Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தீ³க⁴ நிகாய (அட்ட²கதா²) • Dīgha nikāya (aṭṭhakathā) |
7. ஜாலியஸுத்தவண்ணனா
7. Jāliyasuttavaṇṇanā
த்³வே பப்³ப³ஜிதவத்து²வண்ணனா
Dve pabbajitavatthuvaṇṇanā
378. ஏவங் மே ஸுதங்…பே॰… கோஸம்பி³யந்தி ஜாலியஸுத்தங். தத்ராயங் அபுப்³ப³பத³வண்ணனா. கோ⁴ஸிதாராமேதி கோ⁴ஸிதேன ஸெட்டி²னா கதே ஆராமே. புப்³பே³ கிர அல்லகப்பரட்ட²ங் நாம அஹோஸி. ததோ கோதூஹலிகோ நாம த³லித்³தோ³ சா²தகப⁴யேன ஸபுத்ததா³ரோ அவந்திரட்ட²ங் க³ச்ச²ந்தோ புத்தங் வஹிதுங் அஸக்கொந்தோ ச²ட்³டெ³த்வா அக³மாஸி, மாதா நிவத்தித்வா தங் க³ஹெத்வா க³தா, தே ஏகங் கோ³பாலககா³மங் பவிஸிங்ஸு. கோ³பாலகேன ச ததா³ ப³ஹுபாயாஸோ படியத்தோ ஹோதி, தே ததோ பாயாஸங் லபி⁴த்வா பு⁴ஞ்ஜிங்ஸு. அத² ஸோ புரிஸோ ப³லவபாயாஸங் பு⁴த்தோ ஜீராபேதுங் அஸக்கொந்தோ ரத்திபா⁴கே³ காலங் கத்வா தத்தே²வ ஸுனகி²யா குச்சி²ஸ்மிங் படிஸந்தி⁴ங் க³ஹெத்வா குக்குரோ ஜாதோ, ஸோ கோ³பாலகஸ்ஸ பியோ அஹோஸி. கோ³பாலகோ ச பச்சேகபு³த்³த⁴ங் உபட்ட²ஹதி. பச்சேகபு³த்³தோ⁴பி ப⁴த்தகிச்சபரியோஸானே குக்குரஸ்ஸ ஏகேகங் பிண்ட³ங் தே³தி, ஸோ பச்சேகபு³த்³தே⁴ ஸினேஹங் உப்பாதெ³த்வா கோ³பாலகேன ஸத்³தி⁴ங் பண்ணஸாலம்பி க³ச்ச²தி. கோ³பாலகே அஸன்னிஹிதே ப⁴த்தவேலாயங் ஸயமேவ க³ந்த்வா காலாரோசனத்த²ங் பண்ணஸாலத்³வாரே பு⁴ஸ்ஸதி, அந்தராமக்³கே³பி சண்ட³மிகே³ தி³ஸ்வா பு⁴ஸ்ஸித்வா பலாபேதி. ஸோ பச்சேகபு³த்³தே⁴ முது³கேன சித்தேன காலங்கத்வா தே³வலோகே நிப்³ப³த்தி . தத்ரஸ்ஸ கோ⁴ஸகதே³வபுத்தோ த்வேவ நாமங் அஹோஸி. ஸோ தே³வலோகதோ சவித்வா கோஸம்பி³யங் ஏகஸ்ஸ குலஸ்ஸ க⁴ரே நிப்³ப³த்தி. தங் அபுத்தகோ ஸெட்டி² தஸ்ஸ மாதாபிதூனங் த⁴னங் த³த்வா புத்தங் கத்வா அக்³க³ஹேஸி. அத² அத்தனோ புத்தே ஜாதே ஸத்தக்க²த்துங் கா⁴தாபேதுங் உபக்கமி. ஸோ புஞ்ஞவந்ததாய ஸத்தஸுபி டா²னேஸு மரணங் அப்பத்வா அவஸானே ஏகாய ஸெட்டி²தீ⁴தாய வெய்யத்தியேன லத்³த⁴ஜீவிதோ அபரபா⁴கே³ பிதுஅச்சயேன ஸெட்டி²ட்டா²னங் பத்வா கோ⁴ஸகஸெட்டி² நாம ஜாதோ. அஞ்ஞேபி கோஸம்பி³யங் குக்குடஸெட்டி² , பாவாரியஸெட்டீ²தி த்³வே ஸெட்டி²னோ அத்தி², இமினா ஸத்³தி⁴ங் தயோ அஹேஸுங்.
378.Evaṃme sutaṃ…pe… kosambiyanti jāliyasuttaṃ. Tatrāyaṃ apubbapadavaṇṇanā. Ghositārāmeti ghositena seṭṭhinā kate ārāme. Pubbe kira allakapparaṭṭhaṃ nāma ahosi. Tato kotūhaliko nāma daliddo chātakabhayena saputtadāro avantiraṭṭhaṃ gacchanto puttaṃ vahituṃ asakkonto chaḍḍetvā agamāsi, mātā nivattitvā taṃ gahetvā gatā, te ekaṃ gopālakagāmaṃ pavisiṃsu. Gopālakena ca tadā bahupāyāso paṭiyatto hoti, te tato pāyāsaṃ labhitvā bhuñjiṃsu. Atha so puriso balavapāyāsaṃ bhutto jīrāpetuṃ asakkonto rattibhāge kālaṃ katvā tattheva sunakhiyā kucchismiṃ paṭisandhiṃ gahetvā kukkuro jāto, so gopālakassa piyo ahosi. Gopālako ca paccekabuddhaṃ upaṭṭhahati. Paccekabuddhopi bhattakiccapariyosāne kukkurassa ekekaṃ piṇḍaṃ deti, so paccekabuddhe sinehaṃ uppādetvā gopālakena saddhiṃ paṇṇasālampi gacchati. Gopālake asannihite bhattavelāyaṃ sayameva gantvā kālārocanatthaṃ paṇṇasāladvāre bhussati, antarāmaggepi caṇḍamige disvā bhussitvā palāpeti. So paccekabuddhe mudukena cittena kālaṃkatvā devaloke nibbatti . Tatrassa ghosakadevaputto tveva nāmaṃ ahosi. So devalokato cavitvā kosambiyaṃ ekassa kulassa ghare nibbatti. Taṃ aputtako seṭṭhi tassa mātāpitūnaṃ dhanaṃ datvā puttaṃ katvā aggahesi. Atha attano putte jāte sattakkhattuṃ ghātāpetuṃ upakkami. So puññavantatāya sattasupi ṭhānesu maraṇaṃ appatvā avasāne ekāya seṭṭhidhītāya veyyattiyena laddhajīvito aparabhāge pituaccayena seṭṭhiṭṭhānaṃ patvā ghosakaseṭṭhi nāma jāto. Aññepi kosambiyaṃ kukkuṭaseṭṭhi , pāvāriyaseṭṭhīti dve seṭṭhino atthi, iminā saddhiṃ tayo ahesuṃ.
தேன ச ஸமயேன ஹிமவந்ததோ பஞ்சஸததாபஸா ஸரீரஸந்தப்பனத்த²ங் அந்தரந்தராகோஸம்பி³ங் ஆக³ச்ச²ந்தி , தேஸங் ஏதே தயோ ஸெட்டீ² அத்தனோ அத்தனோ உய்யானேஸு பண்ணகுடியோ கத்வா உபட்டா²னங் கரொந்தி. அதே²கதி³வஸங் தே தாபஸா ஹிமவந்ததோ ஆக³ச்ச²ந்தா மஹாகந்தாரே தஸிதா கிலந்தா ஏகங் மஹந்தங் வடருக்க²ங் பத்வா தத்த² அதி⁴வத்தா²ய தே³வதாய ஸந்திகா ஸங்க³ஹங் பச்சாஸிஸந்தா நிஸீதி³ங்ஸு. தே³வதா ஸப்³பா³லங்காரவிபூ⁴ஸிதங் ஹத்த²ங் பஸாரெத்வா தேஸங் பானீயபானகாதீ³னி த³த்வா கிலமத²ங் படிவினோதே³ஸி, ஏதே தே³வதாயானுபா⁴வேன விம்ஹிதா புச்சி²ங்ஸு – ‘‘கிங் நு கோ², தே³வதே, கம்மங் கத்வா தயா அயங் ஸம்பத்தி லத்³தா⁴’’தி? தே³வதா ஆஹ – ‘‘லோகே பு³த்³தோ⁴ நாம ப⁴க³வா உப்பன்னோ, ஸோ ஏதரஹி ஸாவத்தி²யங் விஹரதி, அனாத²பிண்டி³கோ க³ஹபதி தங் உபட்ட²ஹதி. ஸோ உபோஸத²தி³வஸேஸு அத்தனோ ப⁴தகானங் பகதிப⁴த்தவேதனமேவ த³த்வா உபோஸத²ங் காராபேஸி. அதா²ஹங் ஏகதி³வஸங் மஜ்ஜ²ன்ஹிகே பாதராஸத்தா²ய ஆக³தோ கஞ்சி ப⁴தககம்மங் அகரொந்தங் தி³ஸ்வா – ‘அஜ்ஜ மனுஸ்ஸா கஸ்மா கம்மங் ந கரொந்தீ’தி புச்சி²ங். தஸ்ஸ மே தமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். அதா²ஹங் ஏதத³வோசங் – ‘இதா³னி உபட்³ட⁴தி³வஸோ க³தோ, ஸக்கா நு கோ² உபட்³டு⁴போஸத²ங் காது’ந்தி. ததோ ஸெட்டி²ஸ்ஸ படிவேதெ³த்வா ‘‘ஸக்கா காது’’ந்தி ஆஹ. ஸ்வாஹங் உபட்³ட⁴தி³வஸங் உபட்³டு⁴போஸத²ங் ஸமாதி³யித்வா தத³ஹேவ காலங் கத்வா இமங் ஸம்பத்திங் படிலபி⁴’’ந்தி.
Tena ca samayena himavantato pañcasatatāpasā sarīrasantappanatthaṃ antarantarākosambiṃ āgacchanti , tesaṃ ete tayo seṭṭhī attano attano uyyānesu paṇṇakuṭiyo katvā upaṭṭhānaṃ karonti. Athekadivasaṃ te tāpasā himavantato āgacchantā mahākantāre tasitā kilantā ekaṃ mahantaṃ vaṭarukkhaṃ patvā tattha adhivatthāya devatāya santikā saṅgahaṃ paccāsisantā nisīdiṃsu. Devatā sabbālaṅkāravibhūsitaṃ hatthaṃ pasāretvā tesaṃ pānīyapānakādīni datvā kilamathaṃ paṭivinodesi, ete devatāyānubhāvena vimhitā pucchiṃsu – ‘‘kiṃ nu kho, devate, kammaṃ katvā tayā ayaṃ sampatti laddhā’’ti? Devatā āha – ‘‘loke buddho nāma bhagavā uppanno, so etarahi sāvatthiyaṃ viharati, anāthapiṇḍiko gahapati taṃ upaṭṭhahati. So uposathadivasesu attano bhatakānaṃ pakatibhattavetanameva datvā uposathaṃ kārāpesi. Athāhaṃ ekadivasaṃ majjhanhike pātarāsatthāya āgato kañci bhatakakammaṃ akarontaṃ disvā – ‘ajja manussā kasmā kammaṃ na karontī’ti pucchiṃ. Tassa me tamatthaṃ ārocesuṃ. Athāhaṃ etadavocaṃ – ‘idāni upaḍḍhadivaso gato, sakkā nu kho upaḍḍhuposathaṃ kātu’nti. Tato seṭṭhissa paṭivedetvā ‘‘sakkā kātu’’nti āha. Svāhaṃ upaḍḍhadivasaṃ upaḍḍhuposathaṃ samādiyitvā tadaheva kālaṃ katvā imaṃ sampattiṃ paṭilabhi’’nti.
அத² தே தாபஸா ‘‘பு³த்³தோ⁴ கிர உப்பன்னோ’’தி ஸஞ்ஜாதபீதிபாமோஜ்ஜா ததோவ ஸாவத்தி²ங் க³ந்துகாமா ஹுத்வாபி – ‘‘ப³ஹுகாரா நோ உபட்டா²கஸெட்டி²னோ தேஸம்பி இமமத்த²மாரோசெஸ்ஸாமா’’தி கோஸம்பி³ங் க³ந்த்வா ஸெட்டீ²ஹி கதஸக்காரப³ஹுமானா ‘‘தத³ஹேவ மயங் க³ச்சா²மா’’தி ஆஹங்ஸு. ‘‘கிங், ப⁴ந்தே, துரிதாத்த², நனு தும்ஹே புப்³பே³ சத்தாரோ பஞ்ச மாஸே வஸித்வா க³ச்ச²தா²’’தி ச வுத்தே தங் பவத்திங் ஆரோசேஸுங். ‘‘தேன ஹி, ப⁴ந்தே, ஸஹேவ க³ச்சா²மா’’தி ச வுத்தே ‘‘க³ச்சா²ம மயங், தும்ஹே ஸணிகங் ஆக³ச்ச²தா²’’தி ஸாவத்தி²ங் க³ந்த்வா ப⁴க³வதோ ஸந்திகே பப்³ப³ஜித்வா அரஹத்தங் பாபுணிங்ஸு. தேபி ஸெட்டி²னோ பஞ்சஸதபஞ்சஸதஸகடபரிவாரா ஸாவத்தி²ங் க³ந்த்வா தா³னாதீ³னி த³த்வா கோஸம்பி³ங் ஆக³மனத்தா²ய ப⁴க³வந்தங் யாசித்வா பச்சாக³ம்ம தயோ விஹாரே காரேஸுங். தேஸு குக்குடஸெட்டி²னா கதோ குக்குடாராமோ நாம, பாவாரியஸெட்டி²னா கதோ பாவாரிகம்ப³வனங் நாம, கோ⁴ஸிதஸெட்டி²னா கதோ கோ⁴ஸிதாராமோ நாம அஹோஸி. தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் – ‘‘கோஸம்பி³யங் விஹரதி கோ⁴ஸிதாராமே’’தி.
Atha te tāpasā ‘‘buddho kira uppanno’’ti sañjātapītipāmojjā tatova sāvatthiṃ gantukāmā hutvāpi – ‘‘bahukārā no upaṭṭhākaseṭṭhino tesampi imamatthamārocessāmā’’ti kosambiṃ gantvā seṭṭhīhi katasakkārabahumānā ‘‘tadaheva mayaṃ gacchāmā’’ti āhaṃsu. ‘‘Kiṃ, bhante, turitāttha, nanu tumhe pubbe cattāro pañca māse vasitvā gacchathā’’ti ca vutte taṃ pavattiṃ ārocesuṃ. ‘‘Tena hi, bhante, saheva gacchāmā’’ti ca vutte ‘‘gacchāma mayaṃ, tumhe saṇikaṃ āgacchathā’’ti sāvatthiṃ gantvā bhagavato santike pabbajitvā arahattaṃ pāpuṇiṃsu. Tepi seṭṭhino pañcasatapañcasatasakaṭaparivārā sāvatthiṃ gantvā dānādīni datvā kosambiṃ āgamanatthāya bhagavantaṃ yācitvā paccāgamma tayo vihāre kāresuṃ. Tesu kukkuṭaseṭṭhinā kato kukkuṭārāmo nāma, pāvāriyaseṭṭhinā kato pāvārikambavanaṃ nāma, ghositaseṭṭhinā kato ghositārāmo nāma ahosi. Taṃ sandhāya vuttaṃ – ‘‘kosambiyaṃ viharati ghositārāme’’ti.
முண்டி³யோதி இத³ங் தஸ்ஸ நாமங். ஜாலியோதி இத³ம்பி இதரஸ்ஸ நாமமேவ. யஸ்மா பனஸ்ஸ உபஜ்ஜா²யோ தா³ருமயேன பத்தேன பிண்டா³ய சரதி, தஸ்மா தா³ருபத்திகந்தேவாஸீதி வுச்சதி. ஏதத³வோசுந்தி உபாரம்பா⁴தி⁴ப்பாயேன வாத³ங் ஆரோபேதுகாமா ஹுத்வா ஏதத³வோசுங். இதி கிர நேஸங் அஹோஸி, ஸசே ஸமணோ கோ³தமோ ‘‘தங் ஜீவங் தங் ஸரீர’’ந்தி வக்க²தி, அத²ஸ்ஸ மயங் ஏதங் வாத³ங் ஆரோபெஸ்ஸாம – ‘‘போ⁴ கோ³தம, தும்ஹாகங் லத்³தி⁴யா இதே⁴வ ஸத்தோ பி⁴ஜ்ஜதி, தேன வோ வாதோ³ உச்சே²த³வாதோ³ ஹோதீ’’தி. ஸசே பன ‘‘அஞ்ஞங் ஜீவங் அஞ்ஞங் ஸரீர’’ந்தி வக்க²தி, அத²ஸ்ஸேதங் வாத³ங் ஆரோபெஸ்ஸாம ‘‘தும்ஹாகங் வாதே³ ரூபங் பி⁴ஜ்ஜதி, ந ஸத்தோ பி⁴ஜ்ஜதி. தேன வோ வாதே³ ஸத்தோ ஸஸ்ஸதோ ஆபஜ்ஜதீ’’தி. அத² ப⁴க³வா ‘‘இமே வாதா³ரோபனத்தா²ய பஞ்ஹங் புச்ச²ந்தி, மம ஸாஸனே இமே த்³வே அந்தே அனுபக³ம்ம மஜ்ஜி²மா படிபதா³ அத்தீ²தி ந ஜானந்தி, ஹந்த³ நேஸங் பஞ்ஹங் அவிஸ்ஸஜ்ஜெத்வா தஸ்ஸாயேவ படிபதா³ய ஆவிபா⁴வத்த²ங் த⁴ம்மங் தே³ஸேமீ’’தி சிந்தெத்வா ‘‘தேன ஹாவுஸோ’’திஆதி³மாஹ.
Muṇḍiyoti idaṃ tassa nāmaṃ. Jāliyoti idampi itarassa nāmameva. Yasmā panassa upajjhāyo dārumayena pattena piṇḍāya carati, tasmā dārupattikantevāsīti vuccati. Etadavocunti upārambhādhippāyena vādaṃ āropetukāmā hutvā etadavocuṃ. Iti kira nesaṃ ahosi, sace samaṇo gotamo ‘‘taṃ jīvaṃ taṃ sarīra’’nti vakkhati, athassa mayaṃ etaṃ vādaṃ āropessāma – ‘‘bho gotama, tumhākaṃ laddhiyā idheva satto bhijjati, tena vo vādo ucchedavādo hotī’’ti. Sace pana ‘‘aññaṃ jīvaṃ aññaṃ sarīra’’nti vakkhati, athassetaṃ vādaṃ āropessāma ‘‘tumhākaṃ vāde rūpaṃ bhijjati, na satto bhijjati. Tena vo vāde satto sassato āpajjatī’’ti. Atha bhagavā ‘‘ime vādāropanatthāya pañhaṃ pucchanti, mama sāsane ime dve ante anupagamma majjhimā paṭipadā atthīti na jānanti, handa nesaṃ pañhaṃ avissajjetvā tassāyeva paṭipadāya āvibhāvatthaṃ dhammaṃ desemī’’ti cintetvā ‘‘tena hāvuso’’tiādimāha.
379-380. தத்த² கல்லங் நு கோ² தஸ்ஸேதங் வசனாயாதி தஸ்ஸேதங் ஸத்³தா⁴பப்³ப³ஜிதஸ்ஸ திவித⁴ங் ஸீலங் பரிபூரெத்வா பட²மஜ்ஜா²னங் பத்தஸ்ஸ யுத்தங் நு கோ² ஏதங் வத்துந்தி அத்தோ². தங் ஸுத்வா பரிப்³பா³ஜகா புது²ஜ்ஜனோ நாம யஸ்மா நிப்³பி³சிகிச்சோ² ந ஹோதி, தஸ்மா கதா³சி ஏவங் வதெ³ய்யாதி மஞ்ஞமானா – ‘‘கல்லங் தஸ்ஸேதங் வசனாயா’’தி ஆஹங்ஸு. அத² ச பனாஹங் ந வதா³மீதி அஹங் ஏதமேவங் ஜானாமி, நோ ச ஏவங் வதா³மி, அத² கோ² கஸிணபரிகம்மங் கத்வா பா⁴வெந்தஸ்ஸ பஞ்ஞாப³லேன உப்பன்னங் மஹக்³க³தசித்தமேதந்தி ஸஞ்ஞங் ட²பேஸிங். ந கல்லங் தஸ்ஸேதந்தி இத³ங் தே பரிப்³பா³ஜகா – ‘‘யஸ்மா கீ²ணாஸவோ விக³தஸம்மோஹோ திண்ணவிசிகிச்சோ², தஸ்மா ந யுத்தங் தஸ்ஸேதங் வத்து’’ந்தி மஞ்ஞமானா வத³ந்தி. ஸேஸமெத்த² உத்தானத்த²மேவாதி.
379-380. Tattha kallaṃ nu kho tassetaṃ vacanāyāti tassetaṃ saddhāpabbajitassa tividhaṃ sīlaṃ paripūretvā paṭhamajjhānaṃ pattassa yuttaṃ nu kho etaṃ vattunti attho. Taṃ sutvā paribbājakā puthujjano nāma yasmā nibbicikiccho na hoti, tasmā kadāci evaṃ vadeyyāti maññamānā – ‘‘kallaṃ tassetaṃ vacanāyā’’ti āhaṃsu. Atha ca panāhaṃ na vadāmīti ahaṃ etamevaṃ jānāmi, no ca evaṃ vadāmi, atha kho kasiṇaparikammaṃ katvā bhāventassa paññābalena uppannaṃ mahaggatacittametanti saññaṃ ṭhapesiṃ. Nakallaṃ tassetanti idaṃ te paribbājakā – ‘‘yasmā khīṇāsavo vigatasammoho tiṇṇavicikiccho, tasmā na yuttaṃ tassetaṃ vattu’’nti maññamānā vadanti. Sesamettha uttānatthamevāti.
இதி ஸுமங்க³லவிலாஸினியா தீ³க⁴னிகாயட்ட²கதா²யங்
Iti sumaṅgalavilāsiniyā dīghanikāyaṭṭhakathāyaṃ
ஜாலியஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Jāliyasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / தீ³க⁴னிகாய • Dīghanikāya / 7. ஜாலியஸுத்தங் • 7. Jāliyasuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / தீ³க⁴னிகாய (டீகா) • Dīghanikāya (ṭīkā) / 7. ஜாலியஸுத்தவண்ணனா • 7. Jāliyasuttavaṇṇanā