Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā

    5. ஜம்பு³கத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா

    5. Jambukattheragāthāvaṇṇanā

    பஞ்சபஞ்ஞாஸாதிஆதி³கா ஆயஸ்மதோ ஜம்பு³கத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² ப⁴வே புஞ்ஞானி உபசினந்தோ திஸ்ஸஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்தோ ஸத்து² ஸம்மாஸம்போ³தி⁴ங் ஸத்³த³ஹந்தோ போ³தி⁴ருக்க²ங் வந்தி³த்வா பீ³ஜனேன பூஜேஸி. ஸோ தேன புஞ்ஞகம்மேன தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தோ கஸ்ஸபஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்தோ ஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா அஞ்ஞதரேன உபாஸகேன காரிதே ஆராமே ஆவாஸிகோ ஹுத்வா விஹரதி தேன உபட்டீ²யமானோ. அதே²கதி³வஸங் ஏகோ கீ²ணாஸவத்தே²ரோ லூக²சீவரத⁴ரோ கேஸோஹரணத்த²ங் அரஞ்ஞதோ கா³மாபி⁴முகோ² ஆக³ச்ச²தி, தங் தி³ஸ்வா ஸோ உபாஸகோ இரியாபதே² பஸீதி³த்வா கப்பகேன கேஸமஸ்ஸூனி ஓஹாராபெத்வா பணீதபோ⁴ஜனங் போ⁴ஜெத்வா ஸுந்த³ரானி சீவரானி த³த்வா ‘‘இதே⁴வ, ப⁴ந்தே, வஸதா²’’தி வஸாபேதி. தங் தி³ஸ்வா ஆவாஸிகோ இஸ்ஸாமச்சே²ரபகதோ கீ²ணாஸவத்தே²ரங் ஆஹ – ‘‘வரங் தே, பி⁴க்கு², இமினா பாபுபாஸகேன உபட்டீ²யமானஸ்ஸ ஏவங் இத⁴ வஸனதோ அங்கு³லீஹி கேஸே லுஞ்சித்வா அசேலஸ்ஸ ஸதோ கூ³த²முத்தாஹாரஜீவன’’ந்தி. ஏவஞ்ச பன வத்வா தாவதே³வ வச்சகுடிங் பவிஸித்வா பாயாஸங் வட்³டெ⁴ந்தோ விய ஹத்தே²ன கூ³த²ங் வட்³டெ⁴த்வா வட்³டெ⁴த்வா யாவத³த்த²ங் கா²தி³, முத்தஞ்ச பிவி. இமினா நியாமேன யாவதாயுகங் ட²த்வா காலங்கத்வா நிரயே பச்சித்வா புன கூ³த²முத்தாஹாரோ வஸித்வா தஸ்ஸேவ கம்மஸ்ஸ விபாகாவஸேஸேன மனுஸ்ஸேஸு உப்பன்னோபி பஞ்ச ஜாதிஸதானி நிக³ண்டோ² ஹுத்வா கூ³த²ப⁴க்கோ² அஹோஸி.

    Pañcapaññāsātiādikā āyasmato jambukattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave puññāni upacinanto tissassa bhagavato kāle kulagehe nibbattitvā viññutaṃ patto satthu sammāsambodhiṃ saddahanto bodhirukkhaṃ vanditvā bījanena pūjesi. So tena puññakammena devamanussesu saṃsaranto kassapassa bhagavato kāle kulagehe nibbattitvā viññutaṃ patto sāsane pabbajitvā aññatarena upāsakena kārite ārāme āvāsiko hutvā viharati tena upaṭṭhīyamāno. Athekadivasaṃ eko khīṇāsavatthero lūkhacīvaradharo kesoharaṇatthaṃ araññato gāmābhimukho āgacchati, taṃ disvā so upāsako iriyāpathe pasīditvā kappakena kesamassūni ohārāpetvā paṇītabhojanaṃ bhojetvā sundarāni cīvarāni datvā ‘‘idheva, bhante, vasathā’’ti vasāpeti. Taṃ disvā āvāsiko issāmaccherapakato khīṇāsavattheraṃ āha – ‘‘varaṃ te, bhikkhu, iminā pāpupāsakena upaṭṭhīyamānassa evaṃ idha vasanato aṅgulīhi kese luñcitvā acelassa sato gūthamuttāhārajīvana’’nti. Evañca pana vatvā tāvadeva vaccakuṭiṃ pavisitvā pāyāsaṃ vaḍḍhento viya hatthena gūthaṃ vaḍḍhetvā vaḍḍhetvā yāvadatthaṃ khādi, muttañca pivi. Iminā niyāmena yāvatāyukaṃ ṭhatvā kālaṅkatvā niraye paccitvā puna gūthamuttāhāro vasitvā tasseva kammassa vipākāvasesena manussesu uppannopi pañca jātisatāni nigaṇṭho hutvā gūthabhakkho ahosi.

    புன இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ மனுஸ்ஸயோனியங் நிப்³ப³த்தமானோபி அரியூபவாத³ப³லேன து³க்³க³தகூலே நிப்³ப³த்தித்வா த²ஞ்ஞங் வா கீ²ரங் வா ஸப்பிங் வா பாயமானோ, தங் ச²ட்³டெ³த்வா முத்தமேவ பிவதி, ஓத³னங் போ⁴ஜியமானோ, தங் ச²ட்³டெ³த்வா கூ³த²மேவ கா²த³தி, ஏவங் கூ³த²முத்தபரிபோ⁴கே³ன வட்³ட⁴ந்தோ வயப்பத்தோபி ததே³வ பரிபு⁴ஞ்ஜதி. மனுஸ்ஸா ததோ வாரேதுங் அஸக்கொந்தா பரிச்சஜிங்ஸு. ஸோ ஞாதகேஹி பரிச்சத்தோ நக்³க³பப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா ந ந்ஹாயதி, ரஜோஜல்லத⁴ரோ கேஸமஸ்ஸூனி லுஞ்சித்வா அஞ்ஞே இரியாபதே² படிக்கி²பித்வா ஏகபாதே³ன திட்ட²தி, நிமந்தனங் ந ஸாதி³யதி, மாஸோபவாஸங் அதி⁴ட்டா²ய புஞ்ஞத்தி²கேஹி தி³ன்னங் போ⁴ஜனங் மாஸே மாஸே ஏகவாரங் குஸக்³கே³ன க³ஹெத்வா தி³வா ஜிவ்ஹக்³கே³ன லேஹதி, ரத்தியங் பன ‘‘அல்லகூ³த²ங் ஸப்பாணக’’ந்தி அகா²தி³த்வா ஸுக்க²கூ³த²மேவ கா²த³தி, ஏவங் கரொந்தஸ்ஸ பஞ்சபஞ்ஞாஸவஸ்ஸானி வீதிவத்தானி மஹாஜனோ ‘‘மஹாதபோ பரமப்பிச்சோ²’’தி மஞ்ஞமானோ தன்னின்னோ தப்போணோ அஹோஸி.

    Puna imasmiṃ buddhuppāde manussayoniyaṃ nibbattamānopi ariyūpavādabalena duggatakūle nibbattitvā thaññaṃ vā khīraṃ vā sappiṃ vā pāyamāno, taṃ chaḍḍetvā muttameva pivati, odanaṃ bhojiyamāno, taṃ chaḍḍetvā gūthameva khādati, evaṃ gūthamuttaparibhogena vaḍḍhanto vayappattopi tadeva paribhuñjati. Manussā tato vāretuṃ asakkontā pariccajiṃsu. So ñātakehi pariccatto naggapabbajjaṃ pabbajitvā na nhāyati, rajojalladharo kesamassūni luñcitvā aññe iriyāpathe paṭikkhipitvā ekapādena tiṭṭhati, nimantanaṃ na sādiyati, māsopavāsaṃ adhiṭṭhāya puññatthikehi dinnaṃ bhojanaṃ māse māse ekavāraṃ kusaggena gahetvā divā jivhaggena lehati, rattiyaṃ pana ‘‘allagūthaṃ sappāṇaka’’nti akhāditvā sukkhagūthameva khādati, evaṃ karontassa pañcapaññāsavassāni vītivattāni mahājano ‘‘mahātapo paramappiccho’’ti maññamāno tanninno tappoṇo ahosi.

    அத² ப⁴க³வா தஸ்ஸ ஹத³யப்³ப⁴ந்தரே க⁴டே பதீ³பங் விய அரஹத்தூபனிஸ்ஸயங் பஜ்ஜலந்தங் தி³ஸ்வா ஸயமேவ தத்த² க³ந்த்வா த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா ஸோதாபத்திப²லே பதிட்டா²பெத்வா, ஏஹிபி⁴க்கூ²பஸம்பதா³ய லத்³தூ⁴பஸம்பத³ங் விபஸ்ஸனங் உஸ்ஸுக்காபெத்வா அரஹத்தே பதிட்டா²பேஸி. அயமெத்த² ஸங்கே²போ. வித்தா²ரோ பன த⁴ம்மபதே³ ‘‘மாஸே மாஸே குஸக்³கே³னா’’தி கா³தா²வண்ணனாய (த⁴॰ ப॰ அட்ட²॰ 1.ஜம்பு³கத்தே²ரவத்து²) வுத்தனயேன வேதி³தப்³போ³. அரஹத்தே பன பதிட்டி²தோ பரினிப்³பா³னகாலே ‘‘ஆதி³தோ மிச்சா² படிபஜ்ஜித்வாபி ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ங் நிஸ்ஸாய ஸாவகேன அதி⁴க³ந்தப்³ப³ங் மயா அதி⁴க³த’’ந்தி த³ஸ்ஸெந்தோ –

    Atha bhagavā tassa hadayabbhantare ghaṭe padīpaṃ viya arahattūpanissayaṃ pajjalantaṃ disvā sayameva tattha gantvā dhammaṃ desetvā sotāpattiphale patiṭṭhāpetvā, ehibhikkhūpasampadāya laddhūpasampadaṃ vipassanaṃ ussukkāpetvā arahatte patiṭṭhāpesi. Ayamettha saṅkhepo. Vitthāro pana dhammapade ‘‘māse māse kusaggenā’’ti gāthāvaṇṇanāya (dha. pa. aṭṭha. 1.jambukattheravatthu) vuttanayena veditabbo. Arahatte pana patiṭṭhito parinibbānakāle ‘‘ādito micchā paṭipajjitvāpi sammāsambuddhaṃ nissāya sāvakena adhigantabbaṃ mayā adhigata’’nti dassento –

    283.

    283.

    ‘‘பஞ்சபஞ்ஞாஸவஸ்ஸானி, ரஜோஜல்லமதா⁴ரயிங்;

    ‘‘Pañcapaññāsavassāni, rajojallamadhārayiṃ;

    பு⁴ஞ்ஜந்தோ மாஸிகங் ப⁴த்தங், கேஸமஸ்ஸுங் அலோசயிங்.

    Bhuñjanto māsikaṃ bhattaṃ, kesamassuṃ alocayiṃ.

    284.

    284.

    ‘‘ஏகபாதே³ன அட்டா²ஸிங், ஆஸனங் பரிவஜ்ஜயிங்;

    ‘‘Ekapādena aṭṭhāsiṃ, āsanaṃ parivajjayiṃ;

    ஸுக்க²கூ³தா²னி ச கா²தி³ங், உத்³தே³ஸஞ்ச ந ஸாதி³யிங்.

    Sukkhagūthāni ca khādiṃ, uddesañca na sādiyiṃ.

    285.

    285.

    ‘‘ஏதாதி³ஸங் கரித்வான, ப³ஹுங் து³க்³க³திகா³மினங்;

    ‘‘Etādisaṃ karitvāna, bahuṃ duggatigāminaṃ;

    வுய்ஹமானோ மஹோகே⁴ன, பு³த்³த⁴ங் ஸரணமாக³மங்.

    Vuyhamāno mahoghena, buddhaṃ saraṇamāgamaṃ.

    286.

    286.

    ‘‘ஸரணக³மனங் பஸ்ஸ, பஸ்ஸ த⁴ம்மஸுத⁴ம்மதங்;

    ‘‘Saraṇagamanaṃ passa, passa dhammasudhammataṃ;

    திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அனுப்பத்தா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி. –

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsana’’nti. –

    இமா சதஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி.

    Imā catasso gāthā abhāsi.

    தத்த² பஞ்சபஞ்ஞாஸவஸ்ஸானி, ரஜோஜல்லமதா⁴ரயிந்தி நக்³க³பப்³ப³ஜ்ஜூபக³மனேன ந்ஹானபடிக்கே²பதோ பஞ்சாதி⁴கானி பஞ்ஞாஸவஸ்ஸானி ஸரீரே லக்³க³ங் ஆக³ந்துகரேணுஸங்கா²தங் ரஜோ, ஸரீரமலஸங்கா²தங் ஜல்லஞ்ச காயேன தா⁴ரேஸிங். பு⁴ஞ்ஜந்தோ மாஸிகங் ப⁴த்தந்தி ரத்தியங் கூ³த²ங் கா²த³ந்தோ லோகவஞ்சனத்த²ங் மாஸோபவாஸிகோ நாம ஹுத்வா புஞ்ஞத்தி²கேஹி தி³ன்னங் போ⁴ஜனங் மாஸே மாஸே ஏகவாரங் ஜிவ்ஹக்³கே³ பட²னவஸேன பு⁴ஞ்ஜந்தோ அலோசயிந்தி தாதி³ஸச்சா²ரிகாபக்கே²பேன ஸிதி²லமூலங் கேஸமஸ்ஸுங் அங்கு³லீஹி லுஞ்சாபேஸிங்.

    Tattha pañcapaññāsavassāni, rajojallamadhārayinti naggapabbajjūpagamanena nhānapaṭikkhepato pañcādhikāni paññāsavassāni sarīre laggaṃ āgantukareṇusaṅkhātaṃ rajo, sarīramalasaṅkhātaṃ jallañca kāyena dhāresiṃ. Bhuñjanto māsikaṃ bhattanti rattiyaṃ gūthaṃ khādanto lokavañcanatthaṃ māsopavāsiko nāma hutvā puññatthikehi dinnaṃ bhojanaṃ māse māse ekavāraṃ jivhagge paṭhanavasena bhuñjanto alocayinti tādisacchārikāpakkhepena sithilamūlaṃ kesamassuṃ aṅgulīhi luñcāpesiṃ.

    ஏகபாதே³ன அட்டா²ஸிங், ஆஸனங் பரிவஜ்ஜயிந்தி ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் ஆஸனங் நிஸஜ்ஜங் பரிவஜ்ஜேஸிங், திட்ட²ந்தோ ச உபோ⁴ ஹத்தே² உக்கி²பித்வா ஏகேனேவ பாதே³ன அட்டா²ஸிங். உத்³தே³ஸந்தி நிமந்தனங். உதி³ஸ்ஸகதந்தி கேசி. ந ஸாதி³யிந்தி ந ஸம்படிச்சி²ங் படிக்கி²பிந்தி அத்தோ².

    Ekapādenaaṭṭhāsiṃ, āsanaṃ parivajjayinti sabbena sabbaṃ āsanaṃ nisajjaṃ parivajjesiṃ, tiṭṭhanto ca ubho hatthe ukkhipitvā ekeneva pādena aṭṭhāsiṃ. Uddesanti nimantanaṃ. Udissakatanti keci. Na sādiyinti na sampaṭicchiṃ paṭikkhipinti attho.

    ஏதாதி³ஸங் கரித்வான, ப³ஹுங் து³க்³க³திகா³மினந்தி ஏதாதி³ஸங் ஏவரூபங் விபாகனிப்³ப³த்தனகங் து³க்³க³திகா³மினங் ப³ஹுங் பாபகம்மங் புரிமஜாதீஸு இத⁴ ச கத்வா உப்பாதெ³த்வா. வுய்ஹமானோ மஹோகே⁴னாதி காமோகா⁴தி³னா மஹதா ஓகே⁴ன விஸேஸதோ தி³ட்டோ²கே⁴ன அபாயஸமுத்³த³ங் பதிஆகட்³டி⁴யமானோ, பு³த்³த⁴ங் ஸரணமாக³மந்தி தாதி³ஸேன புஞ்ஞகம்மச்சி²த்³தே³ன கிச்சே²ன மனுஸ்ஸத்தபா⁴வங் லபி⁴த்வா இதா³னி புஞ்ஞப³லேன பு³த்³த⁴ங் ‘‘ஸரண’’ந்தி ஆக³மாஸிங், ‘‘ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா’’தி அவேச்சபஸாதே³ன ஸத்த²ரி பஸீதி³ங். ஸரணக³மனங் பஸ்ஸ, பஸ்ஸ த⁴ம்மஸுத⁴ம்மதந்தி ஆயதனக³தங் மம ஸரணக³மனங் பஸ்ஸ, பஸ்ஸ ஸாஸனத⁴ம்மஸ்ஸ ச ஸுத⁴ம்மதங் யோஹங் ததா²மிச்சா²படிபன்னோபி ஏகோவாதே³னேவ ஸத்தா²ரா ஏதி³ஸங் ஸம்பத்திங் ஸம்பாபிதோ. ‘‘திஸ்ஸோ விஜ்ஜா’’திஆதி³னா தங் ஸம்பத்திங் த³ஸ்ஸேதி தேனாஹ (அப॰ தே²ர 2.46.17-21) –

    Etādisaṃ karitvāna, bahuṃ duggatigāminanti etādisaṃ evarūpaṃ vipākanibbattanakaṃ duggatigāminaṃ bahuṃ pāpakammaṃ purimajātīsu idha ca katvā uppādetvā. Vuyhamānomahoghenāti kāmoghādinā mahatā oghena visesato diṭṭhoghena apāyasamuddaṃ patiākaḍḍhiyamāno, buddhaṃ saraṇamāgamanti tādisena puññakammacchiddena kicchena manussattabhāvaṃ labhitvā idāni puññabalena buddhaṃ ‘‘saraṇa’’nti āgamāsiṃ, ‘‘sammāsambuddho bhagavā’’ti aveccapasādena satthari pasīdiṃ. Saraṇagamanaṃ passa, passa dhammasudhammatanti āyatanagataṃ mama saraṇagamanaṃ passa, passa sāsanadhammassa ca sudhammataṃ yohaṃ tathāmicchāpaṭipannopi ekovādeneva satthārā edisaṃ sampattiṃ sampāpito. ‘‘Tisso vijjā’’tiādinā taṃ sampattiṃ dasseti tenāha (apa. thera 2.46.17-21) –

    ‘‘திஸ்ஸஸ்ஸாஹங் ப⁴க³வதோ, போ³தி⁴ருக்க²மவந்தி³யங்;

    ‘‘Tissassāhaṃ bhagavato, bodhirukkhamavandiyaṃ;

    பக்³க³ய்ஹ பீ³ஜனிங் தத்த², ஸீஹாஸனமபீ³ஜஹங்.

    Paggayha bījaniṃ tattha, sīhāsanamabījahaṃ.

    ‘‘த்³வேனவுதே இதோ கப்பே, ஸீஹாஸனமபீ³ஜஹங்;

    ‘‘Dvenavute ito kappe, sīhāsanamabījahaṃ;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, பீ³ஜனாய இத³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, bījanāya idaṃ phalaṃ.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    ஜம்பு³கத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Jambukattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 5. ஜம்பு³கத்தே²ரகா³தா² • 5. Jambukattheragāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact