Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[326] 6. கக்காருஜாதகவண்ணனா
[326] 6. Kakkārujātakavaṇṇanā
காயேன யோ நாவஹரேதி இத³ங் ஸத்தா² வேளுவனே விஹரந்தோ தே³வத³த்தங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தஸ்ஸ ஹி ஸங்க⁴ங் பி⁴ந்தி³த்வா க³தஸ்ஸ அக்³க³ஸாவகேஹி ஸத்³தி⁴ங் பரிஸாய பக்கந்தாய உண்ஹங் லோஹிதங் முக²தோ உக்³க³ஞ்சி². அத² பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘ஆவுஸோ, தே³வத³த்தோ முஸாவாத³ங் கத்வா ஸங்க⁴ங் பி⁴ந்தி³த்வா இதா³னி கி³லானோ ஹுத்வா மஹாது³க்க²ங் அனுபோ⁴தீ’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பேஸ முஸாவாதீ³யேவ, ந சேஸ இதா³னேவ முஸாவாத³ங் கத்வா மஹாது³க்க²ங் அனுபோ⁴தி, புப்³பே³பி அனுபோ⁴ஸியேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Kāyena yo nāvahareti idaṃ satthā veḷuvane viharanto devadattaṃ ārabbha kathesi. Tassa hi saṅghaṃ bhinditvā gatassa aggasāvakehi saddhiṃ parisāya pakkantāya uṇhaṃ lohitaṃ mukhato uggañchi. Atha bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, devadatto musāvādaṃ katvā saṅghaṃ bhinditvā idāni gilāno hutvā mahādukkhaṃ anubhotī’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepesa musāvādīyeva, na cesa idāneva musāvādaṃ katvā mahādukkhaṃ anubhoti, pubbepi anubhosiyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ தாவதிங்ஸப⁴வனே அஞ்ஞதரோ தே³வபுத்தோ அஹோஸி. தேன கோ² பன ஸமயேன பா³ராணஸியங் மஹாஉஸ்ஸவோ அஹோஸி. ப³ஹூ நாகா³ ச ஸுபண்ணா ச பூ⁴மட்ட²கா ச தே³வா ஆக³ந்த்வா உஸ்ஸவங் ஓலோகயிங்ஸு. தாவதிங்ஸப⁴வனதோபி சத்தாரோ தே³வபுத்தா கக்காரூனி நாம தி³ப்³ப³புப்பா²னி தேஹி கதசும்ப³டகங் பிளந்தி⁴த்வா உஸ்ஸவத³ஸ்ஸனங் ஆக³மிங்ஸு. த்³வாத³ஸயோஜனிகங் பா³ராணஸினக³ரங் தேஸங் புப்பா²னங் க³ந்தே⁴ன ஏகக³ந்த⁴ங் அஹோஸி. மனுஸ்ஸா ‘‘இமானி புப்பா²னி கேன பிளந்தி⁴தானீ’’தி உபதா⁴ரெந்தா விசரந்தி. தே தே³வபுத்தா ‘‘அம்ஹே ஏதே உபதா⁴ரெந்தீ’’தி ஞத்வா ராஜங்க³ணே உப்பதித்வா மஹந்தேன தே³வானுபா⁴வேன ஆகாஸே அட்ட²ங்ஸு. மஹாஜனோ ஸன்னிபதி, ராஜாபி ஸத்³தி⁴ங் உபராஜாதீ³ஹி அக³மாஸி. அத² நே ‘‘கதரதே³வலோகதோ, ஸாமி, ஆக³ச்ச²தா²’’தி புச்சி²ங்ஸு. ‘‘தாவதிங்ஸதே³வலோகதோ ஆக³ச்சா²மா’’தி. ‘‘கேன கம்மேன ஆக³தத்தா²’’தி. ‘‘உஸ்ஸவத³ஸ்ஸனத்தா²யா’’தி. ‘‘கிங்புப்பா²னி நாமேதானீ’’தி? ‘‘தி³ப்³ப³கக்காருபுப்பா²னி நாமா’’தி. ‘‘ஸாமி, தும்ஹே தே³வலோகே அஞ்ஞானி பிளந்தெ⁴ய்யாத², இமானி அம்ஹாகங் தே³தா²’’தி. தே³வபுத்தா ‘‘தி³ப்³ப³கக்காருபுப்பா²னி மஹானுபா⁴வானி தே³வானஞ்ஞேவ அனுச்ச²விகானி, மனுஸ்ஸலோகே லாமகானங் து³ப்பஞ்ஞானங் ஹீனாதி⁴முத்திகானங் து³ஸ்ஸீலானங் நானுச்ச²விகானி. யே பன மனுஸ்ஸா இமேஹி ச இமேஹி ச கு³ணேஹி ஸமன்னாக³தா, தேஸங் ஏதானி அனுச்ச²விகானீ’’தி ஆஹங்ஸு.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto tāvatiṃsabhavane aññataro devaputto ahosi. Tena kho pana samayena bārāṇasiyaṃ mahāussavo ahosi. Bahū nāgā ca supaṇṇā ca bhūmaṭṭhakā ca devā āgantvā ussavaṃ olokayiṃsu. Tāvatiṃsabhavanatopi cattāro devaputtā kakkārūni nāma dibbapupphāni tehi katacumbaṭakaṃ piḷandhitvā ussavadassanaṃ āgamiṃsu. Dvādasayojanikaṃ bārāṇasinagaraṃ tesaṃ pupphānaṃ gandhena ekagandhaṃ ahosi. Manussā ‘‘imāni pupphāni kena piḷandhitānī’’ti upadhārentā vicaranti. Te devaputtā ‘‘amhe ete upadhārentī’’ti ñatvā rājaṅgaṇe uppatitvā mahantena devānubhāvena ākāse aṭṭhaṃsu. Mahājano sannipati, rājāpi saddhiṃ uparājādīhi agamāsi. Atha ne ‘‘kataradevalokato, sāmi, āgacchathā’’ti pucchiṃsu. ‘‘Tāvatiṃsadevalokato āgacchāmā’’ti. ‘‘Kena kammena āgatatthā’’ti. ‘‘Ussavadassanatthāyā’’ti. ‘‘Kiṃpupphāni nāmetānī’’ti? ‘‘Dibbakakkārupupphāni nāmā’’ti. ‘‘Sāmi, tumhe devaloke aññāni piḷandheyyātha, imāni amhākaṃ dethā’’ti. Devaputtā ‘‘dibbakakkārupupphāni mahānubhāvāni devānaññeva anucchavikāni, manussaloke lāmakānaṃ duppaññānaṃ hīnādhimuttikānaṃ dussīlānaṃ nānucchavikāni. Ye pana manussā imehi ca imehi ca guṇehi samannāgatā, tesaṃ etāni anucchavikānī’’ti āhaṃsu.
ஏவஞ்ச பன வத்வா தேஸு ஜெட்ட²கதே³வபுத்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –
Evañca pana vatvā tesu jeṭṭhakadevaputto paṭhamaṃ gāthamāha –
101.
101.
‘‘காயேன யோ நாவஹரே, வாசாய ந முஸா ப⁴ணே;
‘‘Kāyena yo nāvahare, vācāya na musā bhaṇe;
யஸோ லத்³தா⁴ ந மஜ்ஜெய்ய, ஸ வே கக்காருமரஹதீ’’தி.
Yaso laddhā na majjeyya, sa ve kakkārumarahatī’’ti.
தஸ்ஸத்தோ² – யோ காயேன பரஸ்ஸ ஸந்தகங் திணஸலாகம்பி நாவஹரதி, வாசாய ஜீவிதங் பரிச்சஜமானோபி முஸாவாத³ங் ந ப⁴ணதி. தே³ஸனாஸீஸமேவேதங் , காயத்³வாரவசீத்³வாரமனொத்³வாரேஹி பன யோ த³ஸபி அகுஸலகம்மபதே² ந கரோதீதி அயமெத்த² அதி⁴ப்பாயோ. யஸோ லத்³தா⁴தி இஸ்ஸரியஞ்ச லபி⁴த்வா யோ இஸ்ஸரியமத³மத்தோ ஸதிங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா பாபகம்மங் ந கரோதி, ஸ வே ஏவரூபோ இமேஹி கு³ணேஹி யுத்தோ புக்³க³லோ இமங் தி³ப்³ப³புப்ப²ங் அரஹதி. தஸ்மா யோ இமேஹி கு³ணேஹி ஸமன்னாக³தோ, ஸோ இமானி புப்பா²னி யாசிதுங் அரஹதி, தஸ்ஸ த³ஸ்ஸாமீதி.
Tassattho – yo kāyena parassa santakaṃ tiṇasalākampi nāvaharati, vācāya jīvitaṃ pariccajamānopi musāvādaṃ na bhaṇati. Desanāsīsamevetaṃ , kāyadvāravacīdvāramanodvārehi pana yo dasapi akusalakammapathe na karotīti ayamettha adhippāyo. Yaso laddhāti issariyañca labhitvā yo issariyamadamatto satiṃ vissajjetvā pāpakammaṃ na karoti, sa ve evarūpo imehi guṇehi yutto puggalo imaṃ dibbapupphaṃ arahati. Tasmā yo imehi guṇehi samannāgato, so imāni pupphāni yācituṃ arahati, tassa dassāmīti.
தங் ஸுத்வா புரோஹிதோ சிந்தேஸி ‘‘மய்ஹங் இமேஸு கு³ணேஸு ஏகோபி நத்தி², முஸாவாத³ங் பன வத்வா ஏதானி புப்பா²னி க³ஹெத்வா பிளந்தி⁴ஸ்ஸாமி, ஏவங் மங் மஹாஜனோ ‘கு³ணஸம்பன்னோ அய’ந்தி ஜானிஸ்ஸதீ’’தி. ஸோ ‘‘அஹங் ஏதேஹி கு³ணேஹி ஸமன்னாக³தோ’’தி வத்வா தானி புப்பா²னி ஆஹராபெத்வா பிளந்தி⁴த்வா து³தியங் தே³வபுத்தங் யாசி. ஸோ து³தியங் கா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā purohito cintesi ‘‘mayhaṃ imesu guṇesu ekopi natthi, musāvādaṃ pana vatvā etāni pupphāni gahetvā piḷandhissāmi, evaṃ maṃ mahājano ‘guṇasampanno aya’nti jānissatī’’ti. So ‘‘ahaṃ etehi guṇehi samannāgato’’ti vatvā tāni pupphāni āharāpetvā piḷandhitvā dutiyaṃ devaputtaṃ yāci. So dutiyaṃ gāthamāha –
102.
102.
‘‘த⁴ம்மேன வித்தமேஸெய்ய, ந நிகத்யா த⁴னங் ஹரே;
‘‘Dhammena vittameseyya, na nikatyā dhanaṃ hare;
போ⁴கே³ லத்³தா⁴ ந மஜ்ஜெய்ய, ஸ வே கக்காருமரஹதீ’’தி.
Bhoge laddhā na majjeyya, sa ve kakkārumarahatī’’ti.
தஸ்ஸத்தோ² – த⁴ம்மேன பரிஸுத்³தா⁴ஜீவேன ஸுவண்ணரஜதாதி³வித்தங் பரியேஸெய்ய. ந நிகத்யாதி ந வஞ்சனாய த⁴னங் ஹரெய்ய, வத்தா²ப⁴ரணாதி³கே போ⁴கே³ லபி⁴த்வா பமாத³ங் நாபஜ்ஜெய்ய, ஏவரூபோ இமானி புப்பா²னி அரஹதீதி.
Tassattho – dhammena parisuddhājīvena suvaṇṇarajatādivittaṃ pariyeseyya. Na nikatyāti na vañcanāya dhanaṃ hareyya, vatthābharaṇādike bhoge labhitvā pamādaṃ nāpajjeyya, evarūpo imāni pupphāni arahatīti.
புரோஹிதோ ‘‘அஹங் ஏதேஹி கு³ணேஹி ஸமன்னாக³தோ’’தி வத்வா தானி ஆஹராபெத்வா பிளந்தி⁴த்வா ததியங் தே³வபுத்தங் யாசி. ஸோ ததியங் கா³த²மாஹ –
Purohito ‘‘ahaṃ etehi guṇehi samannāgato’’ti vatvā tāni āharāpetvā piḷandhitvā tatiyaṃ devaputtaṃ yāci. So tatiyaṃ gāthamāha –
103.
103.
‘‘யஸ்ஸ சித்தங் அஹாலித்³த³ங், ஸத்³தா⁴ ச அவிராகி³னீ;
‘‘Yassa cittaṃ ahāliddaṃ, saddhā ca avirāginī;
ஏகோ ஸாது³ங் ந பு⁴ஞ்ஜெய்ய, ஸ வே கக்காருமரஹதீ’’தி.
Eko sāduṃ na bhuñjeyya, sa ve kakkārumarahatī’’ti.
தஸ்ஸத்தோ² – யஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ சித்தங் அஹாலித்³த³ங் ஹலித்³தி³ராகோ³ விய கி²ப்பங் ந விரஜ்ஜதி, தி²ரமேவ ஹோதி. ஸத்³தா⁴ ச அவிராகி³னீதி கம்மங் வா விபாகங் வா ஓகப்பனீயஸ்ஸ வா புக்³க³லஸ்ஸ வசனங் ஸத்³த³ஹித்வா அப்பமத்தகேனேவ ந விரஜ்ஜதி ந பி⁴ஜ்ஜதி. யோ யாசகே வா அஞ்ஞே வா ஸங்விபா⁴கா³ரஹே புக்³க³லே ப³ஹி கத்வா ஏககோவ ஸாது³ரஸபோ⁴ஜனங் ந பு⁴ஞ்ஜதி, நேஸங் ஸங்விப⁴ஜித்வா பு⁴ஞ்ஜதி, ஸோ இமானி புப்பா²னி அரஹதீதி.
Tassattho – yassa puggalassa cittaṃ ahāliddaṃ haliddirāgo viya khippaṃ na virajjati, thirameva hoti. Saddhā ca avirāginīti kammaṃ vā vipākaṃ vā okappanīyassa vā puggalassa vacanaṃ saddahitvā appamattakeneva na virajjati na bhijjati. Yo yācake vā aññe vā saṃvibhāgārahe puggale bahi katvā ekakova sādurasabhojanaṃ na bhuñjati, nesaṃ saṃvibhajitvā bhuñjati, so imāni pupphāni arahatīti.
புரோஹிதோ ‘‘அஹங் ஏதேஹி கு³ணேஹி ஸமன்னாக³தோ’’தி வத்வா தானி புப்பா²னி ஆஹராபெத்வா பிளந்தி⁴த்வா சதுத்த²ங் தே³வபுத்தங் யாசி. ஸோ சதுத்த²ங் கா³த²மாஹ –
Purohito ‘‘ahaṃ etehi guṇehi samannāgato’’ti vatvā tāni pupphāni āharāpetvā piḷandhitvā catutthaṃ devaputtaṃ yāci. So catutthaṃ gāthamāha –
104.
104.
‘‘ஸம்முகா² வா திரொக்கா² வா, யோ ஸந்தே ந பரிபா⁴ஸதி;
‘‘Sammukhā vā tirokkhā vā, yo sante na paribhāsati;
யதா²வாதீ³ ததா²காரீ, ஸ வே கக்காருமரஹதீ’’தி.
Yathāvādī tathākārī, sa ve kakkārumarahatī’’ti.
தஸ்ஸத்தோ² – யோ புக்³க³லோ ஸம்முகா² வா பரம்முகா² வா ஸீலாதி³கு³ணயுத்தே ஸந்தே உத்தமபண்டி³தபுரிஸே ந அக்கோஸதி ந பரிபா⁴ஸதி, யங் வாசாய வத³தி, ததே³வ காயேன கரோதி, ஸோ இமானி புப்பா²னி அரஹதீதி.
Tassattho – yo puggalo sammukhā vā parammukhā vā sīlādiguṇayutte sante uttamapaṇḍitapurise na akkosati na paribhāsati, yaṃ vācāya vadati, tadeva kāyena karoti, so imāni pupphāni arahatīti.
புரோஹிதோ ‘‘அஹங் ஏதேஹி கு³ணேஹி ஸமன்னாக³தோ’’தி வத்வா தானிபி ஆஹராபெத்வா பிளந்தி⁴. சத்தாரோ தே³வபுத்தா சத்தாரி புப்ப²சும்ப³டகானி புரோஹிதஸ்ஸ த³த்வா தே³வலோகமேவ க³தா. தேஸங் க³தகாலே புரோஹிதஸ்ஸ ஸீஸே மஹதீ வேத³னா உப்பஜ்ஜி, திகி²ணஸிக²ரேன நிம்மதி²தங் விய ச அயபட்டேன பீளிதங் விய ச ஸீஸங் அஹோஸி. ஸோ வேத³னாப்பத்தோ அபராபரங் பரிவத்தமானோ மஹாஸத்³தே³ன விரவி, ‘‘கிமேத’’ந்தி ச வுத்தே ‘‘அஹங் மமப்³ப⁴ந்தரே அவிஜ்ஜமானேயேவ கு³ணே ‘அத்தீ²’தி முஸாவாத³ங் கத்வா தே தே³வபுத்தே இமானி புப்பா²னி யாசிங், ஹரதே²தானி மம ஸீஸதோ’’தி ஆஹ. தானி ஹரந்தாபி ஹரிதுங் நாஸக்கி²ங்ஸு, அயபட்டேன ப³த்³தா⁴னி விய அஹேஸுங். அத² நங் உக்கி²பித்வா கே³ஹங் நயிங்ஸு. தத்த² தஸ்ஸ விரவந்தஸ்ஸ ஸத்த தி³வஸா வீதிவத்தா.
Purohito ‘‘ahaṃ etehi guṇehi samannāgato’’ti vatvā tānipi āharāpetvā piḷandhi. Cattāro devaputtā cattāri pupphacumbaṭakāni purohitassa datvā devalokameva gatā. Tesaṃ gatakāle purohitassa sīse mahatī vedanā uppajji, tikhiṇasikharena nimmathitaṃ viya ca ayapaṭṭena pīḷitaṃ viya ca sīsaṃ ahosi. So vedanāppatto aparāparaṃ parivattamāno mahāsaddena viravi, ‘‘kimeta’’nti ca vutte ‘‘ahaṃ mamabbhantare avijjamāneyeva guṇe ‘atthī’ti musāvādaṃ katvā te devaputte imāni pupphāni yāciṃ, harathetāni mama sīsato’’ti āha. Tāni harantāpi harituṃ nāsakkhiṃsu, ayapaṭṭena baddhāni viya ahesuṃ. Atha naṃ ukkhipitvā gehaṃ nayiṃsu. Tattha tassa viravantassa satta divasā vītivattā.
ராஜா அமச்சே ஆமந்தெத்வா ‘‘து³ஸ்ஸீலப்³ராஹ்மணோ மரிஸ்ஸதி, கிங் கரோமா’’தி ஆஹ. ‘‘தே³வ, புன உஸ்ஸவங் காரேம, தே³வபுத்தா புன ஆக³ச்சி²ஸ்ஸந்தீ’’தி. ராஜா புன உஸ்ஸவங் காரேஸி. தே³வபுத்தா புன ஆக³ந்த்வா ஸகலனக³ரங் புப்ப²க³ந்தே⁴ன ஏகக³ந்த⁴ங் கத்வா ததே²வ ராஜங்க³ணே அட்ட²ங்ஸு, மஹாஜனோ ஸன்னிபதித்வா து³ஸ்ஸீலப்³ராஹ்மணங் ஆனெத்வா தேஸங் புரதோ உத்தானங் நிபஜ்ஜாபேஸி. ஸோ ‘‘ஜீவிதங் மே தே³த², ஸாமீ’’தி தே³வபுத்தே யாசி. தே³வபுத்தா ‘‘துய்ஹங் து³ஸ்ஸீலஸ்ஸ பாபத⁴ம்மஸ்ஸ அனநுச்ச²விகானேவேதானி புப்பா²னி, த்வங் பன ‘அம்ஹே வஞ்செஸ்ஸாமீ’தி ஸஞ்ஞீ அஹோஸி, அத்தனோ முஸாவாத³ப²லங் லத்³த⁴’’ந்தி மஹாஜனமஜ்ஜே² து³ஸ்ஸீலப்³ராஹ்மணங் க³ரஹித்வா ஸீஸதோ புப்ப²சும்ப³டகங் அபனெத்வா மஹாஜனஸ்ஸ ஓவாத³ங் த³த்வா ஸகட்டா²னமேவ அக³மங்ஸு.
Rājā amacce āmantetvā ‘‘dussīlabrāhmaṇo marissati, kiṃ karomā’’ti āha. ‘‘Deva, puna ussavaṃ kārema, devaputtā puna āgacchissantī’’ti. Rājā puna ussavaṃ kāresi. Devaputtā puna āgantvā sakalanagaraṃ pupphagandhena ekagandhaṃ katvā tatheva rājaṅgaṇe aṭṭhaṃsu, mahājano sannipatitvā dussīlabrāhmaṇaṃ ānetvā tesaṃ purato uttānaṃ nipajjāpesi. So ‘‘jīvitaṃ me detha, sāmī’’ti devaputte yāci. Devaputtā ‘‘tuyhaṃ dussīlassa pāpadhammassa ananucchavikānevetāni pupphāni, tvaṃ pana ‘amhe vañcessāmī’ti saññī ahosi, attano musāvādaphalaṃ laddha’’nti mahājanamajjhe dussīlabrāhmaṇaṃ garahitvā sīsato pupphacumbaṭakaṃ apanetvā mahājanassa ovādaṃ datvā sakaṭṭhānameva agamaṃsu.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ப்³ராஹ்மணோ தே³வத³த்தோ அஹோஸி, தேஸு தே³வபுத்தேஸு ஏகோ கஸ்ஸபோ, ஏகோ மொக்³க³ல்லானோ, ஏகோ ஸாரிபுத்தோ, ஜெட்ட²கதே³வபுத்தோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā brāhmaṇo devadatto ahosi, tesu devaputtesu eko kassapo, eko moggallāno, eko sāriputto, jeṭṭhakadevaputto pana ahameva ahosi’’nti.
கக்காருஜாதகவண்ணனா ச²ட்டா².
Kakkārujātakavaṇṇanā chaṭṭhā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 326. கக்காருஜாதகங் • 326. Kakkārujātakaṃ