News / Sănătate |
Infecţiile respiratorii din copilărie cresc riscul de boală celiacă
Numărul copiilor care dezvoltă boala celiacă pare să crească şi oamenii de ştiinţă încearcă să identifice orice factori care ar putea juca un rol. Cercetătorii de la Universitatea Federico II din Napoli, Italia, şi-au îndreptat atenţia spre rolul infecţiilor respiratorii la copiii cu risc.
Boala celiacă este o afecţiune autoimună. Când cineva cu boala celiacă mănâncă gluten, care este o proteină în grâu, secară şi orz, sistemul imunitar atacă intestinul subţire. Cilli sau mici proeminenţe asemănătoare unor degete, care sunt vitale pentru absorbţia nutrienţilor, sunt deterioraţi.
În întreaga lume, aproximativ 1% din populaţie este considerată a avea boală celiacă şi această proporţie pare să crească.
Deşi mai multe cazuri sunt acum preluate din cauza testelor îmbunătăţite şi a ratelor de detectare, experţii consideră că creşterea nu se datorează numai acestui factor.
Boala celiacă se desfăşoară în familie; persoanele cu o rudă de gradul întâi cu această afecţiune au şanse de 1 din 10 să o dezvolte pe parcursul vieţii. În prezent, nu se ştie de ce unii oameni cu risc o dezvoltă, în timp ce alţii nu.
Studiile au indicat infecţiile din copilărie ca potenţial declanşator al bolii celiace la cei care sunt susceptibili genetic. De exemplu, un studiu din 2013 a constatat că prezenţa anticorpilor rotavirus poate indica apariţia bolii celiace.
În mod similar, un studiu realizat pe copii care au experimentat 10 sau mai multe infecţii înainte de împlinirea vârstei de 18 luni, arată că acestia au avut un risc mai mare de a dezvolta boala celiacă, comparativ cu copiii care au avut patru sau mai puţine îmbolnăviri.
Noul studiu a luat un grup de sugari cunoscuţi a fi expuşi riscului de a dezvolta boala celiacă şi l-a urmărit timp de 6 ani.
În cadrul studiului, 6% dintre copii au fost diagnosticaţi cu boala celiacă la vârsta de 3 ani, 13,5% la vârsta de 5 ani şi 14% la vârsta de 6 ani. În comparaţie cu gastroenterita, infecţiile respiratorii în timpul primilor 2 ani de viaţă au conferit o dublă creştere a riscului de a dezvolta boala celiacă.
Este posibil ca infecţia timpurie să stimuleze un profil imun predispus genetic, ceea ce contribuie la trecerea de la toleranţă la intoleranţă la gluten.