Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā

    8. சீவரக்க²ந்த⁴கோ

    8. Cīvarakkhandhako

    ஜீவகவத்து²கதா²தி³வண்ணனா

    Jīvakavatthukathādivaṇṇanā

    329. சீவரக்க²ந்த⁴கே கம்மவிபாகந்தி கம்மபச்சயஉதுசித்தாஹாரஸமுட்டி²தங் அப்படிபா³ஹியரோக³ங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் கம்மஜஸ்ஸ ரோக³ஸ்ஸ அபா⁴வா.

    329. Cīvarakkhandhake kammavipākanti kammapaccayautucittāhārasamuṭṭhitaṃ appaṭibāhiyarogaṃ sandhāya vuttaṃ kammajassa rogassa abhāvā.

    330. பாளியங் ஸங்யமஸ்ஸாதி ஸங்க³ஹணஸ்ஸ. அவிஸஜ்ஜனஸ்ஸாதி அத்தோ² ‘‘யோ ஸங்யமோ ஸோ வினாஸோ’’திஆதீ³ஸு (பே॰ வ॰ 237) விய. ஏதஸ்ஸ ஸங்யமஸ்ஸ ப²லங் உபஜானாமாதி யோஜனா. தமேவ ப²லங் த³ஸ்ஸெந்தீ ஆஹ ‘‘வரமேதங்…பே॰… ஆஸித்த’’ந்தி. கேசி பன ‘‘ஸங்யமஸ்ஸாதி ஆனிஸங்ஸஸ்ஸ, உபயோக³த்தே² சேதங் ஸாமிவசன’’ந்தி (ஸாரத்த²॰ டீ॰ மஹாவக்³க³ 3.329-330) அத்த²ங் வத³ந்தி.

    330. Pāḷiyaṃ saṃyamassāti saṅgahaṇassa. Avisajjanassāti attho ‘‘yo saṃyamo so vināso’’tiādīsu (pe. va. 237) viya. Etassa saṃyamassa phalaṃ upajānāmāti yojanā. Tameva phalaṃ dassentī āha ‘‘varametaṃ…pe… āsitta’’nti. Keci pana ‘‘saṃyamassāti ānisaṃsassa, upayogatthe cetaṃ sāmivacana’’nti (sārattha. ṭī. mahāvagga 3.329-330) atthaṃ vadanti.

    336. உஸ்ஸன்னதோ³ஸோதி ஸஞ்ஜாதபித்தாதி³தோ³ஸோ. ஸப்³ப³த்தா²தி ஸகலஸரீரே.

    336.Ussannadosoti sañjātapittādidoso. Sabbatthāti sakalasarīre.

    337. மஹாபிட்டி²யகோஜவந்தி ஹத்தி²பிட்டி²யங் அத்த²ரிதப்³ப³தாய ‘‘மஹாபிட்டி²ய’’ந்தி லத்³த⁴ஸமஞ்ஞங் உண்ணாமயத்த²ரணங்.

    337.Mahāpiṭṭhiyakojavanti hatthipiṭṭhiyaṃ attharitabbatāya ‘‘mahāpiṭṭhiya’’nti laddhasamaññaṃ uṇṇāmayattharaṇaṃ.

    338-9. உபட்³ட⁴காஸினங் க²மமானந்தி அட்³ட⁴காஸிஅக்³க⁴னகங். பாளியங் கிங் நு கோ²தி கதமங் நு கோ².

    338-9.Upaḍḍhakāsinaṃ khamamānanti aḍḍhakāsiagghanakaṃ. Pāḷiyaṃ kiṃ nu khoti katamaṃ nu kho.

    340-342. உபசாரேதி ஸுஸானஸ்ஸ ஆஸன்னே பதே³ஸே. ச²ட்³டெ³த்வா க³தாதி கிஞ்சி அவத்வா ஏவ ச²ட்³டெ³த்வா க³தா, ஏதேன ‘‘பி⁴க்கூ² க³ண்ஹந்தூ’’தி ச²ட்³டி³தே ஏவ அகாமா பா⁴க³தா³னங் விஹிதங், கேவலங் ச²ட்³டி³தே பன கதிகாய அஸதி ஏகதோ ப³ஹூஸு பவிட்டே²ஸு யேன க³ஹிதங், தேன அகாமபா⁴கோ³ ந தா³தப்³போ³தி த³ஸ்ஸேதி. ஸமானா தி³ஸா புரத்தி²மாதி³பே⁴தா³ ஏதேஸந்தி ஸதி³ஸாதி ஆஹ ‘‘ஏகதி³ஸாய வா ஓக்கமிங்ஸூ’’தி. து⁴ரவிஹாரட்டா²னேதி விஹாரஸ்ஸ ஸம்முக²ட்டா²னே.

    340-342.Upacāreti susānassa āsanne padese. Chaḍḍetvā gatāti kiñci avatvā eva chaḍḍetvā gatā, etena ‘‘bhikkhū gaṇhantū’’ti chaḍḍite eva akāmā bhāgadānaṃ vihitaṃ, kevalaṃ chaḍḍite pana katikāya asati ekato bahūsu paviṭṭhesu yena gahitaṃ, tena akāmabhāgo na dātabboti dasseti. Samānā disā puratthimādibhedā etesanti sadisāti āha ‘‘ekadisāya vā okkamiṃsū’’ti. Dhuravihāraṭṭhāneti vihārassa sammukhaṭṭhāne.

    ஜீவகவத்து²கதா²தி³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Jīvakavatthukathādivaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:




    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact