Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த⁴ம்மபத³-அட்ட²கதா² • Dhammapada-aṭṭhakathā

    11. ஜராவக்³கோ³

    11. Jarāvaggo

    1. விஸாகா²ய ஸஹாயிகானங் வத்து²

    1. Visākhāya sahāyikānaṃ vatthu

    கோ நு ஹாஸோ கிமானந்தோ³தி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ விஸாகா²ய ஸஹாயிகாயோ ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Konu hāso kimānandoti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto visākhāya sahāyikāyo ārabbha kathesi.

    ஸாவத்தி²யங் கிர பஞ்சஸதா குலபுத்தா ‘‘ஏவங் இமா அப்பமாத³விஹாரினியோ ப⁴விஸ்ஸந்தீ’’தி அத்தனோ அத்தனோ ப⁴ரியாயோ விஸாக²ங் மஹாஉபாஸிகங் ஸம்படிச்சா²பேஸுங். தா உய்யானங் வா விஹாரங் வா க³ச்ச²ந்தியோ தாய ஸத்³தி⁴ங்யேவ க³ச்ச²ந்தி. தா ஏகஸ்மிங் காலே ‘‘ஸத்தாஹங் ஸுராச²ணோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ச²ணே ஸங்கு⁴ட்டே² அத்தனோ அத்தனோ ஸாமிகானங் ஸுரங் படியாதே³ஸுங். தே ஸத்தாஹங் ஸுராச²ணங் கீளித்வா அட்ட²மே தி³வஸே கம்மந்தபே⁴ரியா நிக்க²ந்தாய கம்மந்தே அக³மங்ஸு. தாபி இத்தி²யோ ‘‘மயங் ஸாமிகானங் ஸம்முகா² ஸுரங் பாதுங் ந லபி⁴ம்ஹா, அவஸேஸா ஸுரா ச அத்தி², இத³ங் யதா² தே ந ஜானந்தி, ததா² பிவிஸ்ஸாமா’’தி விஸாகா²ய ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘இச்சா²ம, அய்யே, உய்யானங் த³ட்டு²’’ந்தி வத்வா ‘‘ஸாது⁴, அம்மா, தேன ஹி கத்தப்³ப³கிச்சானி கத்வா நிக்க²மதா²’’தி வுத்தே தாய ஸத்³தி⁴ங் க³ந்த்வா படிச்ச²ன்னாகாரேன ஸுரங் நீஹராபெத்வா உய்யானே பிவித்வா மத்தா விசரிங்ஸு. விஸாகா²பி ‘‘அயுத்தங் இமாஹி கதங், இதா³னி மங் ‘ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ ஸாவிகா விஸாகா² ஸுரங் பிவித்வா விசரதீ’தி தித்தி²யாபி க³ரஹிஸ்ஸந்தீ’’தி சிந்தெத்வா தா இத்தி²யோ ஆஹ – ‘‘அம்மா அயுத்தங் வோ கதங், மமபி அயஸோ உப்பாதி³தோ, ஸாமிகாபி வோ குஜ்ஜி²ஸ்ஸந்தி, இதா³னி கிங் கரிஸ்ஸதா²’’தி. கி³லானாலயங் த³ஸ்ஸயிஸ்ஸாம, அய்யேதி. தேன ஹி பஞ்ஞாயிஸ்ஸத² ஸகேன கம்மேனாதி. தா கே³ஹங் க³ந்த்வா கி³லானாலயங் கரிங்ஸு. அத² தாஸங் ஸாமிகா ‘‘இத்த²ன்னாமா ச இத்த²ன்னாமா ச கஹ’’ந்தி புச்சி²த்வா ‘‘கி³லானா’’தி ஸுத்வா ‘‘அத்³தா⁴ ஏதாஹி அவஸேஸஸுரா பீதா ப⁴விஸ்ஸந்தீ’’தி ஸல்லக்கெ²த்வா தா போதெ²த்வா அனயப்³யஸனங் பாபேஸுங். தா அபரஸ்மிம்பி ச²ணவாரே ததே²வ ஸுரங் பிவிதுகாமா விஸாக²ங் உபஸங்கமித்வா, ‘‘அய்யே, உய்யானங் நோ நேஹீ’’தி வத்வா ‘‘புப்³பே³பி மே தும்ஹேஹி அயஸோ உப்பாதி³தோ, க³ச்ச²த², ந வோ அஹங் நெஸ்ஸாமீ’’தி தாய படிக்கி²த்தா ‘‘இதா³னி ஏவங் ந கரிஸ்ஸாமா’’தி ஸம்மந்தயித்வா புன தங் உபஸங்கமித்வா ஆஹங்ஸு, ‘‘அய்யே , பு³த்³த⁴பூஜங் காதுகாமாம்ஹா, விஹாரங் நோ நேஹீ’’தி. இதா³னி அம்மா யுஜ்ஜதி, க³ச்ச²த², பரிவச்ச²ங் கரோதா²தி. தா சங்கோடகேஹி க³ந்த⁴மாலாதீ³னி கா³ஹாபெத்வா ஸுராபுண்ணே முட்டி²வாரகே ஹத்தே²ஹி ஓலம்பெ³த்வா மஹாபடே பாருபித்வா விஸாக²ங் உபஸங்கமித்வா தாய ஸத்³தி⁴ங் விஹாரங் பவிஸமானா ஏகமந்தங் க³ந்த்வா முட்டி²வாரகேஹேவ ஸுரங் பிவித்வா வாரகே ச²ட்³டெ³த்வா த⁴ம்மஸபா⁴யங் ஸத்து² புரதோ நிஸீதி³ங்ஸு .

    Sāvatthiyaṃ kira pañcasatā kulaputtā ‘‘evaṃ imā appamādavihāriniyo bhavissantī’’ti attano attano bhariyāyo visākhaṃ mahāupāsikaṃ sampaṭicchāpesuṃ. Tā uyyānaṃ vā vihāraṃ vā gacchantiyo tāya saddhiṃyeva gacchanti. Tā ekasmiṃ kāle ‘‘sattāhaṃ surāchaṇo bhavissatī’’ti chaṇe saṅghuṭṭhe attano attano sāmikānaṃ suraṃ paṭiyādesuṃ. Te sattāhaṃ surāchaṇaṃ kīḷitvā aṭṭhame divase kammantabheriyā nikkhantāya kammante agamaṃsu. Tāpi itthiyo ‘‘mayaṃ sāmikānaṃ sammukhā suraṃ pātuṃ na labhimhā, avasesā surā ca atthi, idaṃ yathā te na jānanti, tathā pivissāmā’’ti visākhāya santikaṃ gantvā ‘‘icchāma, ayye, uyyānaṃ daṭṭhu’’nti vatvā ‘‘sādhu, ammā, tena hi kattabbakiccāni katvā nikkhamathā’’ti vutte tāya saddhiṃ gantvā paṭicchannākārena suraṃ nīharāpetvā uyyāne pivitvā mattā vicariṃsu. Visākhāpi ‘‘ayuttaṃ imāhi kataṃ, idāni maṃ ‘samaṇassa gotamassa sāvikā visākhā suraṃ pivitvā vicaratī’ti titthiyāpi garahissantī’’ti cintetvā tā itthiyo āha – ‘‘ammā ayuttaṃ vo kataṃ, mamapi ayaso uppādito, sāmikāpi vo kujjhissanti, idāni kiṃ karissathā’’ti. Gilānālayaṃ dassayissāma, ayyeti. Tena hi paññāyissatha sakena kammenāti. Tā gehaṃ gantvā gilānālayaṃ kariṃsu. Atha tāsaṃ sāmikā ‘‘itthannāmā ca itthannāmā ca kaha’’nti pucchitvā ‘‘gilānā’’ti sutvā ‘‘addhā etāhi avasesasurā pītā bhavissantī’’ti sallakkhetvā tā pothetvā anayabyasanaṃ pāpesuṃ. Tā aparasmimpi chaṇavāre tatheva suraṃ pivitukāmā visākhaṃ upasaṅkamitvā, ‘‘ayye, uyyānaṃ no nehī’’ti vatvā ‘‘pubbepi me tumhehi ayaso uppādito, gacchatha, na vo ahaṃ nessāmī’’ti tāya paṭikkhittā ‘‘idāni evaṃ na karissāmā’’ti sammantayitvā puna taṃ upasaṅkamitvā āhaṃsu, ‘‘ayye , buddhapūjaṃ kātukāmāmhā, vihāraṃ no nehī’’ti. Idāni ammā yujjati, gacchatha, parivacchaṃ karothāti. Tā caṅkoṭakehi gandhamālādīni gāhāpetvā surāpuṇṇe muṭṭhivārake hatthehi olambetvā mahāpaṭe pārupitvā visākhaṃ upasaṅkamitvā tāya saddhiṃ vihāraṃ pavisamānā ekamantaṃ gantvā muṭṭhivārakeheva suraṃ pivitvā vārake chaḍḍetvā dhammasabhāyaṃ satthu purato nisīdiṃsu .

    விஸாகா² ‘‘இமாஸங், ப⁴ந்தே, த⁴ம்மங் கதே²தா²’’தி ஆஹ. தாபி மத³வேகே³ன கம்பமானஸரீரா ‘‘இச்சாம, கா³யாமா’’தி சித்தங் உப்பாதே³ஸுங். அதே²கா மாரகாயிகா தே³வதா ‘‘இமாஸங் ஸரீரே அதி⁴முச்சித்வா ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ புரதோ விப்பகாரங் த³ஸ்ஸெஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா தாஸங் ஸரீரே அதி⁴முச்சி. தாஸு ஏகச்சா ஸத்து² புரதோ பாணிங் பஹரித்வா ஹஸிதுங், ஏகச்சா நச்சிதுங் ஆரபி⁴ங்ஸு. ஸத்தா² ‘‘கிங் இத³’’ந்தி ஆவஜ்ஜெந்தோ தங் காரணங் ஞத்வா ‘‘ந இதா³னி மாரகாயிகானங் ஓதாரங் லபி⁴துங் த³ஸ்ஸாமி. ந ஹி மயா எத்தகங் காலங் பாரமியோ பூரெந்தேன மாரகாயிகானங் ஓதாரலாப⁴த்தா²ய பூரிதா’’தி தா ஸங்வேஜேதுங் ப⁴முகலோமதோ ரஸ்மியோ விஸ்ஸஜ்ஜேஸி, தாவதே³வ அந்த⁴காரதிமிஸா அஹோஸி. தா பீ⁴தா அஹேஸுங் மரணப⁴யதஜ்ஜிதா. தேன தாஸங் குச்சி²யங் ஸுரா ஜீரி. ஸத்தா² நிஸின்னபல்லங்கே அந்தரஹிதோ ஸினேருமுத்³த⁴னி ட²த்வா உண்ணாலோமதோ ரஸ்மிங் விஸ்ஸஜ்ஜேஸி, தங்க²ணங்யேவ சந்த³ஸஹஸ்ஸுக்³க³மனங் விய அஹோஸி. அத² ஸத்தா² தா இத்தி²யோ ஆமந்தெத்வா ‘‘தும்ஹேஹி மம ஸந்திகங் ஆக³ச்ச²மானாஹி பமத்தாஹி ஆக³ந்துங் ந வட்டதி. தும்ஹாகஞ்ஹி பமாதே³னேவ மாரகாயிகா தே³வதா ஓதாரங் லபி⁴த்வா தும்ஹே ஹஸாதீ³னங் அகரணட்டா²னே ஹஸாதீ³னி காராபேஸி, இதா³னி தும்ஹேஹி ராகா³தீ³னங் அக்³கீ³னங் நிப்³பா³பனத்தா²ய உஸ்ஸாஹங் காதுங் வட்டதீ’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –

    Visākhā ‘‘imāsaṃ, bhante, dhammaṃ kathethā’’ti āha. Tāpi madavegena kampamānasarīrā ‘‘iccāma, gāyāmā’’ti cittaṃ uppādesuṃ. Athekā mārakāyikā devatā ‘‘imāsaṃ sarīre adhimuccitvā samaṇassa gotamassa purato vippakāraṃ dassessāmī’’ti cintetvā tāsaṃ sarīre adhimucci. Tāsu ekaccā satthu purato pāṇiṃ paharitvā hasituṃ, ekaccā naccituṃ ārabhiṃsu. Satthā ‘‘kiṃ ida’’nti āvajjento taṃ kāraṇaṃ ñatvā ‘‘na idāni mārakāyikānaṃ otāraṃ labhituṃ dassāmi. Na hi mayā ettakaṃ kālaṃ pāramiyo pūrentena mārakāyikānaṃ otāralābhatthāya pūritā’’ti tā saṃvejetuṃ bhamukalomato rasmiyo vissajjesi, tāvadeva andhakāratimisā ahosi. Tā bhītā ahesuṃ maraṇabhayatajjitā. Tena tāsaṃ kucchiyaṃ surā jīri. Satthā nisinnapallaṅke antarahito sinerumuddhani ṭhatvā uṇṇālomato rasmiṃ vissajjesi, taṅkhaṇaṃyeva candasahassuggamanaṃ viya ahosi. Atha satthā tā itthiyo āmantetvā ‘‘tumhehi mama santikaṃ āgacchamānāhi pamattāhi āgantuṃ na vaṭṭati. Tumhākañhi pamādeneva mārakāyikā devatā otāraṃ labhitvā tumhe hasādīnaṃ akaraṇaṭṭhāne hasādīni kārāpesi, idāni tumhehi rāgādīnaṃ aggīnaṃ nibbāpanatthāya ussāhaṃ kātuṃ vaṭṭatī’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –

    146.

    146.

    ‘‘கோ நு ஹாஸோ கிமானந்தோ³, நிச்சங் பஜ்ஜலிதே ஸதி;

    ‘‘Ko nu hāso kimānando, niccaṃ pajjalite sati;

    அந்த⁴காரேன ஓனத்³தா⁴, பதீ³பங் ந க³வேஸதா²’’தி.

    Andhakārena onaddhā, padīpaṃ na gavesathā’’ti.

    தத்த² ஆனந்தோ³தி துட்டி². இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – இமஸ்மிங் லோகஸன்னிவாஸே ராகா³தீ³ஹி ஏகாத³ஸஹி அக்³கீ³ஹி நிச்சங் பஜ்ஜலிதே ஸதி கோ நு தும்ஹாகங் ஹாஸோ வா துட்டி² வா? நனு ஏஸ அகத்தப்³ப³ரூபோயேவ. அட்ட²வத்து²கேன ஹி அவிஜ்ஜாந்த⁴காரேன ஓனத்³தா⁴ தும்ஹே தஸ்ஸேவ அந்த⁴காரஸ்ஸ வித⁴மனத்தா²ய கிங் காரணா ஞாணப்பதீ³பங் ந க³வேஸத² ந கரோதா²தி.

    Tattha ānandoti tuṭṭhi. Idaṃ vuttaṃ hoti – imasmiṃ lokasannivāse rāgādīhi ekādasahi aggīhi niccaṃ pajjalite sati ko nu tumhākaṃ hāso vā tuṭṭhi vā? Nanu esa akattabbarūpoyeva. Aṭṭhavatthukena hi avijjāndhakārena onaddhā tumhe tasseva andhakārassa vidhamanatthāya kiṃ kāraṇā ñāṇappadīpaṃ na gavesatha na karothāti.

    தே³ஸனாவஸானே பஞ்சஸதாபி தா இத்தி²யோ ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹிங்ஸு.

    Desanāvasāne pañcasatāpi tā itthiyo sotāpattiphale patiṭṭhahiṃsu.

    ஸத்தா² தாஸங் அசலஸத்³தா⁴ய பதிட்டி²தபா⁴வங் ஞத்வா ஸினேருமத்த²கா ஓதரித்வா பு³த்³தா⁴ஸனே நிஸீதி³. அத² நங் விஸாகா² ஆஹ – ‘‘ப⁴ந்தே, ஸுரா நாமேஸா பாபிகா. ஏவரூபா ஹி நாம இமா இத்தி²யோ தும்ஹாதி³ஸஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ புரதோ நிஸீதி³த்வா இரியாபத²மத்தம்பி ஸண்டா²பேதுங் அஸக்கொந்தியோ உட்டா²ய பாணிங் பஹரித்வா ஹஸனகீ³தனச்சாதீ³னி ஆரபி⁴ங்ஸூ’’தி. ஸத்தா² ‘‘ஆம, விஸாகே², பாபிகா ஏவ ஏஸா ஸுரா நாம. ஏதஞ்ஹி நிஸ்ஸாய அனேகே ஸத்தா அனயப்³யஸனங் பத்தா’’தி வத்வா ‘‘கதா³ பனேஸா, ப⁴ந்தே, உப்பன்னா’’தி வுத்தே தஸ்ஸா உப்பத்திங் வித்தா²ரேன கதே²துங் அதீதங் ஆஹரித்வா கும்ப⁴ஜாதகங் (ஜா॰ 1.16.33 ஆத³யோ) கதே²ஸீதி.

    Satthā tāsaṃ acalasaddhāya patiṭṭhitabhāvaṃ ñatvā sinerumatthakā otaritvā buddhāsane nisīdi. Atha naṃ visākhā āha – ‘‘bhante, surā nāmesā pāpikā. Evarūpā hi nāma imā itthiyo tumhādisassa buddhassa purato nisīditvā iriyāpathamattampi saṇṭhāpetuṃ asakkontiyo uṭṭhāya pāṇiṃ paharitvā hasanagītanaccādīni ārabhiṃsū’’ti. Satthā ‘‘āma, visākhe, pāpikā eva esā surā nāma. Etañhi nissāya aneke sattā anayabyasanaṃ pattā’’ti vatvā ‘‘kadā panesā, bhante, uppannā’’ti vutte tassā uppattiṃ vitthārena kathetuṃ atītaṃ āharitvā kumbhajātakaṃ (jā. 1.16.33 ādayo) kathesīti.

    விஸாகா²ய ஸஹாயிகானங் வத்து² பட²மங்.

    Visākhāya sahāyikānaṃ vatthu paṭhamaṃ.

    2. ஸிரிமாவத்து²

    2. Sirimāvatthu

    பஸ்ஸ சித்தகதந்தி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² வேளுவனே விஹரந்தோ ஸிரிமங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Passacittakatanti imaṃ dhammadesanaṃ satthā veḷuvane viharanto sirimaṃ ārabbha kathesi.

    ஸா கிர ராஜக³ஹே அபி⁴ரூபா க³ணிகா. ஏகஸ்மிங் பன அந்தோவஸ்ஸே ஸுமனஸெட்டி²புத்தஸ்ஸ ப⁴ரியாய புண்ணகஸெட்டி²ஸ்ஸ தீ⁴தாய உத்தராய நாம உபாஸிகாய அபரஜ்ஜி²த்வா தங் பஸாதே³துகாமா தஸ்ஸா கே³ஹே பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன ஸத்³தி⁴ங் கதப⁴த்தகிச்சங் ஸத்தா²ரங் க²மாபெத்வா தங் தி³வஸங் த³ஸப³லஸ்ஸ ப⁴த்தானுமோத³னங் ஸுத்வா –

    Sā kira rājagahe abhirūpā gaṇikā. Ekasmiṃ pana antovasse sumanaseṭṭhiputtassa bhariyāya puṇṇakaseṭṭhissa dhītāya uttarāya nāma upāsikāya aparajjhitvā taṃ pasādetukāmā tassā gehe bhikkhusaṅghena saddhiṃ katabhattakiccaṃ satthāraṃ khamāpetvā taṃ divasaṃ dasabalassa bhattānumodanaṃ sutvā –

    ‘‘அக்கோதே⁴ன ஜினே கோத⁴ங், அஸாது⁴ங் ஸாது⁴னா ஜினே;

    ‘‘Akkodhena jine kodhaṃ, asādhuṃ sādhunā jine;

    ஜினே கத³ரியங் தா³னேன, ஸச்சேனாலிகவாதி³ன’’ந்தி. (ஜா॰ 1.2.2; த⁴॰ ப॰ 223) –

    Jine kadariyaṃ dānena, saccenālikavādina’’nti. (jā. 1.2.2; dha. pa. 223) –

    கா³தா²பரியோஸானே ஸோதாபத்திப²லங் பாபுணி. அயமெத்த² ஸங்கே²போ, வித்தா²ரகதா² பன கோத⁴வக்³கே³ அனுமோத³னகா³தா²வண்ணனாயமேவ ஆவிப⁴விஸ்ஸதி. ஏவங் ஸோதாபத்திப²லங் பத்தா பன ஸிரிமா த³ஸப³லங் நிமந்தெத்வா புனதி³வஸே மஹாதா³னங் த³த்வா ஸங்க⁴ஸ்ஸ அட்ட²கப⁴த்தங் நிப³த்³த⁴ங் தா³பேஸி. ஆதி³தோ பட்டா²ய நிப³த்³த⁴ங் அட்ட² பி⁴க்கூ² கே³ஹங் க³ச்ச²ந்தி. ‘‘ஸப்பிங் க³ண்ஹத², கீ²ரங் க³ண்ஹதா²’’திஆதீ³னி வத்வா தேஸங் பத்தே பூரேதி. ஏகேன லத்³த⁴ங் திண்ணம்பி சதுன்னம்பி பஹோதி. தே³வஸிகங் ஸோளஸகஹாபணபரிப்³ப³யேன பிண்ட³பாதோ தீ³யதி. அதே²கதி³வஸங் ஏகோ பி⁴க்கு² தஸ்ஸா கே³ஹே அட்ட²கப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜித்வா தியோஜனமத்த²கே ஏகங் விஹாரங் அக³மாஸி. அத² நங் ஸாயங் தே²ருபட்டா²னே நிஸின்னங் புச்சி²ங்ஸு – ‘‘ஆவுஸோ, கஹங் பி⁴க்க²ங் க³ஹெத்வா ஆக³தோஸீ’’தி. ஸிரிமாய அட்ட²கப⁴த்தங் மே பு⁴த்தந்தி. மனாபங் கத்வா தே³தி, ஆவுஸோதி. ‘‘ந ஸக்கா தஸ்ஸா ப⁴த்தங் வண்ணேதுங், அதிவிய பணீதங் கத்வா தே³தி, ஏகேன லத்³த⁴ங் திண்ணம்பி சதுன்னம்பி பஹோதி, தஸ்ஸா பன தெ³ய்யத⁴ம்மதோபி த³ஸ்ஸனமேவ உத்தரிதரங். ஸா ஹி இத்தீ² ஏவரூபா ச ஏவரூபா சா’’தி தஸ்ஸா கு³ணே வண்ணேஸி.

    Gāthāpariyosāne sotāpattiphalaṃ pāpuṇi. Ayamettha saṅkhepo, vitthārakathā pana kodhavagge anumodanagāthāvaṇṇanāyameva āvibhavissati. Evaṃ sotāpattiphalaṃ pattā pana sirimā dasabalaṃ nimantetvā punadivase mahādānaṃ datvā saṅghassa aṭṭhakabhattaṃ nibaddhaṃ dāpesi. Ādito paṭṭhāya nibaddhaṃ aṭṭha bhikkhū gehaṃ gacchanti. ‘‘Sappiṃ gaṇhatha, khīraṃ gaṇhathā’’tiādīni vatvā tesaṃ patte pūreti. Ekena laddhaṃ tiṇṇampi catunnampi pahoti. Devasikaṃ soḷasakahāpaṇaparibbayena piṇḍapāto dīyati. Athekadivasaṃ eko bhikkhu tassā gehe aṭṭhakabhattaṃ bhuñjitvā tiyojanamatthake ekaṃ vihāraṃ agamāsi. Atha naṃ sāyaṃ therupaṭṭhāne nisinnaṃ pucchiṃsu – ‘‘āvuso, kahaṃ bhikkhaṃ gahetvā āgatosī’’ti. Sirimāya aṭṭhakabhattaṃ me bhuttanti. Manāpaṃ katvā deti, āvusoti. ‘‘Na sakkā tassā bhattaṃ vaṇṇetuṃ, ativiya paṇītaṃ katvā deti, ekena laddhaṃ tiṇṇampi catunnampi pahoti, tassā pana deyyadhammatopi dassanameva uttaritaraṃ. Sā hi itthī evarūpā ca evarūpā cā’’ti tassā guṇe vaṇṇesi.

    அதே²கோ பி⁴க்கு² தஸ்ஸா கு³ணகத²ங் ஸுத்வா அத³ஸ்ஸனேனேவ ஸினேஹங் உப்பாதெ³த்வா ‘‘மயா க³ந்த்வா தங் த³ட்டு²ங் வட்டதீ’’தி அத்தனோ வஸ்ஸக்³க³ங் கதெ²த்வா தங் பி⁴க்கு²ங் டி²திகங் புச்சி²த்வா ‘‘ஸ்வே, ஆவுஸோ, தஸ்மிங் கே³ஹே த்வங் ஸங்க⁴த்தே²ரோ ஹுத்வா அட்ட²கப⁴த்தங் லபி⁴ஸ்ஸஸீ’’தி ஸுத்வா தங்க²ணஞ்ஞேவ பத்தசீவரங் ஆதா³ய பக்கந்தோபி பாதோவ அருணே உக்³க³தே ஸலாகக்³க³ங் பவிஸித்வா டி²தோ ஸங்க⁴த்தே²ரோ ஹுத்வா தஸ்ஸா கே³ஹே அட்ட²கப⁴த்தங் லபி⁴. யோ பன பி⁴க்கு² ஹிய்யோ பு⁴ஞ்ஜித்வா பக்காமி, தஸ்ஸ க³தவேலாயமேவ அஸ்ஸா ஸரீரே ரோகோ³ உப்பஜ்ஜி. தஸ்மா ஸா ஆப⁴ரணானி ஓமுஞ்சித்வா நிபஜ்ஜி. அத²ஸ்ஸா தா³ஸியோ அட்ட²கப⁴த்தங் லபி⁴த்வா ஆக³தே பி⁴க்கூ² தி³ஸ்வா ஆரோசேஸுங். ஸா ஸஹத்தா² பத்தே க³ஹெத்வா நிஸீதா³பேதுங் வா பரிவிஸிதுங் வா அஸக்கொந்தீ தா³ஸியோ ஆணாபேஸி – ‘‘அம்மா பத்தே க³ஹெத்வா, அய்யே, நிஸீதா³பெத்வா யாகு³ங் பாயெத்வா க²ஜ்ஜகங் த³த்வா ப⁴த்தவேலாய பத்தே பூரெத்வா தே³தா²’’தி. தா ‘‘ஸாது⁴, அய்யே’’தி பி⁴க்கூ² பவேஸெத்வா யாகு³ங் பாயெத்வா க²ஜ்ஜகங் த³த்வா ப⁴த்தவேலாய ப⁴த்தஸ்ஸ பத்தே பூரெத்வா தஸ்ஸா ஆரோசயிங்ஸு. ஸா ‘‘மங் பரிக்³க³ஹெத்வா நேத², அய்யே, வந்தி³ஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா தாஹி பரிக்³க³ஹெத்வா பி⁴க்கூ²னங் ஸந்திகங் நீதா வேத⁴மானேன ஸரீரேன பி⁴க்கூ² வந்தி³. ஸோ பி⁴க்கு² தங் ஓலோகெத்வா சிந்தேஸி – ‘‘கி³லானாய தாவ ஏவரூபா அயங் ஏதிஸ்ஸா ரூபஸோபா⁴, அரோக³காலே பன ஸப்³பா³ப⁴ரணபடிமண்டி³தாய இமிஸ்ஸா கீதி³ஸீ ரூபஸம்பத்தீ’’தி. அத²ஸ்ஸ அனேகவஸ்ஸகோடிஸன்னிசிதோ கிலேஸோ ஸமுதா³சரி, ஸோ அஞ்ஞாணீ ஹுத்வா ப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜிதுங் அஸக்கொந்தோ பத்தமாதா³ய விஹாரங் க³ந்த்வா பத்தங் பிதா⁴ய ஏகமந்தே ட²பெத்வா சீவரங் பத்த²ரித்வா நிபஜ்ஜி.

    Atheko bhikkhu tassā guṇakathaṃ sutvā adassaneneva sinehaṃ uppādetvā ‘‘mayā gantvā taṃ daṭṭhuṃ vaṭṭatī’’ti attano vassaggaṃ kathetvā taṃ bhikkhuṃ ṭhitikaṃ pucchitvā ‘‘sve, āvuso, tasmiṃ gehe tvaṃ saṅghatthero hutvā aṭṭhakabhattaṃ labhissasī’’ti sutvā taṅkhaṇaññeva pattacīvaraṃ ādāya pakkantopi pātova aruṇe uggate salākaggaṃ pavisitvā ṭhito saṅghatthero hutvā tassā gehe aṭṭhakabhattaṃ labhi. Yo pana bhikkhu hiyyo bhuñjitvā pakkāmi, tassa gatavelāyameva assā sarīre rogo uppajji. Tasmā sā ābharaṇāni omuñcitvā nipajji. Athassā dāsiyo aṭṭhakabhattaṃ labhitvā āgate bhikkhū disvā ārocesuṃ. Sā sahatthā patte gahetvā nisīdāpetuṃ vā parivisituṃ vā asakkontī dāsiyo āṇāpesi – ‘‘ammā patte gahetvā, ayye, nisīdāpetvā yāguṃ pāyetvā khajjakaṃ datvā bhattavelāya patte pūretvā dethā’’ti. Tā ‘‘sādhu, ayye’’ti bhikkhū pavesetvā yāguṃ pāyetvā khajjakaṃ datvā bhattavelāya bhattassa patte pūretvā tassā ārocayiṃsu. Sā ‘‘maṃ pariggahetvā netha, ayye, vandissāmī’’ti vatvā tāhi pariggahetvā bhikkhūnaṃ santikaṃ nītā vedhamānena sarīrena bhikkhū vandi. So bhikkhu taṃ oloketvā cintesi – ‘‘gilānāya tāva evarūpā ayaṃ etissā rūpasobhā, arogakāle pana sabbābharaṇapaṭimaṇḍitāya imissā kīdisī rūpasampattī’’ti. Athassa anekavassakoṭisannicito kileso samudācari, so aññāṇī hutvā bhattaṃ bhuñjituṃ asakkonto pattamādāya vihāraṃ gantvā pattaṃ pidhāya ekamante ṭhapetvā cīvaraṃ pattharitvā nipajji.

    அத² நங் ஏகோ ஸஹாயகோ பி⁴க்கு² யாசந்தோபி போ⁴ஜேதுங் நாஸக்கி². ஸோ சி²ன்னப⁴த்தோ அஹோஸி. தங் தி³வஸமேவ ஸாயன்ஹஸமயே ஸிரிமா காலமகாஸி. ராஜா ஸத்து² ஸாஸனங் பேஸேஸி – ‘‘ப⁴ந்தே, ஜீவகஸ்ஸ கனிட்ட²ப⁴கி³னீ, ஸிரிமா, காலமகாஸீ’’தி. ஸத்தா² தங் ஸுத்வா ரஞ்ஞோ ஸாஸனங் பஹிணி ‘‘ஸிரிமாய ஜா²பனகிச்சங் நத்தி², ஆமகஸுஸானே தங் யதா² காகஸுனகா²த³யோ ந கா²த³ந்தி, ததா² நிபஜ்ஜாபெத்வா ரக்கா²பேதா²’’தி. ராஜாபி ததா² அகாஸி. படிபாடியா தயோ தி³வஸா அதிக்கந்தா, சதுத்தே² தி³வஸே ஸரீரங் உத்³து⁴மாயி, நவஹி வணமுகே²ஹி புளவா பக்³க⁴ரிங்ஸு , ஸகலஸரீரங் பி⁴ன்னங் ஸாலிப⁴த்தசாடி விய அஹோஸி. ராஜா நக³ரே பே⁴ரிங் சராபேஸி – ‘‘ட²பெத்வா கே³ஹரக்க²கே தா³ரகே ஸிரிமாய த³ஸ்ஸனத்த²ங் அனாக³ச்ச²ந்தானங் அட்ட² கஹாபணானி த³ண்டோ³’’தி. ஸத்து² ஸந்தி கஞ்ச பேஸேஸி – ‘‘பு³த்³த⁴ப்பமுகோ² கிர பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ ஸிரிமாய த³ஸ்ஸனத்த²ங் ஆக³ச்ச²தூ’’தி. ஸத்தா² பி⁴க்கூ²னங் ஆரோசேஸி – ‘‘ஸிரிமாய த³ஸ்ஸனத்த²ங் க³மிஸ்ஸாமா’’தி. ஸோபி த³ஹரபி⁴க்கு² சத்தாரோ தி³வஸே கஸ்ஸசி வசனங் அக்³க³ஹெத்வா சி²ன்னப⁴த்தோவ நிபஜ்ஜி. பத்தே ப⁴த்தங் பூதிகங் ஜாதங், பத்தே மலங் உட்ட²ஹி. அத² நங் ஸோ ஸஹாயகோ பி⁴க்கு² உபஸங்கமித்வா, ‘‘ஆவுஸோ, ஸத்தா² ஸிரிமாய த³ஸ்ஸனத்த²ங் க³ச்ச²தீ’’தி ஆஹ. ஸோ ததா² சா²தஜ்ஜ²த்தோபி ‘‘ஸிரிமா’’தி வுத்தபதே³யேவ ஸஹஸா உட்ட²ஹித்வா ‘‘கிங் ப⁴ணஸீ’’தி ஆஹ. ‘‘ஸத்தா² ஸிரிமங் த³ட்டு²ங் க³ச்ச²தி, த்வம்பி க³மிஸ்ஸஸீ’’தி வுத்தே, ‘‘ஆம, க³மிஸ்ஸாமீ’’தி ப⁴த்தங் ச²ட்³டெ³த்வா பத்தங் தோ⁴வித்வா த²விகாய பக்கி²பித்வா பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன ஸத்³தி⁴ங் அக³மாஸி. ஸத்தா² பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவுதோ ஏகபஸ்ஸே அட்டா²ஸி, பி⁴க்கு²னிஸங்கோ⁴பி ராஜபரிஸாபி உபாஸகபரிஸாபி உபாஸிகாபரிஸாபி ஏகேகபஸ்ஸே அட்ட²ங்ஸு .

    Atha naṃ eko sahāyako bhikkhu yācantopi bhojetuṃ nāsakkhi. So chinnabhatto ahosi. Taṃ divasameva sāyanhasamaye sirimā kālamakāsi. Rājā satthu sāsanaṃ pesesi – ‘‘bhante, jīvakassa kaniṭṭhabhaginī, sirimā, kālamakāsī’’ti. Satthā taṃ sutvā rañño sāsanaṃ pahiṇi ‘‘sirimāya jhāpanakiccaṃ natthi, āmakasusāne taṃ yathā kākasunakhādayo na khādanti, tathā nipajjāpetvā rakkhāpethā’’ti. Rājāpi tathā akāsi. Paṭipāṭiyā tayo divasā atikkantā, catutthe divase sarīraṃ uddhumāyi, navahi vaṇamukhehi puḷavā pagghariṃsu , sakalasarīraṃ bhinnaṃ sālibhattacāṭi viya ahosi. Rājā nagare bheriṃ carāpesi – ‘‘ṭhapetvā geharakkhake dārake sirimāya dassanatthaṃ anāgacchantānaṃ aṭṭha kahāpaṇāni daṇḍo’’ti. Satthu santi kañca pesesi – ‘‘buddhappamukho kira bhikkhusaṅgho sirimāya dassanatthaṃ āgacchatū’’ti. Satthā bhikkhūnaṃ ārocesi – ‘‘sirimāya dassanatthaṃ gamissāmā’’ti. Sopi daharabhikkhu cattāro divase kassaci vacanaṃ aggahetvā chinnabhattova nipajji. Patte bhattaṃ pūtikaṃ jātaṃ, patte malaṃ uṭṭhahi. Atha naṃ so sahāyako bhikkhu upasaṅkamitvā, ‘‘āvuso, satthā sirimāya dassanatthaṃ gacchatī’’ti āha. So tathā chātajjhattopi ‘‘sirimā’’ti vuttapadeyeva sahasā uṭṭhahitvā ‘‘kiṃ bhaṇasī’’ti āha. ‘‘Satthā sirimaṃ daṭṭhuṃ gacchati, tvampi gamissasī’’ti vutte, ‘‘āma, gamissāmī’’ti bhattaṃ chaḍḍetvā pattaṃ dhovitvā thavikāya pakkhipitvā bhikkhusaṅghena saddhiṃ agamāsi. Satthā bhikkhusaṅghaparivuto ekapasse aṭṭhāsi, bhikkhunisaṅghopi rājaparisāpi upāsakaparisāpi upāsikāparisāpi ekekapasse aṭṭhaṃsu .

    ஸத்தா² ராஜானங் புச்சி² – ‘‘கா ஏஸா, மஹாராஜோ’’தி. ப⁴ந்தே, ஜீவகஸ்ஸ ப⁴கி³னீ, ஸிரிமா, நாமாதி. ஸிரிமா, ஏஸாதி. ஆம, ப⁴ந்தேதி. தேன ஹி நக³ரே பே⁴ரிங் சராபேஹி ‘‘ஸஹஸ்ஸங் த³த்வா ஸிரிமங் க³ண்ஹந்தூ’’தி. ராஜா ததா² காரேஸி. ஏகோபி ‘ஹ’ந்தி வா ‘ஹு’ந்தி வா வத³ந்தோ நாம நாஹோஸி. ராஜா ஸத்து² ஆரோசேஸி – ‘‘ந க³ண்ஹந்தி, ப⁴ந்தே’’தி. தேன ஹி, மஹாராஜ, அக்³க⁴ங் ஓஹாரேஹீதி. ராஜா ‘‘பஞ்சஸதானி த³த்வா க³ண்ஹந்தூ’’தி பே⁴ரிங் சராபெத்வா கஞ்சி க³ண்ஹனகங் அதி³ஸ்வா ‘‘அட்³ட⁴தெய்யானி ஸதானி, த்³வே ஸதானி, ஸதங், பண்ணாஸங், பஞ்சவீஸதி கஹாபணே, த³ஸ கஹாபணே, பஞ்ச கஹாபணே, ஏகங் கஹாபணங் அட்³ட⁴ங், பாத³ங், மாஸகங், காகணிகங் த³த்வா ஸிரிமங் க³ண்ஹந்தூ’’தி பே⁴ரிங் சராபேஸி. கோசி தங் ந இச்சி². ‘‘முதா⁴பி க³ண்ஹந்தூ’’தி பே⁴ரிங் சராபேஸி. ‘ஹ’ந்தி வா ‘ஹு’ந்தி வா வத³ந்தோ நாம நாஹோஸி. ராஜா ‘‘முதா⁴பி, ப⁴ந்தே, க³ண்ஹந்தோ நாம நத்தீ²’’தி ஆஹ. ஸத்தா² ‘‘பஸ்ஸத², பி⁴க்க²வே, மஹாஜனஸ்ஸ பியங் மாதுகா³மங், இமஸ்மிங்யேவ நக³ரே ஸஹஸ்ஸங் த³த்வா புப்³பே³ ஏகதி³வஸங் லபி⁴ங்ஸு, இதா³னி முதா⁴ க³ண்ஹந்தோபி நத்தி², ஏவரூபங் நாம ரூபங் க²யவயப்பத்தங், பஸ்ஸத², பி⁴க்க²வே, ஆதுரங் அத்தபா⁴வ’’ந்தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –

    Satthā rājānaṃ pucchi – ‘‘kā esā, mahārājo’’ti. Bhante, jīvakassa bhaginī, sirimā, nāmāti. Sirimā, esāti. Āma, bhanteti. Tena hi nagare bheriṃ carāpehi ‘‘sahassaṃ datvā sirimaṃ gaṇhantū’’ti. Rājā tathā kāresi. Ekopi ‘ha’nti vā ‘hu’nti vā vadanto nāma nāhosi. Rājā satthu ārocesi – ‘‘na gaṇhanti, bhante’’ti. Tena hi, mahārāja, agghaṃ ohārehīti. Rājā ‘‘pañcasatāni datvā gaṇhantū’’ti bheriṃ carāpetvā kañci gaṇhanakaṃ adisvā ‘‘aḍḍhateyyāni satāni, dve satāni, sataṃ, paṇṇāsaṃ, pañcavīsati kahāpaṇe, dasa kahāpaṇe, pañca kahāpaṇe, ekaṃ kahāpaṇaṃ aḍḍhaṃ, pādaṃ, māsakaṃ, kākaṇikaṃ datvā sirimaṃ gaṇhantū’’ti bheriṃ carāpesi. Koci taṃ na icchi. ‘‘Mudhāpi gaṇhantū’’ti bheriṃ carāpesi. ‘Ha’nti vā ‘hu’nti vā vadanto nāma nāhosi. Rājā ‘‘mudhāpi, bhante, gaṇhanto nāma natthī’’ti āha. Satthā ‘‘passatha, bhikkhave, mahājanassa piyaṃ mātugāmaṃ, imasmiṃyeva nagare sahassaṃ datvā pubbe ekadivasaṃ labhiṃsu, idāni mudhā gaṇhantopi natthi, evarūpaṃ nāma rūpaṃ khayavayappattaṃ, passatha, bhikkhave, āturaṃ attabhāva’’nti vatvā imaṃ gāthamāha –

    147.

    147.

    ‘‘பஸ்ஸ சித்தகதங் பி³ம்ப³ங், அருகாயங் ஸமுஸ்ஸிதங்;

    ‘‘Passa cittakataṃ bimbaṃ, arukāyaṃ samussitaṃ;

    ஆதுரங் ப³ஹுஸங்கப்பங், யஸ்ஸ நத்தி² து⁴வங் டி²தீ’’தி.

    Āturaṃ bahusaṅkappaṃ, yassa natthi dhuvaṃ ṭhitī’’ti.

    தத்த² சித்தகதந்தி கதசித்தங், வத்தா²ப⁴ரணமாலாலத்தகாதீ³ஹி விசித்தந்தி அத்தோ². பி³ம்ப³ந்தி தீ³கா⁴தி³யுத்தட்டா²னேஸு தீ³கா⁴தீ³ஹி அங்க³பச்சங்கே³ஹி ஸண்டி²தங் அத்தபா⁴வங். அருகாயந்தி நவன்னங் வணமுகா²னங் வஸேன அருபூ⁴தங் காயங். ஸமுஸ்ஸிதந்தி தீஹி அட்டி²ஸதேஹி ஸமுஸ்ஸிதங். ஆதுரந்தி ஸப்³ப³காலங் இரியாபதா²தீ³ஹி பரிஹரிதப்³ப³தாய நிச்சகி³லானங். ப³ஹுஸங்கப்பந்தி மஹாஜனேன ப³ஹுதா⁴ ஸங்கப்பிதங். யஸ்ஸ நத்தி² து⁴வங் டி²தீதி யஸ்ஸ து⁴வபா⁴வோ வா டி²திபா⁴வோ வா நத்தி², ஏகந்தேன பே⁴த³னவிகிரணவித்³த⁴ங்ஸனத⁴ம்மமேவேதங், இமங் பஸ்ஸதா²தி அத்தோ².

    Tattha cittakatanti katacittaṃ, vatthābharaṇamālālattakādīhi vicittanti attho. Bimbanti dīghādiyuttaṭṭhānesu dīghādīhi aṅgapaccaṅgehi saṇṭhitaṃ attabhāvaṃ. Arukāyanti navannaṃ vaṇamukhānaṃ vasena arubhūtaṃ kāyaṃ. Samussitanti tīhi aṭṭhisatehi samussitaṃ. Āturanti sabbakālaṃ iriyāpathādīhi pariharitabbatāya niccagilānaṃ. Bahusaṅkappanti mahājanena bahudhā saṅkappitaṃ. Yassa natthi dhuvaṃ ṭhitīti yassa dhuvabhāvo vā ṭhitibhāvo vā natthi, ekantena bhedanavikiraṇaviddhaṃsanadhammamevetaṃ, imaṃ passathāti attho.

    தே³ஸனாவஸானே சதுராஸீதியா பாணஸஹஸ்ஸானங் த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோ அஹோஸி, ஸோபி பி⁴க்கு² ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹீதி.

    Desanāvasāne caturāsītiyā pāṇasahassānaṃ dhammābhisamayo ahosi, sopi bhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhahīti.

    ஸிரிமாவத்து² து³தியங்.

    Sirimāvatthu dutiyaṃ.

    3. உத்தராதே²ரீவத்து²

    3. Uttarātherīvatthu

    பரிஜிண்ணமித³ந்தி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ உத்தராதே²ரிங் நாம பி⁴க்கு²னிங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Parijiṇṇamidanti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto uttarātheriṃ nāma bhikkhuniṃ ārabbha kathesi.

    தே²ரீ கிர வீஸவஸ்ஸஸதிகா ஜாதியா பிண்டா³ய சரித்வா லத்³த⁴பிண்ட³பாதா அந்தரவீதி²யங் ஏகங் பி⁴க்கு²ங் தி³ஸ்வா பிண்ட³பாதேன ஆபுச்சி²த்வா தஸ்ஸ அபடிக்கி²பித்வா க³ண்ஹந்தஸ்ஸ ஸப்³ப³ங் த³த்வா நிராஹாரா அஹோஸி. ஏவங் து³தியேபி ததியேபி தி³வஸே தஸ்ஸேவ பி⁴க்கு²னோ தஸ்மிங்யேவ டா²னே ப⁴த்தங் த³த்வா நிராஹாரா அஹோஸி, சதுத்தே² தி³வஸே பன பிண்டா³ய சரந்தீ ஏகஸ்மிங் ஸம்பா³த⁴ட்டா²னே ஸத்தா²ரங் தி³ஸ்வா படிக்கமந்தீ ஓலம்ப³ந்தங் அத்தனோ சீவரகண்ணங் அக்கமித்வா ஸண்டா²துங் அஸக்கொந்தீ பரிவத்தித்வா பதி. ஸத்தா² தஸ்ஸா ஸந்திகங் க³ந்த்வா, ‘‘ப⁴கி³னி, பரிஜிண்ணோ தே அத்தபா⁴வோ ந சிரஸ்ஸேவ பி⁴ஜ்ஜிஸ்ஸதீ’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –

    Therī kira vīsavassasatikā jātiyā piṇḍāya caritvā laddhapiṇḍapātā antaravīthiyaṃ ekaṃ bhikkhuṃ disvā piṇḍapātena āpucchitvā tassa apaṭikkhipitvā gaṇhantassa sabbaṃ datvā nirāhārā ahosi. Evaṃ dutiyepi tatiyepi divase tasseva bhikkhuno tasmiṃyeva ṭhāne bhattaṃ datvā nirāhārā ahosi, catutthe divase pana piṇḍāya carantī ekasmiṃ sambādhaṭṭhāne satthāraṃ disvā paṭikkamantī olambantaṃ attano cīvarakaṇṇaṃ akkamitvā saṇṭhātuṃ asakkontī parivattitvā pati. Satthā tassā santikaṃ gantvā, ‘‘bhagini, parijiṇṇo te attabhāvo na cirasseva bhijjissatī’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –

    148.

    148.

    ‘‘பரிஜிண்ணமித³ங் ரூபங், ரோக³னீளங் பப⁴ங்கு³ரங்;

    ‘‘Parijiṇṇamidaṃ rūpaṃ, roganīḷaṃ pabhaṅguraṃ;

    பி⁴ஜ்ஜதி பூதிஸந்தே³ஹோ, மரணந்தஞ்ஹி ஜீவித’’ந்தி.

    Bhijjati pūtisandeho, maraṇantañhi jīvita’’nti.

    தஸ்ஸத்தோ² – ப⁴கி³னி இத³ங் தவ ஸரீரஸங்கா²தங் ரூபங் மஹல்லகபா⁴வேன பரிஜிண்ணங், தஞ்ச கோ² ஸப்³ப³ரோகா³னங் நிவாஸட்டா²னட்டே²ன ரோக³னீளங், யதா² கோ² பன தருணோபி ஸிங்கா³லோ ‘‘ஜரஸிங்கா³லோ’’தி வுச்சதி, தருணாபி க³ளோசீலதா ‘‘பூதிலதா’’தி வுச்சதி, ஏவங் தத³ஹுஜாதங் ஸுவண்ணவண்ணம்பி ஸமானங் நிச்சங் பக்³க⁴ரணட்டே²ன பூதிதாய பப⁴ங்கு³ரங், ஸோ ஏஸ பூதிகோ ஸமானோ தவ தே³ஹோ பி⁴ஜ்ஜதி, ந சிரஸ்ஸேவ பி⁴ஜ்ஜிஸ்ஸதீதி வேதி³தப்³போ³. கிங் காரணா? மரணந்தஞ்ஹி ஜீவிதங் யஸ்மா ஸப்³ப³ஸத்தானங் ஜீவிதங் மரணபரியோஸானமேவாதி வுத்தங் ஹோதி.

    Tassattho – bhagini idaṃ tava sarīrasaṅkhātaṃ rūpaṃ mahallakabhāvena parijiṇṇaṃ, tañca kho sabbarogānaṃ nivāsaṭṭhānaṭṭhena roganīḷaṃ, yathā kho pana taruṇopi siṅgālo ‘‘jarasiṅgālo’’ti vuccati, taruṇāpi gaḷocīlatā ‘‘pūtilatā’’ti vuccati, evaṃ tadahujātaṃ suvaṇṇavaṇṇampi samānaṃ niccaṃ paggharaṇaṭṭhena pūtitāya pabhaṅguraṃ, so esa pūtiko samāno tava deho bhijjati, na cirasseva bhijjissatīti veditabbo. Kiṃ kāraṇā? Maraṇantañhi jīvitaṃ yasmā sabbasattānaṃ jīvitaṃ maraṇapariyosānamevāti vuttaṃ hoti.

    தே³ஸனாவஸானே ஸா தே²ரீ ஸோதாபத்திப²லங் பத்தா, மஹாஜனஸ்ஸாபி ஸாத்தி²கா த⁴ம்மதே³ஸனா அஹோஸீதி.

    Desanāvasāne sā therī sotāpattiphalaṃ pattā, mahājanassāpi sātthikā dhammadesanā ahosīti.

    உத்தராதே²ரீவத்து² ததியங்.

    Uttarātherīvatthu tatiyaṃ.

    4. ஸம்ப³ஹுலஅதி⁴மானிகபி⁴க்கு²வத்து²

    4. Sambahulaadhimānikabhikkhuvatthu

    யானிமானீதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஸம்ப³ஹுலே அதி⁴மானிகே பி⁴க்கூ² ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Yānimānīti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto sambahule adhimānike bhikkhū ārabbha kathesi.

    பஞ்சஸதா கிர பி⁴க்கூ² ஸத்து² ஸந்திகே கம்மட்டா²னங் க³ஹெத்வா அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா க⁴டெந்தா வாயமந்தா ஜா²னங் நிப்³ப³த்தெத்வா ‘‘கிலேஸானங் அஸமுதா³சாரேன பப்³ப³ஜிதகிச்சங் நோ நிப்ப²ன்னங், அத்தனா படிலத்³த⁴கு³ணங் ஸத்து² ஆரோசெஸ்ஸாமா’’தி ஆக³மிங்ஸு. ஸத்தா² தேஸங் ப³ஹித்³வாரகொட்ட²கங் பத்தகாலேயேவ ஆனந்த³த்தே²ரங் ஆஹ – ‘‘ஆனந்த³, ஏதேஸங் பி⁴க்கூ²னங் பவிஸித்வா மயா தி³ட்டே²ன கம்மங் நத்தி², ஆமகஸுஸானங் க³ந்த்வா ததோ ஆக³ந்த்வா மங் பஸ்ஸந்தூ’’தி. தே²ரோ க³ந்த்வா தேஸங் தமத்த²ங் ஆரோசேஸி. தே ‘‘கிங் அம்ஹாகங் ஆமகஸுஸானேனா’’தி அவத்வாவ ‘‘தீ³க⁴த³ஸ்ஸினா பு³த்³தே⁴ன காரணங் தி³ட்ட²ங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஆமகஸுஸானங் க³ந்த்வா தத்த² குணபானி பஸ்ஸந்தா ஏகாஹத்³வீஹபதிதேஸு குணபேஸு ஆகா⁴தங் படிலபி⁴த்வா தங் க²ணங் பதிதேஸு அல்லஸரீரேஸு ராக³ங் உப்பாத³யிங்ஸு, தஸ்மிங் க²ணே அத்தனோ ஸகிலேஸபா⁴வங் ஜானிங்ஸு. ஸத்தா² க³ந்த⁴குடியங் நிஸின்னோவ ஓபா⁴ஸங் ப²ரித்வா தேஸங் பி⁴க்கூ²னங் ஸம்முகே² கதெ²ந்தோ விய ‘‘நப்பதிரூபங் நு கோ², பி⁴க்க²வே, தும்ஹாகங் ஏவரூபங் அட்டி²ஸங்கா⁴தங் தி³ஸ்வா ராக³ரதிங் உப்பாதே³து’’ந்தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –

    Pañcasatā kira bhikkhū satthu santike kammaṭṭhānaṃ gahetvā araññaṃ pavisitvā ghaṭentā vāyamantā jhānaṃ nibbattetvā ‘‘kilesānaṃ asamudācārena pabbajitakiccaṃ no nipphannaṃ, attanā paṭiladdhaguṇaṃ satthu ārocessāmā’’ti āgamiṃsu. Satthā tesaṃ bahidvārakoṭṭhakaṃ pattakāleyeva ānandattheraṃ āha – ‘‘ānanda, etesaṃ bhikkhūnaṃ pavisitvā mayā diṭṭhena kammaṃ natthi, āmakasusānaṃ gantvā tato āgantvā maṃ passantū’’ti. Thero gantvā tesaṃ tamatthaṃ ārocesi. Te ‘‘kiṃ amhākaṃ āmakasusānenā’’ti avatvāva ‘‘dīghadassinā buddhena kāraṇaṃ diṭṭhaṃ bhavissatī’’ti āmakasusānaṃ gantvā tattha kuṇapāni passantā ekāhadvīhapatitesu kuṇapesu āghātaṃ paṭilabhitvā taṃ khaṇaṃ patitesu allasarīresu rāgaṃ uppādayiṃsu, tasmiṃ khaṇe attano sakilesabhāvaṃ jāniṃsu. Satthā gandhakuṭiyaṃ nisinnova obhāsaṃ pharitvā tesaṃ bhikkhūnaṃ sammukhe kathento viya ‘‘nappatirūpaṃ nu kho, bhikkhave, tumhākaṃ evarūpaṃ aṭṭhisaṅghātaṃ disvā rāgaratiṃ uppādetu’’nti vatvā imaṃ gāthamāha –

    149.

    149.

    ‘‘யானிமானி அபத்தா²னி, அலாபூ³னேவ ஸாரதே³;

    ‘‘Yānimāni apatthāni, alābūneva sārade;

    காபோதகானி அட்டீ²னி, தானி தி³ஸ்வான கா ரதீ’’தி.

    Kāpotakāni aṭṭhīni, tāni disvāna kā ratī’’ti.

    தத்த² அபத்தா²னீதி ச²ட்³டி³தானி. ஸாரதே³தி ஸரத³காலே வாதாதபபஹதானி தத்த² தத்த² விப்பகிண்ணஅலாபூ³னி விய. காபோதகானீதி கபோதகவண்ணானி. தானி தி³ஸ்வானாதி தானி ஏவரூபானி அட்டீ²னி தி³ஸ்வா தும்ஹாகங் கா ரதி, நனு அப்பமத்தகம்பி காமரதிங் காதுங் ந வட்டதியேவாதி அத்தோ².

    Tattha apatthānīti chaḍḍitāni. Sāradeti saradakāle vātātapapahatāni tattha tattha vippakiṇṇaalābūni viya. Kāpotakānīti kapotakavaṇṇāni. Tāni disvānāti tāni evarūpāni aṭṭhīni disvā tumhākaṃ kā rati, nanu appamattakampi kāmaratiṃ kātuṃ na vaṭṭatiyevāti attho.

    தே³ஸனாவஸானே தே பி⁴க்கூ² யதா²டி²தாவ அரஹத்தங் பத்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴த்த²வமானா ஆக³ந்த்வா வந்தி³ங்ஸூதி.

    Desanāvasāne te bhikkhū yathāṭhitāva arahattaṃ patvā bhagavantaṃ abhitthavamānā āgantvā vandiṃsūti.

    ஸம்ப³ஹுலஅதி⁴மானிகபி⁴க்கு²வத்து² சதுத்த²ங்.

    Sambahulaadhimānikabhikkhuvatthu catutthaṃ.

    5. ஜனபத³கல்யாணீ ரூபனந்தா³தே²ரீவத்து²

    5. Janapadakalyāṇī rūpanandātherīvatthu

    அட்டீ²னங் நக³ரங் கதந்தி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஜனபத³கல்யாணிங் ரூபனந்தா³தே²ரிங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Aṭṭhīnaṃnagaraṃ katanti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto janapadakalyāṇiṃ rūpanandātheriṃ ārabbha kathesi.

    ஸா கிர ஏகதி³வஸங் சிந்தேஸி – ‘‘மய்ஹங் ஜெட்ட²பா⁴திகோ ரஜ்ஜஸிரிங் பஹாய பப்³ப³ஜித்வா லோகே அக்³க³புக்³க³லோ பு³த்³தோ⁴ ஜாதோ, புத்தோபிஸ்ஸ ராஹுலகுமாரோ பப்³ப³ஜிதோ, ப⁴த்தாபி மே பப்³ப³ஜிதோ, மாதாபி மே பப்³ப³ஜிதா, அஹம்பி எத்தகே ஞாதிஜனே பப்³ப³ஜிதே கே³ஹே கிங் கரிஸ்ஸாமி, பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமா’’தி. ஸா பி⁴க்கு²னுபஸ்ஸயங் க³ந்த்வா பப்³ப³ஜி ஞாதிஸினேஹேனேவ, நோ ஸத்³தா⁴ய, அபி⁴ரூபதாய பன ரூபனந்தா³தி பஞ்ஞாயி. ‘‘ஸத்தா² கிர ‘ரூபங் அனிச்சங் து³க்க²ங் அனத்தா, வேத³னா… ஸஞ்ஞா… ஸங்கா²ரா… விஞ்ஞாணங் அனிச்சங் து³க்க²ங் அனத்தா’தி வதே³தீ’’தி ஸுத்வா ஸா ஏவங் த³ஸ்ஸனீயே பாஸாதி³கே மமபி ரூபே தோ³ஸங் கதெ²ய்யாதி ஸத்து² ஸம்முகீ²பா⁴வங் ந க³ச்ச²தி. ஸாவத்தி²வாஸினோ பாதோவ தா³னங் த³த்வா ஸமாதி³ன்னுபோஸதா² ஸுத்³து⁴த்தராஸங்கா³ க³ந்த⁴மாலாதி³ஹத்தா² ஸாயன்ஹஸமயே ஜேதவனே ஸன்னிபதித்வா த⁴ம்மங் ஸுணந்தி. பி⁴க்கு²னிஸங்கோ⁴பி ஸத்து² த⁴ம்மதே³ஸனாய உப்பன்னச்ச²ந்தோ³ விஹாரங் க³ந்த்வா த⁴ம்மங் ஸுணாதி. த⁴ம்மங் ஸுத்வா நக³ரங் பவிஸந்தோ ஸத்து² கு³ணகத²ங் கதெ²ந்தோவ பவிஸதி.

    Sā kira ekadivasaṃ cintesi – ‘‘mayhaṃ jeṭṭhabhātiko rajjasiriṃ pahāya pabbajitvā loke aggapuggalo buddho jāto, puttopissa rāhulakumāro pabbajito, bhattāpi me pabbajito, mātāpi me pabbajitā, ahampi ettake ñātijane pabbajite gehe kiṃ karissāmi, pabbajissāmā’’ti. Sā bhikkhunupassayaṃ gantvā pabbaji ñātisineheneva, no saddhāya, abhirūpatāya pana rūpanandāti paññāyi. ‘‘Satthā kira ‘rūpaṃ aniccaṃ dukkhaṃ anattā, vedanā… saññā… saṅkhārā… viññāṇaṃ aniccaṃ dukkhaṃ anattā’ti vadetī’’ti sutvā sā evaṃ dassanīye pāsādike mamapi rūpe dosaṃ katheyyāti satthu sammukhībhāvaṃ na gacchati. Sāvatthivāsino pātova dānaṃ datvā samādinnuposathā suddhuttarāsaṅgā gandhamālādihatthā sāyanhasamaye jetavane sannipatitvā dhammaṃ suṇanti. Bhikkhunisaṅghopi satthu dhammadesanāya uppannacchando vihāraṃ gantvā dhammaṃ suṇāti. Dhammaṃ sutvā nagaraṃ pavisanto satthu guṇakathaṃ kathentova pavisati.
