Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
5. ஜிண்ணஸுத்தவண்ணனா
5. Jiṇṇasuttavaṇṇanā
148. பஞ்சமே ஜிண்ணோதி தே²ரோ மஹல்லகோ. க³ருகானீதி தங் ஸத்து² ஸந்திகா லத்³த⁴காலதோ பட்டா²ய சி²ன்னபி⁴ன்னட்டா²னே ஸுத்தஸங்ஸிப்³ப³னேன சேவ அக்³க³ளதா³னேன ச அனேகானி படலானி ஹுத்வா க³ருகானி ஜாதானி. நிப்³ப³ஸனானீதி புப்³பே³ ப⁴க³வதா நிவாஸெத்வா அபனீததாய ஏவங்லத்³த⁴னாமானி. தஸ்மாதி யஸ்மா த்வங் ஜிண்ணோ சேவ க³ருபங்ஸுகூலோ ச. க³ஹபதானீதி பங்ஸுகூலிகங்க³ங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா க³ஹபதீஹி தி³ன்னசீவரானி தா⁴ரேஹீதி வத³தி. நிமந்தனானீதி பிண்ட³பாதிகங்க³ங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா ஸலாகப⁴த்தாதீ³னி நிமந்தனானி பு⁴ஞ்ஜாஹீதி வத³தி. மம ச ஸந்திகேதி ஆரஞ்ஞிகங்க³ங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா கா³மந்தஸேனாஸனேயேவ வஸாஹீதி வத³தி.
148. Pañcame jiṇṇoti thero mahallako. Garukānīti taṃ satthu santikā laddhakālato paṭṭhāya chinnabhinnaṭṭhāne suttasaṃsibbanena ceva aggaḷadānena ca anekāni paṭalāni hutvā garukāni jātāni. Nibbasanānīti pubbe bhagavatā nivāsetvā apanītatāya evaṃladdhanāmāni. Tasmāti yasmā tvaṃ jiṇṇo ceva garupaṃsukūlo ca. Gahapatānīti paṃsukūlikaṅgaṃ vissajjetvā gahapatīhi dinnacīvarāni dhārehīti vadati. Nimantanānīti piṇḍapātikaṅgaṃ vissajjetvā salākabhattādīni nimantanāni bhuñjāhīti vadati. Mama ca santiketi āraññikaṅgaṃ vissajjetvā gāmantasenāsaneyeva vasāhīti vadati.
நனு ச யதா² ராஜா ஸேனாபதிங் ஸேனாபதிட்டா²னே ட²பெத்வா தஸ்ஸ ராஜூபட்டா²னாதி³னா அத்தனோ கம்மேன ஆராதெ⁴ந்தஸ்ஸேவ தங் டா²னந்தரங் க³ஹெத்வா அஞ்ஞஸ்ஸ த³த³மானோ அயுத்தங் நாம கரோதி, ஏவங் ஸத்தா² மஹாகஸ்ஸபத்தே²ரஸ்ஸ பச்சுக்³க³மனத்தா²ய திகா³வுதங் மக்³க³ங் க³ந்த்வா ராஜக³ஹஸ்ஸ ச நாளந்தா³ய ச அந்தரே ப³ஹுபுத்தகருக்க²மூலே நிஸின்னோ தீஹி ஓவாதே³ஹி உபஸம்பாதெ³த்வா தேன ஸத்³தி⁴ங் அத்தனோ சீவரங் பரிவத்தெத்வா தே²ரங் ஜாதிஆரஞ்ஞிகங்க³ஞ்சேவ ஜாதிபங்ஸுகூலிகங்க³ஞ்ச அகாஸி, ஸோ தஸ்மிங் கத்துகம்யதாச²ந்தே³ன ஸத்து² சித்தங் ஆராதெ⁴ந்தஸ்ஸேவ பங்ஸுகூலாதீ³னி விஸ்ஸஜ்ஜாபெத்வா க³ஹபதிசீவரபடிக்³க³ஹணாதீ³ஸு நியோஜெந்தோ அயுத்தங் நாம கரோதீதி. ந கரோதி. கஸ்மா? அத்தஜ்ஜா²ஸயத்தா. ந ஹி ஸத்தா² து⁴தங்கா³னி விஸ்ஸஜ்ஜாபேதுகாமோ, யதா² பன அக⁴ட்டிதா பே⁴ரிஆத³யோ ஸத்³த³ங் ந விஸ்ஸஜ்ஜெந்தி, ஏவங் அக⁴ட்டிதா ஏவரூபா புக்³க³லா ந ஸீஹனாத³ங் நத³ந்தீதி நதா³பேதுகாமோ ஸீஹனாத³ஜ்ஜா²ஸயேன ஏவமாஹ. தே²ரோபி ஸத்து² அஜ்ஜா²ஸயானுரூபேனேவ ‘‘அஹங் கோ², ப⁴ந்தே, தீ³க⁴ரத்தங் ஆரஞ்ஞிகோ சேவா’’திஆதி³னா நயேன ஸீஹனாத³ங் நத³தி.
Nanu ca yathā rājā senāpatiṃ senāpatiṭṭhāne ṭhapetvā tassa rājūpaṭṭhānādinā attano kammena ārādhentasseva taṃ ṭhānantaraṃ gahetvā aññassa dadamāno ayuttaṃ nāma karoti, evaṃ satthā mahākassapattherassa paccuggamanatthāya tigāvutaṃ maggaṃ gantvā rājagahassa ca nāḷandāya ca antare bahuputtakarukkhamūle nisinno tīhi ovādehi upasampādetvā tena saddhiṃ attano cīvaraṃ parivattetvā theraṃ jātiāraññikaṅgañceva jātipaṃsukūlikaṅgañca akāsi, so tasmiṃ kattukamyatāchandena satthu cittaṃ ārādhentasseva paṃsukūlādīni vissajjāpetvā gahapaticīvarapaṭiggahaṇādīsu niyojento ayuttaṃ nāma karotīti. Na karoti. Kasmā? Attajjhāsayattā. Na hi satthā dhutaṅgāni vissajjāpetukāmo, yathā pana aghaṭṭitā bheriādayo saddaṃ na vissajjenti, evaṃ aghaṭṭitā evarūpā puggalā na sīhanādaṃ nadantīti nadāpetukāmo sīhanādajjhāsayena evamāha. Theropi satthu ajjhāsayānurūpeneva ‘‘ahaṃ kho, bhante, dīgharattaṃ āraññiko cevā’’tiādinā nayena sīhanādaṃ nadati.
தி³ட்ட²த⁴ம்மஸுக²விஹாரந்தி தி³ட்ட²த⁴ம்மஸுக²விஹாரோ நாம ஆரஞ்ஞிகஸ்ஸேவ லப்³ப⁴தி, நோ கா³மந்தவாஸினோ. கா³மந்தஸ்மிஞ்ஹி வஸந்தோ தா³ரகஸத்³த³ங் ஸுணாதி, அஸப்பாயரூபானி பஸ்ஸதி, அஸப்பாயே ஸத்³தே³ ஸுணாதி, தேனஸ்ஸ அனபி⁴ரதி உப்பஜ்ஜதி. ஆரஞ்ஞிகோ பன கா³வுதங் வா அட்³ட⁴யோஜனங் வா அதிக்கமித்வா அரஞ்ஞங் அஜ்ஜோ²கா³ஹெத்வா வஸந்தோ தீ³பிப்³யக்³க⁴ஸீஹாதீ³னங் ஸத்³தே³ ஸுணாதி, யேஸங் ஸவனபச்சயா அமானுஸிகாஸவனரதி உப்பஜ்ஜதி. யங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் –
Diṭṭhadhammasukhavihāranti diṭṭhadhammasukhavihāro nāma āraññikasseva labbhati, no gāmantavāsino. Gāmantasmiñhi vasanto dārakasaddaṃ suṇāti, asappāyarūpāni passati, asappāye sadde suṇāti, tenassa anabhirati uppajjati. Āraññiko pana gāvutaṃ vā aḍḍhayojanaṃ vā atikkamitvā araññaṃ ajjhogāhetvā vasanto dīpibyagghasīhādīnaṃ sadde suṇāti, yesaṃ savanapaccayā amānusikāsavanarati uppajjati. Yaṃ sandhāya vuttaṃ –
‘‘ஸுஞ்ஞாகா³ரங் பவிட்ட²ஸ்ஸ, ஸந்தசித்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ;
‘‘Suññāgāraṃ paviṭṭhassa, santacittassa bhikkhuno;
அமானுஸீ ரதீ ஹோதி, ஸம்மா த⁴ம்மங் விபஸ்ஸதோ.
Amānusī ratī hoti, sammā dhammaṃ vipassato.
‘‘யதோ யதோ ஸம்மஸதி, க²ந்தா⁴னங் உத³யப்³ப³யங்;
‘‘Yato yato sammasati, khandhānaṃ udayabbayaṃ;
லப⁴தீ பீதிபாமோஜ்ஜங், அமதங் தங் விஜானதங். (த⁴॰ ப॰ 373-374);
Labhatī pītipāmojjaṃ, amataṃ taṃ vijānataṃ. (dha. pa. 373-374);
‘‘புரதோ பச்ச²தோ வாபி, அபரோ சே ந விஜ்ஜதி;
‘‘Purato pacchato vāpi, aparo ce na vijjati;
தத்தே²வ பா²ஸு ப⁴வதி, ஏகஸ்ஸ ரமதோ வனே’’தி.
Tattheva phāsu bhavati, ekassa ramato vane’’ti.
ததா² பிண்ட³பாதிகஸ்ஸேவ லப்³ப⁴தி, நோ அபிண்ட³பாதிகஸ்ஸ. அபிண்ட³பாதிகோ ஹி அகாலசாரீ ஹோதி, துரிதசாரங் க³ச்ச²தி, பரிவத்தேதி, பலிபு³த்³தோ⁴வ க³ச்ச²தி, தத்த² ச ப³ஹுஸங்ஸயோ ஹோதி. பிண்ட³பாதிகோ பன ந அகாலசாரீ ஹோதி, ந துரிதசாரங் க³ச்ச²தி, ந பரிவத்தேதி, அபலிபு³த்³தோ⁴வ க³ச்ச²தி, தத்த² ச ந ப³ஹுஸங்ஸயோ ஹோதி.
Tathā piṇḍapātikasseva labbhati, no apiṇḍapātikassa. Apiṇḍapātiko hi akālacārī hoti, turitacāraṃ gacchati, parivatteti, palibuddhova gacchati, tattha ca bahusaṃsayo hoti. Piṇḍapātiko pana na akālacārī hoti, na turitacāraṃ gacchati, na parivatteti, apalibuddhova gacchati, tattha ca na bahusaṃsayo hoti.
கத²ங்? அபிண்ட³பாதிகோ ஹி கா³மதோ தூ³ரவிஹாரே வஸமானோ காலஸ்ஸேவ ‘‘யாகு³ங் வா பாரிவாஸிகப⁴த்தங் வா லச்சா²மி, ஆஸனஸாலாய வா பன உத்³தே³ஸப⁴த்தாதீ³ஸு கிஞ்சிதே³வ மய்ஹங் பாபுணிஸ்ஸதீ’’தி மக்கடகஸுத்தானி சி²ந்த³ந்தோ ஸயிதகோ³ரூபானி உட்டா²பெந்தோ பாதோவ க³ச்ச²ந்தோ அகாலசாரீ ஹோதி. மனுஸ்ஸே கெ²த்தகம்மாதீ³னங் அத்தா²ய கே³ஹா நிக்க²ந்தேயேவ ஸம்பாபுணிதுங் மிக³ங் அனுப³ந்த⁴ந்தோ விய வேகே³ன க³ச்ச²ந்தோ துரிதசாரீ ஹோதி. அந்தரா கிஞ்சிதே³வ தி³ஸ்வா ‘‘அஸுகஉபாஸகோ வா அஸுகஉபாஸிகா வா கே³ஹே, நோ கே³ஹே’’தி புச்ச²தி, ‘‘நோ கே³ஹே’’தி ஸுத்வா ‘‘இதா³னி குதோ லபி⁴ஸ்ஸாமீ’’தி? அக்³கி³த³ட்³டோ⁴ விய பவேத⁴தி, ஸயங் பச்சி²மதி³ஸங் க³ந்துகாமோ பாசீனதி³ஸாய ஸலாகங் லபி⁴த்வா அஞ்ஞங் பச்சி²மதி³ஸாய லத்³த⁴ஸலாகங் உபஸங்கமித்வா, ‘‘ப⁴ந்தே, அஹங் பச்சி²மதி³ஸங் க³மிஸ்ஸாமி, மம ஸலாகங் தும்ஹே க³ண்ஹத², தும்ஹாகங் ஸலாகங் மய்ஹங் தே³தா²’’தி ஸலாகங் பரிவத்தேதி. ஏகங் வா பன ஸலாகப⁴த்தங் ஆஹரித்வா பரிபு⁴ஞ்ஜந்தோ ‘‘அபரஸ்ஸாபி ஸலாகப⁴த்தஸ்ஸ பத்தங் தே³தா²’’தி மனுஸ்ஸேஹி வுத்தே, ‘‘ப⁴ந்தே, தும்ஹாகங் பத்தங் தே³த², அஹங் மய்ஹங் பத்தே ப⁴த்தங் பக்கி²பித்வா தும்ஹாகங் பத்தங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி அஞ்ஞஸ்ஸ பத்தங் தா³பெத்வா ப⁴த்தே ஆஹடே அத்தனோ பத்தே பக்கி²பித்வா பத்தங் படிதெ³ந்தோ பத்தங் பரிவத்தேதி நாம. விஹாரே ராஜராஜமஹாமத்தாத³யோ மஹாதா³னங் தெ³ந்தி, இமினா ச பி⁴ய்யோ தூ³ரகா³மே ஸலாகா லத்³தா⁴, தத்த² அக³ச்ச²ந்தோ புன ஸத்தாஹங் ஸலாகங் ந லப⁴தீதி அலாப⁴ப⁴யேன க³ச்ச²தி, ஏவங் க³ச்ச²ந்தோ பலிபு³த்³தோ⁴ ஹுத்வா க³ச்ச²தி நாம. யஸ்ஸ சேஸ ஸலாகப⁴த்தாதி³னோ அத்தா²ய க³ச்ச²தி, ‘‘தங் த³ஸ்ஸந்தி நு கோ² மே, உதா³ஹு ந த³ஸ்ஸந்தி, பணீதங் நு கோ² த³ஸ்ஸந்தி, உதா³ஹு லூக²ங், தோ²கங் நு கோ², உதா³ஹு ப³ஹுகங், ஸீதலங் நு கோ², உதா³ஹு உண்ஹ’’ந்தி ஏவங் தத்த² ச ப³ஹுஸங்ஸயோ ஹோதி.
Kathaṃ? Apiṇḍapātiko hi gāmato dūravihāre vasamāno kālasseva ‘‘yāguṃ vā pārivāsikabhattaṃ vā lacchāmi, āsanasālāya vā pana uddesabhattādīsu kiñcideva mayhaṃ pāpuṇissatī’’ti makkaṭakasuttāni chindanto sayitagorūpāni uṭṭhāpento pātova gacchanto akālacārī hoti. Manusse khettakammādīnaṃ atthāya gehā nikkhanteyeva sampāpuṇituṃ migaṃ anubandhanto viya vegena gacchanto turitacārī hoti. Antarā kiñcideva disvā ‘‘asukaupāsako vā asukaupāsikā vā gehe, no gehe’’ti pucchati, ‘‘no gehe’’ti sutvā ‘‘idāni kuto labhissāmī’’ti? Aggidaḍḍho viya pavedhati, sayaṃ pacchimadisaṃ gantukāmo pācīnadisāya salākaṃ labhitvā aññaṃ pacchimadisāya laddhasalākaṃ upasaṅkamitvā, ‘‘bhante, ahaṃ pacchimadisaṃ gamissāmi, mama salākaṃ tumhe gaṇhatha, tumhākaṃ salākaṃ mayhaṃ dethā’’ti salākaṃ parivatteti. Ekaṃ vā pana salākabhattaṃ āharitvā paribhuñjanto ‘‘aparassāpi salākabhattassa pattaṃ dethā’’ti manussehi vutte, ‘‘bhante, tumhākaṃ pattaṃ detha, ahaṃ mayhaṃ patte bhattaṃ pakkhipitvā tumhākaṃ pattaṃ dassāmī’’ti aññassa pattaṃ dāpetvā bhatte āhaṭe attano patte pakkhipitvā pattaṃ paṭidento pattaṃ parivatteti nāma. Vihāre rājarājamahāmattādayo mahādānaṃ denti, iminā ca bhiyyo dūragāme salākā laddhā, tattha agacchanto puna sattāhaṃ salākaṃ na labhatīti alābhabhayena gacchati, evaṃ gacchanto palibuddho hutvā gacchati nāma. Yassa cesa salākabhattādino atthāya gacchati, ‘‘taṃ dassanti nu kho me, udāhu na dassanti, paṇītaṃ nu kho dassanti, udāhu lūkhaṃ, thokaṃ nu kho, udāhu bahukaṃ, sītalaṃ nu kho, udāhu uṇha’’nti evaṃ tattha ca bahusaṃsayo hoti.
பிண்ட³பாதிகோ பன காலஸ்ஸேவ வுட்டா²ய வத்தபடிவத்தங் கத்வா ஸரீரங் படிஜக்³கி³த்வா வஸனட்டா²னங் பவிஸித்வா கம்மட்டா²னங் மனஸிகத்வா காலங் ஸல்லக்கெ²த்வா மஹாஜனஸ்ஸ உளுங்கபி⁴க்கா²தீ³னி தா³துங் பஹோனககாலே க³ச்ச²தீதி ந அகாலசாரீ ஹோதி, ஏகேகங் பத³வாரங் ச² கொட்டா²ஸே கத்வா விபஸ்ஸந்தோ க³ச்ச²தீதி ந துரிதசாரீ ஹோதி, அத்தனோ க³ருபா⁴வேன ‘‘அஸுகோ கே³ஹே, ந கே³ஹே’’தி ந புச்ச²தி, ஸலாகப⁴த்தாதீ³னியேவ ந க³ண்ஹாதி. அக³ண்ஹந்தோ கிங் பரிவத்தெஸ்ஸதி? ந அஞ்ஞஸ்ஸ வஸேன பலிபு³த்³தோ⁴வ ஹோதி , கம்மட்டா²னங் மனஸிகரொந்தோ யதா²ருசி க³ச்ச²தி, இதரோ விய ந ப³ஹுஸங்ஸயோ ஹோதி. ஏகஸ்மிங் கா³மே வா வீதி²யா வா அலபி⁴த்வா அஞ்ஞத்த² சரதி. தஸ்மிம்பி அலபி⁴த்வா அஞ்ஞத்த² சரந்தோ மிஸ்ஸகோத³னங் ஸங்கட்³டி⁴த்வா அமதங் விய பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா க³ச்ச²தி.
Piṇḍapātiko pana kālasseva vuṭṭhāya vattapaṭivattaṃ katvā sarīraṃ paṭijaggitvā vasanaṭṭhānaṃ pavisitvā kammaṭṭhānaṃ manasikatvā kālaṃ sallakkhetvā mahājanassa uḷuṅkabhikkhādīni dātuṃ pahonakakāle gacchatīti na akālacārī hoti, ekekaṃ padavāraṃ cha koṭṭhāse katvā vipassanto gacchatīti na turitacārī hoti, attano garubhāvena ‘‘asuko gehe, na gehe’’ti na pucchati, salākabhattādīniyeva na gaṇhāti. Agaṇhanto kiṃ parivattessati? Na aññassa vasena palibuddhova hoti , kammaṭṭhānaṃ manasikaronto yathāruci gacchati, itaro viya na bahusaṃsayo hoti. Ekasmiṃ gāme vā vīthiyā vā alabhitvā aññattha carati. Tasmimpi alabhitvā aññattha caranto missakodanaṃ saṅkaḍḍhitvā amataṃ viya paribhuñjitvā gacchati.
பங்ஸுகூலிகஸ்ஸேவ லப்³ப⁴தி, நோ அபங்ஸுகூலிகஸ்ஸ. அபங்ஸுகூலிகோ ஹி வஸ்ஸாவாஸிகங் பரியேஸந்தோ சரதி, ந ஸேனாஸனஸப்பாயங் பரியேஸதி. பங்ஸுகூலிகோ பன ந வஸ்ஸாவாஸிகங் பரியேஸந்தோ சரதி, ஸேனாஸனஸப்பாயமேவ பரியேஸதி. தேசீவரிகஸ்ஸேவ லப்³ப⁴தி, ந இதரஸ்ஸ. அதேசீவரிகோ ஹி ப³ஹுப⁴ண்டோ³ ப³ஹுபரிக்கா²ரோ ஹோதி, தேனஸ்ஸ பா²ஸுவிஹாரோ நத்தி². அப்பிச்சா²தீ³னஞ்சேவ லப்³ப⁴தி, ந இதரேஸந்தி. தேன வுத்தங் – ‘‘அத்தனோ ச தி³ட்ட²த⁴ம்மஸுக²விஹாரங் ஸம்பஸ்ஸமானோ’’தி. பஞ்சமங்.
Paṃsukūlikasseva labbhati, no apaṃsukūlikassa. Apaṃsukūliko hi vassāvāsikaṃ pariyesanto carati, na senāsanasappāyaṃ pariyesati. Paṃsukūliko pana na vassāvāsikaṃ pariyesanto carati, senāsanasappāyameva pariyesati. Tecīvarikasseva labbhati, na itarassa. Atecīvariko hi bahubhaṇḍo bahuparikkhāro hoti, tenassa phāsuvihāro natthi. Appicchādīnañceva labbhati, na itaresanti. Tena vuttaṃ – ‘‘attano ca diṭṭhadhammasukhavihāraṃ sampassamāno’’ti. Pañcamaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 5. ஜிண்ணஸுத்தங் • 5. Jiṇṇasuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 5. ஜிண்ணஸுத்தவண்ணனா • 5. Jiṇṇasuttavaṇṇanā