Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    10. ஜாதிபூஜகத்தே²ரஅபதா³னங்

    10. Jātipūjakattheraapadānaṃ

    82.

    82.

    ‘‘ஜாயந்தஸ்ஸ விபஸ்ஸிஸ்ஸ, ஆலோகோ விபுலோ அஹு;

    ‘‘Jāyantassa vipassissa, āloko vipulo ahu;

    பத²வீ ச பகம்பித்த², ஸஸாக³ரா ஸபப்³ப³தா.

    Pathavī ca pakampittha, sasāgarā sapabbatā.

    83.

    83.

    ‘‘நேமித்தா ச வியாகங்ஸு, பு³த்³தோ⁴ லோகே ப⁴விஸ்ஸதி;

    ‘‘Nemittā ca viyākaṃsu, buddho loke bhavissati;

    அக்³கோ³ ச ஸப்³ப³ஸத்தானங், ஜனதங் உத்³த⁴ரிஸ்ஸதி.

    Aggo ca sabbasattānaṃ, janataṃ uddharissati.

    84.

    84.

    ‘‘நேமித்தானங் ஸுணித்வான, ஜாதிபூஜமகாஸஹங்;

    ‘‘Nemittānaṃ suṇitvāna, jātipūjamakāsahaṃ;

    ஏதி³ஸா பூஜனா நத்தி², யாதி³ஸா ஜாதிபூஜனா.

    Edisā pūjanā natthi, yādisā jātipūjanā.

    85.

    85.

    ‘‘ஸங்க²ரித்வான 1

    ‘‘Saṅkharitvāna 2

    குஸலங், ஸகங் சித்தங் பஸாத³யிங்.

    Kusalaṃ, sakaṃ cittaṃ pasādayiṃ.

    ஜாதிபூஜங் கரித்வான, தத்த² காலங்கதோ அஹங்.

    Jātipūjaṃ karitvāna, tattha kālaṅkato ahaṃ.

    86.

    86.

    ‘‘யங் யங் யோனுபபஜ்ஜாமி, தே³வத்தங் அத² மானுஸங்;

    ‘‘Yaṃ yaṃ yonupapajjāmi, devattaṃ atha mānusaṃ;

    ஸப்³பே³ ஸத்தே அபி⁴போ⁴மி, ஜாதிபூஜாயித³ங் ப²லங்.

    Sabbe satte abhibhomi, jātipūjāyidaṃ phalaṃ.

    87.

    87.

    ‘‘தா⁴தியோ மங் உபட்ட²ந்தி, மம சித்தவஸானுகா³;

    ‘‘Dhātiyo maṃ upaṭṭhanti, mama cittavasānugā;

    ந தா ஸக்கொந்தி கோபேதுங், ஜாதிபூஜாயித³ங் ப²லங்.

    Na tā sakkonti kopetuṃ, jātipūjāyidaṃ phalaṃ.

    88.

    88.

    ‘‘ஏகனவுதிதோ கப்பே, யங் பூஜமகரிங் ததா³;

    ‘‘Ekanavutito kappe, yaṃ pūjamakariṃ tadā;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, ஜாதிபூஜாயித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, jātipūjāyidaṃ phalaṃ.

    89.

    89.

    ‘‘ஸுபாரிசரியா நாம, சதுத்திங்ஸ ஜனாதி⁴பா;

    ‘‘Supāricariyā nāma, catuttiṃsa janādhipā;

    இதோ ததியகப்பம்ஹி, சக்கவத்தீ மஹப்³ப³லா.

    Ito tatiyakappamhi, cakkavattī mahabbalā.

    90.

    90.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா ஜாதிபூஜகோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā jātipūjako thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    ஜாதிபூஜகத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் த³ஸமங்.

    Jātipūjakattherassāpadānaṃ dasamaṃ.

    மஹாபரிவாரவக்³கோ³ த்³வாத³ஸமோ.

    Mahāparivāravaggo dvādasamo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    பரிவாரஸுமங்க³லா, ஸரணாஸனபுப்பி²யா;

    Parivārasumaṅgalā, saraṇāsanapupphiyā;

    சிதபூஜீ பு³த்³த⁴ஸஞ்ஞீ, மக்³கு³பட்டா²னஜாதினா;

    Citapūjī buddhasaññī, maggupaṭṭhānajātinā;

    கா³தா²யோ நவுதி வுத்தா, க³ணிதாயோ விபா⁴விஹி.

    Gāthāyo navuti vuttā, gaṇitāyo vibhāvihi.







    Footnotes:
    1. ஸங்ஹரித்வான (ஸீ॰ ஸ்யா॰), ஸங்கரித்வான (க॰)
    2. saṃharitvāna (sī. syā.), saṅkaritvāna (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 10. ஜாதிபூஜகத்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா • 10. Jātipūjakattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact