Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
8. அட்ட²கனிபாதோ
8. Aṭṭhakanipāto
[417] 1. கச்சானிஜாதகவண்ணனா
[417] 1. Kaccānijātakavaṇṇanā
ஓதா³தவத்தா² ஸுசி அல்லகேஸாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அஞ்ஞதரங் மாதுபோஸகங் உபாஸகங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ கிர ஸாவத்தி²யங் குலதா³ரகோ ஆசாரஸம்பன்னோ பிதரி காலகதே மாதுதே³வதோ ஹுத்வா முக²தோ⁴வனத³ந்தகட்ட²தா³னந்ஹாபனபாத³தோ⁴வனாதி³வெய்யாவச்சகம்மேன சேவ யாகு³ப⁴த்தாதீ³ஹி ச மாதரங் படிஜக்³கி³. அத² நங் மாதா ‘‘தாத, தவ அஞ்ஞானிபி க⁴ராவாஸகிச்சானி அத்தி², ஏகங் ஸமஜாதிகங் குலகுமாரிகங் க³ண்ஹாஹி, ஸா மங் போஸெஸ்ஸதி, த்வம்பி அத்தனோ கம்மங் கரிஸ்ஸஸீ’’தி ஆஹ. ‘‘அம்ம, அஹங் அத்தனோ ஹிதஸுக²ங் அபச்சாஸீஸமானோ தும்ஹே உபட்ட²ஹாமி, கோ அஞ்ஞோ ஏவங் உபட்ட²ஹிஸ்ஸதீ’’தி? ‘‘குலவட்³ட⁴னகம்மங் நாம தாத, காதுங் வட்டதீ’’தி. ‘‘ந மய்ஹங் க⁴ராவாஸேன அத்தோ², அஹங் தும்ஹே உபட்ட²ஹித்வா தும்ஹாகங் தூ⁴மகாலே பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி. அத²ஸ்ஸ மாதா புனப்புனங் யாசித்வாபி மனங் அலப⁴மானா தஸ்ஸ ச²ந்த³ங் அக்³க³ஹெத்வா ஸமஜாதிகங் குலகுமாரிகங் ஆனேஸி. ஸோ மாதரங் அப்படிக்கி²பித்வா தாய ஸத்³தி⁴ங் ஸங்வாஸங் கப்பேஸி. ஸாபி ‘‘மய்ஹங் ஸாமிகோ மஹந்தேன உஸ்ஸாஹேன மாதரங் உபட்ட²ஹதி, அஹம்பி நங் உபட்ட²ஹிஸ்ஸாமி, ஏவமஸ்ஸ பியா ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா தங் ஸக்கச்சங் உபட்ட²ஹி. ஸோ ‘‘அயங் மே மாதரங் ஸக்கச்சங் உபட்ட²ஹீ’’தி ததோ பட்டா²ய லத்³த⁴லத்³தா⁴னி மது⁴ரகா²த³னீயாதீ³னி தஸ்ஸாயேவ தே³தி. ஸா அபரபா⁴கே³ சிந்தேஸி ‘‘அயங் லத்³த⁴லத்³தா⁴னி மது⁴ரகா²த³னீயாதீ³னி மய்ஹஞ்ஞேவ தே³தி, அத்³தா⁴ மாதரங் நீஹரிதுகாமோ ப⁴விஸ்ஸதி, நீஹரணூபாயமஸ்ஸா கரிஸ்ஸாமீ’’தி ஏவங் அயோனிஸோ உம்முஜ்ஜித்வா ஏகங் தி³வஸங் ஆஹ – ‘‘ஸாமி, தயி ப³ஹி நிக்க²மந்தே தவ மாதா மங் அக்கோஸதீ’’தி. ஸோ துண்ஹீ அஹோஸி.
Odātavatthāsuci allakesāti idaṃ satthā jetavane viharanto aññataraṃ mātuposakaṃ upāsakaṃ ārabbha kathesi. So kira sāvatthiyaṃ kuladārako ācārasampanno pitari kālakate mātudevato hutvā mukhadhovanadantakaṭṭhadānanhāpanapādadhovanādiveyyāvaccakammena ceva yāgubhattādīhi ca mātaraṃ paṭijaggi. Atha naṃ mātā ‘‘tāta, tava aññānipi gharāvāsakiccāni atthi, ekaṃ samajātikaṃ kulakumārikaṃ gaṇhāhi, sā maṃ posessati, tvampi attano kammaṃ karissasī’’ti āha. ‘‘Amma, ahaṃ attano hitasukhaṃ apaccāsīsamāno tumhe upaṭṭhahāmi, ko añño evaṃ upaṭṭhahissatī’’ti? ‘‘Kulavaḍḍhanakammaṃ nāma tāta, kātuṃ vaṭṭatī’’ti. ‘‘Na mayhaṃ gharāvāsena attho, ahaṃ tumhe upaṭṭhahitvā tumhākaṃ dhūmakāle pabbajissāmī’’ti. Athassa mātā punappunaṃ yācitvāpi manaṃ alabhamānā tassa chandaṃ aggahetvā samajātikaṃ kulakumārikaṃ ānesi. So mātaraṃ appaṭikkhipitvā tāya saddhiṃ saṃvāsaṃ kappesi. Sāpi ‘‘mayhaṃ sāmiko mahantena ussāhena mātaraṃ upaṭṭhahati, ahampi naṃ upaṭṭhahissāmi, evamassa piyā bhavissāmī’’ti cintetvā taṃ sakkaccaṃ upaṭṭhahi. So ‘‘ayaṃ me mātaraṃ sakkaccaṃ upaṭṭhahī’’ti tato paṭṭhāya laddhaladdhāni madhurakhādanīyādīni tassāyeva deti. Sā aparabhāge cintesi ‘‘ayaṃ laddhaladdhāni madhurakhādanīyādīni mayhaññeva deti, addhā mātaraṃ nīharitukāmo bhavissati, nīharaṇūpāyamassā karissāmī’’ti evaṃ ayoniso ummujjitvā ekaṃ divasaṃ āha – ‘‘sāmi, tayi bahi nikkhamante tava mātā maṃ akkosatī’’ti. So tuṇhī ahosi.
ஸா சிந்தேஸி – ‘‘இமங் மஹல்லிகங் உஜ்ஜா²பெத்வா புத்தஸ்ஸ படிகூலங் காரெஸ்ஸாமீ’’தி. ததோ பட்டா²ய யாகு³ங் த³த³மானா அச்சுண்ஹங் வா அதிஸீதலங் வா அதிலோணங் வா அலோணங் வா தே³தி. ‘‘அம்ம, அச்சுண்ஹா’’தி வா ‘‘அதிலோணா’’தி வா வுத்தே பூரெத்வா ஸீதோத³கங் பக்கி²பதி. புன ‘‘அதிஸீதலா , அலோணாயேவா’’தி வுத்தே ‘‘இதா³னேவ ‘அச்சுண்ஹா, அதிலோணா’தி வத்வா புன ‘அதிஸீதலா, அலோணா’தி வத³ஸி, கா தங் தோஸேதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸதீ’’தி மஹாஸத்³த³ங் கரோதி. ந்ஹானோத³கம்பி அச்சுண்ஹங் கத்வா பிட்டி²யங் ஆஸிஞ்சதி. ‘‘அம்ம, பிட்டி² மே த³ஹதீ’’தி ச வுத்தே புன பூரெத்வா ஸீதோத³கங் பக்கி²பதி. ‘‘அதிஸீதங், அம்மா’’தி வுத்தே ‘‘இதா³னேவ ‘அச்சுண்ஹ’ந்தி வத்வா புன ‘அதிஸீத’ந்தி வத³தி, கா ஏதிஸ்ஸா அவமானங் ஸஹிதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸதீ’’தி படிவிஸ்ஸகானங் கதே²ஸி. ‘‘அம்ம, மஞ்சகே மே ப³ஹூ மங்கு³லா’’தி ச வுத்தா மஞ்சகங் நீஹரித்வா தஸ்ஸ உபரி அத்தனோ மஞ்சகங் போதெ²த்வா ‘‘போதி²தோ மே’’தி அதிஹரித்வா பஞ்ஞபேதி. மஹாஉபாஸிகா தி³கு³ணேஹி மங்கு³லேஹி க²ஜ்ஜமானா ஸப்³ப³ரத்திங் நிஸின்னாவ வீதினாமெத்வா ‘‘அம்ம, ஸப்³ப³ரத்திங் மங்கு³லேஹி கா²தி³தாம்ஹீ’’தி வத³தி. இதரா ‘‘ஹிய்யோ தே மஞ்சகோ போதி²தோ, கா இமிஸ்ஸா கிச்சங் நித்த²ரிதுங் ஸக்கோதீ’’தி படிவத்வா ‘‘இதா³னி நங் புத்தேன உஜ்ஜா²பெஸ்ஸாமீ’’தி தத்த² தத்த² கே²ளஸிங்கா⁴ணிகாதீ³னி விப்பகிரித்வா ‘‘கா இமங் ஸகலகே³ஹங் அஸுசிங் கரோதீ’’தி வுத்தே ‘‘மாதா தே ஏவரூபங் கரோதி, ‘மா கரீ’தி வுச்சமானா கலஹங் கரோதி, அஹங் ஏவரூபாய காளகண்ணியா ஸத்³தி⁴ங் ஏககே³ஹே வஸிதுங் ந ஸக்கோமி, ஏதங் வா க⁴ரே வஸாபேஹி, மங் வா’’தி ஆஹ.
Sā cintesi – ‘‘imaṃ mahallikaṃ ujjhāpetvā puttassa paṭikūlaṃ kāressāmī’’ti. Tato paṭṭhāya yāguṃ dadamānā accuṇhaṃ vā atisītalaṃ vā atiloṇaṃ vā aloṇaṃ vā deti. ‘‘Amma, accuṇhā’’ti vā ‘‘atiloṇā’’ti vā vutte pūretvā sītodakaṃ pakkhipati. Puna ‘‘atisītalā , aloṇāyevā’’ti vutte ‘‘idāneva ‘accuṇhā, atiloṇā’ti vatvā puna ‘atisītalā, aloṇā’ti vadasi, kā taṃ tosetuṃ sakkhissatī’’ti mahāsaddaṃ karoti. Nhānodakampi accuṇhaṃ katvā piṭṭhiyaṃ āsiñcati. ‘‘Amma, piṭṭhi me dahatī’’ti ca vutte puna pūretvā sītodakaṃ pakkhipati. ‘‘Atisītaṃ, ammā’’ti vutte ‘‘idāneva ‘accuṇha’nti vatvā puna ‘atisīta’nti vadati, kā etissā avamānaṃ sahituṃ sakkhissatī’’ti paṭivissakānaṃ kathesi. ‘‘Amma, mañcake me bahū maṅgulā’’ti ca vuttā mañcakaṃ nīharitvā tassa upari attano mañcakaṃ pothetvā ‘‘pothito me’’ti atiharitvā paññapeti. Mahāupāsikā diguṇehi maṅgulehi khajjamānā sabbarattiṃ nisinnāva vītināmetvā ‘‘amma, sabbarattiṃ maṅgulehi khāditāmhī’’ti vadati. Itarā ‘‘hiyyo te mañcako pothito, kā imissā kiccaṃ nittharituṃ sakkotī’’ti paṭivatvā ‘‘idāni naṃ puttena ujjhāpessāmī’’ti tattha tattha kheḷasiṅghāṇikādīni vippakiritvā ‘‘kā imaṃ sakalagehaṃ asuciṃ karotī’’ti vutte ‘‘mātā te evarūpaṃ karoti, ‘mā karī’ti vuccamānā kalahaṃ karoti, ahaṃ evarūpāya kāḷakaṇṇiyā saddhiṃ ekagehe vasituṃ na sakkomi, etaṃ vā ghare vasāpehi, maṃ vā’’ti āha.
ஸோ தஸ்ஸா வசனங் ஸுத்வா ‘‘ப⁴த்³தே³, த்வங் தருணா யத்த² கத்த²சி க³ந்த்வா ஜீவிதுங் ஸக்கா, மாதா பன மே ஜராது³ப்³ப³லா, அஹமேவஸ்ஸா படிஸரணங், த்வங் நிக்க²மித்வா அத்தனோ குலகே³ஹங் க³ச்சா²ஹீ’’தி ஆஹ. ஸா தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா பீ⁴தா சிந்தேஸி ‘‘ந ஸக்கா இமங் மாது அந்தரே பி⁴ந்தி³துங், ஏகங்ஸேனஸ்ஸ மாதா பியா, ஸசே பனாஹங் குலக⁴ரங் க³மிஸ்ஸங், வித⁴வவாஸங் வஸந்தீ து³க்கி²தா ப⁴விஸ்ஸாமி, புரிமனயேனேவ ஸஸ்ஸுங் ஆராதெ⁴த்வா படிஜக்³கி³ஸ்ஸாமீ’’தி . ஸா ததோ பட்டா²ய புரிமஸதி³ஸமேவ தங் படிஜக்³கி³. அதே²கதி³வஸங் ஸோ உபோஸகோ த⁴ம்மஸ்ஸவனத்தா²ய ஜேதவனங் க³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ‘‘கிங், உபாஸக, த்வங் புஞ்ஞகம்மேஸு ந பமஜ்ஜஸி, மாதுஉபட்டா²னகம்மங் பூரேஸீ’’தி ச வுத்தோ ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே, ஸா பன மம மாதா மய்ஹங் அருசியாயேவ ஏகங் குலதா³ரிகங் ஆனேஸி, ஸா இத³ஞ்சித³ஞ்ச அனாசாரகம்மங் அகாஸீ’’தி ஸப்³ப³ங் ஸத்து² ஆசிக்கி²த்வா ‘‘இதி ப⁴க³வா ஸா இத்தீ² நேவ மங் மாது அந்தரே பி⁴ந்தி³துங் ஸக்கி², இதா³னி நங் ஸக்கச்சங் உபட்ட²ஹதீ’’தி ஆஹ. ஸத்தா² தஸ்ஸ கத²ங் ஸுத்வா ‘‘இதா³னி தாவ த்வங் உபாஸக, தஸ்ஸா வசனங் ந அகாஸி, புப்³பே³ பனேதிஸ்ஸா வசனேன தவ மாதரங் நிக்கட்³டி⁴த்வா மங் நிஸ்ஸாய புன கே³ஹங் ஆனெத்வா படிஜக்³கீ³’’தி வத்வா தேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.
So tassā vacanaṃ sutvā ‘‘bhadde, tvaṃ taruṇā yattha katthaci gantvā jīvituṃ sakkā, mātā pana me jarādubbalā, ahamevassā paṭisaraṇaṃ, tvaṃ nikkhamitvā attano kulagehaṃ gacchāhī’’ti āha. Sā tassa vacanaṃ sutvā bhītā cintesi ‘‘na sakkā imaṃ mātu antare bhindituṃ, ekaṃsenassa mātā piyā, sace panāhaṃ kulagharaṃ gamissaṃ, vidhavavāsaṃ vasantī dukkhitā bhavissāmi, purimanayeneva sassuṃ ārādhetvā paṭijaggissāmī’’ti . Sā tato paṭṭhāya purimasadisameva taṃ paṭijaggi. Athekadivasaṃ so uposako dhammassavanatthāya jetavanaṃ gantvā satthāraṃ vanditvā ekamantaṃ nisīdi. ‘‘Kiṃ, upāsaka, tvaṃ puññakammesu na pamajjasi, mātuupaṭṭhānakammaṃ pūresī’’ti ca vutto ‘‘āma, bhante, sā pana mama mātā mayhaṃ aruciyāyeva ekaṃ kuladārikaṃ ānesi, sā idañcidañca anācārakammaṃ akāsī’’ti sabbaṃ satthu ācikkhitvā ‘‘iti bhagavā sā itthī neva maṃ mātu antare bhindituṃ sakkhi, idāni naṃ sakkaccaṃ upaṭṭhahatī’’ti āha. Satthā tassa kathaṃ sutvā ‘‘idāni tāva tvaṃ upāsaka, tassā vacanaṃ na akāsi, pubbe panetissā vacanena tava mātaraṃ nikkaḍḍhitvā maṃ nissāya puna gehaṃ ānetvā paṭijaggī’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே அஞ்ஞதரஸ்ஸ குலஸ்ஸ புத்தோ பிதரி காலகதே மாதுதே³வதோ ஹுத்வா வுத்தனியாமேனேவ மாதரங் படிஜக்³கீ³தி ஸப்³ப³ங் ஹெட்டா² கதி²தனயேனேவ வித்தா²ரேதப்³ப³ங் . ‘‘அஹங் ஏவரூபாய காளகண்ணியா ஸத்³தி⁴ங் வஸிதுங் ந ஸக்கோமி, ஏதங் வா க⁴ரே வஸாபேஹி, மங் வா’’தி வுத்தே தஸ்ஸா கத²ங் க³ஹெத்வா ‘‘மாதுயேவ மே தோ³ஸோ’’தி மாதரங் ஆஹ ‘‘அம்ம, த்வங் நிச்சங் இமஸ்மிங் க⁴ரே கலஹங் கரோஸி, இதோ நிக்க²மித்வா அஞ்ஞஸ்மிங் யதா²ருசிதே டா²னே வஸாஹீ’’தி. ஸா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ரோத³மானா நிக்க²மித்வா ஏகங் ஸமித்³த⁴குலங் நிஸ்ஸாய ப⁴திங் கத்வா து³க்கே²ன ஜீவிகங் கப்பேஸி. ஸஸ்ஸுயா க⁴ரா நிக்க²ந்தகாலே ஸுணிஸாய க³ப்³போ⁴ பதிட்ட²ஹி. ஸா ‘‘தாய காளகண்ணியா கே³ஹே வஸமானாய க³ப்³ப⁴ம்பி ந படிலபி⁴ங், இதா³னி மே க³ப்³போ⁴ லத்³தோ⁴’’தி பதினோ ச படிவிஸ்ஸகானஞ்ச கதெ²ந்தீ விசரதி.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente aññatarassa kulassa putto pitari kālakate mātudevato hutvā vuttaniyāmeneva mātaraṃ paṭijaggīti sabbaṃ heṭṭhā kathitanayeneva vitthāretabbaṃ . ‘‘Ahaṃ evarūpāya kāḷakaṇṇiyā saddhiṃ vasituṃ na sakkomi, etaṃ vā ghare vasāpehi, maṃ vā’’ti vutte tassā kathaṃ gahetvā ‘‘mātuyeva me doso’’ti mātaraṃ āha ‘‘amma, tvaṃ niccaṃ imasmiṃ ghare kalahaṃ karosi, ito nikkhamitvā aññasmiṃ yathārucite ṭhāne vasāhī’’ti. Sā ‘‘sādhū’’ti rodamānā nikkhamitvā ekaṃ samiddhakulaṃ nissāya bhatiṃ katvā dukkhena jīvikaṃ kappesi. Sassuyā gharā nikkhantakāle suṇisāya gabbho patiṭṭhahi. Sā ‘‘tāya kāḷakaṇṇiyā gehe vasamānāya gabbhampi na paṭilabhiṃ, idāni me gabbho laddho’’ti patino ca paṭivissakānañca kathentī vicarati.
அபரபா⁴கே³ புத்தங் விஜாயித்வா ஸாமிகங் ஆஹ ‘‘தவ மாதரி கே³ஹே வஸமானாய புத்தங் ந லபி⁴ங், இதா³னி மே லத்³தோ⁴, இமினாபி காரணேன தஸ்ஸா காளகண்ணிபா⁴வங் ஜானாஹீ’’தி. இதரா ‘‘மம கிர நிக்கட்³டி⁴தகாலே புத்தங் லபீ⁴’’தி ஸுத்வா சிந்தேஸி ‘‘அத்³தா⁴ இமஸ்மிங் லோகே த⁴ம்மோ மதோ ப⁴விஸ்ஸதி, ஸசே ஹி த⁴ம்மோ மதோ ந ப⁴வெய்ய, மாதரங் போதெ²த்வா நிக்கட்³ட⁴ந்தா புத்தங் ந லபெ⁴ய்யுங், ஸுக²ங் ந ஜீவெய்யுங், த⁴ம்மஸ்ஸ மதகப⁴த்தங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி. ஸா ஏகதி³வஸங் திலபிட்ட²ஞ்ச தண்டு³லஞ்ச பசனதா²லிஞ்ச த³ப்³பி³ஞ்ச ஆதா³ய ஆமகஸுஸானங் க³ந்த்வா தீஹி மனுஸ்ஸஸீஸேஹி உத்³த⁴னங் கத்வா அக்³கி³ங் ஜாலெத்வா உத³கங் ஓருய்ஹ ஸஸீஸங் ந்ஹத்வா ஸாடகங் நிவாஸெத்வா முக²ங் விக்கா²லெத்வா உத்³த⁴னட்டா²னங் க³ந்த்வா கேஸே மோசெத்வா தண்டு³லே தோ⁴விதுங் ஆரபி⁴. ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ ஸக்கோ தே³வராஜா அஹோஸி. போ³தி⁴ஸத்தா ச நாம அப்பமத்தா ஹொந்தி, ஸோ தஸ்மிங் க²ணே லோகங் ஓலோகெந்தோ தங் து³க்க²ப்பத்தங் ‘‘த⁴ம்மோ மதோ’’தி ஸஞ்ஞாய த⁴ம்மஸ்ஸ மதகப⁴த்தங் தா³துகாமங் தி³ஸ்வா ‘‘அஜ்ஜ மய்ஹங் ப³லங் த³ஸ்ஸெஸ்ஸாமீ’’தி ப்³ராஹ்மணவேஸேன மஹாமக்³க³ங் படிபன்னோ விய ஹுத்வா தங் தி³ஸ்வா மக்³கா³ ஓக்கம்ம தஸ்ஸா ஸந்திகே ட²த்வா ‘‘அம்ம, ஸுஸானே ஆஹாரங் பசந்தா நாம நத்தி², த்வங் இமினா இத⁴ பக்கேன திலோத³னேன கிங் கரிஸ்ஸஸீ’’தி கத²ங் ஸமுட்டா²பெந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –
Aparabhāge puttaṃ vijāyitvā sāmikaṃ āha ‘‘tava mātari gehe vasamānāya puttaṃ na labhiṃ, idāni me laddho, imināpi kāraṇena tassā kāḷakaṇṇibhāvaṃ jānāhī’’ti. Itarā ‘‘mama kira nikkaḍḍhitakāle puttaṃ labhī’’ti sutvā cintesi ‘‘addhā imasmiṃ loke dhammo mato bhavissati, sace hi dhammo mato na bhaveyya, mātaraṃ pothetvā nikkaḍḍhantā puttaṃ na labheyyuṃ, sukhaṃ na jīveyyuṃ, dhammassa matakabhattaṃ dassāmī’’ti. Sā ekadivasaṃ tilapiṭṭhañca taṇḍulañca pacanathāliñca dabbiñca ādāya āmakasusānaṃ gantvā tīhi manussasīsehi uddhanaṃ katvā aggiṃ jāletvā udakaṃ oruyha sasīsaṃ nhatvā sāṭakaṃ nivāsetvā mukhaṃ vikkhāletvā uddhanaṭṭhānaṃ gantvā kese mocetvā taṇḍule dhovituṃ ārabhi. Tadā bodhisatto sakko devarājā ahosi. Bodhisattā ca nāma appamattā honti, so tasmiṃ khaṇe lokaṃ olokento taṃ dukkhappattaṃ ‘‘dhammo mato’’ti saññāya dhammassa matakabhattaṃ dātukāmaṃ disvā ‘‘ajja mayhaṃ balaṃ dassessāmī’’ti brāhmaṇavesena mahāmaggaṃ paṭipanno viya hutvā taṃ disvā maggā okkamma tassā santike ṭhatvā ‘‘amma, susāne āhāraṃ pacantā nāma natthi, tvaṃ iminā idha pakkena tilodanena kiṃ karissasī’’ti kathaṃ samuṭṭhāpento paṭhamaṃ gāthamāha –
1.
1.
‘‘ஓதா³தவத்தா² ஸுசி அல்லகேஸா, கச்சானி கிங் கும்பி⁴மதி⁴ஸ்ஸயித்வா;
‘‘Odātavatthā suci allakesā, kaccāni kiṃ kumbhimadhissayitvā;
பிட்டா² திலா தோ⁴வஸி தண்டு³லானி, திலோத³னோ ஹேஹிதி கிஸ்ஸஹேதூ’’தி.
Piṭṭhā tilā dhovasi taṇḍulāni, tilodano hehiti kissahetū’’ti.
தத்த² கச்சானீதி தங் கொ³த்தேன ஆலபதி. கும்பி⁴மதி⁴ஸ்ஸயித்வாதி பசனதா²லிகங் மனுஸ்ஸஸீஸுத்³த⁴னங் ஆரோபெத்வா. ஹேஹிதீதி அயங் திலோத³னோ கிஸ்ஸ ஹேது ப⁴விஸ்ஸதி, கிங் அத்தனா பு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸஸி, உதா³ஹு அஞ்ஞங் காரணமத்தீ²தி.
Tattha kaccānīti taṃ gottena ālapati. Kumbhimadhissayitvāti pacanathālikaṃ manussasīsuddhanaṃ āropetvā. Hehitīti ayaṃ tilodano kissa hetu bhavissati, kiṃ attanā bhuñjissasi, udāhu aññaṃ kāraṇamatthīti.
அத²ஸ்ஸ ஸா ஆசிக்க²ந்தீ து³தியங் கா³த²மாஹ –
Athassa sā ācikkhantī dutiyaṃ gāthamāha –
2.
2.
‘‘ந கோ² அயங் ப்³ராஹ்மண போ⁴ஜனத்தா², திலோத³னோ ஹேஹிதி ஸாது⁴பக்கோ;
‘‘Na kho ayaṃ brāhmaṇa bhojanatthā, tilodano hehiti sādhupakko;
த⁴ம்மோ மதோ தஸ்ஸ பஹுத்தமஜ்ஜ, அஹங் கரிஸ்ஸாமி ஸுஸானமஜ்ஜே²’’தி.
Dhammo mato tassa pahuttamajja, ahaṃ karissāmi susānamajjhe’’ti.
தத்த² த⁴ம்மோதி ஜெட்டா²பசாயனத⁴ம்மோ சேவ திவித⁴ஸுசரிதத⁴ம்மோ ச. தஸ்ஸ பஹுத்தமஜ்ஜாதி தஸ்ஸாஹங் த⁴ம்மஸ்ஸ இத³ங் மதகப⁴த்தங் கரிஸ்ஸாமீதி அத்தோ².
Tattha dhammoti jeṭṭhāpacāyanadhammo ceva tividhasucaritadhammo ca. Tassa pahuttamajjāti tassāhaṃ dhammassa idaṃ matakabhattaṃ karissāmīti attho.
ததோ ஸக்கோ ததியங் கா³த²மாஹ –
Tato sakko tatiyaṃ gāthamāha –
3.
3.
‘‘அனுவிச்ச கச்சானி கரோஹி கிச்சங், த⁴ம்மோ மதோ கோ நு தவேவ ஸங்ஸி;
‘‘Anuvicca kaccāni karohi kiccaṃ, dhammo mato ko nu taveva saṃsi;
ஸஹஸ்ஸனெத்தோ அதுலானுபா⁴வோ, ந மிய்யதீ த⁴ம்மவரோ கதா³சீ’’தி.
Sahassanetto atulānubhāvo, na miyyatī dhammavaro kadācī’’ti.
தத்த² அனுவிச்சாதி உபபரிக்கி²த்வா ஜானித்வா. கோ நு தவேவ ஸங்ஸீதி கோ நு தவ ஏவங் ஆசிக்கி². ஸஹஸ்ஸனெத்தோதி அத்தானங் த⁴ம்மவரங் உத்தமத⁴ம்மங் கத்வா த³ஸ்ஸெந்தோ ஏவமாஹ.
Tattha anuviccāti upaparikkhitvā jānitvā. Ko nu taveva saṃsīti ko nu tava evaṃ ācikkhi. Sahassanettoti attānaṃ dhammavaraṃ uttamadhammaṃ katvā dassento evamāha.
தங் வசனங் ஸுத்வா இதரா த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –
Taṃ vacanaṃ sutvā itarā dve gāthā abhāsi –
4.
4.
‘‘த³ள்ஹப்பமாணங் மம எத்த² ப்³ரஹ்மே, த⁴ம்மோ மதோ நத்தி² மமெத்த² கங்கா²;
‘‘Daḷhappamāṇaṃ mama ettha brahme, dhammo mato natthi mamettha kaṅkhā;
யே யேவ தா³னி பாபா ப⁴வந்தி, தே தேவ தா³னி ஸுகி²தா ப⁴வந்தி.
Ye yeva dāni pāpā bhavanti, te teva dāni sukhitā bhavanti.
5.
5.
‘‘ஸுணிஸா ஹி மய்ஹங் வஞ்ஜா² அஹோஸி, ஸா மங் வதி⁴த்வான விஜாயி புத்தங்;
‘‘Suṇisā hi mayhaṃ vañjhā ahosi, sā maṃ vadhitvāna vijāyi puttaṃ;
ஸா தா³னி ஸப்³ப³ஸ்ஸ குலஸ்ஸ இஸ்ஸரா, அஹங் பனம்ஹி அபவித்³தா⁴ ஏகிகா’’தி.
Sā dāni sabbassa kulassa issarā, ahaṃ panamhi apaviddhā ekikā’’ti.
தத்த² த³ள்ஹப்பமாணந்தி த³ள்ஹங் தி²ரங் நிஸ்ஸங்ஸயங் ப்³ராஹ்மண எத்த² மம பமாணந்தி வத³தி. யே யேதி தஸ்ஸ மதபா⁴வே காரணங் த³ஸ்ஸெந்தீ ஏவமாஹ. வதி⁴த்வானாதி போதெ²த்வா நிக்கட்³டி⁴த்வா. அபவித்³தா⁴தி ச²ட்³டி³தா அனாதா² ஹுத்வா ஏகிகா வஸாமி.
Tattha daḷhappamāṇanti daḷhaṃ thiraṃ nissaṃsayaṃ brāhmaṇa ettha mama pamāṇanti vadati. Ye yeti tassa matabhāve kāraṇaṃ dassentī evamāha. Vadhitvānāti pothetvā nikkaḍḍhitvā. Apaviddhāti chaḍḍitā anāthā hutvā ekikā vasāmi.
ததோ ஸக்கோ ச²ட்ட²ங் கா³த²மாஹ –
Tato sakko chaṭṭhaṃ gāthamāha –
6.
6.
‘‘ஜீவாமி வோஹங் ந மதோஹமஸ்மி, தவேவ அத்தா²ய இதா⁴க³தொஸ்மி;
‘‘Jīvāmi vohaṃ na matohamasmi, taveva atthāya idhāgatosmi;
யா தங் வதி⁴த்வான விஜாயி புத்தங், ஸஹாவ புத்தேன கரோமி ப⁴ஸ்ம’’ந்தி.
Yā taṃ vadhitvāna vijāyi puttaṃ, sahāva puttena karomi bhasma’’nti.
தத்த² வோதி நிபாதமத்தங்.
Tattha voti nipātamattaṃ.
இதரா தங் ஸுத்வா ‘‘தீ⁴ அஹங் கிங் கதே²ஸிங், மம நத்து அமரணகாரணங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி ஸத்தமங் கா³த²மாஹ –
Itarā taṃ sutvā ‘‘dhī ahaṃ kiṃ kathesiṃ, mama nattu amaraṇakāraṇaṃ karissāmī’’ti sattamaṃ gāthamāha –
7.
7.
‘‘ஏவஞ்ச தே ருச்சதி தே³வராஜ, மமேவ அத்தா²ய இதா⁴க³தோஸி;
‘‘Evañca te ruccati devarāja, mameva atthāya idhāgatosi;
அஹஞ்ச புத்தோ ஸுணிஸா ச நத்தா, ஸம்மோத³மானா க⁴ரமாவஸேமா’’தி.
Ahañca putto suṇisā ca nattā, sammodamānā gharamāvasemā’’ti.
அத²ஸ்ஸா ஸக்கோ அட்ட²மங் கா³த²மாஹ –
Athassā sakko aṭṭhamaṃ gāthamāha –
8.
8.
‘‘ஏவஞ்ச தே ருச்சதி காதியானி, ஹதாபி ஸந்தா ந ஜஹாஸி த⁴ம்மங்;
‘‘Evañca te ruccati kātiyāni, hatāpi santā na jahāsi dhammaṃ;
துவஞ்ச புத்தோ ஸுணிஸா ச நத்தா, ஸம்மோத³மானா க⁴ரமாவஸேதா²’’தி.
Tuvañca putto suṇisā ca nattā, sammodamānā gharamāvasethā’’ti.
தத்த² ஹதாபி ஸந்தாதி யதி³ த்வங் போதி²தாபி நிக்கட்³டி⁴தாபி ஸமானா தவ தா³ரகேஸு மெத்தத⁴ம்மங் ந ஜஹாஸி, ஏவங் ஸந்தே யதா² த்வங் இச்ச²ஸி, ததா² ஹோது, அஹங் தே இமஸ்மிங் கு³ணே பஸன்னோதி.
Tattha hatāpi santāti yadi tvaṃ pothitāpi nikkaḍḍhitāpi samānā tava dārakesu mettadhammaṃ na jahāsi, evaṃ sante yathā tvaṃ icchasi, tathā hotu, ahaṃ te imasmiṃ guṇe pasannoti.
ஏவஞ்ச பன வத்வா அலங்கதபடியத்தோ ஸக்கோ அத்தனோ ஆனுபா⁴வேன ஆகாஸே ட²த்வா ‘‘கச்சானி த்வங் மா பா⁴யி, புத்தோ ச தே ஸுணிஸா ச மமானுபா⁴வேன ஆக³ந்த்வா அந்தராமக்³கே³ தங் க²மாபெத்வா ஆதா³ய க³மிஸ்ஸந்தி, அப்பமத்தா ஹோஹீ’’தி வத்வா அத்தனோ டா²னமேவ க³தோ. தேபி ஸக்கானுபா⁴வேன தஸ்ஸா கு³ணங் அனுஸ்ஸரித்வா ‘‘கஹங் நோ மாதா’’தி அந்தோகா³மே மனுஸ்ஸே புச்சி²த்வா ‘‘ஸுஸானாபி⁴முக²ங் க³தா’’தி ஸுத்வா ‘‘அம்ம, அம்மா’’தி ஸுஸானமக்³க³ங் படிபஜ்ஜித்வா தங் தி³ஸ்வாவ பாதே³ஸு பதித்வா ‘‘அம்ம, அம்ஹாகங் தோ³ஸங் க²மாஹீ’’தி தங் க²மாபேஸுங். ஸாபி நத்தாரங் க³ண்ஹி. இதி தே ஸம்மோத³மானா கே³ஹங் க³ந்த்வா ததோ பட்டா²ய ஸமக்³க³வாஸங் வஸிங்ஸு.
Evañca pana vatvā alaṅkatapaṭiyatto sakko attano ānubhāvena ākāse ṭhatvā ‘‘kaccāni tvaṃ mā bhāyi, putto ca te suṇisā ca mamānubhāvena āgantvā antarāmagge taṃ khamāpetvā ādāya gamissanti, appamattā hohī’’ti vatvā attano ṭhānameva gato. Tepi sakkānubhāvena tassā guṇaṃ anussaritvā ‘‘kahaṃ no mātā’’ti antogāme manusse pucchitvā ‘‘susānābhimukhaṃ gatā’’ti sutvā ‘‘amma, ammā’’ti susānamaggaṃ paṭipajjitvā taṃ disvāva pādesu patitvā ‘‘amma, amhākaṃ dosaṃ khamāhī’’ti taṃ khamāpesuṃ. Sāpi nattāraṃ gaṇhi. Iti te sammodamānā gehaṃ gantvā tato paṭṭhāya samaggavāsaṃ vasiṃsu.
9.
9.
‘‘ஸா காதியானீ ஸுணிஸாய ஸத்³தி⁴ங், ஸம்மோத³மானா க⁴ரமாவஸித்த²;
‘‘Sā kātiyānī suṇisāya saddhiṃ, sammodamānā gharamāvasittha;
புத்தோ ச நத்தா ச உபட்ட²ஹிங்ஸு, தே³வானமிந்தே³ன அதி⁴க்³க³ஹீதா’’தி. –
Putto ca nattā ca upaṭṭhahiṃsu, devānamindena adhiggahītā’’ti. –
அயங் அபி⁴ஸம்பு³த்³த⁴கா³தா².
Ayaṃ abhisambuddhagāthā.
தத்த² ஸா காதியானீதி பி⁴க்க²வே, ஸா கச்சானகொ³த்தா. தே³வானமிந்தே³ன அதி⁴க்³க³ஹீதாதி தே³விந்தே³ன ஸக்கேன அனுக்³க³ஹிதா ஹுத்வா தஸ்ஸானுபா⁴வேன ஸமக்³க³வாஸங் வஸிங்ஸூதி.
Tattha sā kātiyānīti bhikkhave, sā kaccānagottā. Devānamindena adhiggahītāti devindena sakkena anuggahitā hutvā tassānubhāvena samaggavāsaṃ vasiṃsūti.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே ஸோ உபாஸகோ ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி. ததா³ மாதுபோஸகோ ஏதரஹி மாதுபோஸகோ அஹோஸி , ப⁴ரியாபிஸ்ஸ ததா³ ப⁴ரியாயேவ, ஸக்கோ பன அஹமேவ அஹோஸிந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne so upāsako sotāpattiphale patiṭṭhahi. Tadā mātuposako etarahi mātuposako ahosi , bhariyāpissa tadā bhariyāyeva, sakko pana ahameva ahosinti.
கச்சானிஜாதகவண்ணனா பட²மா.
Kaccānijātakavaṇṇanā paṭhamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 417. கச்சானிஜாதகங் • 417. Kaccānijātakaṃ