Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தீ³க⁴னிகாய (டீகா) • Dīghanikāya (ṭīkā)

    7. ஜாலியஸுத்தவண்ணனா

    7. Jāliyasuttavaṇṇanā

    த்³வேபப்³ப³ஜிதவத்து²வண்ணனா

    Dvepabbajitavatthuvaṇṇanā

    378. ‘‘கோ⁴ஸிதேன ஸெட்டி²னா கதே ஆராமே’’தி வத்வா தத்த² கோயங் கோ⁴ஸிதஸெட்டி² நாம, கத²ஞ்சானேன ஆராமோ காரிதோ, கத²ங் வா தத்த² ப⁴க³வா விஹாஸீதி தங் ஸப்³ப³ங் ஸமுதா³க³மதோ பட்டா²ய ஸங்கே²பதோவ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘புப்³பே³ கிரா’’திஆதி³ வுத்தங். ததோதி அல்லகப்பரட்ட²தோ. ததா³தி தேஸங் தங் கா³மங் பவிட்ட²தி³வஸே. ப³லவபாயாஸந்தி க³ருதரங் ப³ஹுபாயாஸங். அஸன்னிஹிதேதி கே³ஹதோ ப³ஹி க³தே. பு⁴ஸ்ஸதீதி ரவதி. கோ⁴ஸகதே³வபுத்தொத்வேவ நாமங் அஹோஸி ஸரகோ⁴ஸஸம்பத்தியா. வெய்யத்தியேனாதி பஞ்ஞாவெய்யத்தியேன. கோ⁴ஸிதஸெட்டி² நாம ஜாதோ தாய ஏவ சஸ்ஸ ஸரஸம்பத்தியா கோ⁴ஸிதனாமதா.

    378. ‘‘Ghositena seṭṭhinā kate ārāme’’ti vatvā tattha koyaṃ ghositaseṭṭhi nāma, kathañcānena ārāmo kārito, kathaṃ vā tattha bhagavā vihāsīti taṃ sabbaṃ samudāgamato paṭṭhāya saṅkhepatova dassetuṃ ‘‘pubbe kirā’’tiādi vuttaṃ. Tatoti allakapparaṭṭhato. Tadāti tesaṃ taṃ gāmaṃ paviṭṭhadivase. Balavapāyāsanti garutaraṃ bahupāyāsaṃ. Asannihiteti gehato bahi gate. Bhussatīti ravati. Ghosakadevaputtotveva nāmaṃ ahosi saraghosasampattiyā. Veyyattiyenāti paññāveyyattiyena. Ghositaseṭṭhi nāma jāto tāya eva cassa sarasampattiyā ghositanāmatā.

    ஸரீரஸந்தப்பனத்த²ந்தி ஹிமவந்தே ப²லமூலாஹாரதாய கிலந்தஸரீரா லோணம்பி³லஸேவனேன தஸ்ஸ ஸந்தப்பனத்த²ங் பீனநத்த²ங். தஸிதாதி பிபாஸிதா. கிலந்தாதி பரிஸ்ஸந்தகாயா. தே கிர தங் வடருக்க²ங் பத்வா தஸ்ஸ ஸோபா⁴ஸம்பத்திங் தி³ஸ்வா மஹானுபா⁴வா மஞ்ஞே எத்த² அதி⁴வத்தா² தே³வதா, ‘‘ஸாது⁴ வதாயங் தே³வதா அம்ஹாகங் அத்³தா⁴னபரிஸ்ஸமங் வினோதெ³ய்யா’’தி சிந்தேஸுங், தேன வுத்தங் ‘‘தத்த² அதி⁴வத்தா²…பே॰… நிஸீதி³ங்ஸூ’’தி. ஸோதி அனாத²பிண்டி³கோ க³ஹபதி. ப⁴தகானந்தி ப⁴தியா வெய்யாவச்சங் கரொந்தானங் தா³ஸபேஸகம்மகரானங். பகதிப⁴த்தவேதனந்தி பகதியா தா³தப்³ப³ப⁴த்தவேதனங், ததா³ உபோஸதி²கத்தா கம்மங் அகரொந்தானம்பி கம்மகரணதி³வஸேன தா³தப்³ப³ப⁴த்தவேதனமேவாதி அத்தோ². கஞ்சீதி கஞ்சிபி ப⁴தகங்.

    Sarīrasantappanatthanti himavante phalamūlāhāratāya kilantasarīrā loṇambilasevanena tassa santappanatthaṃ pīnanatthaṃ. Tasitāti pipāsitā. Kilantāti parissantakāyā. Te kira taṃ vaṭarukkhaṃ patvā tassa sobhāsampattiṃ disvā mahānubhāvā maññe ettha adhivatthā devatā, ‘‘sādhu vatāyaṃ devatā amhākaṃ addhānaparissamaṃ vinodeyyā’’ti cintesuṃ, tena vuttaṃ ‘‘tattha adhivatthā…pe… nisīdiṃsū’’ti. Soti anāthapiṇḍiko gahapati. Bhatakānanti bhatiyā veyyāvaccaṃ karontānaṃ dāsapesakammakarānaṃ. Pakatibhattavetananti pakatiyā dātabbabhattavetanaṃ, tadā uposathikattā kammaṃ akarontānampi kammakaraṇadivasena dātabbabhattavetanamevāti attho. Kañcīti kañcipi bhatakaṃ.

    உபேச்ச பரஸ்ஸ வாசாய ஆரம்ப⁴னங் பா³த⁴னங் உபாரம்போ⁴, தோ³ஸத³ஸ்ஸனவஸேன க⁴ட்டனந்தி அத்தோ², தேனாஹ ‘‘உபாரம்பா⁴தி⁴ப்பாயேன வாத³ங் ஆரோபேதுகாமா ஹுத்வா’’தி. வத³ந்தி நிந்த³னவஸேன கதெ²ந்தி ஏதேனாதி ஹி வாதோ³, தோ³ஸோ. தங் ஆரோபேதுகாமா, பதிட்டா²பேதுகாமா ஹுத்வாதி அத்தோ². ‘‘தங் ஜீவங் தங் ஸரீர’’ந்தி, இத⁴ யங் வத்து²ங் ஜீவஸஞ்ஞிதங், ததே³வ ஸரீரஸஞ்ஞிதந்தி ‘‘ரூபங் அத்ததோ ஸமனுபஸ்ஸதீ’’தி வாத³ங் க³ஹெத்வா வத³ந்தி. ரூபஞ்ச அத்தானஞ்ச அத்³வயங் கத்வா ஸமனுபஸ்ஸனவஸேன ‘‘ஸத்தோ’’தி வா பா³ஹிரகபரிகப்பிதங் அத்தானங் ஸந்தா⁴ய வத³ந்தி. பி⁴ஜ்ஜதீதி நிருத³யவினாஸவஸேன வினஸ்ஸதி. தேன ஜீவஸரீரானங் அனஞ்ஞத்தானுஜானநதோ, ஸரீரஸ்ஸ ச பே⁴த³த³ஸ்ஸனதோ. ந ஹெத்த² யதா² பே⁴த³வதா ஸரீரதோ அனஞ்ஞத்தா அதி³ட்டோ²பி ஜீவஸ்ஸ பே⁴தோ³ வுத்தோ, ஏவங் அதி³ட்ட²பே⁴த³தோ அனஞ்ஞத்தா ஸரீரஸ்ஸாபி அபே⁴தோ³தி ஸக்கா விஞ்ஞாதுங் தஸ்ஸ பே⁴த³ஸ்ஸ பச்சக்க²ஸித்³த⁴த்தா, பூ⁴துபாதா³யரூபவினிமுத்தஸ்ஸ ச ஸரீரஸ்ஸ அபா⁴வதோதி ஆஹ ‘‘உச்சே²த³வாதோ³ ஹோதீ’’தி.

    Upecca parassa vācāya ārambhanaṃ bādhanaṃ upārambho, dosadassanavasena ghaṭṭananti attho, tenāha ‘‘upārambhādhippāyena vādaṃ āropetukāmā hutvā’’ti. Vadanti nindanavasena kathenti etenāti hi vādo, doso. Taṃ āropetukāmā, patiṭṭhāpetukāmā hutvāti attho. ‘‘Taṃ jīvaṃ taṃ sarīra’’nti, idha yaṃ vatthuṃ jīvasaññitaṃ, tadeva sarīrasaññitanti ‘‘rūpaṃ attato samanupassatī’’ti vādaṃ gahetvā vadanti. Rūpañca attānañca advayaṃ katvā samanupassanavasena ‘‘satto’’ti vā bāhirakaparikappitaṃ attānaṃ sandhāya vadanti. Bhijjatīti nirudayavināsavasena vinassati. Tena jīvasarīrānaṃ anaññattānujānanato, sarīrassa ca bhedadassanato. Na hettha yathā bhedavatā sarīrato anaññattā adiṭṭhopi jīvassa bhedo vutto, evaṃ adiṭṭhabhedato anaññattā sarīrassāpi abhedoti sakkā viññātuṃ tassa bhedassa paccakkhasiddhattā, bhūtupādāyarūpavinimuttassa ca sarīrassa abhāvatoti āha ‘‘ucchedavādo hotī’’ti.

    ‘‘அஞ்ஞங் ஜீவங் அஞ்ஞங் ஸரீர’’ந்தி அஞ்ஞதே³வ வத்து²ங் ஜீவஸஞ்ஞிதங், அஞ்ஞங் வத்து²ங் ஸரீரஸஞ்ஞிதந்தி ‘‘ரூபவந்தங் அத்தானங் ஸமனுபஸ்ஸதீ’’திஆதி³னயப்பவத்தங் வாத³ங் க³ஹெத்வா வத³ந்தி. ரூபே பே⁴த³ஸ்ஸ தி³ட்ட²த்தா, அத்தனி ச தத³பா⁴வதோ அத்தா நிச்சோதி ஆபன்னமேவாதி ஆஹ ‘‘தும்ஹாகங்…பே॰… ஆபஜ்ஜதீ’’தி.

    ‘‘Aññaṃ jīvaṃ aññaṃ sarīra’’nti aññadeva vatthuṃ jīvasaññitaṃ, aññaṃ vatthuṃ sarīrasaññitanti ‘‘rūpavantaṃ attānaṃ samanupassatī’’tiādinayappavattaṃ vādaṃ gahetvā vadanti. Rūpe bhedassa diṭṭhattā, attani ca tadabhāvato attā niccoti āpannamevāti āha ‘‘tumhākaṃ…pe… āpajjatī’’ti.

    379-380. தயித³ங் நேஸங் வஞ்ஜா²ஸுதஸ்ஸ தீ³க⁴ரஸ்ஸதாபரிகப்பனஸதி³ஸந்தி கத்வா ட²பனீயோயங் பஞ்ஹோதி தத்த² ராஜனிமீலனங் கத்வா ஸத்தா² உபரி நேஸங் ‘‘தேன ஹாவுஸோ ஸுணாதா²’’திஆதி³னா த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆரபீ⁴தி ஆஹ ‘‘அத² ப⁴க³வா’’திஆதி³. தஸ்ஸா யேவாதி மஜ்ஜி²மாய படிபதா³ய.

    379-380. Tayidaṃ nesaṃ vañjhāsutassa dīgharassatāparikappanasadisanti katvā ṭhapanīyoyaṃ pañhoti tattha rājanimīlanaṃ katvā satthā upari nesaṃ ‘‘tena hāvuso suṇāthā’’tiādinā dhammadesanaṃ ārabhīti āha ‘‘atha bhagavā’’tiādi. Tassā yevāti majjhimāya paṭipadāya.

    ஸத்³தா⁴பப்³ப³ஜிதஸ்ஸாதி ஸத்³தா⁴ய பப்³ப³ஜிதஸ்ஸ ‘‘ஏவமஹங் இதோ வட்டது³க்க²தோ நிஸ்ஸரிஸ்ஸாமீ’’தி ஏவங் பப்³ப³ஜ்ஜங் உபக³தஸ்ஸ தத³னுரூபஞ்ச ஸீலங் பூரெத்வா பட²மஜ்ஜா²னேன ஸமாஹிதசித்தஸ்ஸ. ஏதங் வத்துந்தி ஏதங் கிலேஸவட்டபரிபு³த்³தி⁴தீ³பனங் ‘‘தங் ஜீவங் தங் ஸரீர’’ந்திஆதி³கங் தி³ட்டி²ஸங்கிலேஸனிஸ்ஸிதங் வசனங் வத்துந்தி அத்தோ². நிப்³பி³சிகிச்சோ² ந ஹோதீதி த⁴ம்மேஸு திண்ணவிசிகிச்சோ² ந ஹோதி, தத்த² தத்த² ஆஸப்பனபரிஸப்பனவஸேன பவத்ததீதி அத்தோ².

    Saddhāpabbajitassāti saddhāya pabbajitassa ‘‘evamahaṃ ito vaṭṭadukkhato nissarissāmī’’ti evaṃ pabbajjaṃ upagatassa tadanurūpañca sīlaṃ pūretvā paṭhamajjhānena samāhitacittassa. Etaṃ vattunti etaṃ kilesavaṭṭaparibuddhidīpanaṃ ‘‘taṃ jīvaṃ taṃ sarīra’’ntiādikaṃ diṭṭhisaṃkilesanissitaṃ vacanaṃ vattunti attho. Nibbicikiccho na hotīti dhammesu tiṇṇavicikiccho na hoti, tattha tattha āsappanaparisappanavasena pavattatīti attho.

    ஏதமேவங் ஜானாமீதி யேன ஸோ பி⁴க்கு² பட²மங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி, ஏதங் ஸஸம்பயுத்தத⁴ம்மங் சித்தந்தி ஏவங் ஜானாமி. நோ ச ஏவங் வதா³மீதி யதா² தி³ட்டி²க³திகா தங் த⁴ம்மஜாதங் ஸனிஸ்ஸயங் அபே⁴த³தோ க³ண்ஹந்தா ‘‘தங் ஜீவங் தங் ஸரீர’’ந்தி வா தது³ப⁴யங் பே⁴த³தோ க³ண்ஹந்தா ‘‘அஞ்ஞங் ஜீவங் அஞ்ஞங் ஸரீர’’ந்தி வா அத்தனோ மிச்சா²கா³ஹங் பவேதெ³ந்தி, அஹங் பன ந ஏவங் வதா³மி தஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ ஸுபரிஞ்ஞாதத்தா, தேனாஹ ‘‘அத² கோ²’’திஆதி³ . பா³ஹிரகா யேபு⁴ய்யேன கஸிணஜ்ஜா²னானி ஏவ நிப்³ப³த்தெந்தீதி ஆஹ ‘‘கஸிணபரிகம்மங் பா⁴வந்தெஸ்ஸா’’தி. யஸ்மா பா⁴வனானுபா⁴வேன ஜா²னாதி⁴க³மோ, பா⁴வனா ச பத²வீகஸிணாதி³ஸஞ்ஜானநமுகே²ன ஹோதீதி ஸஞ்ஞாஸீஸேன நித்³தி³ஸீயதி, தஸ்மா ஆஹ ‘‘ஸஞ்ஞாப³லேன உப்பன்ன’’ந்தி. தேனாஹ – ‘‘பத²வீகஸிணமேகோ ஸஞ்ஜானாதீ’’திஆதி³. ‘‘ந கல்லங் தஸ்ஸேத’’ந்தி இத³ங் யஸ்மா ப⁴க³வதா தத்த² தத்த² ‘‘அத² ச பனாஹங் ந வதா³மீ’’தி வுத்தங், தஸ்மா ந வத்தப்³ப³ங் கிரேதங் கேவலினா உத்தமபுரிஸேனாதி அதி⁴ப்பாயேனாஹ, தேன வுத்தங் ‘‘மஞ்ஞமானா வத³ந்தீ’’தி. ஸேஸங் ஸப்³ப³த்த² ஸுவிஞ்ஞெய்யமேவ.

    Etamevaṃ jānāmīti yena so bhikkhu paṭhamaṃ jhānaṃ upasampajja viharati, etaṃ sasampayuttadhammaṃ cittanti evaṃ jānāmi. No ca evaṃ vadāmīti yathā diṭṭhigatikā taṃ dhammajātaṃ sanissayaṃ abhedato gaṇhantā ‘‘taṃ jīvaṃ taṃ sarīra’’nti vā tadubhayaṃ bhedato gaṇhantā ‘‘aññaṃ jīvaṃ aññaṃ sarīra’’nti vā attano micchāgāhaṃ pavedenti, ahaṃ pana na evaṃ vadāmi tassa dhammassa supariññātattā, tenāha ‘‘atha kho’’tiādi . Bāhirakā yebhuyyena kasiṇajjhānāni eva nibbattentīti āha ‘‘kasiṇaparikammaṃ bhāvantessā’’ti. Yasmā bhāvanānubhāvena jhānādhigamo, bhāvanā ca pathavīkasiṇādisañjānanamukhena hotīti saññāsīsena niddisīyati, tasmā āha ‘‘saññābalena uppanna’’nti. Tenāha – ‘‘pathavīkasiṇameko sañjānātī’’tiādi. ‘‘Na kallaṃ tasseta’’nti idaṃ yasmā bhagavatā tattha tattha ‘‘atha ca panāhaṃ na vadāmī’’ti vuttaṃ, tasmā na vattabbaṃ kiretaṃ kevalinā uttamapurisenāti adhippāyenāha, tena vuttaṃ ‘‘maññamānā vadantī’’ti. Sesaṃ sabbattha suviññeyyameva.

    ஜாலியஸுத்தவண்ணனாய லீனத்த²ப்பகாஸனா.

    Jāliyasuttavaṇṇanāya līnatthappakāsanā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / தீ³க⁴னிகாய • Dīghanikāya / 7. ஜாலியஸுத்தங் • 7. Jāliyasuttaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / தீ³க⁴ நிகாய (அட்ட²கதா²) • Dīgha nikāya (aṭṭhakathā) / 7. ஜாலியஸுத்தவண்ணனா • 7. Jāliyasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact