Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கங்கா²விதரணீ-அபி⁴னவ-டீகா • Kaṅkhāvitaraṇī-abhinava-ṭīkā |
8. ஜாதரூபஸிக்கா²பத³வண்ணனா
8. Jātarūpasikkhāpadavaṇṇanā
ரஜதந்தி ந கேவலங் ரூபியமேவ இதா⁴தி⁴ப்பேதங், அத² கோ² யங் கிஞ்சி வோஹாரக³மனீயங் கஹாபணாதி³ ச ஏதங் அதி⁴ப்பேதந்தி ஆஹ ‘‘அபிசா’’திஆதி³. தத்த² கஹாபணோதி (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.583-584) ஸுவண்ணமயோ வா ரூபியமயோ வா பாகதிகோ வா. லோஹமாஸகோ நாம தம்ப³லோஹாதீ³ஹி கதமாஸகோ. தா³ருமாஸகோ நாம ஸாரதா³ருனா வா வேளுபேஸிகாய வா அந்தமஸோ தாலபண்ணேனபி ரூபங் சி²ந்தி³த்வா கதமாஸகோ. ஜதுமாஸகோ நாம லாகா²ய வா நிய்யாஸேன வா ரூபங் ஸமுட்டா²பெத்வா கதமாஸகோ. ‘‘யே வோஹாரங் க³ச்ச²ந்தீ’’தி இமினா பன பதே³ன யோ யோ யத்த² யத்த² ஜனபதே³ யதா³ யதா³ வோஹாரங் க³ச்ச²தி, அந்தமஸோ அட்டி²மயோபி சம்மமயோபி ருக்க²ப²லபீ³ஜமயோபி ஸமுட்டா²பிதரூபோபி அஸமுட்டா²பிதரூபோபி ஸப்³போ³ ஸங்க³ஹிதோ. ததே³வாதி ஜாதரூபரஜதமேவ. ஹிரஞ்ஞங் நாம கஹாபணோ.
Rajatanti na kevalaṃ rūpiyameva idhādhippetaṃ, atha kho yaṃ kiñci vohāragamanīyaṃ kahāpaṇādi ca etaṃ adhippetanti āha ‘‘apicā’’tiādi. Tattha kahāpaṇoti (pārā. aṭṭha. 2.583-584) suvaṇṇamayo vā rūpiyamayo vā pākatiko vā. Lohamāsako nāma tambalohādīhi katamāsako. Dārumāsako nāma sāradārunā vā veḷupesikāya vā antamaso tālapaṇṇenapi rūpaṃ chinditvā katamāsako. Jatumāsako nāma lākhāya vā niyyāsena vā rūpaṃ samuṭṭhāpetvā katamāsako. ‘‘Ye vohāraṃ gacchantī’’ti iminā pana padena yo yo yattha yattha janapade yadā yadā vohāraṃ gacchati, antamaso aṭṭhimayopi cammamayopi rukkhaphalabījamayopi samuṭṭhāpitarūpopi asamuṭṭhāpitarūpopi sabbo saṅgahito. Tadevāti jātarūparajatameva. Hiraññaṃ nāma kahāpaṇo.
‘‘ஸாதி³யதீ’’தி வுத்தமேவத்த²ங் விபா⁴வேதி ‘‘க³ண்ஹிதுகாமோ ஹோதீ’’தி. ந கேவலங் காயவாசாஹி படிக்கி²த்தமேவ படிக்கி²த்தங் ஹோதி, அத² கோ² மனஸாபி படிக்கி²த்தங் படிக்கி²த்தமேவ ஹோதீதி ஆஹ ‘‘காயவாசாஹீ’’திஆதி³. ஸசே பன காயவாசாஹி அப்படிக்கி²பித்வா சித்தேன அதி⁴வாஸேதி, காயவாசாஹி கத்தப்³ப³ஸ்ஸ படிக்கே²பஸ்ஸ அகரணதோ அகிரியஸமுட்டா²னங் காயவசீத்³வாரே ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜதி. மனொத்³வாரே பன ஆபத்தி நாம நத்தி².
‘‘Sādiyatī’’ti vuttamevatthaṃ vibhāveti ‘‘gaṇhitukāmo hotī’’ti. Na kevalaṃ kāyavācāhi paṭikkhittameva paṭikkhittaṃ hoti, atha kho manasāpi paṭikkhittaṃ paṭikkhittameva hotīti āha ‘‘kāyavācāhī’’tiādi. Sace pana kāyavācāhi appaṭikkhipitvā cittena adhivāseti, kāyavācāhi kattabbassa paṭikkhepassa akaraṇato akiriyasamuṭṭhānaṃ kāyavacīdvāre āpattiṃ āpajjati. Manodvāre pana āpatti nāma natthi.
ஏகோ ஸதங் (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.583-584) வா ஸஹஸ்ஸங் வா பாத³மூலே ட²பேதி ‘‘துய்ஹித³ங் ஹோதூ’’தி, பி⁴க்கு² ‘‘நயித³ங் கப்பதீ’’தி படிக்கி²பதி. உபாஸகோ ‘‘பரிச்சத்தங் மயா தும்ஹாக’’ந்தி க³தோ, அஞ்ஞோ தத்த² ஆக³ந்த்வா புச்ச²தி ‘‘கிங், ப⁴ந்தே, இத³’’ந்தி. யங் தேன ச அத்தனா ச வுத்தங், தங் ஆசிக்கி²தப்³ப³ங். ஸோ சே வத³தி ‘‘கோ³பெஸ்ஸாமி, ப⁴ந்தே, கு³த்தட்டா²னங் த³ஸ்ஸேதா²’’தி, ஸத்தபூ⁴மிகம்பி பாஸாத³ங் அபி⁴ருஹித்வா ‘‘இத³ங் கு³த்தட்டா²ன’’ந்தி ஆசிக்கி²தப்³ப³ங், ‘‘இத⁴ நிக்கி²பாஹீ’’தி ந வத்தப்³ப³ங். எத்தாவதா கப்பியஞ்ச அகப்பியஞ்ச நிஸ்ஸாய டி²தங் ஹோதி, த்³வாரங் பித³ஹித்வா ரக்க²ந்தேன வஸிதப்³ப³ங். ஸசே கிஞ்சி விக்காயிகப⁴ண்ட³ங் பத்தங் வா சீவரங் வா ஆக³ச்ச²தி, ‘‘இத³ங் க³ஹெஸ்ஸத², ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே ‘‘உபாஸக, அத்தி² அம்ஹாகங் இமினா அத்தோ², வத்து² ச ஏவரூபங் நாம ஸங்விஜ்ஜதி, கப்பியகாரகோ நத்தீ²’’தி வத்தப்³ப³ங். ஸசே ஸோ வத³தி ‘‘அஹங் கப்பியகாரகோ ப⁴விஸ்ஸாமி, த்³வாரங் விவரித்வா தே³தா²’’தி, த்³வாரங் விவரித்வா ‘‘இமஸ்மிங் ஓகாஸே ட²பித’’ந்தி வத்தப்³ப³ங், ‘‘இமங் க³ண்ஹா’’தி ந வத்தப்³ப³ங். ஏவஞ்ச கப்பியஞ்ச அகப்பியஞ்ச நிஸ்ஸாய டி²தமேவ ஹோதி. ஸோ சேதங் க³ஹெத்வா தஸ்ஸ கப்பியப⁴ண்ட³ங் தே³தி, வட்டதி. ஸசே அதி⁴கங் க³ண்ஹாதி, ‘‘ந மயங் தவ ப⁴ண்ட³ங் க³ண்ஹாம, நிக்க²மாஹீ’’தி வத்தப்³போ³.
Eko sataṃ (pārā. aṭṭha. 2.583-584) vā sahassaṃ vā pādamūle ṭhapeti ‘‘tuyhidaṃ hotū’’ti, bhikkhu ‘‘nayidaṃ kappatī’’ti paṭikkhipati. Upāsako ‘‘pariccattaṃ mayā tumhāka’’nti gato, añño tattha āgantvā pucchati ‘‘kiṃ, bhante, ida’’nti. Yaṃ tena ca attanā ca vuttaṃ, taṃ ācikkhitabbaṃ. So ce vadati ‘‘gopessāmi, bhante, guttaṭṭhānaṃ dassethā’’ti, sattabhūmikampi pāsādaṃ abhiruhitvā ‘‘idaṃ guttaṭṭhāna’’nti ācikkhitabbaṃ, ‘‘idha nikkhipāhī’’ti na vattabbaṃ. Ettāvatā kappiyañca akappiyañca nissāya ṭhitaṃ hoti, dvāraṃ pidahitvā rakkhantena vasitabbaṃ. Sace kiñci vikkāyikabhaṇḍaṃ pattaṃ vā cīvaraṃ vā āgacchati, ‘‘idaṃ gahessatha, bhante’’ti vutte ‘‘upāsaka, atthi amhākaṃ iminā attho, vatthu ca evarūpaṃ nāma saṃvijjati, kappiyakārako natthī’’ti vattabbaṃ. Sace so vadati ‘‘ahaṃ kappiyakārako bhavissāmi, dvāraṃ vivaritvā dethā’’ti, dvāraṃ vivaritvā ‘‘imasmiṃ okāse ṭhapita’’nti vattabbaṃ, ‘‘imaṃ gaṇhā’’ti na vattabbaṃ. Evañca kappiyañca akappiyañca nissāya ṭhitameva hoti. So cetaṃ gahetvā tassa kappiyabhaṇḍaṃ deti, vaṭṭati. Sace adhikaṃ gaṇhāti, ‘‘na mayaṃ tava bhaṇḍaṃ gaṇhāma, nikkhamāhī’’ti vattabbo.
ஸங்க⁴மஜ்ஜே²யேவ நிஸ்ஸஜ்ஜிதப்³ப³ந்தி எத்த² யஸ்மா ரூபியங் நாம அகப்பியங், தஸ்மா ‘‘நிஸ்ஸஜ்ஜிதப்³ப³ங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ வா க³ணஸ்ஸ வா புக்³க³லஸ்ஸ வா’’தி ந வுத்தங். யஸ்மா பன தங் படிக்³க³ஹிதமத்தமேவ, ந தேன கிஞ்சி கப்பியப⁴ண்ட³ங் சேதாபிதங், தஸ்மா உபாயேன பரிபோ⁴க³த³ஸ்ஸனத்த²ங் ‘‘ஸங்க⁴மஜ்ஜே²யேவ நிஸ்ஸஜ்ஜிதப்³ப³’’ந்தி வுத்தங். ஆதி³-ஸத்³தே³ன தேலாதீ³னங் க³ஹணங். ஸோதி யோ க³ஹட்டோ² ‘‘ஸப்பி வா தேலங் வா வட்டதி உபாஸகா’’திஆதி³னா நயேன வுத்தோ, ஸோ. அஞ்ஞேன லபி⁴த்வாதி பி⁴க்கு²னா வா ஆராமிகேன வா அத்தனோ வஸ்ஸக்³கே³ன லபி⁴த்வா. ததோ நிப்³ப³த்தருக்க²ச்சா²யாபீதி நிஸ்ஸக்³கி³யவத்து²னா ஆஹடபீ³ஜதோ நிப்³ப³த்தருக்க²பரிச்சே²தே³ன டி²தச்சா²யாபி, பரிச்சே²தா³திக்கந்தா பன ஆக³ந்துகத்தா வட்டதி. நோ சே ச²ட்³டே³தீதி அத² நேவ க³ஹெத்வா க³ச்ச²தி, ந ச²ட்³டே³தி, ‘‘கிங் மய்ஹங் இமினா ப்³யாபாரேனா’’தி யேனகாமங் பக்கமதி. பஞ்சங்க³ஸமன்னாக³தோ ‘‘யோ ந ச²ந்தா³க³திங் க³ச்செ²ய்ய, ந தோ³ஸாக³திங் க³ச்செ²ய்ய, ந மோஹாக³திங் க³ச்செ²ய்ய, ந ப⁴யாக³திங் க³ச்செ²ய்ய, ச²ட்³டி³தாச²ட்³டி³தஞ்ச ஜானெய்யா’’தி (பாரா॰ 584) ஏவங் வுத்தபஞ்சங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தோ. ஸம்மன்னிதப்³போ³தி ‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴, யதி³ ஸங்க⁴ஸ்ஸ பத்தகல்லங், ஸங்கோ⁴ இத்த²ன்னாமங் பி⁴க்கு²ங் ரூபியச²ட்³ட³கங் ஸம்மன்னெய்யா’’திஆதி³னா பத³பா⁴ஜனே வுத்தாய ஞத்திது³தியகம்மவாசாய ஸம்மன்னிதப்³போ³.
Saṅghamajjheyevanissajjitabbanti ettha yasmā rūpiyaṃ nāma akappiyaṃ, tasmā ‘‘nissajjitabbaṃ saṅghassa vā gaṇassa vā puggalassa vā’’ti na vuttaṃ. Yasmā pana taṃ paṭiggahitamattameva, na tena kiñci kappiyabhaṇḍaṃ cetāpitaṃ, tasmā upāyena paribhogadassanatthaṃ ‘‘saṅghamajjheyeva nissajjitabba’’nti vuttaṃ. Ādi-saddena telādīnaṃ gahaṇaṃ. Soti yo gahaṭṭho ‘‘sappi vā telaṃ vā vaṭṭati upāsakā’’tiādinā nayena vutto, so. Aññena labhitvāti bhikkhunā vā ārāmikena vā attano vassaggena labhitvā. Tato nibbattarukkhacchāyāpīti nissaggiyavatthunā āhaṭabījato nibbattarukkhaparicchedena ṭhitacchāyāpi, paricchedātikkantā pana āgantukattā vaṭṭati. No ce chaḍḍetīti atha neva gahetvā gacchati, na chaḍḍeti, ‘‘kiṃ mayhaṃ iminā byāpārenā’’ti yenakāmaṃ pakkamati. Pañcaṅgasamannāgato ‘‘yo na chandāgatiṃ gaccheyya, na dosāgatiṃ gaccheyya, na mohāgatiṃ gaccheyya, na bhayāgatiṃ gaccheyya, chaḍḍitāchaḍḍitañca jāneyyā’’ti (pārā. 584) evaṃ vuttapañcaṅgehi samannāgato. Sammannitabboti ‘‘suṇātu me, bhante, saṅgho, yadi saṅghassa pattakallaṃ, saṅgho itthannāmaṃ bhikkhuṃ rūpiyachaḍḍakaṃ sammanneyyā’’tiādinā padabhājane vuttāya ñattidutiyakammavācāya sammannitabbo.
அனிமித்தங் கத்வா கூ³த²ங் விய ச²ட்³டே³தப்³ப³ந்தி பதிதட்டா²னங் ஸல்லக்க²ணவஸேன நிமித்தங் அகத்வா கூ³த²ங் விய ச²ட்³டே³தப்³ப³ங், அக்கீ²னி நிமீலெத்வாவ நதி³யா வா பபாதே வா வனக³ஹனே வா கூ³த²ங் விய அனபெக்கே²ன பதிதோகாஸங் அஸமன்னாஹரந்தேன பாதேதப்³ப³ந்தி வுத்தங் ஹோதி. தேனாஹ ‘‘கூ³த²ங் விய ச²ட்³டே³தப்³ப³’’ந்தி. திகபாசித்தியந்தி ரூபியஸஞ்ஞிவேமதிகஅரூபியஸஞ்ஞீனங் வஸேன தீணி பாசித்தியானி. அரூபியே ரூபியஸஞ்ஞினோதி க²ரபத்தாதீ³ஸு ஸுவண்ணாதி³ஸஞ்ஞினோ. ரதனஸிக்கா²பத³னயேனாதி ‘‘அஜ்ஜா²ராமே வா அஜ்ஜா²வஸதே² வா’’தி (பாசி॰ 505) எத்த² வுத்தவிதி⁴னா.
Animittaṃ katvā gūthaṃ viya chaḍḍetabbanti patitaṭṭhānaṃ sallakkhaṇavasena nimittaṃ akatvā gūthaṃ viya chaḍḍetabbaṃ, akkhīni nimīletvāva nadiyā vā papāte vā vanagahane vā gūthaṃ viya anapekkhena patitokāsaṃ asamannāharantena pātetabbanti vuttaṃ hoti. Tenāha ‘‘gūthaṃ viya chaḍḍetabba’’nti. Tikapācittiyanti rūpiyasaññivematikaarūpiyasaññīnaṃ vasena tīṇi pācittiyāni. Arūpiye rūpiyasaññinoti kharapattādīsu suvaṇṇādisaññino. Ratanasikkhāpadanayenāti ‘‘ajjhārāme vā ajjhāvasathe vā’’ti (pāci. 505) ettha vuttavidhinā.
ஜாதரூபஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Jātarūpasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.