Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தீ³க⁴னிகாய (டீகா) • Dīghanikāya (ṭīkā) |
5. ஜனவஸப⁴ஸுத்தவண்ணனா
5. Janavasabhasuttavaṇṇanā
நாதிகியாதி³ப்³யாகரணவண்ணனா
Nātikiyādibyākaraṇavaṇṇanā
273-275. ‘‘பரிதோ’’தி பத³ங் யதா² ஸமந்தத்த²வாசகோ, ஏவங் ஸமீபத்த²வாசகோபி ஹோதீதி ஸமந்தா ஸாமந்தாதி அத்தோ² வுத்தோ. ஆமேடி³தேன பன ஸமந்தத்தோ² ஜோதிதோ. யஸ்ஸ பன ஸாமந்தா ஜனபதே³ஸு ‘‘நாதிகே விஹரதீ’’தி வுத்தத்தா நாதிகஸ்ஸாதி விஞ்ஞாதோ யமத்தோ². யஸ்ஸ பரிதோ ஜனபதே³ஸு ப்³யாகரோதி, தத்த² பரிசாரகாரகானங் ப்³யாகரணங் அவுத்தஸித்³த⁴ங், நித³ஸ்ஸனவஸேன வா தஸ்ஸ வக்க²மானத்தா ‘‘பரிதோ பரிதோ ஜனபதே³ஸு’’ இச்சேவ வுத்தங். பரிசாரகேதி உபாஸகே. தேனாஹ ‘‘பு³த்³த⁴த⁴ம்மஸங்கா⁴னங் பரிசாரகே’’தி. உபபத்தீஸூதி நிப்³ப³த்தீஸு. ஞாணக³திபுஞ்ஞானங் உபபத்தீஸூதி எத்த² ஞாணக³தூபபத்தி நாம தஸ்ஸ தஸ்ஸ மக்³க³ஞாணக³மனஸ்ஸ நிப்³ப³த்தி. யங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘பஞ்சன்னங் ஓரம்பா⁴கி³யானங் பரிக்க²யா’’திஆதி³. புஞ்ஞூபபத்தி நாம தங்தங்தே³வனிகாயூபபத்தி. ஸப்³ப³த்தா²தி ‘‘வஜ்ஜிமல்லேஸூ’’திஆதி³கே ஸப்³ப³த்த² சதூஸுபி பதே³ஸு. புரிமேஸூதி பாளியங் வுத்தே ஸந்தா⁴யாஹ. த³ஸஸுயேவாதி தேஸு ஏவ த³ஸஸு ஜனபதே³ஸு. பரிசாரகே ப்³யாகரோதி ப்³யகாதப்³பா³னங் ப³ஹூனங் தத்த² லப்³ப⁴னதோ. நாதிகே ப⁴வா நாதிகியா.
273-275.‘‘Parito’’ti padaṃ yathā samantatthavācako, evaṃ samīpatthavācakopi hotīti samantā sāmantāti attho vutto. Āmeḍitena pana samantattho jotito. Yassa pana sāmantā janapadesu ‘‘nātike viharatī’’ti vuttattā nātikassāti viññāto yamattho. Yassa parito janapadesu byākaroti, tattha paricārakārakānaṃ byākaraṇaṃ avuttasiddhaṃ, nidassanavasena vā tassa vakkhamānattā ‘‘parito parito janapadesu’’ icceva vuttaṃ. Paricāraketi upāsake. Tenāha ‘‘buddhadhammasaṅghānaṃ paricārake’’ti. Upapattīsūti nibbattīsu. Ñāṇagatipuññānaṃ upapattīsūti ettha ñāṇagatūpapatti nāma tassa tassa maggañāṇagamanassa nibbatti. Yaṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘pañcannaṃ orambhāgiyānaṃ parikkhayā’’tiādi. Puññūpapatti nāma taṃtaṃdevanikāyūpapatti. Sabbatthāti ‘‘vajjimallesū’’tiādike sabbattha catūsupi padesu. Purimesūti pāḷiyaṃ vutte sandhāyāha. Dasasuyevāti tesu eva dasasu janapadesu. Paricārake byākaroti byakātabbānaṃ bahūnaṃ tattha labbhanato. Nātike bhavā nātikiyā.
நிட்ட²ங்க³தாதி நிட்ட²ங் நிச்ச²யங் உபக³தா.
Niṭṭhaṅgatāti niṭṭhaṃ nicchayaṃ upagatā.
ஆனந்த³பரிகதா²வண்ணனா
Ānandaparikathāvaṇṇanā
276. யஸ்மா ஸங்க⁴ஸுப்படிபத்தி நாம த⁴ம்மஸுத⁴ம்மதாய, த⁴ம்மஸுத⁴ம்மதா ச பு³த்³த⁴ஸுபு³த்³த⁴தாய, தஸ்மா ‘‘அஹோ த⁴ம்மோ, அஹோ ஸங்கோ⁴’’தி த⁴ம்மஸங்க⁴கு³ணகித்தனாபி அத்த²தோ பு³த்³த⁴கு³ணகித்தனா ஏவ ஹோதீதி ‘‘ப⁴க³வந்தங் கித்தயமானரூபா’’தி பத³ஸ்ஸ ‘‘அஹோ த⁴ம்மோ’’திஆதி³னாபி அத்தோ² வுத்தோ.
276. Yasmā saṅghasuppaṭipatti nāma dhammasudhammatāya, dhammasudhammatā ca buddhasubuddhatāya, tasmā ‘‘aho dhammo, aho saṅgho’’ti dhammasaṅghaguṇakittanāpi atthato buddhaguṇakittanā eva hotīti ‘‘bhagavantaṃ kittayamānarūpā’’ti padassa ‘‘aho dhammo’’tiādināpi attho vutto.
278. ஞாணக³தீதி ‘‘பஞ்சன்னங் ஓரம்பா⁴கி³யானங் ஸங்யோஜனானங் பரிக்க²யா’’திஆதி³னா ஆக³தங் பஹாதப்³ப³பஹானவஸேன பவத்தங் மக்³க³ஞாணக³மனங். யஸ்மா தஸ்ஸா ஏவ ஞாணக³தியா வஸேன தஸ்ஸ தஸ்ஸ அரியபுக்³க³லஸ்ஸ ஓபபாதிகதாதி³விஸேஸோ, தஸ்மா தங் தாதி³ஸங் தஸ்ஸ அபி⁴ஸம்பராயங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘ஞாணாபி⁴ஸம்பராயமேவா’’தி.
278.Ñāṇagatīti ‘‘pañcannaṃ orambhāgiyānaṃ saṃyojanānaṃ parikkhayā’’tiādinā āgataṃ pahātabbapahānavasena pavattaṃ maggañāṇagamanaṃ. Yasmā tassā eva ñāṇagatiyā vasena tassa tassa ariyapuggalassa opapātikatādiviseso, tasmā taṃ tādisaṃ tassa abhisamparāyaṃ sandhāyāha ‘‘ñāṇābhisamparāyamevā’’ti.
279. உபஸந்தங் பதி ஸம்மதி ஆலோகீயதீதி உபஸந்தபதிஸோ. உபஸந்தத³ஸ்ஸனோ உபஸந்தஉஸ்ஸன்னோ. பா⁴திரிவாதி எத்த² ர-காரோ பத³ஸந்தி⁴கரோ, இவ-ஸத்³தோ³ பு⁴ஸத்தோ²தி ஆஹ ‘‘அதிவிய பா⁴தீ’’தி.
279. Upasantaṃ pati sammati ālokīyatīti upasantapatiso. Upasantadassano upasantaussanno. Bhātirivāti ettha ra-kāro padasandhikaro, iva-saddo bhusatthoti āha ‘‘ativiya bhātī’’ti.
ஜனவஸப⁴யக்க²வண்ணனா
Janavasabhayakkhavaṇṇanā
280. ஜெட்ட²கபா⁴வேன ஜனே வஸப⁴ஸதி³ஸோதி ஜனவஸபோ⁴தி அஸ்ஸ தே³வபுத்தஸ்ஸ நாமங் அஹோஸி.
280. Jeṭṭhakabhāvena jane vasabhasadisoti janavasabhoti assa devaputtassa nāmaṃ ahosi.
இதோ தே³வலோகா சவித்வா ஸத்தக்க²த்துங் மனுஸ்ஸலோகே ராஜபூ⁴தஸ்ஸ. மனுஸ்ஸலோகா சவித்வா ஸத்தக்க²த்துங் தே³வபூ⁴தஸ்ஸ. எத்தே²வாதி ஏதஸ்மிங்யேவ சாதுமஹாராஜிகப⁴வே, எத்தா²பி வெஸ்ஸவணஸ்ஸ ஸஹப்³யதாவஸேன.
Ito devalokā cavitvā sattakkhattuṃ manussaloke rājabhūtassa. Manussalokā cavitvā sattakkhattuṃ devabhūtassa. Etthevāti etasmiṃyeva cātumahārājikabhave, etthāpi vessavaṇassa sahabyatāvasena.
281. ஆஸிஸனங் ஆஸா, பத்த²னா. ஆஸாஸீஸேன செத்த² கத்துகம்யதாகுஸலச்ச²ந்த³ங் வத³தி. தேனேவாஹ ‘‘ஸகதா³கா³மிமக்³க³த்தா²யா’’திஆதி³. யத³க்³கே³தி எத்த² அக்³க³-ஸத்³தோ³ ஆதி³பரியாயோதி ஆஹ ‘‘தங் தி³வஸங் ஆதி³ங் கத்வா’’தி. ‘‘புரிமங்…பே॰… அவினிபாதோ’’தி இத³ங் யதா² தத்தகங் காலங் ஸுக³திதோ ஸுக³தூபபத்தியேவ அஹோஸி, ததா² கதூபசிதகுஸலகம்மத்தா. பு²ஸ்ஸஸ்ஸ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ காலதோ பபு⁴தி ஹி ஸம்ப⁴தவிவட்டூபனிஸ்ஸயகுஸலஸம்பா⁴ரோ ஏஸ தே³வபுத்தோ. அனச்ச²ரியந்தி அனு அனு அச்ச²ரியங். தேனாஹ ‘‘புனப்புனங் அச்ச²ரியமேவா’’தி. ஸயங்பரிஸாயாதி ஸகாய பரிஸாய. ப⁴க³வதோ தி³ட்ட²ஸதி³ஸமேவாதி ஆவஜ்ஜனஸமனந்தரங் யதா² தே ப⁴க³வதோ சதுவீஸதிஸதஸஹஸ்ஸமத்தா ஸத்தா ஞாணக³திதோ தி³ட்டா², ஏவங் தும்ஹேஹி தி³ட்ட²ஸதி³ஸமேவ. வெஸ்ஸவணஸ்ஸ ஸம்முகா² ஸுதங் மயாதி வத³தி.
281. Āsisanaṃ āsā, patthanā. Āsāsīsena cettha kattukamyatākusalacchandaṃ vadati. Tenevāha ‘‘sakadāgāmimaggatthāyā’’tiādi. Yadaggeti ettha agga-saddo ādipariyāyoti āha ‘‘taṃ divasaṃ ādiṃ katvā’’ti. ‘‘Purimaṃ…pe… avinipāto’’ti idaṃ yathā tattakaṃ kālaṃ sugatito sugatūpapattiyeva ahosi, tathā katūpacitakusalakammattā. Phussassa sammāsambuddhassa kālato pabhuti hi sambhatavivaṭṭūpanissayakusalasambhāro esa devaputto. Anacchariyanti anu anu acchariyaṃ. Tenāha ‘‘punappunaṃ acchariyamevā’’ti. Sayaṃparisāyāti sakāya parisāya. Bhagavato diṭṭhasadisamevāti āvajjanasamanantaraṃ yathā te bhagavato catuvīsatisatasahassamattā sattā ñāṇagatito diṭṭhā, evaṃ tumhehi diṭṭhasadisameva. Vessavaṇassa sammukhā sutaṃ mayāti vadati.
தே³வஸபா⁴வண்ணனா
Devasabhāvaṇṇanā
282. வஸ்ஸூபனாயிகஸங்க³ஹத்த²ந்தி வஸ்ஸூபனாயிகாய ஆரக்கா²ஸங்விதா⁴னவஸேன பி⁴க்கூ²னங் ஸங்க³ஹணத்த²ங் ‘‘வஸ்ஸூபக³தா பி⁴க்கூ² ஏவங் ஸுகே²ன ஸமணத⁴ம்மங் கரொந்தீ’’தி, பவாரணஸங்க³ஹோ பனஸ்ஸ பவாரெத்வா ஸத்து² ஸந்திகங் க³ச்ச²ந்தானங் பி⁴க்கூ²னங் அந்தராமக்³கே³ பரிஸ்ஸயபரிஹரணத்த²ங். த⁴ம்மஸ்ஸவனத்த²ங் தூ³ரட்டா²னங் க³ச்ச²ந்தேஸுபி ஏஸேவ நயோ. அத்தனாபி ஆக³ந்த்வா த⁴ம்மஸ்ஸவனத்த²ங் ஸன்னிபதியேவ. எத்தெ²த்தா²தி எத்த² எத்த² அய்யானங் வஸனட்டா²னே.
282.Vassūpanāyikasaṅgahatthanti vassūpanāyikāya ārakkhāsaṃvidhānavasena bhikkhūnaṃ saṅgahaṇatthaṃ ‘‘vassūpagatā bhikkhū evaṃ sukhena samaṇadhammaṃ karontī’’ti, pavāraṇasaṅgaho panassa pavāretvā satthu santikaṃ gacchantānaṃ bhikkhūnaṃ antarāmagge parissayapariharaṇatthaṃ. Dhammassavanatthaṃ dūraṭṭhānaṃ gacchantesupi eseva nayo. Attanāpi āgantvā dhammassavanatthaṃ sannipatiyeva. Etthetthāti ettha ettha ayyānaṃ vasanaṭṭhāne.
ததா³பீதி ‘‘புரிமானி ப⁴ந்தே தி³வஸானீ’’தி வுத்தகாலேபி. ஏதேனேவ காரணேனாதி வஸ்ஸூபனாயிகனிமித்தமேவ. தேனாஹ பாளியங் ‘‘தத³ஹுபோஸதே² பன்னரஸே வஸ்ஸூபனாயிகாயா’’திஆதி³. ஆஸனேபி நிஸஜ்ஜாய ஸுத⁴ம்மாய தே³வஸபா⁴ய பட²மங் தே³வேஸு தாவதிங்ஸேஸு நிஸின்னேஸு தஸ்ஸா சதூஸு த்³வாரேஸு சத்தாரோ மஹாராஜானோ நிஸீத³ந்தி, இத³ங் நேஸங் ஆஸனே நிஸஜ்ஜாய சாரித்தங் ஹோதி.
Tadāpīti ‘‘purimāni bhante divasānī’’ti vuttakālepi. Eteneva kāraṇenāti vassūpanāyikanimittameva. Tenāha pāḷiyaṃ ‘‘tadahuposathe pannarase vassūpanāyikāyā’’tiādi. Āsanepi nisajjāya sudhammāya devasabhāya paṭhamaṃ devesu tāvatiṃsesu nisinnesu tassā catūsu dvāresu cattāro mahārājāno nisīdanti, idaṃ nesaṃ āsane nisajjāya cārittaṃ hoti.
யேனத்தே²னாதி யேன கிச்சேன யேன பயோஜனேன. ஆரக்க²த்த²ந்தி ஆரக்க²பூ⁴தமத்த²ங். வுத்தங் வசனங் ஏதேஸந்தி வுத்தவசனா, மஹாராஜானோ.
Yenatthenāti yena kiccena yena payojanena. Ārakkhatthanti ārakkhabhūtamatthaṃ. Vuttaṃ vacanaṃ etesanti vuttavacanā, mahārājāno.
283. அதிக்கமித்வாதி அபி⁴ப⁴வித்வா.
283.Atikkamitvāti abhibhavitvā.
ஸனங்குமாரகதா²வண்ணனா
Sanaṅkumārakathāvaṇṇanā
284. அபி⁴ஸம்ப⁴விதுங் அதி⁴க³ந்துங் அஸக்குணெய்யோ அனபி⁴ஸம்ப⁴வனீயோ. தேனாஹ ‘‘அப்பத்தப்³போ³’’திஆதி³. சக்கு²யேவ பதோ² ரூபத³ஸ்ஸனஸ்ஸ மக்³கோ³ உபாயோதி சக்கு²பதோ², தஸ்மிங் சக்கு²பத²ஸ்மிந்தி ஆஹ ‘‘சக்கு²பஸாதே³’’தி, சக்கு²ஸ்ஸ கோ³சரயொக்³கோ³ வா சக்கு²பதோ²தி ஆஹ ‘‘ஆபாதே² வா’’தி. நாபி⁴ப⁴வதீதி ந அபி⁴ப⁴வதி, கோ³சரபா⁴வங் ந க³ச்ச²தீதி அத்தோ². ஹெட்டா² ஹெட்டா²தி தாவதிங்ஸதோ பட்டா²ய ஹெட்டா² ஹெட்டா², ந சாதுமஹாராஜிகதோ பட்டா²ய, நாபி ப்³ரஹ்மபாரிஸஜ்ஜதோ பட்டா²ய. ‘‘சாதுமஹாராஜிகா ஹி தாவதிங்ஸானங் யதா² ஜாதிரூபானி பஸ்ஸிதுங் ஸக்கொந்தி, ததா² ப்³ரஹ்மானோ ஹெட்டி²மா உபரிமான’’ந்தி கேசி, தங் ந யுத்தங். ந ஹி ஹெட்டி²மா ப்³ரஹ்மானோ உபரிமானங் மூலபடிஸந்தி⁴ரூபங் பஸ்ஸிதுங் ஸக்கொந்தி, மாபிதமேவ பஸ்ஸிதுங் ஸக்கொந்தீதி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.
284. Abhisambhavituṃ adhigantuṃ asakkuṇeyyo anabhisambhavanīyo. Tenāha ‘‘appattabbo’’tiādi. Cakkhuyeva patho rūpadassanassa maggo upāyoti cakkhupatho, tasmiṃ cakkhupathasminti āha ‘‘cakkhupasāde’’ti, cakkhussa gocarayoggo vā cakkhupathoti āha ‘‘āpāthe vā’’ti. Nābhibhavatīti na abhibhavati, gocarabhāvaṃ na gacchatīti attho. Heṭṭhā heṭṭhāti tāvatiṃsato paṭṭhāya heṭṭhā heṭṭhā, na cātumahārājikato paṭṭhāya, nāpi brahmapārisajjato paṭṭhāya. ‘‘Cātumahārājikā hi tāvatiṃsānaṃ yathā jātirūpāni passituṃ sakkonti, tathā brahmāno heṭṭhimā uparimāna’’nti keci, taṃ na yuttaṃ. Na hi heṭṭhimā brahmāno uparimānaṃ mūlapaṭisandhirūpaṃ passituṃ sakkonti, māpitameva passituṃ sakkontīti daṭṭhabbaṃ.
ஸுணந்தோவ நித்³த³ங் ஓக்கமீதி க³தியோ உபதா⁴ரெந்தோ ப³ஹி விஸடவிதக்கவிச்சே²தே³ன ஸங்கோசங் ஆபன்னசித்ததாய. மய்ஹங் அய்யகஸ்ஸாதி ப⁴க³வந்தங் ஸந்தா⁴ய வத³தி.
Suṇantovaniddaṃ okkamīti gatiyo upadhārento bahi visaṭavitakkavicchedena saṅkocaṃ āpannacittatāya. Mayhaṃ ayyakassāti bhagavantaṃ sandhāya vadati.
பஞ்ச ஸிகா² ஏதஸ்ஸாதி பஞ்சஸிகோ², பஞ்சஸிகோ² விய பஞ்சஸிகோ²தி ஆஹ ‘‘பஞ்சஸிக²க³ந்த⁴ப்³ப³ஸதி³ஸோ’’தி. மமாயந்தீதி பியாயந்தி.
Pañca sikhā etassāti pañcasikho, pañcasikho viya pañcasikhoti āha ‘‘pañcasikhagandhabbasadiso’’ti. Mamāyantīti piyāyanti.
285. ஸுமுத்தோதி ஸரதோ³ஸேஹி ஸுட்டு² முத்தோ. யேஹி பித்தஸெம்ஹாதீ³ஹி பலிபு³த்³த⁴த்தா ஸரோ அவிஸ்ஸட்டோ² ஸியா, தத³பா⁴வதோ விஸ்ஸட்டோ²தி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘அபலிபு³த்³தோ⁴’’தி. விஞ்ஞாபேதீதி விஞ்ஞெய்யோ, அந்தோக³த⁴ஹேதுஅத்தோ² கத்துஸாத⁴னோ ஏஸ விஞ்ஞெய்யஸத்³தோ³தி ஆஹ ‘‘அத்த²விஞ்ஞாபனோ’’தி. ஸரஸ்ஸ மது⁴ரதா நாம மத்³த³வந்தி ஆஹ ‘‘மது⁴ரோ முதூ³’’தி. ஸவனங் அரஹதீதி ஸவனீயோ. ஸவனாரஹதாய ச ஆபாத²ஸுக²தாயாதி ஆஹ ‘‘கண்ணஸுகோ²’’தி. பி³ந்தூ³தி பிண்டி³தோ. ஆகோடிதபி⁴ன்னகங்ஸஸத்³தோ³ விய அனேகாவயவோ அஹுத்வா நிரவயவோ, ஏகபா⁴வோதி அத்தோ². தேனாஹ ‘‘ஏகக்³க⁴னோ’’தி, ஏதேனேவஸ்ஸ அவிஸாரிதா ஸங்வண்ணிதா த³ட்ட²ப்³பா³. க³ம்பீ⁴ருப்பத்திட்டா²னதாய சஸ்ஸ க³ம்பீ⁴ரதாதி ஆஹ ‘‘நாபி⁴மூலதோ’’திஆதி³. ஏவங் ஸமுட்டி²தோதி ஜீவ்ஹாதி³ப்பஹாரமத்தஸமுட்டி²தோ. அமது⁴ரோ ச ஹோதி உப்பத்திட்டா²னானங் பரிலஹுபா⁴வதோ. ந ச தூ³ரங் ஸாவேதி வீரபா⁴வாபா⁴வதோ. நின்னாதீ³ ஸுவிபுலபா⁴வதோ ஸவிஸேஸங் நின்னாதோ³, பாஸங்ஸனின்னாதோ³ வா. தேனாஹ ‘‘மஹாமேக⁴…பே॰… யுத்தோ’’தி.
285.Sumuttoti saradosehi suṭṭhu mutto. Yehi pittasemhādīhi palibuddhattā saro avissaṭṭho siyā, tadabhāvato vissaṭṭhoti dassento āha ‘‘apalibuddho’’ti. Viññāpetīti viññeyyo, antogadhahetuattho kattusādhano esa viññeyyasaddoti āha ‘‘atthaviññāpano’’ti. Sarassa madhuratā nāma maddavanti āha ‘‘madhuro mudū’’ti. Savanaṃ arahatīti savanīyo. Savanārahatāya ca āpāthasukhatāyāti āha ‘‘kaṇṇasukho’’ti. Bindūti piṇḍito. Ākoṭitabhinnakaṃsasaddo viya anekāvayavo ahutvā niravayavo, ekabhāvoti attho. Tenāha ‘‘ekagghano’’ti, etenevassa avisāritā saṃvaṇṇitā daṭṭhabbā. Gambhīruppattiṭṭhānatāya cassa gambhīratāti āha ‘‘nābhimūlato’’tiādi. Evaṃ samuṭṭhitoti jīvhādippahāramattasamuṭṭhito. Amadhuro ca hoti uppattiṭṭhānānaṃ parilahubhāvato. Na ca dūraṃ sāveti vīrabhāvābhāvato. Ninnādī suvipulabhāvato savisesaṃ ninnādo, pāsaṃsaninnādo vā. Tenāha ‘‘mahāmegha…pe… yutto’’ti.
பச்சி²மங் பச்சி²மந்தி து³தியங், சதுத்த²ங், ச²ட்ட²ங், அட்ட²மஞ்ச பத³ங். புரிமஸ்ஸ புரிமஸ்ஸாதி யதா²க்கமங் பட²மஸ்ஸ, ததியஸ்ஸ, பஞ்சமஸ்ஸ, ஸத்தமஸ்ஸ ச. அத்தோ²யேவாதி அத்த²னித்³தே³ஸோ ஏவ. விஸ்ஸட்ட²தா ஹிஸ்ஸ விஞ்ஞெய்யதாய வேதி³தப்³பா³, மஞ்ஜுபா⁴வோ ஸவனீயதாய, பி³ந்து³பா⁴வோ அவிஸாரிதாய, க³ம்பீ⁴ரபா⁴வோ நின்னாதி³தாயாதி. யதா²பரிஸந்தி எத்த² யதா²-ஸத்³தோ³ பரிமாணவாசீ, ந பகாராதி³வாசீதி ஆஹ ‘‘யத்தகா பரிஸா’’தி, தேன பரிஸப்பமாணங் ஏவஸ்ஸ ஸரோ நிச்ச²ரதி, அயமஸ்ஸ த⁴ம்மதாதி த³ஸ்ஸேதி. தேனாஹ ‘‘தத்தகமேவா’’திஆதி³.
Pacchimaṃ pacchimanti dutiyaṃ, catutthaṃ, chaṭṭhaṃ, aṭṭhamañca padaṃ. Purimassa purimassāti yathākkamaṃ paṭhamassa, tatiyassa, pañcamassa, sattamassa ca. Atthoyevāti atthaniddeso eva. Vissaṭṭhatā hissa viññeyyatāya veditabbā, mañjubhāvo savanīyatāya, bindubhāvo avisāritāya, gambhīrabhāvo ninnāditāyāti. Yathāparisanti ettha yathā-saddo parimāṇavācī, na pakārādivācīti āha ‘‘yattakāparisā’’ti, tena parisappamāṇaṃ evassa saro niccharati, ayamassa dhammatāti dasseti. Tenāha ‘‘tattakamevā’’tiādi.
‘‘யே ஹி கேசீ’’திஆதி³ ‘‘யாவஞ்ச ஸோ ப⁴க³வா’’திஆதி³னா வுத்தஸ்ஸ அத்த²ஸ்ஸ ஹேதுகித்தனவஸேன ஸமத்த²னங் ஸரணேஸு நேஸங் நிச்சஸேவனேன, ஸீலேஸு ச பதிட்டா²பனேன ச²காமஸக்³க³ஸம்பத்திஅனுப்பாத³னதோ. தேனாஹ ‘‘யே ஹி கேசி…பே॰… வத³தீ’’தி. நிப்³பே³மதிகக³ஹிதஸரணேதி மக்³கே³னாக³தஸரணக³மனே. தே ஹி ஸப்³ப³ஸோ ஸமுக்³கா⁴திதவிசிகிச்ச²தாய ரதனத்தயே அவேச்சப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தாயேவ, போது²ஜ்ஜனிகஸத்³தா⁴ய வஸேன பு³த்³தா⁴தீ³னங் கு³ணே ஓகா³ஹெத்வா ஜானந்தி, அபரனெய்யபு³த்³தி⁴னோ தே பரியாயதோ நிப்³பே³மதிகக³ஹிதஸரணா வேதி³தப்³பா³. க³ந்த⁴ப்³ப³தே³வக³ணந்தி க³ந்த⁴ப்³ப³தே³வஸமூஹங். துகா வுச்சதி கீ²ரிணீ யா துகாதிபி வுச்சதி. தஸ்ஸா சுண்ணங் துகாபிட்ட²ங். தங் கொட்டெத்வா பக்கி²த்தங் க⁴னங் நிரந்தரசிதங் ஹுத்வா திட்ட²தி.
‘‘Ye hi kecī’’tiādi ‘‘yāvañca so bhagavā’’tiādinā vuttassa atthassa hetukittanavasena samatthanaṃ saraṇesu nesaṃ niccasevanena, sīlesu ca patiṭṭhāpanena chakāmasaggasampattianuppādanato. Tenāha ‘‘ye hi keci…pe… vadatī’’ti. Nibbematikagahitasaraṇeti maggenāgatasaraṇagamane. Te hi sabbaso samugghātitavicikicchatāya ratanattaye aveccappasādena samannāgatāyeva, pothujjanikasaddhāya vasena buddhādīnaṃ guṇe ogāhetvā jānanti, aparaneyyabuddhino te pariyāyato nibbematikagahitasaraṇā veditabbā. Gandhabbadevagaṇanti gandhabbadevasamūhaṃ. Tukā vuccati khīriṇī yā tukātipi vuccati. Tassā cuṇṇaṃ tukāpiṭṭhaṃ. Taṃ koṭṭetvā pakkhittaṃ ghanaṃ nirantaracitaṃ hutvā tiṭṭhati.
பா⁴விதஇத்³தி⁴பாத³வண்ணனா
Bhāvitaiddhipādavaṇṇanā
287. ஸுபஞ்ஞத்தாதி ஸுட்டு² பகாரேஹி ஞாபிதா போ³தி⁴தா, அஸங்கரதோ வா ட²பிதா, தங் பன போ³த⁴னங், அஸங்கரதோ ட²பனஞ்ச அத்த²தோ தே³ஸனா ஏவாதி ஆஹ ‘‘ஸுகதி²தா’’தி. இஜ்ஜ²னட்டே²னாதி ஸமிஜ்ஜ²னட்டே²ன, நிப்பஜ்ஜனஸ்ஸ காரணபா⁴வேனாதி அத்தோ². பதிட்டா²னட்டே²னாதி அதி⁴ட்டா²னட்டே²ன. இத்³தி⁴யா பாதோ³தி இத்³தி⁴பாதோ³, இத்³தி⁴யா அதி⁴க³முபாயோதி அத்தோ². தேன ஹி யஸ்மா உபரூபரி விஸேஸஸங்கா²தங் இத்³தி⁴ங் பஜ்ஜந்தி பாபுணந்தி, தஸ்மா ‘‘பாதோ³’’தி வுச்சதி. இஜ்ஜ²தீதி இத்³தி⁴, ஸமிஜ்ஜ²தி நிப்பஜ்ஜதீதி அத்தோ². இத்³தி⁴ ஏவ பாதோ³ இத்³தி⁴பாதோ³, இத்³தி⁴கொட்டா²ஸோதி அத்தோ². ஏவங் தாவ ‘‘சத்தாரோ இத்³தி⁴பாதா³’’தி எத்த² அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. இத்³தி⁴பஹோனகதாயாதி இத்³தி⁴யா நிப்பா²த³னே ஸமத்த²பா⁴வாய. இத்³தி⁴விஸவிதாயாதி இத்³தி⁴யா நிப்பா²த³னே யொக்³யபா⁴வாய. அனேகத்த²த்தா ஹி தா⁴தூனங் யொக்³யத்தோ² வி-புப்³போ³ ஸு-ஸத்³தோ³, விஸவனங் வா பஜ்ஜனங் விஸவிதா, தத்த² காமகாரிதா விஸவிதா. தேனாஹ ‘‘புனப்புன’’ந்திஆதி³. இத்³தி⁴விகுப்³ப³னதாயாதி விகுப்³ப³னித்³தி⁴யா விவித⁴ரூபகரணாய. தேனாஹ ‘‘நானப்பகாரதோ கத்வா த³ஸ்ஸனத்தா²யா’’தி.
287.Supaññattāti suṭṭhu pakārehi ñāpitā bodhitā, asaṅkarato vā ṭhapitā, taṃ pana bodhanaṃ, asaṅkarato ṭhapanañca atthato desanā evāti āha ‘‘sukathitā’’ti. Ijjhanaṭṭhenāti samijjhanaṭṭhena, nippajjanassa kāraṇabhāvenāti attho. Patiṭṭhānaṭṭhenāti adhiṭṭhānaṭṭhena. Iddhiyā pādoti iddhipādo, iddhiyā adhigamupāyoti attho. Tena hi yasmā uparūpari visesasaṅkhātaṃ iddhiṃ pajjanti pāpuṇanti, tasmā ‘‘pādo’’ti vuccati. Ijjhatīti iddhi, samijjhati nippajjatīti attho. Iddhi eva pādo iddhipādo, iddhikoṭṭhāsoti attho. Evaṃ tāva ‘‘cattāro iddhipādā’’ti ettha attho veditabbo. Iddhipahonakatāyāti iddhiyā nipphādane samatthabhāvāya. Iddhivisavitāyāti iddhiyā nipphādane yogyabhāvāya. Anekatthattā hi dhātūnaṃ yogyattho vi-pubbo su-saddo, visavanaṃ vā pajjanaṃ visavitā, tattha kāmakāritā visavitā. Tenāha ‘‘punappuna’’ntiādi. Iddhivikubbanatāyāti vikubbaniddhiyā vividharūpakaraṇāya. Tenāha ‘‘nānappakārato katvā dassanatthāyā’’ti.
‘‘ச²ந்த³ஞ்ச பி⁴க்கு² அதி⁴பதிங் கரித்வா லப⁴தி ஸமாதி⁴ங், லப⁴தி சித்தஸ்ஸேகக்³க³தங், அயங் வுச்சதி ச²ந்த³ஸமாதீ⁴’’தி (விப⁴॰ 432) இமாய பாளியா ச²ந்தா³தி⁴பதி ஸமாதி⁴ ச²ந்த³ஸமாதீ⁴தி அதி⁴பதிஸத்³த³லோபங் கத்வா ஸமாஸோ வுத்தோதி விஞ்ஞாயதி, அதி⁴பதிஸத்³த³த்த²த³ஸ்ஸனவஸேன பன ‘‘ச²ந்த³ஹேதுகோ, ச²ந்தா³தி⁴கோ வா ஸமாதி⁴ ச²ந்த³ஸஸமாதீ⁴’’தி அட்ட²கதா²யங்வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். ‘‘பதா⁴னபூ⁴தாதி வீரியபூ⁴தா’’தி கேசி வத³ந்தி. ஸங்க²தஸங்கா²ராதி³னிவத்தனத்த²ஞ்ஹி பதா⁴னக்³க³ஹணந்தி. அத² வா தங் தங் விஸேஸங் ஸங்க²ரோதீதி ஸங்கா²ரோ, ஸப்³ப³ம்பி வீரியங். தத்த² சதுகிச்சஸாத⁴கதோ அஞ்ஞஸ்ஸ நிவத்தனத்த²ங் பதா⁴னக்³க³ஹணந்தி பதா⁴னபூ⁴தா ஸெட்ட²பூ⁴தாதி அத்தோ². சதுப்³பி³த⁴ஸ்ஸ பன வீரியஸ்ஸ அதி⁴ப்பேதத்தா ப³ஹுவசனநித்³தே³ஸோ கதோ. விஸுங் ஸமாஸயோஜனவஸேன யோ புப்³பே³ இத்³தி⁴பாத³த்தோ² பாத³ஸ்ஸ உபாயத்த²தங், கொட்டா²ஸத்த²தஞ்ச க³ஹெத்வா யதா²யோக³வஸேன இத⁴ வுத்தோ, ஸோ வக்க²மானானங் படிலாப⁴புப்³ப³பா⁴கா³னங் கத்துகரணித்³தி⁴பா⁴வங், உத்தரசூளபா⁴ஜனீயே வா வுத்தேஹி ச²ந்தா³தீ³ஹி இத்³தி⁴பாதே³ஹி ஸாதே⁴தப்³பா³ய இத்³தி⁴யா கத்தித்³தி⁴பா⁴வங், ச²ந்தா³தீ³னஞ்ச கரணித்³தி⁴பா⁴வங் ஸந்தா⁴ய வுத்தோதி வேதி³தப்³போ³, தஸ்மா ‘‘இஜ்ஜ²னட்டே²ன இத்³தீ⁴’’தி எத்த² கத்துஅத்தோ², கரணத்தோ² ச ஏகஜ்ஜ²ங் க³ஹெத்வா வுத்தோதி கத்துஅத்த²ங் தாவ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘நிப்ப²த்திபரியாயேன இஜ்ஜ²னட்டே²ன வா’’தி வத்வா இதரங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘இஜ்ஜ²ந்தி ஏதாயா’’திஆதி³மாஹ. வுத்தந்தி கத்த² வுத்தங்? இத்³தி⁴பாத³விப⁴ங்க³பாடே². (விப⁴॰ 434) ததா²பூ⁴தஸ்ஸாதி தேனாகாரேன பூ⁴தஸ்ஸ, தே ச²ந்தா³தி³த⁴ம்மே படிலபி⁴த்வா டி²தஸ்ஸாதி அத்தோ². ‘‘வேத³னாக்க²ந்தோ⁴’’திஆதீ³ஹி ச²ந்தா³த³யோ அந்தோகத்வா சத்தாரோபி க²ந்தா⁴ கதி²தா. ஸேஸேஸூதி ஸேஸித்³தி⁴பாதே³ஸு.
‘‘Chandañca bhikkhu adhipatiṃ karitvā labhati samādhiṃ, labhati cittassekaggataṃ, ayaṃ vuccati chandasamādhī’’ti (vibha. 432) imāya pāḷiyā chandādhipati samādhi chandasamādhīti adhipatisaddalopaṃ katvā samāso vuttoti viññāyati, adhipatisaddatthadassanavasena pana ‘‘chandahetuko, chandādhiko vā samādhi chandasasamādhī’’ti aṭṭhakathāyaṃvuttanti veditabbaṃ. ‘‘Padhānabhūtāti vīriyabhūtā’’ti keci vadanti. Saṅkhatasaṅkhārādinivattanatthañhi padhānaggahaṇanti. Atha vā taṃ taṃ visesaṃ saṅkharotīti saṅkhāro, sabbampi vīriyaṃ. Tattha catukiccasādhakato aññassa nivattanatthaṃ padhānaggahaṇanti padhānabhūtā seṭṭhabhūtāti attho. Catubbidhassa pana vīriyassa adhippetattā bahuvacananiddeso kato. Visuṃ samāsayojanavasena yo pubbe iddhipādattho pādassa upāyatthataṃ, koṭṭhāsatthatañca gahetvā yathāyogavasena idha vutto, so vakkhamānānaṃ paṭilābhapubbabhāgānaṃ kattukaraṇiddhibhāvaṃ, uttaracūḷabhājanīye vā vuttehi chandādīhi iddhipādehi sādhetabbāya iddhiyā kattiddhibhāvaṃ, chandādīnañca karaṇiddhibhāvaṃ sandhāya vuttoti veditabbo, tasmā ‘‘ijjhanaṭṭhena iddhī’’ti ettha kattuattho, karaṇattho ca ekajjhaṃ gahetvā vuttoti kattuatthaṃ tāva dassetuṃ ‘‘nipphattipariyāyena ijjhanaṭṭhena vā’’ti vatvā itaraṃ dassento ‘‘ijjhantietāyā’’tiādimāha. Vuttanti kattha vuttaṃ? Iddhipādavibhaṅgapāṭhe. (Vibha. 434) tathābhūtassāti tenākārena bhūtassa, te chandādidhamme paṭilabhitvā ṭhitassāti attho. ‘‘Vedanākkhandho’’tiādīhi chandādayo antokatvā cattāropi khandhā kathitā. Sesesūti sesiddhipādesu.
வீரியித்³தி⁴பாத³னித்³தே³ஸே ‘‘வீரியஸமாதி⁴பதா⁴னஸங்கா²ரஸமன்னாக³த’’ந்தி த்³விக்க²த்துங் வீரியங் ஆக³தங். தத்த² புரிமங் ஸமாதி⁴விஸேஸனங் ‘‘வீரியாதி⁴பதி ஸமாதி⁴ வீரியஸமாதீ⁴’’தி, து³தியங் ஸமன்னாக³மங்க³த³ஸ்ஸனங். த்³வேயேவ ஹி ஸப்³ப³த்த² ஸமன்னாக³மங்கா³னி, ஸமாதி⁴, பதா⁴னஸங்கா²ரோ ச. ச²ந்தா³த³யோ ஹி ஸமாதி⁴விஸேஸனானி, பதா⁴னஸங்கா²ரோ பன பதா⁴னவசனேனேவ விஸேஸிதோ, ந ச²ந்தா³தீ³ஹீதி ந இத⁴ வீரியாதி⁴பதிதா பதா⁴னஸங்கா²ரஸ்ஸ வுத்தா ஹோதி. வீரியஞ்ச ஸமாதி⁴ங் விஸேஸெத்வா டி²தமேவ, ஸமன்னாக³மங்க³வஸேன பன பதா⁴னஸங்கா²ரவசனேன வுத்தந்தி நாபி த்³வீஹி வீரியேஹி ஸமன்னாக³மோ வுத்தோ ஹோதி. யஸ்மா பன ச²ந்தா³தீ³ஹி விஸிட்டோ² ஸமாதி⁴, ததா²விஸிட்டே²னேவ ச தேன ஸம்பயுத்தோ பதா⁴னஸங்கா²ரோ, ஸேஸத⁴ம்மா ச, தஸ்மா ஸமாதி⁴விஸேஸனானங் வஸேன சத்தாரோ இத்³தி⁴பாதா³ வுத்தா, விஸேஸனபா⁴வோ ச ச²ந்தா³தீ³னங் தங்தங்அவஸ்ஸயத³ஸ்ஸனவஸேன ஹோதீதி ‘‘ச²ந்த³ஸமாதி⁴…பே॰… இத்³தி⁴பாத³’’ந்தி எத்த² நிஸ்ஸயத்தே²பி பாத³-ஸத்³தே³ உபாயத்தே²ன ச²ந்தா³தீ³னங் இத்³தி⁴பாத³தா வுத்தா ஹோதி. தேனேவ ஹி அபி⁴த⁴ம்மே உத்தரசூளபா⁴ஜனீயே (விப⁴॰ 456) ‘‘சத்தாரோ இத்³தி⁴பாதா³ ச²ந்தி³த்³தி⁴பாதோ³’’திஆதி³னா ச²ந்தா³தீ³னமேவ இத்³தி⁴பாத³தா வுத்தா. பஞ்ஹபுச்ச²கே (விப⁴॰ 457 ஆத³யோ) ‘‘சத்தாரோ இத்³தி⁴பாதா³ இத⁴ பி⁴க்கு² ச²ந்த³ஸமாதீ⁴’’திஆதி³னா ச உத்³தே³ஸங் கத்வாபி புன ச²ந்தா³தீ³னங்யேவ குஸலாதி³பா⁴வோ விப⁴த்தோ. உபாயித்³தி⁴பாத³த³ஸ்ஸனத்த²மேவ ஹி நிஸ்ஸயித்³தி⁴பாத³த³ஸ்ஸனங் கதங், அஞ்ஞதா² சதுப்³பி³த⁴தா ந ஸியாதி. அயமெத்த² பாளிவஸேன அத்த²வினிச்ச²யோ வேதி³தப்³போ³. இதா³னி படிலாப⁴புப்³ப³பா⁴கா³னங் வஸேன இத்³தி⁴பாதே³ விப⁴ஜித்வா த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அபிசா’’திஆதி³ வுத்தங், தங் ஸுவிஞ்ஞெய்யமேவ. இத⁴ இத்³தி⁴பாத³கதா² ஸங்கே²பேனேவ வுத்தாதி ஆஹ ‘‘வித்தா²ரேன பன…பே॰… வுத்தா’’தி.
Vīriyiddhipādaniddese ‘‘vīriyasamādhipadhānasaṅkhārasamannāgata’’nti dvikkhattuṃ vīriyaṃ āgataṃ. Tattha purimaṃ samādhivisesanaṃ ‘‘vīriyādhipati samādhi vīriyasamādhī’’ti, dutiyaṃ samannāgamaṅgadassanaṃ. Dveyeva hi sabbattha samannāgamaṅgāni, samādhi, padhānasaṅkhāro ca. Chandādayo hi samādhivisesanāni, padhānasaṅkhāro pana padhānavacaneneva visesito, na chandādīhīti na idha vīriyādhipatitā padhānasaṅkhārassa vuttā hoti. Vīriyañca samādhiṃ visesetvā ṭhitameva, samannāgamaṅgavasena pana padhānasaṅkhāravacanena vuttanti nāpi dvīhi vīriyehi samannāgamo vutto hoti. Yasmā pana chandādīhi visiṭṭho samādhi, tathāvisiṭṭheneva ca tena sampayutto padhānasaṅkhāro, sesadhammā ca, tasmā samādhivisesanānaṃ vasena cattāro iddhipādā vuttā, visesanabhāvo ca chandādīnaṃ taṃtaṃavassayadassanavasena hotīti ‘‘chandasamādhi…pe… iddhipāda’’nti ettha nissayatthepi pāda-sadde upāyatthena chandādīnaṃ iddhipādatā vuttā hoti. Teneva hi abhidhamme uttaracūḷabhājanīye (vibha. 456) ‘‘cattāro iddhipādā chandiddhipādo’’tiādinā chandādīnameva iddhipādatā vuttā. Pañhapucchake (vibha. 457 ādayo) ‘‘cattāro iddhipādā idha bhikkhu chandasamādhī’’tiādinā ca uddesaṃ katvāpi puna chandādīnaṃyeva kusalādibhāvo vibhatto. Upāyiddhipādadassanatthameva hi nissayiddhipādadassanaṃ kataṃ, aññathā catubbidhatā na siyāti. Ayamettha pāḷivasena atthavinicchayo veditabbo. Idāni paṭilābhapubbabhāgānaṃ vasena iddhipāde vibhajitvā dassetuṃ ‘‘apicā’’tiādi vuttaṃ, taṃ suviññeyyameva. Idha iddhipādakathā saṅkhepeneva vuttāti āha ‘‘vitthārena pana…pe… vuttā’’ti.
கேசீதி அப⁴யகி³ரிவாஸினோ. தேஸு ஹி ஏகச்சே ‘‘இத்³தி⁴ நாம அனிப்ப²ன்னா’’தி வத³ந்தி, ஏகச்சே ‘‘இத்³தி⁴பாதோ³ பன அனிப்ப²ன்னோ’’தி வத³ந்தி, அனிப்ப²ன்னோதி ச பரமத்த²தோ அஸித்³தோ⁴, நத்தீ²தி அத்தோ². ஆப⁴தோதி அபி⁴த⁴ம்மபாட²தோ (விப⁴॰ 458) தீ³க⁴னிகாயட்ட²கதா²யங் (தீ³॰ நி॰ அட்ட²॰ 2.287) ஆனீதோ புரிமனயதோ அஞ்ஞேனாகாரேன தே³ஸனாய பவத்தத்தா. ச²ந்தோ³ ஏவ இத்³தி⁴பாதோ³ ச²ந்தி³த்³தி⁴பாதோ³. ஏஸேவ நயோ ஸேஸேஸுபி. இமே பனாதி இமஸ்மிங் ஸுத்தே ஆக³தா இத்³தி⁴பாதா³ . ரட்ட²பாலத்தே²ரோ (ம॰ நி॰ 2.293; அ॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.1.210; அப॰ அட்ட²॰ 2.ரட்ட²பாலத்தே²ரஅபதா³னவண்ணனாய வித்தா²ரோ) ‘‘ச²ந்தே³ ஸதி கத²ங் நானுஜானிஸ்ஸந்தீ’’தி ஸத்தாஹங் ப⁴த்தானி அபு⁴ஞ்ஜித்வா மாதாபிதரோ அனுஜானாபெத்வா பப்³ப³ஜித்வா ச²ந்த³மேவ அவஸ்ஸாய லோகுத்தரங் த⁴ம்மங் நிப்³ப³த்தேஸீதி ஆஹ ‘‘ரட்ட²பாலத்தே²ரோ…பே॰… நிப்³ப³த்தேஸீ’’தி. ஸோணத்தே²ரோ (மஹாவ॰ 243; அ॰ நி॰ 6.55; தே²ரகா³॰ அட்ட²॰ தேரஸனிபாத; அப॰ அட்ட²॰ 2.ஸோணகோடிவீஸத்தே²ரஅபதா³னவண்ணனாய வித்தா²ரோ) பா⁴வனமனுயுத்தோ ஆரத்³த⁴வீரியோ பரமஸுகு²மாலோ பாதே³ஸு போ²டேஸு ஜாதேஸுபி வீரியங் நப்படிபஸ்ஸம்பே⁴ஸீதி ஆஹ ‘‘ஸோணத்தே²ரோ வீரியங் து⁴ரங் கத்வா’’தி. ஸம்பூ⁴தத்தே²ரோ (தே²ரகா³॰ அட்ட²॰ 2.ஸம்மூதத்தே²ரகா³தா²வண்ணனாய வித்தா²ரோ) ‘‘சித்தவதோ கிங் நாம ந ஸிஜ்ஜ²தீ’’தி சித்தங் புப்³ப³ங்க³மங் கத்வா பா⁴வனங் ஆராதே⁴ஸீதி ஆஹ ‘‘ஸம்பூ⁴தத்தே²ரோ சித்தங் து⁴ரங் கத்வா’’தி. மோக⁴த்தே²ரோ வீமங்ஸங் அவஸ்ஸயி, தஸ்மா தஸ்ஸ ப⁴க³வா ‘‘ஸுஞ்ஞதோ லோகங் அவெக்க²ஸ்ஸூ’’தி (ஸு॰ நி॰ 1125; பு³॰ வங்॰ 54.353; மஹா॰ நி॰ 186; சூளனி॰ மோக⁴ராஜமாணவபுச்சா² 144; மோக⁴ராஜமாணவபுச்சா²னித்³தே³ஸே 88; நெத்தி॰ 5; பேடகோ॰ 22, 31) ஸுஞ்ஞதாகத²ங் கதே²ஸி, பஞ்ஞானிஸ்ஸிதமானநிக்³க³ஹத்த²ங், பஞ்ஞாய பரிக்³க³ஹத்த²ஞ்ச த்³விக்க²த்துங் புச்சி²தோ ஸமானோ பஞ்ஹங் கதே²ஸி. தேனாஹ ‘‘ஆயஸ்மா மோக⁴ராஜா வீமங்ஸங் து⁴ரங் கத்வா’’தி.
Kecīti abhayagirivāsino. Tesu hi ekacce ‘‘iddhi nāma anipphannā’’ti vadanti, ekacce ‘‘iddhipādo pana anipphanno’’ti vadanti, anipphannoti ca paramatthato asiddho, natthīti attho. Ābhatoti abhidhammapāṭhato (vibha. 458) dīghanikāyaṭṭhakathāyaṃ (dī. ni. aṭṭha. 2.287) ānīto purimanayato aññenākārena desanāya pavattattā. Chando eva iddhipādo chandiddhipādo. Eseva nayo sesesupi. Ime panāti imasmiṃ sutte āgatā iddhipādā . Raṭṭhapālatthero (ma. ni. 2.293; a. ni. aṭṭha. 1.1.210; apa. aṭṭha. 2.raṭṭhapālattheraapadānavaṇṇanāya vitthāro) ‘‘chande sati kathaṃ nānujānissantī’’ti sattāhaṃ bhattāni abhuñjitvā mātāpitaro anujānāpetvā pabbajitvā chandameva avassāya lokuttaraṃ dhammaṃ nibbattesīti āha ‘‘raṭṭhapālatthero…pe… nibbattesī’’ti. Soṇatthero (mahāva. 243; a. ni. 6.55; theragā. aṭṭha. terasanipāta; apa. aṭṭha. 2.soṇakoṭivīsattheraapadānavaṇṇanāya vitthāro) bhāvanamanuyutto āraddhavīriyo paramasukhumālo pādesu phoṭesu jātesupi vīriyaṃ nappaṭipassambhesīti āha ‘‘soṇatthero vīriyaṃ dhuraṃ katvā’’ti. Sambhūtatthero (theragā. aṭṭha. 2.sammūtattheragāthāvaṇṇanāya vitthāro) ‘‘cittavato kiṃ nāma na sijjhatī’’ti cittaṃ pubbaṅgamaṃ katvā bhāvanaṃ ārādhesīti āha ‘‘sambhūtatthero cittaṃ dhuraṃ katvā’’ti. Moghatthero vīmaṃsaṃ avassayi, tasmā tassa bhagavā ‘‘suññato lokaṃ avekkhassū’’ti (su. ni. 1125; bu. vaṃ. 54.353; mahā. ni. 186; cūḷani. mogharājamāṇavapucchā 144; mogharājamāṇavapucchāniddese 88; netti. 5; peṭako. 22, 31) suññatākathaṃ kathesi, paññānissitamānaniggahatthaṃ, paññāya pariggahatthañca dvikkhattuṃ pucchito samāno pañhaṃ kathesi. Tenāha ‘‘āyasmā mogharājā vīmaṃsaṃ dhuraṃ katvā’’ti.
புனப்புனங் ச²ந்து³ப்பாத³னங் பேஸனங் விய ஹோதீதி ச²ந்த³ஸ்ஸ உபட்டா²னஸதி³ஸதா வுத்தா.
Punappunaṃ chanduppādanaṃ pesanaṃ viya hotīti chandassa upaṭṭhānasadisatā vuttā.
பரக்கமேனாதி பரக்கமஸீஸேன ஸூரபா⁴வங் வத³தி. தா²மபா⁴வதோ ச வீரியஸ்ஸ ஸூரபா⁴வஸதி³ஸதா த³ட்ட²ப்³பா³.
Parakkamenāti parakkamasīsena sūrabhāvaṃ vadati. Thāmabhāvato ca vīriyassa sūrabhāvasadisatā daṭṭhabbā.
சிந்தனப்பதா⁴னத்தா சித்தஸ்ஸ மந்தஸங்விதா⁴னஸதி³ஸதா வுத்தா.
Cintanappadhānattā cittassa mantasaṃvidhānasadisatā vuttā.
ஜாதிஸம்பத்தி நாம விஸிட்ட²ஜாதிதா. ‘‘ஸப்³ப³த⁴ம்மேஸு ச பஞ்ஞா ஸெட்டா²’’தி வீமங்ஸாய ஜாதிஸம்பத்திஸதி³ஸதா வுத்தா. ஸம்மோஹவினோத³னியங் (விப⁴॰ அட்ட²॰ 433) பன சித்தித்³தி⁴பாத³ஸ்ஸ ஜாதிஸம்பத்திஸதி³ஸதா, வீமங்ஸித்³தி⁴பாத³ஸ்ஸ மந்தப³லஸதி³ஸதா ச யோஜிதா.
Jātisampatti nāma visiṭṭhajātitā. ‘‘Sabbadhammesu ca paññā seṭṭhā’’ti vīmaṃsāya jātisampattisadisatā vuttā. Sammohavinodaniyaṃ (vibha. aṭṭha. 433) pana cittiddhipādassa jātisampattisadisatā, vīmaṃsiddhipādassa mantabalasadisatā ca yojitā.
அனேகங் விஹிதங் வித⁴ங் ஏதஸ்ஸாதி அனேகவிஹிதந்தி ஆஹ ‘‘அனேகவித⁴’’ந்தி. வித⁴-ஸத்³தோ³ கொட்டா²ஸபரியாயோ ‘‘ஏகவிதே⁴ன ஞாணவத்தூ²’’திஆதீ³ஸு (விப⁴॰ 751) வியாதி ஆஹ ‘‘இத்³தி⁴வித⁴ந்தி இத்³தி⁴கொட்டா²ஸ’’ந்தி.
Anekaṃ vihitaṃ vidhaṃ etassāti anekavihitanti āha ‘‘anekavidha’’nti. Vidha-saddo koṭṭhāsapariyāyo ‘‘ekavidhena ñāṇavatthū’’tiādīsu (vibha. 751) viyāti āha ‘‘iddhividhanti iddhikoṭṭhāsa’’nti.
திவித⁴ஓகாஸாதி⁴க³மவண்ணனா
Tividhaokāsādhigamavaṇṇanā
288. ‘‘ஸுக²ஸ்ஸா’’தி இத³ங் திண்ணம்பி ஸுகா²னங் ஸாதா⁴ரணவசனந்தி ஆஹ ‘‘ஜா²னஸுக²ஸ்ஸ மக்³க³ஸுக²ஸ்ஸ ப²லஸுக²ஸ்ஸா’’தி. நானப்பனாபத்ததாய பன அப்பதா⁴னத்தா உபசாரஜ்ஜா²னஸுக²ஸ்ஸ, விபஸ்ஸனாஸுக²ஸ்ஸ செத்த² அக்³க³ஹணங். புரிமேஸு தாவ த்³வீஸு ஓகாஸாதி⁴க³மேஸு தீணிபி ஸுகா²னி லப்³ப⁴ந்தி, ததியே பன கத²ந்தி? தத்த² காமங் தீணி ந லப்³ப⁴ந்தி, த்³வே பன லப்³ப⁴ந்தியேவ. யதா²லாப⁴வஸேன ஹேதங் வுத்தங். ‘‘ஸக்க²ரகத²லம்பி மச்ச²கு³ம்ப³ம்பி சரந்தம்பி திட்ட²ந்தம்பீ’’திஆதீ³ஸு (தீ³॰ நி॰ 1.249; ம॰ நி॰ 1.433; 2.259; அ॰ நி॰ 1.45, 46) விய. ஸங்ஸட்டோ²தி ஸங்ஸக்³க³ங் உபக³தோ ஸமங்கீ³பூ⁴தோ, ஸோ பன தேஹி ஸமன்னாக³தசித்தோபி ஹோதீதி வுத்தங் ‘‘ஸம்பயுத்தசித்தோ’’தி. அரியத⁴ம்மந்தி அரியபா⁴வகரங் த⁴ம்மங். உபாயதோதி விதி⁴தோ. பத²தோதி மக்³க³தோ. காரணதோதி ஹேதுதோ. யேன ஹி விதி⁴னா த⁴ம்மானுத⁴ம்மபடிபத்தி ஹோதி, ஸோ உபேதி ஏதேனாதி உபாயோ, ஸோ தத³தி⁴க³மஸ்ஸ மக்³க³பா⁴வதோ பதோ², தஸ்ஸ கரணதோ காரணந்தி ச வுச்சதி.
288.‘‘Sukhassā’’ti idaṃ tiṇṇampi sukhānaṃ sādhāraṇavacananti āha ‘‘jhānasukhassa maggasukhassa phalasukhassā’’ti. Nānappanāpattatāya pana appadhānattā upacārajjhānasukhassa, vipassanāsukhassa cettha aggahaṇaṃ. Purimesu tāva dvīsu okāsādhigamesu tīṇipi sukhāni labbhanti, tatiye pana kathanti? Tattha kāmaṃ tīṇi na labbhanti, dve pana labbhantiyeva. Yathālābhavasena hetaṃ vuttaṃ. ‘‘Sakkharakathalampi macchagumbampi carantampi tiṭṭhantampī’’tiādīsu (dī. ni. 1.249; ma. ni. 1.433; 2.259; a. ni. 1.45, 46) viya. Saṃsaṭṭhoti saṃsaggaṃ upagato samaṅgībhūto, so pana tehi samannāgatacittopi hotīti vuttaṃ ‘‘sampayuttacitto’’ti. Ariyadhammanti ariyabhāvakaraṃ dhammaṃ. Upāyatoti vidhito. Pathatoti maggato. Kāraṇatoti hetuto. Yena hi vidhinā dhammānudhammapaṭipatti hoti, so upeti etenāti upāyo, so tadadhigamassa maggabhāvato patho, tassa karaṇato kāraṇanti ca vuccati.
‘‘அனிச்சந்திஆதி³வஸேன மனஸி கரோதீ’’தி ஸங்கே²பதோ வுத்தமத்த²ங் விவரிதுங் ‘‘யோனிஸோ மனஸிகாரோ நாமா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² உபாயமனஸிகாரோதி குஸலத⁴ம்மப்பவத்தியா காரணபூ⁴தோ மனஸிகாரோ. பத²மனஸிகாரோதி தஸ்ஸ ஏவ மக்³க³பூ⁴தோ மனஸிகாரோ. அனிச்சேதி ஆதி³அந்தவந்ததாய, அனச்சந்திகதாய ச அனிச்சே தேபூ⁴மகே ஸங்கா²ரே ‘‘அனிச்ச’’ந்தி மனஸிகாரோதி யோஜனா. ஏஸேவ நயோ ஸேஸேஸுபி. அயங் பன விஸேஸோ தஸ்மிங்யேவ உத³யப்³ப³யபடிபீளனதாய து³க்க²னதோ, து³க்க²மதோ ச து³க்கே², அவஸவத்தனத்தே²ன, அனத்தஸபா⁴வதாய ச அனத்தனி, அஸுசிஸபா⁴வதாய அஸுபே⁴. ஸப்³ப³ம்பி ஹி தேபூ⁴மகங் ஸங்க²தங் கிலேஸாஸுசிபக்³க⁴ரணதோ ‘‘அஸுப⁴’’ந்த்வேவ வத்துங் அரஹதி. ஸச்சானுலோமிகேன வாதி ஸச்சாபி⁴ஸமயஸ்ஸ அனுலோமனவஸேன. ‘‘சித்தஸ்ஸ ஆவட்டனா’’திஆதி³னா ஆவஜ்ஜனாய பச்சயபூ⁴தா ததோ புரிமுப்பன்னா மனொத்³வாரிகா குஸலஜவனப்பவத்தி ப²லவோஹாரேனேவ ததா² வுத்தா. தஸ்ஸா ஹி வஸேன ஸா குஸலுப்பத்தியா உபனிஸ்ஸயோ ஹோதீதி. ஆவஜ்ஜனா ஹி ப⁴வங்க³சித்தங் ஆவட்டேதீதி சித்தஸ்ஸ ஆவட்டனா, அனு அனு ஆவட்டேதீதி அன்வாவட்டனா. ப⁴வங்கா³ரம்மணதோ அஞ்ஞங் ஆபு⁴ஜதீதி ஆபோ⁴கோ³. ஸமன்னாஹரதீதி ஸமன்னாஹாரோ. ததே³வாரம்மணங் அத்தானங் அனுப³ந்தி⁴த்வா அனுப³ந்தி⁴த்வா உப்பஜ்ஜமானே மனஸி கரோதி ட²பேதீதி மனஸிகாரோ. அயங் வுச்சதீதி அயங் உபாயமனஸிகாரலக்க²ணோ யோனிஸோமனஸிகாரோ நாம வுச்சதி, யஸ்ஸ வஸேன புக்³க³லோ து³க்கா²தீ³னி ஸச்சானி ஆவஜ்ஜிதுங் ஸக்கோதி.
‘‘Aniccantiādivasena manasi karotī’’ti saṅkhepato vuttamatthaṃ vivarituṃ ‘‘yoniso manasikāro nāmā’’tiādi vuttaṃ. Tattha upāyamanasikāroti kusaladhammappavattiyā kāraṇabhūto manasikāro. Pathamanasikāroti tassa eva maggabhūto manasikāro. Anicceti ādiantavantatāya, anaccantikatāya ca anicce tebhūmake saṅkhāre ‘‘anicca’’nti manasikāroti yojanā. Eseva nayo sesesupi. Ayaṃ pana viseso tasmiṃyeva udayabbayapaṭipīḷanatāya dukkhanato, dukkhamato ca dukkhe, avasavattanatthena, anattasabhāvatāya ca anattani, asucisabhāvatāya asubhe. Sabbampi hi tebhūmakaṃ saṅkhataṃ kilesāsucipaggharaṇato ‘‘asubha’’ntveva vattuṃ arahati. Saccānulomikena vāti saccābhisamayassa anulomanavasena. ‘‘Cittassa āvaṭṭanā’’tiādinā āvajjanāya paccayabhūtā tato purimuppannā manodvārikā kusalajavanappavatti phalavohāreneva tathā vuttā. Tassā hi vasena sā kusaluppattiyā upanissayo hotīti. Āvajjanā hi bhavaṅgacittaṃ āvaṭṭetīti cittassa āvaṭṭanā, anu anu āvaṭṭetīti anvāvaṭṭanā. Bhavaṅgārammaṇato aññaṃ ābhujatīti ābhogo. Samannāharatīti samannāhāro. Tadevārammaṇaṃ attānaṃ anubandhitvā anubandhitvā uppajjamāne manasi karoti ṭhapetīti manasikāro. Ayaṃ vuccatīti ayaṃ upāyamanasikāralakkhaṇo yonisomanasikāro nāma vuccati, yassa vasena puggalo dukkhādīni saccāni āvajjituṃ sakkoti.