் ஹேத’’ந்திஆதி³மாஹ. தஸ்ஸத்தோ² ஹெட்டா² வுத்தனயோ ஏவ. ஸதோதி ஸதிவேபுல்லப்பத்தியா ஸதிமா. ஸம்பஜானோதி பஞ்ஞாவேபுல்லப்பத்தியா ஸம்பஜானகாரீ. சக்கு²னா ரூபங் தி³ஸ்வாதி காரணவஸேன சக்கூ²தி லத்³த⁴வோஹாரேன ரூபத³ஸ்ஸனஸமத்தே²ன சக்கு²விஞ்ஞாணேன, சக்கு²னா வா கரணபூ⁴தேன ரூபங் பஸ்ஸித்வா. நேவ ஸுமனோ ஹோதி கே³ஹஸ்ஸிதஸோமனஸ்ஸபடிக்கே²பேன நெக்க²ம்மபக்கி²காய கிரியாஸோமனஸ்ஸவேத³னாய.

    Tadubhayaṃabhinivajjetvāti sabhāvato bhāvanānubhāvato ca upaṭṭhitaṃ ārammaṇaṃ paṭikūlasabhāvaṃ appaṭikūlasabhāvaṃ vāti taṃ ubhayaṃ pahāya aggahetvā. Sabbasmiṃ vatthusmiṃ pana, ‘‘majjhatto hutvā viharitukāmo kiṃ karotī’’ti, vatvā tattha paṭipajjanavidhiṃ dassento, ‘‘iṭṭhāniṭṭhesu…pe… domanassito hotī’’ti āha. Idāni yathāvuttamatthaṃ paṭisambhidāmaggapāḷiyā vibhāvetuṃ, ‘‘vuttaṃ heta’’ntiādimāha. Tassattho heṭṭhā vuttanayo eva. Satoti sativepullappattiyā satimā. Sampajānoti paññāvepullappattiyā sampajānakārī. Cakkhunārūpaṃ disvāti kāraṇavasena cakkhūti laddhavohārena rūpadassanasamatthena cakkhuviññāṇena, cakkhunā vā karaṇabhūtena rūpaṃ passitvā. Neva sumano hoti gehassitasomanassapaṭikkhepena nekkhammapakkhikāya kiriyāsomanassavedanāya.

    இமேஸு சாதி ‘‘அஞ்ஞதா² ச பனானந்த³, அரியஸ்ஸ வினயே அனுத்தரா இந்த்³ரியபா⁴வனா ஹோதீ’’திஆதி³னா (ம॰ நி॰ 3.453), – ‘‘கத²ஞ்சானந்த³, ஸேகோ² ஹோதி படிபதோ³’’திஆதி³னா (ம॰ நி॰ 3.460); – ‘‘கத²ஞ்சானந்த³, அரியோ ஹோதி பா⁴விதிந்த்³ரியோ’’திஆதி³னா (ம॰ நி॰ 3.461) ச ஆக³தேஸு திவிதே⁴ஸு நயேஸு. மனாபங் அமனாபங் மனாபாமனாபந்தி எத்த² மனாபக்³க³ஹணேன ஸோமனஸ்ஸயுத்தகுஸலாகுஸலானங், அமனாபக்³க³ஹணேன தோ³மனஸ்ஸயுத்தஅகுஸலானங், மனாபாமனாபக்³க³ஹணேன தப்³பி³து⁴ருபெக்கா²யுத்தானங் ஸங்க³ஹிதத்தா பட²மனயே ‘‘ஸங்கிலேஸங் வட்டதி, நிக்கிலேஸங் வட்டதீ’’தி வுத்தங். பட²மனயே ஹி புது²ஜ்ஜனஸ்ஸ அதி⁴ப்பேதத்தா ஸங்கிலேஸகிலேஸவிப்பயுத்தம்பி யுஜ்ஜதி. து³தியனயே பன ‘‘ஸோ…பே॰… அட்³டீ³யதீ’’திஆதி³வசனதோ ‘‘பட²மங் ஸங்கிலேஸங் வட்டதீ’’தி வுத்தங். ஸெக்க²ஸ்ஸ அதி⁴ப்பேதத்தா சஸ்ஸ அப்பஹீனகிலேஸவஸேன, ‘‘ஸங்கிலேஸம்பி வட்டதீ’’தி வுத்தங். ததியனயே அரஹதோ அதி⁴ப்பேதத்தா, ‘‘ததியங் நிக்கிலேஸமேவ வட்டதீ’’தி வுத்தங். ஸெக்க²வாரே பன ‘‘சக்கு²மா புரிஸோ’’திஆதி³கா உபமா ஏகமேவ அத்த²ங் ஞாபேதுங் ஆஹ. தஸ்மா சக்கு²த்³வாரஸ்ஸ உப்பன்னே ராகா³தி³கே விக்க²ம்பெ⁴த்வா விபஸ்ஸனுபெக்கா²ய பதிட்டா²னங் அரியா இந்த்³ரியபா⁴வனாதி. பட²மனயோ விபஸ்ஸகவஸேன ஆக³தோ, து³தியோ ஸெக்க²ஸ்ஸ வஸேன, பட²மது³தியோ ச ஸெக்க²புது²ஜ்ஜனானங் மூலகம்மட்டா²னவஸேன, ததியோ கீ²ணாஸவஸ்ஸ அரியவிஹாரவஸேன ஆக³தோ. பட²மனயே ச புது²ஜ்ஜனஸ்ஸ வஸேன, து³தியனயே ஸெக்க²ஸ்ஸ வஸேன குஸலங் வுத்தங், ததியனயே அஸெக்க²ஸ்ஸ வஸேன கிரியாப்³யாகதங் வுத்தந்தி அயங் விஸேஸோ வேதி³தப்³போ³.

    Imesu cāti ‘‘aññathā ca panānanda, ariyassa vinaye anuttarā indriyabhāvanā hotī’’tiādinā (ma. ni. 3.453), – ‘‘kathañcānanda, sekho hoti paṭipado’’tiādinā (ma. ni. 3.460); – ‘‘kathañcānanda, ariyo hoti bhāvitindriyo’’tiādinā (ma. ni. 3.461) ca āgatesu tividhesu nayesu. Manāpaṃ amanāpaṃ manāpāmanāpanti ettha manāpaggahaṇena somanassayuttakusalākusalānaṃ, amanāpaggahaṇena domanassayuttaakusalānaṃ, manāpāmanāpaggahaṇena tabbidhurupekkhāyuttānaṃ saṅgahitattā paṭhamanaye ‘‘saṃkilesaṃ vaṭṭati, nikkilesaṃ vaṭṭatī’’ti vuttaṃ. Paṭhamanaye hi puthujjanassa adhippetattā saṃkilesakilesavippayuttampi yujjati. Dutiyanaye pana ‘‘so…pe… aḍḍīyatī’’tiādivacanato ‘‘paṭhamaṃ saṃkilesaṃ vaṭṭatī’’ti vuttaṃ. Sekkhassa adhippetattā cassa appahīnakilesavasena, ‘‘saṃkilesampi vaṭṭatī’’ti vuttaṃ. Tatiyanaye arahato adhippetattā, ‘‘tatiyaṃ nikkilesameva vaṭṭatī’’ti vuttaṃ. Sekkhavāre pana ‘‘cakkhumā puriso’’tiādikā upamā ekameva atthaṃ ñāpetuṃ āha. Tasmā cakkhudvārassa uppanne rāgādike vikkhambhetvā vipassanupekkhāya patiṭṭhānaṃ ariyā indriyabhāvanāti. Paṭhamanayo vipassakavasena āgato, dutiyo sekkhassa vasena, paṭhamadutiyo ca sekkhaputhujjanānaṃ mūlakammaṭṭhānavasena, tatiyo khīṇāsavassa ariyavihāravasena āgato. Paṭhamanaye ca puthujjanassa vasena, dutiyanaye sekkhassa vasena kusalaṃ vuttaṃ, tatiyanaye asekkhassa vasena kiriyābyākataṃ vuttanti ayaṃ viseso veditabbo.

    பபஞ்சஸூத³னியா மஜ்ஜி²மனிகாயட்ட²கதா²ய

    Papañcasūdaniyā majjhimanikāyaṭṭhakathāya

    இந்த்³ரியபா⁴வனாஸுத்தவண்ணனாய லீனத்த²ப்பகாஸனா ஸமத்தா.

    Indriyabhāvanāsuttavaṇṇanāya līnatthappakāsanā samattā.

    நிட்டி²தா ச ஸளாயதனவக்³க³வண்ணனா.

    Niṭṭhitā ca saḷāyatanavaggavaṇṇanā.

    உபரிபண்ணாஸடீகா ஸமத்தா.

    Uparipaṇṇāsaṭīkā samattā.




    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய • Majjhimanikāya / 10. இந்த்³ரியபா⁴வனாஸுத்தங் • 10. Indriyabhāvanāsuttaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) / 10. இந்த்³ரியபா⁴வனாஸுத்தவண்ணனா • 10. Indriyabhāvanāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact