Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சூளவக்³க³பாளி • Cūḷavaggapāḷi

    இட்ட²காசயாதி³அனுஜானநங்

    Iṭṭhakācayādianujānanaṃ

    300. தேன கோ² பன ஸமயேன விஹாரா நீசவத்து²கா ஹொந்தி, உத³கேன ஒத்த²ரிய்யந்தி. ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, உச்சவத்து²கங் காது’’ந்தி. சயோ பரிபததி…பே॰… ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, சினிதுங் தயோ சயே – இட்ட²காசயங், ஸிலாசயங், தா³ருசய’’ந்தி. ஆரோஹந்தா விஹஞ்ஞந்தி…பே॰… ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, தயோ ஸோபானே – இட்ட²காஸோபானங், ஸிலாஸோபானங், தா³ருஸோபான’’ந்தி. ஆரோஹந்தா பரிபதந்தி…பே॰… ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, ஆலம்ப³னபா³ஹ’’ந்தி.

    300. Tena kho pana samayena vihārā nīcavatthukā honti, udakena otthariyyanti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, uccavatthukaṃ kātu’’nti. Cayo paripatati…pe… ‘‘anujānāmi, bhikkhave, cinituṃ tayo caye – iṭṭhakācayaṃ, silācayaṃ, dārucaya’’nti. Ārohantā vihaññanti…pe… ‘‘anujānāmi, bhikkhave, tayo sopāne – iṭṭhakāsopānaṃ, silāsopānaṃ, dārusopāna’’nti. Ārohantā paripatanti…pe… ‘‘anujānāmi, bhikkhave, ālambanabāha’’nti.

    தேன கோ² பன ஸமயேன விஹாரா ஆளகமந்தா³ ஹொந்தி . பி⁴க்கூ² ஹிரியந்தி நிபஜ்ஜிதுங். ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, திரோகரணி’’ந்தி. திரோகரணிங் உக்கி²பித்வா ஓலோகெந்தி…பே॰… ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே , அட்³ட⁴குட்டக’’ந்தி. அட்³ட⁴குட்டகா உபரிதோ ஓலோகெந்தி…பே॰… ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, தயோ க³ப்³பே⁴ – ஸிவிகாக³ப்³ப⁴ங், நாளிகாக³ப்³ப⁴ங், ஹம்மியக³ப்³ப⁴’’ந்தி.

    Tena kho pana samayena vihārā āḷakamandā honti . Bhikkhū hiriyanti nipajjituṃ. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, tirokaraṇi’’nti. Tirokaraṇiṃ ukkhipitvā olokenti…pe… ‘‘anujānāmi, bhikkhave , aḍḍhakuṭṭaka’’nti. Aḍḍhakuṭṭakā uparito olokenti…pe… ‘‘anujānāmi, bhikkhave, tayo gabbhe – sivikāgabbhaṃ, nāḷikāgabbhaṃ, hammiyagabbha’’nti.

    தேன கோ² பன ஸமயேன பி⁴க்கூ² கு²த்³த³கே விஹாரே மஜ்ஜே² க³ப்³ப⁴ங் கரொந்தி. உபசாரோ ந ஹோதி. ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, கு²த்³த³கே விஹாரே ஏகமந்தங் க³ப்³ப⁴ங் காதுங், மஹல்லகே மஜ்ஜே²’’தி.

    Tena kho pana samayena bhikkhū khuddake vihāre majjhe gabbhaṃ karonti. Upacāro na hoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, khuddake vihāre ekamantaṃ gabbhaṃ kātuṃ, mahallake majjhe’’ti.

    தேன கோ² பன ஸமயேன விஹாரஸ்ஸ குட்டபாதோ³ ஜீரதி. ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். ‘‘அனுஜானாமி , பி⁴க்க²வே, குலங்கபாத³க’’ந்தி 1. விஹாரஸ்ஸ குட்டோ ஓவஸ்ஸதி…பே॰…‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, பரித்தாணகிடிகங் உத்³த³ஸுத⁴’’ந்தி 2.

    Tena kho pana samayena vihārassa kuṭṭapādo jīrati. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi , bhikkhave, kulaṅkapādaka’’nti 3. Vihārassa kuṭṭo ovassati…pe…‘‘anujānāmi, bhikkhave, parittāṇakiṭikaṃ uddasudha’’nti 4.

    தேன கோ² பன ஸமயேன அஞ்ஞதரஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ திணச்ச²த³னா அஹி க²ந்தே⁴ பததி. ஸோ பீ⁴தோ விஸ்ஸரமகாஸி. பி⁴க்கூ² உபதா⁴வித்வா தங் பி⁴க்கு²ங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘கிஸ்ஸ த்வங், ஆவுஸோ, விஸ்ஸரமகாஸீ’’தி? அத² கோ² ஸோ பி⁴க்கூ²னங் ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸி. பி⁴க்கூ² ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, விதான’’ந்தி.

    Tena kho pana samayena aññatarassa bhikkhuno tiṇacchadanā ahi khandhe patati. So bhīto vissaramakāsi. Bhikkhū upadhāvitvā taṃ bhikkhuṃ etadavocuṃ – ‘‘kissa tvaṃ, āvuso, vissaramakāsī’’ti? Atha kho so bhikkhūnaṃ etamatthaṃ ārocesi. Bhikkhū bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, vitāna’’nti.

    தேன கோ² பன ஸமயேன பி⁴க்கூ² மஞ்சபாதே³பி பீட²பாதே³பி த²விகாயோ லக்³கெ³ந்தி. உந்தூ³ரேஹிபி உபசிகாஹிபி க²ஜ்ஜந்தி. ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, பி⁴த்திகி²லங் நாக³த³ந்தக’’ந்தி.

    Tena kho pana samayena bhikkhū mañcapādepi pīṭhapādepi thavikāyo laggenti. Undūrehipi upacikāhipi khajjanti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, bhittikhilaṃ nāgadantaka’’nti.

    தேன கோ² பன ஸமயேன பி⁴க்கூ² மஞ்சேபி பீடே²பி சீவரங் நிக்கி²பந்தி. சீவரங் பரிபி⁴ஜ்ஜிதி. ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, விஹாரே சீவரவங்ஸங் சீவரரஜ்ஜு’’ந்தி .

    Tena kho pana samayena bhikkhū mañcepi pīṭhepi cīvaraṃ nikkhipanti. Cīvaraṃ paribhijjiti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, vihāre cīvaravaṃsaṃ cīvararajju’’nti .

    தேன கோ² பன ஸமயேன விஹாரா அனாளிந்த³கா ஹொந்தி அப்படிஸ்ஸரணா. ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, ஆளிந்த³ங் பக⁴னங் பகுட்டங் 5 ஓஸாரக’’ந்தி. ஆளிந்தா³ பாகடா ஹொந்தி. பி⁴க்கூ² ஹிரியந்தி நிபஜ்ஜிதுங்…பே॰… ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, ஸங்ஸரணகிடிகங் உக்³கா⁴டனகிடிக’’ந்தி.

    Tena kho pana samayena vihārā anāḷindakā honti appaṭissaraṇā. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, āḷindaṃ paghanaṃ pakuṭṭaṃ 6 osāraka’’nti. Āḷindā pākaṭā honti. Bhikkhū hiriyanti nipajjituṃ…pe… ‘‘anujānāmi, bhikkhave, saṃsaraṇakiṭikaṃ ugghāṭanakiṭika’’nti.







    Footnotes:
    1. குளுங்கபாத³கந்தி (ஸீ॰)
    2. உத்³தா⁴ஸுத⁴ந்தி (ஸ்யா॰)
    3. kuḷuṅkapādakanti (sī.)
    4. uddhāsudhanti (syā.)
    5. பகுட்³ட³ங் (ஸீ॰)
    6. pakuḍḍaṃ (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / சூளவக்³க³-அட்ட²கதா² • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / விஹாரானுஜானநகதா² • Vihārānujānanakathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / இட்ட²காசயாதி³அனுஜானநகதா²வண்ணனா • Iṭṭhakācayādianujānanakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / விஹாரானுஜானநகதா²வண்ணனா • Vihārānujānanakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / விஹாரானுஜானநகதா²வண்ணனா • Vihārānujānanakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / விஹாரானுஜானநகதா² • Vihārānujānanakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact