Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    5. ஜராவக்³கோ³

    5. Jarāvaggo

    1. ஜராத⁴ம்மஸுத்தங்

    1. Jarādhammasuttaṃ

    511. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி புப்³பா³ராமே மிகா³ரமாதுபாஸாதே³. தேன கோ² பன ஸமயேன ப⁴க³வா ஸாயன்ஹஸமயங் படிஸல்லானா வுட்டி²தோ பச்சா²தபே நிஸின்னோ ஹோதி பிட்டி²ங் ஓதாபயமானோ.

    511. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati pubbārāme migāramātupāsāde. Tena kho pana samayena bhagavā sāyanhasamayaṃ paṭisallānā vuṭṭhito pacchātape nisinno hoti piṭṭhiṃ otāpayamāno.

    அத² கோ² ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ப⁴க³வதோ க³த்தானி பாணினா அனோமஜ்ஜந்தோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘அச்ச²ரியங், ப⁴ந்தே , அப்³பு⁴தங், ப⁴ந்தே! ந சேவங் தா³னி, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வதோ தாவ பரிஸுத்³தோ⁴ ச²விவண்ணோ பரியோதா³தோ, ஸிதி²லானி ச க³த்தானி ஸப்³பா³னி வலியஜாதானி, புரதோ பப்³பா⁴ரோ ச காயோ, தி³ஸ்ஸதி ச இந்த்³ரியானங் அஞ்ஞத²த்தங் – சக்கு²ந்த்³ரியஸ்ஸ ஸோதிந்த்³ரியஸ்ஸ கா⁴னிந்த்³ரியஸ்ஸ ஜிவ்ஹிந்த்³ரியஸ்ஸ காயிந்த்³ரியஸ்ஸா’’தி.

    Atha kho āyasmā ānando yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā bhagavato gattāni pāṇinā anomajjanto bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘acchariyaṃ, bhante , abbhutaṃ, bhante! Na cevaṃ dāni, bhante, bhagavato tāva parisuddho chavivaṇṇo pariyodāto, sithilāni ca gattāni sabbāni valiyajātāni, purato pabbhāro ca kāyo, dissati ca indriyānaṃ aññathattaṃ – cakkhundriyassa sotindriyassa ghānindriyassa jivhindriyassa kāyindriyassā’’ti.

    ‘‘ஏவஞ்ஹேதங் , ஆனந்த³, ஹோதி – ஜராத⁴ம்மோ யொப்³ப³ஞ்ஞே, ப்³யாதி⁴த⁴ம்மோ ஆரொக்³யே, மரணத⁴ம்மோ ஜீவிதே. ந சேவ தாவ பரிஸுத்³தோ⁴ ஹோதி ச²விவண்ணோ பரியோதா³தோ, ஸிதி²லானி ச ஹொந்தி க³த்தானி ஸப்³பா³னி வலியஜாதானி, புரதோ பப்³பா⁴ரோ ச காயோ, தி³ஸ்ஸதி ச இந்த்³ரியானங் அஞ்ஞத²த்தங் – சக்கு²ந்த்³ரியஸ்ஸ ஸோதிந்த்³ரியஸ்ஸ கா⁴னிந்த்³ரியஸ்ஸ ஜிவ்ஹிந்த்³ரியஸ்ஸ காயிந்த்³ரியஸ்ஸா’’தி.

    ‘‘Evañhetaṃ , ānanda, hoti – jarādhammo yobbaññe, byādhidhammo ārogye, maraṇadhammo jīvite. Na ceva tāva parisuddho hoti chavivaṇṇo pariyodāto, sithilāni ca honti gattāni sabbāni valiyajātāni, purato pabbhāro ca kāyo, dissati ca indriyānaṃ aññathattaṃ – cakkhundriyassa sotindriyassa ghānindriyassa jivhindriyassa kāyindriyassā’’ti.

    ‘‘இத³மவோச ப⁴க³வா. இத³ங் வத்வா ச ஸுக³தோ அதா²பரங் ஏதத³வோச ஸத்தா² –

    ‘‘Idamavoca bhagavā. Idaṃ vatvā ca sugato athāparaṃ etadavoca satthā –

    ‘‘தீ⁴ தங் ஜம்மி ஜரே அத்து², து³ப்³ப³ண்ணகரணீ ஜரே;

    ‘‘Dhī taṃ jammi jare atthu, dubbaṇṇakaraṇī jare;

    தாவ மனோரமங் பி³ம்ப³ங், ஜராய அபி⁴மத்³தி³தங்.

    Tāva manoramaṃ bimbaṃ, jarāya abhimadditaṃ.

    ‘‘யோபி வஸ்ஸஸதங் ஜீவே, ஸோபி மச்சுபராயணோ 1;

    ‘‘Yopi vassasataṃ jīve, sopi maccuparāyaṇo 2;

    ந கிஞ்சி பரிவஜ்ஜேதி, ஸப்³ப³மேவாபி⁴மத்³த³தீ’’தி. பட²மங்;

    Na kiñci parivajjeti, sabbamevābhimaddatī’’ti. paṭhamaṃ;







    Footnotes:
    1. ஸப்³பே³ மச்சுபராயனா (ஸ்யா॰ கங்॰ க॰)
    2. sabbe maccuparāyanā (syā. kaṃ. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 1. ஜராத⁴ம்மஸுத்தவண்ணனா • 1. Jarādhammasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 1. ஜராத⁴ம்மஸுத்தவண்ணனா • 1. Jarādhammasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact