Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi |
10. ஜாக³ரியஸுத்தங்
10. Jāgariyasuttaṃ
47. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா, வுத்தமரஹதாதி மே ஸுதங் –
47. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –
‘‘ஜாக³ரோ சஸ்ஸ, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² விஹரெய்ய ஸதோ ஸம்பஜானோ ஸமாஹிதோ பமுதி³தோ விப்பஸன்னோ ச தத்த² காலவிபஸ்ஸீ ச குஸலேஸு த⁴ம்மேஸு. ஜாக³ரஸ்ஸ, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னோ விஹரதோ ஸதஸ்ஸ ஸம்பஜானஸ்ஸ ஸமாஹிதஸ்ஸ பமுதி³தஸ்ஸ விப்பஸன்னஸ்ஸ தத்த² காலவிபஸ்ஸினோ குஸலேஸு த⁴ம்மேஸு த்³வின்னங் ப²லானங் அஞ்ஞதரங் ப²லங் பாடிகங்க²ங் – தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே அஞ்ஞா, ஸதி வா உபாதி³ஸேஸே அனாகா³மிதா’’தி. ஏதமத்த²ங் ப⁴க³வா அவோச. தத்தே²தங் இதி வுச்சதி –
‘‘Jāgaro cassa, bhikkhave, bhikkhu vihareyya sato sampajāno samāhito pamudito vippasanno ca tattha kālavipassī ca kusalesu dhammesu. Jāgarassa, bhikkhave, bhikkhuno viharato satassa sampajānassa samāhitassa pamuditassa vippasannassa tattha kālavipassino kusalesu dhammesu dvinnaṃ phalānaṃ aññataraṃ phalaṃ pāṭikaṅkhaṃ – diṭṭheva dhamme aññā, sati vā upādisese anāgāmitā’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –
‘‘ஜாக³ரந்தா ஸுணாதே²தங், யே ஸுத்தா தே பபு³ஜ்ஜ²த²;
‘‘Jāgarantā suṇāthetaṃ, ye suttā te pabujjhatha;
ஸுத்தா ஜாக³ரிதங் ஸெய்யோ, நத்தி² ஜாக³ரதோ ப⁴யங்.
Suttā jāgaritaṃ seyyo, natthi jāgarato bhayaṃ.
‘‘யோ ஜாக³ரோ ச ஸதிமா ஸம்பஜானோ, ஸமாஹிதோ முதி³தோ விப்பஸன்னோ ச;
‘‘Yo jāgaro ca satimā sampajāno, samāhito mudito vippasanno ca;
காலேன ஸோ ஸம்மா த⁴ம்மங் பரிவீமங்ஸமானோ, ஏகோதி³பூ⁴தோ விஹனே தமங் ஸோ.
Kālena so sammā dhammaṃ parivīmaṃsamāno, ekodibhūto vihane tamaṃ so.
‘‘தஸ்மா ஹவே ஜாக³ரியங் ப⁴ஜேத², ஆதாபீ பி⁴க்கு² நிபகோ ஜா²னலாபீ⁴;
‘‘Tasmā have jāgariyaṃ bhajetha, ātāpī bhikkhu nipako jhānalābhī;
ஸங்யோஜனங் ஜாதிஜராய செ²த்வா, இதே⁴வ ஸம்போ³தி⁴மனுத்தரங் பு²ஸே’’தி.
Saṃyojanaṃ jātijarāya chetvā, idheva sambodhimanuttaraṃ phuse’’ti.
அயம்பி அத்தோ² வுத்தோ ப⁴க³வதா, இதி மே ஸுதந்தி. த³ஸமங்.
Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Dasamaṃ.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā / 10. ஜாக³ரியஸுத்தவண்ணனா • 10. Jāgariyasuttavaṇṇanā