Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹானித்³தே³ஸ-அட்ட²கதா² • Mahāniddesa-aṭṭhakathā

    6. ஜராஸுத்தனித்³தே³ஸவண்ணனா

    6. Jarāsuttaniddesavaṇṇanā

    39. ச²ட்டே² ஜராஸுத்தே அப்பங் வத ஜீவிதங் இத³ந்தி இத³ங் வத மனுஸ்ஸானங் ஜீவிதங் அப்பகங் பரித்தங் டி²திபரித்ததாய ஸரஸபரித்ததாயாதி கு³ஹட்ட²கஸுத்தேபி வுத்தனயமேதங். ஓரங் வஸ்ஸஸதாபி மிய்யதீதி வஸ்ஸஸதா ஓரங் கலலாதி³காலேபி மிய்யதி. அதிச்சாதி வஸ்ஸஸதங் அதிக்கமித்வா. ஜரஸாபி மிய்யதீதி ஜராய மிய்யதி. இதோ பரங் கு³ஹட்ட²கஸுத்தவண்ணனாய வுத்தனயேனேவ க³ஹேதப்³ப³ங்.

    39. Chaṭṭhe jarāsutte appaṃ vata jīvitaṃ idanti idaṃ vata manussānaṃ jīvitaṃ appakaṃ parittaṃ ṭhitiparittatāya sarasaparittatāyāti guhaṭṭhakasuttepi vuttanayametaṃ. Oraṃ vassasatāpi miyyatīti vassasatā oraṃ kalalādikālepi miyyati. Aticcāti vassasataṃ atikkamitvā. Jarasāpi miyyatīti jarāya miyyati. Ito paraṃ guhaṭṭhakasuttavaṇṇanāya vuttanayeneva gahetabbaṃ.

    அப்பந்தி மந்த³ங். க³மனீயோ ஸம்பராயோதி பரலோகோ க³ந்தப்³போ³. கலலகாலேபீதி எத்த² கலலகாலங் நாம படிஸந்தி⁴க்க²ணே தீஹி ஜாதிஉண்ணங்ஸூஹி கதஸுத்தக்³கே³ டி²ததேலபி³ந்து³ப்பமாணங் அச்ச²ங் விப்பஸன்னகலலங் ஹோதி. யங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் –

    Appanti mandaṃ. Gamanīyo samparāyoti paraloko gantabbo. Kalalakālepīti ettha kalalakālaṃ nāma paṭisandhikkhaṇe tīhi jātiuṇṇaṃsūhi katasuttagge ṭhitatelabinduppamāṇaṃ acchaṃ vippasannakalalaṃ hoti. Yaṃ sandhāya vuttaṃ –

    ‘‘திலதேலஸ்ஸ யதா² பி³ந்து³, ஸப்பிமண்டோ³ அனாவிலோ;

    ‘‘Tilatelassa yathā bindu, sappimaṇḍo anāvilo;

    ஏவங் வண்ணப்படிபா⁴க³ங், கலலங் ஸம்பவுச்சதீ’’தி. (ஸங்॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.1.235; விப⁴॰ அட்ட²॰ 26 பகிண்ணககதா²);

    Evaṃ vaṇṇappaṭibhāgaṃ, kalalaṃ sampavuccatī’’ti. (saṃ. ni. aṭṭha. 1.1.235; vibha. aṭṭha. 26 pakiṇṇakakathā);

    தஸ்மிங் கலலகாலேபி. சவதீதி ஜீவிதங் க³ளதி. மரதீதி ஜீவிதவியோக³ங் ஆபஜ்ஜதி. அந்தரதா⁴யதீதி அத³ஸ்ஸனங் பாபுணாதி. விப்பலுஜ்ஜதீதி சி²ஜ்ஜதி. ‘‘அண்ட³ஜயோனியா சவதி. ஜலாபு³ஜயோனியா மரதி. ஸங்ஸேத³ஜயோனியா அந்தரதா⁴யதி. ஓபபாதிகயோனியா விப்பலுஜ்ஜதீ’’தி ஏவமேகே வண்ணயந்தி. அப்³பு³த³காலேபீதி அப்³பு³த³ங் நாம கலலதோ ஸத்தாஹச்சயேன மங்ஸதோ⁴வனஉத³கவண்ணங் ஹோதி, கலலந்தி நாமங் அந்தரதா⁴யதி. வுத்தம்பி சேதங் –

    Tasmiṃ kalalakālepi. Cavatīti jīvitaṃ gaḷati. Maratīti jīvitaviyogaṃ āpajjati. Antaradhāyatīti adassanaṃ pāpuṇāti. Vippalujjatīti chijjati. ‘‘Aṇḍajayoniyā cavati. Jalābujayoniyā marati. Saṃsedajayoniyā antaradhāyati. Opapātikayoniyā vippalujjatī’’ti evameke vaṇṇayanti. Abbudakālepīti abbudaṃ nāma kalalato sattāhaccayena maṃsadhovanaudakavaṇṇaṃ hoti, kalalanti nāmaṃ antaradhāyati. Vuttampi cetaṃ –

    ‘‘ஸத்தாஹங் கலலங் ஹோதி, பரிபக்கங் ஸமூஹதங்;

    ‘‘Sattāhaṃ kalalaṃ hoti, paripakkaṃ samūhataṃ;

    விவட்டமானங் தப்³பா⁴வங், அப்³பு³த³ங் நாம ஜாயதீ’’தி. (ஸங்॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.1.235);

    Vivaṭṭamānaṃ tabbhāvaṃ, abbudaṃ nāma jāyatī’’ti. (saṃ. ni. aṭṭha. 1.1.235);

    தஸ்மிங் அப்³பு³த³காலேபி. பேஸிகாலேபீதி தஸ்மாபி அப்³பு³தா³ ஸத்தாஹச்சயேன விலீனதிபுஸதி³ஸா பேஸி நாம ஸஞ்ஜாயதி. ஸா மரிசபா²ணிதேன தீ³பேதப்³பா³. கா³மதா³ரிகா ஹி ஸுபக்கானி மரிசானி க³ஹெத்வா ஸாடகந்தே ப⁴ண்டி³கங் கத்வா பீளெத்வா மண்ட³ங் ஆதா³ய கபாலே பக்கி²பித்வா ஆதபே ட²பெந்தி, தங் ஸுக்க²மானங் ஸப்³ப³பா⁴கே³ஹி முச்சதி. ஏவரூபா பேஸி ஹோதி, அப்³பு³த³ந்தி நாமங் அந்தரதா⁴யதி. வுத்தம்பி சேதங் –

    Tasmiṃ abbudakālepi. Pesikālepīti tasmāpi abbudā sattāhaccayena vilīnatipusadisā pesi nāma sañjāyati. Sā maricaphāṇitena dīpetabbā. Gāmadārikā hi supakkāni maricāni gahetvā sāṭakante bhaṇḍikaṃ katvā pīḷetvā maṇḍaṃ ādāya kapāle pakkhipitvā ātape ṭhapenti, taṃ sukkhamānaṃ sabbabhāgehi muccati. Evarūpā pesi hoti, abbudanti nāmaṃ antaradhāyati. Vuttampi cetaṃ –

    ‘‘ஸத்தாஹங் அப்³பு³த³ங் ஹோதி, பரிபக்கங் ஸமூஹதங்;

    ‘‘Sattāhaṃ abbudaṃ hoti, paripakkaṃ samūhataṃ;

    விவட்டமானங் தப்³பா⁴வங், பேஸி நாம பஜாயதீ’’தி. (ஸங்॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.1.235);

    Vivaṭṭamānaṃ tabbhāvaṃ, pesi nāma pajāyatī’’ti. (saṃ. ni. aṭṭha. 1.1.235);

    தஸ்மிங் பேஸிகாலேபி. க⁴னகாலேபீதி ததோபி பேஸிதோ ஸத்தாஹச்சயேன குக்குடண்ட³ஸண்டா²னோ க⁴னோ நாம மங்ஸபிண்டோ³ நிப்³ப³த்ததி, பேஸீதி நாமங் அந்தரதா⁴யதி. வுத்தம்பி சேதங் –

    Tasmiṃ pesikālepi. Ghanakālepīti tatopi pesito sattāhaccayena kukkuṭaṇḍasaṇṭhāno ghano nāma maṃsapiṇḍo nibbattati, pesīti nāmaṃ antaradhāyati. Vuttampi cetaṃ –

    ‘‘ஸத்தாஹங் பேஸி ப⁴வதி, பரிபக்கங் ஸமூஹதங்;

    ‘‘Sattāhaṃ pesi bhavati, paripakkaṃ samūhataṃ;

    விவட்டமானங் தப்³பா⁴வங், க⁴னோதி நாம ஜாயதி.

    Vivaṭṭamānaṃ tabbhāvaṃ, ghanoti nāma jāyati.

    ‘‘யதா² குக்குடியா அண்ட³ங், ஸமந்தா பரிமண்ட³லங்;

    ‘‘Yathā kukkuṭiyā aṇḍaṃ, samantā parimaṇḍalaṃ;

    ஏவங் க⁴னஸ்ஸ ஸண்டா²னங், நிப்³ப³த்தங் கம்மபச்சயா’’தி. (ஸங்॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.1.235);

    Evaṃ ghanassa saṇṭhānaṃ, nibbattaṃ kammapaccayā’’ti. (saṃ. ni. aṭṭha. 1.1.235);

    தஸ்மிங் க⁴னகாலேபி. பஸாக²காலேபீதி பஞ்சமே ஸத்தாஹே த்³வின்னங் த்³வின்னங் ஹத்த²பாதா³னங் ஸீஸஸ்ஸ சத்தா²ய பஞ்ச பீளகா ஜாயந்தி, யங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் – ‘‘பஞ்சமே, பி⁴க்க²வே, ஸத்தாஹே பஞ்ச பீளகா ஸண்ட²ஹந்தி கம்மதோ’’தி. தஸ்மிங் பஸாக²காலேபி. ததோ பரங் ச²ட்ட²ஸத்தமாதீ³னி ஸத்தாஹானி அதிக்கம்ம தே³ஸனங் ஸங்கி²பித்வா த்³வாசத்தாலீஸஸத்தாஹே பரிணதகாலே கேஸலோமனகா²தீ³னங் உப்பத்திகாலஞ்ச. தஸ்ஸ ச நாபி⁴தோ உட்டி²தோ நாளோ மாது உத³ரபடலேன ஏகாப³த்³தோ⁴ ஹோதி, ஸோ உப்பலத³ண்ட³கோ விய சி²த்³தோ³, தேன ஆஹாரரஸோ ஸங்ஸரித்வா ஆஹாரஸமுட்டா²னரூபங் ஸமுட்டா²பேதி. ஏவங் ஸோ த³ஸமாஸே யாபேதி, தங் ஸப்³ப³ங் அவத்வா ‘‘ஸூதிக⁴ரே’’தி ஆஹ. யங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் –

    Tasmiṃ ghanakālepi. Pasākhakālepīti pañcame sattāhe dvinnaṃ dvinnaṃ hatthapādānaṃ sīsassa catthāya pañca pīḷakā jāyanti, yaṃ sandhāya vuttaṃ – ‘‘pañcame, bhikkhave, sattāhe pañca pīḷakā saṇṭhahanti kammato’’ti. Tasmiṃ pasākhakālepi. Tato paraṃ chaṭṭhasattamādīni sattāhāni atikkamma desanaṃ saṅkhipitvā dvācattālīsasattāhe pariṇatakāle kesalomanakhādīnaṃ uppattikālañca. Tassa ca nābhito uṭṭhito nāḷo mātu udarapaṭalena ekābaddho hoti, so uppaladaṇḍako viya chiddo, tena āhāraraso saṃsaritvā āhārasamuṭṭhānarūpaṃ samuṭṭhāpeti. Evaṃ so dasamāse yāpeti, taṃ sabbaṃ avatvā ‘‘sūtighare’’ti āha. Yaṃ sandhāya vuttaṃ –

    ‘‘கேஸா லோமா நகா²னி ச’’;

    ‘‘Kesā lomā nakhāni ca’’;

    ‘‘யஞ்சஸ்ஸ பு⁴ஞ்ஜதீ மாதா, அன்னங் பானஞ்ச போ⁴ஜனங்;

    ‘‘Yañcassa bhuñjatī mātā, annaṃ pānañca bhojanaṃ;

    தேன ஸோ தத்த² யாபேதி, மாதுகுச்சி²க³தோ நரோ’’தி. (ஸங்॰ நி॰ 1.235; கதா²॰ 692);

    Tena so tattha yāpeti, mātukucchigato naro’’ti. (saṃ. ni. 1.235; kathā. 692);

    தத்த² ஸூதிக⁴ரேதி ஸூதிகக⁴ரே, விஜாயனக⁴ரேதி அத்தோ². ‘‘ஸூதிகாக⁴ரே’’தி வா பாடோ², ஸூதிகாயாதி பத³ச்சே²தோ³. அத்³த⁴மாஸிகோபீதி ஜாததி³வஸதோ பட்டா²ய அத்³த⁴மாஸோ ஏதஸ்ஸ அத்தீ²தி அத்³த⁴மாஸிகோ. த்³வேமாஸிகாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. ஜாததி³வஸதோ பட்டா²ய ஏகங் ஸங்வச்ச²ரங் ஏதஸ்ஸ அத்தீ²தி ஸங்வச்ச²ரிகோ. உபரி த்³வேவஸ்ஸிகாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ.

    Tattha sūtighareti sūtikaghare, vijāyanaghareti attho. ‘‘Sūtikāghare’’ti vā pāṭho, sūtikāyāti padacchedo. Addhamāsikopīti jātadivasato paṭṭhāya addhamāso etassa atthīti addhamāsiko. Dvemāsikādīsupi eseva nayo. Jātadivasato paṭṭhāya ekaṃ saṃvaccharaṃ etassa atthīti saṃvacchariko. Upari dvevassikādīsupi eseva nayo.

    யதா³ ஜிண்ணோ ஹோதீதி யஸ்மிங் காலே ஜராஜிண்ணோ ப⁴வதி ஜஜ்ஜரீபூ⁴தோ. வுத்³தோ⁴தி வயோவுத்³தோ⁴. மஹல்லகோதி ஜாதிமஹல்லகோ. அத்³த⁴க³தோதி தயோ அத்³தே⁴ அதிக்கந்தோ. வயோஅனுப்பத்தோதி ததியங் வயங் அனுப்பத்தோ. க²ண்ட³த³ந்தோதி அந்தரந்தரா பதிதா த³ந்தா பா²லிதா ச ஜரானுபா⁴வேன க²ண்டா³ த³ந்தா ஜாதா அஸ்ஸாதி க²ண்ட³த³ந்தோ. பலிதகேஸோதி பண்ட³ரகேஸோ. விலூனந்தி லுஞ்சித்வா க³ஹிதகேஸா விய க²ல்லாடஸீஸோ . க²லிதஸிரோதி மஹாக²ல்லாடஸீஸோ. வலினந்தி ஸஞ்ஜாதவலி. திலகாஹதக³த்தோதி ஸேததிலககாளதிலகேஹி விகிண்ணஸரீரோ. பொ⁴க்³கோ³தி ப⁴க்³கோ³, இமினாபிஸ்ஸ வங்கபா⁴வங் தீ³பேதி. த³ண்ட³பராயணோதி த³ண்ட³படிஸ்ஸரணோ த³ண்ட³து³தியோ. ஸோ ஜராயபீதி ஸோ புக்³க³லோ ஜராயபி அபி⁴பூ⁴தோ மரதி. நத்தி² மரணம்ஹா மொக்கோ²தி மரணதோ முஞ்சனுபாயோ நத்தி² நுபலப்³ப⁴தி.

    Yadā jiṇṇo hotīti yasmiṃ kāle jarājiṇṇo bhavati jajjarībhūto. Vuddhoti vayovuddho. Mahallakoti jātimahallako. Addhagatoti tayo addhe atikkanto. Vayoanuppattoti tatiyaṃ vayaṃ anuppatto. Khaṇḍadantoti antarantarā patitā dantā phālitā ca jarānubhāvena khaṇḍā dantā jātā assāti khaṇḍadanto. Palitakesoti paṇḍarakeso. Vilūnanti luñcitvā gahitakesā viya khallāṭasīso . Khalitasiroti mahākhallāṭasīso. Valinanti sañjātavali. Tilakāhatagattoti setatilakakāḷatilakehi vikiṇṇasarīro. Bhoggoti bhaggo, imināpissa vaṅkabhāvaṃ dīpeti. Daṇḍaparāyaṇoti daṇḍapaṭissaraṇo daṇḍadutiyo. So jarāyapīti so puggalo jarāyapi abhibhūto marati. Natthi maraṇamhā mokkhoti maraṇato muñcanupāyo natthi nupalabbhati.

    ப²லானமிவ பக்கானங், பாதோ பதனதோ ப⁴யந்தி பரிபாகக³தானங் ஸிதி²லவண்டானங் பனஸப²லாதி³பக்கானங் பச்சூஸகாலே அவஸ்ஸங் பதிஸ்ஸந்தீதி ப²லஸாமிகானங் பா⁴யமானானங் விய. ஏவங் ஜாதான மச்சானங், நிச்சங் மரணதோ ப⁴யந்தி ஏவமேவ உப்பன்னானங் ஸத்தானங் மச்சுஸங்கா²தமரணதோ ஸததங் காலங் ப⁴யங்.

    Phalānamiva pakkānaṃ, pāto patanato bhayanti paripākagatānaṃ sithilavaṇṭānaṃ panasaphalādipakkānaṃ paccūsakāle avassaṃ patissantīti phalasāmikānaṃ bhāyamānānaṃ viya. Evaṃ jātāna maccānaṃ, niccaṃ maraṇato bhayanti evameva uppannānaṃ sattānaṃ maccusaṅkhātamaraṇato satataṃ kālaṃ bhayaṃ.

    யதா²பி கும்ப⁴காரஸ்ஸாதி யதா² நாம மத்திகாபா⁴ஜனங் கரொந்தஸ்ஸ. கதங் மத்திகபா⁴ஜனந்தி (ஸு॰ நி॰ 582) தேன நிட்டா²பிதபா⁴ஜனங். ஸப்³ப³ங் பே⁴த³னபரியந்தந்தி பக்காபக்கங் ஸப்³ப³ங் பே⁴த³னங் பி⁴ஜ்ஜபரியந்தங் அவஸானங் அஸ்ஸாதி பே⁴த³னபரியந்தங். ஏவங் மச்சான ஜீவிதந்தி ஏவமேவ ஸத்தானங் ஆயுஸங்கா²ரங்.

    Yathāpikumbhakārassāti yathā nāma mattikābhājanaṃ karontassa. Kataṃ mattikabhājananti (su. ni. 582) tena niṭṭhāpitabhājanaṃ. Sabbaṃ bhedanapariyantanti pakkāpakkaṃ sabbaṃ bhedanaṃ bhijjapariyantaṃ avasānaṃ assāti bhedanapariyantaṃ. Evaṃ maccāna jīvitanti evameva sattānaṃ āyusaṅkhāraṃ.

    த³ஹரா ச மஹந்தா சாதி தருணா ச மஹல்லகா ச. யே பா³லா யே ச பண்டி³தாதி யே ச அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸாயத்தா ஜீவிதா பா³லா யே ச பண்டி³ச்சேன ஸமன்னாக³தா பு³த்³தா⁴த³யோ. ஸப்³பே³ மச்சுவஸங் யந்தீதி ஏதே வுத்தப்பகாரா த³ஹராத³யோ ஸப்³பே³ மச்சுனோ இஸ்ஸரியங் உபக³ச்ச²ந்தி.

    Daharāca mahantā cāti taruṇā ca mahallakā ca. Ye bālā ye ca paṇḍitāti ye ca assāsapassāsāyattā jīvitā bālā ye ca paṇḍiccena samannāgatā buddhādayo. Sabbe maccuvasaṃ yantīti ete vuttappakārā daharādayo sabbe maccuno issariyaṃ upagacchanti.

    தேஸங் மச்சுபரேதானந்தி ஏதேஸங் மச்சுனா பரிவாரிதானங். க³ச்ச²தங் பரலோகதோதி இதோ மனுஸ்ஸலோகதோ பரலோகங் க³ச்ச²ந்தானங். ந பிதா தாயதே புத்தந்தி பிதா புத்தங் ந ரக்க²தி. ஞாதீ வா பன ஞாதகேதி மாதாபிதிபக்கி²கா ஞாதீ வா தேயேவ ஞாதகே ரக்கி²துங் ந ஸக்கொந்தி.

    Tesaṃ maccuparetānanti etesaṃ maccunā parivāritānaṃ. Gacchataṃ paralokatoti ito manussalokato paralokaṃ gacchantānaṃ. Na pitā tāyate puttanti pitā puttaṃ na rakkhati. Ñātī vā pana ñātaketi mātāpitipakkhikā ñātī vā teyeva ñātake rakkhituṃ na sakkonti.

    பெக்க²தஞ்ஞேவ ஞாதீனந்தி வுத்தவிதா⁴னங்யேவ ஞாதீனங் பெக்க²ந்தானங்யேவ ஓலோகெந்தானங்யேவ. பஸ்ஸ லாலப்பதங் புதூ²தி பஸ்ஸாதி ஆலபனங். லாலபந்தானங் விலபந்தானங் புதூ²னங் நானப்பகாரானங். ஏகமேகோவ மச்சானங், கோ³வஜ்ஜோ² விய நிய்யதீதி ஸத்தானங் ஏகமேகோ வதா⁴ய நிய்யமானகோ³ணோ விய மரணாய நிய்யதி பாபுணீயதி. ஏவமப்³பா⁴ஹதோ லோகோதி ஏவமேவ ஸத்தலோகோ பு⁴ஸங் ஆஹதோ. மச்சுனா ச ஜராய சாதி மரணேன ச ஜராய ச அபி⁴பூ⁴தோ.

    Pekkhataññeva ñātīnanti vuttavidhānaṃyeva ñātīnaṃ pekkhantānaṃyeva olokentānaṃyeva. Passa lālappataṃ puthūti passāti ālapanaṃ. Lālapantānaṃ vilapantānaṃ puthūnaṃ nānappakārānaṃ. Ekamekova maccānaṃ, govajjho viya niyyatīti sattānaṃ ekameko vadhāya niyyamānagoṇo viya maraṇāya niyyati pāpuṇīyati. Evamabbhāhato lokoti evameva sattaloko bhusaṃ āhato. Maccunā ca jarāya cāti maraṇena ca jarāya ca abhibhūto.

    40. மமாயிதேதி மமாயிதவத்து²காரணா. வினாபா⁴வங் ஸந்தமேவித³ந்தி ஸந்தங் விஜ்ஜமானங் வினாபா⁴வமேவ இத³ங், ந ஸக்கா அவினாபா⁴வேன ப⁴விதுந்தி வுத்தங் ஹோதி.

    40.Mamāyiteti mamāyitavatthukāraṇā. Vinābhāvaṃ santamevidanti santaṃ vijjamānaṃ vinābhāvameva idaṃ, na sakkā avinābhāvena bhavitunti vuttaṃ hoti.

    ஸோசந்தீதி சித்தேன ஸோசனங் கரொந்தி. கிலமந்தீதி காயேன கிலமத²ங் பாபுணந்தி. பரிதே³வந்தீதி நானாவித⁴ங் வாசாவிலாபங் ப⁴ணந்தி. உரத்தாளிங் கந்த³ந்தீதி உரங் தாளெத்வா தாளெத்வா கந்த³ந்தி. ஸம்மோஹங் ஆபஜ்ஜந்தீதி ஸம்மோஹபா⁴வங் பாபுணந்தி.

    Socantīti cittena socanaṃ karonti. Kilamantīti kāyena kilamathaṃ pāpuṇanti. Paridevantīti nānāvidhaṃ vācāvilāpaṃ bhaṇanti. Urattāḷiṃ kandantīti uraṃ tāḷetvā tāḷetvā kandanti. Sammohaṃ āpajjantīti sammohabhāvaṃ pāpuṇanti.

    அனிச்சோதி ஹுத்வா அபா⁴வட்டே²ன. ஸங்க²தோதி பச்சயேஹி ஸங்க³ம்ம கதோ. படிச்சஸமுப்பன்னோதி பச்சயஸாமக்³கி³ங் படிச்ச ந பச்சக்கா²ய ஸஹ ஸம்மா ச உப்பன்னோ. க²யத⁴ம்மோதி க²யங் க³மனஸபா⁴வோ. வயத⁴ம்மோதி வயங் க³மனஸபா⁴வோ, ப⁴ங்க³வஸேன ப⁴ங்க³க³மனஸபா⁴வோதி அத்தோ². விராக³த⁴ம்மோதி விரஜ்ஜனஸபா⁴வோ. நிரோத⁴த⁴ம்மோதி நிருஜ்ஜ²னஸபா⁴வோ. ய்வாயங் பரிக்³க³ஹோதி யோ அயங் பரிக்³க³ஹோ. ‘‘யாய பரிக்³க³ஹோ’’திபி பாடோ², அயமேவ பத³ச்சே²தோ³. நிச்சோதி ஸததகாலிகோ. து⁴வோதி தி²ரோ. ஸஸ்ஸதோதி அசவனோ. அவிபரிணாமத⁴ம்மோதி பகதிஅஜஹனஸபா⁴வோ. ஸஸ்ஸதி ஸமங் ததே²வ ட²ஸ்ஸதீதி சந்த³ஸூரியஸினேருமஹாஸமுத்³த³பத²வீபப்³ப³தாத³யோ விய திட்டெ²ய்ய.

    Aniccoti hutvā abhāvaṭṭhena. Saṅkhatoti paccayehi saṅgamma kato. Paṭiccasamuppannoti paccayasāmaggiṃ paṭicca na paccakkhāya saha sammā ca uppanno. Khayadhammoti khayaṃ gamanasabhāvo. Vayadhammoti vayaṃ gamanasabhāvo, bhaṅgavasena bhaṅgagamanasabhāvoti attho. Virāgadhammoti virajjanasabhāvo. Nirodhadhammoti nirujjhanasabhāvo. Yvāyaṃ pariggahoti yo ayaṃ pariggaho. ‘‘Yāya pariggaho’’tipi pāṭho, ayameva padacchedo. Niccoti satatakāliko. Dhuvoti thiro. Sassatoti acavano. Avipariṇāmadhammoti pakatiajahanasabhāvo. Sassati samaṃ tatheva ṭhassatīti candasūriyasinerumahāsamuddapathavīpabbatādayo viya tiṭṭheyya.

    நானாபா⁴வோதி ஜாதியா நானாபா⁴வோ. வினாபா⁴வோதி மரணேன வியோக³பா⁴வோ. அஞ்ஞதா²பா⁴வோதி ஸப்³பா⁴வதோ அஞ்ஞதா²பா⁴வோ. புரிமானங் புரிமானங் க²ந்தா⁴னந்தி அனந்தரே புரே உப்பன்னானங் க²ந்தா⁴னங். விபரிணாமஞ்ஞதா²பா⁴வாதி பகதிபா⁴வங் ஜஹித்வா அஞ்ஞதா²பா⁴வேன. பச்சி²மா பச்சி²மா க²ந்தா⁴த³யோ பவத்தந்தி உப்பஜ்ஜந்தீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴.

    Nānābhāvoti jātiyā nānābhāvo. Vinābhāvoti maraṇena viyogabhāvo. Aññathābhāvoti sabbhāvato aññathābhāvo. Purimānaṃ purimānaṃ khandhānanti anantare pure uppannānaṃ khandhānaṃ. Vipariṇāmaññathābhāvāti pakatibhāvaṃ jahitvā aññathābhāvena. Pacchimā pacchimā khandhādayo pavattanti uppajjantīti sambandho.

    ஸப்³ப³ங் க⁴ராவாஸபலிபோ³த⁴ந்தி ஸகலங் கி³ஹிபா⁴வஜடங். ஞாதிமித்தாமச்சபலிபோ³த⁴ந்தி மாதாபிதுபக்கி²கா ஞாதீ, மித்தா ஸஹாயா, அமச்சா ப⁴ச்சா. ஸன்னிதி⁴பலிபோ³த⁴ந்தி நிதா⁴னஜடங் சி²ந்தி³த்வா. கேஸமஸ்ஸுங் ஓஹாரெத்வாதி கேஸே ச மஸ்ஸூனி ச ஓரோபயித்வா. காஸாயானி வத்தா²னீதி கஸாயரஸபீதானி வத்தா²னி.

    Sabbaṃ gharāvāsapalibodhanti sakalaṃ gihibhāvajaṭaṃ. Ñātimittāmaccapalibodhanti mātāpitupakkhikā ñātī, mittā sahāyā, amaccā bhaccā. Sannidhipalibodhanti nidhānajaṭaṃ chinditvā. Kesamassuṃ ohāretvāti kese ca massūni ca oropayitvā. Kāsāyāni vatthānīti kasāyarasapītāni vatthāni.

    41. மாமகோதி மம உபாஸகோ பி⁴க்கு² வாதி ஸங்க²ங் க³தோ, பு³த்³தா⁴தீ³னி வா வத்தூ²னி மமாயமானோ.

    41.Māmakoti mama upāsako bhikkhu vāti saṅkhaṃ gato, buddhādīni vā vatthūni mamāyamāno.

    தேஸங் தேஸங் ஸத்தானந்தி அனேகேஸங் ஸத்தானங் ஸாதா⁴ரணனித்³தே³ஸோ. ‘‘யஞ்ஞத³த்தஸ்ஸ மரணங், ஸோமத³த்தஸ்ஸ மரண’’ந்தி ஏவஞ்ஹி தி³வஸம்பி கதி²யமானே நேவ ஸத்தா பரியாதா³னங் க³ச்ச²ந்தி, ந ஸப்³ப³ங் அபரத்ததீ³பனங் ஸிஜ்ஜ²தி. இமேஹி பன த்³வீஹி பதே³ஹி ந கோசி ஸத்தோ அபரியாதி³ன்னோ ஹோதி, ந கிஞ்சி அபரத்தாதீ³பனங் ந ஸிஜ்ஜ²தி. தம்ஹா தம்ஹாதி அயங் க³திவஸேன அனேகேஸங் நிகாயானங் ஸாதா⁴ரணனித்³தே³ஸோ. ஸத்தனிகாயாதி ஸத்தானங் நிகாயா, ஸத்தக⁴டா ஸத்தஸமூஹாதி அத்தோ². சுதீதி சவனவஸேன வுத்தங். ஏகசதுபஞ்சக்க²ந்தா⁴ய சுதியா ஸாமஞ்ஞவசனமேதங். சவனதாதி பா⁴வவசனேன லக்க²ணனித³ஸ்ஸனங். பே⁴தோ³தி சுதிக²ந்தா⁴னங் ப⁴ங்கு³ப்பத்திபரிதீ³பனங். அந்தரதா⁴னந்தி க⁴டஸ்ஸ விய பி⁴ன்னஸ்ஸ பி⁴ன்னானங் க²ந்தா⁴னங் யேன கேனசி பரியாயேன டா²னாபா⁴வபரிதீ³பனங். மச்சுமரணந்தி மச்சுஸங்கா²தங் மரணங், ந க²ணிகமரணங். காலோ நாம அந்தகோ, தஸ்ஸ கிரியாதி காலங்கிரியா. எத்தாவதா ஸம்முதிமரணங் தீ³பிதங். இதா³னி பரமத்தே²ன தீ³பேதுங் ‘‘க²ந்தா⁴னங் பே⁴தோ³’’திஆதி³மாஹ. பரமத்தே²ன ஹி க²ந்தா⁴யேவ பி⁴ஜ்ஜந்தி, ந ஸத்தோ நாம கோசி மரதி. க²ந்தே⁴ஸு பன பி⁴ஜ்ஜமானேஸு ஸத்தோ மரதி, பி⁴ன்னேஸு ‘‘மதோ’’தி வோஹாரோ ஹோதி.

    Tesaṃ tesaṃ sattānanti anekesaṃ sattānaṃ sādhāraṇaniddeso. ‘‘Yaññadattassa maraṇaṃ, somadattassa maraṇa’’nti evañhi divasampi kathiyamāne neva sattā pariyādānaṃ gacchanti, na sabbaṃ aparattadīpanaṃ sijjhati. Imehi pana dvīhi padehi na koci satto apariyādinno hoti, na kiñci aparattādīpanaṃ na sijjhati. Tamhā tamhāti ayaṃ gativasena anekesaṃ nikāyānaṃ sādhāraṇaniddeso. Sattanikāyāti sattānaṃ nikāyā, sattaghaṭā sattasamūhāti attho. Cutīti cavanavasena vuttaṃ. Ekacatupañcakkhandhāya cutiyā sāmaññavacanametaṃ. Cavanatāti bhāvavacanena lakkhaṇanidassanaṃ. Bhedoti cutikhandhānaṃ bhaṅguppattiparidīpanaṃ. Antaradhānanti ghaṭassa viya bhinnassa bhinnānaṃ khandhānaṃ yena kenaci pariyāyena ṭhānābhāvaparidīpanaṃ. Maccumaraṇanti maccusaṅkhātaṃ maraṇaṃ, na khaṇikamaraṇaṃ. Kālo nāma antako, tassa kiriyāti kālaṃkiriyā. Ettāvatā sammutimaraṇaṃ dīpitaṃ. Idāni paramatthena dīpetuṃ ‘‘khandhānaṃ bhedo’’tiādimāha. Paramatthena hi khandhāyeva bhijjanti, na satto nāma koci marati. Khandhesu pana bhijjamānesu satto marati, bhinnesu ‘‘mato’’ti vohāro hoti.

    எத்த² ச சதுவோகாரபஞ்சவோகாரவஸேன க²ந்தா⁴னங் பே⁴தோ³, ஏகவோகாரவஸேன களேவரஸ்ஸ நிக்கே²போ. சதுவோகாரவஸேன வா க²ந்தா⁴னங் பே⁴தோ³, ஸேஸத்³வயவஸேன களேவரஸ்ஸ நிக்கே²போ வேதி³தப்³போ³. கஸ்மா? காமரூபப⁴வத்³வயேபி ரூபகாயஸங்கா²தஸ்ஸ களேவரஸ்ஸ ஸப்³பா⁴வதோ. யஸ்மா வா சாதுமஹாராஜிகாதீ³ஸு க²ந்தா⁴ பி⁴ஜ்ஜந்தேவ, ந கிஞ்சி நிக்கி²பந்தி, தஸ்மா தேஸங் வஸேன க²ந்தா⁴னங் பே⁴தோ³, மனுஸ்ஸாதீ³ஸு களேவரஸ்ஸ நிக்கே²போ. எத்த² ச களேவரஸ்ஸ நிக்கே²பகரணதோ மரணங் ‘‘களேவரஸ்ஸ நிக்கே²போ’’தி வுத்தங். ஜீவிதிந்த்³ரியஸ்ஸுபச்சே²தோ³தி இமினா இந்த்³ரியப³த்³த⁴ஸ்ஸேவ மரணங் நாம ஹோதி, அனிந்த்³ரியப³த்³த⁴ஸ்ஸ மரணங் நாம நத்தீ²தி த³ஸ்ஸேதி. ‘‘ஸஸ்ஸங் மதங், ருக்கோ² மதோ’’தி இத³ங் பன வோஹாரமத்தமேவ. அத்த²தோ பன ஏவரூபானி வசனானி ஸஸ்ஸாதீ³னங் க²யவயபா⁴வமேவ தீ³பெந்தி. ரூபக³தந்தி ரூபமேவ ரூபக³தங். வேத³னாக³தந்திஆதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ.

    Ettha ca catuvokārapañcavokāravasena khandhānaṃ bhedo, ekavokāravasena kaḷevarassa nikkhepo. Catuvokāravasena vā khandhānaṃ bhedo, sesadvayavasena kaḷevarassa nikkhepo veditabbo. Kasmā? Kāmarūpabhavadvayepi rūpakāyasaṅkhātassa kaḷevarassa sabbhāvato. Yasmā vā cātumahārājikādīsu khandhā bhijjanteva, na kiñci nikkhipanti, tasmā tesaṃ vasena khandhānaṃ bhedo, manussādīsu kaḷevarassa nikkhepo. Ettha ca kaḷevarassa nikkhepakaraṇato maraṇaṃ ‘‘kaḷevarassa nikkhepo’’ti vuttaṃ. Jīvitindriyassupacchedoti iminā indriyabaddhasseva maraṇaṃ nāma hoti, anindriyabaddhassa maraṇaṃ nāma natthīti dasseti. ‘‘Sassaṃ mataṃ, rukkho mato’’ti idaṃ pana vohāramattameva. Atthato pana evarūpāni vacanāni sassādīnaṃ khayavayabhāvameva dīpenti. Rūpagatanti rūpameva rūpagataṃ. Vedanāgatantiādīsupi eseva nayo.

    தத்த² புப்³பே³வ மச்சந்தி மச்சங் வா போ⁴கா³ புப்³பே³வ பட²மதரஞ்ஞேவ விஜஹந்தி. மச்சோ வா தே போ⁴கே³ புப்³ப³தரங் ஜஹதி. காமகாமீதி சோரராஜானங் ஆலபதி. அம்போ⁴ காமே காமயமான காமகாமி போ⁴கி³னோ நாம லோகே அஸஸ்ஸதா, போ⁴கே³ஸு வா நட்டே²ஸு ஜீவமானா ச அபோ⁴கி³னோ ஹொந்தி. போ⁴கே³ வா பஹாய ஸயங் நஸ்ஸந்தி, தஸ்மா அஹங் மஹாஜனஸ்ஸ ஸோககாலேபி ந ஸோசாமீதி அத்தோ².

    Tattha pubbeva maccanti maccaṃ vā bhogā pubbeva paṭhamataraññeva vijahanti. Macco vā te bhoge pubbataraṃ jahati. Kāmakāmīti corarājānaṃ ālapati. Ambho kāme kāmayamāna kāmakāmi bhogino nāma loke asassatā, bhogesu vā naṭṭhesu jīvamānā ca abhogino honti. Bhoge vā pahāya sayaṃ nassanti, tasmā ahaṃ mahājanassa sokakālepi na socāmīti attho.

    விதி³தா மயா ஸத்துக லோகத⁴ம்மாதி சோரராஜானங் ஆலபந்தோ ஆஹ. அம்போ⁴ ஸத்துக மயா லாபோ⁴ அலாபோ⁴ யஸோ அயஸோதிஆத³யோ லோகத⁴ம்மா விதி³தா. யதே²வ ஹி சந்தோ³ உதே³தி ச பூரதி ச புன ச கீ²யதி, யதா² ச ஸூரியோ அந்த⁴காரங் வித⁴மெந்தோ மஹந்தங் லோகப்பதே³ஸங் தபித்வான புன ஸாயங் அத்த²ங் பலேதி அத்த²ங் க³ச்ச²தி ந தி³ஸ்ஸதி, ஏவமேவ போ⁴கா³ உப்பஜ்ஜந்தி ச வினஸ்ஸந்தி ச, தத்த² கிங் ஸோகேன, தஸ்மா ந ஸோசாமீதி அத்தோ².

    Viditāmayā sattuka lokadhammāti corarājānaṃ ālapanto āha. Ambho sattuka mayā lābho alābho yaso ayasotiādayo lokadhammā viditā. Yatheva hi cando udeti ca pūrati ca puna ca khīyati, yathā ca sūriyo andhakāraṃ vidhamento mahantaṃ lokappadesaṃ tapitvāna puna sāyaṃ atthaṃ paleti atthaṃ gacchati na dissati, evameva bhogā uppajjanti ca vinassanti ca, tattha kiṃ sokena, tasmā na socāmīti attho.

    தண்ஹாமஞ்ஞனாய மஞ்ஞதீதி தண்ஹாய ஜனிதமானமஞ்ஞனாய மஞ்ஞதி. மானங் கரோதி தி³ட்டி²மஞ்ஞனாயாதி தி³ட்டி²ங் உபனிஸ்ஸயங் கத்வா உப்பன்னாய மஞ்ஞனாய. மானமஞ்ஞனாயாதி ஸஹஜாதமானமஞ்ஞனாய. கிலேஸமஞ்ஞனாயாதி வுத்தப்பகாராய உபதாபனட்டே²ன கிலேஸமஞ்ஞனாய மஞ்ஞதி.

    Taṇhāmaññanāya maññatīti taṇhāya janitamānamaññanāya maññati. Mānaṃ karoti diṭṭhimaññanāyāti diṭṭhiṃ upanissayaṃ katvā uppannāya maññanāya. Mānamaññanāyāti sahajātamānamaññanāya. Kilesamaññanāyāti vuttappakārāya upatāpanaṭṭhena kilesamaññanāya maññati.

    குஹாதி விம்ஹாபகா. த²த்³தா⁴தி கா²ணு விய த²த்³தா⁴. லபாதி பச்சயனிமித்தேன லபனகா.

    Kuhāti vimhāpakā. Thaddhāti khāṇu viya thaddhā. Lapāti paccayanimittena lapanakā.

    42. ஸங்க³தந்தி ஸமாக³தங், தி³ட்ட²ங் பு²ட்ட²ங் வா. பியாயிதந்தி பியகதங்.

    42.Saṅgatanti samāgataṃ, diṭṭhaṃ phuṭṭhaṃ vā. Piyāyitanti piyakataṃ.

    ஸங்க³தந்தி ஸம்முகீ²பூ⁴தங். ஸமாக³தந்தி ஸமீபங் ஆக³தங். ஸமாஹிதந்தி ஏகீபூ⁴தங். ஸன்னிபதிதந்தி பிண்டி³தங். ஸுபினக³தோதி ஸுபினங் பவிட்டோ². ஸேனாப்³யூஹங் பஸ்ஸதீதி ஸேனாஸன்னிவேஸங் த³க்க²தி. ஆராமராமணெய்யகந்தி புப்பா²ராமாதீ³னங் ரமணீயபா⁴வங். வனராமணெய்யகாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. பேதந்தி இதோ பரலோகங் க³தங். காலங்கதந்தி மதங்.

    Saṅgatanti sammukhībhūtaṃ. Samāgatanti samīpaṃ āgataṃ. Samāhitanti ekībhūtaṃ. Sannipatitanti piṇḍitaṃ. Supinagatoti supinaṃ paviṭṭho. Senābyūhaṃ passatīti senāsannivesaṃ dakkhati. Ārāmarāmaṇeyyakanti pupphārāmādīnaṃ ramaṇīyabhāvaṃ. Vanarāmaṇeyyakādīsupi eseva nayo. Petanti ito paralokaṃ gataṃ. Kālaṅkatanti mataṃ.

    43. நாமங்யேவாவஸிஸ்ஸதி , அக்கெ²ய்யந்தி ஸப்³ப³ங் ரூபாதி³த⁴ம்மஜாதங் பஹீயதி, நாமமத்தமேவ து அவஸிஸ்ஸதி ‘‘பு³த்³த⁴ரக்கி²தோ த⁴ம்மரக்கி²தோ’’தி ஏவங் அக்கா²துங் கதே²துங்.

    43.Nāmaṃyevāvasissati, akkheyyanti sabbaṃ rūpādidhammajātaṃ pahīyati, nāmamattameva tu avasissati ‘‘buddharakkhito dhammarakkhito’’ti evaṃ akkhātuṃ kathetuṃ.

    யே சக்கு²விஞ்ஞாணாபி⁴ஸம்பூ⁴தாதி யே ஸயங் சக்கு²விஞ்ஞாணேன அபி⁴ஸம்பூ⁴தா ராஸிகதா தி³ட்டா² சதுஸமுட்டா²னிகா ரூபா. ஸோதவிஞ்ஞாணாபி⁴ஸம்பூ⁴தாதி பரதோகோ⁴ஸேன ஸோதவிஞ்ஞாணேன ராஸிகதா ஸுதா த்³விஸமுட்டா²னிகா ஸத்³தா³.

    Yecakkhuviññāṇābhisambhūtāti ye sayaṃ cakkhuviññāṇena abhisambhūtā rāsikatā diṭṭhā catusamuṭṭhānikā rūpā. Sotaviññāṇābhisambhūtāti paratoghosena sotaviññāṇena rāsikatā sutā dvisamuṭṭhānikā saddā.

    44. முனயோதி கீ²ணாஸவமுனயோ. கே²மத³ஸ்ஸினோதி நிப்³பா³னத³ஸ்ஸினோ.

    44.Munayoti khīṇāsavamunayo. Khemadassinoti nibbānadassino.

    ஸோகோதி ஸோகனித்³தே³ஸே – ப்³யஸதீதி ப்³யஸனங், ஹிதஸுக²ங் கி²பதி வித்³த⁴ங்ஸேதீதி அத்தோ². ஞாதீனங் ப்³யஸனங் ஞாதிப்³யஸனங், சோரரோக³ப⁴யாதீ³ஹி ஞாதிக்க²யோ ஞாதிவினாஸோதி அத்தோ². தேன ஞாதிப்³யஸனேன. பு²ட்ட²ஸ்ஸாதி அஜ்ஜொ²த்த²டஸ்ஸ, அபி⁴பூ⁴தஸ்ஸ ஸமன்னாக³தஸ்ஸாதி அத்தோ². ஸேஸேஸுபி ஏஸேவ நயோ. அயங் பன விஸேஸோ – போ⁴கா³னங் ப்³யஸனங் போ⁴க³ப்³யஸனங், ராஜசோராதி³வஸேன போ⁴க³க்க²யோ போ⁴க³வினாஸோதி அத்தோ². ரோகோ³யேவ ப்³யஸனங் ரோக³ப்³யஸனங். ரோகோ³ ஹி ஆரொக்³யங் ப்³யஸதி வினாஸேதீதி ப்³யஸனங். ஸீலஸ்ஸ ப்³யஸனங் ஸீலப்³யஸனங், து³ஸ்ஸில்யஸ்ஸேதங் நாமங். ஸம்மாதி³ட்டி²ங் வினாஸயமானா உப்பன்னா தி³ட்டி²யேவ ப்³யஸனங் தி³ட்டி²ப்³யஸனங். எத்த² ச புரிமானி த்³வே அனிப்ப²ன்னானி, பச்சி²மானி தீணி நிப்ப²ன்னானி திலக்க²ணப்³பா⁴ஹதானி. புரிமானி ச தீணி நேவ குஸலானி நாகுஸலானி, ஸீலதி³ட்டி²ப்³யஸனத்³வயங் அகுஸலங்.

    Sokoti sokaniddese – byasatīti byasanaṃ, hitasukhaṃ khipati viddhaṃsetīti attho. Ñātīnaṃ byasanaṃ ñātibyasanaṃ, corarogabhayādīhi ñātikkhayo ñātivināsoti attho. Tena ñātibyasanena. Phuṭṭhassāti ajjhotthaṭassa, abhibhūtassa samannāgatassāti attho. Sesesupi eseva nayo. Ayaṃ pana viseso – bhogānaṃ byasanaṃ bhogabyasanaṃ, rājacorādivasena bhogakkhayo bhogavināsoti attho. Rogoyeva byasanaṃ rogabyasanaṃ. Rogo hi ārogyaṃ byasati vināsetīti byasanaṃ. Sīlassa byasanaṃ sīlabyasanaṃ, dussilyassetaṃ nāmaṃ. Sammādiṭṭhiṃ vināsayamānā uppannā diṭṭhiyeva byasanaṃ diṭṭhibyasanaṃ. Ettha ca purimāni dve anipphannāni, pacchimāni tīṇi nipphannāni tilakkhaṇabbhāhatāni. Purimāni ca tīṇi neva kusalāni nākusalāni, sīladiṭṭhibyasanadvayaṃ akusalaṃ.

    அஞ்ஞதரஞ்ஞதரேனாதி க³ஹிதேஸு வா யேன கேனசி அக்³க³ஹிதேஸு வா மித்தாமச்சப்³யஸனாதீ³ஸு யேன கேனசி. ஸமன்னாக³தஸ்ஸாதி ஸமனுப³ந்த⁴ஸ்ஸ அபரிமுச்சமானஸ்ஸ. அஞ்ஞதரஞ்ஞதரேன து³க்க²த⁴ம்மேனாதி யேன கேனசி ஸோகது³க்க²ஸ்ஸ உப்பத்திஹேதுனா. ஸோகோதி ஸோசனகவஸேன ஸோகோ. இத³ங் தேஹி காரணேஹி உப்பஜ்ஜனகஸோகஸ்ஸ ஸபா⁴வபச்சத்தங். ஸோசனாதி ஸோசனாகாரோ. ஸோசிதத்தந்தி ஸோசிதபா⁴வோ. அந்தோஸோகோதி அப்³ப⁴ந்தரஸோகோ. து³தியபத³ங் உபஸக்³கே³ன வட்³டி⁴தங். ஸோ ஹி அப்³ப⁴ந்தரங் ஸுக்கா²பெந்தோ விய பரிஸுக்கா²பெந்தோ விய உப்பஜ்ஜதீதி ‘‘அந்தோஸோகோ அந்தோபரிஸோகோ’’தி வுச்சதி. அந்தோதா³ஹோதி அப்³ப⁴ந்தரதா³ஹோ. து³தியபத³ங் உபஸக்³கே³ன வட்³டி⁴தங். சேதஸோ பரிஜ்ஜா²யனாதி சித்தஸ்ஸ ஜா²னநாகாரோ. ஸோகோ ஹி உப்பஜ்ஜமானோ அக்³கி³ விய சித்தங் ஜா²பேதி த³ஹதி, ‘‘சித்தங் மே ஜா²மங், ந மே கிஞ்சி படிபா⁴தீ’’தி வதா³பேதி. து³க்கி²தோ மனோ து³ம்மனோ, தஸ்ஸ பா⁴வோ தோ³மனஸ்ஸங். அனுபவிட்ட²ட்டே²ன ஸோகோவ ஸல்லந்தி ஸோகஸல்லங்.

    Aññataraññatarenāti gahitesu vā yena kenaci aggahitesu vā mittāmaccabyasanādīsu yena kenaci. Samannāgatassāti samanubandhassa aparimuccamānassa. Aññataraññatarena dukkhadhammenāti yena kenaci sokadukkhassa uppattihetunā. Sokoti socanakavasena soko. Idaṃ tehi kāraṇehi uppajjanakasokassa sabhāvapaccattaṃ. Socanāti socanākāro. Socitattanti socitabhāvo. Antosokoti abbhantarasoko. Dutiyapadaṃ upasaggena vaḍḍhitaṃ. So hi abbhantaraṃ sukkhāpento viya parisukkhāpento viya uppajjatīti ‘‘antosoko antoparisoko’’ti vuccati. Antodāhoti abbhantaradāho. Dutiyapadaṃ upasaggena vaḍḍhitaṃ. Cetaso parijjhāyanāti cittassa jhānanākāro. Soko hi uppajjamāno aggi viya cittaṃ jhāpeti dahati, ‘‘cittaṃ me jhāmaṃ, na me kiñci paṭibhātī’’ti vadāpeti. Dukkhito mano dummano, tassa bhāvo domanassaṃ. Anupaviṭṭhaṭṭhena sokova sallanti sokasallaṃ.

    பரிதே³வனித்³தே³ஸே – ‘‘மய்ஹங் தீ⁴தா, மய்ஹங் புத்தோ’’தி ஏவங் ஆதி³ஸ்ஸ ஆதி³ஸ்ஸ தே³வந்தி ரோத³ந்தி ஏதேனாதி ஆதே³வோ. தங் தங் வண்ணங் பரிகித்தெத்வா பரிகித்தெத்வா தே³வந்தி ஏதேனாதி பரிதே³வோ. ததோ பரானி த்³வே த்³வே பதா³னி புரிமத்³வயஸ்ஸேவ ஆகாரபா⁴வனித்³தே³ஸவஸேன வுத்தானி. வாசாதி வசனங். பலாபோதி துச்ச²ங் நிரத்த²கவசனங் . உப்பட்³ட⁴ப⁴ணிதஅஞ்ஞப⁴ணிதாதி³வஸேன விரூபோ பலாபோ விப்பலாபோ. லாலப்போதி புனப்புனங் லபனங். லாலப்பனாகாரோ லாலப்பனா. லாலப்பிதஸ்ஸ பா⁴வோ லாலப்பிதத்தங். மச்ச²ரியாதீ³னி வுத்தத்தா²னேவ.

    Paridevaniddese – ‘‘mayhaṃ dhītā, mayhaṃ putto’’ti evaṃ ādissa ādissa devanti rodanti etenāti ādevo. Taṃ taṃ vaṇṇaṃ parikittetvā parikittetvā devanti etenāti paridevo. Tato parāni dve dve padāni purimadvayasseva ākārabhāvaniddesavasena vuttāni. Vācāti vacanaṃ. Palāpoti tucchaṃ niratthakavacanaṃ . Uppaḍḍhabhaṇitaaññabhaṇitādivasena virūpo palāpo vippalāpo. Lālappoti punappunaṃ lapanaṃ. Lālappanākāro lālappanā. Lālappitassa bhāvo lālappitattaṃ. Macchariyādīni vuttatthāneva.

    45. ஸத்தமகா³தா² ஏவங் மரணப்³பா⁴ஹதே லோகே அனுரூபபடிபத்தித³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தா. தத்த² பதிலீனசரஸ்ஸாதி ததோ ததோ பதிலீனங் சித்தங் கத்வா சரந்தஸ்ஸ. பி⁴க்கு²னோதி கல்யாணபுது²ஜ்ஜனஸ்ஸ வா ஸெக்க²ஸ்ஸ வா. ஸாமக்³கி³யமாஹு தஸ்ஸ தங், யோ அத்தானங் ப⁴வனே ந த³ஸ்ஸயேதி தஸ்ஸேதங் பதிரூபமாஹு, யோ ஏவங்படிபன்னோ நிரயாதி³பே⁴தே³ ப⁴வனே அத்தானங் ந த³ஸ்ஸயே. ஏவஞ்ஹி ஸோ இமம்ஹா மரணா முச்செய்யாதி அதி⁴ப்பாயோ.

    45. Sattamagāthā evaṃ maraṇabbhāhate loke anurūpapaṭipattidassanatthaṃ vuttā. Tattha patilīnacarassāti tato tato patilīnaṃ cittaṃ katvā carantassa. Bhikkhunoti kalyāṇaputhujjanassa vā sekkhassa vā. Sāmaggiyamāhu tassa taṃ, yo attānaṃ bhavane na dassayeti tassetaṃ patirūpamāhu, yo evaṃpaṭipanno nirayādibhede bhavane attānaṃ na dassaye. Evañhi so imamhā maraṇā mucceyyāti adhippāyo.

    பதிலீனசரா வுச்சந்தீதி ததோ ததோ லீனசித்தாசாரா கதீ²யந்தி. ஸத்த ஸெக்கா²தி அதி⁴ஸீலாதீ³ஸு தீஸு ஸிக்கா²ஸு ஸிக்க²ந்தீதி ஸோதாபத்திமக்³க³ட்ட²ங் ஆதி³ங் கத்வா யாவ அரஹத்தமக்³க³ட்டா² ஸத்த ஸெக்கா². அரஹாதி ப²லட்டோ². ஸோ நிட்டி²தசித்தத்தா பதிலீனோ. ஸெக்கா²னங் பதிலீனசரணபா⁴வே காரணங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘கிங் காரணா’’திஆதி³மாஹ. தே ததோ ததோதி தே ஸத்த ஸெக்கா² தேஹி தேஹி ஆரம்மணேஹி சித்தங் பதிலீனெந்தாதி அத்தனோ சித்தங் நிலீனெந்தா. பதிகுடெந்தாதி ஸங்கோசெந்தா. பதிவட்டெந்தாதி கடஸாரகங் விய ஆபு⁴ஜெந்தா. ஸன்னிருத்³த⁴ந்தாதி ஸன்னிருஜ்ஜ²ந்தா. ஸன்னிக³ண்ஹந்தாதி நிக்³க³ஹங் குருமானா. ஸன்னிவாரெந்தாதி வாரயமானா. ரக்க²ந்தாதி ரக்க²ங் குருமானா. கோ³பெந்தாதி சித்தமஞ்ஜூஸாய கோ³பயமானா.

    Patilīnacarā vuccantīti tato tato līnacittācārā kathīyanti. Satta sekkhāti adhisīlādīsu tīsu sikkhāsu sikkhantīti sotāpattimaggaṭṭhaṃ ādiṃ katvā yāva arahattamaggaṭṭhā satta sekkhā. Arahāti phalaṭṭho. So niṭṭhitacittattā patilīno. Sekkhānaṃ patilīnacaraṇabhāve kāraṇaṃ dassento ‘‘kiṃ kāraṇā’’tiādimāha. Te tato tatoti te satta sekkhā tehi tehi ārammaṇehi cittaṃ patilīnentāti attano cittaṃ nilīnentā. Patikuṭentāti saṅkocentā. Pativaṭṭentāti kaṭasārakaṃ viya ābhujentā. Sanniruddhantāti sannirujjhantā. Sannigaṇhantāti niggahaṃ kurumānā. Sannivārentāti vārayamānā. Rakkhantāti rakkhaṃ kurumānā. Gopentāti cittamañjūsāya gopayamānā.

    இதா³னி த்³வாரவஸேன த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘சக்கு²த்³வாரே’’திஆதி³மாஹ. தத்த² சக்கு²த்³வாரேதி சக்கு²விஞ்ஞாணத்³வாரே. ஸோதத்³வாராதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. பி⁴க்கு²னோதி புது²ஜ்ஜனகல்யாணகஸ்ஸ வா பி⁴க்கு²னோ, ஸெக்க²ஸ்ஸ வா பி⁴க்கு²னோதி பி⁴க்கு²ஸத்³த³ஸ்ஸ வசனத்த²ங் அவத்வா இதா⁴தி⁴ப்பேதபி⁴க்கு²யேவ த³ஸ்ஸிதோ. தத்த² புது²ஜ்ஜனோ ச ஸோ கிலேஸானங் அஸமுச்சி²ன்னத்தா, கல்யாணோ ச ஸீலாதி³படிபத்தியுத்தத்தாதி புது²ஜ்ஜனகல்யாணோவ புது²ஜ்ஜனகல்யாணகோ, தஸ்ஸ புது²ஜ்ஜனகல்யாணகஸ்ஸ. அதி⁴ஸீலாதீ³னி ஸிக்க²தீதி ஸெக்கோ², தஸ்ஸ ஸெக்க²ஸ்ஸ வா ஸோதாபன்னஸ்ஸ வா ஸகதா³கா³மினோ வா அனாகா³மினோ வா.

    Idāni dvāravasena dassento ‘‘cakkhudvāre’’tiādimāha. Tattha cakkhudvāreti cakkhuviññāṇadvāre. Sotadvārādīsupi eseva nayo. Bhikkhunoti puthujjanakalyāṇakassa vā bhikkhuno, sekkhassa vā bhikkhunoti bhikkhusaddassa vacanatthaṃ avatvā idhādhippetabhikkhuyeva dassito. Tattha puthujjano ca so kilesānaṃ asamucchinnattā, kalyāṇo ca sīlādipaṭipattiyuttattāti puthujjanakalyāṇova puthujjanakalyāṇako, tassa puthujjanakalyāṇakassa. Adhisīlādīni sikkhatīti sekkho, tassa sekkhassa vā sotāpannassa vā sakadāgāmino vā anāgāmino vā.

    ஆஸந்தி நிஸீத³ந்தி எத்தா²தி ஆஸனங். யத்தா²தி யேஸு மஞ்சபீடா²தீ³ஸு. மஞ்சோதிஆதீ³னி ஆஸனஸ்ஸ பபே⁴த³வசனானி. மஞ்சோபி ஹி நிஸஜ்ஜாயபி ஓகாஸத்தா இத⁴ ஆஸனேஸு வுத்தோ, ஸோ பன மஸாரகபு³ந்தி³காப³த்³த⁴குளீரபாத³கஆஹச்சபாத³கானங் அஞ்ஞதரோ. பீட²ம்பி தேஸங் அஞ்ஞதரமேவ. பி⁴ஸீதி உண்ணபி⁴ஸி சோளபி⁴ஸி வாகபி⁴ஸி திணபி⁴ஸி பண்ணபி⁴ஸீனங் அஞ்ஞதரா. தட்டிகாதி தாலபண்ணாதீ³ஹி வினித்வா கதா. சம்மக²ண்டோ³தி நிஸஜ்ஜாரஹோ யோ கோசி சம்மக²ண்டோ³. திணஸந்தா²ராத³யோ திணாதீ³னி கு³ம்பெ³த்வா கதா. அஸப்பாயரூபத³ஸ்ஸனேனாதி அஸப்பாயானங் இட்ட²ரூபானங் ஓலோகனேன. ரித்தந்தி அப்³ப⁴ந்தரதோ துச்ச²ங். விவித்தந்தி ப³ஹித்³தா⁴பவேஸனேன ஸுஞ்ஞங். பவிவித்தந்தி கோசி க³ஹட்டோ² தத்த² நத்தீ²தி அதிரேகேன ஸுஞ்ஞங். அஸப்பாயஸத்³த³ஸ்ஸவனேபி ஏஸேவ நயோ. பஞ்சஹி காமகு³ணேஹீதி இத்தி²ரூபஸத்³த³க³ந்த⁴ரஸபொ²ட்ட²ப்³பே³ஹி பஞ்சஹி காமகொட்டா²ஸேஹி. வுத்தம்பி சேதங் –
