Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    5. ஜந்துஸுத்தங்

    5. Jantusuttaṃ

    106. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ஸம்ப³ஹுலா பி⁴க்கூ², கோஸலேஸு விஹரந்தி ஹிமவந்தபஸ்ஸே அரஞ்ஞகுடிகாய உத்³த⁴தா உன்னளா சபலா முக²ரா விகிண்ணவாசா முட்ட²ஸ்ஸதினோ அஸம்பஜானா அஸமாஹிதா விப்³ப⁴ந்தசித்தா பாகதிந்த்³ரியா.

    106. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ sambahulā bhikkhū, kosalesu viharanti himavantapasse araññakuṭikāya uddhatā unnaḷā capalā mukharā vikiṇṇavācā muṭṭhassatino asampajānā asamāhitā vibbhantacittā pākatindriyā.

    அத² கோ² ஜந்து தே³வபுத்தோ தத³ஹுபோஸதே² பன்னரஸே யேன தே பி⁴க்கூ² தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா தே பி⁴க்கூ² கா³தா²ஹி அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –

    Atha kho jantu devaputto tadahuposathe pannarase yena te bhikkhū tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā te bhikkhū gāthāhi ajjhabhāsi –

    ‘‘ஸுக²ஜீவினோ புரே ஆஸுங், பி⁴க்கூ² கோ³தமஸாவகா;

    ‘‘Sukhajīvino pure āsuṃ, bhikkhū gotamasāvakā;

    அனிச்சா² பிண்ட³மேஸனா 1, அனிச்சா² ஸயனாஸனங்;

    Anicchā piṇḍamesanā 2, anicchā sayanāsanaṃ;

    லோகே அனிச்சதங் ஞத்வா, து³க்க²ஸ்ஸந்தங் அகங்ஸு தே.

    Loke aniccataṃ ñatvā, dukkhassantaṃ akaṃsu te.

    ‘‘து³ப்போஸங் கத்வா அத்தானங், கா³மே கா³மணிகா விய;

    ‘‘Dupposaṃ katvā attānaṃ, gāme gāmaṇikā viya;

    பு⁴த்வா பு⁴த்வா நிபஜ்ஜந்தி, பராகா³ரேஸு முச்சி²தா.

    Bhutvā bhutvā nipajjanti, parāgāresu mucchitā.

    ‘‘ஸங்க⁴ஸ்ஸ அஞ்ஜலிங் கத்வா, இதே⁴கச்சே வதா³மஹங் 3;

    ‘‘Saṅghassa añjaliṃ katvā, idhekacce vadāmahaṃ 4;

    அபவித்³தா⁴ அனாதா² தே, யதா² பேதா ததே²வ தே 5.

    Apaviddhā anāthā te, yathā petā tatheva te 6.

    ‘‘யே கோ² பமத்தா விஹரந்தி, தே மே ஸந்தா⁴ய பா⁴ஸிதங்;

    ‘‘Ye kho pamattā viharanti, te me sandhāya bhāsitaṃ;

    யே அப்பமத்தா விஹரந்தி, நமோ தேஸங் கரோமஹ’’ந்தி.

    Ye appamattā viharanti, namo tesaṃ karomaha’’nti.







    Footnotes:
    1. பிண்ட³மேஸானா (?)
    2. piṇḍamesānā (?)
    3. வந்தா³மஹங் (க॰)
    4. vandāmahaṃ (ka.)
    5. ததே²வ ச (ஸீ॰)
    6. tatheva ca (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 5. ஜந்துஸுத்தவண்ணனா • 5. Jantusuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 5. ஜந்துஸுத்தவண்ணனா • 5. Jantusuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact