Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (டீகா) • Majjhimanikāya (ṭīkā) |
3. ஓபம்மவக்³கோ³
3. Opammavaggo
1. ககசூபமஸுத்தவண்ணனா
1. Kakacūpamasuttavaṇṇanā
222. மோளிந்தி கேஸரசனங். வேஹாயஸந்தி ஆகாஸே. ரதனசங்கோடவரேனாதி ரதனஸிலாமயவரசங்கோடகேன ஸஹஸ்ஸனெத்தோ ஸிரஸா படிக்³க³ஹி. ‘‘ஸுவண்ணசங்கோடகவரேனா’’திபி (பு³॰ வங்॰ அட்ட²॰ 23 தூ³ரேனிதா³னகதா²; ஜா॰ அட்ட²॰ 1.2 அவிதூ³ரேனிதா³னகதா²) பாடோ².
222.Moḷinti kesaracanaṃ. Vehāyasanti ākāse. Ratanacaṅkoṭavarenāti ratanasilāmayavaracaṅkoṭakena sahassanetto sirasā paṭiggahi. ‘‘Suvaṇṇacaṅkoṭakavarenā’’tipi (bu. vaṃ. aṭṭha. 23 dūrenidānakathā; jā. aṭṭha. 1.2 avidūrenidānakathā) pāṭho.
ஸாதி மோளி. மோளி ஏதஸ்ஸ அத்தீ²தி மோளிகோ, மோளிகோ ஏவ மோளியோ. ப²க்³கு³னோதி பன நாமங். ஸங்கா²தி ஸமஞ்ஞா. வேலீயதி க²ணமுஹுத்தாதி³வஸேன உபதி³ஸீயதீதி வேலா, காலோதி ஆஹ ‘‘தாயங் வேலாயங்…பே॰… அயங் காலவேலா நாமா’’தி. வேலயதி பரிச்சே²த³வஸேன திட்ட²தீதி வேலா, ஸீமா. வேலயதி ஸங்கிலேஸபக்க²ங் சாலயதீதி வேலா, ஸீலங். அனதிக்கமனட்டோ²பி சஸ்ஸ ஸங்கிலேஸத⁴ம்மனிமித்தங் அசலனமேவ. விஞ்ஞுபுரிஸாபா⁴வே ச²பஞ்சவாசாமத்தங் ஓவாதே³ பமாணங் நாம. த³வஸஹக³தங் கத்வாதி கீளாஸஹிதங் கத்வா.
Sāti moḷi. Moḷi etassa atthīti moḷiko, moḷiko eva moḷiyo. Phaggunoti pana nāmaṃ. Saṅkhāti samaññā. Velīyati khaṇamuhuttādivasena upadisīyatīti velā, kāloti āha ‘‘tāyaṃ velāyaṃ…pe… ayaṃ kālavelā nāmā’’ti. Velayati paricchedavasena tiṭṭhatīti velā, sīmā. Velayati saṃkilesapakkhaṃ cālayatīti velā, sīlaṃ. Anatikkamanaṭṭhopi cassa saṃkilesadhammanimittaṃ acalanameva. Viññupurisābhāve chapañcavācāmattaṃ ovāde pamāṇaṃ nāma.Davasahagataṃ katvāti kīḷāsahitaṃ katvā.
மிஸ்ஸீபூ⁴தோதி அனநுலோமிகஸங்ஸக்³க³வஸேன மிஸ்ஸீபூ⁴தோ. ‘‘அவண்ணங் பா⁴ஸதீ’’தி ஸங்கே²பதோ வுத்தங் விவரிதுங் ‘‘தாபனபசனகொட்டனாதீ³னீ’’திஆதி³ வுத்தங். அதி⁴கரணம்பி கரோதீதி எத்த² யதா² ஸோ அதி⁴கரணாய பரிஸக்கதி, தங்த³ஸ்ஸனங் ‘‘இமேஸங் பி⁴க்கூ²ன’’ந்திஆதி³. அதி⁴கரணங் ஆகட்³ட⁴தீதி அதி⁴கரணங் உத்³தி³ஸ்ஸ தே பி⁴க்கூ² ஆகட்³ட⁴தி, அதி⁴கரணங் வா தேஸு உப்பாதெ³ந்தோ ஆகட்³ட⁴தி. உத்³தே³ஸபத³ங் வாதி பத³ஸோ உத்³தே³ஸமத்தங் வா. நேவ பியகம்யதாயாதி நேவ அத்தனி ஸத்து²னோ பியபா⁴வகாமதாய. ந பே⁴தா³தி⁴ப்பாயேனாதி ந ஸத்து²னோ தேன பி⁴க்கு²னா பே⁴தா³தி⁴ப்பாயேன. அத்த²காமதாயாதி மோளியப²க்³கு³னஸ்ஸ ஹிதகாமதாய.
Missībhūtoti ananulomikasaṃsaggavasena missībhūto. ‘‘Avaṇṇaṃ bhāsatī’’ti saṅkhepato vuttaṃ vivarituṃ ‘‘tāpanapacanakoṭṭanādīnī’’tiādi vuttaṃ. Adhikaraṇampi karotīti ettha yathā so adhikaraṇāya parisakkati, taṃdassanaṃ ‘‘imesaṃ bhikkhūna’’ntiādi. Adhikaraṇaṃ ākaḍḍhatīti adhikaraṇaṃ uddissa te bhikkhū ākaḍḍhati, adhikaraṇaṃ vā tesu uppādento ākaḍḍhati. Uddesapadaṃ vāti padaso uddesamattaṃ vā. Neva piyakamyatāyāti neva attani satthuno piyabhāvakāmatāya. Na bhedādhippāyenāti na satthuno tena bhikkhunā bhedādhippāyena. Atthakāmatāyāti moḷiyaphaggunassa hitakāmatāya.
224. அவண்ணபா⁴ஸனேதி பி⁴க்கு²னீனங் அகு³ணகத²னே. ச²ந்தா³தீ³னங் வத்து²பா⁴வதோ காமகு³ணா கே³ஹங் விய கே³ஹங், தே ச தே ஸிதா நிஸ்ஸிதாதி கே³ஹஸ்ஸிதாதி வுத்தா. தண்ஹாச²ந்தா³பி தாஸங் கத்துகாமதாபீதி உப⁴யேபி தண்ஹாச²ந்தா³, படிக⁴ச²ந்தா³ பன தேஸங் கத்துகாமதா ஏவ. ப²லிகமணி விய பகதிபப⁴ஸ்ஸரஸ்ஸ சித்தஸந்தானஸ்ஸ உபஸங்கோ³ விய விபரிணாமகாரணங் ராகா³த³யோதி ஆஹ ‘‘ரத்தம்பி சித்தங் விபரிணத’’ந்திஆதி³. ஹிதானுகம்பீதி கருணாய பச்சுபட்டா²பனமாஹ. ‘‘யஸ்ஸந்தரதோ ந ஸந்தி கோபா’’திஆதீ³ஸு (உதா³॰ 20) விய அந்தர-ஸத்³தோ³ சித்தபரியாயோதி ஆஹ ‘‘தோ³ஸந்தரோதி தோ³ஸசித்தோ’’தி.
224.Avaṇṇabhāsaneti bhikkhunīnaṃ aguṇakathane. Chandādīnaṃ vatthubhāvato kāmaguṇā gehaṃ viya gehaṃ, te ca te sitā nissitāti gehassitāti vuttā. Taṇhāchandāpi tāsaṃ kattukāmatāpīti ubhayepi taṇhāchandā, paṭighachandā pana tesaṃ kattukāmatā eva. Phalikamaṇi viya pakatipabhassarassa cittasantānassa upasaṅgo viya vipariṇāmakāraṇaṃ rāgādayoti āha ‘‘rattampi cittaṃ vipariṇata’’ntiādi. Hitānukampīti karuṇāya paccupaṭṭhāpanamāha. ‘‘Yassantarato na santi kopā’’tiādīsu (udā. 20) viya antara-saddo cittapariyāyoti āha ‘‘dosantaroti dosacitto’’ti.
225. து³ப்³ப³சதாய ஓவாத³ங் அஸம்படிச்ச²ந்தோ சித்தேனேவ படிவிருத்³தோ⁴ அட்டா²ஸி. க³ண்ஹிங்ஸு சித்தங், ஹத³யகா³ஹினிங் படிபஜ்ஜிங்ஸூதி அத்தோ². பூரயிங்ஸு அஜ்ஜா²ஸயந்தி அத்தோ². ஏகஸ்மிங் ஸமயே பட²மபோ³தி⁴யங். ஏகாஸனங் போ⁴ஜனஸ்ஸ ஏகாஸனபோ⁴ஜனங், ஏகவேலாயமேவ போ⁴ஜனங். தஞ்ச கோ² புப்³ப³ண்ஹே ஏவாதி ஆஹ ‘‘ஏகங் புரேப⁴த்தபோ⁴ஜன’’ந்திஆதி³. ஸத்தக்க²த்துங் பு⁴த்தபோ⁴ஜனம்பி இமஸ்மிங் ஸுத்தே ஏகாஸனபோ⁴ஜனந்தேவ அதி⁴ப்பேதங், ந ஏகாஸனிகதாய ஏகாய ஏவ நிஸஜ்ஜாய போ⁴ஜனங். ‘‘அப்பட³ங்ஸ…பே॰… ஸம்ப²ஸ்ஸ’’ந்திஆதீ³ஸு விய அப்ப-ஸத்³தோ³ அபா⁴வத்தோ²தி ஆஹ ‘‘நிராபா³த⁴தங், நித்³து³க்க²த’’ந்தி. பதா⁴னாதி³வஸேன ஸல்லஹுகங் அகிச்ச²ங் உட்டா²னங் ஸல்லஹுகஉட்டா²னங். ந ஏகப்பஹாரேனாதி ந ஏகவாரேன, ந ஏகஸ்மிங்யேவ காலேதி அதி⁴ப்பாயோ. த்³வே போ⁴ஜனானீதி ‘‘அபரண்ஹே ரத்திய’’ந்தி காலவஸேன த்³வே போ⁴ஜனானி. பஞ்ச கு³ணேதி அப்பாபா³தா⁴தி³கே பஞ்ச ஆனிஸங்ஸே. ஸதுப்பாத³கரணீயமத்தமேவாதி ஸதுப்பாத³மத்தகரணீயமேவ, நிவாரேதப்³ப³ஸ்ஸ புனப்புனங் ஸமாத³பனஞ்ச நாஹோஸி.
225. Dubbacatāya ovādaṃ asampaṭicchanto citteneva paṭiviruddho aṭṭhāsi. Gaṇhiṃsu cittaṃ, hadayagāhiniṃ paṭipajjiṃsūti attho. Pūrayiṃsu ajjhāsayanti attho. Ekasmiṃ samaye paṭhamabodhiyaṃ. Ekāsanaṃ bhojanassa ekāsanabhojanaṃ, ekavelāyameva bhojanaṃ. Tañca kho pubbaṇhe evāti āha ‘‘ekaṃ purebhattabhojana’’ntiādi. Sattakkhattuṃ bhuttabhojanampi imasmiṃ sutte ekāsanabhojananteva adhippetaṃ, na ekāsanikatāya ekāya eva nisajjāya bhojanaṃ. ‘‘Appaḍaṃsa…pe… samphassa’’ntiādīsu viya appa-saddo abhāvatthoti āha ‘‘nirābādhataṃ, niddukkhata’’nti. Padhānādivasena sallahukaṃ akicchaṃ uṭṭhānaṃ sallahukauṭṭhānaṃ. Na ekappahārenāti na ekavārena, na ekasmiṃyeva kāleti adhippāyo. Dve bhojanānīti ‘‘aparaṇhe rattiya’’nti kālavasena dve bhojanāni. Pañca guṇeti appābādhādike pañca ānisaṃse. Satuppādakaraṇīyamattamevāti satuppādamattakaraṇīyameva, nivāretabbassa punappunaṃ samādapanañca nāhosi.
மண்ட³பூ⁴மீதி ஓஜவந்தபூ⁴மி, யத்த² பரிஸிஞ்சனேன வினா ஸஸ்ஸானி கிட்டா²னி ஸம்பஜ்ஜந்தி. யுகே³ யோஜேதப்³பா³னி யொக்³கா³னி, தேஸங் ஆசரியோ யொக்³கா³சரியோ, தேஸங் ஸிக்கா²பனகோ. கா³மணிஹத்தி²ஆத³யோபி ‘‘யொக்³கா³’’தி வுச்சந்தீதி ஆஹ பாளியங் ‘‘அஸ்ஸத³ம்மஸாரதீ²’’தி. சதூஸு மக்³கே³ஸு யேன யேன மக்³கே³ன இச்ச²தி. ஜவஸமகா³தி³பே⁴தா³ஸு க³தீஸு யங் யங் க³திங். தங் தங் மக்³க³ங் ஆருள்ஹாவ ஓதிண்ணாயேவ. நேவ வாரேதப்³பா³ ரஸ்மிவினிக்³க³ண்ஹனேன. ந விஜ்ஜி²தப்³பா³ பதோத³லட்டி²யா. க³மனமேவாதி இமே யுத்தா மம இச்சா²னுரூபங் மந்த³ங் க³ச்ச²ந்தி, ஸமங் க³ச்ச²ந்தி, ஸீக⁴ங் க³ச்ச²ந்தீதி கு²ரேஸு நிமித்தக்³க³ஹணங் பட்ட²பெத்வா ஸாரதி²னா தேஸங் க³மனமேவ பஸ்ஸிதப்³ப³ங் ஹோதி, ந தத்த² நியோஜனங் . தேஹிபி பி⁴க்கூ²ஹி. பஜஹிங்ஸு பஜஹிதப்³ப³ங். ஸாலதூ³ஸனாதி ஸாலருக்க²விஸனாஸகா. அஞ்ஞா ச வல்லியோ ஸாலருக்கே² வினந்தி⁴த்வா டி²தா. ப³ஹி நீஹரணேனாதி ஸாலவனதோ ப³ஹி ச²ட்³ட³னேன. ஸுஸண்டி²தாதி ஸண்டா²னஸம்பன்னா, மரியாத³ங் ப³ந்தி⁴த்வாதி ஆலவாலஸம்பாத³னவஸேன மரியாத³ங் ப³ந்தி⁴த்வா. கிபில்லபுடகங் தம்ப³கிபில்லகபுடகங். ஸுக்க²த³ண்ட³கஹரணங் ஆலவாலப்³ப⁴ந்தரா.
Maṇḍabhūmīti ojavantabhūmi, yattha parisiñcanena vinā sassāni kiṭṭhāni sampajjanti. Yuge yojetabbāni yoggāni, tesaṃ ācariyo yoggācariyo, tesaṃ sikkhāpanako. Gāmaṇihatthiādayopi ‘‘yoggā’’ti vuccantīti āha pāḷiyaṃ ‘‘assadammasārathī’’ti. Catūsu maggesu yena yena maggena icchati. Javasamagādibhedāsu gatīsu yaṃ yaṃ gatiṃ. Taṃ taṃ maggaṃ āruḷhāva otiṇṇāyeva. Neva vāretabbā rasmiviniggaṇhanena. Na vijjhitabbā patodalaṭṭhiyā. Gamanamevāti ime yuttā mama icchānurūpaṃ mandaṃ gacchanti, samaṃ gacchanti, sīghaṃ gacchantīti khuresu nimittaggahaṇaṃ paṭṭhapetvā sārathinā tesaṃ gamanameva passitabbaṃ hoti, na tattha niyojanaṃ . Tehipi bhikkhūhi. Pajahiṃsu pajahitabbaṃ. Sāladūsanāti sālarukkhavisanāsakā. Aññā ca valliyo sālarukkhe vinandhitvā ṭhitā. Bahi nīharaṇenāti sālavanato bahi chaḍḍanena. Susaṇṭhitāti saṇṭhānasampannā, mariyādaṃbandhitvāti ālavālasampādanavasena mariyādaṃ bandhitvā. Kipillapuṭakaṃ tambakipillakapuṭakaṃ. Sukkhadaṇḍakaharaṇaṃ ālavālabbhantarā.
226. விதே³ஹரட்டே² ஜாதஸங்வட்³ட⁴தாய வேதே³ஹிகா. பண்டா³ வுச்சதி பஞ்ஞா, தாய இதா க³தா பவத்தாதி பண்டி³தா. க³ஹபதானீதி கே³ஹஸாமினீ. ஸோரச்சேனாதி ஸங்யமேன. நிவாதவுத்தீதி பணிபாதகாரீ. நிப்³பு³தாதி நிப்³பு³தது³ச்சரிதபரிளாஹா. உட்டா²ஹிகாதி உட்டா²னவீரியவதீ. கிப்³பி³ஸாதி குரூரா.
226. Videharaṭṭhe jātasaṃvaḍḍhatāya vedehikā. Paṇḍā vuccati paññā, tāya itā gatā pavattāti paṇḍitā. Gahapatānīti gehasāminī. Soraccenāti saṃyamena. Nivātavuttīti paṇipātakārī. Nibbutāti nibbutaduccaritapariḷāhā. Uṭṭhāhikāti uṭṭhānavīriyavatī. Kibbisāti kurūrā.
227. ஏவங் அக்க²ந்தியா தோ³ஸங் த³ஸ்ஸெத்வாதி ‘‘கு³ணவந்தோ’’தி லோகே பத்த²டகித்திஸத்³தா³னம்பி அக்க²ந்தினிமித்தங் அயஸுப்பத்திகு³ணபரிஹானிஆதி³ங் அக்க²மதாயஆதீ³னவங் பகாஸெத்வா. வசனபதே²தி வசனமக்³கே³ யுத்தகாலாதி³கே. ஸண்ஹாபா⁴வோபி ஹி வசனஸ்ஸ பவத்திஆகாரோதி கத்வா ‘‘வசனபதோ²’’ த்வேவ வுத்தோ. தேஸங்யேவ காலாதீ³னங். மெத்தா ஏதஸ்ஸ அத்தீ²தி மெத்தங், உப்பன்னங் மெத்தசித்தங் ஏதேஸந்தி உப்பன்னமெத்தசித்தா. புன ‘‘காலேன வா, பி⁴க்க²வே’’திஆதி³ (பரி॰ 362, 363) பாளி த⁴ம்மஸபா⁴வத³ஸ்ஸனவஸேன பவத்தா ‘‘பரங் சோத³னாவஸேன வத³ந்தா நாம இமேஹி ஆகாரேஹி வத³ந்தீ’’தி. அதி⁴முஞ்சித்வாதி அபி⁴ரதிவஸேன தஸ்மிங் புக்³க³லே பா⁴வனாசித்தங் முஞ்சித்வா விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா. ஸோ புக்³க³லோ ஆரம்மணங் ஏதஸ்ஸாதி ததா³ரம்மணங், மெத்தசித்தங். யதி³ ஏவங் பதே³ஸவிஸயங் தங் கத²ங் நிப்பதே³ஸவிஸயங் விய ஹோதீதி சோதெ³ந்தோ ‘‘கத²ங் ததா³ரம்மணங் ஸப்³பா³வந்தங் லோகங் கரோதீ’’தி ஆஹ, இதரோ ‘‘பஞ்ச வசனபதே²’’திஆதி³னா பரிஹரதி. இத⁴ ததா³ரம்மணஞ்சாதி தஸ்ஸேவ மெத்தசித்தஸ்ஸ ஆரம்மணங் கத்வாதி பாளியங் வசனஸேஸோ த³ட்ட²ப்³போ³. தேனாஹ ‘‘புன தஸ்ஸேவா’’திஆதி³. ஸப்³பா³ ஸத்தகாயஸங்கா²தா பஜா ஏதஸ்ஸ அத்தீ²தி ஸப்³பா³வந்தோதி இமமத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ஸப்³பா³வந்த’’ந்தி ஆஹ. விபுலேனாதி மஹாஜனாரம்மணேன. மஹந்தபரியாயோ ஹி விபுல-ஸத்³தோ³, மஹத்தஞ்செத்த² ப³ஹுகபா⁴வோ. தேனாஹ ‘‘அனேகஸத்தாரம்மணேனா’’தி. தஞ்ச புக்³க³லந்தி பஞ்ச வசனபதே² க³ஹெத்வா ஆக³தபுக்³க³லங். சித்தஸ்ஸாதி மெத்தாஸஹக³தசித்தஸ்ஸ. எத்த² ச மெத்தாஸஹக³தேன சேதஸா விஹரிஸ்ஸாமாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. தத்த² கத²ந்தி ஆஹ ‘‘தஞ்ச புக்³க³லங் ஸப்³ப³ஞ்ச லோகங் தஸ்ஸ சித்தஸ்ஸ ஆரம்மணங் கத்வா அதி⁴முச்சித்வா’’தி.
227.Evaṃ akkhantiyā dosaṃ dassetvāti ‘‘guṇavanto’’ti loke patthaṭakittisaddānampi akkhantinimittaṃ ayasuppattiguṇaparihāniādiṃ akkhamatāyaādīnavaṃ pakāsetvā. Vacanapatheti vacanamagge yuttakālādike. Saṇhābhāvopi hi vacanassa pavattiākāroti katvā ‘‘vacanapatho’’ tveva vutto. Tesaṃyeva kālādīnaṃ. Mettā etassa atthīti mettaṃ, uppannaṃ mettacittaṃ etesanti uppannamettacittā. Puna ‘‘kālena vā, bhikkhave’’tiādi (pari. 362, 363) pāḷi dhammasabhāvadassanavasena pavattā ‘‘paraṃ codanāvasena vadantā nāma imehi ākārehi vadantī’’ti. Adhimuñcitvāti abhirativasena tasmiṃ puggale bhāvanācittaṃ muñcitvā vissajjetvā. So puggalo ārammaṇaṃ etassāti tadārammaṇaṃ, mettacittaṃ. Yadi evaṃ padesavisayaṃ taṃ kathaṃ nippadesavisayaṃ viya hotīti codento ‘‘kathaṃ tadārammaṇaṃ sabbāvantaṃ lokaṃ karotī’’ti āha, itaro ‘‘pañca vacanapathe’’tiādinā pariharati. Idha tadārammaṇañcāti tasseva mettacittassa ārammaṇaṃ katvāti pāḷiyaṃ vacanaseso daṭṭhabbo. Tenāha ‘‘puna tassevā’’tiādi. Sabbā sattakāyasaṅkhātā pajā etassa atthīti sabbāvantoti imamatthaṃ dassento ‘‘sabbāvanta’’nti āha. Vipulenāti mahājanārammaṇena. Mahantapariyāyo hi vipula-saddo, mahattañcettha bahukabhāvo. Tenāha ‘‘anekasattārammaṇenā’’ti. Tañca puggalanti pañca vacanapathe gahetvā āgatapuggalaṃ. Cittassāti mettāsahagatacittassa. Ettha ca mettāsahagatena cetasā viharissāmāti sambandho. Tattha kathanti āha ‘‘tañca puggalaṃ sabbañca lokaṃ tassa cittassa ārammaṇaṃ katvā adhimuccitvā’’ti.
228. தத³த்த²தீ³பிகந்தி யா மெத்தங் சேதோவிமுத்திங் ஸம்மதே³வ பா⁴வெத்வா டி²தஸ்ஸ நிப்³பி³காரதோ கேனசி விகாரங் ந ஆபாதே³தப்³ப³தா, தத³த்த²ஜோதிகங். அபத²விந்தி பத²வீ ந ஹோதீதி அபத²வீ. நிப்பத²விந்தி ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் பத²வீபா⁴வாபா⁴வங். திரியங் பன அபரிச்சி²ன்னாதி கஸ்மா வுத்தங், நனு சக்கவாளபப்³ப³தேஹி தங் தங் சக்கவாளங் பரிச்சி²ந்த³தி? ந, தத³ஞ்ஞசக்கவாளபத²வியா ஏகாப³த்³த⁴பா⁴வதோ. திண்ணஞ்ஹி சக்கானங் அந்தரஸதி³ஸே திண்ணங் திண்ணங் லோகதா⁴தூனங் அந்தரேயேவ பத²வீ நத்தி² லோகந்தரனிரயபா⁴வதோ. சக்கவாளபப்³ப³தந்தரேஹி ஸம்ப³த்³த⁴ட்டா²னே பத²வீ ஏகாப³த்³தா⁴வ. விவட்டகாலே ஹி ஸண்ட²ஹமானாபி பத²வீ யதா²ஸண்டி²தபத²வியா ஏகாப³த்³தா⁴வ ஸண்ட²ஹதி. தேனாஹ ‘‘திரியங் பன அபரிச்சி²ன்னா’’தி. இமினாவ க³ம்பீ⁴ரபா⁴வேன வுத்தபரிமாணதோ பரங் நத்தீ²தி தீ³பிதங் ஹோதி.
228.Tadatthadīpikanti yā mettaṃ cetovimuttiṃ sammadeva bhāvetvā ṭhitassa nibbikārato kenaci vikāraṃ na āpādetabbatā, tadatthajotikaṃ. Apathavinti pathavī na hotīti apathavī. Nippathavinti sabbena sabbaṃ pathavībhāvābhāvaṃ. Tiriyaṃ pana aparicchinnāti kasmā vuttaṃ, nanu cakkavāḷapabbatehi taṃ taṃ cakkavāḷaṃ paricchindati? Na, tadaññacakkavāḷapathaviyā ekābaddhabhāvato. Tiṇṇañhi cakkānaṃ antarasadise tiṇṇaṃ tiṇṇaṃ lokadhātūnaṃ antareyeva pathavī natthi lokantaranirayabhāvato. Cakkavāḷapabbatantarehi sambaddhaṭṭhāne pathavī ekābaddhāva. Vivaṭṭakāle hi saṇṭhahamānāpi pathavī yathāsaṇṭhitapathaviyā ekābaddhāva saṇṭhahati. Tenāha ‘‘tiriyaṃ pana aparicchinnā’’ti. Imināva gambhīrabhāvena vuttaparimāṇato paraṃ natthīti dīpitaṃ hoti.
229. ஹலித்³தீ³தி ஹலித்³தி³வண்ணங் அதி⁴ப்பேதந்தி ஆஹ ‘‘யங் கிஞ்சி பீதகவண்ண’’ந்தி. வண்ணஸங்கா²தங் ரூபங் அஸ்ஸ அத்தீ²தி ரூபீ, ந ரூபீதி அரூபீதி ஆஹ ‘‘அரூபோ’’தி. தேனேவாஹ ‘‘ஸனித³ஸ்ஸனபா⁴வபடிக்கே²பதோ’’தி.
229.Haliddīti haliddivaṇṇaṃ adhippetanti āha ‘‘yaṃ kiñci pītakavaṇṇa’’nti. Vaṇṇasaṅkhātaṃ rūpaṃ assa atthīti rūpī, na rūpīti arūpīti āha ‘‘arūpo’’ti. Tenevāha ‘‘sanidassanabhāvapaṭikkhepato’’ti.
230. பஞ்ச யோஜனஸதானீதி ஹிமவந்ததோ ஸமுத்³த³ங் பவிட்ட²ட்டா²னவஸேன வுத்தங், ந அனோதத்தத³ஹமுக²தோ. அஞ்ஞா நதி³யோ உபாதா³ய லப்³ப⁴மானங் க³ம்பீ⁴ரதங் அப்பமெய்யஉத³கதஞ்ச க³ஹெத்வா ‘‘க³ம்பீ⁴ரா அப்பமெய்யா’’தி வுத்தங். அட்ட²கதா²யங் பன திணுக்காய தாபேதப்³ப³த்தாபா⁴வத³ஸ்ஸனபரமேதந்தி வுத்தங் ‘‘ஏதேன பயோகே³னா’’திஆதி³.
230.Pañca yojanasatānīti himavantato samuddaṃ paviṭṭhaṭṭhānavasena vuttaṃ, na anotattadahamukhato. Aññā nadiyo upādāya labbhamānaṃ gambhīrataṃ appameyyaudakatañca gahetvā ‘‘gambhīrā appameyyā’’ti vuttaṃ. Aṭṭhakathāyaṃ pana tiṇukkāya tāpetabbattābhāvadassanaparametanti vuttaṃ ‘‘etena payogenā’’tiādi.
231. தூலினீ விய தூலினீதி ஆஹ ‘‘ஸிம்ப³லிதூலலதாதூலஸமானா’’தி. ஸஸ்ஸரந்தி ஏவங்பவத்தோ ஸத்³தோ³ ஸஸ்ஸரஸத்³தோ³. அனுரவத³ஸ்ஸனஞ்ஹேதங். ததா² ப⁴ப்³ப⁴ரஸத்³தோ³. ஸப்³ப³மேதங் மெத்தாவிஹாரினோ சித்தஸ்ஸ தூ³ஸேதுங் அஸக்குணெய்யபா⁴வத³ஸ்ஸனபரங். அயஞ்ஹெத்த² ஸங்கே²பத்தோ² – யதா² மஹாபத²வீ கேனசி புரிஸேன அபத²விங் காதுங் ந ஸக்கா, யதா² ஆகாஸே கிஞ்சி ரூபங் பட்ட²பேதுங் ந ஸக்கா, யதா² க³ங்கா³ய உத³கங் திணுக்காய தாபேதுங் ந ஸக்கா, யதா² ச பி³ளாரப⁴ஸ்தங் த²த்³த⁴ங் ப²ருஸஞ்ச ஸம்ப²ஸ்ஸங் காதுங் ந ஸக்கா, ஏவமேவங் மெத்தாய சேதோவிமுத்தியா ஆஸேவிதாய பா⁴விதாய ப³ஹுலீகதாய பஞ்ச வசனபதே² க³ஹெத்வா ஆக³தபுரிஸேன கேனசி பரியாயேன சித்தஸ்ஸ அஞ்ஞத²த்தங் காதுங் ந ஸக்காதி.
231. Tūlinī viya tūlinīti āha ‘‘simbalitūlalatātūlasamānā’’ti. Sassaranti evaṃpavatto saddo sassarasaddo. Anuravadassanañhetaṃ. Tathā bhabbharasaddo. Sabbametaṃ mettāvihārino cittassa dūsetuṃ asakkuṇeyyabhāvadassanaparaṃ. Ayañhettha saṅkhepattho – yathā mahāpathavī kenaci purisena apathaviṃ kātuṃ na sakkā, yathā ākāse kiñci rūpaṃ paṭṭhapetuṃ na sakkā, yathā gaṅgāya udakaṃ tiṇukkāya tāpetuṃ na sakkā, yathā ca biḷārabhastaṃ thaddhaṃ pharusañca samphassaṃ kātuṃ na sakkā, evamevaṃ mettāya cetovimuttiyā āsevitāya bhāvitāya bahulīkatāya pañca vacanapathe gahetvā āgatapurisena kenaci pariyāyena cittassa aññathattaṃ kātuṃ na sakkāti.
232. ஓசரகாதி பரூபகா⁴தவஸேன ஹீனகம்மகாரினோ. தேனாஹ ‘‘நீசகம்மகாரகா’’தி. அனதி⁴வாஸனேனாதி அக்க²மனேன. மய்ஹங் ஓவாத³கரோ ந ஹோதீதி பரம்ஹி அனத்த²காரிம்ஹி சித்தபதோ³ஸனேன ஆகா⁴துப்பாத³னேன மம ஸாஸனே ஸம்மாபடிபஜ்ஜமானோ நாம ந ஹோதி.
232.Ocarakāti parūpaghātavasena hīnakammakārino. Tenāha ‘‘nīcakammakārakā’’ti. Anadhivāsanenāti akkhamanena. Mayhaṃ ovādakaro na hotīti paramhi anatthakārimhi cittapadosanena āghātuppādanena mama sāsane sammāpaṭipajjamāno nāma na hoti.
233. அணுந்தி அப்பகங் தனு பரித்தகங். தூ²லந்தி மஹந்தங் ஓளாரிகங். வசனபத²ஸ்ஸ பன அதி⁴ப்பேதத்தா தங் ஸாவஜ்ஜவிபா⁴கே³ன க³ஹேதப்³ப³ந்தி ஆஹ ‘‘அப்பஸாவஜ்ஜங் வா மஹாஸாவஜ்ஜங் வா’’தி. க²ந்தியா இத³ங் பா⁴ரியங் ந ஹோதீதி அவோசுங் ‘‘அனதி⁴…பே॰… பஸ்ஸாமா’’தி. தீ³க⁴ரத்தந்தி சிரகாலங், அச்சந்தமேவாதி அத்தோ². அச்சந்தஞ்ச ஹிதஸுக²ங் நாம அஞ்ஞாதி⁴க³மேனேவாதி ஆஹ ‘‘அரஹத்தேன கூடங் க³ண்ஹந்தோ’’தி.
233.Aṇunti appakaṃ tanu parittakaṃ. Thūlanti mahantaṃ oḷārikaṃ. Vacanapathassa pana adhippetattā taṃ sāvajjavibhāgena gahetabbanti āha ‘‘appasāvajjaṃ vā mahāsāvajjaṃ vā’’ti. Khantiyā idaṃ bhāriyaṃ na hotīti avocuṃ ‘‘anadhi…pe… passāmā’’ti. Dīgharattanti cirakālaṃ, accantamevāti attho. Accantañca hitasukhaṃ nāma aññādhigamenevāti āha ‘‘arahattena kūṭaṃ gaṇhanto’’ti.
ககசூபமஸுத்தவண்ணனாய லீனத்த²ப்பகாஸனா ஸமத்தா.
Kakacūpamasuttavaṇṇanāya līnatthappakāsanā samattā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய • Majjhimanikāya / 1. ககசூபமஸுத்தங் • 1. Kakacūpamasuttaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) / 1. ககசூபமஸுத்தவண்ணனா • 1. Kakacūpamasuttavaṇṇanā