Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    4. ஜாணுஸ்ஸோணிப்³ராஹ்மணஸுத்தங்

    4. Jāṇussoṇibrāhmaṇasuttaṃ

    4. ஸாவத்தி²னிதா³னங். அத² கோ² ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய ஸாவத்தி²ங் பிண்டா³ய பாவிஸி. அத்³த³ஸா கோ² ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ ஜாணுஸ்ஸோணிங் ப்³ராஹ்மணங் ஸப்³ப³ஸேதேன வளவாபி⁴ரதே²ன 1 ஸாவத்தி²யா நிய்யாயந்தங். ஸேதா ஸுத³ங் அஸ்ஸா யுத்தா ஹொந்தி ஸேதாலங்காரா, ஸேதோ ரதோ², ஸேதபரிவாரோ, ஸேதா ரஸ்மியோ, ஸேதா பதோத³லட்டி², ஸேதங் ச²த்தங், ஸேதங் உண்ஹீஸங் , ஸேதானி வத்தா²னி, ஸேதா உபாஹனா, ஸேதாய ஸுத³ங் வாலபீ³ஜனியா பீ³ஜீயதி. தமேனங் ஜனோ தி³ஸ்வா ஏவமாஹ – ‘‘ப்³ரஹ்மங் வத, போ⁴, யானங்! ப்³ரஹ்மயானரூபங் வத, போ⁴’’தி!!

    4. Sāvatthinidānaṃ. Atha kho āyasmā ānando pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya sāvatthiṃ piṇḍāya pāvisi. Addasā kho āyasmā ānando jāṇussoṇiṃ brāhmaṇaṃ sabbasetena vaḷavābhirathena 2 sāvatthiyā niyyāyantaṃ. Setā sudaṃ assā yuttā honti setālaṅkārā, seto ratho, setaparivāro, setā rasmiyo, setā patodalaṭṭhi, setaṃ chattaṃ, setaṃ uṇhīsaṃ , setāni vatthāni, setā upāhanā, setāya sudaṃ vālabījaniyā bījīyati. Tamenaṃ jano disvā evamāha – ‘‘brahmaṃ vata, bho, yānaṃ! Brahmayānarūpaṃ vata, bho’’ti!!

    அத² கோ² ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ ஸாவத்தி²யங் பிண்டா³ய சரித்வா பச்சா²ப⁴த்தங் பிண்ட³பாதபடிக்கந்தோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி ; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச –

    Atha kho āyasmā ānando sāvatthiyaṃ piṇḍāya caritvā pacchābhattaṃ piṇḍapātapaṭikkanto yena bhagavā tenupasaṅkami ; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho āyasmā ānando bhagavantaṃ etadavoca –

    ‘‘இதா⁴ஹங், ப⁴ந்தே, புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய ஸாவத்தி²ங் பிண்டா³ய பாவிஸிங். அத்³த³ஸங் க்²வாஹங், ப⁴ந்தே, ஜாணுஸ்ஸோணிங் ப்³ராஹ்மணங் ஸப்³ப³ஸேதேன வளவாபி⁴ரதே²ன ஸாவத்தி²யா நிய்யாயந்தங். ஸேதா ஸுத³ங் அஸ்ஸா யுத்தா ஹொந்தி ஸேதாலங்காரா, ஸேதோ ரதோ², ஸேதபரிவாரோ, ஸேதா ரஸ்மியோ, ஸேதா பதோத³லட்டி², ஸேதங் ச²த்தங், ஸேதங் உண்ஹீஸங், ஸேதானி வத்தா²னி, ஸேதா உபாஹனா, ஸேதாய ஸுத³ங் வாலபீ³ஜனியா பீ³ஜீயதி. தமேனங் ஜனோ தி³ஸ்வா ஏவமாஹ – ‘ப்³ரஹ்மங் வத, போ⁴, யானங்! ப்³ரஹ்மயானரூபங் வத, போ⁴’தி!! ஸக்கா நு கோ², ப⁴ந்தே, இமஸ்மிங் த⁴ம்மவினயே ப்³ரஹ்மயானங் பஞ்ஞாபேது’’ந்தி?

    ‘‘Idhāhaṃ, bhante, pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya sāvatthiṃ piṇḍāya pāvisiṃ. Addasaṃ khvāhaṃ, bhante, jāṇussoṇiṃ brāhmaṇaṃ sabbasetena vaḷavābhirathena sāvatthiyā niyyāyantaṃ. Setā sudaṃ assā yuttā honti setālaṅkārā, seto ratho, setaparivāro, setā rasmiyo, setā patodalaṭṭhi, setaṃ chattaṃ, setaṃ uṇhīsaṃ, setāni vatthāni, setā upāhanā, setāya sudaṃ vālabījaniyā bījīyati. Tamenaṃ jano disvā evamāha – ‘brahmaṃ vata, bho, yānaṃ! Brahmayānarūpaṃ vata, bho’ti!! Sakkā nu kho, bhante, imasmiṃ dhammavinaye brahmayānaṃ paññāpetu’’nti?

    ‘‘ஸக்கா , ஆனந்தா³’’தி ப⁴க³வா அவோச – ‘‘இமஸ்ஸேவ கோ² ஏதங், ஆனந்த³, அரியஸ்ஸ அட்ட²ங்கி³கஸ்ஸ மக்³க³ஸ்ஸ அதி⁴வசனங் – ‘ப்³ரஹ்மயானங்’ இதிபி, ‘த⁴ம்மயானங்’ இதிபி, ‘அனுத்தரோ ஸங்கா³மவிஜயோ’ இதிபீ’’தி.

    ‘‘Sakkā , ānandā’’ti bhagavā avoca – ‘‘imasseva kho etaṃ, ānanda, ariyassa aṭṭhaṅgikassa maggassa adhivacanaṃ – ‘brahmayānaṃ’ itipi, ‘dhammayānaṃ’ itipi, ‘anuttaro saṅgāmavijayo’ itipī’’ti.

    ‘‘ஸம்மாதி³ட்டி², ஆனந்த³, பா⁴விதா ப³ஹுலீகதா ராக³வினயபரியோஸானா ஹோதி, தோ³ஸவினயபரியோஸானா ஹோதி, மோஹவினயபரியோஸானா ஹோதி. ஸம்மாஸங்கப்போ, ஆனந்த³, பா⁴விதோ ப³ஹுலீகதோ ராக³வினயபரியோஸானோ ஹோதி, தோ³ஸவினயபரியோஸானோ ஹோதி, மோஹவினயபரியோஸானோ ஹோதி. ஸம்மாவாசா, ஆனந்த³, பா⁴விதா ப³ஹுலீகதா ராக³வினயபரியோஸானா ஹோதி, தோ³ஸ…பே॰… மோஹவினயபரியோஸானா ஹோதி. ஸம்மாகம்மந்தோ, ஆனந்த³, பா⁴விதோ ப³ஹுலீகதோ ராக³வினயபரியோஸானோ ஹோதி, தோ³ஸ… மோஹவினயபரியோஸானோ ஹோதி. ஸம்மாஆஜீவோ, ஆனந்த³, பா⁴விதோ ப³ஹுலீகதோ ராக³வினயபரியோஸானோ ஹோதி, தோ³ஸ… மோஹவினயபரியோஸானோ ஹோதி . ஸம்மாவாயாமோ, ஆனந்த³, பா⁴விதோ ப³ஹுலீகதோ ராக³வினயபரியோஸானோ ஹோதி, தோ³ஸ… மோஹவினயபரியோஸானோ ஹோதி. ஸம்மாஸதி, ஆனந்த³, பா⁴விதா ப³ஹுலீகதா ராக³வினயபரியோஸானா ஹோதி, தோ³ஸ… மோஹவினயபரியோஸானா ஹோதி. ஸம்மாஸமாதி⁴, ஆனந்த³, பா⁴விதோ ப³ஹுலீகதோ ராக³வினயபரியோஸானோ ஹோதி, தோ³ஸ… மோஹவினயபரியோஸானோ ஹோதி.

    ‘‘Sammādiṭṭhi, ānanda, bhāvitā bahulīkatā rāgavinayapariyosānā hoti, dosavinayapariyosānā hoti, mohavinayapariyosānā hoti. Sammāsaṅkappo, ānanda, bhāvito bahulīkato rāgavinayapariyosāno hoti, dosavinayapariyosāno hoti, mohavinayapariyosāno hoti. Sammāvācā, ānanda, bhāvitā bahulīkatā rāgavinayapariyosānā hoti, dosa…pe… mohavinayapariyosānā hoti. Sammākammanto, ānanda, bhāvito bahulīkato rāgavinayapariyosāno hoti, dosa… mohavinayapariyosāno hoti. Sammāājīvo, ānanda, bhāvito bahulīkato rāgavinayapariyosāno hoti, dosa… mohavinayapariyosāno hoti . Sammāvāyāmo, ānanda, bhāvito bahulīkato rāgavinayapariyosāno hoti, dosa… mohavinayapariyosāno hoti. Sammāsati, ānanda, bhāvitā bahulīkatā rāgavinayapariyosānā hoti, dosa… mohavinayapariyosānā hoti. Sammāsamādhi, ānanda, bhāvito bahulīkato rāgavinayapariyosāno hoti, dosa… mohavinayapariyosāno hoti.

    ‘‘இமினா கோ² ஏதங், ஆனந்த³, பரியாயேன வேதி³தப்³ப³ங் யதா² இமஸ்ஸேவேதங் அரியஸ்ஸ அட்ட²ங்கி³கஸ்ஸ மக்³க³ஸ்ஸ அதி⁴வசனங் – ‘ப்³ரஹ்மயானங்’ இதிபி, ‘த⁴ம்மயானங்’ இதிபி, ‘அனுத்தரோ ஸங்கா³மவிஜயோ’ இதிபீ’’தி. இத³மவோச ப⁴க³வா. இத³ங் வத்வான ஸுக³தோ அதா²பரங் ஏதத³வோச ஸத்தா² –

    ‘‘Iminā kho etaṃ, ānanda, pariyāyena veditabbaṃ yathā imassevetaṃ ariyassa aṭṭhaṅgikassa maggassa adhivacanaṃ – ‘brahmayānaṃ’ itipi, ‘dhammayānaṃ’ itipi, ‘anuttaro saṅgāmavijayo’ itipī’’ti. Idamavoca bhagavā. Idaṃ vatvāna sugato athāparaṃ etadavoca satthā –

    ‘‘யஸ்ஸ ஸத்³தா⁴ ச பஞ்ஞா ச, த⁴ம்மா யுத்தா ஸதா³ து⁴ரங்;

    ‘‘Yassa saddhā ca paññā ca, dhammā yuttā sadā dhuraṃ;

    ஹிரீ ஈஸா மனோ யொத்தங், ஸதி ஆரக்க²ஸாரதி².

    Hirī īsā mano yottaṃ, sati ārakkhasārathi.

    ‘‘ரதோ² ஸீலபரிக்கா²ரோ, ஜா²னக்கோ² சக்கவீரியோ;

    ‘‘Ratho sīlaparikkhāro, jhānakkho cakkavīriyo;

    உபெக்கா² து⁴ரஸமாதி⁴, அனிச்சா² பரிவாரணங்.

    Upekkhā dhurasamādhi, anicchā parivāraṇaṃ.

    ‘‘அப்³யாபாதோ³ அவிஹிங்ஸா, விவேகோ யஸ்ஸ ஆவுத⁴ங்;

    ‘‘Abyāpādo avihiṃsā, viveko yassa āvudhaṃ;

    திதிக்கா² சம்மஸன்னாஹோ 3, யோக³க்கே²மாய வத்ததி.

    Titikkhā cammasannāho 4, yogakkhemāya vattati.

    ‘‘ஏதத³த்தனி ஸம்பூ⁴தங், ப்³ரஹ்மயானங் அனுத்தரங்;

    ‘‘Etadattani sambhūtaṃ, brahmayānaṃ anuttaraṃ;

    நிய்யந்தி தீ⁴ரா லோகம்ஹா, அஞ்ஞத³த்து² ஜயங் ஜய’’ந்தி. சதுத்த²ங்;

    Niyyanti dhīrā lokamhā, aññadatthu jayaṃ jaya’’nti. catutthaṃ;







    Footnotes:
    1. வளபீ⁴ரதே²ன (ஸீ॰)
    2. vaḷabhīrathena (sī.)
    3. வம்மஸன்னாஹோ (ஸீ॰)
    4. vammasannāho (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 4. ஜாணுஸ்ஸோணிப்³ராஹ்மணஸுத்தவண்ணனா • 4. Jāṇussoṇibrāhmaṇasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 4. ஜாணுஸ்ஸோணிப்³ராஹ்மணஸுத்தவண்ணனா • 4. Jāṇussoṇibrāhmaṇasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact