Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சூளனித்³தே³ஸ-அட்ட²கதா² • Cūḷaniddesa-aṭṭhakathā |
11. ஜதுகண்ணிமாணவஸுத்தனித்³தே³ஸவண்ணனா
11. Jatukaṇṇimāṇavasuttaniddesavaṇṇanā
65. ஏகாத³ஸமே ஜதுகண்ணிஸுத்தே – ஸுத்வானஹங் வீர அகாமகாமிந்தி அஹங் ‘‘இதிபி ஸோ ப⁴க³வா’’திஆதி³னா (பாரா॰ 1; தீ³॰ நி॰ 1.157, 255, 301; அ॰ நி॰ 6.10; ஸங்॰ நி॰ 5.997) நயேன வீர காமானங் அகாமனதோ அகாமகாமிங் பு³த்³த⁴ங் ஸுத்வா. அகாமமாக³மந்தி நிக்காமங் ப⁴க³வந்தங் புச்சி²துங் ஆக³தொம்ஹி. ஸஹஜனெத்தாதி ஸஹஜாதஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணசக்கு² . யதா²தச்ச²ந்தி யதா²தத²ங். ப்³ரூஹி மேதி புன யாசந்தோ ப⁴ணதி. யாசந்தோ ஹி ஸஹஸ்ஸக்க²த்தும்பி ப⁴ணெய்ய, கோ பன வாதோ³ த்³விக்க²த்துங்.
65. Ekādasame jatukaṇṇisutte – sutvānahaṃ vīra akāmakāminti ahaṃ ‘‘itipi so bhagavā’’tiādinā (pārā. 1; dī. ni. 1.157, 255, 301; a. ni. 6.10; saṃ. ni. 5.997) nayena vīra kāmānaṃ akāmanato akāmakāmiṃ buddhaṃ sutvā. Akāmamāgamanti nikkāmaṃ bhagavantaṃ pucchituṃ āgatomhi. Sahajanettāti sahajātasabbaññutaññāṇacakkhu . Yathātacchanti yathātathaṃ. Brūhi meti puna yācanto bhaṇati. Yācanto hi sahassakkhattumpi bhaṇeyya, ko pana vādo dvikkhattuṃ.
இதிபி ஸோ ப⁴க³வா அரஹங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴தி இமேஸங் பதா³னங் அத்தோ² ஹெட்டா² வுத்தோவ. விஜ்ஜாஹி பன சரணேன ச ஸம்பன்னத்தா விஜ்ஜாசரணஸம்பன்னோ. தத்த² விஜ்ஜாதி திஸ்ஸோபி விஜ்ஜா அட்ட²பி விஜ்ஜா. திஸ்ஸோ விஜ்ஜா ப⁴யபே⁴ரவஸுத்தே (ம॰ நி॰ 1.34 ஆத³யோ) வுத்தனயேன வேதி³தப்³பா³, அட்ட² அம்ப³ட்ட²ஸுத்தே (தீ³॰ நி॰ 1.254 ஆத³யோ). தத்த² ஹி விபஸ்ஸனாஞாணேன மனோமயித்³தி⁴யா ச ஸஹ ச² அபி⁴ஞ்ஞா பரிக்³க³ஹெத்வா அட்ட² விஜ்ஜா வுத்தா. சரணந்தி ஸீலஸங்வரோ இந்த்³ரியேஸு கு³த்தத்³வாரதா போ⁴ஜனே மத்தஞ்ஞுதா ஜாக³ரியானுயோகோ³ ஸத்த ஸத்³த⁴ம்மா சத்தாரி ரூபாவசரஜ்ஜா²னானீதி இமே பன்னரஸ த⁴ம்மா வேதி³தப்³பா³. இமேயேவ ஹி பன்னரஸ த⁴ம்மா யஸ்மா ஏதேஹி சரதி அரியஸாவகோ க³ச்ச²தி அமதங் தி³ஸங், தஸ்மா ‘‘சரண’’ந்தி வுத்தா. யதா²ஹ – ‘‘இத⁴, மஹானாம, அரியஸாவகோ ஸீலவா ஹோதீ’’தி (ம॰ நி॰ 2.24) ஸப்³ப³ங் மஜ்ஜி²மபண்ணாஸகே வுத்தனயேன வேதி³தப்³ப³ங். ப⁴க³வா இமாஹி விஜ்ஜாஹி இமினா ச சரணேன ஸமன்னாக³தோ, தேன வுச்சதி விஜ்ஜாசரணஸம்பன்னோதி. தத்த² விஜ்ஜாஸம்பதா³ ப⁴க³வதோ ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பூரெத்வா டி²தா, சரணஸம்பதா³ மஹாகாருணிகதங். ஸோ ஸப்³ப³ஞ்ஞுதாய ஸப்³ப³ஸத்தானங் அத்தா²னத்த²ங் ஞத்வா மஹாகாருணிகதாய அனத்த²ங் பரிவஜ்ஜெத்வா அத்தே² நியோஜேதி, யதா² தங் விஜ்ஜாசரணஸம்பன்னோ. தேனஸ்ஸ ஸாவகா ஸுப்படிபன்னா ஹொந்தி, நோ து³ப்படிபன்னா, விஜ்ஜாசரணவிபன்னானஞ்ஹி ஸாவகா அத்தந்தபாத³யோ விய (பாரா॰ அட்ட²॰ 1.1).
Itipi so bhagavā arahaṃ sammāsambuddhoti imesaṃ padānaṃ attho heṭṭhā vuttova. Vijjāhi pana caraṇena ca sampannattā vijjācaraṇasampanno. Tattha vijjāti tissopi vijjā aṭṭhapi vijjā. Tisso vijjā bhayabheravasutte (ma. ni. 1.34 ādayo) vuttanayena veditabbā, aṭṭha ambaṭṭhasutte (dī. ni. 1.254 ādayo). Tattha hi vipassanāñāṇena manomayiddhiyā ca saha cha abhiññā pariggahetvā aṭṭha vijjā vuttā. Caraṇanti sīlasaṃvaro indriyesu guttadvāratā bhojane mattaññutā jāgariyānuyogo satta saddhammā cattāri rūpāvacarajjhānānīti ime pannarasa dhammā veditabbā. Imeyeva hi pannarasa dhammā yasmā etehi carati ariyasāvako gacchati amataṃ disaṃ, tasmā ‘‘caraṇa’’nti vuttā. Yathāha – ‘‘idha, mahānāma, ariyasāvako sīlavā hotī’’ti (ma. ni. 2.24) sabbaṃ majjhimapaṇṇāsake vuttanayena veditabbaṃ. Bhagavā imāhi vijjāhi iminā ca caraṇena samannāgato, tena vuccati vijjācaraṇasampannoti. Tattha vijjāsampadā bhagavato sabbaññutaṃ pūretvā ṭhitā, caraṇasampadā mahākāruṇikataṃ. So sabbaññutāya sabbasattānaṃ atthānatthaṃ ñatvā mahākāruṇikatāya anatthaṃ parivajjetvā atthe niyojeti, yathā taṃ vijjācaraṇasampanno. Tenassa sāvakā suppaṭipannā honti, no duppaṭipannā, vijjācaraṇavipannānañhi sāvakā attantapādayo viya (pārā. aṭṭha. 1.1).
ஸோப⁴னக³மனத்தா ஸுந்த³ரங் டா²னங் க³தத்தா ஸம்மா க³தத்தா ஸம்மா ச க³த³த்தா ஸுக³தோ. க³மனம்பி ஹி க³தந்தி வுச்சதி. தஞ்ச ப⁴க³வதோ ஸோப⁴னங் பரிஸுத்³த⁴மனவஜ்ஜங். கிங் பன தந்தி? அரியமக்³கோ³. தேன ஹேஸ க³மனேன கே²மங் தி³ஸங் அஸஜ்ஜமானோ க³தோதி ஸோப⁴னக³மனத்தா ஸுக³தோ. ஸுந்த³ரஞ்சேஸ டா²னங் க³தோ அமதங் நிப்³பா³னந்தி ஸுந்த³ரங் டா²னங் க³தத்தாபி ஸுக³தோ. ஸம்மா ச க³தோ தேன தேன மக்³கே³ன பஹீனே கிலேஸே புன அபச்சாக³ச்ச²ந்தோ. வுத்தஞ்ஹேதங் –
Sobhanagamanattā sundaraṃ ṭhānaṃ gatattā sammā gatattā sammā ca gadattā sugato. Gamanampi hi gatanti vuccati. Tañca bhagavato sobhanaṃ parisuddhamanavajjaṃ. Kiṃ pana tanti? Ariyamaggo. Tena hesa gamanena khemaṃ disaṃ asajjamāno gatoti sobhanagamanattā sugato. Sundarañcesa ṭhānaṃ gato amataṃ nibbānanti sundaraṃ ṭhānaṃ gatattāpi sugato. Sammā ca gato tena tena maggena pahīne kilese puna apaccāgacchanto. Vuttañhetaṃ –
‘‘ஸோதாபத்திமக்³கே³ன யே கிலேஸா பஹீனா, தே கிலேஸே ந புனேதி ந பச்சேதி ந பச்சாக³ச்ச²தீதி ஸுக³தோ…பே॰… அரஹத்தமக்³கே³ன யே கிலேஸா பஹீனா, தே கிலேஸே ந புனேதி ந பச்சேதி ந பச்சாக³ச்ச²தீதி ஸுக³தோ’’தி (மஹானி॰ 38; சூளனி॰ மெத்தகூ³மாணவபுச்சா²னித்³தே³ஸ 27).
‘‘Sotāpattimaggena ye kilesā pahīnā, te kilese na puneti na pacceti na paccāgacchatīti sugato…pe… arahattamaggena ye kilesā pahīnā, te kilese na puneti na pacceti na paccāgacchatīti sugato’’ti (mahāni. 38; cūḷani. mettagūmāṇavapucchāniddesa 27).
ஸம்மா வா க³தோ தீ³பங்கரபாத³மூலதோ பபு⁴தி யாவ போ³தி⁴மண்டா³ தாவ ஸமதிங்ஸபாரமீபூரிகாய ஸம்மா படிபத்தியா ஸப்³ப³லோகஸ்ஸ ஹிதஸுக²மேவ கரொந்தோ ஸஸ்ஸதங் உச்சே²த³ங் காமஸுக²ங் அத்தகிலமத²ந்தி இமே ச அந்தே அனுபக³ச்ச²ந்தோ க³தோதி ஸம்மா க³தத்தாபி ஸுக³தோ. ஸம்மா சேஸ க³த³தி யுத்தட்டா²னேஸு யுத்தமேவ வாசங் பா⁴ஸதீதி ஸம்மா க³த³த்தாபி ஸுக³தோ.
Sammā vā gato dīpaṅkarapādamūlato pabhuti yāva bodhimaṇḍā tāva samatiṃsapāramīpūrikāya sammā paṭipattiyā sabbalokassa hitasukhameva karonto sassataṃ ucchedaṃ kāmasukhaṃ attakilamathanti ime ca ante anupagacchanto gatoti sammā gatattāpi sugato. Sammā cesa gadati yuttaṭṭhānesu yuttameva vācaṃ bhāsatīti sammā gadattāpi sugato.
தத்ரித³ங் ஸாத⁴கஸுத்தங் –
Tatridaṃ sādhakasuttaṃ –
‘‘யங் ததா²க³தோ வாசங் ஜானாதி அபூ⁴தங் அதச்ச²ங் அனத்த²ஸங்ஹிதங், ஸா ச பரேஸங் அப்பியா அமனாபா, ந தங் ததா²க³தோ வாசங் பா⁴ஸதி. யம்பி ததா²க³தோ வாசங் ஜானாதி பூ⁴தங் தச்ச²ங் அனத்த²ஸங்ஹிதங், ஸா ச பரேஸங் அப்பியா அமனாபா, தம்பி ததா²க³தோ வாசங் ந பா⁴ஸதி. யஞ்ச கோ² ததா²க³தோ வாசங் ஜானாதி பூ⁴தங் தச்ச²ங் அத்த²ஸங்ஹிதங், ஸா ச பரேஸங் அப்பியா அமனாபா, தத்ர காலஞ்ஞூ ததா²க³தோ ஹோதி தஸ்ஸா வாசாய வெய்யாகரணாய. யங் ததா²க³தோ வாசங் ஜானாதி அபூ⁴தங் அதச்ச²ங் அனத்த²ஸங்ஹிதங். ஸா ச பரேஸங் பியா மனாபா, ந தங் ததா²க³தோ வாசங் பா⁴ஸதி. யம்பி ததா²க³தோ வாசங் ஜானாதி பூ⁴தங் தச்ச²ங் அனத்த²ஸங்ஹிதங், ஸா ச பரேஸங் பியா மனாபா, தம்பி ததா²க³தோ வாசங் ந பா⁴ஸதி. யஞ்ச கோ² ததா²க³தோ வாசங் ஜானாதி பூ⁴தங் தச்ச²ங் அத்த²ஸங்ஹிதங், ஸா ச பரேஸங் பியா மனாபா, தத்ர காலஞ்ஞூ ததா²க³தோ ஹோதி தஸ்ஸா வாசாய வெய்யாகரணாயா’’தி (ம॰ நி॰ 2.86).
‘‘Yaṃ tathāgato vācaṃ jānāti abhūtaṃ atacchaṃ anatthasaṃhitaṃ, sā ca paresaṃ appiyā amanāpā, na taṃ tathāgato vācaṃ bhāsati. Yampi tathāgato vācaṃ jānāti bhūtaṃ tacchaṃ anatthasaṃhitaṃ, sā ca paresaṃ appiyā amanāpā, tampi tathāgato vācaṃ na bhāsati. Yañca kho tathāgato vācaṃ jānāti bhūtaṃ tacchaṃ atthasaṃhitaṃ, sā ca paresaṃ appiyā amanāpā, tatra kālaññū tathāgato hoti tassā vācāya veyyākaraṇāya. Yaṃ tathāgato vācaṃ jānāti abhūtaṃ atacchaṃ anatthasaṃhitaṃ. Sā ca paresaṃ piyā manāpā, na taṃ tathāgato vācaṃ bhāsati. Yampi tathāgato vācaṃ jānāti bhūtaṃ tacchaṃ anatthasaṃhitaṃ, sā ca paresaṃ piyā manāpā, tampi tathāgato vācaṃ na bhāsati. Yañca kho tathāgato vācaṃ jānāti bhūtaṃ tacchaṃ atthasaṃhitaṃ, sā ca paresaṃ piyā manāpā, tatra kālaññū tathāgato hoti tassā vācāya veyyākaraṇāyā’’ti (ma. ni. 2.86).
ஏவங் ஸம்மா க³த³த்தாபி ஸுக³தோதி வேதி³தப்³போ³.
Evaṃ sammā gadattāpi sugatoti veditabbo.
ஸப்³ப³தா² விதி³தலோகத்தா பன லோகவிதூ³. ஸோ ஹி ப⁴க³வா ஸபா⁴வதோ ஸமுத³யதோ நிரோத⁴தோ நிரோதூ⁴பாயதோதி ஸப்³ப³தா² லோகங் அவேதி³ அஞ்ஞாஸி படிவிஜ்ஜி². யதா²ஹ –
Sabbathā viditalokattā pana lokavidū. So hi bhagavā sabhāvato samudayato nirodhato nirodhūpāyatoti sabbathā lokaṃ avedi aññāsi paṭivijjhi. Yathāha –
‘‘யத்த² கோ², ஆவுஸோ, ந ஜாயதி ந ஜீயதி ந மீயதி ந சவதி ந உபபஜ்ஜதி, நாஹங் தங் க³மனேன லோகஸ்ஸ அந்தங் ஞாதெய்யங் த³ட்டெ²ய்யங் பத்தெய்யந்தி வதா³மி. ந சாஹங், ஆவுஸோ, அப்பத்வாவ லோகஸ்ஸ அந்தங் து³க்க²ஸ்ஸ அந்தகிரியங் வதா³மி. அபி சாஹங், ஆவுஸோ, இமஸ்மிங்யேவ ப்³யாமமத்தே களேவரே ஸஸஞ்ஞிம்ஹி ஸமனகே லோகஞ்ச பஞ்ஞபேமி லோகஸமுத³யஞ்ச லோகனிரோத⁴ஞ்ச லோகனிரோத⁴கா³மினிஞ்ச படிபத³ங் (ஸங்॰ நி॰ 1.107; அ॰ நி॰ 4.45).
‘‘Yattha kho, āvuso, na jāyati na jīyati na mīyati na cavati na upapajjati, nāhaṃ taṃ gamanena lokassa antaṃ ñāteyyaṃ daṭṭheyyaṃ patteyyanti vadāmi. Na cāhaṃ, āvuso, appatvāva lokassa antaṃ dukkhassa antakiriyaṃ vadāmi. Api cāhaṃ, āvuso, imasmiṃyeva byāmamatte kaḷevare sasaññimhi samanake lokañca paññapemi lokasamudayañca lokanirodhañca lokanirodhagāminiñca paṭipadaṃ (saṃ. ni. 1.107; a. ni. 4.45).
‘‘க³மனேன ந பத்தப்³போ³, லோகஸ்ஸந்தோ குதா³சனங்;
‘‘Gamanena na pattabbo, lokassanto kudācanaṃ;
ந ச அப்பத்வா லோகந்தங், து³க்கா² அத்தி² பமோசனங்.
Na ca appatvā lokantaṃ, dukkhā atthi pamocanaṃ.
‘‘தஸ்மா ஹவே லோகவிதூ³ ஸுமேதோ⁴, லோகந்தகூ³ வுஸிதப்³ரஹ்மசரியோ;
‘‘Tasmā have lokavidū sumedho, lokantagū vusitabrahmacariyo;
லோகஸ்ஸ அந்தங் ஸமிதாவி ஞத்வா, நாஸீஸதீ லோகமிமங் பரஞ்சா’’தி. (ஸங்॰ நி॰ 1.107; அ॰ நி॰ 4.45);
Lokassa antaṃ samitāvi ñatvā, nāsīsatī lokamimaṃ parañcā’’ti. (saṃ. ni. 1.107; a. ni. 4.45);
அபி ச – தயோ லோகா ஸங்கா²ரலோகோ ஸத்தலோகோ ஓகாஸலோகோதி. தத்த² ‘‘ஏகோ லோகோ ஸப்³பே³ ஸத்தா ஆஹாரட்டி²திகா’’தி (படி॰ ம॰ 1.112) ஆக³தட்டா²னே ஸங்கா²ரலோகோ வேதி³தப்³போ³. ‘‘ஸஸ்ஸதோ லோகோதி வா அஸஸ்ஸதோ லோகோதி வா’’தி (தீ³॰ நி॰ 1.421; ம॰ நி॰ 1.269; ஸங்॰ நி॰ 4.416; விப⁴॰ 937) ஆக³தட்டா²னே ஸத்தலோகோ.
Api ca – tayo lokā saṅkhāraloko sattaloko okāsalokoti. Tattha ‘‘eko loko sabbe sattā āhāraṭṭhitikā’’ti (paṭi. ma. 1.112) āgataṭṭhāne saṅkhāraloko veditabbo. ‘‘Sassato lokoti vā asassato lokoti vā’’ti (dī. ni. 1.421; ma. ni. 1.269; saṃ. ni. 4.416; vibha. 937) āgataṭṭhāne sattaloko.
‘‘யாவதா சந்தி³மஸூரியா பரிஹரந்தி, தி³ஸா ப⁴ந்தி விரோசமானா;
‘‘Yāvatā candimasūriyā pariharanti, disā bhanti virocamānā;
தாவ ஸஹஸ்ஸதா⁴ லோகோ, எத்த² தே வத்ததீ வஸோ’’தி. (ம॰ நி॰ 1.503) –
Tāva sahassadhā loko, ettha te vattatī vaso’’ti. (ma. ni. 1.503) –
ஆக³தட்டா²னே ஓகாஸலோகோ. தம்பி ப⁴க³வா ஸப்³ப³தா² அவேதி³. ததா² ஹிஸ்ஸ ‘‘ஏகோ லோகோ ஸப்³பே³ ஸத்தா ஆஹாரட்டி²திகா. த்³வே லோகா நாமஞ்ச ரூபஞ்ச. தயோ லோகா திஸ்ஸோ வேத³னா. சத்தாரோ லோகா சத்தாரோ ஆஹாரா. பஞ்ச லோகா பஞ்சுபாதா³னக்க²ந்தா⁴. ச² லோகா ச² அஜ்ஜ²த்திகானி ஆயதனானி. ஸத்த லோகா ஸத்த விஞ்ஞாணட்டி²தியோ. அட்ட² லோகா அட்ட² லோகத⁴ம்மா. நவ லோகா நவ ஸத்தாவாஸா. த³ஸ லோகா த³ஸாயதனானி. த்³வாத³ஸ லோகா த்³வாத³ஸாயதனானி. அட்டா²ரஸலோகா அட்டா²ரஸ தா⁴துயோ’’தி (படி॰ ம॰ 1.112) அயங் ஸங்கா²ரலோகோபி ஸப்³ப³தா² விதி³தோ.
Āgataṭṭhāne okāsaloko. Tampi bhagavā sabbathā avedi. Tathā hissa ‘‘eko loko sabbe sattā āhāraṭṭhitikā. Dve lokā nāmañca rūpañca. Tayo lokā tisso vedanā. Cattāro lokā cattāro āhārā. Pañca lokā pañcupādānakkhandhā. Cha lokā cha ajjhattikāni āyatanāni. Satta lokā satta viññāṇaṭṭhitiyo. Aṭṭha lokā aṭṭha lokadhammā. Nava lokā nava sattāvāsā. Dasa lokā dasāyatanāni. Dvādasa lokā dvādasāyatanāni. Aṭṭhārasalokā aṭṭhārasa dhātuyo’’ti (paṭi. ma. 1.112) ayaṃ saṅkhāralokopi sabbathā vidito.
யஸ்மா பனேஸ ஸப்³பே³ஸம்பி ஸத்தானங் ஆஸயங் ஜானாதி, அனுஸயங் ஜானாதி, சரிதங் ஜானாதி, அதி⁴முத்திங் ஜானாதி, அப்பரஜக்கே² மஹாரஜக்கே² திக்கி²ந்த்³ரியே முதி³ந்த்³ரியே, ஸ்வாகாரே த்³வாகாரே, ஸுவிஞ்ஞாபயே து³விஞ்ஞாபயே, ப⁴ப்³பே³ அப⁴ப்³பே³ ஸத்தே ஜானாதி. தஸ்மாஸ்ஸ ஸத்தலோகோபி ஸப்³ப³தா² விதி³தோ. யதா² ச ஸத்தலோகோ, ஏவங் ஓகாஸலோகோபி. ததா² ஹேஸ ஏகங் சக்கவாளங் ஆயாமதோ ச வித்தா²ரதோ ச யோஜனானங் த்³வாத³ஸ ஸதஸஹஸ்ஸானி சதுதிங்ஸ ஸதானி ச பஞ்ஞாஸஞ்ச யோஜனானி. பரிக்கே²பதோ –
Yasmā panesa sabbesampi sattānaṃ āsayaṃ jānāti, anusayaṃ jānāti, caritaṃ jānāti, adhimuttiṃ jānāti, apparajakkhe mahārajakkhe tikkhindriye mudindriye, svākāre dvākāre, suviññāpaye duviññāpaye, bhabbe abhabbe satte jānāti. Tasmāssa sattalokopi sabbathā vidito. Yathā ca sattaloko, evaṃ okāsalokopi. Tathā hesa ekaṃ cakkavāḷaṃ āyāmato ca vitthārato ca yojanānaṃ dvādasa satasahassāni catutiṃsa satāni ca paññāsañca yojanāni. Parikkhepato –
ஸப்³ப³ங் ஸதஸஹஸ்ஸானி, ச²த்திங்ஸ பரிமண்ட³லங்;
Sabbaṃ satasahassāni, chattiṃsa parimaṇḍalaṃ;
த³ஸ சேவ ஸஹஸ்ஸானி, அட்³டு⁴ட்³டா⁴னி ஸதானி ச.
Dasa ceva sahassāni, aḍḍhuḍḍhāni satāni ca.
தத்த² –
Tattha –
து³வே ஸதஸஹஸ்ஸானி, சத்தாரி நஹுதானி ச;
Duve satasahassāni, cattāri nahutāni ca;
எத்தகங் ப³ஹலத்தேன, ஸங்கா²தாயங் வஸுந்த⁴ரா.
Ettakaṃ bahalattena, saṅkhātāyaṃ vasundharā.
தஸ்ஸாயேவ ஸந்தா⁴ரகங் –
Tassāyeva sandhārakaṃ –
சத்தாரி ஸதஸஹஸ்ஸானி, அட்டே²வ நஹுதானி ச;
Cattāri satasahassāni, aṭṭheva nahutāni ca;
எத்தகங் ப³ஹலத்தேன, ஜலங் வாதே பதிட்டி²தங்.
Ettakaṃ bahalattena, jalaṃ vāte patiṭṭhitaṃ.
தஸ்ஸாபி ஸந்தா⁴ரகோ –
Tassāpi sandhārako –
நவ ஸதஸஹஸ்ஸானி, மாலுதோ நப⁴முக்³க³தோ;
Nava satasahassāni, māluto nabhamuggato;
ஸட்டி² சேவ ஸஹஸ்ஸானி, ஏஸா லோகஸ்ஸ ஸண்டி²தி.
Saṭṭhi ceva sahassāni, esā lokassa saṇṭhiti.
ஏவங் ஸண்டி²தே செத்த² யோஜனானங் –
Evaṃ saṇṭhite cettha yojanānaṃ –
சதுராஸீதி ஸஹஸ்ஸானி, அஜ்ஜோ²கா³ள்ஹோ மஹண்ணவே;
Caturāsīti sahassāni, ajjhogāḷho mahaṇṇave;
அச்சுக்³க³தோ தாவதே³வ, ஸினேரு பப்³ப³துத்தமோ.
Accuggato tāvadeva, sineru pabbatuttamo.
ததோ உபட்³டு⁴பட்³டே⁴ன, பமாணேன யதா²க்கமங்;
Tato upaḍḍhupaḍḍhena, pamāṇena yathākkamaṃ;
அஜ்ஜோ²கா³ள்ஹுக்³க³தா தி³ப்³பா³, நானாரதனசித்திதா.
Ajjhogāḷhuggatā dibbā, nānāratanacittitā.
யுக³ந்த⁴ரோ ஈஸத⁴ரோ, கரவீகோ ஸுத³ஸ்ஸனோ;
Yugandharo īsadharo, karavīko sudassano;
நேமிந்த⁴ரோ வினதகோ, அஸ்ஸகண்ணோ கி³ரி ப்³ரஹா.
Nemindharo vinatako, assakaṇṇo giri brahā.
ஏதே ஸத்த மஹாஸேலா, ஸினேருஸ்ஸ ஸமந்ததோ;
Ete satta mahāselā, sinerussa samantato;
மஹாராஜானமாவாஸா, தே³வயக்க²னிஸேவிதா.
Mahārājānamāvāsā, devayakkhanisevitā.
யோஜனானங் ஸதானுச்சோ, ஹிமவா பஞ்ச பப்³ப³தோ;
Yojanānaṃ satānucco, himavā pañca pabbato;
யோஜனானங் ஸஹஸ்ஸானி, தீணி ஆயதவித்த²தோ.
Yojanānaṃ sahassāni, tīṇi āyatavitthato.
சதுராஸீதிஸஹஸ்ஸேஹி, கூடேஹி படிமண்டி³தோ;
Caturāsītisahassehi, kūṭehi paṭimaṇḍito;
திபஞ்சயோஜனக்க²ந்த⁴-பரிக்கே²பா நக³வ்ஹயா.
Tipañcayojanakkhandha-parikkhepā nagavhayā.
பஞ்ஞாஸயோஜனக்க²ந்த⁴-ஸாகா²யாமா ஸமந்ததோ;
Paññāsayojanakkhandha-sākhāyāmā samantato;
ஸதயோஜனவித்தி²ண்ணா, தாவதே³வ ச உக்³க³தா;
Satayojanavitthiṇṇā, tāvadeva ca uggatā;
ஜம்பூ³ யஸ்ஸானுபா⁴வேன, ஜம்பு³தீ³போ பகாஸிதோ. (விஸுத்³தி⁴॰ 1.137; த⁴॰ ஸ॰ அட்ட²॰ 584);
Jambū yassānubhāvena, jambudīpo pakāsito. (visuddhi. 1.137; dha. sa. aṭṭha. 584);
யஞ்சேதங் ஜம்பு³யா பமாணங், ஏததே³வ அஸுரானங் சித்தபாடலியா, க³ருளானங் ஸிம்ப³லிருக்க²ஸ்ஸ, அபரகோ³யானே கத³ம்ப³ஸ்ஸ, உத்தரகுரூஸு கப்பருக்க²ஸ்ஸ, புப்³ப³விதே³ஹே ஸிரீஸஸ்ஸ, தாவதிங்ஸேஸு பாரிச்ச²த்தகஸ்ஸாதி. தேனாஹு போராணா –
Yañcetaṃ jambuyā pamāṇaṃ, etadeva asurānaṃ cittapāṭaliyā, garuḷānaṃ simbalirukkhassa, aparagoyāne kadambassa, uttarakurūsu kapparukkhassa, pubbavidehe sirīsassa, tāvatiṃsesu pāricchattakassāti. Tenāhu porāṇā –
‘‘பாடலீ ஸிம்ப³லீ ஜம்பூ³, தே³வானங் பாரிச்ச²த்தகோ;
‘‘Pāṭalī simbalī jambū, devānaṃ pāricchattako;
கத³ம்போ³ கப்பருக்கோ² ச, ஸிரீஸேன ப⁴வதி ஸத்தமங்.
Kadambo kapparukkho ca, sirīsena bhavati sattamaṃ.
‘‘த்³வே அஸீதி ஸஹஸ்ஸானி, அஜ்ஜோ²கா³ள்ஹோ மஹண்ணவே;
‘‘Dve asīti sahassāni, ajjhogāḷho mahaṇṇave;
அச்சுக்³க³தோ தாவதே³வ, சக்கவாளஸிலுச்சயோ;
Accuggato tāvadeva, cakkavāḷasiluccayo;
பரிக்கி²பித்வா தங் ஸப்³ப³ங், லோகதா⁴துமயங் டி²தோ’’தி. (விஸுத்³தி⁴॰ 1.137; த⁴॰ ஸ॰ அட்ட²॰ 584);
Parikkhipitvā taṃ sabbaṃ, lokadhātumayaṃ ṭhito’’ti. (visuddhi. 1.137; dha. sa. aṭṭha. 584);
தத்த² சந்த³மண்ட³லங் ஏகூனபஞ்ஞாஸயோஜனங், ஸூரியமண்ட³லங் பஞ்ஞாஸயோஜனங், தாவதிங்ஸப⁴வனங் த³ஸஸஹஸ்ஸயோஜனங், ததா² அஸுரப⁴வனங் அவீசிமஹானிரயோ ஜம்பு³தீ³போ ச. அபரகோ³யானங் ஸத்தஸஹஸ்ஸயோஜனங். ததா² புப்³ப³விதே³ஹோ. உத்தரகுரு அட்ட²ஸஹஸ்ஸயோஜனோ. ஏகமேகோ செத்த² மஹாதீ³போ பஞ்சஸதபஞ்சஸதபரித்ததீ³பபரிவாரோ. தங் ஸப்³ப³ம்பி ஏகங் சக்கவாளங் ஏகா லோகதா⁴து. தத³ந்தரேஸு லோகந்தரிகனிரயா . ஏவங் அனந்தானி சக்கவாளானி அனந்தா லோகதா⁴துயோ ப⁴க³வா அனந்தேன பு³த்³த⁴ஞாணேன அவேதி³ அஞ்ஞாஸி படிவிஜ்ஜி². ஏவமஸ்ஸ ஓகாஸலோகோபி ஸப்³ப³தா² விதி³தோ. ஏவம்பி ஸப்³ப³தா² விதி³தலோகத்தா லோகவிதூ³.
Tattha candamaṇḍalaṃ ekūnapaññāsayojanaṃ, sūriyamaṇḍalaṃ paññāsayojanaṃ, tāvatiṃsabhavanaṃ dasasahassayojanaṃ, tathā asurabhavanaṃ avīcimahānirayo jambudīpo ca. Aparagoyānaṃ sattasahassayojanaṃ. Tathā pubbavideho. Uttarakuru aṭṭhasahassayojano. Ekameko cettha mahādīpo pañcasatapañcasataparittadīpaparivāro. Taṃ sabbampi ekaṃ cakkavāḷaṃ ekā lokadhātu. Tadantaresu lokantarikanirayā . Evaṃ anantāni cakkavāḷāni anantā lokadhātuyo bhagavā anantena buddhañāṇena avedi aññāsi paṭivijjhi. Evamassa okāsalokopi sabbathā vidito. Evampi sabbathā viditalokattā lokavidū.
அத்தனோ பன கு³ணேஹி விஸிட்ட²தரஸ்ஸ கஸ்ஸசி அபா⁴வதோ நத்தி² ஏதஸ்ஸ உத்தரோதி அனுத்தரோ. ததா² ஹேஸ ஸீலகு³ணேனபி ஸப்³ப³ங் லோகங் அபி⁴ப⁴வதி ஸமாதி⁴…பே॰… பஞ்ஞா… விமுத்தி… விமுத்திஞாணத³ஸ்ஸனகு³ணேனபி. ஸீலகு³ணேனபி அஸமோ அஸமஸமோ அப்படிமோ அப்படிபா⁴கோ³ அப்படிபுக்³க³லோ…பே॰… விமுத்திஞாணத³ஸ்ஸனகு³ணேனபி. யதா²ஹ – ‘‘ந கோ² பனாஹங் பஸ்ஸாமி ஸதே³வகே லோகே…பே॰… ஸதே³வமனுஸ்ஸாய அத்தனா ஸீலஸம்பன்னதர’’ந்தி (ஸங்॰ நி॰ 1.173; அ॰ நி॰ 4.21) வித்தா²ரோ.
Attano pana guṇehi visiṭṭhatarassa kassaci abhāvato natthi etassa uttaroti anuttaro. Tathā hesa sīlaguṇenapi sabbaṃ lokaṃ abhibhavati samādhi…pe… paññā… vimutti… vimuttiñāṇadassanaguṇenapi. Sīlaguṇenapi asamo asamasamo appaṭimo appaṭibhāgo appaṭipuggalo…pe… vimuttiñāṇadassanaguṇenapi. Yathāha – ‘‘na kho panāhaṃ passāmi sadevake loke…pe… sadevamanussāya attanā sīlasampannatara’’nti (saṃ. ni. 1.173; a. ni. 4.21) vitthāro.
ஏவங் அக்³க³பஸாத³ஸுத்தாதீ³னி (அ॰ நி॰ 4.34; இதிவு॰ 90) ‘‘ந மே ஆசரியோ அத்தீ²’’திஆதி³கா (ம॰ நி॰ 1.285; மஹாவ॰ 11; கதா²॰ 405; மி॰ ப॰ 4.5.11) கா³தா²யோ ச வித்தா²ரேதப்³பா³.
Evaṃ aggapasādasuttādīni (a. ni. 4.34; itivu. 90) ‘‘na me ācariyo atthī’’tiādikā (ma. ni. 1.285; mahāva. 11; kathā. 405; mi. pa. 4.5.11) gāthāyo ca vitthāretabbā.
புரிஸத³ம்மே ஸாரேதீதி புரிஸத³ம்மஸாரதி², த³மேதி வினேதீதி வுத்தங் ஹோதி. தத்த² புரிஸத³ம்மாதி அத³ந்தா த³மேதுங் யுத்தா திரச்சா²னபுரிஸாபி மனுஸ்ஸபுரிஸாபி அமனுஸ்ஸபுரிஸாபி . ததா² ஹி ப⁴க³வதா திரச்சா²னபுரிஸாபி அபலாலோ நாக³ராஜா சூளோத³ரோ மஹோத³ரோ அக்³கி³ஸிகோ² தூ⁴மஸிகோ² அரவாளோ நாக³ராஜா த⁴னபாலகோ ஹத்தீ²தி ஏவமாத³யோ த³மிதா நிப்³பி³ஸா கதா, ஸரணேஸு ச ஸீலேஸு ச பதிட்டா²பிதா. மனுஸ்ஸபுரிஸாபி ஸச்சகனிக³ண்ட²புத்தஅம்ப³ட்ட²மாணவபொக்க²ரஸாதிஸோணத³ந்தகூடத³ந்தாத³யோ. அமனுஸ்ஸபுரிஸாபி ஆளவகஸூசிலோமக²ரலோமயக்க²ஸக்கதே³வராஜாத³யோ த³மிதா வினீதா விசித்ரேஹி வினயனூபாயேஹி. ‘‘அஹங் கோ² கேஸி புரிஸத³ம்மே ஸண்ஹேனபி வினேமி, ப²ருஸேனபி வினேமி, ஸண்ஹப²ருஸேனபி வினேமீ’’தி (அ॰ நி॰ 4.111) இத³ஞ்செத்த² ஸுத்தங் வித்தா²ரேதப்³ப³ங். அபி ச ப⁴க³வா விஸுத்³த⁴ஸீலாதீ³னங் பட²மஜ்ஜா²னாதீ³னி ஸோதாபன்னாதீ³னஞ்ச உத்தரிமக்³க³படிபத³ங் ஆசிக்க²ந்தோ த³ந்தேபி த³மேதியேவ.
Purisadamme sāretīti purisadammasārathi, dameti vinetīti vuttaṃ hoti. Tattha purisadammāti adantā dametuṃ yuttā tiracchānapurisāpi manussapurisāpi amanussapurisāpi . Tathā hi bhagavatā tiracchānapurisāpi apalālo nāgarājā cūḷodaro mahodaro aggisikho dhūmasikho aravāḷo nāgarājā dhanapālako hatthīti evamādayo damitā nibbisā katā, saraṇesu ca sīlesu ca patiṭṭhāpitā. Manussapurisāpi saccakanigaṇṭhaputtaambaṭṭhamāṇavapokkharasātisoṇadantakūṭadantādayo. Amanussapurisāpi āḷavakasūcilomakharalomayakkhasakkadevarājādayo damitā vinītā vicitrehi vinayanūpāyehi. ‘‘Ahaṃ kho kesi purisadamme saṇhenapi vinemi, pharusenapi vinemi, saṇhapharusenapi vinemī’’ti (a. ni. 4.111) idañcettha suttaṃ vitthāretabbaṃ. Api ca bhagavā visuddhasīlādīnaṃ paṭhamajjhānādīni sotāpannādīnañca uttarimaggapaṭipadaṃ ācikkhanto dantepi dametiyeva.
அத² வா அனுத்தரோ புரிஸத³ம்மஸாரதீ²தி ஏகமேவித³ங் அத்த²பத³ங். ப⁴க³வா ஹி ததா² புரிஸத³ம்மே ஸாரேதி, யதா² ஏகபல்லங்கேனேவ நிஸின்னா அட்ட² தி³ஸா அஸஜ்ஜமானா தா⁴வந்தி. தஸ்மா ‘‘அனுத்தரோ புரிஸத³ம்மஸாரதீ²’’தி வுச்சதி. ‘‘ஹத்தி²த³மகேன, பி⁴க்க²வே, ஹத்தி² த³ம்மோ ஸாரிதோ ஏகங்யேவ தி³ஸங் தா⁴வதீ’’தி இத³ஞ்செத்த² ஸுத்தங் (ம॰ நி॰ 3.312) வித்தா²ரேதப்³ப³ங்.
Atha vā anuttaro purisadammasārathīti ekamevidaṃ atthapadaṃ. Bhagavā hi tathā purisadamme sāreti, yathā ekapallaṅkeneva nisinnā aṭṭha disā asajjamānā dhāvanti. Tasmā ‘‘anuttaro purisadammasārathī’’ti vuccati. ‘‘Hatthidamakena, bhikkhave, hatthi dammo sārito ekaṃyeva disaṃ dhāvatī’’ti idañcettha suttaṃ (ma. ni. 3.312) vitthāretabbaṃ.
வீரியவாதி அரியமக்³கே³ன ஸப்³ப³பாபகேஹி விரதோ. பஹூதி பபூ⁴. விஸவீதி பரஸந்தானே வீரியுப்பாத³கோ. அலமத்தோதி ஸமத்த²சித்தோ.
Vīriyavāti ariyamaggena sabbapāpakehi virato. Pahūti pabhū. Visavīti parasantāne vīriyuppādako. Alamattoti samatthacitto.
விரதோதி அரியமக்³கே³ன விரதத்தா ஆயதிங் அப்படிஸந்தி⁴கோ. ஸப்³ப³பாபகேஹி நிரயது³க்க²ங் அதிச்சாதி ஆயதிங் அப்படிஸந்தி⁴தாய நிரயது³க்க²ங் அதிச்ச டி²தோ. வீரியவாஸோதி வீரியனிகேதோ. ஸோ வீரியவாதி ஸோ கீ²ணாஸவோ ‘‘வீரியவா’’தி வத்தப்³ப³தங் அரஹதி. பதா⁴னவா வீரோ தாதீ³தி இமானி பனஸ்ஸ து²திவசனானி. ஸோ ஹி பதா⁴னவா மக்³க³ஜ்ஜா²னபதா⁴னேன, வீரோ கிலேஸாரிவித்³த⁴ங்ஸனஸமத்த²தாய, தாதி³ நிப்³பி³காரதாய பவுச்சதே தத²த்தாதி ததா²ரூபோ ‘‘வீரியவா’’தி பவுச்சதி.
Viratoti ariyamaggena viratattā āyatiṃ appaṭisandhiko. Sabbapāpakehi nirayadukkhaṃ aticcāti āyatiṃ appaṭisandhitāya nirayadukkhaṃ aticca ṭhito. Vīriyavāsoti vīriyaniketo. So vīriyavāti so khīṇāsavo ‘‘vīriyavā’’ti vattabbataṃ arahati. Padhānavā vīro tādīti imāni panassa thutivacanāni. So hi padhānavā maggajjhānapadhānena, vīro kilesārividdhaṃsanasamatthatāya, tādi nibbikāratāya pavuccate tathattāti tathārūpo ‘‘vīriyavā’’ti pavuccati.
தே காமகாமினோதி ஏதே ரூபாதி³வத்து²காமே இச்ச²ந்தா. ராக³ராகி³னோதி ராகே³ன ரஞ்ஜிதா. ஸஞ்ஞாஸஞ்ஞினோதி ராக³ஸஞ்ஞாய ஸஞ்ஞினோ. ந காமே காமேதீதி ரூபாதி³வத்து²காமே ந பத்தே²தி. அகாமோதி காமேஹி விரஹிதோ. நிக்காமோதி நிக்கந்தகாமோ.
Te kāmakāminoti ete rūpādivatthukāme icchantā. Rāgarāginoti rāgena rañjitā. Saññāsaññinoti rāgasaññāya saññino. Nakāme kāmetīti rūpādivatthukāme na pattheti. Akāmoti kāmehi virahito. Nikkāmoti nikkantakāmo.
ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணந்தி தியத்³த⁴க³தங் ஸப்³ப³னெய்யபத²ங் ஜானாதீதி ஸப்³ப³ஞ்ஞூ, தஸ்ஸ பா⁴வோ ஸப்³ப³ஞ்ஞுதா, ஸப்³ப³ஞ்ஞுதா ஏவ ஞாணங் ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணங், ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணஸங்கா²தங் நெத்தஞ்ச வாஸனாய ஸஹ கிலேஸே பராஜெத்வா ஜிதத்தா ஜினபா⁴வோ ச அபுப்³ப³ங் அசரிமங் அபுரே அபச்சா² ஏகஸ்மிங் க²ணே ஏகஸ்மிங் காலே உப்பன்னோ புப்³ப³ந்ததோ உத்³த⁴ங் பன்னோதி உப்பன்னோ.
Sabbaññutaññāṇanti tiyaddhagataṃ sabbaneyyapathaṃ jānātīti sabbaññū, tassa bhāvo sabbaññutā, sabbaññutā eva ñāṇaṃ sabbaññutaññāṇaṃ, sabbaññutaññāṇasaṅkhātaṃ nettañca vāsanāya saha kilese parājetvā jitattā jinabhāvo ca apubbaṃ acarimaṃ apure apacchā ekasmiṃ khaṇe ekasmiṃ kāle uppanno pubbantato uddhaṃ pannoti uppanno.
66. தேஜீ தேஜஸாதி தேஜேன ஸமன்னாக³தோ தேஜஸா அபி⁴பு⁴ய்ய. யமஹங் விஜஞ்ஞங் ஜாதிஜராய இத⁴ விப்பஹானந்தி யங் அஹங் ஜாதிஜராய பஹானபூ⁴தங் த⁴ம்மங் இதே⁴வ ஜானெய்யங்.
66.Tejī tejasāti tejena samannāgato tejasā abhibhuyya. Yamahaṃ vijaññaṃ jātijarāya idha vippahānanti yaṃ ahaṃ jātijarāya pahānabhūtaṃ dhammaṃ idheva jāneyyaṃ.
ஜக³தீதி பத²வீ. ஸப்³ப³ங் ஆகாஸக³தந்தி ஸகலங் ஆகாஸே பவத்தங் பத்த²டங். தமக³தந்தி தமமேவ தமக³தங் அந்த⁴காரங் யதா² கூ³த²க³தங் முத்தக³தந்தி. அபி⁴விஹச்சாதி நாஸெத்வா. அந்த⁴காரங் வித⁴மித்வாதி சக்கு²விஞ்ஞாணுப்பத்தினிவாரகங் அந்த⁴காரங் பலாபெத்வா. ஆலோகங் த³ஸ்ஸயித்வாதி ஸூரியாலோகங் த³ஸ்ஸயித்வா. ஆகாஸேதி அஜடாகாஸே. அந்தலிக்கே²தி அந்தரதா⁴துஸமத்த²துச்சோ²காஸே. க³க³னபதே²தி தே³வதானங் க³மனமக்³கே³ க³ச்ச²தி. ஸப்³ப³ங் அபி⁴ஸங்கா²ரஸமுத³யந்தி ஸகலங் கம்மங் ஸமுத³யங் உப்பாத³ங், தண்ஹந்தி அத்தோ². கிலேஸதமங் அவிஜ்ஜந்த⁴காரங் வித⁴மித்வாதி கிலேஸதமஸங்கா²தங் அஞ்ஞாணங் அவிஜ்ஜந்த⁴காரங் நீஹரித்வா நாஸெத்வா. ஞாணாலோகங் பஞ்ஞாலோகங் த³ஸ்ஸயித்வா. வத்து²காமே பரிஜானித்வாதி ரூபாதி³வத்து²காமே ஞாததீரணபரிஞ்ஞாய ஜானித்வா. கிலேஸகாமே பஹாயாதி உபதாபனஸங்கா²தே கிலேஸகாமே பஹானபரிஞ்ஞாய பஜஹித்வா.
Jagatīti pathavī. Sabbaṃ ākāsagatanti sakalaṃ ākāse pavattaṃ patthaṭaṃ. Tamagatanti tamameva tamagataṃ andhakāraṃ yathā gūthagataṃ muttagatanti. Abhivihaccāti nāsetvā. Andhakāraṃ vidhamitvāti cakkhuviññāṇuppattinivārakaṃ andhakāraṃ palāpetvā. Ālokaṃ dassayitvāti sūriyālokaṃ dassayitvā. Ākāseti ajaṭākāse. Antalikkheti antaradhātusamatthatucchokāse. Gaganapatheti devatānaṃ gamanamagge gacchati. Sabbaṃ abhisaṅkhārasamudayanti sakalaṃ kammaṃ samudayaṃ uppādaṃ, taṇhanti attho. Kilesatamaṃ avijjandhakāraṃ vidhamitvāti kilesatamasaṅkhātaṃ aññāṇaṃ avijjandhakāraṃ nīharitvā nāsetvā. Ñāṇālokaṃ paññālokaṃ dassayitvā. Vatthukāme parijānitvāti rūpādivatthukāme ñātatīraṇapariññāya jānitvā. Kilesakāme pahāyāti upatāpanasaṅkhāte kilesakāme pahānapariññāya pajahitvā.
67. அத²ஸ்ஸ ப⁴க³வா தங் த⁴ம்மங் ஆசிக்க²ந்தோ உபரூபரிகா³தா²யோ அபா⁴ஸி. தத்த² நெக்க²ம்மங் த³ட்டு² கே²மதோதி நிப்³பா³னஞ்ச நிப்³பா³னகா³மினிஞ்ச படிபத³ங் ‘‘கே²ம’’ந்தி தி³ஸ்வா. உக்³க³ஹிதந்தி தண்ஹாவஸேன தி³ட்டி²வஸேன க³ஹிதங். நிரத்தங் வாதி நிரஸ்ஸிதப்³ப³ங் வா, முஞ்சிதப்³ப³ந்தி வுத்தங் ஹோதி. மா தே விஜ்ஜித்தா²தி மா தே அஹோஸி. கிஞ்சனந்தி ராகா³தி³கிஞ்சனங், தம்பி தே மா விஜ்ஜித்த².
67. Athassa bhagavā taṃ dhammaṃ ācikkhanto uparūparigāthāyo abhāsi. Tattha nekkhammaṃ daṭṭhu khematoti nibbānañca nibbānagāminiñca paṭipadaṃ ‘‘khema’’nti disvā. Uggahitanti taṇhāvasena diṭṭhivasena gahitaṃ. Nirattaṃ vāti nirassitabbaṃ vā, muñcitabbanti vuttaṃ hoti. Mā te vijjitthāti mā te ahosi. Kiñcananti rāgādikiñcanaṃ, tampi te mā vijjittha.
முஞ்சிதப்³ப³ந்தி முஞ்சித்வா ந புன க³ஹேதப்³ப³ங். விஜஹிதப்³ப³ந்தி சஜிதப்³ப³ங். வினோதே³தப்³ப³ந்தி கி²பிதப்³ப³ங். ப்³யந்தீகாதப்³ப³ந்தி விக³தந்தங் காதப்³ப³ங் . அனபா⁴வங் க³மேதப்³ப³ந்தி அனு அனு அபா⁴வங் க³மேதப்³ப³ங்.
Muñcitabbanti muñcitvā na puna gahetabbaṃ. Vijahitabbanti cajitabbaṃ. Vinodetabbanti khipitabbaṃ. Byantīkātabbanti vigatantaṃ kātabbaṃ . Anabhāvaṃ gametabbanti anu anu abhāvaṃ gametabbaṃ.
68-9. புப்³பே³தி அதீதே ஸங்கா²ரே ஆரப்³ப⁴ உப்பன்னகிலேஸா. ப்³ராஹ்மணாதி ப⁴க³வா ஜதுகண்ணிங் ஆலபதி. ஸேஸங் ஸப்³ப³த்த² பாகடமேவ.
68-9.Pubbeti atīte saṅkhāre ārabbha uppannakilesā. Brāhmaṇāti bhagavā jatukaṇṇiṃ ālapati. Sesaṃ sabbattha pākaṭameva.
ஏவங் ப⁴க³வா இத³ம்பி ஸுத்தங் அரஹத்தனிகூடேனேவ தே³ஸேஸி, தே³ஸனாபரியோஸானே ச புப்³ப³ஸதி³ஸோ ஏவ த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோ அஹோஸீதி.
Evaṃ bhagavā idampi suttaṃ arahattanikūṭeneva desesi, desanāpariyosāne ca pubbasadiso eva dhammābhisamayo ahosīti.
ஸத்³த⁴ம்மப்பஜ்ஜோதிகாய சூளனித்³தே³ஸ-அட்ட²கதா²ய
Saddhammappajjotikāya cūḷaniddesa-aṭṭhakathāya
ஜதுகண்ணிமாணவஸுத்தனித்³தே³ஸவண்ணனா நிட்டி²தா.
Jatukaṇṇimāṇavasuttaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / சூளனித்³தே³ஸபாளி • Cūḷaniddesapāḷi
11. ஜதுகண்ணிமாணவபுச்சா² • 11. Jatukaṇṇimāṇavapucchā
11. ஜதுகண்ணிமாணவபுச்சா²னித்³தே³ஸோ • 11. Jatukaṇṇimāṇavapucchāniddeso