Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மிலிந்த³பஞ்ஹபாளி • Milindapañhapāḷi |
8. ஜானந்தாஜானந்தபாபகரணபஞ்ஹோ
8. Jānantājānantapāpakaraṇapañho
8. ராஜா ஆஹ ‘‘ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, யோ ஜானந்தோ பாபகம்மங் கரோதி, யோ அஜானந்தோ பாபகம்மங் கரோதி, கஸ்ஸ ப³ஹுதரங் அபுஞ்ஞ’’ந்தி? தே²ரோ ஆஹ ‘‘யோ கோ², மஹாராஜ, அஜானந்தோ பாபகம்மங் கரோதி, தஸ்ஸ ப³ஹுதரங் அபுஞ்ஞ’’ந்தி. ‘‘தேன ஹி, ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, யோ அம்ஹாகங் ராஜபுத்தோ வா ராஜமஹாமத்தோ வா அஜானந்தோ பாபகம்மங் கரோதி, தங் மயங் தி³கு³ணங் த³ண்டே³மா’’தி? ‘‘தங் கிங் மஞ்ஞஸி, மஹாராஜ, தத்தங் அயோகு³ளங் ஆதி³த்தங் ஸம்பஜ்ஜலிதங் ஸஜோதிபூ⁴தங் ஏகோ ஜானந்தோ க³ண்ஹெய்ய, ஏகோ அஜானந்தோ க³ண்ஹெய்ய, கதமோ 1 ப³லவதரங் ட³ய்ஹெய்யா’’தி. ‘‘யோ கோ², ப⁴ந்தே, அஜானந்தோ க³ண்ஹெய்ய, ஸோ 2 ப³லவதரங் ட³ய்ஹெய்யா’’தி. ‘‘ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, யோ அஜானந்தோ பாபகம்மங் கரோதி, தஸ்ஸ ப³ஹுதரங் அபுஞ்ஞ’’ந்தி.
8. Rājā āha ‘‘bhante nāgasena, yo jānanto pāpakammaṃ karoti, yo ajānanto pāpakammaṃ karoti, kassa bahutaraṃ apuñña’’nti? Thero āha ‘‘yo kho, mahārāja, ajānanto pāpakammaṃ karoti, tassa bahutaraṃ apuñña’’nti. ‘‘Tena hi, bhante nāgasena, yo amhākaṃ rājaputto vā rājamahāmatto vā ajānanto pāpakammaṃ karoti, taṃ mayaṃ diguṇaṃ daṇḍemā’’ti? ‘‘Taṃ kiṃ maññasi, mahārāja, tattaṃ ayoguḷaṃ ādittaṃ sampajjalitaṃ sajotibhūtaṃ eko jānanto gaṇheyya, eko ajānanto gaṇheyya, katamo 3 balavataraṃ ḍayheyyā’’ti. ‘‘Yo kho, bhante, ajānanto gaṇheyya, so 4 balavataraṃ ḍayheyyā’’ti. ‘‘Evameva kho, mahārāja, yo ajānanto pāpakammaṃ karoti, tassa bahutaraṃ apuñña’’nti.
‘‘கல்லோஸி, ப⁴ந்தே நாக³ஸேனா’’தி.
‘‘Kallosi, bhante nāgasenā’’ti.
ஜானந்தாஜானந்தபாபகரணபஞ்ஹோ அட்ட²மோ.
Jānantājānantapāpakaraṇapañho aṭṭhamo.
Footnotes: