Știință

    Interstiţium, un nou organ în corpul uman

    Cercetătorii au descoperit o nouă parte a corpului uman, o reţea de spaţii pline de lichid în ţesuturi, care nu au mai fost văzute înainte.



    Interstiţiul, legături de colagen, mucoasă şi spaţiu fluid.


    Aceste spaţii umplute cu lichid au fost descoperite în ţesuturile conjunctive de pe tot corpul, inclusiv sub suprafaţa pielii, căptuşirea tractului digestiv, a plămânilor, a sistemelor urinare şi muschii din jur.

    Anterior, cercetătorii crezuseră că aceste straturi de ţesut erau un "zid" dens de colagen, o proteină structurală puternică găsită în ţesutul conjunctiv. Dar noua descoperire arată că, mai degrabă decât un "perete", acest ţesut este mai mult ca o "autostradă deschisă, plină de lichide". Ţesutul conţine spaţii interconectate, umplute cu lichid, care sunt susţinute de o reţea de pachete de colagen gros.

    Aceste spaţii umplute cu lichid nu au mai fost văzute până acum deoarece ele nu apar pe diapozitivele microscopice standard pe care cercetătorii le utilizează.

    Atunci când oamenii de ştiinţă pregătesc mostre de ţesut pentru aceste diapozitive, ei tratează probele cu substanţe chimice, le taie în felii subţiri şi le vopsesc pentru a evidenţia caracteristicile cheie. Dar acest proces de fixare îndepărtează lichidul şi determină prăbuşirea spaţiilor umplut cu lichid.

    Cercetătorii spun că organul este o reţea la nivel de corp, de spaţii interconectate, umplute cu lichid, sprijinite de o reţea de proteine ​​puternice, flexibile, reţea numită interstiţium.

    Constatările pot avea implicaţii pentru o varietate de domenii din medicină, inclusiv de cercetare in domeniul cancerului, De exemplu, concluziile par să explice de ce tumorile canceroase care invadează acest strat de ţesut se pot răspândi în ganglionii limfatici. Potrivit cercetătorilor, acest lucru se întâmplă deoarece aceste spaţii umplute cu lichid sunt o sursă de lichid numită limfă, care se scurge în sistemul limfatic.

    Aproximativ două treimi din apa conţinută de organismul uman se găseşte în interiorul celulelor, dar restul este în afara celulelor şi este cunoscută ca fluid "interstiţial". Deşi cercetătorii ştiau deja că există fluid între celule individuale, ideea unui interstiţiu mai mare, în care există spaţii pline de lichid în ţesuturi, a fost descrisă doar vag în literatură.

    Cercetătorii consideră că spaţiile umplute cu lichid pot acţiona ca amortizoare pentru a proteja ţesuturile în timpul funcţiilor zilnice.

    2 APRILIE 2018



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Plesiosaurii au fost în mod special înotători. Aceşti "saurieni cu zbaturi", care au dispărut de-a lungul timpului, s-au propulsat prin oceanele lumii, folosind un "zbor subacvatic", asemănător cu ţestoasele şi pinguinii de mare.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Basel, Elveţia, au descoperit că bacteriile, deşi fără organe senzoriale, au simţul atingerii care le permite să recunoască suprafeţele şi să răspundă la stimuli mecanici.
    O echipă de arheologi turci au descoperit sub biserica Sf. Nicolae din oraşul Demre, în provincia Antalya din sudul Turciei, un cavou care ar putea păstra rămăşiţele Sf. Nicolae din Mira, sfântul creştin în urma căruia s-a creat mitul lui Moş Crăciun.
    Un studiu realizat la University of Adelaide's School of Biological Sciences, Australia, a dezvăluit că o broască cunoscută sub numele de Beelzebufo Ampinga, care a trăit în Madagascar acum 68 de milioane de ani, era un ucigaş de dinozauri.
    O nouă specie de şobolan gigant a fost descoperită în Insulele Solomon. Aceasta trăieşte în copaci, are o lungime de aproximativ 45 centimetri și are dinţi atât de ascuţiţi că pot străpunge o nucă de cocos.
    Prima zi a celei de-a doua ediţii a Festivalului Ştiinţelor Bucureşti 2014 va fi marcată la Muzeul Naţional de Instorie naturală "Grigore Antipa" cu o conferinţă despre entomologie ca metodă veridică în cadrul expertizelor criminalistice. Intrarea este gratuită.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact