Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[256] 6. ஜரூத³பானஜாதகவண்ணனா
[256] 6. Jarūdapānajātakavaṇṇanā
ஜரூத³பானங் க²ணமானாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஸாவத்தி²வாஸினோ வாணிஜே ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தே கிர ஸாவத்தி²யங் ப⁴ண்ட³ங் க³ஹெத்வா ஸகடானி பூரெத்வா வோஹாரத்தா²ய க³மனகாலே ததா²க³தங் நிமந்தெத்வா ஸரணானி க³ஹெத்வா ஸீலேஸு பதிட்டா²ய ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா ‘‘மயங், ப⁴ந்தே, வோஹாரத்தா²ய தீ³க⁴மக்³க³ங் க³மிஸ்ஸாம, ப⁴ண்ட³ங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா ஸித்³தி⁴ப்பத்தா ஸொத்தி²னா பச்சாக³ந்த்வா பன தும்ஹே வந்தி³ஸ்ஸாமா’’தி வத்வா மக்³க³ங் படிபஜ்ஜிங்ஸு. தே கந்தாரமக்³கே³ புராணஉத³பானங் தி³ஸ்வா ‘‘இமஸ்மிங் உத³பானே பானீயங் நத்தி², மயஞ்ச பிபாஸிதா, க²ணிஸ்ஸாம ந’’ந்தி க²ணந்தா படிபாடியா ப³ஹுங் அயங்…பே॰… வேளுரியங் லபி⁴ங்ஸு. தே தேனேவ ஸந்துட்டா² ஹுத்வா தேஸங் ரதனானங் ஸகடானி பூரெத்வா ஸொத்தி²னா ஸாவத்தி²ங் பச்சாக³மிங்ஸு. தே ஆப⁴தங் த⁴னங் படிஸாமெத்வா மயங் ‘‘ஸித்³தி⁴ப்பத்தா ப⁴த்தங் த³ஸ்ஸாமா’’தி ததா²க³தங் நிமந்தெத்வா தா³னங் த³த்வா வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸின்னா அத்தனோ த⁴னஸ்ஸ லத்³தா⁴காரங் ஸத்து² ஆரோசேஸுங். ஸத்தா² ‘‘தும்ஹே கோ² உபாஸகா தேன த⁴னேன ஸந்துட்டா² ஹுத்வா பமாணஞ்ஞுதாய த⁴னஞ்ச ஜீவிதஞ்ச அலபி⁴த்த², போராணகா பன அஸந்துட்டா² அமத்தஞ்ஞுனோ பண்டி³தானங் வசனங் அகத்வா ஜீவிக்க²யங் பத்தா’’தி வத்வா தேஹி யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.
Jarūdapānaṃ khaṇamānāti idaṃ satthā jetavane viharanto sāvatthivāsino vāṇije ārabbha kathesi. Te kira sāvatthiyaṃ bhaṇḍaṃ gahetvā sakaṭāni pūretvā vohāratthāya gamanakāle tathāgataṃ nimantetvā saraṇāni gahetvā sīlesu patiṭṭhāya satthāraṃ vanditvā ‘‘mayaṃ, bhante, vohāratthāya dīghamaggaṃ gamissāma, bhaṇḍaṃ vissajjetvā siddhippattā sotthinā paccāgantvā pana tumhe vandissāmā’’ti vatvā maggaṃ paṭipajjiṃsu. Te kantāramagge purāṇaudapānaṃ disvā ‘‘imasmiṃ udapāne pānīyaṃ natthi, mayañca pipāsitā, khaṇissāma na’’nti khaṇantā paṭipāṭiyā bahuṃ ayaṃ…pe… veḷuriyaṃ labhiṃsu. Te teneva santuṭṭhā hutvā tesaṃ ratanānaṃ sakaṭāni pūretvā sotthinā sāvatthiṃ paccāgamiṃsu. Te ābhataṃ dhanaṃ paṭisāmetvā mayaṃ ‘‘siddhippattā bhattaṃ dassāmā’’ti tathāgataṃ nimantetvā dānaṃ datvā vanditvā ekamantaṃ nisinnā attano dhanassa laddhākāraṃ satthu ārocesuṃ. Satthā ‘‘tumhe kho upāsakā tena dhanena santuṭṭhā hutvā pamāṇaññutāya dhanañca jīvitañca alabhittha, porāṇakā pana asantuṭṭhā amattaññuno paṇḍitānaṃ vacanaṃ akatvā jīvikkhayaṃ pattā’’ti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ பா³ராணஸியங் வாணிஜகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ ஸத்த²வாஹஜெட்ட²கோ அஹோஸி. ஸோ பா³ராணஸியங் ப⁴ண்ட³ங் க³ஹெத்வா ஸகடானி பூரெத்வா ப³ஹூ வாணிஜே ஆதா³ய தமேவ கந்தாரங் படிபன்னோ தமேவ உத³பானங் அத்³த³ஸ. தத்த² தே வாணிஜா ‘‘பானீயங் பிவிஸ்ஸாமா’’தி தங் உத³பானங் க²ணந்தா படிபாடியா ப³ஹூனி அயாதீ³னி லபி⁴ங்ஸு. தே ப³ஹும்பி ரதனங் லபி⁴த்வா தேன அஸந்துட்டா² ‘‘அஞ்ஞம்பி எத்த² இதோ ஸுந்த³ரதரங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி பி⁴ய்யோஸோமத்தாய தங் க²ணிங்ஸுயேவ. அத² போ³தி⁴ஸத்தோ தே ஆஹ – ‘‘போ⁴ வாணிஜா, லோபோ⁴ நாமேஸ வினாஸமூலங், அம்ஹேஹி ப³ஹு த⁴னங் லத்³த⁴ங், எத்தகேனேவ ஸந்துட்டா² ஹோத², மா அதிக²ணதா²’’தி. தே தேன நிவாரியமானாபி க²ணிங்ஸுயேவ. ஸோ ச உத³பானோ நாக³பரிக்³க³ஹிதோ, அத²ஸ்ஸ ஹெட்டா² வஸனகனாக³ராஜா அத்தனோ விமானே பி⁴ஜ்ஜந்தே லெட்³டூ³ஸூ ச பங்ஸூஸு ச பதமானேஸு குத்³தோ⁴ ட²பெத்வா போ³தி⁴ஸத்தங் அவஸேஸே ஸப்³பே³பி நாஸிகவாதேன பஹரித்வா ஜீவிதக்க²யங் பாபெத்வா நாக³ப⁴வனா நிக்க²ம்ம ஸகடானி யோஜெத்வா ஸப்³ப³ரதனானங் பூரெத்வா போ³தி⁴ஸத்தங் ஸுக²யானகே நிஸீதா³பெத்வா நாக³மாணவகேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸகடானி யோஜாபெந்தோ போ³தி⁴ஸத்தங் பா³ராணஸிங் நெத்வா க⁴ரங் பவேஸெத்வா தங் படிஸாமெத்வா அத்தனோ நாக³ப⁴வனமேவ க³தோ. போ³தி⁴ஸத்தோ தங் த⁴னங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா ஸகலஜம்பு³தீ³பங் உன்னங்க³லங் கத்வா தா³னங் த³த்வா ஸீலங் ஸமாதி³யித்வா உபோஸத²கம்மங் கத்வா ஜீவிதபரியோஸானே ஸக்³க³புரங் பூரேஸி.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto bārāṇasiyaṃ vāṇijakule nibbattitvā vayappatto satthavāhajeṭṭhako ahosi. So bārāṇasiyaṃ bhaṇḍaṃ gahetvā sakaṭāni pūretvā bahū vāṇije ādāya tameva kantāraṃ paṭipanno tameva udapānaṃ addasa. Tattha te vāṇijā ‘‘pānīyaṃ pivissāmā’’ti taṃ udapānaṃ khaṇantā paṭipāṭiyā bahūni ayādīni labhiṃsu. Te bahumpi ratanaṃ labhitvā tena asantuṭṭhā ‘‘aññampi ettha ito sundarataraṃ bhavissatī’’ti bhiyyosomattāya taṃ khaṇiṃsuyeva. Atha bodhisatto te āha – ‘‘bho vāṇijā, lobho nāmesa vināsamūlaṃ, amhehi bahu dhanaṃ laddhaṃ, ettakeneva santuṭṭhā hotha, mā atikhaṇathā’’ti. Te tena nivāriyamānāpi khaṇiṃsuyeva. So ca udapāno nāgapariggahito, athassa heṭṭhā vasanakanāgarājā attano vimāne bhijjante leḍḍūsū ca paṃsūsu ca patamānesu kuddho ṭhapetvā bodhisattaṃ avasese sabbepi nāsikavātena paharitvā jīvitakkhayaṃ pāpetvā nāgabhavanā nikkhamma sakaṭāni yojetvā sabbaratanānaṃ pūretvā bodhisattaṃ sukhayānake nisīdāpetvā nāgamāṇavakehi saddhiṃ sakaṭāni yojāpento bodhisattaṃ bārāṇasiṃ netvā gharaṃ pavesetvā taṃ paṭisāmetvā attano nāgabhavanameva gato. Bodhisatto taṃ dhanaṃ vissajjetvā sakalajambudīpaṃ unnaṅgalaṃ katvā dānaṃ datvā sīlaṃ samādiyitvā uposathakammaṃ katvā jīvitapariyosāne saggapuraṃ pūresi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴ ஹுத்வா இமா கா³தா² அவோச –
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā abhisambuddho hutvā imā gāthā avoca –
16.
16.
‘‘ஜரூத³பானங் க²ணமானா, வாணிஜா உத³கத்தி²கா;
‘‘Jarūdapānaṃ khaṇamānā, vāṇijā udakatthikā;
அஜ்ஜ²க³முங் அயஸங் லோஹங், திபுஸீஸஞ்ச வாணிஜா;
Ajjhagamuṃ ayasaṃ lohaṃ, tipusīsañca vāṇijā;
ரஜதங் ஜாதரூபஞ்ச, முத்தா வேளுரியா ப³ஹூ.
Rajataṃ jātarūpañca, muttā veḷuriyā bahū.
17.
17.
‘‘தே ச தேன அஸந்துட்டா², பி⁴ய்யோ பி⁴ய்யோ அகா²ணிஸுங்;
‘‘Te ca tena asantuṭṭhā, bhiyyo bhiyyo akhāṇisuṃ;
தே தத்தா²ஸீவிஸோ கோ⁴ரோ, தேஜஸ்ஸீ தேஜஸா ஹனி.
Te tatthāsīviso ghoro, tejassī tejasā hani.
18.
18.
‘‘தஸ்மா க²ணே நாதிக²ணே, அதிகா²தஞ்ஹி பாபகங்;
‘‘Tasmā khaṇe nātikhaṇe, atikhātañhi pāpakaṃ;
கா²தேன ச த⁴னங் லத்³த⁴ங், அதிகா²தேன நாஸித’’ந்தி.
Khātena ca dhanaṃ laddhaṃ, atikhātena nāsita’’nti.
தத்த² அயஸந்தி காளலோஹங். லோஹந்தி தம்ப³லோஹங். முத்தாதி முத்தாயோ. தே ச தேன அஸந்துட்டா²தி தே ச வாணிஜா தேன த⁴னேன அஸந்துட்டா². தே தத்தா²தி தே வாணிஜா தஸ்மிங் உத³பானே. தேஜஸ்ஸீதி விஸதேஜேன ஸமன்னாக³தோ. தேஜஸா ஹனீதி விஸதேஜேன கா⁴தேஸி. அதிகா²தேன நாஸிதந்தி அதிக²ணேன தஞ்ச த⁴னங் ஜீவிதஞ்ச நாஸிதங்.
Tattha ayasanti kāḷalohaṃ. Lohanti tambalohaṃ. Muttāti muttāyo. Te ca tena asantuṭṭhāti te ca vāṇijā tena dhanena asantuṭṭhā. Te tatthāti te vāṇijā tasmiṃ udapāne. Tejassīti visatejena samannāgato. Tejasā hanīti visatejena ghātesi. Atikhātena nāsitanti atikhaṇena tañca dhanaṃ jīvitañca nāsitaṃ.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ நாக³ராஜா ஸாரிபுத்தோ அஹோஸி, ஸத்த²வாஹஜெட்ட²கோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā nāgarājā sāriputto ahosi, satthavāhajeṭṭhako pana ahameva ahosi’’nti.
ஜரூத³பானஜாதகவண்ணனா ச²ட்டா².
Jarūdapānajātakavaṇṇanā chaṭṭhā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 256. ஜரூத³பானஜாதகங் • 256. Jarūdapānajātakaṃ