Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    4. ஜாணுஸ்ஸோணிப்³ராஹ்மணஸுத்தவண்ணனா

    4. Jāṇussoṇibrāhmaṇasuttavaṇṇanā

    4. சதுத்தே² ஸப்³ப³ஸேதேன வளவாபி⁴ரதே²னாதி ஸகலஸேதேன சதூஹி வளவாஹி யுத்தரதே²ன. ஸோ கிர ஸப்³போ³ ஸசக்கபஞ்ஜரகுப்³ப³ரோ ரஜதபரிக்கி²த்தோ ஹோதி. ரதோ² ச நாமேஸ து³விதோ⁴ ஹோதி – யோத⁴ரதோ², அலங்காரரதோ²தி. தத்த² யோத⁴ரதோ² சதுரஸ்ஸஸண்டா²னோ ஹோதி நாதிமஹா த்³வின்னங் திண்ணங் வா ஜனானங் க³ஹணஸமத்தோ². அலங்காரரதோ² மஹா ஹோதி தீ³க⁴தோ தீ³கோ⁴ புது²லதோ புது²லோ ச, தத்த² ச²த்தக்³கா³ஹகோ வாலபீ³ஜனிக்³கா³ஹகோ தாலவண்டக்³கா³ஹகோதி ஏவங் அட்ட² வா த³ஸ வா ஸுகே²னேவ டா²துங் வா நிஸீதி³துங் வா நிபஜ்ஜிதுங் வா ஸக்கொந்தி. அயம்பி அலங்காரரதோ²யேவ.

    4. Catutthe sabbasetena vaḷavābhirathenāti sakalasetena catūhi vaḷavāhi yuttarathena. So kira sabbo sacakkapañjarakubbaro rajataparikkhitto hoti. Ratho ca nāmesa duvidho hoti – yodharatho, alaṅkārarathoti. Tattha yodharatho caturassasaṇṭhāno hoti nātimahā dvinnaṃ tiṇṇaṃ vā janānaṃ gahaṇasamattho. Alaṅkāraratho mahā hoti dīghato dīgho puthulato puthulo ca, tattha chattaggāhako vālabījaniggāhako tālavaṇṭaggāhakoti evaṃ aṭṭha vā dasa vā sukheneva ṭhātuṃ vā nisīdituṃ vā nipajjituṃ vā sakkonti. Ayampi alaṅkārarathoyeva.

    ஸேதா ஸுத³ங் அஸ்ஸாதி தா வளவா பகதியா ஸேதவண்ணாவ. ஸேதாலங்காராதி பஸாத⁴னங் தாஸங் ரஜதமயங் அஹோஸி. ஸேதோ ரதோ²தி ரதோ²பி வுத்தனயேனேவ ரஜதபரிக்கி²த்தத்தா தத்த² தத்த² த³ந்தகம்மக²சிதத்தா ச ஸேதோவ. ஸேதபரிவாரோதி யதா² அஞ்ஞே ரதா² ஸீஹசம்மபரிவாராபி ஹொந்தி, ப்³யக்³க⁴சம்மபரிவாராபி பண்டு³கம்ப³லபரிவாராபி ஹொந்தி, ந ஏவங் ஏஸ. ஏஸ பன க⁴னது³கூலேன பரிவாரிதோ அஹோஸி. ஸேதா ரஸ்மியோதி ரஸ்மியோபி ரஜதபனாளிஸுபரிக்கி²த்தா. ஸேதா பதோத³லட்டீ²தி பதோத³லட்டி²பி ரஜதபரிக்கி²த்தா.

    Setā sudaṃ assāti tā vaḷavā pakatiyā setavaṇṇāva. Setālaṅkārāti pasādhanaṃ tāsaṃ rajatamayaṃ ahosi. Seto rathoti rathopi vuttanayeneva rajataparikkhittattā tattha tattha dantakammakhacitattā ca setova. Setaparivāroti yathā aññe rathā sīhacammaparivārāpi honti, byagghacammaparivārāpi paṇḍukambalaparivārāpi honti, na evaṃ esa. Esa pana ghanadukūlena parivārito ahosi. Setā rasmiyoti rasmiyopi rajatapanāḷisuparikkhittā. Setā patodalaṭṭhīti patodalaṭṭhipi rajataparikkhittā.

    ஸேதங் ச²த்தந்தி ரத²மஜ்ஜே² உஸ்ஸாபிதச²த்தம்பி ஸேதமேவ அஹோஸி. ஸேதங் உண்ஹீஸந்தி அட்ட²ங்கு³லவித்தா²ரோ ரஜதமயோ உண்ஹீஸபட்டோ ஸேதோ. ஸேதானி வத்தா²னீதி வத்தா²னிபி ஸேதானி பே²ணபுஞ்ஜவண்ணானி. தேஸு நிவாஸனங் பஞ்சஸதக்³க⁴னகங், உத்தராஸங்கோ³ ஸஹஸ்ஸக்³க⁴னகோ. ஸேதா உபாஹனாதி உபாஹனா நாம மக்³கா³ருள்ஹஸ்ஸ வா ஹொந்தி அடவிங் வா பவிஸந்தஸ்ஸ. அயங் பன ரத²ங் அபி⁴ருள்ஹோ, தேனஸ்ஸ தத³னுச்ச²விகோ ரஜதபடிஸேவிதோ பாதா³லங்காரோ நாம ஏஸ ஏவங் வுத்தோதி வேதி³தப்³போ³. ஸேதாய ஸுத³ங் வாலபீ³ஜனியாதி ப²லிகமயத³ண்டா³ய ஸேதசமரவாலபீ³ஜனியா. ந கேவலஞ்ச எத்தகமேவஸ்ஸ ஸேதங் அஹோஸி, ஸோ பன ப்³ராஹ்மணோ ஸேதவிலேபனங் விலிம்பி, ஸேதமாலங் பிளந்தி⁴, த³ஸஸு அங்கு³லீஸு அங்கு³லிமுத்³தி³கா கண்ணேஸு குண்ட³லானீதி ஏவமாதி³ அலங்காரோபிஸ்ஸ ரஜதமயோவ அஹோஸி . பரிவாரப்³ராஹ்மணாபிஸ்ஸ த³ஸஸஹஸ்ஸமத்தா ததே²வ ஸேதவத்த²விலேபனமாலாலங்காரா அஹேஸுங்.

    Setaṃ chattanti rathamajjhe ussāpitachattampi setameva ahosi. Setaṃ uṇhīsanti aṭṭhaṅgulavitthāro rajatamayo uṇhīsapaṭṭo seto. Setāni vatthānīti vatthānipi setāni pheṇapuñjavaṇṇāni. Tesu nivāsanaṃ pañcasatagghanakaṃ, uttarāsaṅgo sahassagghanako. Setā upāhanāti upāhanā nāma maggāruḷhassa vā honti aṭaviṃ vā pavisantassa. Ayaṃ pana rathaṃ abhiruḷho, tenassa tadanucchaviko rajatapaṭisevito pādālaṅkāro nāma esa evaṃ vuttoti veditabbo. Setāya sudaṃ vālabījaniyāti phalikamayadaṇḍāya setacamaravālabījaniyā. Na kevalañca ettakamevassa setaṃ ahosi, so pana brāhmaṇo setavilepanaṃ vilimpi, setamālaṃ piḷandhi, dasasu aṅgulīsu aṅgulimuddikā kaṇṇesu kuṇḍalānīti evamādi alaṅkāropissa rajatamayova ahosi . Parivārabrāhmaṇāpissa dasasahassamattā tatheva setavatthavilepanamālālaṅkārā ahesuṃ.

    யங் பனேதங் ஸாவத்தி²யா நிய்யாயந்தந்தி வுத்தங், தத்ராயங் நிய்யாயனவிபா⁴வனா – ஸோ கிர ச²ன்னங் ச²ன்னங் மாஸானங் ஏகவாரங் நக³ரங் பத³க்கி²ணங் கரோதி – ‘‘இதோ எத்தகேஹி தி³வஸேஹி நக³ரங் பத³க்கி²ணங் கரிஸ்ஸதீ’’தி புரேதரமேவ கோ⁴ஸனா கயிரதி. தங் ஸுத்வா யே நக³ரதோ ந பக்கந்தா, தே ந பக்கமந்தி. யேபி பக்கந்தா, தேபி ‘‘புஞ்ஞவதோ ஸிரிஸம்பத்திங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமா’’தி ஆக³ச்ச²ந்தி. யங் தி³வஸங் ப்³ராஹ்மணோ நக³ரங் அனுவிசரதி, ததா³ பாதோவ நக³ரவீதி²யோ ஸம்மஜ்ஜித்வா வாலிகங் ஓகிரித்வா லாஜபஞ்சமேஹி புப்பே²ஹி விப்பகிரித்வா புண்ணக⁴டே ட²பெத்வா கத³லியோ ச த⁴ஜே ச உஸ்ஸாபெத்வா ஸகலனக³ரங் தூ⁴பிதவாஸிதங் கரொந்தி.

    Yaṃ panetaṃ sāvatthiyā niyyāyantanti vuttaṃ, tatrāyaṃ niyyāyanavibhāvanā – so kira channaṃ channaṃ māsānaṃ ekavāraṃ nagaraṃ padakkhiṇaṃ karoti – ‘‘ito ettakehi divasehi nagaraṃ padakkhiṇaṃ karissatī’’ti puretarameva ghosanā kayirati. Taṃ sutvā ye nagarato na pakkantā, te na pakkamanti. Yepi pakkantā, tepi ‘‘puññavato sirisampattiṃ passissāmā’’ti āgacchanti. Yaṃ divasaṃ brāhmaṇo nagaraṃ anuvicarati, tadā pātova nagaravīthiyo sammajjitvā vālikaṃ okiritvā lājapañcamehi pupphehi vippakiritvā puṇṇaghaṭe ṭhapetvā kadaliyo ca dhaje ca ussāpetvā sakalanagaraṃ dhūpitavāsitaṃ karonti.

    ப்³ராஹ்மணோ பாதோவ ஸீஸங் ந்ஹாயித்வா புரேப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜித்வா வுத்தனயேனேவ ஸேதவத்தா²தீ³ஹி அத்தானங் அலங்கரித்வா பாஸாதா³ ஓருய்ஹ ரத²ங் அபி⁴ருஹதி. அத² நங் தே ப்³ராஹ்மணா ஸப்³ப³ஸேதவத்த²விலேபனமாலாலங்காரா ஸேதச்ச²த்தானி க³ஹெத்வா பரிவாரெந்தி. ததோ மஹாஜனஸ்ஸ ஸன்னிபாதத்த²ங் பட²மங்யேவ தருணதா³ரகானங் ப²லாப²லானி விகிரந்தி, தத³னந்தரங் மாஸகரூபாதீ³னி, தத³னந்தரங் கஹாபணே விகிரந்தி. மஹாஜனோ ஸன்னிபததி, உக்குட்டி²யோ சேவ சேலுக்கே²பா ச வத்தந்தி. அத² ப்³ராஹ்மணோ மங்க³லிகஸோவத்தி²காதீ³ஸு மங்க³லானி சேவ ஸுவத்தி²யோ ச கரொந்தேஸு மஹாஸம்பத்தியா நக³ரங் அனுவிசரதி. புஞ்ஞவந்தா மனுஸ்ஸா ஏகபூ⁴மிகாதி³பாஸாதே³ ஆருய்ஹ ஸுகபத்தஸதி³ஸானி வாதபானகவாடானி விவரித்வா ஓலோகெந்தி. ப்³ராஹ்மணோபி அத்தனோ யஸஸிரிஸம்பத்தியா நக³ரங் அஜ்ஜொ²த்த²ரந்தோ விய த³க்கி²ணத்³வாராபி⁴முகோ² ஹோதி. தங் ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங்.

    Brāhmaṇo pātova sīsaṃ nhāyitvā purebhattaṃ bhuñjitvā vuttanayeneva setavatthādīhi attānaṃ alaṅkaritvā pāsādā oruyha rathaṃ abhiruhati. Atha naṃ te brāhmaṇā sabbasetavatthavilepanamālālaṅkārā setacchattāni gahetvā parivārenti. Tato mahājanassa sannipātatthaṃ paṭhamaṃyeva taruṇadārakānaṃ phalāphalāni vikiranti, tadanantaraṃ māsakarūpādīni, tadanantaraṃ kahāpaṇe vikiranti. Mahājano sannipatati, ukkuṭṭhiyo ceva celukkhepā ca vattanti. Atha brāhmaṇo maṅgalikasovatthikādīsu maṅgalāni ceva suvatthiyo ca karontesu mahāsampattiyā nagaraṃ anuvicarati. Puññavantā manussā ekabhūmikādipāsāde āruyha sukapattasadisāni vātapānakavāṭāni vivaritvā olokenti. Brāhmaṇopi attano yasasirisampattiyā nagaraṃ ajjhottharanto viya dakkhiṇadvārābhimukho hoti. Taṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ.

    தமேனங் ஜனோ தி³ஸ்வாதி மஹாஜனோ தங் ரத²ங் தி³ஸ்வா. ப்³ரஹ்மந்தி ஸெட்டா²தி⁴வசனமேதங். ப்³ரஹ்மங் வத போ⁴ யானந்தி ஸெட்ட²யானஸதி³ஸங் வத போ⁴ யானந்தி அயமெத்த² அத்தோ². இமஸ்ஸேவ கோ² ஏதந்தி, ஆனந்த³, மனுஸ்ஸா நாம வண்ணபா⁴ணகானங் த⁴னங் த³த்வா அத்தனோ தா³ரிகானங் வண்ணகீ³தங் கா³யாபெந்தி ‘‘அபி⁴ரூபோ ஹோதி த³ஸ்ஸனீயோ மஹத்³த⁴னோ மஹாபோ⁴கோ³’’தி, ந ச தேன வண்ணப⁴ணனமத்தேன அபி⁴ரூபா வா ஹொந்தி மஹத்³த⁴னா வா, ஏவமேவ மஹாஜனோ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ ரத²ங் தி³ஸ்வா – ‘‘ப்³ரஹ்மங் வத போ⁴ யான’’ந்தி கிஞ்சாபி ஏவங் வண்ணங் ப⁴ணதி, ந பனேதங் யானங் வண்ணப⁴ணனமத்தேனேவ ப்³ரஹ்மயானங் நாம ஹோதி. லாமகஞ்ஹி ஏதங் ச²வங். பரமத்தே²ன பன இமஸ்ஸேவ கோ² ஏதங், ஆனந்த³, அரியஸ்ஸ அட்ட²ங்கி³கஸ்ஸ மக்³க³ஸ்ஸ அதி⁴வசனங். அயஞ்ஹி ஸப்³ப³தோ³ஸவிக³மேன ஸெட்டோ², இமினா ச அரியா நிப்³பா³னங் யந்தீதி ப்³ரஹ்மயானங் இதிபி, த⁴ம்மபூ⁴தத்தா யானத்தா ச த⁴ம்மயானங் இதிபி, அனுத்தரத்தா கிலேஸஸங்கா³மஸ்ஸ ச விஜிதத்தா அனுத்தரோ ஸங்கா³மவிஜயோ இதிபி வத்துங் வட்டதி.

    Tamenaṃ jano disvāti mahājano taṃ rathaṃ disvā. Brahmanti seṭṭhādhivacanametaṃ. Brahmaṃ vata bho yānanti seṭṭhayānasadisaṃ vata bho yānanti ayamettha attho. Imasseva kho etanti, ānanda, manussā nāma vaṇṇabhāṇakānaṃ dhanaṃ datvā attano dārikānaṃ vaṇṇagītaṃ gāyāpenti ‘‘abhirūpo hoti dassanīyo mahaddhano mahābhogo’’ti, na ca tena vaṇṇabhaṇanamattena abhirūpā vā honti mahaddhanā vā, evameva mahājano brāhmaṇassa rathaṃ disvā – ‘‘brahmaṃ vata bho yāna’’nti kiñcāpi evaṃ vaṇṇaṃ bhaṇati, na panetaṃ yānaṃ vaṇṇabhaṇanamatteneva brahmayānaṃ nāma hoti. Lāmakañhi etaṃ chavaṃ. Paramatthena pana imasseva kho etaṃ, ānanda, ariyassa aṭṭhaṅgikassa maggassa adhivacanaṃ. Ayañhi sabbadosavigamena seṭṭho, iminā ca ariyā nibbānaṃ yantīti brahmayānaṃ itipi, dhammabhūtattā yānattā ca dhammayānaṃ itipi, anuttarattā kilesasaṅgāmassa ca vijitattā anuttaro saṅgāmavijayo itipi vattuṃ vaṭṭati.

    இதா³னிஸ்ஸ நித்³தோ³ஸபா⁴வஞ்சேவ ஸங்கா³மவிஜயபா⁴வஞ்ச த³ஸ்ஸெந்தோ ராக³வினயபரியோஸானாதிஆதி³மாஹ. தத்த² ராக³ங் வினயமானா பரியோஸாபேதி பரியோஸானங் க³ச்ச²தி நிப்ப²ஜ்ஜதீதி ராக³வினயபரியோஸானா. ஏஸ நயோ ஸப்³ப³த்த².

    Idānissa niddosabhāvañceva saṅgāmavijayabhāvañca dassento rāgavinayapariyosānātiādimāha. Tattha rāgaṃ vinayamānā pariyosāpeti pariyosānaṃ gacchati nipphajjatīti rāgavinayapariyosānā. Esa nayo sabbattha.

    யஸ்ஸ ஸத்³தா⁴ ச பஞ்ஞா சாதி யஸ்ஸ அரியமக்³க³யானஸ்ஸ ஸத்³தா⁴னுஸாரிவஸேன ஸத்³தா⁴, த⁴ம்மானுஸாரிவஸேன பஞ்ஞாதி இமே த்³வே த⁴ம்மா ஸதா³ து⁴ரங் யுத்தா, தத்ரமஜ்ஜ²த்ததாயுகே³ யுத்தாதி அத்தோ². ஹிரீ ஈஸாதி அத்தனா ஸத்³தி⁴ங் அதி⁴விட்டே²ன ப³ஹித்³தா⁴ஸமுட்டா²னேன ஒத்தப்பேன ஸத்³தி⁴ங் அஜ்ஜ²த்தஸமுட்டா²னா ஹிரீ யஸ்ஸ மக்³க³ரத²ஸ்ஸ ஈஸா. மனோ யொத்தந்தி விபஸ்ஸனாசித்தஞ்ச மக்³க³சித்தஞ்ச யொத்தங். யதா² ஹி ரத²ஸ்ஸ வாகாதி³மயங் யொத்தங் கோ³ணே ஏகாப³த்³தே⁴ கரோதி ஏகஸங்க³ஹிதே, ஏவங் மக்³க³ரத²ஸ்ஸ லோகியவிபஸ்ஸனாசித்தங் அதிரேகபஞ்ஞாஸ, லோகுத்தரவிபஸ்ஸனாசித்தங் அதிரேகஸட்டி² குஸலத⁴ம்மே ஏகாப³த்³தே⁴ ஏகஸங்க³ஹே கரோதி. தேன வுத்தங் ‘‘மனோ யொத்த’’ந்தி. ஸதி ஆரக்க²ஸாரதீ²தி மக்³க³ஸம்பயுத்தா ஸதி ஆரக்க²ஸாரதி². யதா² ஹி ரத²ஸ்ஸ ஆரக்கோ² ஸாரதி² நாம யொக்³கி³யோ. து⁴ரங் வாஹேதி யோஜேதி அக்க²ங் அப்³ப⁴ஞ்ஜதி ரத²ங் பேஸேதி ரத²யுத்தகே நிப்³பி³ஸேவனே கரோதி, ஏவங் மக்³க³ரத²ஸ்ஸ ஸதி. அயஞ்ஹி ஆரக்க²பச்சுபட்டா²னா சேவ குஸலாகுஸலானஞ்ச த⁴ம்மானங் க³தியோ ஸமன்வேஸதீதி வுத்தா.

    Yassa saddhā ca paññā cāti yassa ariyamaggayānassa saddhānusārivasena saddhā, dhammānusārivasena paññāti ime dve dhammā sadā dhuraṃ yuttā, tatramajjhattatāyuge yuttāti attho. Hirī īsāti attanā saddhiṃ adhiviṭṭhena bahiddhāsamuṭṭhānena ottappena saddhiṃ ajjhattasamuṭṭhānā hirī yassa maggarathassa īsā. Mano yottanti vipassanācittañca maggacittañca yottaṃ. Yathā hi rathassa vākādimayaṃ yottaṃ goṇe ekābaddhe karoti ekasaṅgahite, evaṃ maggarathassa lokiyavipassanācittaṃ atirekapaññāsa, lokuttaravipassanācittaṃ atirekasaṭṭhi kusaladhamme ekābaddhe ekasaṅgahe karoti. Tena vuttaṃ ‘‘mano yotta’’nti. Sati ārakkhasārathīti maggasampayuttā sati ārakkhasārathi. Yathā hi rathassa ārakkho sārathi nāma yoggiyo. Dhuraṃ vāheti yojeti akkhaṃ abbhañjati rathaṃ peseti rathayuttake nibbisevane karoti, evaṃ maggarathassa sati. Ayañhi ārakkhapaccupaṭṭhānā ceva kusalākusalānañca dhammānaṃ gatiyo samanvesatīti vuttā.

    ரதோ²தி அரியஅட்ட²ங்கி³கமக்³க³ரதோ². ஸீலபரிக்கா²ரோதி சதுபாரிஸுத்³தி⁴ஸீலாலங்காரோ. ஜா²னக்கோ²தி விபஸ்ஸனாஸம்பயுத்தானங் பஞ்சன்னங் ஜா²னங்கா³னங் வஸேன ஜா²னமயஅக்கோ². சக்கவீரியோதி வீரியசக்கோ, காயிகசேதஸிகஸங்கா²தானி த்³வே வீரியானி அஸ்ஸ சக்கானீதி அத்தோ². உபெக்கா² து⁴ரஸமாதீ⁴தி து⁴ரஸ்ஸ ஸமாதி⁴, உன்னதோனதாகாரஸ்ஸ அபா⁴வேன த்³வின்னம்பி யுக³பதே³ஸானங் ஸமதாதி அத்தோ². அயஞ்ஹி தத்ரமஜ்ஜ²த்துபெக்கா² சித்துப்பாத³ஸ்ஸ லீனுத்³த⁴ச்சபா⁴வங் ஹரித்வா பயோக³மஜ்ஜ²த்தே சித்தங் ட²பேதி, தஸ்மா இமஸ்ஸ மக்³க³ரத²ஸ்ஸ ‘‘து⁴ரஸமாதீ⁴’’தி வுத்தா. அனிச்சா² பரிவாரணந்தி பா³ஹிரகரத²ஸ்ஸ ஸீஹசம்மாதீ³னி விய இமஸ்ஸாபி அரியமக்³க³ரத²ஸ்ஸ அலோப⁴ஸங்கா²தா அனிச்சா² பரிவாரணங் நாம.

    Rathoti ariyaaṭṭhaṅgikamaggaratho. Sīlaparikkhāroti catupārisuddhisīlālaṅkāro. Jhānakkhoti vipassanāsampayuttānaṃ pañcannaṃ jhānaṅgānaṃ vasena jhānamayaakkho. Cakkavīriyoti vīriyacakko, kāyikacetasikasaṅkhātāni dve vīriyāni assa cakkānīti attho. Upekkhā dhurasamādhīti dhurassa samādhi, unnatonatākārassa abhāvena dvinnampi yugapadesānaṃ samatāti attho. Ayañhi tatramajjhattupekkhā cittuppādassa līnuddhaccabhāvaṃ haritvā payogamajjhatte cittaṃ ṭhapeti, tasmā imassa maggarathassa ‘‘dhurasamādhī’’ti vuttā. Anicchā parivāraṇanti bāhirakarathassa sīhacammādīni viya imassāpi ariyamaggarathassa alobhasaṅkhātā anicchā parivāraṇaṃ nāma.

    அப்³யாபாதோ³தி மெத்தா ச மெத்தாபுப்³ப³பா⁴கோ³ ச. அவிஹிங்ஸாதி கருணா ச கருணாபுப்³ப³பா⁴கோ³ ச. விவேகோதி காயவிவேகாதி³ திவித⁴விவேகோ. யஸ்ஸ ஆவுத⁴ந்தி யஸ்ஸ அரியமக்³க³ரதே² டி²தஸ்ஸ குலபுத்தஸ்ஸ ஏதங் பஞ்சவித⁴ங் ஆவுத⁴ங். யதா² ஹி ரதே² டி²தோ பஞ்சஹி ஆவுதே⁴ஹி ஸபத்தே விஜ்ஜ²தி, ஏவங் யோகா³வசரோபி இமஸ்மிங் லோகியலோகுத்தரமக்³க³ரதே² டி²தோ மெத்தாய தோ³ஸங் விஜ்ஜ²தி, கருணாய விஹிங்ஸங் , காயவிவேகேன க³ணஸங்க³ணிகங், சித்தவிவேகேன கிலேஸஸங்க³ணிகங், உபதி⁴விவேகேன ஸப்³பா³குஸலங் விஜ்ஜ²தி. தேனஸ்ஸேதங் பஞ்சவித⁴ங் ‘‘ஆவுத⁴’’ந்தி வுத்தங். திதிக்கா²தி து³ருத்தானங் து³ராக³தானங் வசனபதா²னங் அதி⁴வாஸனக்க²ந்தி. சம்மஸன்னாஹோதி ஸன்னத்³த⁴சம்மோ. யதா² ஹி ரதே² டி²தோ ரதி²கோ படிமுக்கசம்மோ ஆக³தாக³தே ஸரே க²மதி, ந நங் தே விஜ்ஜ²ந்தி, ஏவங் அதி⁴வாஸனக்க²ந்திஸமன்னாக³தோ பி⁴க்கு² ஆக³தாக³தே வசனபதே² க²மதி, ந நங் தே விஜ்ஜ²ந்தி. தஸ்மா ‘‘திதிக்கா² சம்மஸன்னாஹோ’’தி வுத்தோ. யோக³க்கே²மாய வத்ததீதி சதூஹி யோகே³ஹி கே²மாய நிப்³பா³னாய வத்ததி, நிப்³பா³னாபி⁴முகோ² க³ச்ச²தியேவ, ந திட்ட²தி ந பி⁴ஜ்ஜதீதி அத்தோ².

    Abyāpādoti mettā ca mettāpubbabhāgo ca. Avihiṃsāti karuṇā ca karuṇāpubbabhāgo ca. Vivekoti kāyavivekādi tividhaviveko. Yassa āvudhanti yassa ariyamaggarathe ṭhitassa kulaputtassa etaṃ pañcavidhaṃ āvudhaṃ. Yathā hi rathe ṭhito pañcahi āvudhehi sapatte vijjhati, evaṃ yogāvacaropi imasmiṃ lokiyalokuttaramaggarathe ṭhito mettāya dosaṃ vijjhati, karuṇāya vihiṃsaṃ , kāyavivekena gaṇasaṅgaṇikaṃ, cittavivekena kilesasaṅgaṇikaṃ, upadhivivekena sabbākusalaṃ vijjhati. Tenassetaṃ pañcavidhaṃ ‘‘āvudha’’nti vuttaṃ. Titikkhāti duruttānaṃ durāgatānaṃ vacanapathānaṃ adhivāsanakkhanti. Cammasannāhoti sannaddhacammo. Yathā hi rathe ṭhito rathiko paṭimukkacammo āgatāgate sare khamati, na naṃ te vijjhanti, evaṃ adhivāsanakkhantisamannāgato bhikkhu āgatāgate vacanapathe khamati, na naṃ te vijjhanti. Tasmā ‘‘titikkhā cammasannāho’’ti vutto. Yogakkhemāya vattatīti catūhi yogehi khemāya nibbānāya vattati, nibbānābhimukho gacchatiyeva, na tiṭṭhati na bhijjatīti attho.

    ஏதத³த்தனி ஸம்பூ⁴தந்தி ஏதங் மக்³க³யானங் அத்தனோ புரிஸகாரங் நிஸ்ஸாய லத்³த⁴த்தா அத்தனி ஸம்பூ⁴தங் நாம ஹோதி. ப்³ரஹ்மயானங் அனுத்தரந்தி அஸதி³ஸங் ஸெட்ட²யானங். நிய்யந்தி தீ⁴ரா லோகம்ஹாதி யேஸங் ஏதங் யானங் அத்தி², தே தீ⁴ரா பண்டி³தபுரிஸா லோகம்ஹா நிய்யந்தி க³ச்ச²ந்தி. அஞ்ஞத³த்தூ²தி ஏகங்ஸேன. ஜயங் ஜயந்தி ராகா³த³யோ ஸபத்தே ஜினந்தா ஜினந்தா.

    Etadattani sambhūtanti etaṃ maggayānaṃ attano purisakāraṃ nissāya laddhattā attani sambhūtaṃ nāma hoti. Brahmayānaṃ anuttaranti asadisaṃ seṭṭhayānaṃ. Niyyanti dhīrā lokamhāti yesaṃ etaṃ yānaṃ atthi, te dhīrā paṇḍitapurisā lokamhā niyyanti gacchanti. Aññadatthūti ekaṃsena. Jayaṃ jayanti rāgādayo sapatte jinantā jinantā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 4. ஜாணுஸ்ஸோணிப்³ராஹ்மணஸுத்தங் • 4. Jāṇussoṇibrāhmaṇasuttaṃ

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 4. ஜாணுஸ்ஸோணிப்³ராஹ்மணஸுத்தவண்ணனா • 4. Jāṇussoṇibrāhmaṇasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact