Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரீகா³தா²பாளி • Therīgāthāpāḷi

    15. சத்தாலீஸனிபாதோ

    15. Cattālīsanipāto

    1. இஸிதா³ஸீதே²ரீகா³தா²

    1. Isidāsītherīgāthā

    402.

    402.

    நக³ரம்ஹி குஸுமனாமே, பாடலிபுத்தம்ஹி பத²வியா மண்டே³;

    Nagaramhi kusumanāme, pāṭaliputtamhi pathaviyā maṇḍe;

    ஸக்யகுலகுலீனாயோ, த்³வே பி⁴க்கு²னியோ ஹி கு³ணவதியோ.

    Sakyakulakulīnāyo, dve bhikkhuniyo hi guṇavatiyo.

    403.

    403.

    இஸிதா³ஸீ தத்த² ஏகா, து³தியா போ³தீ⁴தி ஸீலஸம்பன்னா ச;

    Isidāsī tattha ekā, dutiyā bodhīti sīlasampannā ca;

    ஜா²னஜ்ஜா²யனரதாயோ, ப³ஹுஸ்ஸுதாயோ து⁴தகிலேஸாயோ.

    Jhānajjhāyanaratāyo, bahussutāyo dhutakilesāyo.

    404.

    404.

    தா பிண்டா³ய சரித்வா, ப⁴த்தத்த²ங் 1 கரிய தோ⁴தபத்தாயோ;

    Tā piṇḍāya caritvā, bhattatthaṃ 2 kariya dhotapattāyo;

    ரஹிதம்ஹி ஸுக²னிஸின்னா, இமா கி³ரா அப்³பு⁴தீ³ரேஸுங்.

    Rahitamhi sukhanisinnā, imā girā abbhudīresuṃ.

    405.

    405.

    ‘‘பாஸாதி³காஸி அய்யே, இஸிதா³ஸி வயோபி தே அபரிஹீனோ;

    ‘‘Pāsādikāsi ayye, isidāsi vayopi te aparihīno;

    கிங் தி³ஸ்வான ப்³யாலிகங், அதா²ஸி நெக்க²ம்மமனுயுத்தா’’.

    Kiṃ disvāna byālikaṃ, athāsi nekkhammamanuyuttā’’.

    406.

    406.

    ஏவமனுயுஞ்ஜியமானா ஸா, ரஹிதே த⁴ம்மதே³ஸனாகுஸலா;

    Evamanuyuñjiyamānā sā, rahite dhammadesanākusalā;

    இஸிதா³ஸீ வசனமப்³ரவி, ‘‘ஸுண போ³தி⁴ யதா²ம்ஹி பப்³ப³ஜிதா.

    Isidāsī vacanamabravi, ‘‘suṇa bodhi yathāmhi pabbajitā.

    407.

    407.

    ‘‘உஜ்ஜேனியா புரவரே, மய்ஹங் பிதா ஸீலஸங்வுதோ ஸெட்டி²;

    ‘‘Ujjeniyā puravare, mayhaṃ pitā sīlasaṃvuto seṭṭhi;

    தஸ்ஸம்ஹி ஏகதீ⁴தா, பியா மனாபா ச த³யிதா ச.

    Tassamhi ekadhītā, piyā manāpā ca dayitā ca.

    408.

    408.

    ‘‘அத² மே ஸாகேததோ வரகா, ஆக³ச்சு²முத்தமகுலீனா;

    ‘‘Atha me sāketato varakā, āgacchumuttamakulīnā;

    ஸெட்டீ² பஹூதரதனோ, தஸ்ஸ மமங் ஸுண்ஹமதா³ஸி தாதோ.

    Seṭṭhī pahūtaratano, tassa mamaṃ suṇhamadāsi tāto.

    409.

    409.

    ‘‘ஸஸ்ஸுயா ஸஸ்ஸுரஸ்ஸ ச, ஸாயங் பாதங் பணாமமுபக³ம்ம;

    ‘‘Sassuyā sassurassa ca, sāyaṃ pātaṃ paṇāmamupagamma;

    ஸிரஸா கரோமி பாதே³, வந்தா³மி யதா²ம்ஹி அனுஸிட்டா².

    Sirasā karomi pāde, vandāmi yathāmhi anusiṭṭhā.

    410.

    410.

    ‘‘யா மய்ஹங் ஸாமிகஸ்ஸ, ப⁴கி³னியோ பா⁴துனோ பரிஜனோ வா;

    ‘‘Yā mayhaṃ sāmikassa, bhaginiyo bhātuno parijano vā;

    தமேகவரகம்பி தி³ஸ்வா, உப்³பி³க்³கா³ ஆஸனங் தே³மி.

    Tamekavarakampi disvā, ubbiggā āsanaṃ demi.

    411.

    411.

    ‘‘அன்னேன ச பானேன ச, க²ஜ்ஜேன ச யஞ்ச தத்த² ஸன்னிஹிதங்;

    ‘‘Annena ca pānena ca, khajjena ca yañca tattha sannihitaṃ;

    சா²தே³மி உபனயாமி ச, தே³மி ச யங் யஸ்ஸ பதிரூபங்.

    Chādemi upanayāmi ca, demi ca yaṃ yassa patirūpaṃ.

    412.

    412.

    ‘‘காலேன உபட்ட²ஹித்வா 3, க⁴ரங் ஸமுபக³மாமி உம்மாரே;

    ‘‘Kālena upaṭṭhahitvā 4, gharaṃ samupagamāmi ummāre;

    தோ⁴வந்தீ ஹத்த²பாதே³, பஞ்ஜலிகா ஸாமிகமுபேமி.

    Dhovantī hatthapāde, pañjalikā sāmikamupemi.

    413.

    413.

    ‘‘கொச்ச²ங் பஸாத³ங் அஞ்ஜனிஞ்ச, ஆதா³ஸகஞ்ச க³ண்ஹித்வா;

    ‘‘Kocchaṃ pasādaṃ añjaniñca, ādāsakañca gaṇhitvā;

    பரிகம்மகாரிகா விய, ஸயமேவ பதிங் விபூ⁴ஸேமி.

    Parikammakārikā viya, sayameva patiṃ vibhūsemi.

    414.

    414.

    ‘‘ஸயமேவ ஓத³னங் ஸாத⁴யாமி, ஸயமேவ பா⁴ஜனங் தோ⁴வந்தீ;

    ‘‘Sayameva odanaṃ sādhayāmi, sayameva bhājanaṃ dhovantī;

    மாதாவ ஏகபுத்தகங், ததா² 5 ப⁴த்தாரங் பரிசராமி.

    Mātāva ekaputtakaṃ, tathā 6 bhattāraṃ paricarāmi.

    415.

    415.

    ‘‘ஏவங் மங் ப⁴த்திகதங், அனுரத்தங் காரிகங் நிஹதமானங்;

    ‘‘Evaṃ maṃ bhattikataṃ, anurattaṃ kārikaṃ nihatamānaṃ;

    உட்டா²யிகங் 7 அனலஸங், ஸீலவதிங் து³ஸ்ஸதே ப⁴த்தா.

    Uṭṭhāyikaṃ 8 analasaṃ, sīlavatiṃ dussate bhattā.

    416.

    416.

    ‘‘ஸோ மாதரஞ்ச பிதரஞ்ச, ப⁴ணதி ‘ஆபுச்ச²ஹங் க³மிஸ்ஸாமி;

    ‘‘So mātarañca pitarañca, bhaṇati ‘āpucchahaṃ gamissāmi;

    இஸிதா³ஸியா ந ஸஹ வச்ச²ங், ஏகாகா³ரேஹங் 9 ஸஹ வத்து²ங்’.

    Isidāsiyā na saha vacchaṃ, ekāgārehaṃ 10 saha vatthuṃ’.

    417.

    417.

    ‘‘‘மா ஏவங் புத்த அவச, இஸிதா³ஸீ பண்டி³தா பரிப்³யத்தா;

    ‘‘‘Mā evaṃ putta avaca, isidāsī paṇḍitā paribyattā;

    உட்டா²யிகா அனலஸா, கிங் துய்ஹங் ந ரோசதே புத்த’.

    Uṭṭhāyikā analasā, kiṃ tuyhaṃ na rocate putta’.

    418.

    418.

    ‘‘‘ந ச மே ஹிங்ஸதி கிஞ்சி, ந சஹங் இஸிதா³ஸியா ஸஹ வச்ச²ங்;

    ‘‘‘Na ca me hiṃsati kiñci, na cahaṃ isidāsiyā saha vacchaṃ;

    தெ³ஸ்ஸாவ மே அலங் மே, அபுச்சா²ஹங் 11 க³மிஸ்ஸாமி’.

    Dessāva me alaṃ me, apucchāhaṃ 12 gamissāmi’.

    419.

    419.

    ‘‘தஸ்ஸ வசனங் ஸுணித்வா, ஸஸ்ஸு ஸஸுரோ ச மங் அபுச்சி²ங்ஸு;

    ‘‘Tassa vacanaṃ suṇitvā, sassu sasuro ca maṃ apucchiṃsu;

    ‘கிஸ்ஸ 13 தயா அபரத்³த⁴ங், ப⁴ண விஸ்ஸட்டா² யதா²பூ⁴தங்’.

    ‘Kissa 14 tayā aparaddhaṃ, bhaṇa vissaṭṭhā yathābhūtaṃ’.

    420.

    420.

    ‘‘‘நபிஹங் அபரஜ்ஜ²ங் கிஞ்சி, நபி ஹிங்ஸேமி ந ப⁴ணாமி து³ப்³ப³சனங்;

    ‘‘‘Napihaṃ aparajjhaṃ kiñci, napi hiṃsemi na bhaṇāmi dubbacanaṃ;

    கிங் ஸக்கா காதுய்யே, யங் மங் வித்³தெ³ஸ்ஸதே ப⁴த்தா’.

    Kiṃ sakkā kātuyye, yaṃ maṃ viddessate bhattā’.

    421.

    421.

    ‘‘தே மங் பிதுக⁴ரங் படினயிங்ஸு, விமனா து³கே²ன அதி⁴பூ⁴தா;

    ‘‘Te maṃ pitugharaṃ paṭinayiṃsu, vimanā dukhena adhibhūtā;

    ‘புத்தமனுரக்க²மானா, ஜிதாம்ஹஸே ரூபினிங் லக்கி²ங்’.

    ‘Puttamanurakkhamānā, jitāmhase rūpiniṃ lakkhiṃ’.

    422.

    422.

    ‘‘அத² மங் அதா³ஸி தாதோ, அட்³ட⁴ஸ்ஸ க⁴ரம்ஹி து³தியகுலிகஸ்ஸ;

    ‘‘Atha maṃ adāsi tāto, aḍḍhassa gharamhi dutiyakulikassa;

    ததோ உபட்³ட⁴ஸுங்கேன, யேன மங் விந்த³த² ஸெட்டி².

    Tato upaḍḍhasuṅkena, yena maṃ vindatha seṭṭhi.

    423.

    423.

    ‘‘தஸ்ஸபி க⁴ரம்ஹி மாஸங், அவஸிங் அத² ஸோபி மங் படிச்ச²ரயி 15;

    ‘‘Tassapi gharamhi māsaṃ, avasiṃ atha sopi maṃ paṭiccharayi 16;

    தா³ஸீவ உபட்ட²ஹந்திங், அதூ³ஸிகங் ஸீலஸம்பன்னங்.

    Dāsīva upaṭṭhahantiṃ, adūsikaṃ sīlasampannaṃ.

    424.

    424.

    ‘‘பி⁴க்கா²ய ச விசரந்தங், த³மகங் த³ந்தங் மே பிதா ப⁴ணதி;

    ‘‘Bhikkhāya ca vicarantaṃ, damakaṃ dantaṃ me pitā bhaṇati;

    ‘ஹோஹிஸி 17 மே ஜாமாதா, நிக்கி²ப பொட்டி²ஞ்ச 18 க⁴டிகஞ்ச’.

    ‘Hohisi 19 me jāmātā, nikkhipa poṭṭhiñca 20 ghaṭikañca’.

    425.

    425.

    ‘‘ஸோபி வஸித்வா பக்க²ங் 21, அத² தாதங் ப⁴ணதி ‘தே³ஹி மே பொட்டி²ங்;

    ‘‘Sopi vasitvā pakkhaṃ 22, atha tātaṃ bhaṇati ‘dehi me poṭṭhiṃ;

    க⁴டிகஞ்ச மல்லகஞ்ச, புனபி பி⁴க்க²ங் சரிஸ்ஸாமி’.

    Ghaṭikañca mallakañca, punapi bhikkhaṃ carissāmi’.

    426.

    426.

    ‘‘அத² நங் ப⁴ணதீ தாதோ, அம்மா ஸப்³போ³ ச மே ஞாதிக³ணவக்³கோ³;

    ‘‘Atha naṃ bhaṇatī tāto, ammā sabbo ca me ñātigaṇavaggo;

    ‘கிங் தே ந கீரதி இத⁴, ப⁴ண கி²ப்பங் தங் தே கரிஹி’தி.

    ‘Kiṃ te na kīrati idha, bhaṇa khippaṃ taṃ te karihi’ti.

    427.

    427.

    ‘‘ஏவங் ப⁴ணிதோ ப⁴ணதி, ‘யதி³ மே அத்தா ஸக்கோதி அலங் மய்ஹங்;

    ‘‘Evaṃ bhaṇito bhaṇati, ‘yadi me attā sakkoti alaṃ mayhaṃ;

    இஸிதா³ஸியா ந ஸஹ வச்ச²ங், ஏகக⁴ரேஹங் ஸஹ வத்து²ங்’.

    Isidāsiyā na saha vacchaṃ, ekagharehaṃ saha vatthuṃ’.

    428.

    428.

    ‘‘விஸ்ஸஜ்ஜிதோ க³தோ ஸோ, அஹம்பி ஏகாகினீ விசிந்தேமி;

    ‘‘Vissajjito gato so, ahampi ekākinī vicintemi;

    ‘ஆபுச்சி²தூன க³ச்ச²ங், மரிதுயே 23 வா பப்³ப³ஜிஸ்ஸங் வா’.

    ‘Āpucchitūna gacchaṃ, marituye 24 vā pabbajissaṃ vā’.

    429.

    429.

    ‘‘அத² அய்யா ஜினத³த்தா, ஆக³ச்சீ² கோ³சராய சரமானா;

    ‘‘Atha ayyā jinadattā, āgacchī gocarāya caramānā;

    தாதகுலங் வினயத⁴ரீ, ப³ஹுஸ்ஸுதா ஸீலஸம்பன்னா.

    Tātakulaṃ vinayadharī, bahussutā sīlasampannā.

    430.

    430.

    ‘‘தங் தி³ஸ்வான அம்ஹாகங், உட்டா²யாஸனங் தஸ்ஸா பஞ்ஞாபயிங்;

    ‘‘Taṃ disvāna amhākaṃ, uṭṭhāyāsanaṃ tassā paññāpayiṃ;

    நிஸின்னாய ச பாதே³, வந்தி³த்வா போ⁴ஜனமதா³ஸிங்.

    Nisinnāya ca pāde, vanditvā bhojanamadāsiṃ.

    431.

    431.

    ‘‘அன்னேன ச பானேன ச, க²ஜ்ஜேன ச யஞ்ச தத்த² ஸன்னிஹிதங்;

    ‘‘Annena ca pānena ca, khajjena ca yañca tattha sannihitaṃ;

    ஸந்தப்பயித்வா அவசங், ‘அய்யே இச்சா²மி பப்³ப³ஜிதுங்’.

    Santappayitvā avacaṃ, ‘ayye icchāmi pabbajituṃ’.

    432.

    432.

    ‘‘அத² மங் ப⁴ணதீ தாதோ, ‘இதே⁴வ புத்தக 25 சராஹி த்வங் த⁴ம்மங்;

    ‘‘Atha maṃ bhaṇatī tāto, ‘idheva puttaka 26 carāhi tvaṃ dhammaṃ;

    அன்னேன ச பானேன ச, தப்பய ஸமணே த்³விஜாதீ ச’.

    Annena ca pānena ca, tappaya samaṇe dvijātī ca’.

    433.

    433.

    ‘‘அத²ஹங் ப⁴ணாமி தாதங், ரோத³ந்தீ அஞ்ஜலிங் பணாமெத்வா;

    ‘‘Athahaṃ bhaṇāmi tātaṃ, rodantī añjaliṃ paṇāmetvā;

    ‘பாபஞ்ஹி மயா பகதங், கம்மங் தங் நிஜ்ஜரெஸ்ஸாமி’.

    ‘Pāpañhi mayā pakataṃ, kammaṃ taṃ nijjaressāmi’.

    434.

    434.

    ‘‘அத² மங் ப⁴ணதீ தாதோ, ‘பாபுண போ³தி⁴ஞ்ச அக்³க³த⁴ம்மஞ்ச;

    ‘‘Atha maṃ bhaṇatī tāto, ‘pāpuṇa bodhiñca aggadhammañca;

    நிப்³பா³னஞ்ச லப⁴ஸ்ஸு, யங் ஸச்சி²கரீ த்³விபத³ஸெட்டோ²’.

    Nibbānañca labhassu, yaṃ sacchikarī dvipadaseṭṭho’.

    435.

    435.

    ‘‘மாதாபிதூ அபி⁴வாத³யித்வா, ஸப்³ப³ஞ்ச ஞாதிக³ணவக்³க³ங்;

    ‘‘Mātāpitū abhivādayitvā, sabbañca ñātigaṇavaggaṃ;

    ஸத்தாஹங் பப்³ப³ஜிதா, திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அப²ஸ்ஸயிங்.

    Sattāhaṃ pabbajitā, tisso vijjā aphassayiṃ.

    436.

    436.

    ‘‘ஜானாமி அத்தனோ ஸத்த, ஜாதியோ யஸ்ஸயங் ப²லவிபாகோ;

    ‘‘Jānāmi attano satta, jātiyo yassayaṃ phalavipāko;

    தங் தவ ஆசிக்கி²ஸ்ஸங், தங் ஏகமனா நிஸாமேஹி.

    Taṃ tava ācikkhissaṃ, taṃ ekamanā nisāmehi.

    437.

    437.

    ‘‘நக³ரம்ஹி ஏரகச்சே² 27, ஸுவண்ணகாரோ அஹங் பஹூதத⁴னோ;

    ‘‘Nagaramhi erakacche 28, suvaṇṇakāro ahaṃ pahūtadhano;

    யொப்³ப³னமதே³ன மத்தோ ஸோ, பரதா³ரங் அஸேவிஹங்.

    Yobbanamadena matto so, paradāraṃ asevihaṃ.

    438.

    438.

    ‘‘ஸோஹங் ததோ சவித்வா, நிரயம்ஹி அபச்சிஸங் சிரங்;

    ‘‘Sohaṃ tato cavitvā, nirayamhi apaccisaṃ ciraṃ;

    பக்கோ ததோ ச உட்ட²ஹித்வா, மக்கடியா குச்சி²மோக்கமிங்.

    Pakko tato ca uṭṭhahitvā, makkaṭiyā kucchimokkamiṃ.

    439.

    439.

    ‘‘ஸத்தாஹஜாதகங் மங், மஹாகபி யூத²போ நில்லச்சே²ஸி;

    ‘‘Sattāhajātakaṃ maṃ, mahākapi yūthapo nillacchesi;

    தஸ்ஸேதங் கம்மப²லங், யதா²பி க³ந்த்வான பரதா³ரங்.

    Tassetaṃ kammaphalaṃ, yathāpi gantvāna paradāraṃ.

    440.

    440.

    ‘‘ஸோஹங் ததோ சவித்வா, காலங் கரித்வா ஸிந்த⁴வாரஞ்ஞே;

    ‘‘Sohaṃ tato cavitvā, kālaṃ karitvā sindhavāraññe;

    காணாய ச க²ஞ்ஜாய ச, ஏளகியா குச்சி²மோக்கமிங்.

    Kāṇāya ca khañjāya ca, eḷakiyā kucchimokkamiṃ.

    441.

    441.

    ‘‘த்³வாத³ஸ வஸ்ஸானி அஹங், நில்லச்சி²தோ தா³ரகே பரிவஹித்வா;

    ‘‘Dvādasa vassāni ahaṃ, nillacchito dārake parivahitvā;

    கிமினாவட்டோ அகல்லோ, யதா²பி க³ந்த்வான பரதா³ரங்.

    Kimināvaṭṭo akallo, yathāpi gantvāna paradāraṃ.

    442.

    442.

    ‘‘ஸோஹங் ததோ சவித்வா, கோ³வாணிஜகஸ்ஸ கா³வியா ஜாதோ;

    ‘‘Sohaṃ tato cavitvā, govāṇijakassa gāviyā jāto;

    வச்சோ² லாகா²தம்போ³, நில்லச்சி²தோ த்³வாத³ஸே மாஸே.

    Vaccho lākhātambo, nillacchito dvādase māse.

    443.

    443.

    ‘‘வோடூ⁴ன 29 நங்க³லமஹங், ஸகடஞ்ச தா⁴ரயாமி;

    ‘‘Voḍhūna 30 naṅgalamahaṃ, sakaṭañca dhārayāmi;

    அந்தோ⁴வட்டோ அகல்லோ, யதா²பி க³ந்த்வான பரதா³ரங்.

    Andhovaṭṭo akallo, yathāpi gantvāna paradāraṃ.

    444.

    444.

    ‘‘ஸோஹங் ததோ சவித்வா, வீதி²யா தா³ஸியா க⁴ரே ஜாதோ;

    ‘‘Sohaṃ tato cavitvā, vīthiyā dāsiyā ghare jāto;

    நேவ மஹிலா ந புரிஸோ, யதா²பி க³ந்த்வான பரதா³ரங்.

    Neva mahilā na puriso, yathāpi gantvāna paradāraṃ.

    445.

    445.

    ‘‘திங்ஸதிவஸ்ஸம்ஹி மதோ, ஸாகடிககுலம்ஹி தா³ரிகா ஜாதா;

    ‘‘Tiṃsativassamhi mato, sākaṭikakulamhi dārikā jātā;

    கபணம்ஹி அப்பபோ⁴கே³, த⁴னிக 31 புரிஸபாதப³ஹுலம்ஹி.

    Kapaṇamhi appabhoge, dhanika 32 purisapātabahulamhi.

    446.

    446.

    ‘‘தங் மங் ததோ ஸத்த²வாஹோ, உஸ்ஸன்னாய விபுலாய வட்³டி⁴யா;

    ‘‘Taṃ maṃ tato satthavāho, ussannāya vipulāya vaḍḍhiyā;

    ஓகட்³ட⁴தி விலபந்திங், அச்சி²ந்தி³த்வா குலக⁴ரஸ்மா.

    Okaḍḍhati vilapantiṃ, acchinditvā kulagharasmā.

    447.

    447.

    ‘‘அத² ஸோளஸமே வஸ்ஸே, தி³ஸ்வா மங் பத்தயொப்³ப³னங் கஞ்ஞங்;

    ‘‘Atha soḷasame vasse, disvā maṃ pattayobbanaṃ kaññaṃ;

    ஓருந்த⁴தஸ்ஸ புத்தோ, கி³ரிதா³ஸோ நாம நாமேன.

    Orundhatassa putto, giridāso nāma nāmena.

    448.

    448.

    ‘‘தஸ்ஸபி அஞ்ஞா ப⁴ரியா, ஸீலவதீ கு³ணவதீ யஸவதீ ச;

    ‘‘Tassapi aññā bhariyā, sīlavatī guṇavatī yasavatī ca;

    அனுரத்தா 33 ப⁴த்தாரங், தஸ்ஸாஹங் 34 வித்³தே³ஸனமகாஸிங்.

    Anurattā 35 bhattāraṃ, tassāhaṃ 36 viddesanamakāsiṃ.

    449.

    449.

    ‘‘தஸ்ஸேதங் கம்மப²லங், யங் மங் அபகீரிதூன க³ச்ச²ந்தி;

    ‘‘Tassetaṃ kammaphalaṃ, yaṃ maṃ apakīritūna gacchanti;

    தா³ஸீவ உபட்ட²ஹந்திங், தஸ்ஸபி அந்தோ கதோ மயா’’தி.

    Dāsīva upaṭṭhahantiṃ, tassapi anto kato mayā’’ti.

    … இஸிதா³ஸீ தே²ரீ….

    … Isidāsī therī….

    சத்தாலீஸனிபாதோ நிட்டி²தோ.

    Cattālīsanipāto niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. ப⁴த்தத்தங் (ஸீ॰)
    2. bhattattaṃ (sī.)
    3. உட்ட²ஹித்வா (ஸ்யா॰ க॰), உபட்ட²ஹிதுங் (?)
    4. uṭṭhahitvā (syā. ka.), upaṭṭhahituṃ (?)
    5. ததா³ (ஸீ॰)
    6. tadā (sī.)
    7. உட்டா²ஹிகங் (க॰)
    8. uṭṭhāhikaṃ (ka.)
    9. ஏகக⁴ரேப’ஹங் (?)
    10. ekagharepa’haṃ (?)
    11. ஆபுச்சா²ஹங் (ஸ்யா॰), ஆபுச்ச²ஹங்-நாபுச்ச²ஹங் (?)
    12. āpucchāhaṃ (syā.), āpucchahaṃ-nāpucchahaṃ (?)
    13. கிங்ஸ (?)
    14. kiṃsa (?)
    15. படிச்ச²ஸி (ஸீ॰ க॰), படிச்ச²தி (ஸ்யா॰), படிச்ச²ரதி (க॰)
    16. paṭicchasi (sī. ka.), paṭicchati (syā.), paṭiccharati (ka.)
    17. ஸோஹிஸி (ஸப்³ப³த்த²)
    18. பொந்திங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    19. sohisi (sabbattha)
    20. pontiṃ (sī. syā.)
    21. பக்கமத² (ஸீ॰)
    22. pakkamatha (sī.)
    23. மரிதாயே (ஸீ॰), மரிதுங் (ஸ்யா॰)
    24. maritāye (sī.), marituṃ (syā.)
    25. புத்திகே (ஸ்யா॰ க॰)
    26. puttike (syā. ka.)
    27. ஏரககச்சே² (ஸ்யா॰ க॰)
    28. erakakacche (syā. ka.)
    29. தே புன (ஸ்யா॰ க॰), வோது⁴ன (க॰ அட்ட²॰)
    30. te puna (syā. ka.), vodhuna (ka. aṭṭha.)
    31. அணிக (அட்ட²॰), தங்ஸங்வண்ணனாயம்பி அத்த²யுத்தி க³வேஸிதப்³பா³
    32. aṇika (aṭṭha.), taṃsaṃvaṇṇanāyampi atthayutti gavesitabbā
    33. அனுவத்தா (க॰)
    34. தஸ்ஸ தங் (?)
    35. anuvattā (ka.)
    36. tassa taṃ (?)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / தே²ரீகா³தா²-அட்ட²கதா² • Therīgāthā-aṭṭhakathā / 1. இஸிதா³ஸீதே²ரீகா³தா²வண்ணனா • 1. Isidāsītherīgāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact