Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [267] 7. கக்கடகஜாதகவண்ணனா

    [267] 7. Kakkaṭakajātakavaṇṇanā

    ஸிங்கீ³ மிகோ³தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அஞ்ஞதரங் இத்தி²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸாவத்தி²யங் கிரேகோ குடும்பி³கோ அத்தனோ ப⁴ரியங் க³ஹெத்வா உத்³தா⁴ரஸோத⁴னத்தா²ய ஜனபத³ங் க³ந்த்வா உத்³தா⁴ரங் ஸோதெ⁴த்வா ஆக³ச்ச²ந்தோ அந்தராமக்³கே³ சோரேஹி க³ஹிதோ. ப⁴ரியா பனஸ்ஸ அபி⁴ரூபா பாஸாதி³கா த³ஸ்ஸனீயா, சோரஜெட்ட²கோ தஸ்ஸா ஸினேஹேன குடும்பி³கங் மாரேதுங் ஆரபி⁴. ஸா பன இத்தீ² ஸீலவதீ ஆசாரஸம்பன்னா பதிதே³வதா, ஸா சோரஜெட்ட²கஸ்ஸ பாதே³ஸு நிபதித்வா ‘‘ஸாமி, ஸசே மயி ஸினேஹோ அத்தி², மா மய்ஹங் ஸாமிகங் மாரேஹி. ஸசே மாரேஸி, அஹம்பி விஸங் வா கா²தி³த்வா நாஸவாதங் வா ஸன்னிரும்பி⁴த்வா மரிஸ்ஸாமி, தயா பன ஸத்³தி⁴ங் ந க³மிஸ்ஸாமி, மா மே அகாரணேன ஸாமிகங் மாரேஹீ’’தி யாசித்வா தங் விஸ்ஸஜ்ஜாபேஸி. தே உபோ⁴பி ஸொத்தி²னா ஸாவத்தி²ங் பத்வா ஜேதவனபிட்டி²விஹாரேன க³ச்ச²ந்தா ‘‘விஹாரங் பவிஸித்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³ஸ்ஸாமா’’தி க³ந்த⁴குடிபரிவேணங் க³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³ங்ஸு. தே ஸத்தா²ரா ‘‘கஹங் க³தத்த², உபாஸகா’’தி புட்டா² ‘‘உத்³தா⁴ரஸோத⁴னத்தா²யா’’தி ஆஹங்ஸு. ‘‘அந்தராமக்³கே³ பன ஆரொக்³யேன ஆக³தத்தா²’’தி வுத்தே குடும்பி³கோ ஆஹ – ‘‘அந்தராமக்³கே³ நோ, ப⁴ந்தே, சோரா க³ண்ஹிங்ஸு, தத்ரேஸா மங் மாரியமானங் சோரஜெட்ட²கங் யாசித்வா மோசேஸி, இமங் நிஸ்ஸாய மயா ஜீவிதங் லத்³த⁴’’ந்தி. ஸத்தா² ‘‘ந, உபாஸக, இதா³னேவேதாய ஏவங் துய்ஹங் ஜீவிதங் தி³ன்னங், புப்³பே³பி பண்டி³தானம்பி ஜீவிதங் அதா³ஸியேவா’’தி வத்வா தேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Siṅgīmigoti idaṃ satthā jetavane viharanto aññataraṃ itthiṃ ārabbha kathesi. Sāvatthiyaṃ kireko kuṭumbiko attano bhariyaṃ gahetvā uddhārasodhanatthāya janapadaṃ gantvā uddhāraṃ sodhetvā āgacchanto antarāmagge corehi gahito. Bhariyā panassa abhirūpā pāsādikā dassanīyā, corajeṭṭhako tassā sinehena kuṭumbikaṃ māretuṃ ārabhi. Sā pana itthī sīlavatī ācārasampannā patidevatā, sā corajeṭṭhakassa pādesu nipatitvā ‘‘sāmi, sace mayi sineho atthi, mā mayhaṃ sāmikaṃ mārehi. Sace māresi, ahampi visaṃ vā khāditvā nāsavātaṃ vā sannirumbhitvā marissāmi, tayā pana saddhiṃ na gamissāmi, mā me akāraṇena sāmikaṃ mārehī’’ti yācitvā taṃ vissajjāpesi. Te ubhopi sotthinā sāvatthiṃ patvā jetavanapiṭṭhivihārena gacchantā ‘‘vihāraṃ pavisitvā satthāraṃ vandissāmā’’ti gandhakuṭipariveṇaṃ gantvā satthāraṃ vanditvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Te satthārā ‘‘kahaṃ gatattha, upāsakā’’ti puṭṭhā ‘‘uddhārasodhanatthāyā’’ti āhaṃsu. ‘‘Antarāmagge pana ārogyena āgatatthā’’ti vutte kuṭumbiko āha – ‘‘antarāmagge no, bhante, corā gaṇhiṃsu, tatresā maṃ māriyamānaṃ corajeṭṭhakaṃ yācitvā mocesi, imaṃ nissāya mayā jīvitaṃ laddha’’nti. Satthā ‘‘na, upāsaka, idānevetāya evaṃ tuyhaṃ jīvitaṃ dinnaṃ, pubbepi paṇḍitānampi jīvitaṃ adāsiyevā’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே ஹிமவந்தே மஹாஉத³கரஹதோ³, தத்த² மஹாஸுவண்ணகக்கடகோ அஹோஸி. ஸோ தஸ்ஸ நிவாஸபா⁴வேன ‘‘குளீரத³ஹோ’’தி பஞ்ஞாயித்த². கக்கடகோ மஹா அஹோஸி க²லமண்ட³லப்பமாணோ, ஹத்தீ² க³ஹெத்வா வதி⁴த்வா கா²த³தி. ஹத்தீ² தஸ்ஸ ப⁴யேன தத்த² ஓதரித்வா கோ³சரங் க³ண்ஹிதுங் ந ஸக்கொந்தி. ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ குளீரத³ஹங் உபனிஸ்ஸாய வஸமானங் ஹத்தி²யூத²ஜெட்ட²கங் படிச்ச கரேணுயா குச்சி²ஸ்மிங் படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹி. அத²ஸ்ஸ மாதா ‘‘க³ப்³ப⁴ங் ரக்கி²ஸ்ஸாமீ’’தி அஞ்ஞங் பப்³ப³தப்பதே³ஸங் க³ந்த்வா க³ப்³ப⁴ங் ரக்கி²த்வா புத்தங் விஜாயி. ஸோ அனுக்கமேன விஞ்ஞுதங் பத்தோ மஹாஸரீரோ தா²மஸம்பன்னோ ஸோப⁴க்³க³ப்பத்தோ அஞ்ஜனபப்³ப³தோ விய அஹோஸி. ஸோ ஏகாய கரேணுயா ஸத்³தி⁴ங் ஸங்வாஸங் கப்பெத்வா ‘‘கக்கடகங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி அத்தனோ ப⁴ரியஞ்ச மாதரஞ்ச ஆதா³ய தங் ஹத்தி²யூத²ங் உபஸங்கமித்வா பிதரங் பஸ்ஸித்வா ‘‘தாத, அஹங் கக்கடகங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. அத² நங் பிதா ‘‘ந ஸக்கி²ஸ்ஸஸி, தாதா’’தி வாரெத்வா புனப்புனங் வத³ந்தங் ‘‘த்வஞ்ஞேவ ஜானிஸ்ஸஸீ’’தி ஆஹ.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente himavante mahāudakarahado, tattha mahāsuvaṇṇakakkaṭako ahosi. So tassa nivāsabhāvena ‘‘kuḷīradaho’’ti paññāyittha. Kakkaṭako mahā ahosi khalamaṇḍalappamāṇo, hatthī gahetvā vadhitvā khādati. Hatthī tassa bhayena tattha otaritvā gocaraṃ gaṇhituṃ na sakkonti. Tadā bodhisatto kuḷīradahaṃ upanissāya vasamānaṃ hatthiyūthajeṭṭhakaṃ paṭicca kareṇuyā kucchismiṃ paṭisandhiṃ gaṇhi. Athassa mātā ‘‘gabbhaṃ rakkhissāmī’’ti aññaṃ pabbatappadesaṃ gantvā gabbhaṃ rakkhitvā puttaṃ vijāyi. So anukkamena viññutaṃ patto mahāsarīro thāmasampanno sobhaggappatto añjanapabbato viya ahosi. So ekāya kareṇuyā saddhiṃ saṃvāsaṃ kappetvā ‘‘kakkaṭakaṃ gaṇhissāmī’’ti attano bhariyañca mātarañca ādāya taṃ hatthiyūthaṃ upasaṅkamitvā pitaraṃ passitvā ‘‘tāta, ahaṃ kakkaṭakaṃ gaṇhissāmī’’ti āha. Atha naṃ pitā ‘‘na sakkhissasi, tātā’’ti vāretvā punappunaṃ vadantaṃ ‘‘tvaññeva jānissasī’’ti āha.

    ஸோ குளீரத³ஹங் உபனிஸ்ஸாய வஸந்தே ஸப்³ப³வாரணே ஸன்னிபாதெத்வா ஸப்³பே³ஹி ஸத்³தி⁴ங் த³ஹஸமீபங் க³ந்த்வா ‘‘கிங் ஸோ கக்கடகோ ஓதரணகாலே க³ண்ஹாதி, உதா³ஹு கோ³சரங் க³ண்ஹனகாலே, உதா³ஹு உத்தரணகாலே’’தி புச்சி²த்வா ‘‘உத்தரணகாலே’’தி ஸுத்வா ‘‘தேன ஹி தும்ஹே குளீரத³ஹங் ஓதரித்வா யாவத³த்த²ங் கோ³சரங் க³ஹெத்வா பட²மங் உத்தரத², அஹங் பச்ச²தோ ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. வாரணா ததா² கரிங்ஸு. குளீரோ பச்ச²தோ உத்தரந்தங் போ³தி⁴ஸத்தங் மஹாஸண்டா³ஸேன கம்மாரோ லோஹஸலாகங் விய அளத்³வயேன பாதே³ த³ள்ஹங் க³ண்ஹி, கரேணுகா போ³தி⁴ஸத்தங் அவிஜஹித்வா ஸமீபேயேவ அட்டா²ஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ ஆகட்³ட⁴ந்தோ குளீரங் சாலேதுங் நாஸக்கி², குளீரோ பன தங் ஆகட்³ட⁴ந்தோ அத்தனோ அபி⁴முக²ங் கரோதி. ஸோ மரணப⁴யதஜ்ஜிதோ ப³த்³த⁴ரவங் ரவி, ஸப்³பே³ வாரணா மரணப⁴யதஜ்ஜிதா கோஞ்சனாத³ங் கத்வா முத்தகரீஸங் சஜமானா பலாயிங்ஸு, கரேணுகாபிஸ்ஸ ஸண்டா²துங் அஸக்கொந்தீ பலாயிதுங் ஆரபி⁴.

    So kuḷīradahaṃ upanissāya vasante sabbavāraṇe sannipātetvā sabbehi saddhiṃ dahasamīpaṃ gantvā ‘‘kiṃ so kakkaṭako otaraṇakāle gaṇhāti, udāhu gocaraṃ gaṇhanakāle, udāhu uttaraṇakāle’’ti pucchitvā ‘‘uttaraṇakāle’’ti sutvā ‘‘tena hi tumhe kuḷīradahaṃ otaritvā yāvadatthaṃ gocaraṃ gahetvā paṭhamaṃ uttaratha, ahaṃ pacchato bhavissāmī’’ti āha. Vāraṇā tathā kariṃsu. Kuḷīro pacchato uttarantaṃ bodhisattaṃ mahāsaṇḍāsena kammāro lohasalākaṃ viya aḷadvayena pāde daḷhaṃ gaṇhi, kareṇukā bodhisattaṃ avijahitvā samīpeyeva aṭṭhāsi. Bodhisatto ākaḍḍhanto kuḷīraṃ cāletuṃ nāsakkhi, kuḷīro pana taṃ ākaḍḍhanto attano abhimukhaṃ karoti. So maraṇabhayatajjito baddharavaṃ ravi, sabbe vāraṇā maraṇabhayatajjitā koñcanādaṃ katvā muttakarīsaṃ cajamānā palāyiṃsu, kareṇukāpissa saṇṭhātuṃ asakkontī palāyituṃ ārabhi.

    அத² நங் ஸோ அத்தனோ ப³த்³த⁴பா⁴வங் ஸஞ்ஞாபெத்வா தஸ்ஸா அபலாயனத்த²ங் பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Atha naṃ so attano baddhabhāvaṃ saññāpetvā tassā apalāyanatthaṃ paṭhamaṃ gāthamāha –

    49. தத்த² ஸிங்கீ³ மிகோ³தி ஸிங்கீ³ ஸுவண்ணவண்ணோ மிகோ³. த்³வீஹி அளேஹி ஸிங்க³கிச்சங் ஸாதெ⁴ந்தேஹி யுத்ததாய ஸிங்கீ³தி அத்தோ². மிகோ³தி பன ஸப்³ப³பாணஸங்கா³ஹகவஸேன இத⁴ குளீரோ வுத்தோ. ஆயதசக்கு²னெத்தோதி எத்த² த³ஸ்ஸனட்டே²ன சக்கு², நயனட்டே²ன நெத்தங், ஆயதானி சக்கு²ஸங்கா²தானி நெத்தானி அஸ்ஸாதி ஆயதசக்கு²னெத்தோ, தீ³க⁴அக்கீ²தி அத்தோ². அட்டி²மேவஸ்ஸ தசகிச்சங் ஸாதே⁴தீதி அட்டி²த்தசோ. தேனாபி⁴பூ⁴தோதி தேன மிகே³ன அபி⁴பூ⁴தோ அஜ்ஜொ²த்த²தோ நிச்சலங் க³ஹிதோ ஹுத்வா. கபணங் ருதா³மீதி காருஞ்ஞப்பத்தோ ஹுத்வா ருதா³மி விரவாமி. மா ஹேவ மந்தி மங் ஏவரூபங் ப்³யஸனப்பத்தங் அத்தனோ பாணஸமங் பியஸாமிகங் த்வங் மா ஹேவ ஜஹீதி.

    49. Tattha siṅgī migoti siṅgī suvaṇṇavaṇṇo migo. Dvīhi aḷehi siṅgakiccaṃ sādhentehi yuttatāya siṅgīti attho. Migoti pana sabbapāṇasaṅgāhakavasena idha kuḷīro vutto. Āyatacakkhunettoti ettha dassanaṭṭhena cakkhu, nayanaṭṭhena nettaṃ, āyatāni cakkhusaṅkhātāni nettāni assāti āyatacakkhunetto, dīghaakkhīti attho. Aṭṭhimevassa tacakiccaṃ sādhetīti aṭṭhittaco. Tenābhibhūtoti tena migena abhibhūto ajjhotthato niccalaṃ gahito hutvā. Kapaṇaṃ rudāmīti kāruññappatto hutvā rudāmi viravāmi. Mā heva manti maṃ evarūpaṃ byasanappattaṃ attano pāṇasamaṃ piyasāmikaṃ tvaṃ mā heva jahīti.

    அத² ஸா கரேணுகா நிவத்தித்வா தங் அஸ்ஸாஸயமானா து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Atha sā kareṇukā nivattitvā taṃ assāsayamānā dutiyaṃ gāthamāha –

    50.

    50.

    ‘‘அய்ய ந தங் ஜஹிஸ்ஸாமி, குஞ்ஜரங் ஸட்டி²ஹாயனங்;

    ‘‘Ayya na taṃ jahissāmi, kuñjaraṃ saṭṭhihāyanaṃ;

    பத²ப்³யா சாதுரந்தாய, ஸுப்பியோ ஹோஸி மே துவ’’ந்தி.

    Pathabyā cāturantāya, suppiyo hosi me tuva’’nti.

    தத்த² ஸட்டி²ஹாயனந்தி ஜாதியா ஸட்டி²வஸ்ஸகாலஸ்மிஞ்ஹி குஞ்ஜரா தா²மேன பரிஹாயந்தி, ஸா அஹங் ஏவங் தா²மஹீனங் இமங் ப்³யஸனங் பத்தங் தங் ந ஜஹிஸ்ஸாமி, மா பா⁴யி, இமிஸ்ஸா ஹி சதூஸு தி³ஸாஸு ஸமுத்³த³ங் பத்வா டி²தாய சாதுரந்தாய பத²வியா த்வங் மய்ஹங் ஸுட்டு² பியோதி.

    Tattha saṭṭhihāyananti jātiyā saṭṭhivassakālasmiñhi kuñjarā thāmena parihāyanti, sā ahaṃ evaṃ thāmahīnaṃ imaṃ byasanaṃ pattaṃ taṃ na jahissāmi, mā bhāyi, imissā hi catūsu disāsu samuddaṃ patvā ṭhitāya cāturantāya pathaviyā tvaṃ mayhaṃ suṭṭhu piyoti.

    அத² நங் ஸந்த²ம்பெ⁴த்வா ‘‘அய்ய, இதா³னி தங் குளீரேன ஸத்³தி⁴ங் தோ²கங் கதா²ஸல்லாபங் லப⁴மானா விஸ்ஸஜ்ஜாபெஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா குளீரங் யாசமானா ததியங் கா³த²மாஹ –

    Atha naṃ santhambhetvā ‘‘ayya, idāni taṃ kuḷīrena saddhiṃ thokaṃ kathāsallāpaṃ labhamānā vissajjāpessāmī’’ti vatvā kuḷīraṃ yācamānā tatiyaṃ gāthamāha –

    51.

    51.

    ‘‘யே குளீரா ஸமுத்³த³ஸ்மிங், க³ங்கா³ய யமுனாய ச;

    ‘‘Ye kuḷīrā samuddasmiṃ, gaṅgāya yamunāya ca;

    தேஸங் த்வங் வாரிஜோ ஸெட்டோ², முஞ்ச ரோத³ந்தியா பதி’’ந்தி.

    Tesaṃ tvaṃ vārijo seṭṭho, muñca rodantiyā pati’’nti.

    தஸ்ஸத்தோ² – யே ஸமுத்³தே³ வா க³ங்கா³ய வா யமுனாய வா குளீரா, ஸப்³பே³ஸங் வண்ணஸம்பத்தியா ச மஹந்தத்தேன ச த்வமேவ ஸெட்டோ² உத்தமோ. தேன தங் யாசாமி, மய்ஹங் ரோத³மானாய ஸாமிகங் முஞ்சாதி.

    Tassattho – ye samudde vā gaṅgāya vā yamunāya vā kuḷīrā, sabbesaṃ vaṇṇasampattiyā ca mahantattena ca tvameva seṭṭho uttamo. Tena taṃ yācāmi, mayhaṃ rodamānāya sāmikaṃ muñcāti.

    குளீரோ தஸ்ஸா கத²யமானாய இத்தி²ஸத்³தே³ நிமித்தங் க³ஹெத்வா ஆகட்³டி⁴யமானஸோ ஹுத்வா வாரணஸ்ஸ பாத³தோ அளே வினிவேடெ²ந்தோ ‘‘அயங் விஸ்ஸட்டோ² இத³ங் நாம கரிஸ்ஸதீ’’தி ந கிஞ்சி அஞ்ஞாஸி. அத² நங் வாரணோ பாத³ங் உக்கி²பித்வா பிட்டி²யங் அக்கமி, தாவதே³வ அட்டீ²னி பி⁴ஜ்ஜிங்ஸு. வாரணோ துட்ட²ரவங் ரவி, ஸப்³பே³ வாரணா ஸன்னிபதித்வா குளீரங் நீஹரித்வா மஹீதலே ட²பெத்வா மத்³த³ந்தா சுண்ணவிசுண்ணமகங்ஸு. தஸ்ஸ த்³வே அளா ஸரீரதோ பி⁴ஜ்ஜித்வா ஏகமந்தே பதிங்ஸு. ஸோ ச குளீரத³ஹோ க³ங்கா³ய ஏகாப³த்³தோ⁴ , க³ங்கா³ய பூரணகாலே க³ங்கோ³த³கேன பூரதி, உத³கே மந்தீ³பூ⁴தே த³ஹதோ உத³கங் க³ங்க³ங் ஓதரதி. அத² த்³வேபி தே அளா உப்லவித்வா க³ங்கா³ய வுய்ஹிங்ஸு. தேஸு ஏகோ ஸமுத்³த³ங் பாவிஸி, ஏகங் த³ஸபா⁴திகராஜானோ உத³கே கீளமானா லபி⁴த்வா ஆளிங்க³ங் நாம முதி³ங்க³ங் அகங்ஸு. ஸமுத்³த³ங் பன பவிட்ட²ங் அஸுரா க³ஹெத்வா ஆலம்ப³ரங் நாம பே⁴ரிங் காரேஸுங். தே அபரபா⁴கே³ ஸக்கேன ஸங்கா³மே பராஜிதா தங் ச²ட்³டெ³த்வா பலாயிங்ஸு, அத² நங் ஸக்கோ அத்தனோ அத்தா²ய க³ண்ஹாபேஸி. ‘‘ஆலம்ப³ரமேகோ⁴ விய த²னதீ’’தி தங் ஸந்தா⁴ய வத³ந்தி.

    Kuḷīro tassā kathayamānāya itthisadde nimittaṃ gahetvā ākaḍḍhiyamānaso hutvā vāraṇassa pādato aḷe viniveṭhento ‘‘ayaṃ vissaṭṭho idaṃ nāma karissatī’’ti na kiñci aññāsi. Atha naṃ vāraṇo pādaṃ ukkhipitvā piṭṭhiyaṃ akkami, tāvadeva aṭṭhīni bhijjiṃsu. Vāraṇo tuṭṭharavaṃ ravi, sabbe vāraṇā sannipatitvā kuḷīraṃ nīharitvā mahītale ṭhapetvā maddantā cuṇṇavicuṇṇamakaṃsu. Tassa dve aḷā sarīrato bhijjitvā ekamante patiṃsu. So ca kuḷīradaho gaṅgāya ekābaddho , gaṅgāya pūraṇakāle gaṅgodakena pūrati, udake mandībhūte dahato udakaṃ gaṅgaṃ otarati. Atha dvepi te aḷā uplavitvā gaṅgāya vuyhiṃsu. Tesu eko samuddaṃ pāvisi, ekaṃ dasabhātikarājāno udake kīḷamānā labhitvā āḷiṅgaṃ nāma mudiṅgaṃ akaṃsu. Samuddaṃ pana paviṭṭhaṃ asurā gahetvā ālambaraṃ nāma bheriṃ kāresuṃ. Te aparabhāge sakkena saṅgāme parājitā taṃ chaḍḍetvā palāyiṃsu, atha naṃ sakko attano atthāya gaṇhāpesi. ‘‘Ālambaramegho viya thanatī’’ti taṃ sandhāya vadanti.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே உபோ⁴ ஜயம்பதிகா ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹிங்ஸு . ‘‘ததா³ கரேணுகா அயங் உபாஸிகா அஹோஸி, வாரணோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne ubho jayampatikā sotāpattiphale patiṭṭhahiṃsu . ‘‘Tadā kareṇukā ayaṃ upāsikā ahosi, vāraṇo pana ahameva ahosi’’nti.

    கக்கடகஜாதகவண்ணனா ஸத்தமா.

    Kakkaṭakajātakavaṇṇanā sattamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 267. கக்கடகஜாதகங் • 267. Kakkaṭakajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact