Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [423] 7. இந்த்³ரியஜாதகவண்ணனா

    [423] 7. Indriyajātakavaṇṇanā

    யோ இந்த்³ரியானந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ புராணது³தியிகாபலோப⁴னங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸாவத்தி²யங் கிரேகோ குலபுத்தோ ஸத்து² த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா ‘‘ந ஸக்கா அகா³ரமஜ்ஜே² வஸந்தேன ஏகந்தபரிபுண்ணங் ஏகந்தபரிஸுத்³த⁴ங் ப்³ரஹ்மசரியங் சரிதுங், நிய்யானிகஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா து³க்க²ஸ்ஸந்தங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி க⁴ரே விப⁴வங் புத்ததா³ரஸ்ஸ நிய்யாதெ³த்வா நிக்க²மித்வா ஸத்தா²ரங் பப்³ப³ஜ்ஜங் யாசி. ஸத்தா²பிஸ்ஸ பப்³ப³ஜ்ஜங் தா³பேஸி. தஸ்ஸ ஆசரியுபஜ்ஜா²யேஹி ஸத்³தி⁴ங் பிண்டா³ய சரதோ நவகத்தா சேவ பி⁴க்கூ²னங் ப³ஹுபா⁴வேன ச குலக⁴ரே வா ஆஸனஸாலாய வா ஆஸனங் ந பாபுணாதி, ஸங்க⁴னவகானங் கோடியங் பீட²கங் வா ப²லகங் வா பாபுணாதி. ஆஹாரோபி உளுங்கபிட்டே²ன க⁴ட்டிதா பி⁴ன்னஸித்த²கயாகு³ வா பூதிஸுக்க²க²ஜ்ஜகங் வா ஜா²மஸுக்க²கூரோ வா பாபுணாதி, யாபனபமாணங் ந ஹோதி. ஸோ அத்தனா லத்³த⁴ங் க³ஹெத்வா புராணது³தியிகாய ஸந்திகங் க³ச்ச²தி. அத²ஸ்ஸ ஸா பத்தங் க³ஹெத்வா வந்தி³த்வா பத்ததோ ப⁴த்தங் நீஹரித்வா ஸுஸம்பாதி³தானி யாகு³ப⁴த்தஸூபப்³யஞ்ஜனானி தே³தி. மஹல்லகோ ரஸதண்ஹாய ப³ஜ்ஜி²த்வா புராணது³தியிகங் ஜஹிதுங் ந ஸக்கோதி. ஸா சிந்தேஸி ‘‘ப³த்³தோ⁴ நு கோ², நோதி வீமங்ஸிஸ்ஸாமி ந’’ந்தி.

    Yoindriyānanti idaṃ satthā jetavane viharanto purāṇadutiyikāpalobhanaṃ ārabbha kathesi. Sāvatthiyaṃ kireko kulaputto satthu dhammadesanaṃ sutvā ‘‘na sakkā agāramajjhe vasantena ekantaparipuṇṇaṃ ekantaparisuddhaṃ brahmacariyaṃ carituṃ, niyyānikasāsane pabbajitvā dukkhassantaṃ karissāmī’’ti ghare vibhavaṃ puttadārassa niyyādetvā nikkhamitvā satthāraṃ pabbajjaṃ yāci. Satthāpissa pabbajjaṃ dāpesi. Tassa ācariyupajjhāyehi saddhiṃ piṇḍāya carato navakattā ceva bhikkhūnaṃ bahubhāvena ca kulaghare vā āsanasālāya vā āsanaṃ na pāpuṇāti, saṅghanavakānaṃ koṭiyaṃ pīṭhakaṃ vā phalakaṃ vā pāpuṇāti. Āhāropi uḷuṅkapiṭṭhena ghaṭṭitā bhinnasitthakayāgu vā pūtisukkhakhajjakaṃ vā jhāmasukkhakūro vā pāpuṇāti, yāpanapamāṇaṃ na hoti. So attanā laddhaṃ gahetvā purāṇadutiyikāya santikaṃ gacchati. Athassa sā pattaṃ gahetvā vanditvā pattato bhattaṃ nīharitvā susampāditāni yāgubhattasūpabyañjanāni deti. Mahallako rasataṇhāya bajjhitvā purāṇadutiyikaṃ jahituṃ na sakkoti. Sā cintesi ‘‘baddho nu kho, noti vīmaṃsissāmi na’’nti.

    அதே²கதி³வஸங் ஜனபத³மனுஸ்ஸங் ஸேதமத்திகாய ந்ஹாபெத்வா கே³ஹே நிஸீதா³பெத்வா அஞ்ஞேபிஸ்ஸ கதிபயே பரிவாரமனுஸ்ஸே ஆணாபெத்வா தோ²கதோ²கங் பானபோ⁴ஜனங் தா³பேஸி. தே கா²த³ந்தா பு⁴ஞ்ஜந்தா நிஸீதி³ங்ஸு. கே³ஹத்³வாரே ச சக்கேஸு கோ³ணே ப³ந்தா⁴பெத்வா ஏகங் ஸகடம்பி ட²பாபேஸி, ஸயங் பன பிட்டி²க³ப்³பே⁴ நிஸீதி³த்வா பூவே பசி. மஹல்லகோ ஆக³ந்த்வா த்³வாரே அட்டா²ஸி. தங் தி³ஸ்வா ஏகோ மஹல்லகபுரிஸோ ‘‘அய்யே, ஏகோ தே²ரோ த்³வாரே டி²தோ’’தி ஆஹ. ‘‘வந்தி³த்வா அதிச்சா²பேஹீ’’தி. ஸோ ‘‘அதிச்ச²த², ப⁴ந்தே’’தி புனப்புனங் கதெ²த்வாபி தங் அக³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘அய்யே, தே²ரோ ந க³ச்ச²தீ’’தி ஆஹ. ஸா ஆக³ந்த்வா ஸாணிங் உக்கி²பித்வா ஓலோகெத்வா ‘‘அம்போ⁴ அயங் மம தா³ரகபிதா’’தி வத்வா நிக்க²மித்வா பத்தங் க³ஹெத்வா கே³ஹங் பவேஸெத்வா பரிவிஸித்வா போ⁴ஜனபரியோஸானே வந்தி³த்வா ‘‘ப⁴ந்தே, தும்ஹே இதே⁴வ பரினிப்³பா³யத², மயங் எத்தகங் காலங் அஞ்ஞங் குலங் ந க³ண்ஹிம்ஹ, அஸாமிகே பன க⁴ரே க⁴ராவாஸோ ந ஸண்டா²தி, மயங் அஞ்ஞங் குலங் க³ண்ஹாம, தூ³ரங் ஜனபத³ங் க³ச்சி²ஸ்ஸாம, தும்ஹே அப்பமத்தா ஹோத², ஸசே மே தோ³ஸோ அத்தி², க²மதா²’’தி ஆஹ. மஹல்லகஸ்ஸ ஹத³யபா²லனகாலோ விய அஹோஸி. அத² நங் ‘‘அஹங் தங் ஜஹிதுங் ந ஸக்கோமி, மா க³ச்ச², விப்³ப⁴மிஸ்ஸாமி, அஸுகட்டா²னே மே ஸாடகங் பேஸேஹி, பத்தசீவரங் படிச்சா²பெத்வா ஆக³ச்சி²ஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. ஸா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி². மஹல்லகோ விஹாரங் க³ந்த்வா ஆசரியுபஜ்ஜா²யே பத்தசீவரங் படிச்சா²பெந்தோ ‘‘கஸ்மா, ஆவுஸோ, ஏவங் கரோஸீ’’தி வுத்தோ ‘‘புராணது³தியிகங் ஜஹிதுங் ந ஸக்கோமி விப்³ப⁴மிஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. அத² நங் தே அனிச்ச²ந்தஞ்ஞேவ ஸத்து² ஸந்திகங் நெத்வா ‘‘கிங், பி⁴க்க²வே, இமங் அனிச்ச²ந்தஞ்ஞேவ ஆனயித்தா²’’தி வுத்தே ‘‘ப⁴ந்தே, அயங் உக்கண்டி²த்வா விப்³ப⁴மிதுகாமோ’’தி வதி³ங்ஸு. அத² நங் ஸத்தா² ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங் பி⁴க்கு² உக்கண்டி²தோஸீ’’தி புச்சி². ‘‘ஸச்சங், ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘கோ தங் உக்கண்டா²பேஸீ’’தி? ‘‘புராணது³தியிகா ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே ‘‘பி⁴க்கு² ந இதா³னேவ ஸா இத்தீ² துய்ஹங் அனத்த²காரிகா, புப்³பே³பி த்வங் தங் நிஸ்ஸாய சதூஹி ஜா²னேஹி பரிஹீனோ மஹாது³க்க²ங் பத்வா மங் நிஸ்ஸாய தம்ஹா து³க்கா² முச்சித்வா நட்ட²ஜ்ஜா²னங் படிலபீ⁴’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Athekadivasaṃ janapadamanussaṃ setamattikāya nhāpetvā gehe nisīdāpetvā aññepissa katipaye parivāramanusse āṇāpetvā thokathokaṃ pānabhojanaṃ dāpesi. Te khādantā bhuñjantā nisīdiṃsu. Gehadvāre ca cakkesu goṇe bandhāpetvā ekaṃ sakaṭampi ṭhapāpesi, sayaṃ pana piṭṭhigabbhe nisīditvā pūve paci. Mahallako āgantvā dvāre aṭṭhāsi. Taṃ disvā eko mahallakapuriso ‘‘ayye, eko thero dvāre ṭhito’’ti āha. ‘‘Vanditvā aticchāpehī’’ti. So ‘‘aticchatha, bhante’’ti punappunaṃ kathetvāpi taṃ agacchantaṃ disvā ‘‘ayye, thero na gacchatī’’ti āha. Sā āgantvā sāṇiṃ ukkhipitvā oloketvā ‘‘ambho ayaṃ mama dārakapitā’’ti vatvā nikkhamitvā pattaṃ gahetvā gehaṃ pavesetvā parivisitvā bhojanapariyosāne vanditvā ‘‘bhante, tumhe idheva parinibbāyatha, mayaṃ ettakaṃ kālaṃ aññaṃ kulaṃ na gaṇhimha, asāmike pana ghare gharāvāso na saṇṭhāti, mayaṃ aññaṃ kulaṃ gaṇhāma, dūraṃ janapadaṃ gacchissāma, tumhe appamattā hotha, sace me doso atthi, khamathā’’ti āha. Mahallakassa hadayaphālanakālo viya ahosi. Atha naṃ ‘‘ahaṃ taṃ jahituṃ na sakkomi, mā gaccha, vibbhamissāmi, asukaṭṭhāne me sāṭakaṃ pesehi, pattacīvaraṃ paṭicchāpetvā āgacchissāmī’’ti āha. Sā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchi. Mahallako vihāraṃ gantvā ācariyupajjhāye pattacīvaraṃ paṭicchāpento ‘‘kasmā, āvuso, evaṃ karosī’’ti vutto ‘‘purāṇadutiyikaṃ jahituṃ na sakkomi vibbhamissāmī’’ti āha. Atha naṃ te anicchantaññeva satthu santikaṃ netvā ‘‘kiṃ, bhikkhave, imaṃ anicchantaññeva ānayitthā’’ti vutte ‘‘bhante, ayaṃ ukkaṇṭhitvā vibbhamitukāmo’’ti vadiṃsu. Atha naṃ satthā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ bhikkhu ukkaṇṭhitosī’’ti pucchi. ‘‘Saccaṃ, bhante’’ti. ‘‘Ko taṃ ukkaṇṭhāpesī’’ti? ‘‘Purāṇadutiyikā bhante’’ti vutte ‘‘bhikkhu na idāneva sā itthī tuyhaṃ anatthakārikā, pubbepi tvaṃ taṃ nissāya catūhi jhānehi parihīno mahādukkhaṃ patvā maṃ nissāya tamhā dukkhā muccitvā naṭṭhajjhānaṃ paṭilabhī’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ புரோஹிதங் படிச்ச தஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணியா குச்சி²ம்ஹி நிப்³ப³த்தி. ஜாததி³வஸே சஸ்ஸ ஸகலனக³ரே ஆவுதா⁴னி பஜ்ஜலிங்ஸு, தேனஸ்ஸ ‘‘ஜோதிபாலகுமாரோ’’தி நாமங் கரிங்ஸு. ஸோ வயப்பத்தோ தக்கஸிலாயங் ஸப்³ப³ஸிப்பானி உக்³க³ண்ஹித்வா ரஞ்ஞோ ஸிப்பங் த³ஸ்ஸெத்வா இஸ்ஸரியங் பஹாய கஞ்சி அஜானாபெத்வா அக்³க³த்³வாரேன நிக்க²மித்வா அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா ஸக்கத³த்தியே கவிட்ட²கஅஸ்ஸமே இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா ஜா²னாபி⁴ஞ்ஞாயோ நிப்³ப³த்தேஸி. தங் தத்த² வஸந்தங் அனேகானி இஸிஸதானி பரிவாரேஸுங், மஹாஸமாக³மோ அஹோஸி. ஸோ ஸரப⁴ங்க³ஸத்தா² நாம அஹோஸி, தஸ்ஸ ஸத்த அந்தேவாஸிகஜெட்ட²கா அஹேஸுங். தேஸு ஸாலிஸ்ஸரோ நாம இஸி கவிட்ட²கஅஸ்ஸமா நிக்க²மித்வா ஸுரட்ட²ஜனபதே³ புரத்தி²மஜனபதே³ ஸாதோதி³காய நாம நதி³யா தீரே அனேகஸஹஸ்ஸஇஸிபரிவாரோ வஸி. மெண்டி³ஸ்ஸரோ நாம இஸி பஜ்ஜோதகபஞ்சாலரஞ்ஞோ விஜிதே கலப்³ப³சூளகங் நாம நிக³மங் நிஸ்ஸாய அனேகஸஹஸ்ஸஇஸிபரிவாரோ வஸி. பப்³ப³தோ நாம இஸி ஏகங் அடவிஜனபத³ங் நிஸ்ஸாய அனேகஸஹஸ்ஸஇஸிபரிவாரோ வஸி. காளதே³விலோ நாம இஸி அவந்தித³க்கி²ணாபதே² ஏகக்³க⁴னஸேலங் நிஸ்ஸாய அனேகஸஹஸ்ஸஇஸிபரிவாரோ வஸி. கிஸவச்சோ² நாம இஸி ஏககோவ த³ண்ட³கிரஞ்ஞோ கும்ப⁴வதீனக³ரங் நிஸ்ஸாய உய்யானே வஸி. அனுபியதாபஸோ பன போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ உபட்டா²கோ தஸ்ஸ ஸந்திகே வஸி. நாரதோ³ நாம இஸி காளதே³விலஸ்ஸ கனிட்டோ² மஜ்ஜி²மதே³ஸே ஆரஞ்ஜரகி³ரிம்ஹி பப்³ப³தஜாலந்தரே ஏககோவ ஏகஸ்மிங் கு³ஹாலேணே வஸி.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto tassa purohitaṃ paṭicca tassa brāhmaṇiyā kucchimhi nibbatti. Jātadivase cassa sakalanagare āvudhāni pajjaliṃsu, tenassa ‘‘jotipālakumāro’’ti nāmaṃ kariṃsu. So vayappatto takkasilāyaṃ sabbasippāni uggaṇhitvā rañño sippaṃ dassetvā issariyaṃ pahāya kañci ajānāpetvā aggadvārena nikkhamitvā araññaṃ pavisitvā sakkadattiye kaviṭṭhakaassame isipabbajjaṃ pabbajitvā jhānābhiññāyo nibbattesi. Taṃ tattha vasantaṃ anekāni isisatāni parivāresuṃ, mahāsamāgamo ahosi. So sarabhaṅgasatthā nāma ahosi, tassa satta antevāsikajeṭṭhakā ahesuṃ. Tesu sālissaro nāma isi kaviṭṭhakaassamā nikkhamitvā suraṭṭhajanapade puratthimajanapade sātodikāya nāma nadiyā tīre anekasahassaisiparivāro vasi. Meṇḍissaro nāma isi pajjotakapañcālarañño vijite kalabbacūḷakaṃ nāma nigamaṃ nissāya anekasahassaisiparivāro vasi. Pabbato nāma isi ekaṃ aṭavijanapadaṃ nissāya anekasahassaisiparivāro vasi. Kāḷadevilo nāma isi avantidakkhiṇāpathe ekagghanaselaṃ nissāya anekasahassaisiparivāro vasi. Kisavaccho nāma isi ekakova daṇḍakirañño kumbhavatīnagaraṃ nissāya uyyāne vasi. Anupiyatāpaso pana bodhisattassa upaṭṭhāko tassa santike vasi. Nārado nāma isi kāḷadevilassa kaniṭṭho majjhimadese ārañjaragirimhi pabbatajālantare ekakova ekasmiṃ guhāleṇe vasi.

    ஆரஞ்ஜரகி³ரினோ நாம அவிதூ³ரே ஏகோ ஆகிண்ணமனுஸ்ஸோ நிக³மோ அத்தி², தேஸங் அந்தரே மஹதீ நதீ³ அத்தி², தங் நதி³ங் ப³ஹூ மனுஸ்ஸா ஓதரந்தி. உத்தமரூபத⁴ரா வண்ணதா³ஸியோபி புரிஸே பலோப⁴யமானா தஸ்ஸா நதி³யா தீரே நிஸீத³ந்தி. நாரத³தாபஸோ தாஸு ஏகங் தி³ஸ்வா படிப³த்³த⁴சித்தோ ஹுத்வா ஜா²னங் அந்தரதா⁴பெத்வா நிராஹாரோ பரிஸுஸ்ஸந்தோ கிலேஸவஸங் க³ந்த்வா ஸத்தாஹங் வஸித்வா நிபஜ்ஜி. அத²ஸ்ஸ பா⁴தா காளதே³விலோ ஆவஜ்ஜெந்தோ தங் காரணங் ஞத்வா ஆகாஸேனாக³ந்த்வா லேணங் பாவிஸி. நாரதோ³ தங் தி³ஸ்வா ‘‘கஸ்மா ப⁴வங் ஆக³தோஸீ’’தி ஆஹ. ‘‘ப⁴வங் ‘அகல்லகோ’தி ப⁴வந்தங் படிஜக்³கி³துங் ஆக³தொம்ஹீ’’தி. அத² நங் ஸோ ‘‘அபூ⁴தங் கத²ங் கதே²ஸி, அலிகங் துச்ச²ங் கதே²ஸீ’’தி முஸாவாதே³ன நிக்³க³ண்ஹி. ஸோ ‘‘நேதங் பஹாதுங் வட்டதீ’’தி ஸாலிஸ்ஸரங் ஆனேஸி, மெண்டி³ஸ்ஸரங் ஆனேஸி, பப்³ப³தம்பி ஆனேஸி. இதரோபி தே தயோ முஸாவாதே³ன நிக்³க³ண்ஹி. காளதே³விலோ ‘‘ஸரப⁴ங்க³ஸத்தா²ரங் ஆனெஸ்ஸாமீ’’தி ஆகாஸேனாக³ந்த்வா தங் ஆனேஸி. ஸோ ஆக³ந்த்வா தங் தி³ஸ்வா ‘‘இந்த்³ரியவஸங் க³தோ’’தி ஞத்வா ‘‘கச்சி நாரத³, இந்த்³ரியானங் வஸங் க³தோ’’தி புச்சி². இதரேன தங் ஸுத்வாவ உட்டா²ய வந்தி³த்வா ‘‘ஆம, ஆசரியா’’தி வுத்தே ‘‘நாரத³, இந்த்³ரியவஸங் க³தா நாம இமஸ்மிங் அத்தபா⁴வே ஸுஸ்ஸந்தா து³க்க²ங் அனுப⁴வித்வா து³தியே அத்தபா⁴வே நிரயே நிப்³ப³த்தந்தீ’’தி வத்வா பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Ārañjaragirino nāma avidūre eko ākiṇṇamanusso nigamo atthi, tesaṃ antare mahatī nadī atthi, taṃ nadiṃ bahū manussā otaranti. Uttamarūpadharā vaṇṇadāsiyopi purise palobhayamānā tassā nadiyā tīre nisīdanti. Nāradatāpaso tāsu ekaṃ disvā paṭibaddhacitto hutvā jhānaṃ antaradhāpetvā nirāhāro parisussanto kilesavasaṃ gantvā sattāhaṃ vasitvā nipajji. Athassa bhātā kāḷadevilo āvajjento taṃ kāraṇaṃ ñatvā ākāsenāgantvā leṇaṃ pāvisi. Nārado taṃ disvā ‘‘kasmā bhavaṃ āgatosī’’ti āha. ‘‘Bhavaṃ ‘akallako’ti bhavantaṃ paṭijaggituṃ āgatomhī’’ti. Atha naṃ so ‘‘abhūtaṃ kathaṃ kathesi, alikaṃ tucchaṃ kathesī’’ti musāvādena niggaṇhi. So ‘‘netaṃ pahātuṃ vaṭṭatī’’ti sālissaraṃ ānesi, meṇḍissaraṃ ānesi, pabbatampi ānesi. Itaropi te tayo musāvādena niggaṇhi. Kāḷadevilo ‘‘sarabhaṅgasatthāraṃ ānessāmī’’ti ākāsenāgantvā taṃ ānesi. So āgantvā taṃ disvā ‘‘indriyavasaṃ gato’’ti ñatvā ‘‘kacci nārada, indriyānaṃ vasaṃ gato’’ti pucchi. Itarena taṃ sutvāva uṭṭhāya vanditvā ‘‘āma, ācariyā’’ti vutte ‘‘nārada, indriyavasaṃ gatā nāma imasmiṃ attabhāve sussantā dukkhaṃ anubhavitvā dutiye attabhāve niraye nibbattantī’’ti vatvā paṭhamaṃ gāthamāha –

    60.

    60.

    ‘‘யோ இந்த்³ரியானங் காமேன, வஸங் நாரத³ க³ச்ச²தி;

    ‘‘Yo indriyānaṃ kāmena, vasaṃ nārada gacchati;

    ஸோ பரிச்சஜ்ஜுபோ⁴ லோகே, ஜீவந்தோவ விஸுஸ்ஸதீ’’தி.

    So pariccajjubho loke, jīvantova visussatī’’ti.

    தத்த² யோ இந்த்³ரியானந்தி நாரத³, யோ புரிஸோ ரூபாதீ³ஸு ஸுபா⁴காரங் க³ஹெத்வா கிலேஸகாமவஸேன ச²ன்னங் இந்த்³ரியானங் வஸங் க³ச்ச²தி. பரிச்சஜ்ஜுபோ⁴ லோகேதி ஸோ மனுஸ்ஸலோகஞ்ச தே³வலோகஞ்சாதி உபோ⁴லோகே பரிச்சஜித்வா நிரயாதீ³ஸு நிப்³ப³த்தந்தீதி அத்தோ². ஜீவந்தோவ விஸுஸ்ஸதீதி ஜீவந்தோயேவ அத்தனா இச்சி²தங் கிலேஸவத்து²ங் அலப⁴ந்தோ ஸோகேன விஸுஸ்ஸதி, மஹாது³க்க²ங் பாபுணாதீதி.

    Tattha yo indriyānanti nārada, yo puriso rūpādīsu subhākāraṃ gahetvā kilesakāmavasena channaṃ indriyānaṃ vasaṃ gacchati. Pariccajjubho loketi so manussalokañca devalokañcāti ubholoke pariccajitvā nirayādīsu nibbattantīti attho. Jīvantova visussatīti jīvantoyeva attanā icchitaṃ kilesavatthuṃ alabhanto sokena visussati, mahādukkhaṃ pāpuṇātīti.

    தங் ஸுத்வா நாரதோ³ ‘‘ஆசரிய, காமஸேவனங் நாம ஸுக²ங், ஏவரூபங் ஸுக²ங் கிங் ஸந்தா⁴ய து³க்க²ந்தி வத³ஸீ’’தி புச்சி². அத²ஸ்ஸ ஸரப⁴ங்கோ³ ‘‘தேன ஹி ஸுணாஹீ’’தி து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā nārado ‘‘ācariya, kāmasevanaṃ nāma sukhaṃ, evarūpaṃ sukhaṃ kiṃ sandhāya dukkhanti vadasī’’ti pucchi. Athassa sarabhaṅgo ‘‘tena hi suṇāhī’’ti dutiyaṃ gāthamāha –

    61.

    61.

    ‘‘ஸுக²ஸ்ஸானந்தரங் து³க்க²ங், து³க்க²ஸ்ஸானந்தரங் ஸுக²ங்;

    ‘‘Sukhassānantaraṃ dukkhaṃ, dukkhassānantaraṃ sukhaṃ;

    ஸோஸி பத்தோ ஸுகா² து³க்க²ங், பாடிகங்க² வரங் ஸுக²’’ந்தி.

    Sosi patto sukhā dukkhaṃ, pāṭikaṅkha varaṃ sukha’’nti.

    தத்த² ஸுக²ஸ்ஸானந்தரந்தி காமஸுக²ஸ்ஸ அனந்தரங் நிரயது³க்க²ங். து³க்க²ஸ்ஸாதி ஸீலரக்க²ணது³க்க²ஸ்ஸ அனந்தரங் தி³ப்³ப³மானுஸகஸுக²ஞ்சேவ நிப்³பா³னஸுக²ஞ்ச. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – நாரத³, இமே ஹி ஸத்தா காமஸேவனஸமயே காலங் கத்வா ஏகந்தது³க்கே² நிரயே நிப்³ப³த்தந்தி, ஸீலங் ரக்க²ந்தா விபஸ்ஸனாய கம்மங் கரொந்தா ச பன கிலமந்தி, தே து³க்கே²ன ஸீலங் ரக்கி²த்வா ஸீலப³லேன வுத்தப்பகாரங் ஸுக²ங் லப⁴ந்தி, இத³ங் து³க்க²ங் ஸந்தா⁴யாஹங் ஏவங் வதா³மீதி. ஸோஸி பத்தோதி ஸோ த்வங் நாரத³, இதா³னி ஜா²னஸுக²ங் நாஸெத்வா ததோ ஸுகா² மஹந்தங் காமனிஸ்ஸிதங் சேதஸிகது³க்க²ங் பத்தோ. பாடிகங்கா²தி இத³ங் கிலேஸது³க்க²ங் ச²ட்³டெ³த்வா புன ததே³வ வரங் உத்தமங் ஜா²னஸுக²ங் இச்ச² பத்தே²ஹீதி.

    Tattha sukhassānantaranti kāmasukhassa anantaraṃ nirayadukkhaṃ. Dukkhassāti sīlarakkhaṇadukkhassa anantaraṃ dibbamānusakasukhañceva nibbānasukhañca. Idaṃ vuttaṃ hoti – nārada, ime hi sattā kāmasevanasamaye kālaṃ katvā ekantadukkhe niraye nibbattanti, sīlaṃ rakkhantā vipassanāya kammaṃ karontā ca pana kilamanti, te dukkhena sīlaṃ rakkhitvā sīlabalena vuttappakāraṃ sukhaṃ labhanti, idaṃ dukkhaṃ sandhāyāhaṃ evaṃ vadāmīti. Sosi pattoti so tvaṃ nārada, idāni jhānasukhaṃ nāsetvā tato sukhā mahantaṃ kāmanissitaṃ cetasikadukkhaṃ patto. Pāṭikaṅkhāti idaṃ kilesadukkhaṃ chaḍḍetvā puna tadeva varaṃ uttamaṃ jhānasukhaṃ iccha patthehīti.

    நாரதோ³ ‘‘இத³ங் ஆசரிய, து³க்க²ங் து³ஸ்ஸஹங், ந தங் அதி⁴வாஸேதுங் ஸக்கோமீ’’தி ஆஹ. அத² நங் மஹாஸத்தோ ‘‘நாரத³, து³க்க²ங் நாம உப்பன்னங் அதி⁴வாஸேதப்³ப³மேவா’’தி வத்வா ததியங் கா³த²மாஹ –

    Nārado ‘‘idaṃ ācariya, dukkhaṃ dussahaṃ, na taṃ adhivāsetuṃ sakkomī’’ti āha. Atha naṃ mahāsatto ‘‘nārada, dukkhaṃ nāma uppannaṃ adhivāsetabbamevā’’ti vatvā tatiyaṃ gāthamāha –

    62.

    62.

    ‘‘கிச்ச²காலே கிச்ச²ஸஹோ, யோ கிச்ச²ங் நாதிவத்ததி;

    ‘‘Kicchakāle kicchasaho, yo kicchaṃ nātivattati;

    ஸ கிச்ச²ந்தங் ஸுக²ங் தீ⁴ரோ, யோக³ங் ஸமதி⁴க³ச்ச²தீ’’தி.

    Sa kicchantaṃ sukhaṃ dhīro, yogaṃ samadhigacchatī’’ti.

    தத்த² நாதிவத்ததீதி நானுவத்ததி, அயமேவ வா பாடோ². இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – நாரத³, யோ காயிகசேதஸிகது³க்க²ஸங்கா²தஸ்ஸ கிச்ச²ஸ்ஸ உப்பன்னகாலே அப்பமத்தோ தஸ்ஸ கிச்ச²ஸ்ஸ ஹரணூபாயங் கரொந்தோ கிச்ச²ஸஹோ ஹுத்வா தங் கிச்ச²ங் நானுவத்ததி, தஸ்ஸ வஸே அவத்தித்வா தேஹி தேஹி உபாயேஹி தங் கிச்ச²ங் அபி⁴ப⁴வதி வினாஸேதி, ஸோ தீ⁴ரோ கிச்ச²ஸ்ஸ அந்திமஸங்கா²தங் நிராமிஸஸுக²ஸங்கா²தங் ஜா²னஸுக²ங் அதி⁴க³ச்ச²தி, தங் வா கிச்ச²ந்தங் யோக³ஸுக²ங் அதி⁴க³ச்ச²தி, அகிலமந்தோவ பாபுணாதீதி.

    Tattha nātivattatīti nānuvattati, ayameva vā pāṭho. Idaṃ vuttaṃ hoti – nārada, yo kāyikacetasikadukkhasaṅkhātassa kicchassa uppannakāle appamatto tassa kicchassa haraṇūpāyaṃ karonto kicchasaho hutvā taṃ kicchaṃ nānuvattati, tassa vase avattitvā tehi tehi upāyehi taṃ kicchaṃ abhibhavati vināseti, so dhīro kicchassa antimasaṅkhātaṃ nirāmisasukhasaṅkhātaṃ jhānasukhaṃ adhigacchati, taṃ vā kicchantaṃ yogasukhaṃ adhigacchati, akilamantova pāpuṇātīti.

    ஸோ ‘‘ஆசரிய, காமஸுக²ங் நாம உத்தமஸுக²ங், ந தங் ஜஹிதுங் ஸக்கோமீ’’தி ஆஹ. அத² நங் மஹாஸத்தோ ‘‘நாரத³, த⁴ம்மோ நாம ந கேனசி காரணேன நாஸேதப்³போ³’’தி வத்வா சதுத்த²ங் கா³த²மாஹ –

    So ‘‘ācariya, kāmasukhaṃ nāma uttamasukhaṃ, na taṃ jahituṃ sakkomī’’ti āha. Atha naṃ mahāsatto ‘‘nārada, dhammo nāma na kenaci kāraṇena nāsetabbo’’ti vatvā catutthaṃ gāthamāha –

    63.

    63.

    ‘‘ந ஹேவ காமான காமா, நானத்தா² நாத்த²காரணா;

    ‘‘Na heva kāmāna kāmā, nānatthā nātthakāraṇā;

    ந கதஞ்ச நிரங்கத்வா, த⁴ம்மா சவிதுமரஹஸீ’’தி.

    Na katañca niraṅkatvā, dhammā cavitumarahasī’’ti.

    தத்த² காமான காமாதி காமானங் காமா, வத்து²காமானங் பத்த²னாயாதி அத்தோ². நானத்தா² நாத்த²காரணாதி ந அனத்த²தோ ந அத்த²காரணா. ந கதஞ்ச நிரங்கத்வாதி கதஞ்ச நிப்பா²தி³தங் ஜா²னங் நிரங்கத்வா. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – நாரத³, ந ஹேவ வத்து²காமபத்த²னாய த⁴ம்மா சவிதுமரஹஸி, ஏகஸ்மிங் அனத்தே² உப்பன்னே தங் படிஹனிதுகாமோ நானத்தா² ந அத்தே²னபி காரணபூ⁴தேன த⁴ம்மா சவிதுமரஹஸி, ‘‘அஸுகோ நாம மே அத்தோ² உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதீ’’தி ஏவம்பி அத்த²காரணாபி ந த⁴ம்மா சவிதுமரஹஸி, கதங் பன நிப்பா²தி³தங் ஜா²னஸுக²ங் நிரங்கத்வா வினாஸெத்வா நேவ த⁴ம்மா சவிதுமரஹஸீஸி.

    Tattha kāmāna kāmāti kāmānaṃ kāmā, vatthukāmānaṃ patthanāyāti attho. Nānatthā nātthakāraṇāti na anatthato na atthakāraṇā. Na katañca niraṅkatvāti katañca nipphāditaṃ jhānaṃ niraṃkatvā. Idaṃ vuttaṃ hoti – nārada, na heva vatthukāmapatthanāya dhammā cavitumarahasi, ekasmiṃ anatthe uppanne taṃ paṭihanitukāmo nānatthā na atthenapi kāraṇabhūtena dhammā cavitumarahasi, ‘‘asuko nāma me attho uppajjissatī’’ti evampi atthakāraṇāpi na dhammā cavitumarahasi, kataṃ pana nipphāditaṃ jhānasukhaṃ niraṃkatvā vināsetvā neva dhammā cavitumarahasīsi.

    ஏவங் ஸரப⁴ங்கே³ன சதூஹி கா³தா²ஹி த⁴ம்மே தே³ஸிதே காளதே³விலோ அத்தனோ கனிட்ட²ங் ஓவத³ந்தோ பஞ்சமங் கா³த²மாஹ –

    Evaṃ sarabhaṅgena catūhi gāthāhi dhamme desite kāḷadevilo attano kaniṭṭhaṃ ovadanto pañcamaṃ gāthamāha –

    64.

    64.

    ‘‘த³க்க²ங் க³ஹபதீ ஸாது⁴, ஸங்விப⁴ஜ்ஜஞ்ச போ⁴ஜனங்;

    ‘‘Dakkhaṃ gahapatī sādhu, saṃvibhajjañca bhojanaṃ;

    அஹாஸோ அத்த²லாபே⁴ஸு, அத்த²ப்³யாபத்தி அப்³யதோ²’’தி.

    Ahāso atthalābhesu, atthabyāpatti abyatho’’ti.

    தத்த² த³க்க²ங் க³ஹபதீதி நாரத³ க⁴ராவாஸங் வஸந்தானங் க³ஹபதீனங் போ⁴கு³ப்பாத³னத்தா²ய அனலஸ்யசே²ககுஸலபா⁴வஸங்கா²தங் த³க்க²ங் நாம ஸாது⁴, த³க்க²பா⁴வோ ப⁴த்³த³கோ. ஸங்விப⁴ஜ்ஜஞ்ச போ⁴ஜனந்தி து³க்கே²ன உப்பாதி³தபோ⁴கா³னங் த⁴ம்மிகஸமணப்³ராஹ்மணேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்விப⁴ஜித்வா பரிபோ⁴க³கரணங் து³தியங் ஸாது⁴. அஹாஸோ அத்த²லாபே⁴ஸூதி மஹந்தே இஸ்ஸரியே உப்பன்னே அப்பமாத³வஸேன அஹாஸோ அனுப்பிலாவிதத்தங் ததியங் ஸாது⁴. அத்த²ப்³யாபத்தீதி யதா³ பன அத்தனோ அத்த²ப்³யாபத்தி யஸவினாஸோ ஹோதி, ததா³ அப்³யதோ² அகிலமனங் சதுத்த²ங் ஸாது⁴, தஸ்மா த்வங், நாரத³, ‘‘ஜா²னங் மே அந்தரஹித’’ந்தி மா ஸோசி, ஸசே இந்த்³ரியானங் வஸங் ந க³மிஸ்ஸஸி, நட்ட²ம்பி தே ஜா²னங் புன பாகதிகமேவ ப⁴விஸ்ஸதீதி.

    Tattha dakkhaṃ gahapatīti nārada gharāvāsaṃ vasantānaṃ gahapatīnaṃ bhoguppādanatthāya analasyachekakusalabhāvasaṅkhātaṃ dakkhaṃ nāma sādhu, dakkhabhāvo bhaddako. Saṃvibhajjañca bhojananti dukkhena uppāditabhogānaṃ dhammikasamaṇabrāhmaṇehi saddhiṃ saṃvibhajitvā paribhogakaraṇaṃ dutiyaṃ sādhu. Ahāso atthalābhesūti mahante issariye uppanne appamādavasena ahāso anuppilāvitattaṃ tatiyaṃ sādhu. Atthabyāpattīti yadā pana attano atthabyāpatti yasavināso hoti, tadā abyatho akilamanaṃ catutthaṃ sādhu, tasmā tvaṃ, nārada, ‘‘jhānaṃ me antarahita’’nti mā soci, sace indriyānaṃ vasaṃ na gamissasi, naṭṭhampi te jhānaṃ puna pākatikameva bhavissatīti.

    தங் புன காளதே³விலேன நாரத³ஸ்ஸ ஓவதி³தபா⁴வங் ஞத்வா ஸத்தா² அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴ ஹுத்வா ச²ட்ட²ங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ puna kāḷadevilena nāradassa ovaditabhāvaṃ ñatvā satthā abhisambuddho hutvā chaṭṭhaṃ gāthamāha –

    65.

    65.

    ‘‘எத்தாவதேதங் பண்டி³ச்சங், அபி ஸோ தே³விலோ ப்³ரவி;

    ‘‘Ettāvatetaṃ paṇḍiccaṃ, api so devilo bravi;

    ந யிதோ கிஞ்சி பாபியோ, யோ இந்த்³ரியானங் வஸங் வஜே’’தி.

    Na yito kiñci pāpiyo, yo indriyānaṃ vasaṃ vaje’’ti.

    தஸ்ஸத்தோ² – பி⁴க்க²வே, எத்தகங் ஏதங் பண்டி³ச்சங் ஸோயங் தே³விலோ அப்³ரவி. யோ பன கிலேஸவஸேன இந்த்³ரியானங் வஸங் வஜதி, இதோ அஞ்ஞோ பாபியோ நத்தீ²தி.

    Tassattho – bhikkhave, ettakaṃ etaṃ paṇḍiccaṃ soyaṃ devilo abravi. Yo pana kilesavasena indriyānaṃ vasaṃ vajati, ito añño pāpiyo natthīti.

    அத² நங் ஸரப⁴ங்கோ³ ஆமந்தெத்வா ‘‘நாரத³, இத³ங் தாவ ஸுண, யோ ஹி பட²மமேவ கத்தப்³ப³யுத்தகங் ந கரோதி, ஸோ அரஞ்ஞங் பவிட்ட²மாணவகோ விய ஸோசதி பரிதே³வதீ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Atha naṃ sarabhaṅgo āmantetvā ‘‘nārada, idaṃ tāva suṇa, yo hi paṭhamameva kattabbayuttakaṃ na karoti, so araññaṃ paviṭṭhamāṇavako viya socati paridevatī’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே ஏகஸ்மிங் காஸினிக³மே ஏகோ ப்³ராஹ்மணமாணவோ அபி⁴ரூபோ அஹோஸி தா²மஸம்பன்னோ நாக³ப³லோ. ஸோ சிந்தேஸி – ‘‘கிங் மே கஸிகம்மாதீ³னி கத்வா மாதாபிதூஹி புட்டே²ஹி, கிங் புத்ததா³ரேன, கிங் தா³னாதீ³ஹி புஞ்ஞேஹி கதேஹி, கஞ்சி அபோஸெத்வா கிஞ்சி புஞ்ஞங் அகத்வா அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா மிகே³ மாரெத்வா அத்தானங்யேவ போஸெஸ்ஸாமீ’’தி? ஸோ பஞ்சாவுத⁴ஸன்னத்³தோ⁴ ஹிமவந்தங் க³ந்த்வா நானாமிகே³ வதி⁴த்வா கா²த³ந்தோ அந்தோஹிமவந்தே வித⁴வாய நாம நதி³யா தீரே கி³ரிபரிக்கி²த்தங் மஹந்தங் பப்³ப³தஜாலங் பத்வா தத்த² மிகே³ வதி⁴த்வா அங்கா³ரே பக்கமங்ஸங் கா²த³ந்தோ வாஸங் கப்பேஸி. ஸோ சிந்தேஸி ‘‘அஹங் ஸப்³ப³தா³ தா²மஸம்பன்னோ ந ப⁴விஸ்ஸாமி, து³ப்³ப³லகாலே அரஞ்ஞே சரிதுங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸாமி, இதா³னேவ நானாவண்ணே மிகே³ பப்³ப³தஜாலங் பவேஸெத்வா த்³வாரங் யோஜெத்வா அரஞ்ஞங் அனாஹிண்ட³ந்தோவ யதா²ருசியா மிகே³ வதி⁴த்வா கா²தி³ஸ்ஸாமீ’’தி ததா² அகாஸி. அத²ஸ்ஸ காலே அதிக்கந்தே தங் கம்மங் மத்த²கப்பத்தங் தி³ட்ட²த⁴ம்மவேத³னீயங் ஜாதங், அத்தனோ ஹத்த²பாதே³ஹி ந லபி⁴ க³ந்துங், அபராபரங் பரிவத்தேதுங் நாஸக்கி², நேவ கிஞ்சி கா²த³னீயங் போ⁴ஜனீயங், ந பானீயங் பஸ்ஸி, ஸரீரங் மிலாயி, மனுஸ்ஸபேதோ அஹோஸி, கி³ம்ஹகாலே பத²வீ விய ஸரீரங் பி⁴ஜ்ஜித்வா ராஜியோ த³ஸ்ஸேஸி, ஸோ து³ரூபோ து³ஸ்ஸண்டி²தோ மஹாது³க்க²ங் அனுப⁴வி.

    Atīte ekasmiṃ kāsinigame eko brāhmaṇamāṇavo abhirūpo ahosi thāmasampanno nāgabalo. So cintesi – ‘‘kiṃ me kasikammādīni katvā mātāpitūhi puṭṭhehi, kiṃ puttadārena, kiṃ dānādīhi puññehi katehi, kañci aposetvā kiñci puññaṃ akatvā araññaṃ pavisitvā mige māretvā attānaṃyeva posessāmī’’ti? So pañcāvudhasannaddho himavantaṃ gantvā nānāmige vadhitvā khādanto antohimavante vidhavāya nāma nadiyā tīre giriparikkhittaṃ mahantaṃ pabbatajālaṃ patvā tattha mige vadhitvā aṅgāre pakkamaṃsaṃ khādanto vāsaṃ kappesi. So cintesi ‘‘ahaṃ sabbadā thāmasampanno na bhavissāmi, dubbalakāle araññe carituṃ na sakkhissāmi, idāneva nānāvaṇṇe mige pabbatajālaṃ pavesetvā dvāraṃ yojetvā araññaṃ anāhiṇḍantova yathāruciyā mige vadhitvā khādissāmī’’ti tathā akāsi. Athassa kāle atikkante taṃ kammaṃ matthakappattaṃ diṭṭhadhammavedanīyaṃ jātaṃ, attano hatthapādehi na labhi gantuṃ, aparāparaṃ parivattetuṃ nāsakkhi, neva kiñci khādanīyaṃ bhojanīyaṃ, na pānīyaṃ passi, sarīraṃ milāyi, manussapeto ahosi, gimhakāle pathavī viya sarīraṃ bhijjitvā rājiyo dassesi, so durūpo dussaṇṭhito mahādukkhaṃ anubhavi.

    ஏவங் அத்³தா⁴னே க³தே ஸிவிரட்டே² ஸிவிராஜா நாம ‘‘அரஞ்ஞே அங்கா³ரபக்கமங்ஸங் கா²தி³ஸ்ஸாமீ’’தி அமச்சானங் ரஜ்ஜங் நிய்யாதெ³த்வா பஞ்சாவுத⁴ஸன்னத்³தோ⁴ அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா மிகே³ வதி⁴த்வா மங்ஸங் கா²த³மானோ அனுபுப்³பே³ன தங் பதே³ஸங் பத்வா தங் புரிஸங் தி³ஸ்வா பீ⁴தோபி ஸதிங் உபட்ட²பெத்வா ‘‘கோஸி த்வங் அம்போ⁴ புரிஸா’’தி புச்சி². ‘‘ஸாமி, மனுஸ்ஸபேதோ அஹங், அத்தனோ கதகம்மஸ்ஸ ப²லங் அனுபோ⁴மி, த்வங் பன கோஸீ’’தி? ‘‘ஸிவிராஜாஹமஸ்மீ’’தி. ‘‘அத² கஸ்மா இதா⁴க³தோஸீ’’தி? ‘‘மிக³மங்ஸங் கா²த³னத்தா²யா’’தி. அத²ஸ்ஸ ஸோ ‘‘அஹம்பி மஹாராஜ, இமினாவ காரணேன ஆக³ந்த்வா மனுஸ்ஸபேதோ ஜாதோ’’தி ஸப்³ப³ங் வித்தா²ரேன கதெ²த்வா அத்தனோ து³க்கி²தபா⁴வங் ரஞ்ஞோ ஆசிக்க²ந்தோ ஸேஸகா³தா² ஆஹ –

    Evaṃ addhāne gate siviraṭṭhe sivirājā nāma ‘‘araññe aṅgārapakkamaṃsaṃ khādissāmī’’ti amaccānaṃ rajjaṃ niyyādetvā pañcāvudhasannaddho araññaṃ pavisitvā mige vadhitvā maṃsaṃ khādamāno anupubbena taṃ padesaṃ patvā taṃ purisaṃ disvā bhītopi satiṃ upaṭṭhapetvā ‘‘kosi tvaṃ ambho purisā’’ti pucchi. ‘‘Sāmi, manussapeto ahaṃ, attano katakammassa phalaṃ anubhomi, tvaṃ pana kosī’’ti? ‘‘Sivirājāhamasmī’’ti. ‘‘Atha kasmā idhāgatosī’’ti? ‘‘Migamaṃsaṃ khādanatthāyā’’ti. Athassa so ‘‘ahampi mahārāja, imināva kāraṇena āgantvā manussapeto jāto’’ti sabbaṃ vitthārena kathetvā attano dukkhitabhāvaṃ rañño ācikkhanto sesagāthā āha –

    66.

    66.

    ‘‘அமித்தானங்வ ஹத்த²த்த²ங், ஸிவி பப்போதி மாமிவ;

    ‘‘Amittānaṃva hatthatthaṃ, sivi pappoti māmiva;

    கம்மங் விஜ்ஜஞ்ச த³க்கெ²ய்யங், விவாஹங் ஸீலமத்³த³வங்;

    Kammaṃ vijjañca dakkheyyaṃ, vivāhaṃ sīlamaddavaṃ;

    ஏதே ச யஸே ஹாபெத்வா, நிப்³ப³த்தோ ஸேஹி கம்மேஹி.

    Ete ca yase hāpetvā, nibbatto sehi kammehi.

    67.

    67.

    ‘‘ஸோஹங் ஸஹஸ்ஸஜீனோவ, அப³ந்து⁴ அபராயணோ;

    ‘‘Sohaṃ sahassajīnova, abandhu aparāyaṇo;

    அரியத⁴ம்மா அபக்கந்தோ, யதா² பேதோ ததே²வஹங்.

    Ariyadhammā apakkanto, yathā peto tathevahaṃ.

    68.

    68.

    ‘‘ஸுக²காமே து³க்கா²பெத்வா, ஆபன்னொஸ்மி பத³ங் இமங்;

    ‘‘Sukhakāme dukkhāpetvā, āpannosmi padaṃ imaṃ;

    ஸோ ஸுக²ங் நாதி⁴க³ச்சா²மி, டி²தோ பா⁴ணுமதாமிவா’’தி.

    So sukhaṃ nādhigacchāmi, ṭhito bhāṇumatāmivā’’ti.

    தத்த² அமித்தானங்வ ஹத்த²த்த²ந்தி அமித்தானங் ஹத்தே² அத்த²ங் வினாஸங் விய. ஸிவீதி ராஜானங் ஆலபதி. பப்போதி மாமிவாதி மாதி³ஸோ பாபகம்மேன பாபுணாதி, அத்தனோவ கம்மேன வினாஸங் பாபுணாதீதி வுத்தங் ஹோதி. கம்மந்தி கஸிகம்மாதி³பே⁴த³ங் ஆஜீவஸாத⁴கங் கிச்சங். விஜ்ஜந்தி நானப்பகாரகங் ஹத்தி²ஸிப்பாதி³கங் ஸிப்பங். த³க்கெ²ய்யந்தி நானப்பகாரேன போ⁴கு³ப்பாத³னகோஸல்லங். விவாஹந்தி ஆவாஹவிவாஹஸம்ப³ந்த⁴ங். ஸீலமத்³த³வந்தி பஞ்சவித⁴ஸீலஞ்சேவ முது³வசனங் ஹிதகாமங் பாபனிவாரணங் கல்யாணமித்ததஞ்ச. ஸோ ஹி இத⁴ மத்³த³வோதி அதி⁴ப்பேதோ. ஏதே ச யஸே ஹாபெத்வாதி ஏதே எத்தகே யஸதா³யகே த⁴ம்மே ஹாபெத்வா ச. நிப்³ப³த்தோ ஸேஹி கம்மேஹீதி அத்தனோ கம்மேஹி நிப்³ப³த்தோ. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – அஹங், மஹாராஜ, இமஸ்மிங் லோகே இஸ்ஸரியதா³யகங் கத்தப்³ப³யுத்தகங் கம்மங் அகத்வா ஸிப்பங் அஸிக்கி²த்வா உபாயேன போ⁴கே³ அனுப்பாதெ³த்வா ஆவாஹவிவாஹங் அகத்வா ஸீலங் அரக்கி²த்வா மங் அகிச்சங் கரொந்தங் பாபனிவாரணஸமத்தே² கல்யாணமித்தே அப⁴ஜித்வா இமே எத்தகே யஸதா³யகத்தா ‘‘யஸே’’தி ஸங்க்²யங் க³தே லோகப்பவத்தித⁴ம்மே ஹாபெத்வா ச²ட்³டெ³த்வா இமங் அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா ஸயங் கதேஹி பாபகம்மேஹி இதா³னி மனுஸ்ஸபேதோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தொஸ்மீதி.

    Tattha amittānaṃva hatthatthanti amittānaṃ hatthe atthaṃ vināsaṃ viya. Sivīti rājānaṃ ālapati. Pappoti māmivāti mādiso pāpakammena pāpuṇāti, attanova kammena vināsaṃ pāpuṇātīti vuttaṃ hoti. Kammanti kasikammādibhedaṃ ājīvasādhakaṃ kiccaṃ. Vijjanti nānappakārakaṃ hatthisippādikaṃ sippaṃ. Dakkheyyanti nānappakārena bhoguppādanakosallaṃ. Vivāhanti āvāhavivāhasambandhaṃ. Sīlamaddavanti pañcavidhasīlañceva muduvacanaṃ hitakāmaṃ pāpanivāraṇaṃ kalyāṇamittatañca. So hi idha maddavoti adhippeto. Ete ca yase hāpetvāti ete ettake yasadāyake dhamme hāpetvā ca. Nibbatto sehi kammehīti attano kammehi nibbatto. Idaṃ vuttaṃ hoti – ahaṃ, mahārāja, imasmiṃ loke issariyadāyakaṃ kattabbayuttakaṃ kammaṃ akatvā sippaṃ asikkhitvā upāyena bhoge anuppādetvā āvāhavivāhaṃ akatvā sīlaṃ arakkhitvā maṃ akiccaṃ karontaṃ pāpanivāraṇasamatthe kalyāṇamitte abhajitvā ime ettake yasadāyakattā ‘‘yase’’ti saṅkhyaṃ gate lokappavattidhamme hāpetvā chaḍḍetvā imaṃ araññaṃ pavisitvā sayaṃ katehi pāpakammehi idāni manussapeto hutvā nibbattosmīti.

    ஸஹஸ்ஸஜீனோவாதி ஸஹஸ்ஸஜீனபுரிஸோ வியாதி அத்தோ². ஸ்வாஹங் ஸம்மா படிபஜ்ஜித்வா போ⁴கே³ உப்பாதெ³ய்யங், தேஹி அனேகஸஹஸ்ஸேஹி போ⁴கே³ஹி ஜிதோதிபி அத்தோ². அபராயணோதி அஸரணோ, நிப்பதிட்டோ²தி அத்தோ². அரியத⁴ம்மாதி ஸப்புரிஸத⁴ம்மதோ. யதா² பேதோதி யதா² மதோ பேதோ ஹுத்வா உப்பஜ்ஜெய்ய, ஜீவமானோயேவ ததா² மனுஸ்ஸபேதோ ஜாதொஸ்மீதி அத்தோ². ஸுக²காமே து³க்கா²பெத்வாதி ஸுக²காமே ஸத்தே து³க்கா²பெத்வா. ‘‘ஸுக²காமோ’’திபி பாடோ², ஸயங் ஸுக²காமோ பரங் து³க்கா²பெத்வாதி அத்தோ². ஆபன்னொஸ்மி பத³ங் இமந்தி ஏவரூபங் கொட்டா²ஸங் பத்தொஸ்மி. பத²ந்திபி பாடோ², இத³ங் து³க்க²ஸ்ஸ பத²பூ⁴தங் அத்தபா⁴வங் பத்தொஸ்மீதி அத்தோ². டி²தோ பா⁴ணுமதாமிவாதி பா⁴ணுமா வுச்சதி அக்³கி³, வீதச்சிகங்கா³ரேஹி ஸமந்தா பரிகிண்ணோ விய ஸரீரே உட்டி²தேன மஹாதா³ஹேன த³ய்ஹந்தோ காயிகசேதஸிகஸுக²ங் ந விந்தா³மீதி வத³தி.

    Sahassajīnovāti sahassajīnapuriso viyāti attho. Svāhaṃ sammā paṭipajjitvā bhoge uppādeyyaṃ, tehi anekasahassehi bhogehi jitotipi attho. Aparāyaṇoti asaraṇo, nippatiṭṭhoti attho. Ariyadhammāti sappurisadhammato. Yathāpetoti yathā mato peto hutvā uppajjeyya, jīvamānoyeva tathā manussapeto jātosmīti attho. Sukhakāme dukkhāpetvāti sukhakāme satte dukkhāpetvā. ‘‘Sukhakāmo’’tipi pāṭho, sayaṃ sukhakāmo paraṃ dukkhāpetvāti attho. Āpannosmi padaṃ imanti evarūpaṃ koṭṭhāsaṃ pattosmi. Pathantipi pāṭho, idaṃ dukkhassa pathabhūtaṃ attabhāvaṃ pattosmīti attho. Ṭhito bhāṇumatāmivāti bhāṇumā vuccati aggi, vītaccikaṅgārehi samantā parikiṇṇo viya sarīre uṭṭhitena mahādāhena dayhanto kāyikacetasikasukhaṃ na vindāmīti vadati.

    ஏவஞ்ச பன வத்வா ‘‘அஹங், மஹாராஜ, ஸுக²காமோ பரங் து³க்கா²பெத்வா தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே மனுஸ்ஸபேதோ ஜாதோ, தஸ்மா த்வங் பாபங் மா கரி, அத்தனோ நக³ரங் க³ந்த்வா தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கரோஹீ’’தி ஆஹ. ராஜா ததா² கத்வா ஸக்³க³புரங் பூரேஸி. ஸரப⁴ங்க³ஸத்தா² இமங் காரணங் ஆஹரித்வா தாபஸங் ஸஞ்ஞாபேஸி. ஸோ தஸ்ஸ த⁴ம்மகதா²ய ஸங்வேக³ங் படிலபி⁴த்வா தங் வந்தி³த்வா க²மாபெத்வா கஸிணபரிகம்மங் கத்வா நட்ட²ங் ஜா²னங் படிபாகதிகங் அகாஸி. ஸரப⁴ங்கோ³ தஸ்ஸ தத்த² வஸிதுங் அத³த்வா தங் ஆதா³ய அத்தனோ அஸ்ஸமங் க³தோ.

    Evañca pana vatvā ‘‘ahaṃ, mahārāja, sukhakāmo paraṃ dukkhāpetvā diṭṭheva dhamme manussapeto jāto, tasmā tvaṃ pāpaṃ mā kari, attano nagaraṃ gantvā dānādīni puññāni karohī’’ti āha. Rājā tathā katvā saggapuraṃ pūresi. Sarabhaṅgasatthā imaṃ kāraṇaṃ āharitvā tāpasaṃ saññāpesi. So tassa dhammakathāya saṃvegaṃ paṭilabhitvā taṃ vanditvā khamāpetvā kasiṇaparikammaṃ katvā naṭṭhaṃ jhānaṃ paṭipākatikaṃ akāsi. Sarabhaṅgo tassa tattha vasituṃ adatvā taṃ ādāya attano assamaṃ gato.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே உக்கண்டி²தபி⁴க்கு² ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne ukkaṇṭhitabhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhahi.

    ததா³ நாரதோ³ உக்கண்டி²தபி⁴க்கு² அஹோஸி, நக³ரஸோபி⁴ணீ புராணது³தியிகா, ஸாலிஸ்ஸரோ ஸாரிபுத்தோ, மெண்டி³ஸ்ஸரோ கஸ்ஸபோ, பப்³ப³தோ அனுருத்³தோ⁴, காளதே³விலோ கச்சாயனோ, அனுபியோ ஆனந்தோ³, கிஸவச்சோ² மஹாமொக்³க³ல்லானோ, ஸரப⁴ங்கோ³ பன அஹமேவ அஹோஸிந்தி.

    Tadā nārado ukkaṇṭhitabhikkhu ahosi, nagarasobhiṇī purāṇadutiyikā, sālissaro sāriputto, meṇḍissaro kassapo, pabbato anuruddho, kāḷadevilo kaccāyano, anupiyo ānando, kisavaccho mahāmoggallāno, sarabhaṅgo pana ahameva ahosinti.

    இந்த்³ரியஜாதகவண்ணனா ஸத்தமா.

    Indriyajātakavaṇṇanā sattamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 423. இந்த்³ரியஜாதகங் • 423. Indriyajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact