Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi |
8. சீவரக்க²ந்த⁴கோ
8. Cīvarakkhandhako
202. ஜீவகவத்து²
202. Jīvakavatthu
326. தேன ஸமயேன பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா ராஜக³ஹே விஹரதி வேளுவனே கலந்த³கனிவாபே. தேன கோ² பன ஸமயேன வேஸாலீ இத்³தா⁴ சேவ ஹோதி பி²தா 1 ச ப³ஹுஜனா ச ஆகிண்ணமனுஸ்ஸா ச ஸுபி⁴க்கா² ச; ஸத்த ச பாஸாத³ஸஹஸ்ஸானி ஸத்த ச பாஸாத³ஸதானி ஸத்த ச பாஸாதா³; ஸத்த ச கூடாகா³ரஸஹஸ்ஸானி ஸத்த ச கூடாகா³ரஸதானி ஸத்த ச கூடாகா³ரானி; ஸத்த ச ஆராமஸஹஸ்ஸானி ஸத்த ச ஆராமஸதானி ஸத்த ச ஆராமா; ஸத்த ச பொக்க²ரணீஸஹஸ்ஸானி ஸத்த ச பொக்க²ரணீஸதானி ஸத்த ச பொக்க²ரணியோ; அம்ப³பாலீ ச க³ணிகா அபி⁴ரூபா ஹோதி த³ஸ்ஸனீயா பாஸாதி³கா பரமாய வண்ணபொக்க²ரதாய ஸமன்னாக³தா, பத³க்கி²ணா 2 நச்சே ச கீ³தே ச வாதி³தே ச, அபி⁴ஸடா அத்தி²கானங் அத்தி²கானங் மனுஸ்ஸானங் பஞ்ஞாஸாய ச ரத்திங் க³ச்ச²தி; தாய ச வேஸாலீ பி⁴ய்யோஸோமத்தாய உபஸோப⁴தி. அத² கோ² ராஜக³ஹகோ நேக³மோ வேஸாலிங் அக³மாஸி கேனசிதே³வ கரணீயேன. அத்³த³ஸா கோ² ராஜக³ஹகோ நேக³மோ வேஸாலிங் இத்³த⁴ஞ்சேவ பி²தஞ்ச ப³ஹுஜனஞ்ச ஆகிண்ணமனுஸ்ஸஞ்ச ஸுபி⁴க்க²ஞ்ச; ஸத்த ச பாஸாத³ஸஹஸ்ஸானி ஸத்த ச பாஸாத³ஸதானி ஸத்த ச பாஸாதே³; ஸத்த ச கூடாகா³ரஸஹஸ்ஸானி ஸத்த ச கூடாகா³ரஸதானி ஸத்த ச கூடாகா³ரானி; ஸத்த ச ஆராமஸஹஸ்ஸானி ஸத்த ச ஆராமஸதானி ஸத்த ச ஆராமே; ஸத்த ச பொக்க²ரணீஸஹஸ்ஸானி ஸத்த ச பொக்க²ரணீஸதானி ஸத்த ச பொக்க²ரணியோ ; அம்ப³பாலிஞ்ச க³ணிகங் அபி⁴ரூபங் த³ஸ்ஸனீயங் பாஸாதி³கங் பரமாய வண்ணபொக்க²ரதாய ஸமன்னாக³தங், பத³க்கி²ணங் 3 நச்சே ச கீ³தே ச வாதி³தே ச, அபி⁴ஸடங் அத்தி²கானங் அத்தி²கானங் மனுஸ்ஸானங் பஞ்ஞாஸாய ச ரத்திங் க³ச்ச²ந்திங், தாய ச வேஸாலிங் பி⁴ய்யோஸோமத்தாய உபஸோப⁴ந்திங்.
326. Tena samayena buddho bhagavā rājagahe viharati veḷuvane kalandakanivāpe. Tena kho pana samayena vesālī iddhā ceva hoti phitā 4 ca bahujanā ca ākiṇṇamanussā ca subhikkhā ca; satta ca pāsādasahassāni satta ca pāsādasatāni satta ca pāsādā; satta ca kūṭāgārasahassāni satta ca kūṭāgārasatāni satta ca kūṭāgārāni; satta ca ārāmasahassāni satta ca ārāmasatāni satta ca ārāmā; satta ca pokkharaṇīsahassāni satta ca pokkharaṇīsatāni satta ca pokkharaṇiyo; ambapālī ca gaṇikā abhirūpā hoti dassanīyā pāsādikā paramāya vaṇṇapokkharatāya samannāgatā, padakkhiṇā 5 nacce ca gīte ca vādite ca, abhisaṭā atthikānaṃ atthikānaṃ manussānaṃ paññāsāya ca rattiṃ gacchati; tāya ca vesālī bhiyyosomattāya upasobhati. Atha kho rājagahako negamo vesāliṃ agamāsi kenacideva karaṇīyena. Addasā kho rājagahako negamo vesāliṃ iddhañceva phitañca bahujanañca ākiṇṇamanussañca subhikkhañca; satta ca pāsādasahassāni satta ca pāsādasatāni satta ca pāsāde; satta ca kūṭāgārasahassāni satta ca kūṭāgārasatāni satta ca kūṭāgārāni; satta ca ārāmasahassāni satta ca ārāmasatāni satta ca ārāme; satta ca pokkharaṇīsahassāni satta ca pokkharaṇīsatāni satta ca pokkharaṇiyo ; ambapāliñca gaṇikaṃ abhirūpaṃ dassanīyaṃ pāsādikaṃ paramāya vaṇṇapokkharatāya samannāgataṃ, padakkhiṇaṃ 6 nacce ca gīte ca vādite ca, abhisaṭaṃ atthikānaṃ atthikānaṃ manussānaṃ paññāsāya ca rattiṃ gacchantiṃ, tāya ca vesāliṃ bhiyyosomattāya upasobhantiṃ.
327. அத² கோ² ராஜக³ஹகோ நேக³மோ வேஸாலியங் தங் கரணீயங் தீரெத்வா புனதே³வ ராஜக³ஹங் பச்சாக³ஞ்சி². யேன ராஜா மாக³தோ⁴ ஸேனியோ பி³ம்பி³ஸாரோ தேனுபஸங்கமி, உபஸங்கமித்வா ராஜானங் மாக³த⁴ங் ஸேனியங் பி³ம்பி³ஸாரங் ஏதத³வோச – ‘‘வேஸாலீ, தே³வ, இத்³தா⁴ சேவ பி²தா ச ப³ஹுஜனா ச ஆகிண்ணமனுஸ்ஸா ச ஸுபி⁴க்கா² ச; ஸத்த ச பாஸாத³ஸஹஸ்ஸானி…பே॰… தாய ச வேஸாலீ பி⁴ய்யோஸோமத்தாய உபஸோப⁴தி. ஸாது⁴, தே³வ, மயம்பி க³ணிகங் வுட்டா²பெஸ்ஸாமா’’தி 7. ‘‘தேன ஹி, ப⁴ணே, தாதி³ஸிங் குமாரிங் ஜானாத² யங் தும்ஹே க³ணிகங் வுட்டா²பெய்யாதா²’’தி. தேன கோ² பன ஸமயேன ராஜக³ஹே ஸாலவதீ நாம குமாரீ அபி⁴ரூபா ஹோதி த³ஸ்ஸனீயா பாஸாதி³கா பரமாய வண்ணபொக்க²ரதாய ஸமன்னாக³தா. அத² கோ² ராஜக³ஹகோ நேக³மோ ஸாலவதிங் குமாரிங் க³ணிகங் வுட்டா²பேஸி. அத² கோ² ஸாலவதீ க³ணிகா நசிரஸ்ஸேவ பத³க்கி²ணா அஹோஸி நச்சே ச கீ³தே ச வாதி³தே ச, அபி⁴ஸடா அத்தி²கானங் அத்தி²கானங் மனுஸ்ஸானங் படிஸதேன ச ரத்திங் க³ச்ச²தி. அத² கோ² ஸாலவதீ க³ணிகா நசிரஸ்ஸேவ க³ப்³பி⁴னீ அஹோஸி. அத² கோ² ஸாலவதியா க³ணிகாய ஏதத³ஹோஸி – ‘‘இத்தீ² கோ² க³ப்³பி⁴னீ புரிஸானங் அமனாபா. ஸசே மங் கோசி ஜானிஸ்ஸதி ஸாலவதீ க³ணிகா க³ப்³பி⁴னீதி, ஸப்³போ³ மே ஸக்காரோ ப⁴ஞ்ஜிஸ்ஸதி 8. யங்னூனாஹங் கி³லானங் படிவேதெ³ய்ய’’ந்தி. அத² கோ² ஸாலவதீ க³ணிகா தோ³வாரிகங் ஆணாபேஸி – ‘‘மா, ப⁴ணே தோ³வாரிக, கோசி புரிஸோ பாவிஸி. யோ ச மங் புச்ச²தி, ‘கி³லானா’தி படிவேதே³ஹீ’’தி. ‘‘ஏவங், அய்யே’’தி கோ² ஸோ தோ³வாரிகோ ஸாலவதியா க³ணிகாய பச்சஸ்ஸோஸி. அத² கோ² ஸாலவதீ க³ணிகா தஸ்ஸ க³ப்³ப⁴ஸ்ஸ பரிபாகமன்வாய புத்தங் விஜாயி. அத² கோ² ஸாலவதீ க³ணிகா தா³ஸிங் ஆணாபேஸி – ‘‘ஹந்த³, ஜே, இமங் தா³ரகங் கத்தரஸுப்பே பக்கி²பித்வா நீஹரித்வா ஸங்காரகூடே ச²ட்³டே³ஹீ’’தி. ‘‘ஏவங், அய்யே’’தி கோ² ஸா தா³ஸீ ஸாலவதியா க³ணிகாய படிஸ்ஸுத்வா தங் தா³ரகங் கத்தரஸுப்பே பக்கி²பித்வா நீஹரித்வா ஸங்காரகூடே ச²ட்³டே³ஸி.
327. Atha kho rājagahako negamo vesāliyaṃ taṃ karaṇīyaṃ tīretvā punadeva rājagahaṃ paccāgañchi. Yena rājā māgadho seniyo bimbisāro tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā rājānaṃ māgadhaṃ seniyaṃ bimbisāraṃ etadavoca – ‘‘vesālī, deva, iddhā ceva phitā ca bahujanā ca ākiṇṇamanussā ca subhikkhā ca; satta ca pāsādasahassāni…pe… tāya ca vesālī bhiyyosomattāya upasobhati. Sādhu, deva, mayampi gaṇikaṃ vuṭṭhāpessāmā’’ti 9. ‘‘Tena hi, bhaṇe, tādisiṃ kumāriṃ jānātha yaṃ tumhe gaṇikaṃ vuṭṭhāpeyyāthā’’ti. Tena kho pana samayena rājagahe sālavatī nāma kumārī abhirūpā hoti dassanīyā pāsādikā paramāya vaṇṇapokkharatāya samannāgatā. Atha kho rājagahako negamo sālavatiṃ kumāriṃ gaṇikaṃ vuṭṭhāpesi. Atha kho sālavatī gaṇikā nacirasseva padakkhiṇā ahosi nacce ca gīte ca vādite ca, abhisaṭā atthikānaṃ atthikānaṃ manussānaṃ paṭisatena ca rattiṃ gacchati. Atha kho sālavatī gaṇikā nacirasseva gabbhinī ahosi. Atha kho sālavatiyā gaṇikāya etadahosi – ‘‘itthī kho gabbhinī purisānaṃ amanāpā. Sace maṃ koci jānissati sālavatī gaṇikā gabbhinīti, sabbo me sakkāro bhañjissati 10. Yaṃnūnāhaṃ gilānaṃ paṭivedeyya’’nti. Atha kho sālavatī gaṇikā dovārikaṃ āṇāpesi – ‘‘mā, bhaṇe dovārika, koci puriso pāvisi. Yo ca maṃ pucchati, ‘gilānā’ti paṭivedehī’’ti. ‘‘Evaṃ, ayye’’ti kho so dovāriko sālavatiyā gaṇikāya paccassosi. Atha kho sālavatī gaṇikā tassa gabbhassa paripākamanvāya puttaṃ vijāyi. Atha kho sālavatī gaṇikā dāsiṃ āṇāpesi – ‘‘handa, je, imaṃ dārakaṃ kattarasuppe pakkhipitvā nīharitvā saṅkārakūṭe chaḍḍehī’’ti. ‘‘Evaṃ, ayye’’ti kho sā dāsī sālavatiyā gaṇikāya paṭissutvā taṃ dārakaṃ kattarasuppe pakkhipitvā nīharitvā saṅkārakūṭe chaḍḍesi.
328. தேன கோ² பன ஸமயேன அப⁴யோ நாம ராஜகுமாரோ காலஸ்ஸேவ ராஜுபட்டா²னங் க³ச்ச²ந்தோ அத்³த³ஸ தங் தா³ரகங் காகேஹி ஸம்பரிகிண்ணங் , தி³ஸ்வான மனுஸ்ஸே புச்சி² – ‘‘கிங் ஏதங், ப⁴ணே, காகேஹி ஸம்பரிகிண்ண’’ந்தி? ‘‘தா³ரகோ, தே³வா’’தி. ‘‘ஜீவதி, ப⁴ணே’’தி? ‘‘ஜீவதி, தே³வா’’தி. ‘‘தேன ஹி, ப⁴ணே, தங் தா³ரகங் அம்ஹாகங் அந்தேபுரங் நெத்வா தா⁴தீனங் தே³த² போஸேது’’ந்தி. ‘‘ஏவங், தே³வா’’தி கோ² தே மனுஸ்ஸா அப⁴யஸ்ஸ ராஜகுமாரஸ்ஸ படிஸ்ஸுத்வா தங் தா³ரகங் அப⁴யஸ்ஸ ராஜகுமாரஸ்ஸ அந்தேபுரங் நெத்வா தா⁴தீனங் அத³ங்ஸு – ‘‘போஸேதா²’’தி. தஸ்ஸ ஜீவதீதி ‘ஜீவகோ’தி நாமங் அகங்ஸு. குமாரேன போஸாபிதோதி ‘கோமாரப⁴ச்சோ’தி நாமங் அகங்ஸு. அத² கோ² ஜீவகோ கோமாரப⁴ச்சோ நசிரஸ்ஸேவ விஞ்ஞுதங் பாபுணி. அத² கோ² ஜீவகோ கோமாரப⁴ச்சோ யேன அப⁴யோ ராஜகுமாரோ தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா அப⁴யங் ராஜகுமாரங் ஏதத³வோச – ‘‘கா மே, தே³வ, மாதா, கோ பிதா’’தி? ‘‘அஹம்பி கோ² தே, ப⁴ணே ஜீவக, மாதரங் ந ஜானாமி; அபி சாஹங் தே பிதா; மயாஸி 11 போஸாபிதோ’’தி. அத² கோ² ஜீவகஸ்ஸ கோமாரப⁴ச்சஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘இமானி கோ² ராஜகுலானி ந ஸுகரானி அஸிப்பேன உபஜீவிதுங். யங்னூனாஹங் ஸிப்பங் ஸிக்கெ²ய்ய’’ந்தி.
328. Tena kho pana samayena abhayo nāma rājakumāro kālasseva rājupaṭṭhānaṃ gacchanto addasa taṃ dārakaṃ kākehi samparikiṇṇaṃ , disvāna manusse pucchi – ‘‘kiṃ etaṃ, bhaṇe, kākehi samparikiṇṇa’’nti? ‘‘Dārako, devā’’ti. ‘‘Jīvati, bhaṇe’’ti? ‘‘Jīvati, devā’’ti. ‘‘Tena hi, bhaṇe, taṃ dārakaṃ amhākaṃ antepuraṃ netvā dhātīnaṃ detha posetu’’nti. ‘‘Evaṃ, devā’’ti kho te manussā abhayassa rājakumārassa paṭissutvā taṃ dārakaṃ abhayassa rājakumārassa antepuraṃ netvā dhātīnaṃ adaṃsu – ‘‘posethā’’ti. Tassa jīvatīti ‘jīvako’ti nāmaṃ akaṃsu. Kumārena posāpitoti ‘komārabhacco’ti nāmaṃ akaṃsu. Atha kho jīvako komārabhacco nacirasseva viññutaṃ pāpuṇi. Atha kho jīvako komārabhacco yena abhayo rājakumāro tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā abhayaṃ rājakumāraṃ etadavoca – ‘‘kā me, deva, mātā, ko pitā’’ti? ‘‘Ahampi kho te, bhaṇe jīvaka, mātaraṃ na jānāmi; api cāhaṃ te pitā; mayāsi 12 posāpito’’ti. Atha kho jīvakassa komārabhaccassa etadahosi – ‘‘imāni kho rājakulāni na sukarāni asippena upajīvituṃ. Yaṃnūnāhaṃ sippaṃ sikkheyya’’nti.
329. தேன கோ² பன ஸமயேன தக்கஸிலாயங் 13 தி³ஸாபாமொக்கோ² வேஜ்ஜோ படிவஸதி. அத² கோ² ஜீவகோ கோமாரப⁴ச்சோ அப⁴யங் ராஜகுமாரங் அனாபுச்சா² யேன தக்கஸிலா தேன பக்காமி. அனுபுப்³பே³ன யேன தக்கஸிலா, யேன வேஜ்ஜோ தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா தங் வேஜ்ஜங் ஏதத³வோச – ‘‘இச்சா²மஹங், ஆசரிய, ஸிப்பங் ஸிக்கி²து’’ந்தி. ‘‘தேன ஹி, ப⁴ணே ஜீவக, ஸிக்க²ஸ்ஸூ’’தி. அத² கோ² ஜீவகோ கோமாரப⁴ச்சோ ப³ஹுஞ்ச க³ண்ஹாதி லஹுஞ்ச க³ண்ஹாதி ஸுட்டு² ச உபதா⁴ரேதி, க³ஹிதஞ்சஸ்ஸ ந ஸம்முஸ்ஸதி 14. அத² கோ² ஜீவகஸ்ஸ கோமாரப⁴ச்சஸ்ஸ ஸத்தன்னங் வஸ்ஸானங் அச்சயேன ஏதத³ஹோஸி – ‘‘அஹங், கோ² ப³ஹுஞ்ச க³ண்ஹாமி லஹுஞ்ச க³ண்ஹாமி ஸுட்டு² ச உபதா⁴ரேமி, க³ஹிதஞ்ச மே ந ஸம்முஸ்ஸதி, ஸத்த ச மே வஸ்ஸானி அதீ⁴யந்தஸ்ஸ, நயிமஸ்ஸ ஸிப்பஸ்ஸ அந்தோ பஞ்ஞாயதி. கதா³ இமஸ்ஸ ஸிப்பஸ்ஸ அந்தோ பஞ்ஞாயிஸ்ஸதீ’’தி. அத² கோ² ஜீவகோ கோமாரப⁴ச்சோ யேன ஸோ வேஜ்ஜோ தேனுபஸங்கமி, உபஸங்கமித்வா தங் வேஜ்ஜங் ஏதத³வோச – ‘‘அஹங் கோ², ஆசரிய, ப³ஹுஞ்ச க³ண்ஹாமி லஹுஞ்ச க³ண்ஹாமி ஸுட்டு² ச உபதா⁴ரேமி, க³ஹிதஞ்ச மே ந ஸம்முஸ்ஸதி, ஸத்த ச மே வஸ்ஸானி அதீ⁴யந்தஸ்ஸ, நயிமஸ்ஸ ஸிப்பஸ்ஸ அந்தோ பஞ்ஞாயதி. கதா³ இமஸ்ஸ ஸிப்பஸ்ஸ அந்தோ பஞ்ஞாயிஸ்ஸதீ’’தி? ‘‘தேன ஹி, ப⁴ணே ஜீவக, க²ணித்திங் ஆதா³ய தக்கஸிலாய ஸமந்தா யோஜனங் ஆஹிண்டி³த்வா யங் கிஞ்சி அபே⁴ஸஜ்ஜங் பஸ்ஸெய்யாஸி தங் ஆஹரா’’தி. ‘‘ஏவங், ஆசரியா’’தி கோ² ஜீவகோ கோமாரப⁴ச்சோ தஸ்ஸ வேஜ்ஜஸ்ஸ படிஸ்ஸுத்வா க²ணித்திங் ஆதா³ய தக்கஸிலாய ஸமந்தா யோஜனங் ஆஹிண்ட³ந்தோ ந கிஞ்சி அபே⁴ஸஜ்ஜங் அத்³த³ஸ. அத² கோ² ஜீவகோ கோமாரப⁴ச்சோ யேன ஸோ வேஜ்ஜோ தேனுபஸங்கமி, உபஸங்கமித்வா தங் வேஜ்ஜங் ஏதத³வோச – ‘‘ஆஹிண்ட³ந்தொம்ஹி, ஆசரிய, தக்கஸிலாய ஸமந்தா யோஜனங், ந கிஞ்சி 15 அபே⁴ஸஜ்ஜங் அத்³த³ஸ’’ந்தி. ‘‘ஸுஸிக்கி²தோஸி , ப⁴ணே ஜீவக. அலங் தே எத்தகங் ஜீவிகாயா’’தி ஜீவகஸ்ஸ கோமாரப⁴ச்சஸ்ஸ பரித்தங் பாதெ²ய்யங் பாதா³ஸி. அத² கோ² ஜீவகோ கோமாரப⁴ச்சோ தங் பரித்தங் பாதெ²ய்யங் ஆதா³ய யேன ராஜக³ஹங் தேன பக்காமி. அத² கோ² ஜீவகஸ்ஸ கோமாரப⁴ச்சஸ்ஸ தங் பரித்தங் பாதெ²ய்யங் அந்தராமக்³கே³ ஸாகேதே பரிக்க²யங் அக³மாஸி. அத² கோ² ஜீவகஸ்ஸ கோமாரப⁴ச்சஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘இமே கோ² மக்³கா³ கந்தாரா அப்போத³கா அப்பப⁴க்கா², ந ஸுகரா அபாதெ²ய்யேன க³ந்துங். யங்னூனாஹங் பாதெ²ய்யங் பரியேஸெய்ய’’ந்தி.
329. Tena kho pana samayena takkasilāyaṃ 16 disāpāmokkho vejjo paṭivasati. Atha kho jīvako komārabhacco abhayaṃ rājakumāraṃ anāpucchā yena takkasilā tena pakkāmi. Anupubbena yena takkasilā, yena vejjo tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā taṃ vejjaṃ etadavoca – ‘‘icchāmahaṃ, ācariya, sippaṃ sikkhitu’’nti. ‘‘Tena hi, bhaṇe jīvaka, sikkhassū’’ti. Atha kho jīvako komārabhacco bahuñca gaṇhāti lahuñca gaṇhāti suṭṭhu ca upadhāreti, gahitañcassa na sammussati 17. Atha kho jīvakassa komārabhaccassa sattannaṃ vassānaṃ accayena etadahosi – ‘‘ahaṃ, kho bahuñca gaṇhāmi lahuñca gaṇhāmi suṭṭhu ca upadhāremi, gahitañca me na sammussati, satta ca me vassāni adhīyantassa, nayimassa sippassa anto paññāyati. Kadā imassa sippassa anto paññāyissatī’’ti. Atha kho jīvako komārabhacco yena so vejjo tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā taṃ vejjaṃ etadavoca – ‘‘ahaṃ kho, ācariya, bahuñca gaṇhāmi lahuñca gaṇhāmi suṭṭhu ca upadhāremi, gahitañca me na sammussati, satta ca me vassāni adhīyantassa, nayimassa sippassa anto paññāyati. Kadā imassa sippassa anto paññāyissatī’’ti? ‘‘Tena hi, bhaṇe jīvaka, khaṇittiṃ ādāya takkasilāya samantā yojanaṃ āhiṇḍitvā yaṃ kiñci abhesajjaṃ passeyyāsi taṃ āharā’’ti. ‘‘Evaṃ, ācariyā’’ti kho jīvako komārabhacco tassa vejjassa paṭissutvā khaṇittiṃ ādāya takkasilāya samantā yojanaṃ āhiṇḍanto na kiñci abhesajjaṃ addasa. Atha kho jīvako komārabhacco yena so vejjo tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā taṃ vejjaṃ etadavoca – ‘‘āhiṇḍantomhi, ācariya, takkasilāya samantā yojanaṃ, na kiñci 18 abhesajjaṃ addasa’’nti. ‘‘Susikkhitosi , bhaṇe jīvaka. Alaṃ te ettakaṃ jīvikāyā’’ti jīvakassa komārabhaccassa parittaṃ pātheyyaṃ pādāsi. Atha kho jīvako komārabhacco taṃ parittaṃ pātheyyaṃ ādāya yena rājagahaṃ tena pakkāmi. Atha kho jīvakassa komārabhaccassa taṃ parittaṃ pātheyyaṃ antarāmagge sākete parikkhayaṃ agamāsi. Atha kho jīvakassa komārabhaccassa etadahosi – ‘‘ime kho maggā kantārā appodakā appabhakkhā, na sukarā apātheyyena gantuṃ. Yaṃnūnāhaṃ pātheyyaṃ pariyeseyya’’nti.
ஜீவகவத்து² நிட்டி²தங்.
Jīvakavatthu niṭṭhitaṃ.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / ஜீவகவத்து²கதா² • Jīvakavatthukathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ஜீவகவத்து²கதா²வண்ணனா • Jīvakavatthukathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / ஜீவகவத்து²கதா²வண்ணனா • Jīvakavatthukathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ஜீவகவத்து²கதா²தி³வண்ணனா • Jīvakavatthukathādivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 202. ஜீவகவத்து²கதா² • 202. Jīvakavatthukathā