Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சூளனித்³தே³ஸபாளி • Cūḷaniddesapāḷi |
11. ஜதுகண்ணிமாணவபுச்சா²னித்³தே³ஸோ
11. Jatukaṇṇimāṇavapucchāniddeso
65.
65.
ஸுத்வானஹங் வீர அகாமகாமிங், [இச்சாயஸ்மா ஜதுகண்ணி]
Sutvānahaṃvīra akāmakāmiṃ, [iccāyasmā jatukaṇṇi]
ஓகா⁴திக³ங் புட்டு²மகாமமாக³மங்;
Oghātigaṃ puṭṭhumakāmamāgamaṃ;
ஸந்திபத³ங் ப்³ரூஹி ஸஹஜனெத்த, யதா²தச்ச²ங் ப⁴க³வா ப்³ரூஹி மேதங்.
Santipadaṃ brūhi sahajanetta, yathātacchaṃ bhagavā brūhi metaṃ.
ஸுத்வானஹங் வீர அகாமகாமிந்தி ஸுத்வா ஸுணித்வா உக்³க³ஹெத்வா உபதா⁴ரெத்வா உபலக்க²யித்வா. இதிபி ஸோ ப⁴க³வா அரஹங்…பே॰… பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வாதி – ஸுத்வானஹங். வீராதி வீரோ ப⁴க³வா. வீரியவாதி வீரோ, பஹூதி வீரோ, விஸவீதி வீரோ, அலமத்தோதி வீரோ, ஸூரோதி வீரோ, விக்கந்தோ அபீ⁴ரூ அச்ச²ம்பீ⁴ அனுத்ராஸீ அபலாயீ பஹீனப⁴யபே⁴ரவோ விக³தலோமஹங்ஸோதி வீரோ.
Sutvānahaṃ vīra akāmakāminti sutvā suṇitvā uggahetvā upadhāretvā upalakkhayitvā. Itipi so bhagavā arahaṃ…pe… buddho bhagavāti – sutvānahaṃ. Vīrāti vīro bhagavā. Vīriyavāti vīro, pahūti vīro, visavīti vīro, alamattoti vīro, sūroti vīro, vikkanto abhīrū acchambhī anutrāsī apalāyī pahīnabhayabheravo vigatalomahaṃsoti vīro.
விரதோ இத⁴ ஸப்³ப³பாபகேஹி, நிரயது³க்க²ங் அதிச்ச வீரியவா 1 ஸோ;
Virato idha sabbapāpakehi, nirayadukkhaṃ aticca vīriyavā 2 so;
ஸோ வீரியவா பதா⁴னவா, வீரோ தாதி³ பவுச்சதே தத²த்தாதி.
So vīriyavā padhānavā, vīro tādi pavuccate tathattāti.
ஸுத்வானஹங் வீர. அகாமகாமிந்தி. காமாதி உத்³தா³னதோ த்³வே காமா – வத்து²காமா ச கிலேஸகாமா ச…பே॰… இமே வுச்சந்தி வத்து²காமா…பே॰… இமே வுச்சந்தி கிலேஸகாமா. பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ வத்து²காமா பரிஞ்ஞாதா, கிலேஸகாமா பஹீனா. வத்து²காமானங் பரிஞ்ஞாதத்தா கிலேஸகாமானங் பஹீனத்தா ப⁴க³வா ந காமே காமேதி, ந காமே பத்தே²தி, ந காமே பிஹேதி, ந காமே அபி⁴ஜப்பதி. யே காமே காமெந்தி, காமே பத்தெ²ந்தி, காமே பிஹெந்தி, காமே அபி⁴ஜப்பந்தி, தே காமகாமினோ ராக³ராகி³னோ ஸஞ்ஞாஸஞ்ஞினோ. ப⁴க³வா ந காமே காமேதி, ந காமே பத்தே²தி, ந காமே பிஹேதி, ந காமே அபி⁴ஜப்பதி. தஸ்மா பு³த்³தோ⁴ அகாமோ நிக்காமோ சத்தகாமோ வந்தகாமோ முத்தகாமோ பஹீனகாமோ படினிஸ்ஸட்ட²காமோ வீதராகோ³ விக³தராகோ³ சத்தராகோ³ வந்தராகோ³ முத்தராகோ³ பஹீனராகோ³ படினிஸ்ஸட்ட²ராகோ³ நிச்சா²தோ நிப்³பு³தோ ஸீதிபூ⁴தோ ஸுக²ப்படிஸங்வேதீ³ ப்³ரஹ்மபூ⁴தேன அத்தனா விஹரதீதி – ஸுத்வானஹங் வீர அமகாமகாமிங்.
Sutvānahaṃ vīra. Akāmakāminti. Kāmāti uddānato dve kāmā – vatthukāmā ca kilesakāmā ca…pe… ime vuccanti vatthukāmā…pe… ime vuccanti kilesakāmā. Buddhassa bhagavato vatthukāmā pariññātā, kilesakāmā pahīnā. Vatthukāmānaṃ pariññātattā kilesakāmānaṃ pahīnattā bhagavā na kāme kāmeti, na kāme pattheti, na kāme piheti, na kāme abhijappati. Ye kāme kāmenti, kāme patthenti, kāme pihenti, kāme abhijappanti, te kāmakāmino rāgarāgino saññāsaññino. Bhagavā na kāme kāmeti, na kāme pattheti, na kāme piheti, na kāme abhijappati. Tasmā buddho akāmo nikkāmo cattakāmo vantakāmo muttakāmo pahīnakāmo paṭinissaṭṭhakāmo vītarāgo vigatarāgo cattarāgo vantarāgo muttarāgo pahīnarāgo paṭinissaṭṭharāgo nicchāto nibbuto sītibhūto sukhappaṭisaṃvedī brahmabhūtena attanā viharatīti – sutvānahaṃ vīra amakāmakāmiṃ.
இச்சாயஸ்மா ஜதுகண்ணீதி. இச்சாதி பத³ஸந்தி⁴…பே॰… பதா³னுபுப்³ப³தாபேதங் – இச்சாதி. ஆயஸ்மாதி பியவசனங் ஸகா³ரவஸப்பதிஸ்ஸாதி⁴வசனமேதங் ஆயஸ்மாதி. ஜதுகண்ணீதி தஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ கொ³த்தங் ஸங்கா² ஸமஞ்ஞா பஞ்ஞத்தி வோஹாரோதி – இச்சாயஸ்மா ஜதுகண்ணி.
Iccāyasmā jatukaṇṇīti. Iccāti padasandhi…pe… padānupubbatāpetaṃ – iccāti. Āyasmāti piyavacanaṃ sagāravasappatissādhivacanametaṃ āyasmāti. Jatukaṇṇīti tassa brāhmaṇassa gottaṃ saṅkhā samaññā paññatti vohāroti – iccāyasmā jatukaṇṇi.
ஓகா⁴திக³ங் புட்டு²மகாமமாக³மந்தி. ஓகா⁴திக³ந்தி ஓகா⁴திக³ங் ஓக⁴ங் அதிக்கந்தங் ஸமதிக்கந்தங் வீதிவத்தந்தி – ஓகா⁴திக³ங். புட்டு²ந்தி புட்டு²ங் புச்சி²துங் யாசிதுங் அஜ்ஜே²ஸிதுங் பஸாதே³துங். அகாமமாக³மந்தி அகாமங் புட்டு²ங் நிக்காமங் சத்தகாமங் வந்தகாமங் முத்தகாமங் பஹீனகாமங் படினிஸ்ஸட்ட²காமங் வீதராக³ங் விக³தராக³ங் சத்தராக³ங் வந்தராக³ங் முத்தராக³ங் பஹீனராக³ங் படினிஸ்ஸட்ட²ராக³ங் ஆக³ம்ஹா ஆக³தம்ஹா உபாக³தம்ஹா ஸம்பத்தம்ஹா தயா ஸத்³தி⁴ங் ஸமாக³தம்ஹாதி – ஓகா⁴திக³ங் புட்டு²மகாமமாக³மங்.
Oghātigaṃ puṭṭhumakāmamāgamanti. Oghātiganti oghātigaṃ oghaṃ atikkantaṃ samatikkantaṃ vītivattanti – oghātigaṃ. Puṭṭhunti puṭṭhuṃ pucchituṃ yācituṃ ajjhesituṃ pasādetuṃ. Akāmamāgamanti akāmaṃ puṭṭhuṃ nikkāmaṃ cattakāmaṃ vantakāmaṃ muttakāmaṃ pahīnakāmaṃ paṭinissaṭṭhakāmaṃ vītarāgaṃ vigatarāgaṃ cattarāgaṃ vantarāgaṃ muttarāgaṃ pahīnarāgaṃ paṭinissaṭṭharāgaṃ āgamhā āgatamhā upāgatamhā sampattamhā tayā saddhiṃ samāgatamhāti – oghātigaṃ puṭṭhumakāmamāgamaṃ.
ஸந்திபத³ங் ப்³ரூஹி ஸஹஜனெத்தாதி. ஸந்தீதி ஏகேன ஆகாரேன ஸந்திபி ஸந்திபத³ம்பி 3 தங்யேவ அமதங் நிப்³பா³னங். யோ ஸோ ஸப்³ப³ஸங்கா²ரஸமதோ² ஸப்³பூ³பதி⁴படினிஸ்ஸக்³கோ³ தண்ஹக்க²யோ விராகோ³ நிரோதோ⁴ நிப்³பா³னங் . வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா – ‘‘ஸந்தமேதங் பத³ங், பணீதமேதங் பத³ங், யதி³த³ங் ஸப்³ப³ஸங்கா²ரஸமதோ² ஸப்³பூ³பதி⁴படினிஸ்ஸக்³கோ³ தண்ஹக்க²யோ விராகோ³ நிரோதோ⁴ நிப்³பா³ன’’ந்தி. அதா²பரேனாகாரேன யே த⁴ம்மா ஸந்தாதி⁴க³மாய ஸந்திபு²ஸனாய ஸந்திஸச்சி²கிரியாய ஸங்வத்தந்தி, ஸெய்யதி²த³ங் – சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னா சத்தாரோ ஸம்மப்பதா⁴னா சத்தாரோ இத்³தி⁴பாதா³ பஞ்சிந்த்³ரியானி பஞ்ச ப³லானி ஸத்த பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³ அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³ – இமே வுச்சந்தி ஸந்திபதா³. ஸந்திபத³ங் தாணபத³ங் லேணபத³ங் ஸரணபத³ங் அப⁴யபத³ங் அச்சுதபத³ங் அமதபத³ங் நிப்³பா³னபத³ங் ப்³ரூஹி ஆசிக்கா²ஹி தே³ஸேஹி பஞ்ஞபேஹி பட்ட²பேஹி விவராஹி விப⁴ஜாஹி உத்தானீகரோஹி பகாஸேஹி. ஸஹஜனெத்தாதி நெத்தங் வுச்சதி ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞாணங். பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ நெத்தஞ்ச ஜினபா⁴வோ ச போ³தி⁴யா மூலே அபுப்³ப³ங் அசரிமங் ஏகஸ்மிங் க²ணே உப்பன்னோ, தஸ்மா பு³த்³தோ⁴ ஸஹஜனெத்தோதி – ஸந்திபத³ங் ப்³ரூஹி ஸஹஜனெத்த.
Santipadaṃ brūhi sahajanettāti. Santīti ekena ākārena santipi santipadampi 4 taṃyeva amataṃ nibbānaṃ. Yo so sabbasaṅkhārasamatho sabbūpadhipaṭinissaggo taṇhakkhayo virāgo nirodho nibbānaṃ . Vuttañhetaṃ bhagavatā – ‘‘santametaṃ padaṃ, paṇītametaṃ padaṃ, yadidaṃ sabbasaṅkhārasamatho sabbūpadhipaṭinissaggo taṇhakkhayo virāgo nirodho nibbāna’’nti. Athāparenākārena ye dhammā santādhigamāya santiphusanāya santisacchikiriyāya saṃvattanti, seyyathidaṃ – cattāro satipaṭṭhānā cattāro sammappadhānā cattāro iddhipādā pañcindriyāni pañca balāni satta bojjhaṅgā ariyo aṭṭhaṅgiko maggo – ime vuccanti santipadā. Santipadaṃ tāṇapadaṃ leṇapadaṃ saraṇapadaṃ abhayapadaṃ accutapadaṃ amatapadaṃ nibbānapadaṃ brūhi ācikkhāhi desehi paññapehi paṭṭhapehi vivarāhi vibhajāhi uttānīkarohi pakāsehi. Sahajanettāti nettaṃ vuccati sabbaññutañāṇaṃ. Buddhassa bhagavato nettañca jinabhāvo ca bodhiyā mūle apubbaṃ acarimaṃ ekasmiṃ khaṇe uppanno, tasmā buddho sahajanettoti – santipadaṃ brūhi sahajanetta.
யதா²தச்ச²ங் ப⁴க³வா ப்³ரூஹி மேதந்தி யதா²தச்ச²ங் வுச்சதி அமதங் நிப்³பா³னங்…பே॰… நிரோதோ⁴ நிப்³பா³னங். ப⁴க³வாதி கா³ரவாதி⁴வசனங்…பே॰… ஸச்சி²கா பஞ்ஞத்தி, யதி³த³ங் ப⁴க³வாதி. ப்³ரூஹி மேதந்தி ப்³ரூஹி ஆசிக்கா²ஹி…பே॰… பகாஸேஹீதி – யதா²தச்ச²ங் ப⁴க³வா ப்³ரூஹி மேதங். தேனாஹ ஸோ ப்³ராஹ்மணோ –
Yathātacchaṃ bhagavā brūhi metanti yathātacchaṃ vuccati amataṃ nibbānaṃ…pe… nirodho nibbānaṃ. Bhagavāti gāravādhivacanaṃ…pe… sacchikā paññatti, yadidaṃ bhagavāti. Brūhi metanti brūhi ācikkhāhi…pe… pakāsehīti – yathātacchaṃ bhagavā brūhi metaṃ. Tenāha so brāhmaṇo –
‘‘ஸுத்வானஹங் வீர அகாமகாமிங், [இச்சாயஸ்மா ஜதுகண்ணி]
‘‘Sutvānahaṃ vīra akāmakāmiṃ, [iccāyasmā jatukaṇṇi]
ஓகா⁴திக³ங் புட்டு²மகாமமாக³மங்;
Oghātigaṃ puṭṭhumakāmamāgamaṃ;
ஸந்திபத³ங் ப்³ரூஹி ஸஹஜனெத்த, யதா²தச்ச²ங் ப⁴க³வா ப்³ரூஹி மேத’’ந்தி.
Santipadaṃ brūhi sahajanetta, yathātacchaṃ bhagavā brūhi meta’’nti.
66.
66.
ப⁴க³வா ஹி காமே அபி⁴பு⁴ய்ய இரியதி, ஆதி³ச்சோவ பத²விங் தேஜீ தேஜஸா;
Bhagavā hi kāme abhibhuyya iriyati, ādiccova pathaviṃ tejī tejasā;
பரித்தபஞ்ஞஸ்ஸ மே பூ⁴ரிபஞ்ஞோ, ஆசிக்க² த⁴ம்மங் யமஹங் விஜஞ்ஞங்;
Parittapaññassa me bhūripañño, ācikkha dhammaṃ yamahaṃ vijaññaṃ;
ஜாதிஜராய இத⁴ விப்பஹானங்.
Jātijarāya idha vippahānaṃ.
ப⁴க³வா ஹி காமே அபி⁴பு⁴ய்ய இரியதீதி. ப⁴க³வாதி கா³ரவாதி⁴வசனங்…பே॰… ஸச்சி²கா பஞ்ஞத்தி, யதி³த³ங் ப⁴க³வாதி. காமாதி உத்³தா³னதோ த்³வே காமா – வத்து²காமா ச கிலேஸகாமா ச…பே॰… இமே வுச்சந்தி வத்து²காமா…பே॰… இமே வுச்சந்தி கிலேஸகாமா. ப⁴க³வா வத்து²காமே பரிஜானித்வா கிலேஸகாமே பஹாய அபி⁴பு⁴ய்ய அபி⁴ப⁴வித்வா அஜ்ஜொ²த்த²ரித்வா பரியாதி³யித்வா சரதி விஹரதி இரியதி வத்தேதி பாலேதி யபேதி யாபேதீதி – ப⁴க³வா ஹி காமே அபி⁴பு⁴ய்ய இரியதி.
Bhagavā hi kāme abhibhuyya iriyatīti. Bhagavāti gāravādhivacanaṃ…pe… sacchikā paññatti, yadidaṃ bhagavāti. Kāmāti uddānato dve kāmā – vatthukāmā ca kilesakāmā ca…pe… ime vuccanti vatthukāmā…pe… ime vuccanti kilesakāmā. Bhagavā vatthukāme parijānitvā kilesakāme pahāya abhibhuyya abhibhavitvā ajjhottharitvā pariyādiyitvā carati viharati iriyati vatteti pāleti yapeti yāpetīti – bhagavā hi kāme abhibhuyya iriyati.
ஆதி³ச்சோவ பத²விங் தேஜீ தேஜஸாதி ஆதி³ச்சோ வுச்சதி ஸூரியோ 5. பத²வீ வுச்சதி ஜக³தீ 6. யதா² ஸூரியோ தேஜீ தேஜேன ஸமன்னாக³தோ பத²விங் அபி⁴பு⁴ய்ய அபி⁴ப⁴வித்வா அஜ்ஜொ²த்த²ரித்வா பரியாதி³யித்வா ஸந்தாபயித்வா ஸப்³ப³ங் ஆகாஸக³தங் தமக³தங் அபி⁴விஹச்ச அந்த⁴காரங் வித⁴மித்வா ஆலோகங் த³ஸ்ஸயித்வா ஆகாஸே அந்தலிக்கே² க³க³னபதே² 7 க³ச்ச²தி, ஏவமேவ ப⁴க³வா ஞாணதேஜீ ஞாணதேஜேன ஸமன்னாக³தோ ஸப்³ப³ங் அபி⁴ஸங்கா²ரஸமுத³யங்…பே॰… கிலேஸதமங் அவிஜ்ஜந்த⁴காரங் வித⁴மித்வா ஞாணாலோகங் த³ஸ்ஸெத்வா வத்து²காமே பரிஜானித்வா கிலேஸகாமே பஹாய அபி⁴பு⁴ய்ய அபி⁴ப⁴வித்வா அஜ்ஜொ²த்த²ரித்வா பரியாதி³யித்வா மத்³தி³த்வா சரதி விஹரதி இரியதி வத்தேதி பாலேதி யபேதி யாபேதீதி – ஆதி³ச்சோவ பத²விங் தேஜீ தேஜஸா.
Ādiccova pathaviṃ tejī tejasāti ādicco vuccati sūriyo 8. Pathavī vuccati jagatī 9. Yathā sūriyo tejī tejena samannāgato pathaviṃ abhibhuyya abhibhavitvā ajjhottharitvā pariyādiyitvā santāpayitvā sabbaṃ ākāsagataṃ tamagataṃ abhivihacca andhakāraṃ vidhamitvā ālokaṃ dassayitvā ākāse antalikkhe gaganapathe 10 gacchati, evameva bhagavā ñāṇatejī ñāṇatejena samannāgato sabbaṃ abhisaṅkhārasamudayaṃ…pe… kilesatamaṃ avijjandhakāraṃ vidhamitvā ñāṇālokaṃ dassetvā vatthukāme parijānitvā kilesakāme pahāya abhibhuyya abhibhavitvā ajjhottharitvā pariyādiyitvā madditvā carati viharati iriyati vatteti pāleti yapeti yāpetīti – ādiccova pathaviṃ tejī tejasā.
பரித்தபஞ்ஞஸ்ஸ மே பூ⁴ரிபஞ்ஞோதி அஹமஸ்மி பரித்தபஞ்ஞோ ஓமகபஞ்ஞோ லாமகபஞ்ஞோ ச²துக்கபஞ்ஞோ. த்வம்பி மஹாபஞ்ஞோ புது²பஞ்ஞோ ஹாஸபஞ்ஞோ ஜவனபஞ்ஞோ திக்க²பஞ்ஞோ நிப்³பே³தி⁴கபஞ்ஞோ. பூ⁴ரி வுச்சதி பத²வீ. ப⁴க³வா தாய பத²விஸமாய பஞ்ஞாய விபுலாய வித்த²தாய ஸமன்னாக³தோதி – பரித்தபஞ்ஞஸ்ஸ மே பூ⁴ரிபஞ்ஞோ.
Parittapaññassa me bhūripaññoti ahamasmi parittapañño omakapañño lāmakapañño chatukkapañño. Tvampi mahāpañño puthupañño hāsapañño javanapañño tikkhapañño nibbedhikapañño. Bhūri vuccati pathavī. Bhagavā tāya pathavisamāya paññāya vipulāya vitthatāya samannāgatoti – parittapaññassa me bhūripañño.
ஆசிக்க² த⁴ம்மங் யமஹங் விஜஞ்ஞந்தி. த⁴ம்மந்தி ஆதி³கல்யாணங் மஜ்ஜே²கல்யாணங் பரியோஸானகல்யாணங் ஸாத்த²ங் ஸப்³யஞ்ஜனங் கேவலபரிபுண்ணங் பரிஸுத்³த⁴ங் ப்³ரஹ்மசரியங், சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னே…பே॰… நிப்³பா³னஞ்ச நிப்³பா³னகா³மினிஞ்ச படிபத³ங் ஆசிக்கா²ஹி தே³ஸேஹி பஞ்ஞபேஹி பட்ட²பேஹி விவராஹி விப⁴ஜாஹி உத்தானீகரோஹி பகாஸேஹி. யமஹங் விஜஞ்ஞந்தி யமஹங் ஜானெய்யங் ஆஜானெய்யங் விஜானெய்யங் படிஜானெய்யங் படிவிஜ்ஜெ²ய்யங் அதி⁴க³ச்செ²ய்யங் ப²ஸ்ஸெய்யங் ஸச்சி²கரெய்யந்தி – ஆசிக்க² த⁴ம்மங் யமஹங் விஜஞ்ஞங்.
Ācikkha dhammaṃ yamahaṃ vijaññanti. Dhammanti ādikalyāṇaṃ majjhekalyāṇaṃ pariyosānakalyāṇaṃ sātthaṃ sabyañjanaṃ kevalaparipuṇṇaṃ parisuddhaṃ brahmacariyaṃ, cattāro satipaṭṭhāne…pe… nibbānañca nibbānagāminiñca paṭipadaṃ ācikkhāhi desehi paññapehi paṭṭhapehi vivarāhi vibhajāhi uttānīkarohi pakāsehi. Yamahaṃ vijaññanti yamahaṃ jāneyyaṃ ājāneyyaṃ vijāneyyaṃ paṭijāneyyaṃ paṭivijjheyyaṃ adhigaccheyyaṃ phasseyyaṃ sacchikareyyanti – ācikkha dhammaṃ yamahaṃ vijaññaṃ.
ஜாதிஜராய இத⁴ விப்பஹானந்தி இதே⁴வ ஜாதிஜராய மரணஸ்ஸ பஹானங் வூபஸமங் படினிஸ்ஸக்³க³ங் படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴ங் அமதங் நிப்³பா³னந்தி – ஜாதிஜராய இத⁴ விப்பஹானங். தேனாஹ ஸோ ப்³ராஹ்மணோ –
Jātijarāya idha vippahānanti idheva jātijarāya maraṇassa pahānaṃ vūpasamaṃ paṭinissaggaṃ paṭippassaddhiṃ amataṃ nibbānanti – jātijarāya idha vippahānaṃ. Tenāha so brāhmaṇo –
‘‘ப⁴க³வா ஹி காமே அபி⁴பு⁴ய்ய இரியதி, ஆதி³ச்சோவ பத²விங் தேஜீ தேஜஸா;
‘‘Bhagavā hi kāme abhibhuyya iriyati, ādiccova pathaviṃ tejī tejasā;
பரித்தபஞ்ஞஸ்ஸ மே பூ⁴ரிபஞ்ஞோ, ஆசிக்க² த⁴ம்மங் யமஹங் விஜஞ்ஞங்;
Parittapaññassa me bhūripañño, ācikkha dhammaṃ yamahaṃ vijaññaṃ;
ஜாதிஜராய இத⁴ விப்பஹான’’ந்தி.
Jātijarāya idha vippahāna’’nti.
67.
67.
காமேஸு வினய கே³த⁴ங், [ஜதுகண்ணீதி ப⁴க³வா]
Kāmesuvinaya gedhaṃ, [jatukaṇṇīti bhagavā]
நெக்க²ம்மங் த³ட்டு² கே²மதோ;
Nekkhammaṃ daṭṭhu khemato;
உக்³க³ஹிதங் நிரத்தங் வா, மா தே விஜ்ஜித்த² கிஞ்சனங்.
Uggahitaṃ nirattaṃ vā, mā te vijjittha kiñcanaṃ.
காமேஸு வினய கே³த⁴ந்தி. காமாதி உத்³தா³னதோ த்³வே காமா – வத்து²காமா ச கிலேஸகாமா ச…பே॰… இமே வுச்சந்தி வத்து²காமா…பே॰… இமே வுச்சந்தி கிலேஸகாமா. கே³த⁴ந்தி கே³தோ⁴ வுச்சதி தண்ஹா. யோ ராகோ³ ஸாராகோ³…பே॰… அபி⁴ஜ்ஜா² லோபோ⁴ அகுஸலமூலங். காமேஸு வினய கே³த⁴ந்தி காமேஸு கே³த⁴ங் வினய படிவினய பஜஹ வினோதே³ஹி ப்³யந்தீகரோஹி அனபா⁴வங் க³மேஹீதி – காமேஸு வினய கே³த⁴ங். ஜதுகண்ணீதி ப⁴க³வா தங் ப்³ராஹ்மணங் கொ³த்தேன ஆலபதி. ப⁴க³வாதி கா³ரவாதி⁴வசனமேதங்…பே॰… ஸச்சி²கா பஞ்ஞத்தி, யதி³த³ங் ப⁴க³வாதி – ஜதுகண்ணீதி ப⁴க³வா.
Kāmesu vinaya gedhanti. Kāmāti uddānato dve kāmā – vatthukāmā ca kilesakāmā ca…pe… ime vuccanti vatthukāmā…pe… ime vuccanti kilesakāmā. Gedhanti gedho vuccati taṇhā. Yo rāgo sārāgo…pe… abhijjhā lobho akusalamūlaṃ. Kāmesu vinaya gedhanti kāmesu gedhaṃ vinaya paṭivinaya pajaha vinodehi byantīkarohi anabhāvaṃ gamehīti – kāmesu vinaya gedhaṃ. Jatukaṇṇīti bhagavā taṃ brāhmaṇaṃ gottena ālapati. Bhagavāti gāravādhivacanametaṃ…pe… sacchikā paññatti, yadidaṃ bhagavāti – jatukaṇṇīti bhagavā.
நெக்க²ம்மங் த³ட்டு² கே²மதோதி. நெக்க²ம்மந்தி ஸம்மாபடிபத³ங் அனுலோமபடிபத³ங் அபச்சனீகபடிபத³ங் அன்வத்த²படிபத³ங் த⁴ம்மானுத⁴ம்மபடிபத³ங் ஸீலேஸு பரிபூரகாரிதங் இந்த்³ரியேஸு கு³த்தத்³வாரதங் போ⁴ஜனே மத்தஞ்ஞுதங் ஜாக³ரியானுயோக³ங் ஸதிஸம்பஜஞ்ஞங் சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னே சத்தாரோ ஸம்மப்பதா⁴னே சத்தாரோ இத்³தி⁴பாதே³ பஞ்சிந்த்³ரியானி பஞ்ச ப³லானி ஸத்த பொ³ஜ்ஜ²ங்கே³ அரியங் அட்ட²ங்கி³கங் மக்³க³ங் நிப்³பா³னஞ்ச நிப்³பா³னகா³மினிஞ்ச படிபத³ங் கே²மதோ தாணதோ லேணதோ ஸரணதோ ஸரணீபூ⁴ததோ அப⁴யதோ அச்சுததோ அமததோ நிப்³பா³னதோ த³ட்டு²ங் பஸ்ஸித்வா துலயித்வா தீரயித்வா விபா⁴வயித்வா விபூ⁴தங் கத்வாதி – நெக்க²ம்மங் த³ட்டு² கே²மதோ.
Nekkhammaṃ daṭṭhu khematoti. Nekkhammanti sammāpaṭipadaṃ anulomapaṭipadaṃ apaccanīkapaṭipadaṃ anvatthapaṭipadaṃ dhammānudhammapaṭipadaṃ sīlesu paripūrakāritaṃ indriyesu guttadvārataṃ bhojane mattaññutaṃ jāgariyānuyogaṃ satisampajaññaṃ cattāro satipaṭṭhāne cattāro sammappadhāne cattāro iddhipāde pañcindriyāni pañca balāni satta bojjhaṅge ariyaṃ aṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ nibbānañca nibbānagāminiñca paṭipadaṃ khemato tāṇato leṇato saraṇato saraṇībhūtato abhayato accutato amatato nibbānato daṭṭhuṃ passitvā tulayitvā tīrayitvā vibhāvayitvā vibhūtaṃ katvāti – nekkhammaṃ daṭṭhu khemato.
உக்³க³ஹிதங் நிரத்தங் வாதி. உக்³க³ஹிதந்தி தண்ஹாவஸேன தி³ட்டி²வஸேன க³ஹிதங் பராமட்ட²ங் அபி⁴னிவிட்ட²ங் அஜ்ஜோ²ஸிதங் அதி⁴முத்தங். நிரத்தங் வாதி நிரத்தங் வா முஞ்சிதப்³ப³ங் விஜஹிதப்³ப³ங் வினோதி³தப்³ப³ங் ப்³யந்தீகாதப்³ப³ங் அனபா⁴வங் க³மேதப்³ப³ந்தி – உக்³க³ஹிதங் நிரத்தங் வா.
Uggahitaṃ nirattaṃ vāti. Uggahitanti taṇhāvasena diṭṭhivasena gahitaṃ parāmaṭṭhaṃ abhiniviṭṭhaṃ ajjhositaṃ adhimuttaṃ. Nirattaṃ vāti nirattaṃ vā muñcitabbaṃ vijahitabbaṃ vinoditabbaṃ byantīkātabbaṃ anabhāvaṃ gametabbanti – uggahitaṃ nirattaṃ vā.
மா தே விஜ்ஜித்த² கிஞ்சனந்தி ராக³கிஞ்சனங் தோ³ஸகிஞ்சனங் மோஹகிஞ்சனங் மானகிஞ்சனங் தி³ட்டி²கிஞ்சனங் கிலேஸகிஞ்சனங் து³ச்சரிதகிஞ்சனங். இத³ங் கிஞ்சனங் 11 துய்ஹங் மா விஜ்ஜித்த² மா பவிஜ்ஜித்த² மா ஸங்விஜ்ஜித்த² பஜஹ வினோதே³ஹி ப்³யந்தீகரோஹி அனபா⁴வங் க³மேஹீதி – மா தே விஜ்ஜித்த² கிஞ்சனங். தேனாஹ ப⁴க³வா –
Mā te vijjittha kiñcananti rāgakiñcanaṃ dosakiñcanaṃ mohakiñcanaṃ mānakiñcanaṃ diṭṭhikiñcanaṃ kilesakiñcanaṃ duccaritakiñcanaṃ. Idaṃ kiñcanaṃ 12 tuyhaṃ mā vijjittha mā pavijjittha mā saṃvijjittha pajaha vinodehi byantīkarohi anabhāvaṃ gamehīti – mā te vijjittha kiñcanaṃ. Tenāha bhagavā –
‘‘காமேஸு வினய கே³த⁴ங், [ஜதுகண்ணீதி ப⁴க³வா]
‘‘Kāmesu vinaya gedhaṃ, [jatukaṇṇīti bhagavā]
நெக்க²ம்மங் த³ட்டு² கே²மதோ;
Nekkhammaṃ daṭṭhu khemato;
உக்³க³ஹிதங் நிரத்தங் வா, மா தே விஜ்ஜித்த² கிஞ்சன’’ந்தி.
Uggahitaṃ nirattaṃ vā, mā te vijjittha kiñcana’’nti.
68.
68.
யங் புப்³பே³ தங் விஸோஸேஹி, பச்சா² தே மாஹு கிஞ்சனங்;
Yaṃ pubbe taṃ visosehi, pacchā te māhu kiñcanaṃ;
மஜ்ஜே² சே நோ க³ஹெஸ்ஸஸி, உபஸந்தோ சரிஸ்ஸஸி.
Majjhe ce no gahessasi, upasanto carissasi.
யங் புப்³பே³ தங் விஸோஸேஹீதி அதீதே ஸங்கா²ரே ஆரப்³ப⁴ யே கிலேஸா உப்பஜ்ஜெய்யுங் தே கிலேஸே ஸோஸேஹி விஸோஸேஹி ஸுக்கா²பேஹி விஸுக்கா²பேஹி அபீ³ஜங் கரோஹி பஜஹ வினோதே³ஹி ப்³யந்தீகரோஹி அனபா⁴வங் க³மேஹீதி – ஏவம்பி யங் புப்³பே³ தங் விஸோஸேஹி. அத² வா, யே அதீதா கம்மாபி⁴ஸங்கா²ரா அவிபக்கவிபாகா தே கம்மாபி⁴ஸங்கா²ரே ஸோஸேஹி விஸோஸேஹி ஸுக்கா²பேஹி விஸுக்கா²பேஹி அபீ³ஜங் 13 கரோஹி பஜஹ வினோதே³ஹி ப்³யந்தீகரோஹி அனபா⁴வங் க³மேஹீதி – ஏவம்பி யங் புப்³பே³ தங் விஸோஸேஹி.
Yaṃ pubbe taṃ visosehīti atīte saṅkhāre ārabbha ye kilesā uppajjeyyuṃ te kilese sosehi visosehi sukkhāpehi visukkhāpehi abījaṃ karohi pajaha vinodehi byantīkarohi anabhāvaṃ gamehīti – evampi yaṃ pubbe taṃ visosehi. Atha vā, ye atītā kammābhisaṅkhārā avipakkavipākā te kammābhisaṅkhāre sosehi visosehi sukkhāpehi visukkhāpehi abījaṃ 14 karohi pajaha vinodehi byantīkarohi anabhāvaṃ gamehīti – evampi yaṃ pubbe taṃ visosehi.
பச்சா² தே மாஹு கிஞ்சனந்தி பச்சா² வுச்சதி அனாக³தே ஸங்கா²ரே ஆரப்³ப⁴ ராக³கிஞ்சனங் தோ³ஸகிஞ்சனங் மோஹகிஞ்சனங் மானகிஞ்சனங் தி³ட்டி²கிஞ்சனங் கிலேஸகிஞ்சனங் து³ச்சரிதகிஞ்சனங். இத³ங் கிஞ்சனங் துய்ஹங் மா அஹு மா அஹோஸி மா ஜனேஸி 15 மா ஸஞ்ஜனேஸி மாபி⁴னிப்³ப³த்தேஸி பஜஹ வினோதே³ஹி ப்³யந்தீகரோஹி அனபா⁴வங் க³மேஹீதி – பச்சா² தே மாஹு கிஞ்சனங்.
Pacchā te māhu kiñcananti pacchā vuccati anāgate saṅkhāre ārabbha rāgakiñcanaṃ dosakiñcanaṃ mohakiñcanaṃ mānakiñcanaṃ diṭṭhikiñcanaṃ kilesakiñcanaṃ duccaritakiñcanaṃ. Idaṃ kiñcanaṃ tuyhaṃ mā ahu mā ahosi mā janesi 16 mā sañjanesi mābhinibbattesi pajaha vinodehi byantīkarohi anabhāvaṃ gamehīti – pacchā te māhu kiñcanaṃ.
மஜ்ஜே² சே நோ க³ஹெஸ்ஸஸீதி மஜ்ஜே² வுச்சதி பச்சுப்பன்னங் ரூபங் வேத³னா ஸஞ்ஞா ஸங்கா²ரா விஞ்ஞாணங். பச்சுப்பன்னே ஸங்கா²ரே தண்ஹாவஸேன தி³ட்டி²வஸேன ந க³ஹெஸ்ஸஸி ந தண்ஹிஸ்ஸஸி ந பராமஸிஸ்ஸஸி ந நந்தி³ஸ்ஸஸி நாபி⁴னந்தி³ஸ்ஸஸி ந அஜ்ஜோ²ஸிஸ்ஸஸி. அபி⁴னந்த³னங் அபி⁴வத³னங் அஜ்ஜோ²ஸானங் கா³ஹங் பராமாஸங் அபி⁴னிவேஸங் பஜஹிஸ்ஸஸி வினோதெ³ஸ்ஸஸி ப்³யந்தீகரிஸ்ஸஸி அனபா⁴வங் க³மெஸ்ஸஸீதி – மஜ்ஜே² சே நோ க³ஹெஸ்ஸஸி.
Majjhe ce no gahessasīti majjhe vuccati paccuppannaṃ rūpaṃ vedanā saññā saṅkhārā viññāṇaṃ. Paccuppanne saṅkhāre taṇhāvasena diṭṭhivasena na gahessasi na taṇhissasi na parāmasissasi na nandissasi nābhinandissasi na ajjhosissasi. Abhinandanaṃ abhivadanaṃ ajjhosānaṃ gāhaṃ parāmāsaṃ abhinivesaṃ pajahissasi vinodessasi byantīkarissasi anabhāvaṃ gamessasīti – majjhe ce no gahessasi.
உபஸந்தோ சரிஸ்ஸஸீதி ராக³ஸ்ஸ உபஸமிதத்தா உபஸந்தோ சரிஸ்ஸஸி, தோ³ஸஸ்ஸ…பே॰… ஸப்³பா³குஸலாபி⁴ஸங்கா²ரானங் ஸந்தத்தா ஸமிதத்தா உபஸமிதத்தா வூபஸமிதத்தா நிஜ்ஜா²தத்தா நிப்³பு³தத்தா விக³தத்தா படிப்பஸ்ஸத்³த⁴த்தா ஸந்தோ உபஸந்தோ வூபஸந்தோ நிப்³பு³தோ படிப்பஸ்ஸத்³தோ⁴ சரிஸ்ஸஸி விஹரிஸ்ஸஸி இரியிஸ்ஸஸி வத்திஸ்ஸஸி பாலெஸ்ஸஸி யபெஸ்ஸஸி யாபெஸ்ஸஸீதி – உபஸந்தோ சரிஸ்ஸஸி. தேனாஹ ப⁴க³வா –
Upasanto carissasīti rāgassa upasamitattā upasanto carissasi, dosassa…pe… sabbākusalābhisaṅkhārānaṃ santattā samitattā upasamitattā vūpasamitattā nijjhātattā nibbutattā vigatattā paṭippassaddhattā santo upasanto vūpasanto nibbuto paṭippassaddho carissasi viharissasi iriyissasi vattissasi pālessasi yapessasi yāpessasīti – upasanto carissasi. Tenāha bhagavā –
‘‘யங் புப்³பே³ தங் விஸோஸேஹி, பச்சா² தே மாஹு கிஞ்சனங்;
‘‘Yaṃ pubbe taṃ visosehi, pacchā te māhu kiñcanaṃ;
மஜ்ஜே² சே நோ க³ஹெஸ்ஸஸி, உபஸந்தோ சரிஸ்ஸஸீ’’தி.
Majjhe ce no gahessasi, upasanto carissasī’’ti.
69.
69.
ஸப்³ப³ஸோ நாமரூபஸ்மிங், வீதகே³த⁴ஸ்ஸ ப்³ராஹ்மண;
Sabbaso nāmarūpasmiṃ, vītagedhassa brāhmaṇa;
ஆஸவாஸ்ஸ ந விஜ்ஜந்தி, யேஹி மச்சுவஸங் வஜே.
Āsavāssa na vijjanti, yehi maccuvasaṃ vaje.
ஸப்³ப³ஸோ நாமரூபஸ்மிங் வீதகே³த⁴ஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணாதி. ஸப்³ப³ஸோதி ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் ஸப்³ப³தா² ஸப்³ப³ங் அஸேஸங் நிஸ்ஸேஸங் பரியாதி³யனவசனமேதங் ஸப்³ப³ஸோதி. நாமந்தி சத்தாரோ அரூபினோ க²ந்தா⁴. ரூபந்தி சத்தாரோ ச மஹாபூ⁴தா சதுன்னஞ்ச மஹாபூ⁴தானங் உபாதா³ய ரூபங். கே³தோ⁴ வுச்சதி தண்ஹா. யோ ராகோ³ ஸாராகோ³…பே॰… அபி⁴ஜ்ஜா² லோபோ⁴ அகுஸலமூலங். ஸப்³ப³ஸோ நாமரூபஸ்மிங் வீதகே³த⁴ஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணாதி ஸப்³ப³ஸோ நாமரூபஸ்மிங் வீதகே³த⁴ஸ்ஸ விக³தகே³த⁴ஸ்ஸ சத்தகே³த⁴ஸ்ஸ வந்தகே³த⁴ஸ்ஸ முத்தகே³த⁴ஸ்ஸ பஹீனகே³த⁴ஸ்ஸ படினிஸ்ஸட்ட²கே³த⁴ஸ்ஸ வீதராக³ஸ்ஸ விக³தராக³ஸ்ஸ சத்தராக³ஸ்ஸ வந்தராக³ஸ்ஸ முத்தராக³ஸ்ஸ பஹீனராக³ஸ்ஸ படினிஸ்ஸட்ட²ராக³ஸ்ஸாதி – ஸப்³ப³ஸோ நாமரூபஸ்மிங் வீதகே³த⁴ஸ்ஸ ப்³ராஹ்மண.
Sabbaso nāmarūpasmiṃ vītagedhassa brāhmaṇāti. Sabbasoti sabbena sabbaṃ sabbathā sabbaṃ asesaṃ nissesaṃ pariyādiyanavacanametaṃ sabbasoti. Nāmanti cattāro arūpino khandhā. Rūpanti cattāro ca mahābhūtā catunnañca mahābhūtānaṃ upādāya rūpaṃ. Gedho vuccati taṇhā. Yo rāgo sārāgo…pe… abhijjhā lobho akusalamūlaṃ. Sabbaso nāmarūpasmiṃ vītagedhassa brāhmaṇāti sabbaso nāmarūpasmiṃ vītagedhassa vigatagedhassa cattagedhassa vantagedhassa muttagedhassa pahīnagedhassa paṭinissaṭṭhagedhassa vītarāgassa vigatarāgassa cattarāgassa vantarāgassa muttarāgassa pahīnarāgassa paṭinissaṭṭharāgassāti – sabbaso nāmarūpasmiṃ vītagedhassa brāhmaṇa.
ஆஸவாஸ்ஸ ந விஜ்ஜந்தீதி. ஆஸவாதி சத்தாரோ ஆஸவா – காமாஸவோ, ப⁴வாஸவோ, தி³ட்டா²ஸவோ, அவிஜ்ஜாஸவோ. அஸ்ஸாதி அரஹதோ கீ²ணாஸவஸ்ஸ. ந விஜ்ஜந்தீதி இமே ஆஸவா தஸ்ஸ நத்தி² ந ஸந்தி ந ஸங்விஜ்ஜந்தி நுபலப்³ப⁴ந்தி பஹீனா ஸமுச்சி²ன்னா வூபஸந்தா படிப்பஸ்ஸத்³தா⁴ அப⁴ப்³பு³ப்பத்திகா ஞாணக்³கி³னா த³ட்³டா⁴தி – ஆஸவாஸ்ஸ ந விஜ்ஜந்தி.
Āsavāssa na vijjantīti. Āsavāti cattāro āsavā – kāmāsavo, bhavāsavo, diṭṭhāsavo, avijjāsavo. Assāti arahato khīṇāsavassa. Na vijjantīti ime āsavā tassa natthi na santi na saṃvijjanti nupalabbhanti pahīnā samucchinnā vūpasantā paṭippassaddhā abhabbuppattikā ñāṇagginā daḍḍhāti – āsavāssa na vijjanti.
யேஹி மச்சுவஸங் வஜேதி யேஹி ஆஸவேஹி மச்சுனோ வா வஸங் க³ச்செ²ய்ய, மரணஸ்ஸ வா வஸங் க³ச்செ²ய்ய, மாரபக்க²ஸ்ஸ வா வஸங் க³ச்செ²ய்ய; தே ஆஸவா தஸ்ஸ நத்தி² ந ஸந்தி ந ஸங்விஜ்ஜந்தி நுபலப்³ப⁴ந்தி பஹீனா ஸமுச்சி²ன்னா வூபஸந்தா படிப்பஸ்ஸத்³தா⁴ அப⁴ப்³பு³ப்பத்திகா ஞாணக்³கி³னா த³ட்³டா⁴தி – யேஹி மச்சுவஸங் வஜே. தேனாஹ ப⁴க³வா –
Yehi maccuvasaṃ vajeti yehi āsavehi maccuno vā vasaṃ gaccheyya, maraṇassa vā vasaṃ gaccheyya, mārapakkhassa vā vasaṃ gaccheyya; te āsavā tassa natthi na santi na saṃvijjanti nupalabbhanti pahīnā samucchinnā vūpasantā paṭippassaddhā abhabbuppattikā ñāṇagginā daḍḍhāti – yehi maccuvasaṃ vaje. Tenāha bhagavā –
‘‘ஸப்³ப³ஸோ நாமரூபஸ்மிங், வீதகே³த⁴ஸ்ஸ ப்³ராஹ்மண;
‘‘Sabbaso nāmarūpasmiṃ, vītagedhassa brāhmaṇa;
ஆஸவாஸ்ஸ ந விஜ்ஜந்தி, யேஹி மச்சுவஸங் வஜே’’தி.
Āsavāssa na vijjanti, yehi maccuvasaṃ vaje’’ti.
ஸஹ கா³தா²பரியோஸானா…பே॰… ஸத்தா² மே ப⁴ந்தே ப⁴க³வா, ஸாவகோஹமஸ்மீதி.
Saha gāthāpariyosānā…pe… satthā me bhante bhagavā, sāvakohamasmīti.
ஜதுகண்ணிமாணவபுச்சா²னித்³தே³ஸோ ஏகாத³ஸமோ.
Jatukaṇṇimāṇavapucchāniddeso ekādasamo.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / சூளனித்³தே³ஸ-அட்ட²கதா² • Cūḷaniddesa-aṭṭhakathā / 11. ஜதுகண்ணிமாணவஸுத்தனித்³தே³ஸவண்ணனா • 11. Jatukaṇṇimāṇavasuttaniddesavaṇṇanā