Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    6. ஜடாஸுத்தங்

    6. Jaṭāsuttaṃ

    192. ஸாவத்தி²னிதா³னங் . அத² கோ² ஜடாபா⁴ரத்³வாஜோ ப்³ராஹ்மணோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோதி³. ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் ஸாரணீயங் வீதிஸாரெத்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² ஜடாபா⁴ரத்³வாஜோ ப்³ராஹ்மணோ ப⁴க³வந்தங் கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –

    192. Sāvatthinidānaṃ . Atha kho jaṭābhāradvājo brāhmaṇo yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavatā saddhiṃ sammodi. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho jaṭābhāradvājo brāhmaṇo bhagavantaṃ gāthāya ajjhabhāsi –

    ‘‘அந்தோஜடா ப³ஹிஜடா, ஜடாய ஜடிதா பஜா;

    ‘‘Antojaṭā bahijaṭā, jaṭāya jaṭitā pajā;

    தங் தங் கோ³தம புச்சா²மி, கோ இமங் விஜடயே ஜட’’ந்தி.

    Taṃ taṃ gotama pucchāmi, ko imaṃ vijaṭaye jaṭa’’nti.

    ‘‘ஸீலே பதிட்டா²ய நரோ ஸபஞ்ஞோ, சித்தங் பஞ்ஞஞ்ச பா⁴வயங்;

    ‘‘Sīle patiṭṭhāya naro sapañño, cittaṃ paññañca bhāvayaṃ;

    ஆதாபீ நிபகோ பி⁴க்கு², ஸோ இமங் விஜடயே ஜடங்.

    Ātāpī nipako bhikkhu, so imaṃ vijaṭaye jaṭaṃ.

    ‘‘யேஸங் ராகோ³ ச தோ³ஸோ ச, அவிஜ்ஜா ச விராஜிதா;

    ‘‘Yesaṃ rāgo ca doso ca, avijjā ca virājitā;

    கீ²ணாஸவா அரஹந்தோ, தேஸங் விஜடிதா ஜடா.

    Khīṇāsavā arahanto, tesaṃ vijaṭitā jaṭā.

    ‘‘யத்த² நாமஞ்ச ரூபஞ்ச, அஸேஸங் உபருஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Yattha nāmañca rūpañca, asesaṃ uparujjhati;

    படிக⁴ங் ரூபஸஞ்ஞா ச, எத்தே²ஸா சி²ஜ்ஜதே ஜடா’’தி.

    Paṭighaṃ rūpasaññā ca, etthesā chijjate jaṭā’’ti.

    ஏவங் வுத்தே, ஜடாபா⁴ரத்³வாஜோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘அபி⁴க்கந்தங், போ⁴ கோ³தம…பே॰… அஞ்ஞதரோ ச பனாயஸ்மா பா⁴ரத்³வாஜோ அரஹதங் அஹோஸீ’’தி.

    Evaṃ vutte, jaṭābhāradvājo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘abhikkantaṃ, bho gotama…pe… aññataro ca panāyasmā bhāradvājo arahataṃ ahosī’’ti.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 6. ஜடாஸுத்தவண்ணனா • 6. Jaṭāsuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 6. ஜடாஸுத்தவண்ணனா • 6. Jaṭāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact