Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [335] 5. ஜம்பு³கஜாதகவண்ணனா

    [335] 5. Jambukajātakavaṇṇanā

    ப்³ரஹா பவட்³ட⁴காயோ ஸோதி இத³ங் ஸத்தா² வேளுவனே விஹரந்தோ தே³வத³த்தஸ்ஸ ஸுக³தாலயகரணங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. வத்து² ஹெட்டா² வித்தா²ரிதமேவ, அயங் பனெத்த² ஸங்கே²போ. ஸத்தா²ரா ‘‘ஸாரிபுத்த, தே³வத³த்தோ தும்ஹே தி³ஸ்வா கிங் அகாஸீ’’தி வுத்தோ தே²ரோ ஆஹ ‘‘ப⁴ந்தே, ஸோ தும்ஹாகங் அனுகரொந்தோ மம ஹத்தே² பீ³ஜனிங் த³த்வா நிபஜ்ஜி. அத² நங் கோகாலிகோ உரே ஜண்ணுனா பஹரி, இதி ஸோ தும்ஹாகங் அனுகரொந்தோ து³க்க²ங் அனுப⁴வீ’’தி. தங் ஸுத்வா ஸத்தா² ‘‘ந கோ², ஸாரிபுத்த, தே³வத³த்தோ இதா³னேவ மம அனுகரொந்தோ து³க்க²ங் அனுபோ⁴தி, புப்³பே³பேஸ அனுபோ⁴ஸியேவா’’தி வத்வா தேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Brahā pavaḍḍhakāyo soti idaṃ satthā veḷuvane viharanto devadattassa sugatālayakaraṇaṃ ārabbha kathesi. Vatthu heṭṭhā vitthāritameva, ayaṃ panettha saṅkhepo. Satthārā ‘‘sāriputta, devadatto tumhe disvā kiṃ akāsī’’ti vutto thero āha ‘‘bhante, so tumhākaṃ anukaronto mama hatthe bījaniṃ datvā nipajji. Atha naṃ kokāliko ure jaṇṇunā pahari, iti so tumhākaṃ anukaronto dukkhaṃ anubhavī’’ti. Taṃ sutvā satthā ‘‘na kho, sāriputta, devadatto idāneva mama anukaronto dukkhaṃ anubhoti, pubbepesa anubhosiyevā’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஸீஹயோனியங் நிப்³ப³த்தித்வா ஹிமவந்தே கு³ஹாயங் வஸந்தோ ஏகதி³வஸங் மஹிங்ஸங் வதி⁴த்வா மங்ஸங் கா²தி³த்வா பானீயங் பிவித்வா கு³ஹங் ஆக³ச்ச²தி. ஏகோ ஸிங்கா³லோ தங் தி³ஸ்வா பலாயிதுங் அஸக்கொந்தோ உரேன நிபஜ்ஜி, ‘‘கிங் ஜம்பு³கா’’தி ச வுத்தே ‘‘உபட்ட²ஹிஸ்ஸாமி தங், ப⁴த்³த³ந்தே’’தி ஆஹ. ஸீஹோ ‘‘தேன ஹி ஏஹீ’’தி தங் அத்தனோ வஸனட்டா²னங் நெத்வா தி³வஸே தி³வஸே மங்ஸங் ஆஹரித்வா போஸேஸி. தஸ்ஸ ஸீஹவிகா⁴ஸேன தூ²லஸரீரதங் பத்தஸ்ஸ ஏகதி³வஸங் மானோ உப்பஜ்ஜி. ஸோ ஸீஹங் உபஸங்கமித்வா ஆஹ ‘‘அஹங், ஸாமி, நிச்சகாலங் தும்ஹாகங் பலிபோ³தோ⁴, தும்ஹே நிச்சங் மங்ஸங் ஆஹரித்வா மங் போஸேத², அஜ்ஜ தும்ஹே இதே⁴வ ஹோத², அஹங் ஏகங் வாரணங் வதி⁴த்வா மங்ஸங் கா²தி³த்வா தும்ஹாகம்பி ஆஹரிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸீஹோ ‘‘மா தே , ஜம்பு³க, ஏதங் ருச்சி, ந த்வங் வாரணங் வதி⁴த்வா மங்ஸகா²த³கயோனியங் நிப்³ப³த்தோ, அஹங் தே வாரணங் வதி⁴த்வா த³ஸ்ஸாமி, வாரணோ நாம மஹாகாயோ பவட்³ட⁴காயோ, மா வாரணங் க³ண்ஹி, மம வசனங் கரோஹீ’’தி வத்வா பட²மங் கா³த²மாஹ.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto sīhayoniyaṃ nibbattitvā himavante guhāyaṃ vasanto ekadivasaṃ mahiṃsaṃ vadhitvā maṃsaṃ khāditvā pānīyaṃ pivitvā guhaṃ āgacchati. Eko siṅgālo taṃ disvā palāyituṃ asakkonto urena nipajji, ‘‘kiṃ jambukā’’ti ca vutte ‘‘upaṭṭhahissāmi taṃ, bhaddante’’ti āha. Sīho ‘‘tena hi ehī’’ti taṃ attano vasanaṭṭhānaṃ netvā divase divase maṃsaṃ āharitvā posesi. Tassa sīhavighāsena thūlasarīrataṃ pattassa ekadivasaṃ māno uppajji. So sīhaṃ upasaṅkamitvā āha ‘‘ahaṃ, sāmi, niccakālaṃ tumhākaṃ palibodho, tumhe niccaṃ maṃsaṃ āharitvā maṃ posetha, ajja tumhe idheva hotha, ahaṃ ekaṃ vāraṇaṃ vadhitvā maṃsaṃ khāditvā tumhākampi āharissāmī’’ti. Sīho ‘‘mā te , jambuka, etaṃ rucci, na tvaṃ vāraṇaṃ vadhitvā maṃsakhādakayoniyaṃ nibbatto, ahaṃ te vāraṇaṃ vadhitvā dassāmi, vāraṇo nāma mahākāyo pavaḍḍhakāyo, mā vāraṇaṃ gaṇhi, mama vacanaṃ karohī’’ti vatvā paṭhamaṃ gāthamāha.

    137.

    137.

    ‘‘ப்³ரஹா பவட்³ட⁴காயோ ஸோ, தீ³க⁴தா³டோ² ச ஜம்பு³க;

    ‘‘Brahā pavaḍḍhakāyo so, dīghadāṭho ca jambuka;

    ந த்வங் தத்த² குலே ஜாதோ, யத்த² க³ண்ஹந்தி குஞ்ஜர’’ந்தி.

    Na tvaṃ tattha kule jāto, yattha gaṇhanti kuñjara’’nti.

    தத்த² ப்³ரஹாதி மஹந்தோ. பவட்³ட⁴காயோதி உத்³த⁴ங் உக்³க³தகாயோ. தீ³க⁴தா³டோ²தி தீ³க⁴த³ந்தோ தேஹி த³ந்தேஹி தும்ஹாதி³ஸே பஹரித்வா ஜீவிதக்க²யே பாபேதி. யத்தா²தி யஸ்மிங் ஸீஹகுலே ஜாதா மத்தவாரணங் க³ண்ஹந்தி, த்வங் ந தத்த² ஜாதோ, ஸிங்கா³லகுலே பன ஜாதோஸீதி அத்தோ².

    Tattha brahāti mahanto. Pavaḍḍhakāyoti uddhaṃ uggatakāyo. Dīghadāṭhoti dīghadanto tehi dantehi tumhādise paharitvā jīvitakkhaye pāpeti. Yatthāti yasmiṃ sīhakule jātā mattavāraṇaṃ gaṇhanti, tvaṃ na tattha jāto, siṅgālakule pana jātosīti attho.

    ஸிங்கா³லோ ஸீஹேன வாரிதோயேவ கு³ஹா நிக்க²மித்வா திக்க²த்துங் ‘‘பு³க்க பு³க்கா’’தி ஸிங்கா³லிகங் நத³ங் நதி³த்வா பப்³ப³தகூடே டி²தோ பப்³ப³தபாத³ங் ஓலோகெந்தோ ஏகங் காளவாரணங் பப்³ப³தபாதே³ன ஆக³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா உல்லங்கி⁴த்வா ‘‘தஸ்ஸ கும்பே⁴ பதிஸ்ஸாமீ’’தி பரிவத்தித்வா பாத³மூலே பதி. வாரணோ புரிமபாத³ங் உக்கி²பித்வா தஸ்ஸ மத்த²கே பதிட்டா²பேஸி, ஸீஸங் பி⁴ஜ்ஜித்வா சுண்ணவிசுண்ணங் ஜாதங் . ஸோ தத்தே²வ அனுத்து²னந்தோ ஸயி, வாரணோ கோஞ்சனாத³ங் கரொந்தோ பக்காமி. போ³தி⁴ஸத்தோ க³ந்த்வா பப்³ப³தமத்த²கே டி²தோ தங் வினாஸப்பத்தங் தி³ஸ்வா ‘‘அத்தனோ மானங் நிஸ்ஸாய நட்டோ² ஸிங்கா³லோ’’தி திஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Siṅgālo sīhena vāritoyeva guhā nikkhamitvā tikkhattuṃ ‘‘bukka bukkā’’ti siṅgālikaṃ nadaṃ naditvā pabbatakūṭe ṭhito pabbatapādaṃ olokento ekaṃ kāḷavāraṇaṃ pabbatapādena āgacchantaṃ disvā ullaṅghitvā ‘‘tassa kumbhe patissāmī’’ti parivattitvā pādamūle pati. Vāraṇo purimapādaṃ ukkhipitvā tassa matthake patiṭṭhāpesi, sīsaṃ bhijjitvā cuṇṇavicuṇṇaṃ jātaṃ . So tattheva anutthunanto sayi, vāraṇo koñcanādaṃ karonto pakkāmi. Bodhisatto gantvā pabbatamatthake ṭhito taṃ vināsappattaṃ disvā ‘‘attano mānaṃ nissāya naṭṭho siṅgālo’’ti tisso gāthā abhāsi –

    138.

    138.

    ‘‘அஸீஹோ ஸீஹமானேன, யோ அத்தானங் விகுப்³ப³தி;

    ‘‘Asīho sīhamānena, yo attānaṃ vikubbati;

    கொத்தூ²வ க³ஜமாஸஜ்ஜ, ஸேதி பூ⁴ம்யா அனுத்து²னங்.

    Kotthūva gajamāsajja, seti bhūmyā anutthunaṃ.

    139.

    139.

    ‘‘யஸஸ்ஸினோ உத்தமபுக்³க³லஸ்ஸ, ஸஞ்ஜாதக²ந்த⁴ஸ்ஸ மஹப்³ப³லஸ்ஸ;

    ‘‘Yasassino uttamapuggalassa, sañjātakhandhassa mahabbalassa;

    அஸமெக்கி²ய தா²மப³லூபபத்திங், ஸ ஸேதி நாகே³ன ஹதோயங் ஜம்பு³கோ.

    Asamekkhiya thāmabalūpapattiṃ, sa seti nāgena hatoyaṃ jambuko.

    140.

    140.

    ‘‘யோ சீத⁴ கம்மங் குருதே பமாய, தா²மப்³ப³லங் அத்தனி ஸங்விதி³த்வா;

    ‘‘Yo cīdha kammaṃ kurute pamāya, thāmabbalaṃ attani saṃviditvā;

    ஜப்பேன மந்தேன ஸுபா⁴ஸிதேன, பரிக்க²வா ஸோ விபுலங் ஜினாதீ’’தி.

    Jappena mantena subhāsitena, parikkhavā so vipulaṃ jinātī’’ti.

    தத்த² விகுப்³ப³தீதி பரிவத்தேதி. கொத்தூ²வாதி ஸிங்கா³லோ விய. அனுத்து²னந்தி அனுத்து²னந்தோ. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யதா² அயங் கொத்து² மஹந்தங் க³ஜங் பத்வா அனுத்து²னந்தோ பூ⁴மியங் ஸேதி, ஏவங் யோ அஞ்ஞோ து³ப்³ப³லோ ப³லவதா விக்³க³ஹங் கரோதி, ஸோபி ஏவரூபோவ ஹோதீதி.

    Tattha vikubbatīti parivatteti. Kotthūvāti siṅgālo viya. Anutthunanti anutthunanto. Idaṃ vuttaṃ hoti – yathā ayaṃ kotthu mahantaṃ gajaṃ patvā anutthunanto bhūmiyaṃ seti, evaṃ yo añño dubbalo balavatā viggahaṃ karoti, sopi evarūpova hotīti.

    யஸஸ்ஸினோதி இஸ்ஸரியவதோ. உத்தமபுக்³க³லஸ்ஸாதி காயப³லேன ச ஞாணப³லேன ச உத்தமபுக்³க³லஸ்ஸ. ஸஞ்ஜாதக²ந்த⁴ஸ்ஸாதி ஸுஸண்டி²தமஹாக²ந்த⁴ஸ்ஸ. மஹப்³ப³லஸ்ஸாதிஏ மஹாதா²மஸ்ஸ. தா²மப³லூபபத்திந்தி ஏவரூபஸ்ஸ ஸீஹஸ்ஸ தா²மஸங்கா²தங் ப³லஞ்சேவ ஸீஹஜாதிஸங்கா²தங் உபபத்திஞ்ச அஜானித்வா, காயதா²மஞ்ச ஞாணப³லஞ்ச ஸீஹஉபபத்திஞ்ச அஜானித்வாதி அத்தோ². ஸ ஸேதீதி அத்தானம்பி ஸீஹேன ஸதி³ஸங் மஞ்ஞமானோ, ஸோ அயங் ஜம்பு³கோ நாகே³ன ஹதோ மதஸயனங் ஸேதி.

    Yasassinoti issariyavato. Uttamapuggalassāti kāyabalena ca ñāṇabalena ca uttamapuggalassa. Sañjātakhandhassāti susaṇṭhitamahākhandhassa. Mahabbalassātie mahāthāmassa. Thāmabalūpapattinti evarūpassa sīhassa thāmasaṅkhātaṃ balañceva sīhajātisaṅkhātaṃ upapattiñca ajānitvā, kāyathāmañca ñāṇabalañca sīhaupapattiñca ajānitvāti attho. Sa setīti attānampi sīhena sadisaṃ maññamāno, so ayaṃ jambuko nāgena hato matasayanaṃ seti.

    பமாயாதி பமினித்வா உபபரிக்கி²த்வா. ‘‘பமாணா’’திபி பாடோ², அத்தனோ பமாணங் க³ஹெத்வா யோ அத்தனோ பமாணேன கம்மங் குருதேதி அத்தோ². தா²மப்³ப³லந்தி தா²மஸங்கா²தங் ப³லங், காயதா²மஞ்ச ஞாணப³லஞ்சாதிபி அத்தோ². ஜப்பேனாதி ஜபேன, அஜ்ஜே²னேனாதி அத்தோ². மந்தேனாதி அஞ்ஞேஹி பண்டி³தேஹி ஸத்³தி⁴ங் மந்தெத்வா கரணேன. ஸுபா⁴ஸிதேனாதி ஸச்சாதி³கு³ணயுத்தேன அனவஜ்ஜவசனேன. பரிக்க²வாதி பரிக்கா²ஸம்பன்னோ. ஸோ விபுலங் ஜினாதீதி யோ ஏவரூபோ ஹோதி, யங் கிஞ்சி கம்மங் குருமானோ அத்தனோ தா²மஞ்ச ப³லஞ்ச ஞத்வா ஜப்பமந்தவஸேன பரிச்சி²ந்தி³த்வா ஸுபா⁴ஸிதங் பா⁴ஸந்தோ கரோதி, ஸோ விபுலங் மஹந்தங் அத்த²ங் ஜினாதி ந பரிஹாயதீதி.

    Pamāyāti paminitvā upaparikkhitvā. ‘‘Pamāṇā’’tipi pāṭho, attano pamāṇaṃ gahetvā yo attano pamāṇena kammaṃ kuruteti attho. Thāmabbalanti thāmasaṅkhātaṃ balaṃ, kāyathāmañca ñāṇabalañcātipi attho. Jappenāti japena, ajjhenenāti attho. Mantenāti aññehi paṇḍitehi saddhiṃ mantetvā karaṇena. Subhāsitenāti saccādiguṇayuttena anavajjavacanena. Parikkhavāti parikkhāsampanno. So vipulaṃ jinātīti yo evarūpo hoti, yaṃ kiñci kammaṃ kurumāno attano thāmañca balañca ñatvā jappamantavasena paricchinditvā subhāsitaṃ bhāsanto karoti, so vipulaṃ mahantaṃ atthaṃ jināti na parihāyatīti.

    ஏவங் போ³தி⁴ஸத்தோ இமாஹி தீஹி கா³தா²ஹி இமஸ்மிங் லோகே கத்தப்³ப³யுத்தகங் கம்மங் கதே²ஸி.

    Evaṃ bodhisatto imāhi tīhi gāthāhi imasmiṃ loke kattabbayuttakaṃ kammaṃ kathesi.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ஸிங்கா³லோ தே³வத³த்தோ அஹோஸி, ஸீஹோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā siṅgālo devadatto ahosi, sīho pana ahameva ahosi’’nti.

    ஜம்பு³கஜாதகவண்ணனா பஞ்சமா.

    Jambukajātakavaṇṇanā pañcamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 335. ஜம்பு³கஜாதகங் • 335. Jambukajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact