Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த⁴ம்மஸங்க³ணீ-மூலடீகா • Dhammasaṅgaṇī-mūlaṭīkā |
இந்த்³ரியராஸிவண்ணனா
Indriyarāsivaṇṇanā
ஸத்³த³ஹந்தி ஏதாயாதி ஸத்³த³ஹனகிரியாய பவத்தமானானங் த⁴ம்மானங் தத்த² ஆதி⁴பச்சபா⁴வேன ஸத்³தா⁴ய பச்சயதங் த³ஸ்ஸேதி. தஸ்ஸா ஹி த⁴ம்மானங் ததா²பச்சயபா⁴வே ஸதி ‘‘புக்³க³லோ ஸத்³த³ஹதீ’’தி வோஹாரோ ஹோதி. பஸாத³னீயட்டா²னேஸு பஸாத³ஸ்ஸ படிபக்க²பூ⁴தங் அகுஸலங் அஸ்ஸத்³தி⁴யங் மிச்சா²தி⁴மொக்கோ² ச. பஸாத³பூ⁴தோ நிச்ச²யோ வத்து²க³தோ அதி⁴மொக்க²லக்க²ணங், ந யேவாபனகாதி⁴மொக்கோ²தி. இந்த³ட்ட²ங் காரேதீதி ‘‘மங் அந்தரேன தும்ஹாகங் அதி⁴முச்சனங் நத்தி², மயா ஸத்³த³ஹதா²’’தி விய அத்தானங் அனுவத்தேதி ஸம்பயுத்தத⁴ம்மே. ஏவங் ஸேஸேஸுபி. பக்க²ந்த³னந்தி ஸங்ஸீத³னங். பங்கோ கத்³த³மதோ க⁴னீபூ⁴தோ ஹோதி. பணகங் பிச்சி²லங் உத³கமலங். பீதங் உத³கங். ஓகப்பனலக்க²ணாதி அனுபவிஸித்வா ஏவமேதந்தி கப்பனலக்க²ணா. அகலுஸபா⁴வோ அகாலுஸியங், அனாவிலபா⁴வோதி அத்தோ². பு³த்³தா⁴தி³வத்தூ²னி ஸத்³தெ⁴ய்யானி. ஸப்புரிஸூபஸேவனஸத்³த⁴ம்மஸவனயோனிஸோமனஸிகாரத⁴ம்மானுத⁴ம்மபடிபத்தியோ ஸோதாபத்தியங்கா³னி. குஸலத⁴ம்மானங் ஆதா³னே ஹத்தோ² விய, ஸப்³ப³ஸம்பத்தினிப்பா²த³னே வித்தங் விய, அமதகஸிப²லப²லனே பீ³ஜங் விய த³ட்ட²ப்³பா³.
Saddahanti etāyāti saddahanakiriyāya pavattamānānaṃ dhammānaṃ tattha ādhipaccabhāvena saddhāya paccayataṃ dasseti. Tassā hi dhammānaṃ tathāpaccayabhāve sati ‘‘puggalo saddahatī’’ti vohāro hoti. Pasādanīyaṭṭhānesu pasādassa paṭipakkhabhūtaṃ akusalaṃ assaddhiyaṃ micchādhimokkho ca. Pasādabhūto nicchayo vatthugato adhimokkhalakkhaṇaṃ, na yevāpanakādhimokkhoti. Indaṭṭhaṃ kāretīti ‘‘maṃ antarena tumhākaṃ adhimuccanaṃ natthi, mayā saddahathā’’ti viya attānaṃ anuvatteti sampayuttadhamme. Evaṃ sesesupi. Pakkhandananti saṃsīdanaṃ. Paṅko kaddamato ghanībhūto hoti. Paṇakaṃ picchilaṃ udakamalaṃ. Pītaṃ udakaṃ. Okappanalakkhaṇāti anupavisitvā evametanti kappanalakkhaṇā. Akalusabhāvo akālusiyaṃ, anāvilabhāvoti attho. Buddhādivatthūni saddheyyāni. Sappurisūpasevanasaddhammasavanayonisomanasikāradhammānudhammapaṭipattiyo sotāpattiyaṅgāni. Kusaladhammānaṃ ādāne hattho viya, sabbasampattinipphādane vittaṃ viya, amatakasiphalaphalane bījaṃ viya daṭṭhabbā.
வீரபா⁴வோதி யேன வீரோ நாம ஹோதி, ஸோ த⁴ம்மோதி அத்தோ². அனுப³லப்பதா³னங் பக்³க³ஹோ. மக்³கோ³ க³ந்தப்³போ³ ஹோதி, மக்³கோ³ க³தோ, கம்மங் கத்தப்³ப³ங், கம்மங் கதங், அப்பமத்தகோ ஆபா³தோ⁴ உப்பன்னோ, கி³லானா வுட்டி²தோ ஹோதி அசிரவுட்டி²தோ கே³லஞ்ஞா, கா³மங் வா நிக³மங் வா பிண்டா³ய சரந்தோ ந லப⁴தி லூக²ஸ்ஸ வா பணீதஸ்ஸ வா போ⁴ஜனஸ்ஸ யாவத³த்த²ங் பாரிபூரிங், லப⁴தி…பே॰… பாரிபூரிந்தி ஏதானி அனுரூபபச்சவெக்க²ணாஸஹிதானி அட்ட² வீரியாரம்ப⁴வத்தூ²னி தங்மூலகானி வா பச்சவெக்க²ணானி.
Vīrabhāvoti yena vīro nāma hoti, so dhammoti attho. Anubalappadānaṃ paggaho. Maggo gantabbo hoti, maggo gato, kammaṃ kattabbaṃ, kammaṃ kataṃ, appamattako ābādho uppanno, gilānā vuṭṭhito hoti aciravuṭṭhito gelaññā, gāmaṃ vā nigamaṃ vā piṇḍāya caranto na labhati lūkhassa vā paṇītassa vā bhojanassa yāvadatthaṃ pāripūriṃ, labhati…pe… pāripūrinti etāni anurūpapaccavekkhaṇāsahitāni aṭṭha vīriyārambhavatthūni taṃmūlakāni vā paccavekkhaṇāni.
சிரகதாதி³ஆரம்மணங் உபக³ந்த்வா டா²னங், அனிஸ்ஸஜ்ஜனங் வா ஆரம்மணஸ்ஸ உபட்டா²னங். உத³கே அலாபு³ விய ஆரம்மணங் பிலவித்வா க³ந்துங் அப்பதா³னங் பாஸாணஸ்ஸ விய நிச்சலஸ்ஸ ஆரம்மணஸ்ஸ ட²பனங் ஸாரணங் அஸம்முட்ட²தாகரணங் அபிலாபனங். அபிலாபே கரோதி அபிலாபேதி. க³தியோதி நிப்ப²த்தியோ ஸம்ப⁴வதோ ப²லதோ ச. அபரோ நயோதி ரஸாதி³த³ஸ்ஸனத்த²ங் ஆரத்³த⁴ங். ஸம்மோஸபச்சனீகங் கிச்சங் அஸம்மோஸோ, ந ஸம்மோஸாபா⁴வமத்தங். ஸதியா வத்து²பூ⁴தா காயாத³யோ காயாதி³ஸதிபட்டா²னா, ஸதியோயேவ வா புரிமா பச்சி²மானங் பத³ட்டா²னங்.
Cirakatādiārammaṇaṃ upagantvā ṭhānaṃ, anissajjanaṃ vā ārammaṇassa upaṭṭhānaṃ. Udake alābu viya ārammaṇaṃ pilavitvā gantuṃ appadānaṃ pāsāṇassa viya niccalassa ārammaṇassa ṭhapanaṃ sāraṇaṃ asammuṭṭhatākaraṇaṃ apilāpanaṃ. Apilāpe karoti apilāpeti. Gatiyoti nipphattiyo sambhavato phalato ca. Aparo nayoti rasādidassanatthaṃ āraddhaṃ. Sammosapaccanīkaṃ kiccaṃ asammoso, na sammosābhāvamattaṃ. Satiyā vatthubhūtā kāyādayo kāyādisatipaṭṭhānā, satiyoyeva vā purimā pacchimānaṃ padaṭṭhānaṃ.
விக்கே²பஸ்ஸ உத்³த⁴ச்சஸ்ஸ. பஞ்ஞாபேதீதி பகாரேஹி ஜானாபேதி. ஏகாலோகா ஹோதீதி விபஸ்ஸனுபக்கிலேஸோபா⁴ஸங் ஸந்தா⁴யாஹ. மனதே விஜானாதி ஏதேனாதி வா மனோ, ஏவஞ்ச கத்வா ‘‘மனஞ்ச படிச்ச த⁴ம்மே சா’’தி (ம॰ நி॰ 1.204, 400; 3.421, 425) காரணபா⁴வேன மனோ வுத்தோ. ஸப்³போ³ ஹி மனோ அத்தனோ அனந்தரஸ்ஸ விஞ்ஞாணஸ்ஸ காரணந்தி. விஜானாதீதி பரிச்சி²ன்னோபலத்³தி⁴வஸேன ஜானாதி, ந ஸஞ்ஞாபஞ்ஞா விய ஸஞ்ஜானநபடிவிஜ்ஜ²னவஸேன.
Vikkhepassa uddhaccassa. Paññāpetīti pakārehi jānāpeti. Ekālokā hotīti vipassanupakkilesobhāsaṃ sandhāyāha. Manate vijānāti etenāti vā mano, evañca katvā ‘‘manañca paṭicca dhamme cā’’ti (ma. ni. 1.204, 400; 3.421, 425) kāraṇabhāvena mano vutto. Sabbo hi mano attano anantarassa viññāṇassa kāraṇanti. Vijānātīti paricchinnopaladdhivasena jānāti, na saññāpaññā viya sañjānanapaṭivijjhanavasena.
பீதிஸோமனஸ்ஸஸம்பயோக³தோதி வுத்தே யேன யோகா³ ஸுமனோ ஹோதி, தங் ஸோமனஸ்ஸந்தி வுச்சதீதி பீதியா ச ஸோமனஸ்ஸபா⁴வோ ஆபஜ்ஜதி, தஸ்மா வினாபி காயேன வத்து²னா ஸாதவேத³னாஸம்பயோக³தோதி யோஜேதப்³ப³ங். ஏவஞ்ச நிப்பீதிகங் ஸோமனஸ்ஸஞ்ச ஸங்க³ஹிதங் ஹோதி, பீதிஉபலக்கி²தங் வா ஸோமனஸ்ஸங் ஸப்பீதிகங் நிப்பீதிகஞ்ச ஸோமனஸ்ஸந்தி அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³.
Pītisomanassasampayogatoti vutte yena yogā sumano hoti, taṃ somanassanti vuccatīti pītiyā ca somanassabhāvo āpajjati, tasmā vināpi kāyena vatthunā sātavedanāsampayogatoti yojetabbaṃ. Evañca nippītikaṃ somanassañca saṅgahitaṃ hoti, pītiupalakkhitaṃ vā somanassaṃ sappītikaṃ nippītikañca somanassanti attho daṭṭhabbo.
பவத்தஸந்ததாதி⁴பதெய்யந்தி பவத்தஸங்கா²தாய ஸந்ததியா அதி⁴பதிபூ⁴தங். ஜீவிதிந்த்³ரியஸ்ஸ ஹி அத்தனோ விஜ்ஜமானக்க²ணே அனுபாலெந்தஸ்ஸ அனந்தரஞ்ச ஸானுபாலனானங் உப்பத்தியா ஹேதுபூ⁴தஸ்ஸ வஸேன பவத்தங் சிரட்டி²திகங் ஹோதி, தங்தங்கம்மவிஸேஸேன விஸேஸயுத்தங் யாவ சுதி அவிஸேஸேன வா யாவ பரினிப்³பா³னங் அவிச்சி²ன்னங் பவத்ததி ஜீவமானதாவிஸேஸயுத்தஞ்சாதி ரூபாரூபஜீவிதிந்த்³ரியானங் ஸமானலக்க²ணாதி³ங் வத்துங் ‘‘அத்தனா அவினிபு⁴த்தத⁴ம்மான’’ந்தி ஆஹ. அனுபாலேதப்³பா³னங் அத்தி²க்க²ணேயேவ. அஸதி ஹி அனுபாலேதப்³பே³ உப்பலாதி³ம்ஹி கிங் உத³கங் அனுபாலெய்யாதி. தஸ்ஸ தஸ்ஸாதி அனுபாலனாதி³கஸ்ஸ. ஸாத⁴னதோதி ஸாத⁴னேன. தங்ஸாத⁴னஞ்ச ஜீவமானவிஸேஸபச்சயபா⁴வதோ.
Pavattasantatādhipateyyanti pavattasaṅkhātāya santatiyā adhipatibhūtaṃ. Jīvitindriyassa hi attano vijjamānakkhaṇe anupālentassa anantarañca sānupālanānaṃ uppattiyā hetubhūtassa vasena pavattaṃ ciraṭṭhitikaṃ hoti, taṃtaṃkammavisesena visesayuttaṃ yāva cuti avisesena vā yāva parinibbānaṃ avicchinnaṃ pavattati jīvamānatāvisesayuttañcāti rūpārūpajīvitindriyānaṃ samānalakkhaṇādiṃ vattuṃ ‘‘attanā avinibhuttadhammāna’’nti āha. Anupāletabbānaṃ atthikkhaṇeyeva. Asati hi anupāletabbe uppalādimhi kiṃ udakaṃ anupāleyyāti. Tassa tassāti anupālanādikassa. Sādhanatoti sādhanena. Taṃsādhanañca jīvamānavisesapaccayabhāvato.
இந்த்³ரியராஸிவண்ணனா நிட்டி²தா.
Indriyarāsivaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / த⁴ம்மஸங்க³ணீ-அனுடீகா • Dhammasaṅgaṇī-anuṭīkā / இந்த்³ரியராஸிவண்ணனா • Indriyarāsivaṇṇanā