Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த⁴ம்மபத³பாளி • Dhammapadapāḷi

    11. ஜராவக்³கோ³

    11. Jarāvaggo

    146.

    146.

    கோ நு ஹாஸோ 1 கிமானந்தோ³, நிச்சங் பஜ்ஜலிதே ஸதி;

    Ko nu hāso 2 kimānando, niccaṃ pajjalite sati;

    அந்த⁴காரேன ஓனத்³தா⁴, பதீ³பங் ந க³வேஸத².

    Andhakārena onaddhā, padīpaṃ na gavesatha.

    147.

    147.

    பஸ்ஸ சித்தகதங் பி³ம்ப³ங், அருகாயங் ஸமுஸ்ஸிதங்;

    Passa cittakataṃ bimbaṃ, arukāyaṃ samussitaṃ;

    ஆதுரங் ப³ஹுஸங்கப்பங், யஸ்ஸ நத்தி² து⁴வங் டி²தி.

    Āturaṃ bahusaṅkappaṃ, yassa natthi dhuvaṃ ṭhiti.

    148.

    148.

    பரிஜிண்ணமித³ங் ரூபங், ரோக³னீளங் 3 பப⁴ங்கு³ரங்;

    Parijiṇṇamidaṃ rūpaṃ, roganīḷaṃ 4 pabhaṅguraṃ;

    பி⁴ஜ்ஜதி பூதிஸந்தே³ஹோ, மரணந்தஞ்ஹி ஜீவிதங்.

    Bhijjati pūtisandeho, maraṇantañhi jīvitaṃ.

    149.

    149.

    யானிமானி அபத்தா²னி 5, அலாபூ³னேவ 6 ஸாரதே³;

    Yānimāni apatthāni 7, alābūneva 8 sārade;

    காபோதகானி அட்டீ²னி, தானி தி³ஸ்வான கா ரதி.

    Kāpotakāni aṭṭhīni, tāni disvāna kā rati.

    150.

    150.

    அட்டீ²னங் நக³ரங் கதங், மங்ஸலோஹிதலேபனங்;

    Aṭṭhīnaṃ nagaraṃ kataṃ, maṃsalohitalepanaṃ;

    யத்த² ஜரா ச மச்சு ச, மானோ மக்கோ² ச ஓஹிதோ.

    Yattha jarā ca maccu ca, māno makkho ca ohito.

    151.

    151.

    ஜீரந்தி வே ராஜரதா² ஸுசித்தா, அதோ² ஸரீரம்பி ஜரங் உபேதி;

    Jīranti ve rājarathā sucittā, atho sarīrampi jaraṃ upeti;

    ஸதஞ்ச த⁴ம்மோ ந ஜரங் உபேதி, ஸந்தோ ஹவே ஸப்³பி⁴ பவேத³யந்தி.

    Satañca dhammo na jaraṃ upeti, santo have sabbhi pavedayanti.

    152.

    152.

    அப்பஸ்ஸுதாயங் புரிஸோ, ப³லிப³த்³தோ⁴வ 9 ஜீரதி;

    Appassutāyaṃ puriso, balibaddhova 10 jīrati;

    மங்ஸானி தஸ்ஸ வட்³ட⁴ந்தி, பஞ்ஞா தஸ்ஸ ந வட்³ட⁴தி.

    Maṃsāni tassa vaḍḍhanti, paññā tassa na vaḍḍhati.

    153.

    153.

    அனேகஜாதிஸங்ஸாரங் , ஸந்தா⁴விஸ்ஸங் அனிப்³பி³ஸங்;

    Anekajātisaṃsāraṃ , sandhāvissaṃ anibbisaṃ;

    க³ஹகாரங் 11 க³வேஸந்தோ, து³க்கா² ஜாதி புனப்புனங்.

    Gahakāraṃ 12 gavesanto, dukkhā jāti punappunaṃ.

    154.

    154.

    க³ஹகாரக தி³ட்டோ²ஸி, புன கே³ஹங் ந காஹஸி;

    Gahakāraka diṭṭhosi, puna gehaṃ na kāhasi;

    ஸப்³பா³ தே பா²ஸுகா ப⁴க்³கா³, க³ஹகூடங் விஸங்க²தங்;

    Sabbā te phāsukā bhaggā, gahakūṭaṃ visaṅkhataṃ;

    விஸங்கா²ரக³தங் சித்தங், தண்ஹானங் க²யமஜ்ஜ²கா³.

    Visaṅkhāragataṃ cittaṃ, taṇhānaṃ khayamajjhagā.

    155.

    155.

    அசரித்வா ப்³ரஹ்மசரியங், அலத்³தா⁴ யொப்³ப³னே த⁴னங்;

    Acaritvā brahmacariyaṃ, aladdhā yobbane dhanaṃ;

    ஜிண்ணகோஞ்சாவ ஜா²யந்தி, கீ²ணமச்சே²வ பல்லலே.

    Jiṇṇakoñcāva jhāyanti, khīṇamaccheva pallale.

    156.

    156.

    அசரித்வா ப்³ரஹ்மசரியங், அலத்³தா⁴ யொப்³ப³னே த⁴னங்;

    Acaritvā brahmacariyaṃ, aladdhā yobbane dhanaṃ;

    ஸெந்தி சாபாதிகீ²ணாவ, புராணானி அனுத்து²னங்.

    Senti cāpātikhīṇāva, purāṇāni anutthunaṃ.

    ஜராவக்³கோ³ ஏகாத³ஸமோ நிட்டி²தோ.

    Jarāvaggo ekādasamo niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. கின்னு ஹாஸோ (க॰)
    2. kinnu hāso (ka.)
    3. ரோக³னிட்³ட⁴ங் (ஸீ॰ பீ॰), ரோக³னித்³த⁴ங் (ஸ்யா॰)
    4. roganiḍḍhaṃ (sī. pī.), roganiddhaṃ (syā.)
    5. யானிமானி அபத்தா²னி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰), யானிமானி’பவித்³தா⁴னி (?)
    6. அலாபூனேவ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    7. yānimāni apatthāni (sī. syā. pī.), yānimāni’paviddhāni (?)
    8. alāpūneva (sī. syā. pī.)
    9. ப³லிவத்³தோ³வ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    10. balivaddova (sī. syā. pī.)
    11. க³ஹகாரகங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    12. gahakārakaṃ (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / த⁴ம்மபத³-அட்ட²கதா² • Dhammapada-aṭṭhakathā / 11. ஜராவக்³கோ³ • 11. Jarāvaggo


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact