Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi |
12. த்³வாத³ஸமவக்³கோ³
12. Dvādasamavaggo
(123) 8. ஜீவிதா வோரோபனகதா²
(123) 8. Jīvitā voropanakathā
648. தி³ட்டி²ஸம்பன்னோ புக்³க³லோ ஸஞ்சிச்ச பாணங் ஜீவிதா வோரோபெய்யாதி? ஆமந்தா. தி³ட்டி²ஸம்பன்னோ புக்³க³லோ ஸஞ்சிச்ச மாதரங் ஜீவிதா வோரோபெய்ய…பே॰… பிதரங் ஜீவிதா வோரோபெய்ய …பே॰… அரஹந்தங் ஜீவிதா வோரோபெய்ய…பே॰… து³ட்டே²ன சித்தேன ததா²க³தஸ்ஸ லோஹிதங் உப்பாதெ³ய்ய…பே॰… ஸங்க⁴ங் பி⁴ந்தெ³ய்யாதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….
648. Diṭṭhisampanno puggalo sañcicca pāṇaṃ jīvitā voropeyyāti? Āmantā. Diṭṭhisampanno puggalo sañcicca mātaraṃ jīvitā voropeyya…pe… pitaraṃ jīvitā voropeyya …pe… arahantaṃ jīvitā voropeyya…pe… duṭṭhena cittena tathāgatassa lohitaṃ uppādeyya…pe… saṅghaṃ bhindeyyāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
தி³ட்டி²ஸம்பன்னோ புக்³க³லோ ஸஞ்சிச்ச பாணங் ஜீவிதா வோரோபெய்யாதி? ஆமந்தா. தி³ட்டி²ஸம்பன்னோ புக்³க³லோ ஸத்த²ரி அகா³ரவோதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… த⁴ம்மே…பே॰… ஸங்கே⁴…பே॰… ஸிக்கா²ய அகா³ரவோதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….
Diṭṭhisampanno puggalo sañcicca pāṇaṃ jīvitā voropeyyāti? Āmantā. Diṭṭhisampanno puggalo satthari agāravoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… dhamme…pe… saṅghe…pe… sikkhāya agāravoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
நனு தி³ட்டி²ஸம்பன்னோ புக்³க³லோ ஸத்த²ரி ஸகா³ரவோதி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி தி³ட்டி²ஸம்பன்னோ புக்³க³லோ ஸத்த²ரி ஸகா³ரவோ, நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘தி³ட்டி²ஸம்பன்னோ புக்³க³லோ ஸஞ்சிச்ச பாணங் ஜீவிதா வோரோபெய்யா’’தி. நனு தி³ட்டி²ஸம்பன்னோ புக்³க³லோ த⁴ம்மே…பே॰… ஸங்கே⁴…பே॰… ஸிக்கா²ய ஸகா³ரவோதி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி தி³ட்டி²ஸம்பன்னோ புக்³க³லோ ஸிக்கா²ய ஸகா³ரவோ, நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘தி³ட்டி²ஸம்பன்னோ புக்³க³லோ ஸஞ்சிச்ச பாணங் ஜீவிதா வோரோபெய்யா’’தி.
Nanu diṭṭhisampanno puggalo satthari sagāravoti? Āmantā. Hañci diṭṭhisampanno puggalo satthari sagāravo, no ca vata re vattabbe – ‘‘diṭṭhisampanno puggalo sañcicca pāṇaṃ jīvitā voropeyyā’’ti. Nanu diṭṭhisampanno puggalo dhamme…pe… saṅghe…pe… sikkhāya sagāravoti? Āmantā. Hañci diṭṭhisampanno puggalo sikkhāya sagāravo, no ca vata re vattabbe – ‘‘diṭṭhisampanno puggalo sañcicca pāṇaṃ jīvitā voropeyyā’’ti.
649. தி³ட்டி²ஸம்பன்னோ புக்³க³லோ ஸத்த²ரி அகா³ரவோதி? ஆமந்தா. தி³ட்டி²ஸம்பன்னோ புக்³க³லோ பு³த்³த⁴தூ²பே ஓஹதெ³ய்ய ஓமுத்தெய்ய நிட்டு²பெ⁴ய்ய பு³த்³த⁴தூ²பே அபப்³யாமதோ 1 கரெய்யாதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….
649. Diṭṭhisampanno puggalo satthari agāravoti? Āmantā. Diṭṭhisampanno puggalo buddhathūpe ohadeyya omutteyya niṭṭhubheyya buddhathūpe apabyāmato 2 kareyyāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
தி³ட்டி²ஸம்பன்னோ புக்³க³லோ ஸஞ்சிச்ச பாணங் ஜீவிதா வோரோபெய்யாதி? ஆமந்தா. நனு வுத்தங் ப⁴க³வதா – ‘‘ஸெய்யதா²பி, பி⁴க்க²வே, மஹாஸமுத்³தோ³ டி²தத⁴ம்மோ வேலங் நாதிவத்ததி; ஏவமேவ கோ², பி⁴க்க²வே, யங் மயா ஸாவகானங் ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞத்தங் தங் மம ஸாவகா ஜீவிதஹேதுபி நாதிக்கமந்தீ’’தி 3! அத்தே²வ ஸுத்தந்தோதி? ஆமந்தா . தேன ஹி ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘தி³ட்டி²ஸம்பன்னோ புக்³க³லோ ஸஞ்சிச்ச பாணங் ஜீவிதா வோரோபெய்யா’’தி.
Diṭṭhisampanno puggalo sañcicca pāṇaṃ jīvitā voropeyyāti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘seyyathāpi, bhikkhave, mahāsamuddo ṭhitadhammo velaṃ nātivattati; evameva kho, bhikkhave, yaṃ mayā sāvakānaṃ sikkhāpadaṃ paññattaṃ taṃ mama sāvakā jīvitahetupi nātikkamantī’’ti 4! Attheva suttantoti? Āmantā . Tena hi na vattabbaṃ – ‘‘diṭṭhisampanno puggalo sañcicca pāṇaṃ jīvitā voropeyyā’’ti.
ஜீவிதா வோரோபனகதா² நிட்டி²தா.
Jīvitā voropanakathā niṭṭhitā.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 8. ஜீவிதாவோரோபனகதா²வண்ணனா • 8. Jīvitāvoropanakathāvaṇṇanā