Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[414] 9. ஜாக³ரஜாதகவண்ணனா
[414] 9. Jāgarajātakavaṇṇanā
கோத⁴ ஜாக³ரதங் ஸுத்தோதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அஞ்ஞதரங் உபாஸகங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ ஹி ஸோதாபன்னோ அரியஸாவகோ ஸாவத்தி²தோ ஸகடஸத்தே²ன ஸத்³தி⁴ங் கந்தாரமக்³க³ங் படிபஜ்ஜி. ஸத்த²வாஹோ தத்த² ஏகஸ்மிங் உத³கபா²ஸுகட்டா²னே பஞ்ச ஸகடஸதானி மோசெத்வா கா²த³னீயபோ⁴ஜனீயங் ஸங்வித³ஹித்வா வாஸங் உபக³ச்சி². தே மனுஸ்ஸா தத்த² தத்த² நிபஜ்ஜித்வா ஸுபிங்ஸு, உபாஸகோ பன ஸத்த²வாஹஸ்ஸ ஸந்திகே ஏகஸ்மிங் ருக்க²மூலே சங்கமங் அதி⁴ட்டா²ஸி. அத² நங் ஸத்த²ங் விலும்பிதுகாமா பஞ்சஸதா சோரா நானாவுதா⁴னி க³ஹெத்வா ஸத்த²ங் பரிவாரெத்வா அட்ட²ங்ஸு. தே தங் உபாஸகங் சங்கமந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘இமஸ்ஸ நித்³தா³யனகாலே விலும்பிஸ்ஸாமா’’தி தத்த² தத்த² அட்ட²ங்ஸு, ஸோபி தியாமரத்திங் சங்கமியேவ. சோரா பச்சூஸஸமயே க³ஹிதக³ஹிதா பாஸாணமுக்³க³ராத³யோ ச²ட்³டெ³த்வா ‘‘போ⁴ ஸத்த²வாஹ, இமங் அப்பமாதே³ன ஜக்³க³ந்தங் புரிஸங் நிஸ்ஸாய ஜீவிதங் லபி⁴த்வா தவ ஸந்தகஸ்ஸ ஸாமிகோ ஜாதோ, ஏதஸ்ஸ ஸக்காரங் கரெய்யாஸீ’’தி வத்வா பக்கமிங்ஸு. மனுஸ்ஸா காலஸ்ஸேவ வுட்டா²ய தேஹி ச²ட்³டி³தபாஸாணமுக்³க³ராத³யோ தி³ஸ்வா ‘‘இமங் நிஸ்ஸாய அம்ஹேஹி ஜீவிதங் லத்³த⁴’’ந்தி உபாஸகஸ்ஸ ஸக்காரங் அகங்ஸு. உபாஸகோபி இச்சி²தட்டா²னங் க³ந்த்வா கதகிச்சோ புன ஸாவத்தி²ங் ஆக³ந்த்வா ஜேதவனங் க³ந்த்வா ததா²க³தங் பூஜெத்வா வந்தி³த்வா நிஸின்னோ ‘‘கிங், உபாஸக, ந பஞ்ஞாயஸீ’’தி வுத்தே தமத்த²ங் ஆரோசேஸி. ஸத்தா² ‘‘ந கோ², உபாஸக, த்வங்யேவ அனித்³தா³யித்வா ஜக்³க³ந்தோ விஸேஸங் லபி⁴, போராணகபண்டி³தாபி ஜக்³க³ந்தா விஸேஸங் கு³ணங் லபி⁴ங்ஸூ’’தி வத்வா தேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.
Kodhajāgarataṃ suttoti idaṃ satthā jetavane viharanto aññataraṃ upāsakaṃ ārabbha kathesi. So hi sotāpanno ariyasāvako sāvatthito sakaṭasatthena saddhiṃ kantāramaggaṃ paṭipajji. Satthavāho tattha ekasmiṃ udakaphāsukaṭṭhāne pañca sakaṭasatāni mocetvā khādanīyabhojanīyaṃ saṃvidahitvā vāsaṃ upagacchi. Te manussā tattha tattha nipajjitvā supiṃsu, upāsako pana satthavāhassa santike ekasmiṃ rukkhamūle caṅkamaṃ adhiṭṭhāsi. Atha naṃ satthaṃ vilumpitukāmā pañcasatā corā nānāvudhāni gahetvā satthaṃ parivāretvā aṭṭhaṃsu. Te taṃ upāsakaṃ caṅkamantaṃ disvā ‘‘imassa niddāyanakāle vilumpissāmā’’ti tattha tattha aṭṭhaṃsu, sopi tiyāmarattiṃ caṅkamiyeva. Corā paccūsasamaye gahitagahitā pāsāṇamuggarādayo chaḍḍetvā ‘‘bho satthavāha, imaṃ appamādena jaggantaṃ purisaṃ nissāya jīvitaṃ labhitvā tava santakassa sāmiko jāto, etassa sakkāraṃ kareyyāsī’’ti vatvā pakkamiṃsu. Manussā kālasseva vuṭṭhāya tehi chaḍḍitapāsāṇamuggarādayo disvā ‘‘imaṃ nissāya amhehi jīvitaṃ laddha’’nti upāsakassa sakkāraṃ akaṃsu. Upāsakopi icchitaṭṭhānaṃ gantvā katakicco puna sāvatthiṃ āgantvā jetavanaṃ gantvā tathāgataṃ pūjetvā vanditvā nisinno ‘‘kiṃ, upāsaka, na paññāyasī’’ti vutte tamatthaṃ ārocesi. Satthā ‘‘na kho, upāsaka, tvaṃyeva aniddāyitvā jagganto visesaṃ labhi, porāṇakapaṇḍitāpi jaggantā visesaṃ guṇaṃ labhiṃsū’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ தக்கஸிலாயங் ஸப்³ப³ஸிப்பானி உக்³க³ண்ஹித்வா பச்சாக³ந்த்வா அகா³ரமஜ்ஜே² வஸந்தோ அபரபா⁴கே³ நிக்க²மித்வா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா ந சிரஸ்ஸேவ ஜா²னாபி⁴ஞ்ஞங் நிப்³ப³த்தெத்வா ஹிமவந்தபதே³ஸே டா²னசங்கமிரியாபதோ² ஹுத்வா வஸந்தோ நித்³த³ங் அனுபக³ந்த்வா ஸப்³ப³ரத்திங் சங்கமதி. அத²ஸ்ஸ சங்கமனகோடியங் நிப்³ப³த்தருக்க²தே³வதா துஸ்ஸித்வா ருக்க²விடபே ட²த்வா பஞ்ஹங் புச்ச²ந்தீ பட²மங் கா³த²மாஹ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto brāhmaṇakule nibbattitvā vayappatto takkasilāyaṃ sabbasippāni uggaṇhitvā paccāgantvā agāramajjhe vasanto aparabhāge nikkhamitvā isipabbajjaṃ pabbajitvā na cirasseva jhānābhiññaṃ nibbattetvā himavantapadese ṭhānacaṅkamiriyāpatho hutvā vasanto niddaṃ anupagantvā sabbarattiṃ caṅkamati. Athassa caṅkamanakoṭiyaṃ nibbattarukkhadevatā tussitvā rukkhaviṭape ṭhatvā pañhaṃ pucchantī paṭhamaṃ gāthamāha –
135.
135.
‘‘கோத⁴ ஜாக³ரதங் ஸுத்தோ, கோத⁴ ஸுத்தேஸு ஜாக³ரோ;
‘‘Kodha jāgarataṃ sutto, kodha suttesu jāgaro;
கோ மமேதங் விஜானாதி, கோ தங் படிப⁴ணாதி மே’’தி.
Ko mametaṃ vijānāti, ko taṃ paṭibhaṇāti me’’ti.
தத்த² கோதா⁴தி கோ இத⁴. கோ மமேதந்தி கோ மம ஏதங் பஞ்ஹங் விஜானாதி. கோ தங் படிப⁴ணாதி மேதி ஏதங் மயா புட்ட²ங் பஞ்ஹங் மய்ஹங் கோ படிப⁴ணாதி, கோ ப்³யாகரிதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸதீதி புச்ச²தி.
Tattha kodhāti ko idha. Ko mametanti ko mama etaṃ pañhaṃ vijānāti. Ko taṃ paṭibhaṇāti meti etaṃ mayā puṭṭhaṃ pañhaṃ mayhaṃ ko paṭibhaṇāti, ko byākarituṃ sakkhissatīti pucchati.
போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸா வசனங் ஸுத்வா –
Bodhisatto tassā vacanaṃ sutvā –
136.
136.
‘‘அஹங் ஜாக³ரதங் ஸுத்தோ, அஹங் ஸுத்தேஸு ஜாக³ரோ;
‘‘Ahaṃ jāgarataṃ sutto, ahaṃ suttesu jāgaro;
அஹமேதங் விஜானாமி, அஹங் படிப⁴ணாமி தே’’தி. –
Ahametaṃ vijānāmi, ahaṃ paṭibhaṇāmi te’’ti. –
இமங் கா³த²ங் வத்வா புன தாய –
Imaṃ gāthaṃ vatvā puna tāya –
137.
137.
‘‘கத²ங் ஜாக³ரதங் ஸுத்தோ, கத²ங் ஸுத்தேஸு ஜாக³ரோ;
‘‘Kathaṃ jāgarataṃ sutto, kathaṃ suttesu jāgaro;
கத²ங் ஏதங் விஜானாஸி, கத²ங் படிப⁴ணாஸி மே’’தி. –
Kathaṃ etaṃ vijānāsi, kathaṃ paṭibhaṇāsi me’’ti. –
இமங் கா³த²ங் புட்டோ² தமத்த²ங் ப்³யாகரொந்தோ –
Imaṃ gāthaṃ puṭṭho tamatthaṃ byākaronto –
138.
138.
‘‘யே த⁴ம்மங் நப்பஜானந்தி, ஸங்யமோதி த³மோதி ச;
‘‘Ye dhammaṃ nappajānanti, saṃyamoti damoti ca;
தேஸு ஸுப்பமானேஸு, அஹங் ஜக்³கா³மி தே³வதே.
Tesu suppamānesu, ahaṃ jaggāmi devate.
139.
139.
‘‘யேஸங் ராகோ³ ச தோ³ஸோ ச, அவிஜ்ஜா ச விராஜிதா;
‘‘Yesaṃ rāgo ca doso ca, avijjā ca virājitā;
தேஸு ஜாக³ரமானேஸு, அஹங் ஸுத்தொஸ்மி தே³வதே.
Tesu jāgaramānesu, ahaṃ suttosmi devate.
140.
140.
‘‘ஏவங் ஜாக³ரதங் ஸுத்தோ, ஏவங் ஸுத்தேஸு ஜாக³ரோ;
‘‘Evaṃ jāgarataṃ sutto, evaṃ suttesu jāgaro;
ஏவமேதங் விஜானாமி, ஏவங் படிப⁴ணாமி தே’’தி. – இமா கா³தா² ஆஹ;
Evametaṃ vijānāmi, evaṃ paṭibhaṇāmi te’’ti. – imā gāthā āha;
தத்த² கத²ங் ஜாக³ரதங் ஸுத்தோதி கத²ங் த்வங் ஜாக³ரதங் ஸத்தானங் அந்தரே ஸுத்தோ நாம ஹோஸி. ஏஸ நயோ ஸப்³ப³த்த². யே த⁴ம்மந்தி யே ஸத்தா நவவித⁴ங் லோகுத்தரத⁴ம்மங் ந பஜானந்தி. ஸங்யமோதி த³மோதி சாதி ‘‘அயங் ஸங்யமோ, அயங் த³மோ’’தி ஏவஞ்ச யே மக்³கே³ன ஆக³தங் ஸீலஞ்சேவ இந்த்³ரியஸங்வரஞ்ச ந ஜானந்தி. இந்த்³ரியஸங்வரோ ஹி மனச்ச²ட்டா²னங் இந்த்³ரியானங் த³மனதோ ‘‘த³மோ’’தி வுச்சதி. தேஸு ஸுப்பமானேஸூதி தேஸு கிலேஸனித்³தா³வஸேன ஸுபந்தேஸு ஸத்தேஸு அஹங் அப்பமாத³வஸேன ஜக்³கா³மி.
Tattha kathaṃ jāgarataṃ suttoti kathaṃ tvaṃ jāgarataṃ sattānaṃ antare sutto nāma hosi. Esa nayo sabbattha. Ye dhammanti ye sattā navavidhaṃ lokuttaradhammaṃ na pajānanti. Saṃyamoti damoti cāti ‘‘ayaṃ saṃyamo, ayaṃ damo’’ti evañca ye maggena āgataṃ sīlañceva indriyasaṃvarañca na jānanti. Indriyasaṃvaro hi manacchaṭṭhānaṃ indriyānaṃ damanato ‘‘damo’’ti vuccati. Tesu suppamānesūti tesu kilesaniddāvasena supantesu sattesu ahaṃ appamādavasena jaggāmi.
‘‘யேஸங் ராகோ³ சா’’தி கா³தா²ய யேஸங் மஹாகீ²ணாஸவானங் பத³ஸதேன நித்³தி³ட்ட²தி³யட்³ட⁴ஸஹஸ்ஸதண்ஹாலோப⁴ஸங்கா²தோ ராகோ³ ச நவஆகா⁴தவத்து²ஸமுட்டா²னோ தோ³ஸோ ச து³க்கா²தீ³ஸு அட்ட²ஸு வத்தூ²ஸு அஞ்ஞாணபூ⁴தா அவிஜ்ஜா சாதி இமே கிலேஸா விராஜிதா பஹீனா, தேஸு அரியேஸு ஸப்³பா³காரேன ஜாக³ரமானேஸு தே உபாதா³ய அஹங் ஸுத்தோ நாம தே³வதேதி அத்தோ². ஏவங் ஜாக³ரதந்தி ஏவங் தே³வதே அஹங் இமினா காரணேன ஜாக³ரதங் ஸுத்தோ நாமாதி. ஏஸ நயோ ஸப்³ப³பதே³ஸு.
‘‘Yesaṃ rāgo cā’’ti gāthāya yesaṃ mahākhīṇāsavānaṃ padasatena niddiṭṭhadiyaḍḍhasahassataṇhālobhasaṅkhāto rāgo ca navaāghātavatthusamuṭṭhāno doso ca dukkhādīsu aṭṭhasu vatthūsu aññāṇabhūtā avijjā cāti ime kilesā virājitā pahīnā, tesu ariyesu sabbākārena jāgaramānesu te upādāya ahaṃ sutto nāma devateti attho. Evaṃ jāgaratanti evaṃ devate ahaṃ iminā kāraṇena jāgarataṃ sutto nāmāti. Esa nayo sabbapadesu.
ஏவங் மஹாஸத்தேன பஞ்ஹே கதி²தே துட்டா² தே³வதா தஸ்ஸ து²திங் கரொந்தீ ஓஸானகா³த²மாஹ –
Evaṃ mahāsattena pañhe kathite tuṭṭhā devatā tassa thutiṃ karontī osānagāthamāha –
141.
141.
‘‘ஸாது⁴ ஜாக³ரதங் ஸுத்தோ, ஸாது⁴ ஸுத்தேஸு ஜாக³ரோ;
‘‘Sādhu jāgarataṃ sutto, sādhu suttesu jāgaro;
ஸாது⁴ மேதங் விஜானாஸி, ஸாது⁴ படிப⁴ணாஸி மே’’தி.
Sādhu metaṃ vijānāsi, sādhu paṭibhaṇāsi me’’ti.
தத்த² ஸாதூ⁴தி ப⁴த்³த³கங் கத்வா த்வங் இமங் பஞ்ஹங் கதே²ஸி, மயம்பி நங் ஏவமேவ கதே²மாதி. ஏவங் ஸா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ து²திங் கத்வா அத்தனோ விமானமேவ பாவிஸி.
Tattha sādhūti bhaddakaṃ katvā tvaṃ imaṃ pañhaṃ kathesi, mayampi naṃ evameva kathemāti. Evaṃ sā bodhisattassa thutiṃ katvā attano vimānameva pāvisi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ தே³வதீ⁴தா உப்பலவண்ணா அஹோஸி, தாபஸோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā devadhītā uppalavaṇṇā ahosi, tāpaso pana ahameva ahosi’’nti.
ஜாக³ரஜாதகவண்ணனா நவமா.
Jāgarajātakavaṇṇanā navamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 414. ஜாக³ரஜாதகங் • 414. Jāgarajātakaṃ