Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi |
7. ஸத்தமவக்³கோ³
7. Sattamavaggo
(70) 8. ஜராமரணங் விபாகோதிகதா²
(70) 8. Jarāmaraṇaṃ vipākotikathā
495. ஜராமரணங் விபாகோதி? ஆமந்தா. ஸுக²வேத³னியங் து³க்க²வேத³னியங் அது³க்க²மஸுக²வேத³னியங், ஸுகா²ய வேத³னாய ஸம்பயுத்தங், து³க்கா²ய வேத³னாய ஸம்பயுத்தங், அது³க்க²மஸுகா²ய வேத³னாய ஸம்பயுத்தங், ப²ஸ்ஸேன ஸம்பயுத்தங், வேத³னாய ஸம்பயுத்தங், ஸஞ்ஞாய ஸம்பயுத்தங், சேதனாய ஸம்பயுத்தங், சித்தேன ஸம்பயுத்தங், ஸாரம்மணங்; அத்தி² தஸ்ஸ ஆவட்டனா ஆபோ⁴கோ³ ஸமன்னாஹாரோ மனஸிகாரோ சேதனா பத்த²னா பணிதீ⁴தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… நனு ந ஸுக²வேத³னியங் ந து³க்க²வேத³னியங்…பே॰… அனாரம்மணங்; நத்தி² தஸ்ஸ ஆவட்டனா…பே॰… பணிதீ⁴தி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி ந ஸுக²வேத³னியங் ந து³க்க²வேத³னியங்…பே॰… அனாரம்மணங்; நத்தி² தஸ்ஸ ஆவட்டனா …பே॰… பணிதி⁴, நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘ஜராமரணங் விபாகோ’’தி.
495. Jarāmaraṇaṃ vipākoti? Āmantā. Sukhavedaniyaṃ dukkhavedaniyaṃ adukkhamasukhavedaniyaṃ, sukhāya vedanāya sampayuttaṃ, dukkhāya vedanāya sampayuttaṃ, adukkhamasukhāya vedanāya sampayuttaṃ, phassena sampayuttaṃ, vedanāya sampayuttaṃ, saññāya sampayuttaṃ, cetanāya sampayuttaṃ, cittena sampayuttaṃ, sārammaṇaṃ; atthi tassa āvaṭṭanā ābhogo samannāhāro manasikāro cetanā patthanā paṇidhīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu na sukhavedaniyaṃ na dukkhavedaniyaṃ…pe… anārammaṇaṃ; natthi tassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Āmantā. Hañci na sukhavedaniyaṃ na dukkhavedaniyaṃ…pe… anārammaṇaṃ; natthi tassa āvaṭṭanā …pe… paṇidhi, no ca vata re vattabbe – ‘‘jarāmaraṇaṃ vipāko’’ti.
ப²ஸ்ஸோ விபாகோ, ப²ஸ்ஸோ ஸுக²வேத³னியோ து³க்க²வேத³னியோ…பே॰… ஸாரம்மணோ; அத்தி² தஸ்ஸ ஆவட்டனா…பே॰… பணிதீ⁴தி? ஆமந்தா. ஜராமரணங் விபாகோ, ஜராமரணங் ஸுக²வேத³னியங் து³க்க²வேத³னியங்…பே॰… ஸாரம்மணங்; அத்தி² தஸ்ஸ ஆவட்டனா…பே॰… பணிதீ⁴தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….
Phasso vipāko, phasso sukhavedaniyo dukkhavedaniyo…pe… sārammaṇo; atthi tassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Āmantā. Jarāmaraṇaṃ vipāko, jarāmaraṇaṃ sukhavedaniyaṃ dukkhavedaniyaṃ…pe… sārammaṇaṃ; atthi tassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
ஜராமரணங் விபாகோ, ஜராமரணங் ந ஸுக²வேத³னியங் ந து³க்க²வேத³னியங்…பே॰… அனாரம்மணங்; நத்தி² தஸ்ஸ ஆவட்டனா…பே॰… பணிதீ⁴தி? ஆமந்தா. ப²ஸ்ஸோ விபாகோ, ப²ஸ்ஸோ ந ஸுக²வேத³னியோ ந து³க்க²வேத³னியோ…பே॰… அனாரம்மணோ; நத்தி² தஸ்ஸ ஆவட்டனா…பே॰… பணிதீ⁴தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….
Jarāmaraṇaṃ vipāko, jarāmaraṇaṃ na sukhavedaniyaṃ na dukkhavedaniyaṃ…pe… anārammaṇaṃ; natthi tassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Āmantā. Phasso vipāko, phasso na sukhavedaniyo na dukkhavedaniyo…pe… anārammaṇo; natthi tassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
496. அகுஸலானங் த⁴ம்மானங் ஜராமரணங், அகுஸலானங் த⁴ம்மானங் விபாகோதி? ஆமந்தா. குஸலானங் த⁴ம்மானங் ஜராமரணங், குஸலானங் த⁴ம்மானங் விபாகோதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….
496. Akusalānaṃ dhammānaṃ jarāmaraṇaṃ, akusalānaṃ dhammānaṃ vipākoti? Āmantā. Kusalānaṃ dhammānaṃ jarāmaraṇaṃ, kusalānaṃ dhammānaṃ vipākoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
குஸலானங் த⁴ம்மானங் ஜராமரணங், ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘குஸலானங் த⁴ம்மானங் விபாகோ’’தி? ஆமந்தா. அகுஸலானங் த⁴ம்மானங் ஜராமரணங், ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘அகுஸலானங் த⁴ம்மானங் விபாகோ’’தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….
Kusalānaṃ dhammānaṃ jarāmaraṇaṃ, na vattabbaṃ – ‘‘kusalānaṃ dhammānaṃ vipāko’’ti? Āmantā. Akusalānaṃ dhammānaṃ jarāmaraṇaṃ, na vattabbaṃ – ‘‘akusalānaṃ dhammānaṃ vipāko’’ti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
குஸலானங் த⁴ம்மானங் ஜராமரணங், அகுஸலானங் த⁴ம்மானங் விபாகோதி? ஆமந்தா. அகுஸலானங் த⁴ம்மானங் ஜராமரணங், குஸலானங் த⁴ம்மானங் விபாகோதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….
Kusalānaṃ dhammānaṃ jarāmaraṇaṃ, akusalānaṃ dhammānaṃ vipākoti? Āmantā. Akusalānaṃ dhammānaṃ jarāmaraṇaṃ, kusalānaṃ dhammānaṃ vipākoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
அகுஸலானங் த⁴ம்மானங் ஜராமரணங், ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘குஸலானங் த⁴ம்மானங் விபாகோ’’தி? ஆமந்தா. குஸலானங் த⁴ம்மானங் ஜராமரணங், ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘அகுஸலானங் த⁴ம்மானங் விபாகோ’’தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….
Akusalānaṃ dhammānaṃ jarāmaraṇaṃ, na vattabbaṃ – ‘‘kusalānaṃ dhammānaṃ vipāko’’ti? Āmantā. Kusalānaṃ dhammānaṃ jarāmaraṇaṃ, na vattabbaṃ – ‘‘akusalānaṃ dhammānaṃ vipāko’’ti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
குஸலானஞ்ச அகுஸலானஞ்ச த⁴ம்மானங் ஜராமரணங், அகுஸலானங் த⁴ம்மானங் விபாகோதி? ஆமந்தா. குஸலானஞ்ச அகுஸலானஞ்ச த⁴ம்மானங் ஜராமரணங், குஸலானங் த⁴ம்மானங் விபாகோதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….
Kusalānañca akusalānañca dhammānaṃ jarāmaraṇaṃ, akusalānaṃ dhammānaṃ vipākoti? Āmantā. Kusalānañca akusalānañca dhammānaṃ jarāmaraṇaṃ, kusalānaṃ dhammānaṃ vipākoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
குஸலானஞ்ச அகுஸலானஞ்ச த⁴ம்மானங் ஜராமரணங், ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘குஸலானங் த⁴ம்மானங் விபாகோ’’தி? ஆமந்தா. குஸலானஞ்ச அகுஸலானஞ்ச த⁴ம்மானங் ஜராமரணங், ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘அகுஸலானங் த⁴ம்மானங் விபாகோ’’தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….
Kusalānañca akusalānañca dhammānaṃ jarāmaraṇaṃ, na vattabbaṃ – ‘‘kusalānaṃ dhammānaṃ vipāko’’ti? Āmantā. Kusalānañca akusalānañca dhammānaṃ jarāmaraṇaṃ, na vattabbaṃ – ‘‘akusalānaṃ dhammānaṃ vipāko’’ti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
497. ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘ஜராமரணங் விபாகோ’’தி? ஆமந்தா. நனு அத்தி² து³ப்³ப³ண்ணஸங்வத்தனியங் கம்மங் அப்பாயுகஸங்வத்தனியங் கம்மந்தி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி அத்தி² து³ப்³ப³ண்ணஸங்வத்தனியங் கம்மங் அப்பாயுகஸங்வத்தனியங் கம்மங், தேன வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘ஜராமரணங் விபாகோ’’தி.
497. Na vattabbaṃ – ‘‘jarāmaraṇaṃ vipāko’’ti? Āmantā. Nanu atthi dubbaṇṇasaṃvattaniyaṃ kammaṃ appāyukasaṃvattaniyaṃ kammanti? Āmantā. Hañci atthi dubbaṇṇasaṃvattaniyaṃ kammaṃ appāyukasaṃvattaniyaṃ kammaṃ, tena vata re vattabbe – ‘‘jarāmaraṇaṃ vipāko’’ti.
ஜராமரணங் விபாகோதிகதா² நிட்டி²தா.
Jarāmaraṇaṃ vipākotikathā niṭṭhitā.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 8. ஜராமரணங் விபாகோதிகதா²வண்ணனா • 8. Jarāmaraṇaṃ vipākotikathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 8. ஜராமரணங்விபாகோதிகதா²வண்ணனா • 8. Jarāmaraṇaṃvipākotikathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / 8. ஜராமரணங்விபாகோதிகதா²வண்ணனா • 8. Jarāmaraṇaṃvipākotikathāvaṇṇanā