Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (டீகா) • Majjhimanikāya (ṭīkā) |
5. ஜீவகஸுத்தவண்ணனா
5. Jīvakasuttavaṇṇanā
51. குமாரேன ப⁴தோ போஸாபிதோதி குமாரப⁴தோ, குமாரப⁴தோ ஏவ கோமாரப⁴ச்சோ யதா² ‘‘பி⁴ஸக்கமேவ பே⁴ஸஜ்ஜ’’ந்தி.
51. Kumārena bhato posāpitoti kumārabhato, kumārabhato eva komārabhacco yathā ‘‘bhisakkameva bhesajja’’nti.
ஆரப⁴ந்தீதி எத்த² ஆரப⁴-ஸத்³தோ³ காமங் காமாயூஹனயஞ்ஞுட்டா²பனஆபத்திஆபஜ்ஜனவிஞ்ஞாபனாதீ³ஸுபி ஆக³தோ, இத⁴ பன ஹிங்ஸனே இச்சி²தப்³போ³தி ஆஹ – ‘‘ஆரப⁴ந்தீதி கா⁴தெந்தீ’’தி. உத்³தி³ஸித்வா கதந்தி (அ॰ நி॰ டீ॰ 3.8.12; ஸாரத்த²॰ டீ॰ மஹாவக்³க³ 3.294) அத்தானங் உத்³தி³ஸித்வா மாரணவஸேன கதங் நிப்³ப³த்திதங். படிச்சகம்மந்தி எத்த² கம்ம-ஸத்³தோ³ கம்மஸாத⁴னோ அதீதகாலிகோதி ஆஹ – ‘‘அத்தானங் படிச்ச கத’’ந்தி. நிமித்தகம்மஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங் ‘‘படிச்ச கம்மங் பு²ஸதீ’’திஆதீ³ஸு (ஜா॰ 1.4.75) விய. நிமித்தகம்மஸ்ஸாதி நிமித்தபா⁴வேன லத்³த⁴ப்³ப³கம்மஸ்ஸ, ந கரணகாராபனவஸேன. படிச்சகம்மங் எத்த² அத்தீ²தி மங்ஸங் படிச்சகம்மங் யதா² ‘‘பு³த்³த⁴ங் ஏதஸ்ஸ அத்தீ²தி பு³த்³தோ⁴’’தி. தேஸந்தி நிக³ண்டா²னங். அஞ்ஞேபி ப்³ராஹ்மணாத³யோ தங்லத்³தி⁴கா அத்தே²வ.
Ārabhantīti ettha ārabha-saddo kāmaṃ kāmāyūhanayaññuṭṭhāpanaāpattiāpajjanaviññāpanādīsupi āgato, idha pana hiṃsane icchitabboti āha – ‘‘ārabhantīti ghātentī’’ti. Uddisitvā katanti (a. ni. ṭī. 3.8.12; sārattha. ṭī. mahāvagga 3.294) attānaṃ uddisitvā māraṇavasena kataṃ nibbattitaṃ. Paṭiccakammanti ettha kamma-saddo kammasādhano atītakālikoti āha – ‘‘attānaṃ paṭicca kata’’nti. Nimittakammassetaṃ adhivacanaṃ ‘‘paṭicca kammaṃ phusatī’’tiādīsu (jā. 1.4.75) viya. Nimittakammassāti nimittabhāvena laddhabbakammassa, na karaṇakārāpanavasena. Paṭiccakammaṃ ettha atthīti maṃsaṃ paṭiccakammaṃ yathā ‘‘buddhaṃ etassa atthīti buddho’’ti. Tesanti nigaṇṭhānaṃ. Aññepi brāhmaṇādayo taṃladdhikā attheva.
காரணந்தி எத்த² யுத்தி அதி⁴ப்பேதா, ஸா ஏவ ச த⁴ம்மதோ அனபேதத்தா ‘‘த⁴ம்மோ’’தி வுத்தாதி ஆஹ – ‘‘காரணங் நாம திகோடிபரிஸுத்³த⁴மச்ச²மங்ஸபரிபோ⁴கோ³’’தி. அனுகாரணங் நாம மஹாஜனஸ்ஸ ததா² ப்³யாகரணங் யுத்தியா த⁴ம்மஸ்ஸ அனுரூபபா⁴வதோ மங்ஸங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ந்தி அனுஞ்ஞாதங் ததே²வ கத²னந்தி கத்வா. தந்தி ‘‘ஜானங் உத்³தி³ஸ்ஸகதங் மங்ஸங் பரிபு⁴ஞ்ஜதீ’’தி ஏவங் வுத்தங் பரிபு⁴ஞ்ஜனங் நேவ காரணங் ஹோதி ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் அபா⁴வதோ ஸதி ச அயுத்தியங் அத⁴ம்மோதி கத்வா. ததா² ப்³யாகரணந்தி ‘‘ஜானங் உத்³தி³ஸ்ஸகதங் மங்ஸங் பரிபு⁴ஞ்ஜதீ’’தி கத²னங் யுத்தியா த⁴ம்மஸ்ஸ அனநுரூபபா⁴வதோ ந அனுகாரணங் ஹோதி. பரேஹி வுத்தகாரணேன ஸகாரணோ ஹுத்வாதி பரே தித்தி²யா ‘ஜான’ந்திஆதி³னா த⁴ம்மங் கதெ²ந்தி வத³ந்தி, தேன காரணபூ⁴தேன ஸகாரணோ ஹுத்வா. தேஹி ததா² வத்தப்³போ³ ஏவ ஹுத்வா தும்ஹாகங் வாதோ³ வா அனுவாதோ³ வா ‘‘மங்ஸங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³’’ந்தி பவத்தா தும்ஹாகங் கதா² வா பரதோ பரேஹி ததா² பவத்திதா தஸ்ஸா அனுகதா² வா. விஞ்ஞூஹி க³ரஹிதப்³ப³காரணந்தி தித்தி²யா தாவ திட்ட²ந்து, ததோ அஞ்ஞேஹி பண்டி³தேஹி க³ரஹிதப்³ப³காரணங். கோசி ந ஆக³ச்ச²தீதி க³ரஹிதப்³ப³தங் ந ஆபஜ்ஜதீதி அத்தோ². அபி⁴ப⁴வித்வா ஆசிக்க²ந்தீதி அபி⁴பு⁴ய்ய மத்³தி³த்வா கதெ²ந்தி, அபி⁴பூ⁴தேன அக்கோஸந்தீதி அத்தோ².
Kāraṇanti ettha yutti adhippetā, sā eva ca dhammato anapetattā ‘‘dhammo’’ti vuttāti āha – ‘‘kāraṇaṃ nāma tikoṭiparisuddhamacchamaṃsaparibhogo’’ti. Anukāraṇaṃ nāma mahājanassa tathā byākaraṇaṃ yuttiyā dhammassa anurūpabhāvato maṃsaṃ paribhuñjitabbanti anuññātaṃ tatheva kathananti katvā. Tanti ‘‘jānaṃ uddissakataṃ maṃsaṃ paribhuñjatī’’ti evaṃ vuttaṃ paribhuñjanaṃ neva kāraṇaṃ hoti sabbena sabbaṃ abhāvato sati ca ayuttiyaṃ adhammoti katvā. Tathā byākaraṇanti ‘‘jānaṃ uddissakataṃ maṃsaṃ paribhuñjatī’’ti kathanaṃ yuttiyā dhammassa ananurūpabhāvato na anukāraṇaṃ hoti. Parehi vuttakāraṇena sakāraṇo hutvāti pare titthiyā ‘jāna’ntiādinā dhammaṃ kathenti vadanti, tena kāraṇabhūtena sakāraṇo hutvā. Tehi tathā vattabbo eva hutvā tumhākaṃ vādo vā anuvādo vā ‘‘maṃsaṃ paribhuñjitabba’’nti pavattā tumhākaṃ kathā vā parato parehi tathā pavattitā tassā anukathā vā. Viññūhi garahitabbakāraṇanti titthiyā tāva tiṭṭhantu, tato aññehi paṇḍitehi garahitabbakāraṇaṃ. Koci na āgacchatīti garahitabbataṃ na āpajjatīti attho. Abhibhavitvā ācikkhantīti abhibhuyya madditvā kathenti, abhibhūtena akkosantīti attho.
52. காரணேஹீதி பரிபோ⁴க³சித்தஸ்ஸ அவிஸுத்³த⁴தாஹேதூஹி. பி⁴க்கூ² உத்³தி³ஸ்ஸகதங் தி³ட்ட²ங். தாதி³ஸமங்ஸஞ்ஹி பரிபோ⁴கா³னாரஹத்தா சித்தஅவிஸுத்³தி⁴யா காரணங் சித்தஸங்கிலேஸாவஹதோ. இதா³னி தி³ட்ட²ஸுதபரிஸங்கிதானி ஸரூபதோ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘தி³ட்டா²தீ³ஸூ’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² தது³ப⁴யவிமுத்தபரிஸங்கிதந்தி ‘‘தி³ட்ட²ங் ஸுத’’ந்தி இமங் உப⁴யங் அனிஸ்ஸாய – ‘‘கிங் நு கோ² இமங் பி⁴க்கு²ங் உத்³தி³ஸ்ஸ வதி⁴த்வா ஸம்பாதி³த’’ந்தி கேவலமேவ பரிஸங்கிதங். ஸப்³ப³ஸங்கா³ஹகோதி ஸப்³பே³ஸங் திண்ணங் பரிஸங்கிதானங் ஸங்க³ண்ஹனகோ.
52.Kāraṇehīti paribhogacittassa avisuddhatāhetūhi. Bhikkhū uddissakataṃ diṭṭhaṃ. Tādisamaṃsañhi paribhogānārahattā cittaavisuddhiyā kāraṇaṃ cittasaṃkilesāvahato. Idāni diṭṭhasutaparisaṅkitāni sarūpato dassetuṃ ‘‘diṭṭhādīsū’’tiādi vuttaṃ. Tattha tadubhayavimuttaparisaṅkitanti ‘‘diṭṭhaṃ suta’’nti imaṃ ubhayaṃ anissāya – ‘‘kiṃ nu kho imaṃ bhikkhuṃ uddissa vadhitvā sampādita’’nti kevalameva parisaṅkitaṃ. Sabbasaṅgāhakoti sabbesaṃ tiṇṇaṃ parisaṅkitānaṃ saṅgaṇhanako.
மங்க³லாதீ³னந்தி ஆதி³-ஸத்³தே³ன ஆஹுனபாஹுனாதி³கங் ஸங்க³ண்ஹாதி. நிப்³பே³மதிகா ஹொந்தீதி ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் பரிஸங்கிதாபா⁴வமாஹ. இதரேஸந்தி அஜானந்தானங் வட்டதி, ஜானதோ ஏவெத்த² ஆபத்தி ஹோதி. தேயேவாதி யே உத்³தி³ஸ்ஸ கதங், தேயேவ.
Maṅgalādīnanti ādi-saddena āhunapāhunādikaṃ saṅgaṇhāti. Nibbematikā hontīti sabbena sabbaṃ parisaṅkitābhāvamāha. Itaresanti ajānantānaṃ vaṭṭati, jānato evettha āpatti hoti. Teyevāti ye uddissa kataṃ, teyeva.
உத்³தி³ஸ்ஸகதமங்ஸபரிபோ⁴க³தோ அகப்பியமங்ஸபரிபோ⁴க³ஸ்ஸ விஸேஸங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அகப்பியமங்ஸங் பனா’’திஆதி³ வுத்தங். புரிமஸ்மிங் ஸசித்தகா ஆபத்தி, இதரஸ்மிங் அசித்தகா. தேனாஹ – ‘‘அகப்பியமங்ஸங் அஜானித்வா பு⁴த்தஸ்ஸபி ஆபத்தியேவா’’தி. பரிபோ⁴க³ந்தி பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ந்தி வதா³மீதி அத்தோ².
Uddissakatamaṃsaparibhogato akappiyamaṃsaparibhogassa visesaṃ dassetuṃ ‘‘akappiyamaṃsaṃ panā’’tiādi vuttaṃ. Purimasmiṃ sacittakā āpatti, itarasmiṃ acittakā. Tenāha – ‘‘akappiyamaṃsaṃ ajānitvā bhuttassapi āpattiyevā’’ti. Paribhoganti paribhuñjitabbanti vadāmīti attho.
53. தாதி³ஸஸ்ஸாதி திகோடிபரிஸுத்³த⁴ஸ்ஸ மச்ச²மங்ஸஸ்ஸ பரிபோ⁴கே³. மெத்தாவிஹாரினோபீதி அபி-ஸத்³தே³ன அமெத்தாவிஹாரினோபி. மெத்தாவிஹாரினோ பரிபோ⁴கே³ ஸிகா²ப்பத்தா அனவஜ்ஜதாதி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘இத⁴, ஜீவக, பி⁴க்கூ²’’திஆதி³ வுத்தங். அனியமெத்வாதி அவிஸேஸெத்வா ஸாமஞ்ஞதோ. யஸ்மா ப⁴க³வதா – ‘‘யதோ கோ², வச்ச², பி⁴க்கு²னோ தண்ஹா பஹீனா ஹோதீ’’திஆதி³னா மஹாவச்ச²கொ³த்தஸுத்தே (ம॰ நி॰ 2.194) அத்தா அனியமெத்வா வுத்தோ. ததா² ஹி வச்ச²கொ³த்தோ – ‘‘திட்ட²து ப⁴வங் கோ³தமோ, அத்தி² பன போ⁴தோ கோ³தமஸ்ஸ ஏகபி⁴க்கு²பி ஸாவகோ ஆஸவானங் க²யா…பே॰… உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதீ’’தி ஆஹ, ‘‘இத⁴, பா⁴ரத்³வாஜ, பி⁴க்கு² அஞ்ஞதரங் கா³மங் வா நிக³மங் வா உபனிஸ்ஸாய விஹரதீ’’திஆதி³னா சங்கீஸுத்தே (ம॰ நி॰ 2.430) அத்தா அனியமெத்வா வுத்தோ. ததா² ஹி தத்த² பரதோ – ‘‘யங் கோ² பன அயமாயஸ்மா த⁴ம்மங் தே³ஸேதி, க³ம்பீ⁴ரோ ஸோ த⁴ம்மோ து³த்³த³ஸோ து³ரனுபோ³தோ⁴ ஸந்தோ பணீதோ அதக்காவசரோ நிபுணோ பண்டி³தவேத³னீயோ, ந ஸோ த⁴ம்மோ ஸுதே³ஸனீயோ லுத்³தே³னா’’திஆதி³னா தே³ஸனா ஆக³தா, தஸ்மா வுத்தங் ‘‘ப⁴க³வதா ஹி மஹாவச்ச²கொ³த்தஸுத்தே, சங்கீஸுத்தே இமஸ்மிங் ஸுத்தேதி தீஸு டா²னேஸு அத்தானங்யேவ ஸந்தா⁴ய தே³ஸனா கதா’’தி. மங்ஸூபஸேசனோவ அதி⁴ப்பேதோ மச்ச²மங்ஸஸஹிதஸ்ஸ ஆஹாரஸ்ஸ பரிபோ⁴க³பா⁴வதோ மச்ச²மங்ஸஸ்ஸ ச இத⁴ அதி⁴ப்பேதத்தா.
53.Tādisassāti tikoṭiparisuddhassa macchamaṃsassa paribhoge. Mettāvihārinopīti api-saddena amettāvihārinopi. Mettāvihārino paribhoge sikhāppattā anavajjatāti dassetuṃ ‘‘idha, jīvaka, bhikkhū’’tiādi vuttaṃ. Aniyametvāti avisesetvā sāmaññato. Yasmā bhagavatā – ‘‘yato kho, vaccha, bhikkhuno taṇhā pahīnā hotī’’tiādinā mahāvacchagottasutte (ma. ni. 2.194) attā aniyametvā vutto. Tathā hi vacchagotto – ‘‘tiṭṭhatu bhavaṃ gotamo, atthi pana bhoto gotamassa ekabhikkhupi sāvako āsavānaṃ khayā…pe… upasampajja viharatī’’ti āha, ‘‘idha, bhāradvāja, bhikkhu aññataraṃ gāmaṃ vā nigamaṃ vā upanissāya viharatī’’tiādinā caṅkīsutte (ma. ni. 2.430) attā aniyametvā vutto. Tathā hi tattha parato – ‘‘yaṃ kho pana ayamāyasmā dhammaṃ deseti, gambhīro so dhammo duddaso duranubodho santo paṇīto atakkāvacaro nipuṇo paṇḍitavedanīyo, na so dhammo sudesanīyo luddenā’’tiādinā desanā āgatā, tasmā vuttaṃ ‘‘bhagavatā hi mahāvacchagottasutte, caṅkīsutte imasmiṃ sutteti tīsu ṭhānesu attānaṃyeva sandhāya desanā katā’’ti. Maṃsūpasecanova adhippeto macchamaṃsasahitassa āhārassa paribhogabhāvato macchamaṃsassa ca idha adhippetattā.
அக³தி²தோ அப்படிப³த்³தோ⁴. தண்ஹாமுச்ச²னாயாதி தண்ஹாயனவஸேன முச்சா²பத்தியா. அனஜ்ஜோ²பன்னோ தண்ஹாய அபி⁴ப⁴வித்வா ந அஜ்ஜொ²த்த²டோ, கி³லித்வா பரினிட்ட²பெத்வா ந ஸண்டி²தோதி அத்தோ². தேனாஹ – ‘‘ஸப்³ப³ங் ஆலும்பித்வா’’திஆதி³. இத⁴ ஆதீ³னவோ ஆஹாரஸ்ஸ படிகூலபா⁴வோதி ஆஹ ‘‘ஏகரத்திவாஸேனா’’திஆதி³. அயமத்தோ² ஆஹாரபரிபோ⁴கோ³தி அத்த²ஸங்யோஜனபரிச்சே²தி³கா ‘‘யாவதே³வ இமஸ்ஸ காயஸ்ஸ டி²தியா’’திஆதி³னா (தீ³॰ நி॰ 3.182; ம॰ நி॰ 1.23; 2.24; 3.75; ஸங்॰ நி॰ 4.120) பவத்தா ஆஹாரபடிப³த்³த⁴ச²ந்த³ராக³னிஸ்ஸரணபூ⁴தா பஞ்ஞா அஸ்ஸ அத்தீ²தி நிஸ்ஸரணபஞ்ஞோ. இத³மத்த²ந்தி ஏதமத்தா²ய. ஏவங் ஸந்தேதி ‘‘ப்³ரஹ்மாதி ச மெத்தாவிஹாரினோ ஸமஞ்ஞா’’தி அவத்வா யே த⁴ம்மா மெத்தாவிஹாரஸ்ஸ படிபக்க²பூ⁴தா, தத்த² ஸாவஸேஸங் பஹாஸி ப்³ரஹ்மா, அனவஸேஸங் பஹாஸி ப⁴க³வாதி ஸசே தே இத³ங் ஸந்தா⁴ய பா⁴ஸிதங், ஏவங் ஸந்தே தவ இத³ங் யதா²வுத்தவசனங் அனுஜானாமி, ந மெத்தாவிஹாரிதாஸாமஞ்ஞமத்ததோதி அத்தோ².
Agathito appaṭibaddho. Taṇhāmucchanāyāti taṇhāyanavasena mucchāpattiyā. Anajjhopanno taṇhāya abhibhavitvā na ajjhotthaṭo, gilitvā pariniṭṭhapetvā na saṇṭhitoti attho. Tenāha – ‘‘sabbaṃ ālumpitvā’’tiādi. Idha ādīnavo āhārassa paṭikūlabhāvoti āha ‘‘ekarattivāsenā’’tiādi. Ayamattho āhāraparibhogoti atthasaṃyojanaparicchedikā ‘‘yāvadeva imassa kāyassa ṭhitiyā’’tiādinā (dī. ni. 3.182; ma. ni. 1.23; 2.24; 3.75; saṃ. ni. 4.120) pavattā āhārapaṭibaddhachandarāganissaraṇabhūtā paññā assa atthīti nissaraṇapañño. Idamatthanti etamatthāya. Evaṃ santeti ‘‘brahmāti ca mettāvihārino samaññā’’ti avatvā ye dhammā mettāvihārassa paṭipakkhabhūtā, tattha sāvasesaṃ pahāsi brahmā, anavasesaṃ pahāsi bhagavāti sace te idaṃ sandhāya bhāsitaṃ, evaṃ sante tava idaṃ yathāvuttavacanaṃ anujānāmi, na mettāvihāritāsāmaññamattatoti attho.
55. ‘‘பாடியேக்கோ அனுஸந்தீ⁴’’தி வத்வா விஸுங் அனுஸந்தி⁴பா⁴வங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘இமஸ்மிங் ஹீ’’திஆதி³ வுத்தங். த்³வாரங் த²கேதீதி மச்ச²மங்ஸபரிபோ⁴கா³னுஞ்ஞாய அஞ்ஞேஸங் வசனத்³வாரங் பித³ஹதி, சோத³னாபத²ங் நிருந்த⁴தி. கத²ங் ஸத்தானுத்³த³யங் த³ஸ்ஸேதி? ஸத்தானுத்³த³யமுகே²ன பா³ஹிரகானங் மச்ச²மங்ஸபரிபோ⁴க³படிக்கே²போ தயித³ங் மிச்சா², திகோடிபரிஸுத்³த⁴ஸ்ஸேவ மச்ச²மங்ஸஸ்ஸ பரிபோ⁴கோ³ ப⁴க³வதா அனுஞ்ஞாதோ. ததா² ஹி வுத்தங் – ‘தீஹி கோ² அஹங், ஜீவக, டா²னேஹி மங்ஸங் பரிபோ⁴க³ந்தி வதா³மீ’திஆதி³ (ம॰ நி॰ 2.52). வினயேபி (பாரா॰ 409; சூளவ॰ 343) வுத்தங் – ‘‘திகோடிபரிஸுத்³த⁴ங், தே³வத³த்த, மச்ச²மங்ஸங் மயா அனுஞ்ஞாத’’ந்தி. திகோடிபரிஸுத்³த⁴ஞ்ச பு⁴ஞ்ஜந்தானங் ஸத்தேஸு அனுத்³த³யா நிச்சலா. ‘‘ஸத்தானுத்³த³யங் த³ஸ்ஸேதீ’’தி ஸங்கே²பதோ வுத்தமத்த²ங் விவரந்தோ ‘‘ஸசே ஹீ’’திஆதி³மாஹ.
55.‘‘Pāṭiyekkoanusandhī’’ti vatvā visuṃ anusandhibhāvaṃ dassetuṃ ‘‘imasmiṃ hī’’tiādi vuttaṃ. Dvāraṃ thaketīti macchamaṃsaparibhogānuññāya aññesaṃ vacanadvāraṃ pidahati, codanāpathaṃ nirundhati. Kathaṃ sattānuddayaṃ dasseti? Sattānuddayamukhena bāhirakānaṃ macchamaṃsaparibhogapaṭikkhepo tayidaṃ micchā, tikoṭiparisuddhasseva macchamaṃsassa paribhogo bhagavatā anuññāto. Tathā hi vuttaṃ – ‘tīhi kho ahaṃ, jīvaka, ṭhānehi maṃsaṃ paribhoganti vadāmī’tiādi (ma. ni. 2.52). Vinayepi (pārā. 409; cūḷava. 343) vuttaṃ – ‘‘tikoṭiparisuddhaṃ, devadatta, macchamaṃsaṃ mayā anuññāta’’nti. Tikoṭiparisuddhañca bhuñjantānaṃ sattesu anuddayā niccalā. ‘‘Sattānuddayaṃ dassetī’’ti saṅkhepato vuttamatthaṃ vivaranto ‘‘sace hī’’tiādimāha.
பட²மேன காரணேனாதி தே³ஸனாவஸேனபி பயோக³வஸேனபி பட²மேன பரூபகா⁴தஹேதுனா. கட்³டி⁴தோ ஸோ பாணோ. க³லேன பவேதெ⁴ந்தேனாதி யொத்தக³லேன கரணேன அஸய்ஹமானேன. ப³ஹுபுஞ்ஞமேவ ஹோதி ஆஸாத³னாபெக்கா²ய அபா⁴வதோ, ஹிதஜ்ஜா²ஸயத்தா வாதி அதி⁴ப்பாயோ. ஏஸாஹங், ப⁴ந்தேதிஆதி³ கஸ்மா வுத்தங், ஸரணக³மனவஸேனேவ க³ஹிதஸரணோதி சோத³னங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘அய’’ந்திஆதி³. ஓகா³ஹந்தோதிஆதி³தோ பட்டா²ய யாவ பரியோஸானா ஸுத்தங் அனுஸ்ஸரந்தோ அத்த²ங் உபதா⁴ரெந்தோ. ஸேஸங் ஸுவிஞ்ஞெய்யமேவ.
Paṭhamena kāraṇenāti desanāvasenapi payogavasenapi paṭhamena parūpaghātahetunā. Kaḍḍhito so pāṇo. Galena pavedhentenāti yottagalena karaṇena asayhamānena. Bahupuññameva hoti āsādanāpekkhāya abhāvato, hitajjhāsayattā vāti adhippāyo. Esāhaṃ, bhantetiādi kasmā vuttaṃ, saraṇagamanavaseneva gahitasaraṇoti codanaṃ sandhāyāha ‘‘aya’’ntiādi. Ogāhantotiādito paṭṭhāya yāva pariyosānā suttaṃ anussaranto atthaṃ upadhārento. Sesaṃ suviññeyyameva.
ஜீவகஸுத்தவண்ணனாய லீனத்த²ப்பகாஸனா ஸமத்தா.
Jīvakasuttavaṇṇanāya līnatthappakāsanā samattā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய • Majjhimanikāya / 5. ஜீவகஸுத்தங் • 5. Jīvakasuttaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) / 5. ஜீவகஸுத்தவண்ணனா • 5. Jīvakasuttavaṇṇanā