Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விப⁴ங்க³பாளி • Vibhaṅgapāḷi

    12. ஜா²னவிப⁴ங்கோ³

    12. Jhānavibhaṅgo

    1. ஸுத்தந்தபா⁴ஜனீயங்

    1. Suttantabhājanīyaṃ

    508. இத⁴ பி⁴க்கு² பாதிமொக்க²ஸங்வரஸங்வுதோ விஹரதி, ஆசாரகோ³சரஸம்பன்னோ, அணுமத்தேஸு வஜ்ஜேஸு ப⁴யத³ஸ்ஸாவீ, ஸமாதா³ய ஸிக்க²தி ஸிக்கா²பதே³ஸு இந்த்³ரியேஸு கு³த்தத்³வாரோ போ⁴ஜனே மத்தஞ்ஞூ புப்³ப³ரத்தாபரரத்தங் ஜாக³ரியானுயோக³மனுயுத்தோ ஸாதச்சங் நேபக்கங் போ³தி⁴பக்கி²கானங் த⁴ம்மானங் பா⁴வனானுயோக³மனுயுத்தோ. ஸோ அபி⁴க்கந்தே படிக்கந்தே ஸம்பஜானகாரீ ஹோதி, ஆலோகிதே விலோகிதே ஸம்பஜானகாரீ ஹோதி, ஸமிஞ்ஜிதே 1 பஸாரிதே ஸம்பஜானகாரீ ஹோதி, ஸங்கா⁴டிபத்தசீவரதா⁴ரணே ஸம்பஜானகாரீ ஹோதி, அஸிதே பீதே கா²யிதே ஸாயிதே ஸம்பஜானகாரீ ஹோதி, உச்சாரபஸ்ஸாவகம்மே ஸம்பஜானகாரீ ஹோதி, க³தே டி²தே நிஸின்னே ஸுத்தே ஜாக³ரிதே பா⁴ஸிதே துண்ஹீபா⁴வே ஸம்பஜானகாரீ ஹோதி. ஸோ விவித்தங் ஸேனாஸனங் ப⁴ஜதி அரஞ்ஞங் ருக்க²மூலங் பப்³ப³தங் கந்த³ரங் கி³ரிகு³ஹங் ஸுஸானங் வனபத்த²ங் அப்³போ⁴காஸங் பலாலபுஞ்ஜங் அப்பஸத்³த³ங் அப்பனிக்³கோ⁴ஸங் விஜனவாதங் மனுஸ்ஸராஹஸ்ஸெய்யகங் 2 படிஸல்லானஸாருப்பங். ஸோ அரஞ்ஞக³தோ வா ருக்க²மூலக³தோ வா ஸுஞ்ஞாகா³ரக³தோ வா நிஸீத³தி பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜித்வா உஜுங் காயங் பணிதா⁴ய பரிமுக²ங் ஸதிங் உபட்ட²பெத்வா. ஸோ அபி⁴ஜ்ஜ²ங் லோகே பஹாய விக³தாபி⁴ஜ்ஜே²ன சேதஸா விஹரதி, அபி⁴ஜ்ஜா²ய சித்தங் பரிஸோதே⁴தி. ப்³யாபாத³பதோ³ஸங் பஹாய அப்³யாபன்னசித்தோ விஹரதி ஸப்³ப³பாணபூ⁴தஹிதானுகம்பீ, ப்³யாபாத³பதோ³ஸா சித்தங் பரிஸோதே⁴தி. தி²னமித்³த⁴ங் பஹாய விக³ததி²னமித்³தோ⁴ விஹரதி ஆலோகஸஞ்ஞீ ஸதோ ஸம்பஜானோ, தி²னமித்³தா⁴ சித்தங் பரிஸோதே⁴தி. உத்³த⁴ச்சகுக்குச்சங் பஹாய அனுத்³த⁴தோ விஹரதி அஜ்ஜ²த்தங் வூபஸந்தசித்தோ , உத்³த⁴ச்சகுக்குச்சா சித்தங் பரிஸோதே⁴தி. விசிகிச்ச²ங் பஹாய திண்ணவிசிகிச்சோ² விஹரதி அகத²ங்கதீ² குஸலேஸு த⁴ம்மேஸு, விசிகிச்சா²ய சித்தங் பரிஸோதே⁴தி. ஸோ இமே பஞ்ச நீவரணே பஹாய சேதஸோ உபக்கிலேஸே பஞ்ஞாய து³ப்³ப³லீகரணே விவிச்சேவ காமேஹி விவிச்ச அகுஸலேஹி த⁴ம்மேஹி ஸவிதக்கங் ஸவிசாரங் விவேகஜங் பீதிஸுக²ங் பட²மங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி; விதக்கவிசாரானங் வூபஸமா அஜ்ஜ²த்தங் ஸம்பஸாத³னங் சேதஸோ ஏகோதி³பா⁴வங் அவிதக்கங் அவிசாரங் ஸமாதி⁴ஜங் பீதிஸுக²ங் து³தியங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி; பீதியா ச விராகா³ உபெக்க²கோ ச விஹரதி ஸதோ ச ஸம்பஜானோ ஸுக²ஞ்ச காயேன படிஸங்வேதே³தி, யங் தங் அரியா ஆசிக்க²ந்தி – ‘‘உபெக்க²கோ ஸதிமா ஸுக²விஹாரீ’’தி ததியங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி; ஸுக²ஸ்ஸ ச பஹானா து³க்க²ஸ்ஸ ச பஹானா புப்³பே³வ ஸோமனஸ்ஸதோ³மனஸ்ஸானங் அத்த²ங்க³மா அது³க்க²மஸுக²ங் உபெக்கா²ஸதிபாரிஸுத்³தி⁴ங் சதுத்த²ங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி; ஸப்³ப³ஸோ ரூபஸஞ்ஞானங் ஸமதிக்கமா படிக⁴ஸஞ்ஞானங் அத்த²ங்க³மா நானத்தஸஞ்ஞானங் அமனஸிகாரா ‘‘அனந்தோ ஆகாஸோ’’தி ஆகாஸானஞ்சாயதனங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி; ஸப்³ப³ஸோ ஆகாஸானஞ்சாயதனங் ஸமதிக்கம்ம ‘‘அனந்தங் விஞ்ஞாண’’ந்தி விஞ்ஞாணஞ்சாயதனங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி; ஸப்³ப³ஸோ விஞ்ஞாணஞ்சாயதனங் ஸமதிக்கம்ம ‘‘நத்தி² கிஞ்சீ’’தி ஆகிஞ்சாயதனங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி; ஸப்³ப³ஸோ ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனங் ஸமதிக்கம்ம நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி.

    508. Idha bhikkhu pātimokkhasaṃvarasaṃvuto viharati, ācāragocarasampanno, aṇumattesu vajjesu bhayadassāvī, samādāya sikkhati sikkhāpadesu indriyesu guttadvāro bhojane mattaññū pubbarattāpararattaṃ jāgariyānuyogamanuyutto sātaccaṃ nepakkaṃ bodhipakkhikānaṃ dhammānaṃ bhāvanānuyogamanuyutto. So abhikkante paṭikkante sampajānakārī hoti, ālokite vilokite sampajānakārī hoti, samiñjite 3 pasārite sampajānakārī hoti, saṅghāṭipattacīvaradhāraṇe sampajānakārī hoti, asite pīte khāyite sāyite sampajānakārī hoti, uccārapassāvakamme sampajānakārī hoti, gate ṭhite nisinne sutte jāgarite bhāsite tuṇhībhāve sampajānakārī hoti. So vivittaṃ senāsanaṃ bhajati araññaṃ rukkhamūlaṃ pabbataṃ kandaraṃ giriguhaṃ susānaṃ vanapatthaṃ abbhokāsaṃ palālapuñjaṃ appasaddaṃ appanigghosaṃ vijanavātaṃ manussarāhasseyyakaṃ 4 paṭisallānasāruppaṃ. So araññagato vā rukkhamūlagato vā suññāgāragato vā nisīdati pallaṅkaṃ ābhujitvā ujuṃ kāyaṃ paṇidhāya parimukhaṃ satiṃ upaṭṭhapetvā. So abhijjhaṃ loke pahāya vigatābhijjhena cetasā viharati, abhijjhāya cittaṃ parisodheti. Byāpādapadosaṃ pahāya abyāpannacitto viharati sabbapāṇabhūtahitānukampī, byāpādapadosā cittaṃ parisodheti. Thinamiddhaṃ pahāya vigatathinamiddho viharati ālokasaññī sato sampajāno, thinamiddhā cittaṃ parisodheti. Uddhaccakukkuccaṃ pahāya anuddhato viharati ajjhattaṃ vūpasantacitto , uddhaccakukkuccā cittaṃ parisodheti. Vicikicchaṃ pahāya tiṇṇavicikiccho viharati akathaṃkathī kusalesu dhammesu, vicikicchāya cittaṃ parisodheti. So ime pañca nīvaraṇe pahāya cetaso upakkilese paññāya dubbalīkaraṇe vivicceva kāmehi vivicca akusalehi dhammehi savitakkaṃ savicāraṃ vivekajaṃ pītisukhaṃ paṭhamaṃ jhānaṃ upasampajja viharati; vitakkavicārānaṃ vūpasamā ajjhattaṃ sampasādanaṃ cetaso ekodibhāvaṃ avitakkaṃ avicāraṃ samādhijaṃ pītisukhaṃ dutiyaṃ jhānaṃ upasampajja viharati; pītiyā ca virāgā upekkhako ca viharati sato ca sampajāno sukhañca kāyena paṭisaṃvedeti, yaṃ taṃ ariyā ācikkhanti – ‘‘upekkhako satimā sukhavihārī’’ti tatiyaṃ jhānaṃ upasampajja viharati; sukhassa ca pahānā dukkhassa ca pahānā pubbeva somanassadomanassānaṃ atthaṅgamā adukkhamasukhaṃ upekkhāsatipārisuddhiṃ catutthaṃ jhānaṃ upasampajja viharati; sabbaso rūpasaññānaṃ samatikkamā paṭighasaññānaṃ atthaṅgamā nānattasaññānaṃ amanasikārā ‘‘ananto ākāso’’ti ākāsānañcāyatanaṃ upasampajja viharati; sabbaso ākāsānañcāyatanaṃ samatikkamma ‘‘anantaṃ viññāṇa’’nti viññāṇañcāyatanaṃ upasampajja viharati; sabbaso viññāṇañcāyatanaṃ samatikkamma ‘‘natthi kiñcī’’ti ākiñcāyatanaṃ upasampajja viharati; sabbaso ākiñcaññāyatanaṃ samatikkamma nevasaññānāsaññāyatanaṃ upasampajja viharati.

    மாதிகா

    Mātikā

    509. ‘‘இதா⁴’’தி இமிஸ்ஸா தி³ட்டி²யா, இமிஸ்ஸா க²ந்தியா, இமிஸ்ஸா ருசியா, இமஸ்மிங் ஆதா³யே, இமஸ்மிங் த⁴ம்மே, இமஸ்மிங் வினயே, இமஸ்மிங் த⁴ம்மவினயே, இமஸ்மிங் பாவசனே, இமஸ்மிங் ப்³ரஹ்மசரியே, இமஸ்மிங் ஸத்து²ஸாஸனே. தேன வுச்சதி ‘‘இதா⁴’’தி.

    509. ‘‘Idhā’’ti imissā diṭṭhiyā, imissā khantiyā, imissā ruciyā, imasmiṃ ādāye, imasmiṃ dhamme, imasmiṃ vinaye, imasmiṃ dhammavinaye, imasmiṃ pāvacane, imasmiṃ brahmacariye, imasmiṃ satthusāsane. Tena vuccati ‘‘idhā’’ti.

    510. ‘‘பி⁴க்கூ²’’தி ஸமஞ்ஞாய பி⁴க்கு², படிஞ்ஞாய பி⁴க்கு², பி⁴க்க²தீதி பி⁴க்கு², பி⁴க்க²கோதி பி⁴க்கு², பி⁴க்கா²சரியங் அஜ்ஜு²பக³தோதி பி⁴க்கு², பி⁴ன்னபடத⁴ரோதி பி⁴க்கு², பி⁴ந்த³தி பாபகே அகுஸலே த⁴ம்மேதி பி⁴க்கு², பி⁴ன்னத்தா பாபகானங் அகுஸலானங் த⁴ம்மானங் பி⁴க்கு², ஓதி⁴ஸோ கிலேஸானங் பஹானா பி⁴க்கு², அனோதி⁴ஸோ கிலேஸானங் பஹானா பி⁴க்கு², ஸெக்கோ² பி⁴க்கு², அஸெக்கோ² பி⁴க்கு², நேவஸெக்க²னாஸெக்கோ² பி⁴க்கு², அக்³கோ³ பி⁴க்கு², ப⁴த்³ரோ பி⁴க்கு², மண்டோ³ பி⁴க்கு², ஸாரோ பி⁴க்கு², ஸமக்³கே³ன ஸங்கே⁴ன ஞத்திசதுத்தே²ன கம்மேன அகுப்பேன டா²னாரஹேன உபஸம்பன்னோ பி⁴க்கு².

    510. ‘‘Bhikkhū’’ti samaññāya bhikkhu, paṭiññāya bhikkhu, bhikkhatīti bhikkhu, bhikkhakoti bhikkhu, bhikkhācariyaṃ ajjhupagatoti bhikkhu, bhinnapaṭadharoti bhikkhu, bhindati pāpake akusale dhammeti bhikkhu, bhinnattā pāpakānaṃ akusalānaṃ dhammānaṃ bhikkhu, odhiso kilesānaṃ pahānā bhikkhu, anodhiso kilesānaṃ pahānā bhikkhu, sekkho bhikkhu, asekkho bhikkhu, nevasekkhanāsekkho bhikkhu, aggo bhikkhu, bhadro bhikkhu, maṇḍo bhikkhu, sāro bhikkhu, samaggena saṅghena ñatticatutthena kammena akuppena ṭhānārahena upasampanno bhikkhu.

    511. ‘‘பாதிமொக்க²’’ந்தி ஸீலங் பதிட்டா² ஆதி³ சரணங் ஸங்யமோ ஸங்வரோ மொக்க²ங் பாமொக்க²ங் குஸலானங் த⁴ம்மானங் ஸமாபத்தியா. ஸங்வரோதி. காயிகோ அவீதிக்கமோ, வாசஸிகோ அவீதிக்கமோ , காயிகவாசஸிகோ அவீதிக்கமோ. ஸங்வுதோதி. இமினா பாதிமொக்க²ஸங்வரேன உபேதோ ஹோதி ஸமுபேதோ உபாக³தோ ஸமுபாக³தோ உபபன்னோ ஸம்பன்னோ ஸமன்னாக³தோ. தேன வுச்சதி ‘‘பாதிமொக்க²ஸங்வரஸங்வுதோ’’தி.

    511. ‘‘Pātimokkha’’nti sīlaṃ patiṭṭhā ādi caraṇaṃ saṃyamo saṃvaro mokkhaṃ pāmokkhaṃ kusalānaṃ dhammānaṃ samāpattiyā. Saṃvaroti. Kāyiko avītikkamo, vācasiko avītikkamo , kāyikavācasiko avītikkamo. Saṃvutoti. Iminā pātimokkhasaṃvarena upeto hoti samupeto upāgato samupāgato upapanno sampanno samannāgato. Tena vuccati ‘‘pātimokkhasaṃvarasaṃvuto’’ti.

    512. ‘‘விஹரதீ’’தி இரியதி வத்ததி பாலேதி யபேதி யாபேதி சரதி விஹரதி. தேன வுச்சதி ‘‘விஹரதீ’’தி.

    512. ‘‘Viharatī’’ti iriyati vattati pāleti yapeti yāpeti carati viharati. Tena vuccati ‘‘viharatī’’ti.

    513. ‘‘ஆசாரகோ³சரஸம்பன்னோ’’தி அத்தி² ஆசாரோ, அத்தி² அனாசாரோ.

    513. ‘‘Ācāragocarasampanno’’ti atthi ācāro, atthi anācāro.

    தத்த² கதமோ அனாசாரோ? காயிகோ வீதிக்கமோ, வாசஸிகோ வீதிக்கமோ, காயிகவாசஸிகோ வீதிக்கமோ – அயங் வுச்சதி ‘‘அனாசாரோ’’. ஸப்³ப³ம்பி து³ஸ்ஸீல்யங் அனாசாரோ. இதே⁴கச்சோ வேளுதா³னேன வா பத்ததா³னேன வா புப்ப²தா³னேன வா ப²லதா³னேன வா ஸினானதா³னேன வா த³ந்தகட்ட²தா³னேன வா சாடுகம்யதாய வா முக்³க³ஸூப்யதாய 5 வா பாரிப⁴டயதாய வா ஜங்க⁴பேஸனிகேன வா அஞ்ஞதரஞ்ஞதரேன வா பு³த்³த⁴படிகுட்டே²ன மிச்சா²ஆஜீவேன ஜீவிகங் கப்பேதி – அயங் வுச்சதி ‘‘அனாசாரோ’’.

    Tattha katamo anācāro? Kāyiko vītikkamo, vācasiko vītikkamo, kāyikavācasiko vītikkamo – ayaṃ vuccati ‘‘anācāro’’. Sabbampi dussīlyaṃ anācāro. Idhekacco veḷudānena vā pattadānena vā pupphadānena vā phaladānena vā sinānadānena vā dantakaṭṭhadānena vā cāṭukamyatāya vā muggasūpyatāya 6 vā pāribhaṭayatāya vā jaṅghapesanikena vā aññataraññatarena vā buddhapaṭikuṭṭhena micchāājīvena jīvikaṃ kappeti – ayaṃ vuccati ‘‘anācāro’’.

    தத்த² கதமோ ஆசாரோ? காயிகோ அவீதிக்கமோ, வாசஸிகோ அவீதிக்கமோ, காயிகவாசஸிகோ அவீதிக்கமோ – அயங் வுச்சதி ‘‘ஆசாரோ’’ . ஸப்³போ³பி ஸீலஸங்வரோ ஆசாரோ. இதே⁴கச்சோ ந வேளுதா³னேன ந பத்ததா³னேன ந புப்ப²தா³னேன ந ப²லதா³னேன ந ஸினானதா³னேன ந த³ந்தகட்ட²தா³னேன ந சாடுகம்யதாய ந முக்³க³ஸூப்யதாய ந பாரிப⁴டயதாய ந ஜங்க⁴பேஸனிகேன ந அஞ்ஞதரஞ்ஞதரேன பு³த்³த⁴படிகுட்டே²ன மிச்சா²ஆஜீவேன ஜீவிகங் கப்பேதி – அயங் வுச்சதி ‘‘ஆசாரோ’’.

    Tattha katamo ācāro? Kāyiko avītikkamo, vācasiko avītikkamo, kāyikavācasiko avītikkamo – ayaṃ vuccati ‘‘ācāro’’ . Sabbopi sīlasaṃvaro ācāro. Idhekacco na veḷudānena na pattadānena na pupphadānena na phaladānena na sinānadānena na dantakaṭṭhadānena na cāṭukamyatāya na muggasūpyatāya na pāribhaṭayatāya na jaṅghapesanikena na aññataraññatarena buddhapaṭikuṭṭhena micchāājīvena jīvikaṃ kappeti – ayaṃ vuccati ‘‘ācāro’’.

    514. ‘‘கோ³சரோ’’தி அத்தி² கோ³சரோ, அத்தி² அகோ³சரோ.

    514. ‘‘Gocaro’’ti atthi gocaro, atthi agocaro.

    தத்த² கதமோ அகோ³சரோ? இதே⁴கச்சோ வேஸியாகோ³சரோ வா ஹோதி வித⁴வாகோ³சரோ வா து²ல்லகுமாரிகோ³சரோ வா பண்ட³ககோ³சரோ வா பி⁴க்கு²னிகோ³சரோ வா பானாகா³ரகோ³சரோ வா, ஸங்ஸட்டோ² விஹரதி ராஜூஹி ராஜமஹாமத்தேஹி தித்தி²யேஹி தித்தி²யஸாவகேஹி அனநுலோமிகேன ஸங்ஸக்³கே³ன ; யானி வா பன தானி குலானி அஸ்ஸத்³தா⁴னி அப்பஸன்னானி அனோபானபூ⁴தானி அக்கோஸகபரிபா⁴ஸகானி அனத்த²காமானி அஹிதகாமானி அபா²ஸுககாமானி அயோக³க்கே²மகாமானி பி⁴க்கூ²னங் பி⁴க்கு²னீனங் உபாஸகானங் உபாஸிகானங், ததா²ரூபானி குலானி ஸேவதி ப⁴ஜதி பயிருபாஸதி – அயங் வுச்சதி ‘‘அகோ³சரோ’’.

    Tattha katamo agocaro? Idhekacco vesiyāgocaro vā hoti vidhavāgocaro vā thullakumārigocaro vā paṇḍakagocaro vā bhikkhunigocaro vā pānāgāragocaro vā, saṃsaṭṭho viharati rājūhi rājamahāmattehi titthiyehi titthiyasāvakehi ananulomikena saṃsaggena ; yāni vā pana tāni kulāni assaddhāni appasannāni anopānabhūtāni akkosakaparibhāsakāni anatthakāmāni ahitakāmāni aphāsukakāmāni ayogakkhemakāmāni bhikkhūnaṃ bhikkhunīnaṃ upāsakānaṃ upāsikānaṃ, tathārūpāni kulāni sevati bhajati payirupāsati – ayaṃ vuccati ‘‘agocaro’’.

    தத்த² கதமோ கோ³சரோ? இதே⁴கச்சோ ந வேஸியாகோ³சரோ ஹோதி ந வித⁴வாகோ³சரோ ந து²ல்லகுமாரிகோ³சரோ ந பண்ட³ககோ³சரோ ந பி⁴க்கு²னிகோ³சரோ ந பானாகா³ரகோ³சரோ, அஸங்ஸட்டோ² விஹரதி ராஜூஹி ராஜமஹாமத்தேஹி தித்தி²யேஹி தித்தி²யஸாவகேஹி அனநுலோமிகேன ஸங்ஸக்³கே³ன; யானி வா பன தானி குலானி ஸத்³தா⁴னி பஸன்னானி ஓபானபூ⁴தானி காஸாவபஜ்ஜோதானி இஸிவாதபடிவாதானி அத்த²காமானி ஹிதகாமானி பா²ஸுககாமானி யோக³க்கே²மகாமானி பி⁴க்கூ²னங் பி⁴க்கு²னீனங் உபாஸகானங் உபாஸிகானங், ததா²ரூபானி குலானி ஸேவதி ப⁴ஜதி பயிருபாஸதி – அயங் வுச்சதி ‘‘கோ³சரோ’’. இதி இமினா ச ஆசாரேன இமினா ச கோ³சரேன உபேதோ ஹோதி…பே॰… ஸமன்னாக³தோ. தேன வுச்சதி ‘‘ஆசாரகோ³சரஸம்பன்னோ’’தி.

    Tattha katamo gocaro? Idhekacco na vesiyāgocaro hoti na vidhavāgocaro na thullakumārigocaro na paṇḍakagocaro na bhikkhunigocaro na pānāgāragocaro, asaṃsaṭṭho viharati rājūhi rājamahāmattehi titthiyehi titthiyasāvakehi ananulomikena saṃsaggena; yāni vā pana tāni kulāni saddhāni pasannāni opānabhūtāni kāsāvapajjotāni isivātapaṭivātāni atthakāmāni hitakāmāni phāsukakāmāni yogakkhemakāmāni bhikkhūnaṃ bhikkhunīnaṃ upāsakānaṃ upāsikānaṃ, tathārūpāni kulāni sevati bhajati payirupāsati – ayaṃ vuccati ‘‘gocaro’’. Iti iminā ca ācārena iminā ca gocarena upeto hoti…pe… samannāgato. Tena vuccati ‘‘ācāragocarasampanno’’ti.

    515. ‘‘அணுமத்தேஸு வஜ்ஜேஸு ப⁴யத³ஸ்ஸாவீ’’தி தத்த² கதமே அணுமத்தா வஜ்ஜா? யானி தானி வஜ்ஜானி அப்பமத்தகானி ஓரமத்தகானி லஹுஸானி லஹுஸம்மதானி ஸங்யமகரணீயானி ஸங்வரகரணீயானி சித்துப்பாத³கரணீயானி மனஸிகாரபடிப³த்³தா⁴னி – இமே வுச்சந்தி ‘‘அணுமத்தா வஜ்ஜா’’. இதி இமேஸு அணுமத்தேஸு வஜ்ஜேஸு வஜ்ஜத³ஸ்ஸாவீ ச ஹோதி ப⁴யத³ஸ்ஸாவீ ச ஆதீ³னவத³ஸ்ஸாவீ ச நிஸ்ஸரணத³ஸ்ஸாவீ ச. தேன வுச்சதி ‘‘அணுமத்தேஸு வஜ்ஜேஸு ப⁴யத³ஸ்ஸாவீ’’தி.

    515. ‘‘Aṇumattesu vajjesu bhayadassāvī’’ti tattha katame aṇumattā vajjā? Yāni tāni vajjāni appamattakāni oramattakāni lahusāni lahusammatāni saṃyamakaraṇīyāni saṃvarakaraṇīyāni cittuppādakaraṇīyāni manasikārapaṭibaddhāni – ime vuccanti ‘‘aṇumattā vajjā’’. Iti imesu aṇumattesu vajjesu vajjadassāvī ca hoti bhayadassāvī ca ādīnavadassāvī ca nissaraṇadassāvī ca. Tena vuccati ‘‘aṇumattesu vajjesu bhayadassāvī’’ti.

    516. ‘‘ஸமாதா³ய ஸிக்க²தி ஸிக்கா²பதே³ஸூ’’தி தத்த² கதமா ஸிக்கா²? சதஸ்ஸோ ஸிக்கா² – பி⁴க்கூ²னங் பி⁴க்கு²ஸிக்கா², பி⁴க்கு²னீனங் பி⁴க்கு²னிஸிக்கா², உபாஸகானங் உபாஸகஸிக்கா², உபாஸிகானங் உபாஸிகஸிக்கா². இமா வுச்சந்தி ‘‘ஸிக்கா²யோ’’. இதி இமாஸு ஸிக்கா²ஸு ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் ஸப்³ப³தா² ஸப்³ப³ங் அஸேஸங் நிஸ்ஸேஸங் ஸமாதா³ய வத்ததி. தேன வுச்சதி ‘‘ஸமாதா³ய ஸிக்க²தி ஸிக்கா²பதே³ஸூ’’தி.

    516. ‘‘Samādāya sikkhati sikkhāpadesū’’ti tattha katamā sikkhā? Catasso sikkhā – bhikkhūnaṃ bhikkhusikkhā, bhikkhunīnaṃ bhikkhunisikkhā, upāsakānaṃ upāsakasikkhā, upāsikānaṃ upāsikasikkhā. Imā vuccanti ‘‘sikkhāyo’’. Iti imāsu sikkhāsu sabbena sabbaṃ sabbathā sabbaṃ asesaṃ nissesaṃ samādāya vattati. Tena vuccati ‘‘samādāya sikkhati sikkhāpadesū’’ti.

    517. ‘‘இந்த்³ரியேஸு கு³த்தத்³வாரோ’’தி அத்தி² இந்த்³ரியேஸு கு³த்தத்³வாரதா, அத்தி² அகு³த்தத்³வாரதா.

    517. ‘‘Indriyesu guttadvāro’’ti atthi indriyesu guttadvāratā, atthi aguttadvāratā.

    தத்த² கதமா இந்த்³ரியேஸு அகு³த்தத்³வாரதா? இதே⁴கச்சோ சக்கு²னா ரூபங் தி³ஸ்வா நிமித்தக்³கா³ஹீ ஹோதி அனுப்³யஞ்ஜனக்³கா³ஹீ. யத்வாதி⁴கரணமேனங் சக்கு²ந்த்³ரியங் அஸங்வுதங் விஹரந்தங் அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸா பாபகா அகுஸலா த⁴ம்மா அன்வாஸ்ஸவெய்யுங், தஸ்ஸ ஸங்வராய ந படிபஜ்ஜதி, ந ரக்க²தி சக்கு²ந்த்³ரியங், சக்கு²ந்த்³ரியே ந ஸங்வரங் ஆபஜ்ஜதி. ஸோதேன ஸத்³த³ங் ஸுத்வா…பே॰… கா⁴னேன க³ந்த⁴ங் கா⁴யித்வா…பே॰… ஜிவ்ஹாய ரஸங் ஸாயித்வா…பே॰… காயேன பொ²ட்ட²ப்³ப³ங் பு²ஸித்வா…பே॰… மனஸா த⁴ம்மங் விஞ்ஞாய நிமித்தக்³கா³ஹீ ஹோதி அனுப்³யஞ்ஜனக்³கா³ஹீ. யத்வாதி⁴கரணமேனங் மனிந்த்³ரியங் அஸங்வுதங் விஹரந்தங் அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸா பாபகா அகுஸலா த⁴ம்மா அன்வாஸ்ஸவெய்யுங், தஸ்ஸ ஸங்வராய ந படிபஜ்ஜதி, ந ரக்க²தி மனிந்த்³ரியங், மனிந்த்³ரியே ந ஸங்வரங் ஆபஜ்ஜதி. யா இமேஸங் ச²ன்னங் இந்த்³ரியானங் அகு³த்தி அகோ³பனா அனாரக்கோ² அஸங்வரோ – அயங் வுச்சதி ‘‘இந்த்³ரியேஸு அகு³த்தத்³வாரதா’’.

    Tattha katamā indriyesu aguttadvāratā? Idhekacco cakkhunā rūpaṃ disvā nimittaggāhī hoti anubyañjanaggāhī. Yatvādhikaraṇamenaṃ cakkhundriyaṃ asaṃvutaṃ viharantaṃ abhijjhādomanassā pāpakā akusalā dhammā anvāssaveyyuṃ, tassa saṃvarāya na paṭipajjati, na rakkhati cakkhundriyaṃ, cakkhundriye na saṃvaraṃ āpajjati. Sotena saddaṃ sutvā…pe… ghānena gandhaṃ ghāyitvā…pe… jivhāya rasaṃ sāyitvā…pe… kāyena phoṭṭhabbaṃ phusitvā…pe… manasā dhammaṃ viññāya nimittaggāhī hoti anubyañjanaggāhī. Yatvādhikaraṇamenaṃ manindriyaṃ asaṃvutaṃ viharantaṃ abhijjhādomanassā pāpakā akusalā dhammā anvāssaveyyuṃ, tassa saṃvarāya na paṭipajjati, na rakkhati manindriyaṃ, manindriye na saṃvaraṃ āpajjati. Yā imesaṃ channaṃ indriyānaṃ agutti agopanā anārakkho asaṃvaro – ayaṃ vuccati ‘‘indriyesu aguttadvāratā’’.

    தத்த² கதமா இந்த்³ரியேஸு கு³த்தத்³வாரதா? இதே⁴கச்சோ சக்கு²னா ரூபங் தி³ஸ்வா ந நிமித்தக்³கா³ஹீ ஹோதி நானுப்³யஞ்ஜனக்³கா³ஹீ. யத்வாதி⁴கரணமேனங் சக்கு²ந்த்³ரியங் அஸங்வுதங் விஹரந்தங் அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸா பாபகா அகுஸலா த⁴ம்மா அன்வாஸ்ஸவெய்யுங், தஸ்ஸ ஸங்வராய படிபஜ்ஜதி, ரக்க²தி சக்கு²ந்த்³ரியங், சக்கு²ந்த்³ரியே ஸங்வரங் ஆபஜ்ஜதி. ஸோதேன ஸத்³த³ங் ஸுத்வா…பே॰… கா⁴னேன க³ந்த⁴ங் கா⁴யித்வா…பே॰… ஜிவ்ஹாய ரஸங் ஸாயித்வா…பே॰… காயேன பொ²ட்ட²ப்³ப³ங் பு²ஸித்வா…பே॰… மனஸா த⁴ம்மங் விஞ்ஞாய ந நிமித்தக்³கா³ஹீ ஹோதி நானுப்³யஞ்ஜனக்³கா³ஹீ. ஞத்வாதி⁴கரணமேனங் மனிந்த்³ரியங் அஸங்வுதங் விஹரந்தங் அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸா பாபகா அகுஸலா த⁴ம்மா அன்வாஸ்ஸவெய்யுங், தஸ்ஸ ஸங்வராய படிபஜ்ஜதி, ரக்க²தி மனிந்த்³ரியங், மனிந்த்³ரியே ஸங்வரங் ஆபஜ்ஜதி. யா இமேஸங் ச²ன்னங் இந்த்³ரியானங் கு³த்தி கோ³பனா ஆரக்கோ² ஸங்வரோ – அயங் வுச்சதி ‘‘இந்த்³ரியேஸு கு³த்தத்³வாரதா’’. இமாய இந்த்³ரியேஸு கு³த்தத்³வாரதாய உபேதோ ஹோதி ஸமுபேதோ…பே॰… ஸமன்னாக³தோ. தேன வுச்சதி ‘‘இந்த்³ரியேஸு கு³த்தத்³வாரோ’’தி.

    Tattha katamā indriyesu guttadvāratā? Idhekacco cakkhunā rūpaṃ disvā na nimittaggāhī hoti nānubyañjanaggāhī. Yatvādhikaraṇamenaṃ cakkhundriyaṃ asaṃvutaṃ viharantaṃ abhijjhādomanassā pāpakā akusalā dhammā anvāssaveyyuṃ, tassa saṃvarāya paṭipajjati, rakkhati cakkhundriyaṃ, cakkhundriye saṃvaraṃ āpajjati. Sotena saddaṃ sutvā…pe… ghānena gandhaṃ ghāyitvā…pe… jivhāya rasaṃ sāyitvā…pe… kāyena phoṭṭhabbaṃ phusitvā…pe… manasā dhammaṃ viññāya na nimittaggāhī hoti nānubyañjanaggāhī. Ñatvādhikaraṇamenaṃ manindriyaṃ asaṃvutaṃ viharantaṃ abhijjhādomanassā pāpakā akusalā dhammā anvāssaveyyuṃ, tassa saṃvarāya paṭipajjati, rakkhati manindriyaṃ, manindriye saṃvaraṃ āpajjati. Yā imesaṃ channaṃ indriyānaṃ gutti gopanā ārakkho saṃvaro – ayaṃ vuccati ‘‘indriyesu guttadvāratā’’. Imāya indriyesu guttadvāratāya upeto hoti samupeto…pe… samannāgato. Tena vuccati ‘‘indriyesu guttadvāro’’ti.

    518. ‘‘போ⁴ஜனே மத்தஞ்ஞூ’’தி அத்தி² போ⁴ஜனே மத்தஞ்ஞுதா, அத்தி² போ⁴ஜனே அமத்தஞ்ஞுதா.

    518. ‘‘Bhojane mattaññū’’ti atthi bhojane mattaññutā, atthi bhojane amattaññutā.

    தத்த² கதமா போ⁴ஜனே அமத்தஞ்ஞுதா? இதே⁴கச்சோ அப்படிஸங்கா² அயோனிஸோ ஆஹாரங் ஆஹாரேதி த³வாய மதா³ய மண்ட³னாய விபூ⁴ஸனாய. யா தத்த² அஸந்துட்டி²தா அமத்தஞ்ஞுதா அப்படிஸங்கா² போ⁴ஜனே – அயங் வுச்சதி ‘‘போ⁴ஜனே அமத்தஞ்ஞுதா’’தி.

    Tattha katamā bhojane amattaññutā? Idhekacco appaṭisaṅkhā ayoniso āhāraṃ āhāreti davāya madāya maṇḍanāya vibhūsanāya. Yā tattha asantuṭṭhitā amattaññutā appaṭisaṅkhā bhojane – ayaṃ vuccati ‘‘bhojane amattaññutā’’ti.

    தத்த² கதமா போ⁴ஜனே மத்தஞ்ஞுதா? இதே⁴கச்சோ படிஸங்கா² யோனிஸோ ஆஹாரங் ஆஹாரேதி – ‘‘நேவ த³வாய ந மதா³ய ந மண்ட³னாய ந விபூ⁴ஸனாய, யாவதே³வ இமஸ்ஸ காயஸ்ஸ டி²தியா யாபனாய விஹிங்ஸூபரதியா ப்³ரஹ்மசரியானுக்³க³ஹாய, இதி புராணஞ்ச வேத³னங் படிஹங்கா²மி நவஞ்ச வேத³னங் ந உப்பாதெ³ஸ்ஸாமி யாத்ரா ச மே ப⁴விஸ்ஸதி அனவஜ்ஜதா ச பா²ஸு விஹாரோ சா’’தி. யா தத்த² ஸந்துட்டி²தா மத்தஞ்ஞுதா படிஸங்கா² போ⁴ஜனே – அயங் வுச்சதி ‘‘போ⁴ஜனே மத்தஞ்ஞுதா’’. இமாய போ⁴ஜனே மத்தஞ்ஞுதாய உபேதோ ஹோதி…பே॰… ஸமன்னாக³தோ. தேன வுச்சதி ‘‘போ⁴ஜனே மத்தஞ்ஞூ’’தி.

    Tattha katamā bhojane mattaññutā? Idhekacco paṭisaṅkhā yoniso āhāraṃ āhāreti – ‘‘neva davāya na madāya na maṇḍanāya na vibhūsanāya, yāvadeva imassa kāyassa ṭhitiyā yāpanāya vihiṃsūparatiyā brahmacariyānuggahāya, iti purāṇañca vedanaṃ paṭihaṅkhāmi navañca vedanaṃ na uppādessāmi yātrā ca me bhavissati anavajjatā ca phāsu vihāro cā’’ti. Yā tattha santuṭṭhitā mattaññutā paṭisaṅkhā bhojane – ayaṃ vuccati ‘‘bhojane mattaññutā’’. Imāya bhojane mattaññutāya upeto hoti…pe… samannāgato. Tena vuccati ‘‘bhojane mattaññū’’ti.

    519. கத²ஞ்ச பி⁴க்கு² புப்³ப³ரத்தாபரரத்தங் ஜாக³ரியானுயோக³மனுயுத்தோ ஹோதி? இத⁴ பி⁴க்கு² தி³வஸங் சங்கமேன நிஸஜ்ஜாய ஆவரணீயேஹி த⁴ம்மேஹி சித்தங் பரிஸோதே⁴தி, ரத்தியா பட²மயாமங் சங்கமேன நிஸஜ்ஜாய ஆவரணீயேஹி த⁴ம்மேஹி சித்தங் பரிஸோதே⁴தி, ரத்தியா மஜ்ஜி²மயாமங் த³க்கி²ணேன பஸ்ஸேன ஸீஹஸெய்யங் கப்பேதி பாதே³ பாத³ங் 7 அச்சாதா⁴ய ஸதோ ஸம்பஜானோ உட்டா²னஸஞ்ஞங் மனஸிகரித்வா, ரத்தியா பச்சி²மயாமங் பச்சுட்டா²ய சங்கமேன நிஸஜ்ஜாய ஆவரணீயேஹி த⁴ம்மேஹி சித்தங் பரிஸோதே⁴தி. ஏவங் பி⁴க்கு² புப்³ப³ரத்தாபரரத்தங் ஜாக³ரியானுயோக³மனுயுத்தோ.

    519. Kathañca bhikkhu pubbarattāpararattaṃ jāgariyānuyogamanuyutto hoti? Idha bhikkhu divasaṃ caṅkamena nisajjāya āvaraṇīyehi dhammehi cittaṃ parisodheti, rattiyā paṭhamayāmaṃ caṅkamena nisajjāya āvaraṇīyehi dhammehi cittaṃ parisodheti, rattiyā majjhimayāmaṃ dakkhiṇena passena sīhaseyyaṃ kappeti pāde pādaṃ 8 accādhāya sato sampajāno uṭṭhānasaññaṃ manasikaritvā, rattiyā pacchimayāmaṃ paccuṭṭhāya caṅkamena nisajjāya āvaraṇīyehi dhammehi cittaṃ parisodheti. Evaṃ bhikkhu pubbarattāpararattaṃ jāgariyānuyogamanuyutto.

    520. ‘‘ஸாதச்ச’’ந்தி. யோ சேதஸிகோ வீரியாரம்போ⁴…பே॰… ஸம்மாவாயாமோ.

    520. ‘‘Sātacca’’nti. Yo cetasiko vīriyārambho…pe… sammāvāyāmo.

    521. ‘‘நேபக்க’’ந்தி. யா பஞ்ஞா பஜானநா…பே॰… அமோஹோ த⁴ம்மவிசயோ ஸம்மாதி³ட்டி².

    521. ‘‘Nepakka’’nti. Yā paññā pajānanā…pe… amoho dhammavicayo sammādiṭṭhi.

    522. ‘‘போ³தி⁴பக்கி²கானங் த⁴ம்மானங் பா⁴வனானுயோக³மனுயுத்தோ’’தி. தத்த² கதமே போ³தி⁴பக்கி²கா த⁴ம்மா? ஸத்த பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³ – ஸதிஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³, த⁴ம்மவிசயஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³, வீரியஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³, பீதிஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³, பஸ்ஸத்³தி⁴ஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³, ஸமாதி⁴ஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³, உபெக்கா²ஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³ . இமே வுச்சந்தி ‘‘போ³தி⁴பக்கி²கா த⁴ம்மா’’. இதி தே போ³தி⁴பக்கி²கே த⁴ம்மே ஆஸேவதி பா⁴வேதி ப³ஹுலீகரோதி. தேன வுச்சதி ‘‘போ³தி⁴பக்கி²கானங் த⁴ம்மானங் பா⁴வனானுயோக³மனுயுத்தோ’’தி.

    522. ‘‘Bodhipakkhikānaṃ dhammānaṃ bhāvanānuyogamanuyutto’’ti. Tattha katame bodhipakkhikā dhammā? Satta bojjhaṅgā – satisambojjhaṅgo, dhammavicayasambojjhaṅgo, vīriyasambojjhaṅgo, pītisambojjhaṅgo, passaddhisambojjhaṅgo, samādhisambojjhaṅgo, upekkhāsambojjhaṅgo . Ime vuccanti ‘‘bodhipakkhikā dhammā’’. Iti te bodhipakkhike dhamme āsevati bhāveti bahulīkaroti. Tena vuccati ‘‘bodhipakkhikānaṃ dhammānaṃ bhāvanānuyogamanuyutto’’ti.

    523. கத²ஞ்ச பி⁴க்கு² அபி⁴க்கந்தே படிக்கந்தே ஸம்பஜானகாரீ ஹோதி, ஆலோகிதே விலோகிதே ஸம்பஜானகாரீ ஹோதி, ஸமிஞ்ஜிதே பஸாரிதே ஸம்பஜானகாரீ ஹோதி, ஸங்கா⁴டிபத்தசீவரதா⁴ரணே ஸம்பஜானகாரீ ஹோதி, அஸிதே பீதே கா²யிதே ஸாயிதே ஸம்பஜானகாரீ ஹோதி , உச்சாரபஸ்ஸாவகம்மே ஸம்பஜானகாரீ ஹோதி; க³தே டி²தே நிஸின்னே ஸுத்தே ஜாக³ரிதே பா⁴ஸிதே துண்ஹீபா⁴வே ஸம்பஜானகாரீ ஹோதி? இத⁴ பி⁴க்கு² ஸதோ ஸம்பஜானோ அபி⁴க்கமதி, ஸதோ ஸம்பஜானோ படிக்கமதி, ஸதோ ஸம்பஜானோ ஆலோகேதி, ஸதோ ஸம்பஜானோ விலோகேதி, ஸதோ ஸம்பஜானோ ஸமிஞ்ஜேதி, ஸதோ ஸம்பஜானோ பஸாரேதி, ஸதோ ஸம்பஜானகாரீ ஹோதி, ஸங்கா⁴டிபத்தசீவரதா⁴ரணே ஸதோ ஸம்பஜானகாரீ ஹோதி, அஸிதே பீதே கா²யிதே ஸாயிதே ஸதோ ஸம்பஜானகாரீ ஹோதி, உச்சாரபஸ்ஸாவகம்மே ஸதோ ஸம்பஜானகாரீ ஹோதி, க³தே டி²தே நிஸின்னே ஸுத்தே ஜாக³ரிதே பா⁴ஸிதே துண்ஹீபா⁴வே ஸதோ ஸம்பஜானகாரீ ஹோதீதி.

    523. Kathañca bhikkhu abhikkante paṭikkante sampajānakārī hoti, ālokite vilokite sampajānakārī hoti, samiñjite pasārite sampajānakārī hoti, saṅghāṭipattacīvaradhāraṇe sampajānakārī hoti, asite pīte khāyite sāyite sampajānakārī hoti , uccārapassāvakamme sampajānakārī hoti; gate ṭhite nisinne sutte jāgarite bhāsite tuṇhībhāve sampajānakārī hoti? Idha bhikkhu sato sampajāno abhikkamati, sato sampajāno paṭikkamati, sato sampajāno āloketi, sato sampajāno viloketi, sato sampajāno samiñjeti, sato sampajāno pasāreti, sato sampajānakārī hoti, saṅghāṭipattacīvaradhāraṇe sato sampajānakārī hoti, asite pīte khāyite sāyite sato sampajānakārī hoti, uccārapassāvakamme sato sampajānakārī hoti, gate ṭhite nisinne sutte jāgarite bhāsite tuṇhībhāve sato sampajānakārī hotīti.

    524. தத்த² கதமா ஸதி? யா ஸதி அனுஸ்ஸதி படிஸ்ஸதி ஸதி ஸரணதா தா⁴ரணதா அபிலாபனதா அஸம்முஸனதா ஸதி ஸதிந்த்³ரியங் ஸதிப³லங் ஸம்மாஸதி – அயங் வுச்சதி ‘‘ஸதி’’.

    524. Tattha katamā sati? Yā sati anussati paṭissati sati saraṇatā dhāraṇatā apilāpanatā asammusanatā sati satindriyaṃ satibalaṃ sammāsati – ayaṃ vuccati ‘‘sati’’.

    525. ‘‘ஸம்பஜானோ’’தி தத்த² கதமங் ஸம்பஜஞ்ஞங்? யா பஞ்ஞா பஜானநா விசயோ பவிசயோ த⁴ம்மவிசயோ ஸல்லக்க²ணா உபலக்க²ணா பச்சுபலக்க²ணா பண்டி³ச்சங் கோஸல்லங் நேபுஞ்ஞங் வேப⁴ப்³யா சிந்தா உபபரிக்கா² பூ⁴ரீமேதா⁴ பரிணாயிகா விபஸ்ஸனா ஸம்பஜஞ்ஞங் பதோதோ³ பஞ்ஞா பஞ்ஞிந்த்³ரியங் பஞ்ஞாப³லங் பஞ்ஞாஸத்த²ங் பஞ்ஞாபாஸாதோ³ பஞ்ஞாஆலோகோ பஞ்ஞாஓபா⁴ஸோ பஞ்ஞாபஜ்ஜோதோ பஞ்ஞாரதனங் அமோஹோ த⁴ம்மவிசயோ ஸம்மாதி³ட்டி² – இத³ங் வுச்சதி ‘‘ஸம்பஜஞ்ஞங்’’. இதி இமாய ச ஸதியா இமினா ச ஸம்பஜஞ்ஞேன உபேதோ ஹோதி…பே॰… ஸமன்னாக³தோ. ஏவங் பி⁴க்கு² ஸதோ ஸம்பஜானோ அபி⁴க்கமதி, ஸதோ ஸம்பஜானோ படிக்கமதி, ஸதோ ஸம்பஜானோ ஆலோகேதி, ஸதோ ஸம்பஜானோ விலோகேதி, ஸதோ ஸம்பஜானோ ஸமிஞ்ஜேதி, ஸதோ ஸம்பஜானோ பஸாரேதி, ஸதோ ஸம்பஜானகாரீ ஹோதி, ஸங்கா⁴டிபத்தசீவரதா⁴ரணே ஸதோ ஸம்பஜானகாரீ ஹோதி, அஸிதே பீதே கா²யிதே ஸாயிதே ஸதோ ஸம்பஜானகாரீ ஹோதி, உச்சாரபஸ்ஸாவகம்மே ஸதோ ஸம்பஜானகாரீ ஹோதி, க³தே டி²தே நிஸின்னே ஸுத்தே ஜாக³ரிதே பா⁴ஸிதே துண்ஹீபா⁴வே ஸம்பஜானகாரீ ஹோதி.

    525. ‘‘Sampajāno’’ti tattha katamaṃ sampajaññaṃ? Yā paññā pajānanā vicayo pavicayo dhammavicayo sallakkhaṇā upalakkhaṇā paccupalakkhaṇā paṇḍiccaṃ kosallaṃ nepuññaṃ vebhabyā cintā upaparikkhā bhūrīmedhā pariṇāyikā vipassanā sampajaññaṃ patodo paññā paññindriyaṃ paññābalaṃ paññāsatthaṃ paññāpāsādo paññāāloko paññāobhāso paññāpajjoto paññāratanaṃ amoho dhammavicayo sammādiṭṭhi – idaṃ vuccati ‘‘sampajaññaṃ’’. Iti imāya ca satiyā iminā ca sampajaññena upeto hoti…pe… samannāgato. Evaṃ bhikkhu sato sampajāno abhikkamati, sato sampajāno paṭikkamati, sato sampajāno āloketi, sato sampajāno viloketi, sato sampajāno samiñjeti, sato sampajāno pasāreti, sato sampajānakārī hoti, saṅghāṭipattacīvaradhāraṇe sato sampajānakārī hoti, asite pīte khāyite sāyite sato sampajānakārī hoti, uccārapassāvakamme sato sampajānakārī hoti, gate ṭhite nisinne sutte jāgarite bhāsite tuṇhībhāve sampajānakārī hoti.

    526. ‘‘விவித்த’’ந்தி ஸந்திகே சேபி ஸேனாஸனங் ஹோதி, தஞ்ச அனாகிண்ணங் க³ஹட்டே²ஹி பப்³ப³ஜிதேஹி. தேன தங் விவித்தங். தூ³ரே சேபி ஸேனாஸனங் ஹோதி, தஞ்ச அனாகிண்ணங் க³ஹட்டே²ஹி பப்³ப³ஜிதேஹி. தேன தங் விவித்தங்.

    526. ‘‘Vivitta’’nti santike cepi senāsanaṃ hoti, tañca anākiṇṇaṃ gahaṭṭhehi pabbajitehi. Tena taṃ vivittaṃ. Dūre cepi senāsanaṃ hoti, tañca anākiṇṇaṃ gahaṭṭhehi pabbajitehi. Tena taṃ vivittaṃ.

    527. ‘‘ஸேனாஸன’’ந்தி மஞ்சோபி ஸேனாஸனங், பீட²ம்பி ஸேனாஸனங், பி⁴ஸிபி ஸேனாஸனங், பி³ப்³போ³ஹனம்பி 9 ஸேனாஸனங், விஹாரோபி ஸேனாஸனங், அட்³ட⁴யோகோ³பி ஸேனாஸனங், பாஸாதோ³பி ஸேனாஸனங், அட்டோபி ஸேனாஸனங், மாளோபி ஸேனாஸனங், லேணம்பி ஸேனாஸனங், கு³ஹாபி ஸேனாஸனங், ருக்க²மூலம்பி ஸேனாஸனங், வேளுகு³ம்போ³பி ஸேனாஸனங். யத்த² வா பன பி⁴க்கூ² படிக்கமந்தி ஸப்³ப³மேதங் ஸேனாஸனங்.

    527. ‘‘Senāsana’’nti mañcopi senāsanaṃ, pīṭhampi senāsanaṃ, bhisipi senāsanaṃ, bibbohanampi 10 senāsanaṃ, vihāropi senāsanaṃ, aḍḍhayogopi senāsanaṃ, pāsādopi senāsanaṃ, aṭṭopi senāsanaṃ, māḷopi senāsanaṃ, leṇampi senāsanaṃ, guhāpi senāsanaṃ, rukkhamūlampi senāsanaṃ, veḷugumbopi senāsanaṃ. Yattha vā pana bhikkhū paṭikkamanti sabbametaṃ senāsanaṃ.

    528. ‘‘விவித்தங் ஸேனாஸனங் ப⁴ஜதீ’’தி இமங் விவித்தங் ஸேனாஸனங் ப⁴ஜதி ஸம்ப⁴ஜதி ஸேவதி நிஸேவதி ஸங்ஸேவதி. தேன வுச்சதி ‘‘விவித்தங் ஸேனாஸனங் ப⁴ஜதீ’’தி.

    528. ‘‘Vivittaṃ senāsanaṃ bhajatī’’ti imaṃ vivittaṃ senāsanaṃ bhajati sambhajati sevati nisevati saṃsevati. Tena vuccati ‘‘vivittaṃ senāsanaṃ bhajatī’’ti.

    529. ‘‘அரஞ்ஞ’’ந்தி நிக்க²மித்வா ப³ஹி இந்த³கீ²லா ஸப்³ப³மேதங் அரஞ்ஞங்.

    529. ‘‘Arañña’’nti nikkhamitvā bahi indakhīlā sabbametaṃ araññaṃ.

    530. ‘‘ருக்க²மூல’’ந்தி ருக்க²மூலங்யேவ ருக்க²மூலங். பப்³ப³தோயேவ பப்³ப³தோ. கந்த³ராயேவ கந்த³ரா. கி³ரிகு³ஹாயேவ கி³ரிகு³ஹா. ஸுஸானங்யேவ ஸுஸானங். அப்³போ⁴காஸோயேவ அப்³போ⁴காஸோ. பலாலபுஞ்ஜோயேவ பலாலபுஞ்ஜோ.

    530. ‘‘Rukkhamūla’’nti rukkhamūlaṃyeva rukkhamūlaṃ. Pabbatoyeva pabbato. Kandarāyeva kandarā. Giriguhāyeva giriguhā. Susānaṃyeva susānaṃ. Abbhokāsoyeva abbhokāso. Palālapuñjoyeva palālapuñjo.

    531. ‘‘வனபத்த²’’ந்தி தூ³ரானமேதங் ஸேனாஸனானங் அதி⁴வசனங். ‘‘வனபத்த²’’ந்தி வனஸண்டா³னமேதங் ஸேனாஸனானங் அதி⁴வசனங். ‘‘வனபத்த²’’ந்தி பீ⁴ஸனகானமேதங் 11 ஸேனாஸனானங் அதி⁴வசனங். ‘‘வனபத்த²’’ந்தி ஸலோமஹங்ஸானமேதங் ஸேனாஸனானங் அதி⁴வசனங். ‘‘வனபத்த²’’ந்தி பரியந்தானமேதங் ஸேனாஸனானங் அதி⁴வசனங். ‘‘வனபத்த²’’ந்தி ந மனுஸ்ஸூபசாரானமேதங் ஸேனாஸனானங் அதி⁴வசனங். ‘‘வனபத்த²’’ந்தி து³ரபி⁴ஸம்ப⁴வானமேதங் ஸேனாஸனானங் அதி⁴வசனங்.

    531. ‘‘Vanapattha’’nti dūrānametaṃ senāsanānaṃ adhivacanaṃ. ‘‘Vanapattha’’nti vanasaṇḍānametaṃ senāsanānaṃ adhivacanaṃ. ‘‘Vanapattha’’nti bhīsanakānametaṃ 12 senāsanānaṃ adhivacanaṃ. ‘‘Vanapattha’’nti salomahaṃsānametaṃ senāsanānaṃ adhivacanaṃ. ‘‘Vanapattha’’nti pariyantānametaṃ senāsanānaṃ adhivacanaṃ. ‘‘Vanapattha’’nti na manussūpacārānametaṃ senāsanānaṃ adhivacanaṃ. ‘‘Vanapattha’’nti durabhisambhavānametaṃ senāsanānaṃ adhivacanaṃ.

    532. ‘‘அப்பஸத்³த³’’ந்தி ஸந்திகே சேபி ஸேனாஸனங் ஹோதி, தஞ்ச அனாகிண்ணங் க³ஹட்டே²ஹி பப்³ப³ஜிதேஹி. தேன தங் அப்பஸத்³த³ங். தூ³ரே சேபி ஸேனாஸனங் ஹோதி, தஞ்ச அனாகிண்ணங் க³ஹட்டே²ஹி பப்³ப³ஜிதேஹி. தேன தங் அப்பஸத்³த³ங்.

    532. ‘‘Appasadda’’nti santike cepi senāsanaṃ hoti, tañca anākiṇṇaṃ gahaṭṭhehi pabbajitehi. Tena taṃ appasaddaṃ. Dūre cepi senāsanaṃ hoti, tañca anākiṇṇaṃ gahaṭṭhehi pabbajitehi. Tena taṃ appasaddaṃ.

    533. ‘‘அப்பனிக்³கோ⁴ஸ’’ந்தி யதே³வ தங் அப்பஸத்³த³ங் ததே³வ தங் அப்பனிக்³கோ⁴ஸங். யதே³வ தங் அப்பனிக்³கோ⁴ஸங் ததே³வ தங் விஜனவாதங். யதே³வ தங் விஜனவாதங் ததே³வ தங் மனுஸ்ஸராஹஸ்ஸெய்யகங். யதே³வ தங் மனுஸ்ஸராஹஸ்ஸெய்யகங் ததே³வ தங் படிஸல்லானஸாருப்பங்.

    533. ‘‘Appanigghosa’’nti yadeva taṃ appasaddaṃ tadeva taṃ appanigghosaṃ. Yadeva taṃ appanigghosaṃ tadeva taṃ vijanavātaṃ. Yadeva taṃ vijanavātaṃ tadeva taṃ manussarāhasseyyakaṃ. Yadeva taṃ manussarāhasseyyakaṃ tadeva taṃ paṭisallānasāruppaṃ.

    534. ‘‘அரஞ்ஞக³தோ வா ருக்க²மூலக³தோ வா ஸுஞ்ஞாகா³ரக³தோ வா’’தி அரஞ்ஞக³தோ வா ஹோதி ருக்க²மூலக³தோ வா ஸுஞ்ஞாகா³ரக³தோ வா.

    534. ‘‘Araññagato vā rukkhamūlagato vā suññāgāragato vā’’ti araññagato vā hoti rukkhamūlagato vā suññāgāragato vā.

    535. ‘‘நிஸீத³தி பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜித்வா’’தி நிஸின்னோ ஹோதி பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜித்வா.

    535. ‘‘Nisīdati pallaṅkaṃ ābhujitvā’’ti nisinno hoti pallaṅkaṃ ābhujitvā.

    536. ‘‘உஜுங் காயங் பணிதா⁴யா’’தி உஜுகோ ஹோதி காயோ டி²தோ பணிஹிதோ.

    536. ‘‘Ujuṃ kāyaṃ paṇidhāyā’’ti ujuko hoti kāyo ṭhito paṇihito.

    537. ‘‘பரிமுக²ங் ஸதிங் உபட்ட²பெத்வா’’தி தத்த² கதமா ஸதி? யா ஸதி அனுஸ்ஸதி படிஸ்ஸதி…பே॰… ஸம்மாஸதி – அயங் வுச்சதி ‘‘ஸதி’’. அயங் ஸதி உபட்டி²தா ஹோதி ஸுபட்டி²தா நாஸிகக்³கே³ வா முக²னிமித்தே வா. தேன வுச்சதி ‘‘பரிமுக²ங் ஸதிங் உபட்ட²பெத்வா’’தி.

    537. ‘‘Parimukhaṃ satiṃ upaṭṭhapetvā’’ti tattha katamā sati? Yā sati anussati paṭissati…pe… sammāsati – ayaṃ vuccati ‘‘sati’’. Ayaṃ sati upaṭṭhitā hoti supaṭṭhitā nāsikagge vā mukhanimitte vā. Tena vuccati ‘‘parimukhaṃ satiṃ upaṭṭhapetvā’’ti.

    538. ‘‘அபி⁴ஜ்ஜ²ங் லோகே பஹாயா’’தி தத்த² கதமா அபி⁴ஜ்ஜா²? யோ ராகோ³ ஸாராகோ³…பே॰… சித்தஸ்ஸ ஸாராகோ³ – அயங் வுச்சதி ‘‘அபி⁴ஜ்ஜா²’’.

    538. ‘‘Abhijjhaṃ loke pahāyā’’ti tattha katamā abhijjhā? Yo rāgo sārāgo…pe… cittassa sārāgo – ayaṃ vuccati ‘‘abhijjhā’’.

    தத்த² கதமோ லோகோ? பஞ்சுபாதா³னக்க²ந்தா⁴ லோகோ – அயங் வுச்சதி ‘‘லோகோ’’. அயங் அபி⁴ஜ்ஜா² இமம்ஹி லோகே ஸந்தா ஹோதி ஸமிதா வூபஸந்தா அத்த²ங்க³தா அப்³ப⁴த்த²ங்க³தா அப்பிதா ப்³யப்பிதா ஸோஸிதா விஸோஸிதா ப்³யந்தீகதா. தேன வுச்சதி ‘‘அபி⁴ஜ்ஜ²ங் லோகே பஹாயா’’தி.

    Tattha katamo loko? Pañcupādānakkhandhā loko – ayaṃ vuccati ‘‘loko’’. Ayaṃ abhijjhā imamhi loke santā hoti samitā vūpasantā atthaṅgatā abbhatthaṅgatā appitā byappitā sositā visositā byantīkatā. Tena vuccati ‘‘abhijjhaṃ loke pahāyā’’ti.

    539. ‘‘விக³தாபி⁴ஜ்ஜே²ன சேதஸா’’தி தத்த² கதமங் சித்தங்? யங் சித்தங் மனோ மானஸங்…பே॰… தஜ்ஜாமனோவிஞ்ஞாணதா⁴து – இத³ங் வுச்சதி ‘‘சித்தங்’’. இத³ங் சித்தங் விக³தாபி⁴ஜ்ஜ²ங் ஹோதி. தேன வுச்சதி ‘‘விக³தாபி⁴ஜ்ஜே²ன சேதஸா’’தி.
