Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā

    4. கக்கடகரஸதா³யகவிமானவண்ணனா

    4. Kakkaṭakarasadāyakavimānavaṇṇanā

    உச்சமித³ங் மணிதூ²ணங் விமானந்தி கக்கடகரஸதா³யகவிமானங். தஸ்ஸ கா உப்பத்தி? ப⁴க³வா ராஜக³ஹே விஹரதி வேளுவனே. தேன ஸமயேன அஞ்ஞதரோ பி⁴க்கு² ஆரத்³த⁴விபஸ்ஸகோ கண்ணஸூலேன பீளிதோ அகல்லஸரீரதாய விபஸ்ஸனங் உஸ்ஸுக்காபேதுங் நாஸக்கி², வேஜ்ஜேஹி வுத்தவிதி⁴னா பே⁴ஸஜ்ஜே கதேபி ரோகோ³ ந வூபஸமி. ஸோ ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸி. அத²ஸ்ஸ ப⁴க³வா ‘‘கக்கடகரஸபோ⁴ஜனங் ஸப்பாய’’ந்தி ஞத்வா ஆஹ ‘‘க³ச்ச² த்வங் பி⁴க்கு² மக³த⁴கெ²த்தே பிண்டா³ய சராஹீ’’தி.

    Uccamidaṃmaṇithūṇaṃ vimānanti kakkaṭakarasadāyakavimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavā rājagahe viharati veḷuvane. Tena samayena aññataro bhikkhu āraddhavipassako kaṇṇasūlena pīḷito akallasarīratāya vipassanaṃ ussukkāpetuṃ nāsakkhi, vejjehi vuttavidhinā bhesajje katepi rogo na vūpasami. So bhagavato etamatthaṃ ārocesi. Athassa bhagavā ‘‘kakkaṭakarasabhojanaṃ sappāya’’nti ñatvā āha ‘‘gaccha tvaṃ bhikkhu magadhakhette piṇḍāya carāhī’’ti.

    ஸோ பி⁴க்கு² ‘‘தீ³க⁴த³ஸ்ஸினா அத்³தா⁴ கிஞ்சி தி³ட்ட²ங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி சிந்தெத்வா ‘‘ஸாது⁴ ப⁴ந்தே’’தி ப⁴க³வதோ படிஸ்ஸுணித்வா ப⁴க³வந்தங் வந்தி³த்வா பத்தசீவரமாதா³ய மக³த⁴கெ²த்தங் க³ந்த்வா அஞ்ஞதரஸ்ஸ கெ²த்தபாலஸ்ஸ குடியா த்³வாரே பிண்டா³ய அட்டா²ஸி. ஸோ ச கெ²த்தபாலோ கக்கடகரஸங் ஸம்பாதெ³த்வா ப⁴த்தஞ்ச பசித்வா ‘‘தோ²கங் விஸ்ஸமித்வா பு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸாமீ’’தி நிஸின்னோ தே²ரங் தி³ஸ்வா பத்தங் க³ஹெத்வா குடிகாயங் நிஸீதா³பெத்வா கக்கடகரஸப⁴த்தங் அதா³ஸி. தே²ரஸ்ஸ தங் ப⁴த்தங் தோ²கங் பு⁴த்தஸ்ஸயேவ கண்ணஸூலங் படிப்பஸ்ஸம்பி⁴, க⁴டஸதேன ந்ஹாதோ விய அஹோஸி . ஸோ ஸப்பாயாஹாரவஸேன சித்தபா²ஸுகங் லபி⁴த்வா விபஸ்ஸனாவஸேன சித்தங் அபி⁴னின்னாமெந்தோ அபரியோஸிதேயேவ போ⁴ஜனே அனவஸேஸதோ ஆஸவே கே²பெத்வா அரஹத்தே பதிட்டா²ய கெ²த்தபாலங் ஆஹ ‘‘உபாஸக, தவ பிண்ட³பாதபோ⁴ஜனேன மய்ஹங் ரோகோ³ வூபஸந்தோ, காயசித்தங் கல்லங் ஜாதங், த்வம்பி இமஸ்ஸ புஞ்ஞஸ்ஸ ப²லேன விக³தகாயசித்தது³க்கோ² ப⁴விஸ்ஸஸீ’’தி வத்வா அனுமோத³னங் கத்வா பக்காமி.

    So bhikkhu ‘‘dīghadassinā addhā kiñci diṭṭhaṃ bhavissatī’’ti cintetvā ‘‘sādhu bhante’’ti bhagavato paṭissuṇitvā bhagavantaṃ vanditvā pattacīvaramādāya magadhakhettaṃ gantvā aññatarassa khettapālassa kuṭiyā dvāre piṇḍāya aṭṭhāsi. So ca khettapālo kakkaṭakarasaṃ sampādetvā bhattañca pacitvā ‘‘thokaṃ vissamitvā bhuñjissāmī’’ti nisinno theraṃ disvā pattaṃ gahetvā kuṭikāyaṃ nisīdāpetvā kakkaṭakarasabhattaṃ adāsi. Therassa taṃ bhattaṃ thokaṃ bhuttassayeva kaṇṇasūlaṃ paṭippassambhi, ghaṭasatena nhāto viya ahosi . So sappāyāhāravasena cittaphāsukaṃ labhitvā vipassanāvasena cittaṃ abhininnāmento apariyositeyeva bhojane anavasesato āsave khepetvā arahatte patiṭṭhāya khettapālaṃ āha ‘‘upāsaka, tava piṇḍapātabhojanena mayhaṃ rogo vūpasanto, kāyacittaṃ kallaṃ jātaṃ, tvampi imassa puññassa phalena vigatakāyacittadukkho bhavissasī’’ti vatvā anumodanaṃ katvā pakkāmi.

    கெ²த்தபாலோ அபரேன ஸமயேன காலங் கத்வா தாவதிங்ஸப⁴வனே த்³வாத³ஸயோஜனிகே மணித²ம்பே⁴ கனகவிமானே ஸத்தஸதகூடாகா³ரபடிமண்டி³தே வேளுரியமயக³ப்³பே⁴ நிப்³ப³த்தி, த்³வாரே சஸ்ஸ யதூ²பசிதகம்மஸங்ஸூசகோ முத்தாஸிக்காக³தோ ஸுவண்ணகக்கடகோ ஓலம்ப³மானோ அட்டா²ஸி. அதா²யஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ புப்³பே³ வுத்தனயேன தத்த² க³தோ தங் தி³ஸ்வா இமாஹி கா³தா²ஹி புச்சி² –

    Khettapālo aparena samayena kālaṃ katvā tāvatiṃsabhavane dvādasayojanike maṇithambhe kanakavimāne sattasatakūṭāgārapaṭimaṇḍite veḷuriyamayagabbhe nibbatti, dvāre cassa yathūpacitakammasaṃsūcako muttāsikkāgato suvaṇṇakakkaṭako olambamāno aṭṭhāsi. Athāyasmā mahāmoggallāno pubbe vuttanayena tattha gato taṃ disvā imāhi gāthāhi pucchi –

    910.

    910.

    ‘‘உச்சமித³ங் மணிதூ²ணங் விமானங், ஸமந்ததோ த்³வாத³ஸ யோஜனானி;

    ‘‘Uccamidaṃ maṇithūṇaṃ vimānaṃ, samantato dvādasa yojanāni;

    கூடாகா³ரா ஸத்தஸதா உளாரா, வேளுரியத²ம்பா⁴ ருசகத்த²தா ஸுபா⁴.

    Kūṭāgārā sattasatā uḷārā, veḷuriyathambhā rucakatthatā subhā.

    911.

    911.

    ‘‘தத்த²ச்ச²ஸி பிவஸி கா²த³ஸி ச, தி³ப்³பா³ ச வீணா பவத³ந்தி வக்³கு³ங்;

    ‘‘Tatthacchasi pivasi khādasi ca, dibbā ca vīṇā pavadanti vagguṃ;

    தி³ப்³பா³ ரஸா காமகு³ணெத்த² பஞ்ச, நாரியோ ச நச்சந்தி ஸுவண்ணச²ன்னா.

    Dibbā rasā kāmaguṇettha pañca, nāriyo ca naccanti suvaṇṇachannā.

    912.

    912.

    ‘‘கேன தேதாதி³ஸோ வண்ணோ, கேன தே இத⁴ மிஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo, kena te idha mijjhati;

    உப்பஜ்ஜந்தி ச தே போ⁴கா³, யே கேசி மனஸோ பியா.

    Uppajjanti ca te bhogā, ye keci manaso piyā.

    913.

    913.

    ‘‘புச்சா²மி தங் தே³வ மஹானுபா⁴வ, மனுஸ்ஸபூ⁴தோ கிமகாஸி புஞ்ஞங்;

    ‘‘Pucchāmi taṃ deva mahānubhāva, manussabhūto kimakāsi puññaṃ;

    கேனாஸி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வோ, வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.

    Kenāsi evaṃ jalitānubhāvo, vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ஸோபிஸ்ஸ ப்³யாகாஸி, தங் த³ஸ்ஸேதுங் –

    Sopissa byākāsi, taṃ dassetuṃ –

    914.

    914.

    ‘‘ஸோ தே³வபுத்தோ அத்தமனோ, மொக்³க³ல்லானேன புச்சி²தோ;

    ‘‘So devaputto attamano, moggallānena pucchito;

    பஞ்ஹங் புட்டோ² வியாகாஸி, யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²ல’’ந்தி. – வுத்தங்;

    Pañhaṃ puṭṭho viyākāsi, yassa kammassidaṃ phala’’nti. – vuttaṃ;

    915.

    915.

    ‘‘ஸதிஸமுப்பாத³கரோ , த்³வாரே கக்கடகோ டி²தோ;

    ‘‘Satisamuppādakaro , dvāre kakkaṭako ṭhito;

    நிட்டி²தோ ஜாதரூபஸ்ஸ, ஸோப⁴தி த³ஸபாத³கோ.

    Niṭṭhito jātarūpassa, sobhati dasapādako.

    916.

    916.

    ‘‘தேன மேதாதி³ஸோ வண்ணோ, தேன மே இத⁴ மிஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo, tena me idha mijjhati;

    உப்பஜ்ஜந்தி ச மே போ⁴கா³, யே கேசி மனஸோ பியா.

    Uppajjanti ca me bhogā, ye keci manaso piyā.

    917.

    917.

    ‘‘அக்கா²மி தே பி⁴க்கு² மஹானுபா⁴வ, மனுஸ்ஸபூ⁴தோ யமகாஸி புஞ்ஞங்;

    ‘‘Akkhāmi te bhikkhu mahānubhāva, manussabhūto yamakāsi puññaṃ;

    தேனம்ஹி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வோ, வண்ணோ ச மே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.

    Tenamhi evaṃ jalitānubhāvo, vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    910. தத்த² உச்சந்தி அச்சுக்³க³தங். மணிதூ²ணந்தி பது³மராகா³தி³மணிமயத²ம்ப⁴ங். ஸமந்ததோதி சதூஸுபி பஸ்ஸேஸு. ருசகத்த²தாதி தஸ்ஸங் தஸ்ஸங் பூ⁴மியங் ஸுவண்ணப²லகேஹி அத்த²தா.

    910. Tattha uccanti accuggataṃ. Maṇithūṇanti padumarāgādimaṇimayathambhaṃ. Samantatoti catūsupi passesu. Rucakatthatāti tassaṃ tassaṃ bhūmiyaṃ suvaṇṇaphalakehi atthatā.

    911. பிவஸி கா²த³ஸி சாதி காலேன காலங் உபயுஜ்ஜமானங் க³ந்த⁴பானங் ஸுதா⁴போ⁴ஜனஞ்ச ஸந்தா⁴ய வத³தி. பவத³ந்தீதி பவஜ்ஜந்தி. தி³ப்³பா³ ரஸா காமகு³ணெத்த² பஞ்சாதி தி³ப்³பா³ ரஸா அனப்பகா பஞ்ச காமகு³ணா எத்த² ஏதஸ்மிங் தவ விமானே ஸங்விஜ்ஜந்தீதி அத்தோ². ஸுவண்ணச²ன்னாதி ஹேமாப⁴ரணவிபூ⁴ஸிதா.

    911.Pivasi khādasi cāti kālena kālaṃ upayujjamānaṃ gandhapānaṃ sudhābhojanañca sandhāya vadati. Pavadantīti pavajjanti. Dibbā rasā kāmaguṇettha pañcāti dibbā rasā anappakā pañca kāmaguṇā ettha etasmiṃ tava vimāne saṃvijjantīti attho. Suvaṇṇachannāti hemābharaṇavibhūsitā.

    915. ஸதிஸமுப்பாத³கரோதி ஸதுப்பாத³கரோ, யேன புஞ்ஞகம்மேன அயங் தி³ப்³ப³ஸம்பத்தி மயா லத்³தா⁴, தத்த² ஸதுப்பாத³ஸ்ஸ காரகோ, ‘‘கக்கடகரஸதா³னேன அயங் தயா ஸம்பத்தி லத்³தா⁴’’தி ஏவங் ஸதுப்பாத³ங் கரொந்தோதி அத்தோ². நிட்டி²தோ ஜாதரூபஸ்ஸாதி ஜாதரூபேன ஸித்³தோ⁴ ஜாதரூபமயோ. ஏகமேகஸ்மிங் பஸ்ஸே பஞ்ச பஞ்ச கத்வா த³ஸ பாதா³ ஏதஸ்ஸாதி த³ஸபாத³கோ த்³வாரே கக்கடகோ டி²தோ ஸோப⁴தி. ஸோ ஏவ மம புஞ்ஞகம்மங் தாதி³ஸானங் மஹேஸீனங் விபா⁴வேதி, ந எத்த² மயா வத்தப்³ப³ங் அத்தீ²தி அதி⁴ப்பாயோ. தேனாஹ ‘‘தேன மேதாதி³ஸோ வண்ணோ’’திஆதி³. ஸேஸங் வுத்தனயமேவ.

    915.Satisamuppādakaroti satuppādakaro, yena puññakammena ayaṃ dibbasampatti mayā laddhā, tattha satuppādassa kārako, ‘‘kakkaṭakarasadānena ayaṃ tayā sampatti laddhā’’ti evaṃ satuppādaṃ karontoti attho. Niṭṭhito jātarūpassāti jātarūpena siddho jātarūpamayo. Ekamekasmiṃ passe pañca pañca katvā dasa pādā etassāti dasapādako dvāre kakkaṭako ṭhito sobhati. So eva mama puññakammaṃ tādisānaṃ mahesīnaṃ vibhāveti, na ettha mayā vattabbaṃ atthīti adhippāyo. Tenāha ‘‘tena metādiso vaṇṇo’’tiādi. Sesaṃ vuttanayameva.

    கக்கடகரஸதா³யகவிமானவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Kakkaṭakarasadāyakavimānavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi / 4. கக்கடகரஸதா³யகவிமானவத்து² • 4. Kakkaṭakarasadāyakavimānavatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact